Idióták az államigazgatásban?

 ( locsemege | 2019. május 6., hétfő - 23:45 )

Két oknál fogva is. Egyfelől automatikusan törlik a 30 napon belül meg nem nézett leveleket az ügyfélkapus tárhelyről. Elküldik a polgárnak, s ha nem nézi meg 30 napon belül, hadd fúrja az oldalát a kíváncsiság, mi volt benne. Ha az adóbevallásának tervezete, akkor is. Minőségi tájékoztatás. Tippelje meg az állampolgár az adott esetben fontos levelének tartalmát, amelyet automatikusan töröltek.

Másfelől éppen erre kérdeztem rá az ügyfélszolgálatnál e-mailben, mi ilyenkor a teendő. Kizárólag magyar nyelven, többé-kevésbé helyesen megfogalmazott levél volt, melléklet nélkül. Az automatikus válasz subject mezejében - amelyben megnyugtatnak, hogy kapok majd érdemi választ is -, ott virít a ***SPAM*** prefix. Ugye, ha az ügyintéző ezek alapján kidobja a levelemet, vagy eleve a spam mappájában landolt, akkor várhatom a választ a világ végezetéig. Mégis mitől lett a kormányzati ügyfélszolgálaton spam-nek minősítve a levelem, amelyben valóban kérdezek az ügyfélszolgálatostól, ennélfogva egészen biztosan nem spam?

Mindkét problémát IT-sok hozták létre, bár nem kizárt, hogy csak végrehajtóként, különösképp az elsőt.

Tényleg idióták.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mióta van ez az automatikus adóbevallás / tervezet, azóta munkatársamnak minden évben személyesen kell bemennie a hivatalba, mert nem jelenik meg számára a lehetőség és nem tudja megnézni / elfogadni.
Valamilyen adata el volt rontva korábban, azt javították így, ill. ennek mellékhatásaként valahogy kétféleképpen szerepel a rendszerben - tulajdonképpen valahol inkonzisztens az adatbázisuk.
Végső soron elő tudják keríteni, de azt még nem sikerült elérni, hogy nála is az látsszon, aminek látszania kellene...

Tegyük hozzá, hogy pl. esetemben az ügyfélkapus tárhelyből mindössze 2 MB foglalt a 30 MB-ból úgy, hogy az elmúlt két év össze anyaga benne van, de ha mégis minden (10 millió) emberre 30 MB-ot kellene fenntartani, akkor ha olyan szegény a kormányzat, felajánlom, a szükséges nettó 300 TB-hoz hozzá tudok járulni 4×4 TB-tal, ennyi éppen feleslegesen áll a polcon. :)

Na ne csúsztass...

30 nappal ezelőtt kaptál egy ehhez hasonló tartalmú levelet:

Átvételi lehetőség értesítő

Tisztelt Ügyfelünk!

Ezúton értesítjük, hogy tárhelyére küldemény érkezett.
A dokumentumot a beérkezéstől számított 30 naptári napon belül megtekintheti vagy lementheti számítógépének egy tetszőleges könyvtárába. A 30 nap elteltével a dokumentum automatikusan törlődik.
Amennyiben rendelkezik Tartós tárral, a dokumentumot oda is áthelyezheti.
...

Alatta a dokumentum összes fontos adata.

Ha ezek után nem nyitod meg, vagy nem helyezed tartós tárba, az teljesen a Te felelősséged.

A ***SPAM*** prefixet pedig a Te, vagy a szolgáltatód SPAM szűrője teszi hozzá, ezért megint nem a feladó a hibás.

+1
nekem még nem jelölte meg egyik rendszerem sem ***spam*** -re ezeket a leveleket.

Igazad van, persze, de vajon miért kell 30 nap elteltével törölni egy ilyen levelet?
Csodálkoznék, ha nem lenne elegendő tárkapacitás akár több évnyi levelezés eltárolására is.

Ha pl. minden beérkező levelemet a tartós tárba átteszem, akkor ott simán elfér.

Én valószínű azt választanám a helyükben, hogy 30 nap után tennék rá egy archív flag-et, és nem mutatnám meg a friss beérkező levelek között. De ha keresi az ember, akkor megmutatnám neki.

Ha kapsz egy levelet az államtól, akkor azt ajánlva tértivevényesen küldték. Ha nem vetted át 10 napon belül visszament a feladohoz. Akkor sem tudtad meg, hogy mi van benne.

Ez a rendszer a postai levelezés kiiktatására van, annak elektronikus megfelelője. Minden más folyamat ugyanúgy megy, igy még a 30 nap nagyon kegyes is a postai 10 naphoz képest.

Ezzel szemben naiv polgárként úgy gondolom, amit elküldtek nekem, az az enyém, azt megnézhetem. De nem.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Idézet:
Ez a rendszer a postai levelezés kiiktatására van, annak elektronikus megfelelője. Minden más folyamat ugyanúgy megy, igy még a 30 nap nagyon kegyes is a postai 10 naphoz képest.

Ez spec baromság mert akkor is törlődnek ha átvetted. :D Szerintem pont olyan alultervezett szar mint az elődje volt (ráadásul a modernizációnak hála lassan egy i7-es kell hozzá ha nem akarsz fél óráig tekergetést nézni, kivéve amikor törölni kell a sütiket, hogy be tudj lépni ha a KAÜ vagy ,hogy a picsába hívjáknak épp olyan kedve van :D)

A postai levélnél van egy folyamat. A postai levél elektronikus kiváltásánál nem kell(ett volna) ugyanazt a folyamatot lemásolni egy az egyben, mert az a folyamat a fizikai levél kezelésével kapcsolatos igények miatt lett olyan. Az elektronikus leveleket kezelésével kapcsolatban meg mások az igények.

Én nem mondtam, hogy ez jó megoldás. Csak ez a mögöttes logika. Tippre mivel még ma is küldenek állami hivatalok leveleket, ezért egységes a folyamat a postai kézbesítéssel.

Miért lenne az én felelősségem? Egyrészt nem tilos elutaznom számítógép nélkül akár belföldre, vagy külföldre, vagy a Holdra. Másfelől amikor megjött a levél, nem olvastam el alaposan, tudtam, hogy az adóbevallás határideje május 20-a, úgy voltam vele, majd ha megszáll az ihlet, ráérek, stb., el fogom olvasni. Eljött ez a pillanat, mire kiderült, hogy automatikusan törölték. Mi a fenének törlik? Vagy ne küldjenek semmit, vagy ha küldenek, akkor legkorábban a halotti anyakönyvi kivonatom kiállításakor töröljék. A nekem átadott levelet sem viszi vissza a postás, ha azt átadta, én meg nem bontottam még fel.

Amúgy nem csúsztatok, hiszen nem írtam mást, mint amit te is. Csak a dolgokat látjuk másképpen.

Ami a ***SPAM*** prefixet illeti, az alábbiakat kell tudni. Gmail-t használtam kifelé (SMTP) és befelé is (IMAP4), Claws Mail 3.17.3 klienssel. Megnéztem a forrást, a Gmail spam státusza az, hogy a levél nem spam. Elsőként az automatikus válasz subject-jében jelenik meg a ***SPAM*** prefix, ezt nem a Gmail tette bele, s nem is a Claws Mail. Mondjuk ami érdekesebb, hogy a levél forrásában szerepel a lokális hálózatom neve, amely nyilván dns-sel nem oldható fel. Fogalmam sincs, ez miként került a forrásba.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> nekem átadott levelet sem viszi vissza a postás, ha azt átadta, én meg nem bontottam még fel.

Igen, de te nem vetted át. A postás analógiával az értesítést olvastad el, de nem mentél be időben a postára.

Most már értem a logikáját, csak nem tudtam, hogy ez ilyen. Lévén, e-mailt is elolvashatok hónapokkal később, mint ahogyan kefírt is megehetem két hónap múlva akár. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Amúgy tudok neked olyan emailt küldeni, ami lejár X nap múlva.

0. Csak annyi volt benne, hogy az https://eszja.nav.gov.hu -n meg tudod nézni, ezért kár levelezni :) (Tavaly, meg tavalyelőtt is ennyi volt benne, és erősen csodálkoznék, ha gugliban nem lenne erről egyébként tájékoztatás)

Aztán bár lehet, hogy az ITsek hozták létre a problémát, de hogy te is szartál bele, az is biztos.

Illetve a SPAMet a visszajövő levélre a te levelező rendszered tette. Szóval ha volt is benne idióta ITs, annak te fizetsz, nem az állam. Mondjuk az idióta jelző osztogatásával óvatosan bánnék, ha nem esik le, hogy az ügyfélszolgálaton nem minősítették spamnek a leveled (vagy legalábbis ebből nem derül ki). Ráadásul mérnökként megszemlélhetnéd a levél fejléceiben, hogy ugyan miért is gondolta ezt az idióta spamszűrő. (Amiből egyébként még az is kiderülhet, hogy állambácsi idióta informatikusai nem tudták rendesen bekonfigolni a kimenő smtpt)

sub

A 0. pontot köszönöm, ha csak ennyi, nem maradtam le semmiről.

Megnéztem a forrást, a flagekben nincs spam-nek jelölve, az első, ahol ez megjelenik, az automatikus válasz subject-je, azt pedig nem a kliensem és nem is a Gmail tölti ki szerintem, hanem a feladó.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem is baromság a 30 nap, simán lehetne 365. (Aztán persze lehet, hogy necces esetben törvényileg vélelmezik, hogy 30 napon belül átvettnek minősül, vagy mittudomén, az már a te bajod.)

De hozzátenném, hogy nem is csak egy értesítő jön, hanem 5 nappal a törlés előtt még egy figyelmeztetés is, aminek a tárgya "Át nem vett dokumentum értesítő".

> Ha az adóbevallásának tervezete, akkor is.

eSZJA-ban nincs meg? Azt sem tudtam eddig, hogy az adobevallas tervezetet kikuldik a tarhely.gov-on. Milyen formatumban? PDF?

nem küldik ki, csak annyit, hogy az eszja portálon megtekinthető és beadható.

+1

De, megvan, csak ez épp abból a levélből derült volna ki. Köszönöm a segítséget a hozzászólóknak!


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE