Linux windows 10 dual boot

 ( tovis | 2019. május 22., szerda - 22:01 )

Adva van egy régi Minix M1000 netbook. Lecseréltem a diszket egy 240G SSD -re a többi maradt - 32 bites Intel Atom és 2G RAM. Nincs UEFI boot.
Feltelepítettem a windows 10 -et + néhány apróság.
Feltelepítettem a Debian 9.x -et (netinst) a lehető legszűkebben, kéz particionálással (32G rendszer és 4G swap) logikai partíciókra. Végül lilo az MBR -be.
A Debian bootol, de a windows 10 csak teker és nem lép tovább. Mit rontottam el?

Nézegettem a dual boot -al kapcsolatos tudnivalókat, de csak a "securing boot" dolgokat találtam, ami az UEFI -s cuccokra igaz.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Lilo helyett grub esetleg?

Az lesz a következő próba.
Ha az sem akkor megpróbálom fordítva - előbb Linux aztán Windows.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ha utoljára telepíted a windows-t, akkor az felülírja a debian rendszerbetöltőjét. Nem ismeri fel a windows a debian-t így bele se veszi a menübe. Viszont manuálisan 3rd pary programokkal pl easybcd-vel fel lehet vetetni a debiant a boot menübe.

Én nem rég telepítettem Win10-et pendrive-ról és nem írta felül az MBR-t. Sőt, BCDEdit-tel kellett trükközni, hogy a Grub felismerje mint bootolható Windows-t. Egész addig csak a pendrive-ról tudtam bebootolni.

Tegnap az egyik cikkben azt olvastam, hogy a windows támogatja a multi boot -ot a Linux pedig nem. Átkerültem egy alternatív valóságba?
A windows próbál bootolni - megjelenik a kis kék ablak és alatta a csillagok tekernek, de percek múlva sem lép át ezen, illetve a diszkhez sem nyúl.
Amit még tudni lehet a konfigurációról, hogy eredetileg nagyobb volt a windows -nak szánt partíció amt a windows -ból "shrinkeltem" ck. 64G -ra.
Lehet a particionálást windows -ból kellene intézni?

Régen ez úgy ment mint a karika csapás. Nagyon hülyének érzem magam :(

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Siker :)
1. A win10 -et Clonezillával telepítettem (újra)
2. A win10 diszk kezelőjével kijavítottam valami hibát (azt nem tudom mi volt de javítani kellett, egyébként nem is kínálja fel a gui ban).
3. grub - a teleptő hosszan magyarázta, hogy EFI telepítés volt, de lehetnek vele hibák (gyakori a bugos verzió) így NEM erőltettem az efi boot -ot.

Már csak egy bajom van. Eljött a pillanat hogy megtanuljak grub -ul. Tudtok ehhez valami jó leírást a manuálon kívül? Esetleg valami "cuki" konfigurációs programot?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Arra ott van a Grub Customizer, abban lehet biztos csinálni ezt-azt. Sosem használtam, én a manualban turkáltam meg a config fájlokban.

https://packages.debian.org/search?lang=hu&suite=all&searchon=all&keywords=grub%20customizer

Visszazökkentem 20 évet! Valami történt és a windows 10 shutdown nem működik, folyton csak kilép (én meg léphetek be újra).
OFF: Valakinek meg van még a vicc?
Mi a különbség a sz'r és a windows között? A sz'rból kilehet lépni.
A restart működik így beléphetek Debianba vagy kikapcsolhatok. Na neeee.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Gondolom az acpi be van kapcsolva. Ilyen nem kapcsolok ki win98 idejében volt AT tápnál.

Semmit nem kapcsoltam be vagy ki, nem nyúltam a BIOS -hoz sem.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Parancssorból próbáltad leállítani a windowst már? M
Ki is kapcsol?
Fast startup le van tiltva?

Amúgy tippre, ha a debian alatt rendesen kikapcsol a gép, akkor a windowsban van valami hiba esetleg probléma.

Igen, végül parancssorból letudtam állítani shutdown /s

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Valami csak nem gömbölyű :(
Már nem tudom hanyadjára próbálom feltelepíteni a KB4497934 update -et X86 rendszerhez. Újraindítás után, mikor konfigurál, olyan 95% táján kijelenti, hogy nem tudja befejezni, vissza az egész.
Próbáltam törölni a cache -t, letöltöttem kézileg és úgy indítottam el, de az eredmény ugyanaz. Hogy lehetne megnézni mégis mi baja van?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

talán a rendszernaplóban?

Sajnos az update -re vonatkozóan nincs értelmes bejegyzés - vagy nem látom, rossz helyen nézem :(
Esetleg, az update -nek van valami debug kapcsolója?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Találtam "valamit".
A Power Shell -ből indítottam egy Get-WindowsUpdateLog parancsot. Felsorolt egy kupac .etl kiterjesztésű fáljt, de a végén dobott egy olyat:
"WindowsUpdate.log written to C:\Users\Desktop\WindowsUpdate.log"
Nézegetem. Nem éppen ember barát, talán ennek a kifejezésnek van értelme:
Handler Update status code is 0x800F0922
Handler Failed to install update
Aztán van még egy kupac "FAILED" de nem túl értelmesek, talán a fejlesztők "okulnak" belőle".

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Most veszek mély levegőt és próbálok újra telepíteni mindent a nulláról. (Na nincs olyan sok minden az op rendszereken kívül).

Mivel tudnám ellenőrizni, milyen partíciós táblát hoz létre a windows 10 telepítője?
A grub jelezte, hogy hiba lehet azu EFI partíciós táblában, ezért valami területet fog befoglalni.

Régebben, valahogy el lehetett érni, hogy a windows és a Linux közös swap területet használjon. Ha jól emlékszem FAT32 partíción kell elhelyezni a pag filet illetve a Linux swapet úgy kell alakítani, hogy az file legyen a FAT32 partíción. Használt mostanában valaki ilyen trükköket?
Elméletileg ez gyorsít a windows -on a Linux kárára illetve hely takarékos.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Attól függ, hogy milyen módon boot-olt a windows 10 telepítő. A Bios-ban meg kell nézni, hogy mire van állítva. Általában van UEFI UEFI+csm mód vagy csak CSM. A CSM az a Bios komaptibilis mód. De ha nem lépsz be a bios-ba akkor egy fdisk vagy maga a telepítöben lévő partícionáló mutatja. Ha nincsen efi nevű paetíció akkor bios kompatibilis ha van uefi módon telepít.

A közös swap terület annyira nem nyerő, mert fat32-n nincsennek jogosultsági beállítások. Az igaz hogy linux alatt is lehet fájlba létrehozni swap területet, de a fat32-n nincs jogosultság kezelés és 4gb-nál nagyobb fájlt se enged meg.

Hm, a logokban amit írtál hibakód (0x800F0922) után kellene nézni mit dob rá google barátunk + a telepíteni kívánt frissítés nevének.

A hibakód (0x800F0922) megnéztem néhány oldalt, az egyiken mindenféle "csodálatos" tesztet javasoltak - mind végig csináltam - minden nagyon jó :O Említik hogy lehet kicsi a partíció (jelenleg 65G de az ms speckó szerint akár 20G is elég kell hogy legyen).
Ezen a kis jószágon nincs UEFI de még csak EFI sem. Nem tudom hogy került oda UEFI bootos cuccok, de miután legyalultam maradt az mbr szépen bootol, azzal pont nincs probléma.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Valamiről megint lemaradtam. Elő kellett vennem egy régen (ck. 2013 ban) feltelepített win XP gépet. Telepítettem rá egy Debian stretch -et. Szépen csont nélkül lement a telepítés (expert grfikus módban). Megint bepróbálkoztam a lilo -val.
Szokatlan volt már a particionálásnál, hogy warningolt arra, hogy logikai partícióra tettem boot flaget.
A lilo rákérdezett, hogy konvertáljak e mindent uuid -re, amire nemet mondtam. (Már írtam hogy nagyon utálom) Persze miután újra indítottam nem akart elindulni. Elővettem egy rescuecd USB és elkezdtem vizsgálódni. Sok furcsaságot találtam, javítgattam lilo -t futtattam (chroot -al). Nem bootol, egyáltalán nem tartja a diszket bootolhatónak. Végül PXE -vel egy igen antik RIP image segítségével közvetlenül a Linux partíciót bootoltam és működött. Végül azt találtam, hogy a diszken csak a az újonnan létrehozott logikai partíció volt ellátva boot flaggel!? Sajnos telepítés előtt ezt nem néztem :(
Most már "önerőből" bootol de valahogy úgy érzem nincs ez jól, valami inkonzisztencia van a telepítőben.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.