[NetBSD] belépés SBC-be ssh-n keresztül

Adott egy evbarm (earmv7hf) NetBSD az sd kártyán, egy Raspberry Pi 2B, meg egy ethernet kábel. Hogyan lehet belépni a NetBSD-re, ha csak egy root felhasználó van beállítva jelszó nélkül, mellé pedig van egy engedélyezett ssh, de tiltott root login-nel.

Az armv7.img tartalmaz egy FAT partíciót, amit majd a /boot-ba fog csatolni, valamint egy FFS rendszer partíciót. Az FFS fájlrendszeren nem egyszerű változtatni, gyakorlatilag kell hozzá egy NetBSD host rendszer, mert más OS nem támogatja, vagy semennyire, vagy csak az olvasást.

A 9.0 kiadással viszont van egy új lehetőség. Az evbarm lemezképekben az rc.conf-ban engedélyezve van a creds_msdos, ami boot során ellenőrzi a FAT partíciót, ahol egy creds.txt fájlt keres, az abban lévők szerint hajt végre feladatokat, hoz létre például egy felhasználót. A FAT gyökerében létrehozva a creds.txt fájlt pl.:

useradd kikadff password

tartalommal, a Raspberry boot-ja után már lesz egy kikadff felhasználó, amivel be lehet ssh-n keresztül lépni.

Miért nincs előre definiált felhasználó evbarm-on? Nem tudom, biztos megvan az oka, igazából nem is érdekel ;)

 

 

[NetBSD] login to an evbarm SBC (without screen and keyboard) via ssh

  1. dd *.img to the SD card
  2. mount FAT partition from SD card
  3. edit [mountpoint]/creds.txt (example):
    useradd newuser password
  4. insert SD card to SBC and boot, creds_msdos works
  5. login via ssh with newuser

Hozzászólások

Alternatívaként: ha van rajta ftp szerver, ami engedélyezi a root belépést, akkor megpróbálhatsz ftp-n keresztül feltölteni egy olyan sshd configot, amiben a root user engedélyezve van. Meg megpróbálhatsz rsh-val is csatlakozni, nem tudom az van-e defaultból NetBSD-n.