Reklámok az égen

 ( fastlemon | 2019. április 15., hétfő - 23:48 )

Az orosz StartRocket céggel közös együttműködésben szeretne a PepsiCo óriási reklámfelületet csinálni az égboltból. Az egész lényege az lenne, hogy az égbolton egyfajta mesterséges konstellációként jelennének meg hirdetések, ehhez az orosz cég hasonló 10 centis élszélességű kocka alakú műholdakat használna, mint amilyen a Masat-1.

Forrás: https://index.hu/techtud/2019/04/15/az_egbolton_akar_reklamozni_a_pepsi/

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Kimennék a szabadba, gondolnám felnézek az égre, megcsodálom a csillagokat, netán érdeklődnék a csillagászat iránt, erre bmeg nem egy reklám. Aztán jobbra nézek hátha arra csillagokat találok, és egyszer csak reklám. Eltelok 10év és már a csillagokat is keresni kell, mert nem tudom hol vannak, annyi a reklám.

Állítólag van ilyen black mirror rész is asszem ahol ki van dekorálva az ég céglogókkal. Hát nem csodálatos? :)

Állítólag van ilyen black mirror rész is

Eddig még csak az 1. évad első 2 részét bírtam megnézni (abból is a legelső rész a sertésba**ó elég ütős volt), hááát kell hozzá egy idegállapot. Este fél 10 körül mire odajut az ember h. lefekvéshez készülődik, nem biztos hogy ilyen szarságokat akar megnézni, nem az a tipikusan erre fogok elaludni téma.

Maunika show lesz az egbolton? Es webshop?
____________________
echo crash > /dev/kmem

Röviden: a kurva anyjukra tegyenek reklámot!

Csatlakozom!

Felakasztani ezeket egy szögre.

Lehet, hogy félreértelmezem a technikát - de a helyi légügyi hatóságoknak ez az ökörség nem csípi a szemét?

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

A légtereknek van felső határa. A világűr mindenkié.

+1

Úgy értem pl. a polgári repülést nem zavarják ezek a mindenfelé áradó retek fények? Manapság ha egy felszálló gépet megvilágítanék elölről egy mobil halogénreflektorral talán még le is lőnének a reptéri fegyveres őrök. Lézerpálcával játszanék és véletlenül egy párszáz méteren szarakodó gép fülkéjére tévedne a nyaláb, én lennék a terrorista. Odafönt jó magasan okés lehet?

Talán nem értem a technikát. Ha ez van akkor sry!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Hat, ha az iridum-felvillanasokbol meg a Mayak-proba(lkozas)bol indulunk ki akkor ezek annyira nem lesznek zavaroak... Azaz:
- vagy nagyon rovid ideig tarto felvillanas lesz csak, ami egy par km szeles savban vegigsopor parezer km hosszan foldon (ld. Iridium);
- vagy hosszabb de nagyon halvany konstellacio lesz (ld. barmilyen nagyobbacska muhold);
- vagy, ha kelloen pontos foldrajzi helyre kell becelozni, akkor egy par percig tarto, viszonylag fenyes (de igyis a teliholdnal mondjuk 100x halvanyabb), de csak par km nagysagu helyrol lathato valami (ilyen nincs, de technologialiag most megoldhato, state-of-the-art CubeSat helyzetstabilizalokkal + nyithato fenyvisszavero feluletekkel).

Es akkor meg csak egy fenypontrol beszeltunk :)

Jó, csak ha bármelyik megvalósul, akkor lehetséges például, hogy akkor kiraknak csoportosan ilyen műholdakat, és egymást követve akár mint egy ismételve egy ábrát folyamatosan fognak majd megjelenni egy bizonyos területen az ábrák. Szóval ez még mindig nem menti fel az ötletet, még mindig lehet ezt zavaróvá tenni. No meg 1 az nemsok, de ha ebből sok van mert ez is az is csinál ilyet akkor azért már nem biztos hogy olyan elhanyagolható lesz. Kezdetben a reklámok is csak itt ott bukkantak fel, most meg kerüld el őket, ha tudod... (utca, újság, internet, tv, plakátok, szórólapok, rádió, autók stb.)

Egy kockamuholdnal a helyzetstabilizalas meg ugyahogy megoldhato, viszont a palyamodositas mar kevesse. Maximum aerodynamic drag-gel tudnank valamennyit szabalyozni, de az is inkabb csak egy szabadsagi fokot ad. Plusz meg desszertnek ott van az hogy a perspektiva miatt egy (relative) szuk iranybol nezve latszana csak az az abra, amit ki akarnanak rajzoltatni.

De ja, jogos, az ilyeneket nyilvan elbol tiltani kellene es valamifele szennyezesnek minositeni. Ezeket csak azert mondom mert (szerintem) technikailag nem annyira trivialis ez. Aztan remeljuk hogy masoknak sem az...

Mondjuk elnezve azt a videot/animaciot a honlapjukon, ezek elegge messze vannak a cubesattol igy meretben.

Tehát az enyém is, tehát indíthatok egy projektet a kickstarteren, hogy lelőjük az egészet a g*cibe. :)

Hasonlót már régen kitaláltam, csak nem szabadalmaztattam. A felhőkre lehetne simán vetíteni reklámot, vagy akár a holdra is. :)

Ha már xkcd, erről se feledkezzünk meg, mint a project egyik igen komoly technikai akadályáról: https://xkcd.com/2121/

Volt az a klasszikus vicc a hideghaboru idejen, amikor az oroszok befestik vorosre a Holdat. Arra emlekeztet.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

+1

Pár év múlva: egy másik orosz cég Kickstarteres kampányban gyűjtött pénzt, hogy egy An-225-re felszereljen egy baromi nagy lézert, amivel egyesével szétporlasztja a reklám-műholdakat.

Tehat mit is koszonhetunk a Pepsi-nek?
1. John Scully-t, aki az Apple vezeteset atveve egy bo evtizedre visszavetette az informatika fejlodeset
2. Egeszsegtelen cukros vizet
3. Reklamokat az egben
4. Rakas szerzodeses akadalyat annak, hogy mas uditoket igyunk kedvenc kocsmankban

Ilyenkor mindig sajnálom, hogy már évek óta bojkottáltam őket, és az újrabojkottálásnak semmi hatása nincsen.

Meg ha egy cég elkezdi, akkor abból lesz folytatás is.

Bojkottálni kell az ezzel hírdető cégeket. Nem igaz, hogy ha egy-egy random jogvédő twitter hisztijei miatt képesek visszavonulót fújni, akkor itt ne lehetne elérni ugyan ezt.

Majd jol kitwitteljuk mi is a felhore hogy K anyatokat. Ohhh wait :D

Hát persze.

Elmondom, hogyan működik a bojkott a mai globalizált, oligarchákkal túltelített piacon.

Elhatározom, hogy bojkottálom a pálmaolajat, mert nem szeretném, hogy a világ trópusi erdeit azért irtsák ki, mert az élelmiszeripar termékekre levetítve pár forintos nagyságrendeket spúrkodik a beszerzett alapanyagokon. Aztán lemegyek a boltba, kekszért. Látom ám, a legolcsóbb, kutyaközönséges háztartási kekszben is ott a pálmaolaj, habár régen a napraforgóolaj is teljesen jó volt bele. Keresek egy drágábbat. Abban is van már pálmaolaj. Keresek egy, a drágábbal azonos árú, de más gyártótól származót. Abban is ott van. A negyedikben és az ötödikben is. Megkérdezem az eladót, hogy "nem fontos az üzletnek a környezettudatosság?" mire jön a válasz "uram, az van, amit a polcon lát". Végül tehát nem veszek kekszet (sem bármilyen snacket, rágcsálnivalót, reggelizőpelyhet, amibe már mind-mind belerakták).

Én online rendelem az alternatívákat, néha nincs más lehetőség.

Tudsz kifejezetten pálmaolajmentes (vagy kizárólag Magyarországon termelt) élelmiszereket forgalmazó webáruházat?

Süss magadnak napraforgóolajjal (pontosabban margarinnal) kekszet. Probléma megoldva.

+1
A mindenfelere allergiasok is ezt csinaljak, ahelyett, hogy hisztiznenek, hogy csinaljanak nekik mindenfele-mentes kekszet. Plusz hajbi meg a kapitalistakat sem gazdagitana, plusz elony.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Meg amíg a saját biokerjében kapálna, nem lenne ideje (este meg ereje...) hülyeségeket írogatni :-) És persze ismert a világbéke és a kukoricakapálás közötti összefüggés is :-)

Amíg bele nem teszik a napraforgóolajba is a pálmaolajat. Azon a ponton vége mindennek :-)

Ha már magának sütném, akkor állati zsírt, kókuszolajat, vagy vajat tennék bele. Esetleg napraforgót. Margarint soha.

Egyébként lehet kapni mindenféle kombinációban mindentől mentes dolgokat kapni, csak 2-3x az áruk a kommerszhez képest. Mi sokmindentől mentesen kajálunk, és sok ilyesmit veszünk, és sokmindent magunknak csinálunk emiatt.

Ha valaki ilyesmiben könyékig benne van, ajánlom a témában a twitteren a következő félőrültnek a posztjait olvasni:

https://twitter.com/swiftonsecurity/status/1074810043495796736?lang=en
--

Deep fry esetén én repceolajat használok. Margarin nem kell. :)

Olyat nem, aki erre összpontosít, viszont vannak listák a weben a témában. Az általában eladható, ha valami pálmaolaj-mentes, ezért sokan (pl. mogyoróvaj gyártók) ki szokták emelni már a csomagoláson is. Én pedig azt veszem meg. Az Amazon és az eBay itt Angliában forgalmaz pár jó cuccot, onnan is szoktam rendelni, van, aminél kiírja a Tesco a weben, hogy pálmaolaj-mentes, meg amit ismerek, azt a Waitrose-ban is leveszem a polcról.

Még szerencse, hogy a Pepsi nem alapanyagot gyárt, hanem készterméket, amin ott a cég logója. Meg úgy eleve, elég kevés reklámot látok pl rézbányáktól.

PS: légyszi nézz utánna, hogy mi fán terem a nagyságrend.

Onnantól kezdve köpök a nagyságrendjeidre, hogy amit meg lehet csinálni Magyarországon is megtermelhető napraforgóolajjal, azt inkább pálmaolajjal csinálják meg, felbecsülhetetlen környezetpusztítás árán. Mindezt azért, mert élelmiszergyártó-multiéknak pár forinttal olcsóbb az alapanyag beszerzése, mert az indonéz rabszolga ingyen kiirtja a hazájában az erdőt és olcsóbban kitermeli a pálmaolajat egy olyan országban, ahol a törvények nem védenek semmilyen természeti értéket.

"ahol a törvények nem védenek semmilyen természeti értéket"
https://frissito.com/2019/04/02/lezarjak-komodo-szigetet-a-turistak-elott/

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Jelenleg 270000 (kétszázhetvenezer) négyzetkilométernyi esőerdőt irtottak ki, hogy a helyére pálmaolaj-ültetvényt tegyenek. A bevédett Komodo szigeted 390 négyzetkilométer.

Orulok, hogy utananeztel, mi az a nagysagrend! Ezek szerint megiscsak fontos. ;)

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Sikerült megragadni a lényeget :D

Szigorúan csakis Ön után, Mérnök Úr.

Ne sértegess, nem vagyok mérnök.

Elnézést.

Hozam a kecskét?

:D

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Orulj, hogy nem Fosodratu Szelsoseges Tapicskolo Tamasnak hivott. Arra mit mondtal volna? :P

"Nem vagyok Tamás." :P

Pepsi withdrawn. Nem lesz ilyen egyelore, bar a StartRocket ceg meg letezik egyelore. Remelem kelloen populista az orosz vezetes ahhoz, hogy autokratikus eszkozeivel ellehetetlenitse.

Ha a közterületen lévő, látóterünk jelentős részét "szennyező" óriásplakátokat elfogadjuk, akkor ez ellen sem lehet kifogásunk.

Ez az. Nem rémlik, hogy bárki megkérdezett volna engem, hogy akarom-e hogy legyenek óriásplakátok. A TV-reklám "ok", mert ott dönthetsz, hogy nézed-e a TV-t vagy sem, na de az utca, város?? Csukott szemmel járjak? Be kellene minden ott reklámázót perelni spamolásért.

Én nem fogadom el. Viszont, ha letépkedem, akkor meg engem visznek be a zsaruk. Messze vagyunk mi még a tudatos társadalomtól. Nagyon messze.

Merthogy a nem elfogadásnak nem a rongálás a megoldása.

Igazabol de, az az egyik megoldasa. Azert teszik ki a plakatokat, hogy nagyobb profitot erjenek el. Ha letepik, akkor dragabb potolni (ha nem potoljak, akkor meg nem eri el a celjat), ha igy mar nem eri meg, akkor a kovetkezo ki sem kerul.
Egy masik megoldasa, ha bojkottalod az oriasplakaton szereplo termekeket (szinten nem fogja megerni kitenni).
A harmadik az, hogy osszeszedsz eleg embert, es betiltatod (valamelyik del-amerikai varosban, meg teljes Spanyolorszagban ez tortent). Persze az elozo 2-hoz is kell egy kritikus tomeg. (ha sokat tepkedik, illetve ha sokan bojkottalnak, akkor van ertelme) Ja, es a kritikus tomeget eleg helyi szinten elerni. Eleg, ha csak a sajat varosodban/keruletedben van betiltva, vagy ott nem eri meg hirdetni. A no-go zonak is hasonloan mukodnek, egy adott teruleten gyakorlatilag atveszik a torveny helyet csupan azzal, hogy eleg sokan vannak.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Kiváncsi lennék, hogy mit lehet tenni az óriásplakátok ellen a jog keretein belül! Taníts!

Ha nem tetszik, amit szónokolsz, akkor az, hogy pofánver valaki, az megoldás?

A város hozhat olyan rendeletet, ami kitiltja vagy korlátozza az óriásplakátokat és társait.

Tehát aki pofán vág az teljes joggal tökön is rúghat.

Jaja, pont az o hozzaallasa miatt tart itt a vilag.

Ha megengeded valakinek, hogy bármikor pofán vágjon, akkor jogosan fogja azt gondolni, hogy bármikor tökön is rúghat.

De nincs olyan, hogy nem engeded meg, hogy engeded.
Itt cégbirodalmak legjobb jogászaival állsz szemben akik remekül lobbiznak.

+1

Mondjuk ebbe azért az is beletartozik, hogy a döntéshozók általában érdektelenek azokban a kérdésekben, amikről a lobbisták meg tudják győzni őket. Onnantól kezdve, hogy egy lobbista akaratának engednek, már automatikusan a saját (és a lobbista) érdekeiket képviselik, nem pedig azokét, akik odaválasztották. Plusz, azt is figyelembe kell venni, hogy egy döntéshozónak előre kell látnia, miért problémás, ha a városban mindenki el van hülyítve útszéli reklámokkal, illetve a közúti sofőrök figyelmét elvonja. Sokszor a saját választóival szemben is képviselnie kell az egyes ügyeket. Ha én lennék itt a főpolgármester, nem lenne az a lobbista, ami meg tudna győzni, hogy ne tiltsam ki a reklámplakátokat egész Budapestről. Viszont, aki csak féllválról veszi az ilyen ügyeket, az simán meggyőzhető egy repülőúttal, egy nyaralással, üres fenyegetőzéssel, vagy némi kenőpénzzel.

Ezzel csak megerősíted az állításomat: Ha a földön lévő reklámok betiltása lehetetlen (amúgy nem), mert "Itt cégbirodalmak legjobb jogászaival állsz szemben akik remekül lobbiznak.", akkor az égbolton lévő reklámok betiltása még inkább lehetetlen ugyanez az indok miatt.

Szerencsére ezt az egészet elég lesz USA-ban betiltani, hogy ne legyen rentábilis, ott meg nehéz lenne megindokolni, hogy miért teszik használhatatlanná a milliárd dolláros teleszkópjaikat egy orosz cég kedvéért. A Pepsi sem elég nagy hal ahhoz, hogy ezt átnyomja, főleg ha a CocaCola úgy gondolja, hogy érdeke elgáncsolni ezt a sztorit.

Ez viszont nem garancia arra, hogy más sem fejezi be. Lehet, pont egy amerikai multi akarja majd megcsinálni és ezért gáncsolják el az orosz céget.

Mióta adóznak nálunk az orosz cégek?

:)

A csillagaszok gondolom tapsikolnak az oromtol.
Bar az sse kellemes gondolat, hogy mennyi urszemetet jelentene mindez.

Semmi gond, mert ha annyira elszemetelődik a földkörüli zóna öklömnyi méretű km/sec sebességgel száguldó szeméttel, nem lesz rá esély h. több űrhajót kiküldjünk az űrbe. Így megoldódik az univerzum gondja az emberiséggel :)
--