Mount debian install alatt

 ( aladar68 | 2019. május 23., csütörtök - 9:34 )

Sziasztok!
Tudtok segíteni? Adott egy olyan gép amiben beépített watchdog van. Linux alatt ha nincs betöltve a it8712f_wdt kernel modul akkor újraindul a boot után 5 perccel. Sajnos biosból nem kikapcsolható. Erre szeretnék debiant telepíteni. Próbáltam telepítés alatt másik konzolból betölteni az említett modult, de nem sikerül bemountolni sem a telepítő usb 3. partíciójára másolt modult, sem egy utólag beledugott usb kulcsot. Mint ha nem ismerné a /dev/sdx devet, pedig ott van a /dev/ könyvtárban. Tudtok erre valami űrtechnológiát hogy hogy tudnék mountolni telepítés alatt konzolból?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Kicsit nehezen értelmezem.
Van egy watchdoggal megáldott alaplapod, amire a folyamatos működés érdekében muszáj feltenni és elindítani egy it8712F_wdt nevű modult. Mindezt szeretnéd menet közben.
1. Attól hogy bemountolod a pendrivedat még kell egy olyan utasítás mint mondjuk az insmod vagy a modprobe - sosem kellet, nem tudom ott van e alapból a telepítői környezetben.
2. Én a Debian nem grafikus expert módját szoktam használni (öreg vagyok no). Ott van egy pont ahol rákérdez milyen egyéb hw specifikus eszköz kezelőket kellene még betöltened. Irtó rég használtam, de akkor is csak a hálókártya meghajtó modulja kellet. Nem tudom ez a megoldás belefér e az 5 perces idő intervallumba.
Én ebben a szituációban a telepítő initrd -jét módosítanám és azzal próbálkoznék bootolni. Így ha minden rendben van (kernel kompatibilis stb.) akkor a bootolás folyamán ott lesz a modulod.
(Az initrd módosítása nem egyszerű feladat, de biztos van hozzá forrás és leírás, esetleg egy liveCD vel próbálkoznék).

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Igen, 5 perc elég lenne ahhoz hogy bemountoljak egy usb kulcsot és onnan a helyére másoljam a modult és modprobézzam. De a mountolás nem megy. Természetesen konzolos expertben telepítem... Amit említettél az a hálókártya firmware-ja, de ez itt most nem releváns. Van modul kiválasztós rész is a telepítőben, de ez a modul nem szerepel a kiválaszthatók között sajnos. Modprobe van a telepítő környezetben, viszont a modul nincs így nem tudom onnan berántani. A telepítő usb gyártást (initrd reszelést) el akarom elkerülni...

Szerintem ha a "De a mountolás nem megy."-et lefordítod egy konkrét hibaüzenetre amit látsz, akkor a teljes sötétben tapogatózásos ötletparádé helyett akár még megoldás is születhet :)

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

+1

+1, ilyenkor (az usb-eszköz bedugása előtt és után) érdemes dmesg-et nézni. Egyébként meg a "gzip -cd ../initrd.gz | cpio -id", modul bemásol, "find . | cpio -o -H newc | gzip -c > ../my_initrd.gz" sem olyan rettenet nagy kunszt... Szerintem. :-P

de hogy tuti e hogy dev/sdx amit te mountolni akarsz? Mit mond a dmesg?

:) "A mountolás nem megy" kicsit bővebben a topiknyitóban lefordítva szerepel...

mkdir /1
mount -text4 /dev/sdb3 /1
mount: mounting /dev/sdb3 on /1 failed: No such file or directory

ls /dev/sd*
/dev/sda /dev/sdb /dev/sdb1 /dev/sdb2 /dev/sdb3

A /1 is létezik...

Szóval ez van...

Mi az a text4 kapcsoló ? Az nem ext4 lenne? Esetleg anélkül, akkor maga találja ki az fs type-ot asszem.

-t (type)

na de oda akkor kéne egy space. -t ext4
Nemde?

igy is helyes:
$ sudo mount -tabc /foo /bar
mount: unknown filesystem type 'abc'

Arra gondolok hogy a telepítőben lévő mount progi csak valami egyszerűsített változat. Viszont ha az ext4-re lehet telepíteni a telepítőben lévő rendszerrel akkor gondolom becsatolni is tud ext4-et.

es a telepites ezen szakaszaban mar be van toltve az ext4 modul? (felteve, h modulkent van)

Nem kell szóköz közé...
Ha ki van hagyva a típus akkor sem jön rá itt...

Értem én, a szóköz hiánya zavart meg jaja.
Az fdisk -l látja az usb-t? mert ha igen csak elégnek kellene lennie egy "mount /dev/akármi /1" - nek is.

Itt ekkor nincs fdisk, cfdisk, parted. Nem tudom megnézni, de ha a dev-ek között látszik feltételezem hogy ott van. Meg ha nem látná akkor a telepítő sem menne. Modulként ext4-et nem találok, de lehet hogy bele van fordítva a kernelbe.

Kicsit tovább merészkedtem a telepítésben mielőtt a konzolra váltottam, ott már volt fdisk, és látja a kulcson lévő partíciót, de mountolni továbbra sem tudom.

Nem lehetne a telepítő usbn/dvdv akármin csinálni egy könyvtárat neki és onnan mountolni a modult nem egy másik usbről? Úgy értem nincs több partíció meg több usb, egy mindenek felett :D

Kínomban már az eredeti telepítő usb-n csináltam egy 3. partíciót, ext4-re formáztam és oda másoltam a modult, de azt sem tudom mountolni.

Rosszul fogalmaztam, a telepítőn amit csináltál ne csinálj másik partíciót etc., hanem az ottani könyvtárak közé csinálj egy sajátot és másold be oda a modult ami neked kell.Azt lehet?

Az a baj hogy uefi-s az usb-s telepítő. Nem látom rendes fáljrendszerként amit bemountolok egy másik gépen és módosítom. Most sikerült úgy becsatolnom a telepítő kulcs 3. partícióját hogy w95 fat16-ra állítottam, vfat-ra formáztam és erre másoltam a modult. Mountoláskor meg kellett adni neki a -tvfat -ot különben nem ismeri fel. Tehát a fő probléma az volt hogy a telepítő itt még nem tudja kezelni az ext4 filerendszert.
Bemásoltam a helyére, depmod és modprobe it8712f_wdt. Úgy tűnik működni fog ha jó modult másolok bele... :)

És milyen fs van azon a partíción...?

ext4

Most futok neki a Debian netinst telepítőnek.
"Load installer components from CD" pontban van olyan, hogy
"driver-injectoin-disk-detect: Detect OEM driver injection disks"
"load-media: Load installer components from removable media"

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.