kínai mininotebook ŐRÜLET

 ( Petya28 | 2019. április 14., vasárnap - 10:33 )

A téma a következő mára: van egy kiano slimnote 10.1 amit linuxra szeretnék használni. Ez szép és jó hw 4 magos atom proci 1 gb ddr3, kis 32 gigás ssd, viszont NO KIJELZŐ, és jelenleg windows 10 fut rajta. Annyit sikerült elérnem hogy szereztem mini hdmi to hdmi kábelt és rádugtam monitorra, viszont a normál windows parancsokkal nem sikerül képet csiholni rá! VISZONT a pendrive-ot ha bedugom a jól ismert windows hanggal hálálja meg. Tehát működik. Az lenne a kérdésem hogy létezik-e olyan linux verzió ami pendrive gyökérkönyvtárból indítható, és vagy elindul szépen és ismert hozzá a képklónozás funkció, vagy szinte gombnyomás nélkül feltelepül.

Nincs nagyon ötletem hogy lehetne képet csalni a külső monitorra hogy lássam mi van a gépen, fn gombokat és a windows gyorsbillentyűket próbáltam már!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

amiket próbáltam:

-cmd -> displayswitcher.exe /clone

-ugyanezt .bat file-ba írva

Az displayswitch és nem displayswitcher.

imho eloszor odaig kene eljutnod, hogy bootoljon egyaltalan pendrive-rol, addig kb. minden hiaba.
szerk: esetleg pxe-rol halozaton

windows bebootol, pendrive-ot csatlakoztatok windows jelzőüzenet jön, gombot sokáig nyomom elkezd kolompolni, szóval van rajta oprendszer. Azt kéne megoldani hogy ki tudjam vetíteni a képét külső kijelzőre. ezt a windows alatt nem sikerült. lehet hogy livelinux alatt menne.

Másik hogy nem tudom hogy a 3méteres minihdmi -hdmi kábel nem túl hosszú-e...

tokmindegy ebbol szempontbol.
ha be tudsz bootolni pendriverol vagy pxe-vel akkor mar lesz sshd ha csinaltal a liveUSB-re es el fogod erni a gepet halozaton, hogy egyaltalan barmit megtudj a hardverrol es parancsokat tudj kiadni. vagy egy efi nextboottal be tudj menni a biosba egyaltalan.

Az a gond, hogy nagyon nagy val.séggel nem fog a BIOS a külső monitoron megjelenni, ha eddig nem tette. Ha meg igen, akkor már egy lépéssel beljebb van a kolléga, mert elvileg tud boot eszközt állítani. Ha meg nem, akkor lehet, hogy kijelzőileg nem csak a nyaka véres annak a romhalmaznak.

Tegyél rá valami telnet vagy ssh szerver, aztán csatlakozol rá és legalább látod a hibaüzeneteket..esetleg VNC..

nemtom van e rajta net egyáltalán, mondom nincs rajta kijelző, csak a bill és az alaplap! de oprendszer elindul...

Hát próbáld ki...van utp aljzata? Ha igen, dugd rá egy routerre.

nincs utp, 2 usb, microsd, s egy mini hdmi

Ha nincs jelszó és bejön a gép, akkor Win + R.
Utána:
rundll32 user32.dll,MessageBeep

Ha jön a szokásos beep, akkor minden rendben (ha hiba beep jön, akkor sajnos rossz helyen vagy).

Pendrive-ra felraksz batch fájlt és megpróbálod:
D:\akarmi.bat
E:\akarmi.bat

A batch-ba mondjuk több beep-et rakj, hogy tudjad biztosan lefutott-e!
Innetől már egyszerű, mert netsh/wmi-vel hálózati interfészeket is állíthatod. (WMIC NICConfig Where "IPEnabled='True' And DHCPEnabled='False'" Call EnableDHCP például).
A parancsok eredményét pedig kimondathatod például ezzel:
https://www.elifulkerson.com/projects/commandline-text-to-speech.php
Felrakod penre, aztán: ipconfig | D:\voice.exe

Én egyébként reverse VNC kapcsolatot indítanék parancsfájlból a saját gépem fele (így a tűzfal nem lehet probléma a gépen és nem kell semmit jóváhagyni).

Petya28 kedves, szépen megkérlek, elmeséled-e, hogy mi a "NO KIJELZŐ mögötti sztori...? ;-] Eltört, lelopták, vízbe fúlt, mifene...? :-] :)
Bájdövéj, offolnom lesz muszáj: ez a gépecske - szerintem - igazi hülyegyerek-mágnes! :D (Utánanézve, látva apróhirdetéseket, unboxingokat...)
Mivel olcsó - máris rácsaptak a gémeridióták - mimegyrajtamilyenjátékmimegyrajta....?! :D
Amúgy meg: sub. ;)

Nem tudom mi lehet a háttérben, függetlenségnapja fíling van, ugyanis az lcd inverteren korom látszódik valamint az lcd kábelköteg konkrétan úgy néz ki mintha körömreszelővel, vagy valami durvább reszelővel módszeresen elkezdték volna reszelni de csak addig sikerült amig tönkrevágták....

alkatrészt kapni hozzá nem lehet, a "kiano hivatalos szerviz" (lol) azt üzente, hogy 5. hó elején érdeklődjek alkatrész felől mert akkor jön szállítmány! Árat nem tudtak mondani, neten ilyen alkatrészt nem találni, még csak gépet for partsz se...

Én bios hibás lapokat javítani gondoltam (egy lájtos linuxot elbír az 1 giga ram 32giga ssd 4 magos atom) bevállalom kemény 5 rugót fizettem érte, miután láttam a screenshotot hogy megy külső kijelzőn. Ez utóbbit próbálnám reprodukálni eddig sikertelenül.

sajnos csak 1db monitor kimenet van ami mini hdmi, van hozzá 3mteres mini hdmi - hdmi kábelem, de se tévén se monitoron nem sikerült elérnem hogy képet lássak..... a gép megy, ledek világítanak, hangot ad ki, windows 10 home van. próbáltam bat fileos megoldást, cmd-paranccssorosat, bill kombinációkat, de mg nem sikerült...

Úgy sem lesz kép kint, hogy a teljesen kikapcsolt laposra feldugott monitorral kapcsolod be, bootolsz fel...?
Én nem használok windowst - csak a Zasszony (sic! ;-) ) irodai windows atletizálásához szoktam kíbicelni... :) Nagyon szidja a W10-et, mert nem szereti a kivetítőkre a klónozott képernyőt pikk-pakk megcsinálni... :-\ Hetesen jól ment és ő megmaradt 8.1-en, mert többek közt, nem akkora aprófa peselés csalánra kiklónozni a pps diához a projektorra a képet... :)
Mindenesetre - érdekes eset... ;) Písz... :)

sajnos így sincs kép....

Minthogy a BIOS 99%, hogy nem fog neked külső képernyőn megjelenni, így az a kérdés, hogy jelen állapotban bootol-e USB-ről, vagy sem. Ezt egy tetszőleges USB-re írható Live linuxot rádugva ki lehet próbálni. Ha nem a pendrive-ról kezd tölteni, akkor a belső háttértárat kell(ene) kioperálni, és megnézni, hogy úgy hajlandó-e külső eszközről elindulni. (A Win+P majd nyilak fel/ls és enter kombókat gondolom végigpróbáltad már).

Hát ez egy 44.000 Ft-os notebook, ha nem beépített az SSD-je, akkor ki lehet belőle venni és belerakni egy újba. Az Apple a majdnem ennyibe kerülő tápot se hajlandó javitani mert a mérnökórát nem éri meg.

Ha nincs beállítva rá hogy USB-ről próbáljon meg elsőnek bootolni, a BIOS pedig nem hajlandó a külső kijelzőre kitelepülni, akkor ár/érték arányban kb ez a legolcsóbb megoldás.

Fn+F6?
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

vagy win + p gomb, különböző számú p nyomogatással lehet váltani a kiterjesztett és klón módok közt. Esetleg enter is kellhet utána.
Kivéve, ha teljesen halott az egész cucc grafikai része.

dupla.

eselyes hogy a gpu is doglott...

van olyan live linux ami beavatkozás nélkül indul legalább? Beavatkozás nélküli települést nem remélek...

Nincs másik géped, hogy azon kipróbáld?

ohh lol erre nem gondoltam, ööö mindjárt nézem....

DE VAN JEah köszi a tippet!

Installing Debian via serial console
https://a.custura.eu/post/debian-via-serial-console/

Soros port gondolom nincs rajta, szóval ha egyáltalán bebootol arra kell hardvert találnod.

Ezért inkább: https://wiki.debian.org/DebianInstaller/Remote

Vakok által telepíthető os nem létezik?

Knoppix-nak volt látássérülteknek való live disztrója.

második nekifutás: Az a nagy ötletem :) támadt, hogy play store-ból telóra letöltök egy remote desktopot és azzal kapcsolódok a kis géphez.

tudja valaki hogy lehet cmd-ből wifi hez csatlakozni? freewifim van, kiszedtem a jelszót most

De miért pont telefonról? A lehető legalkalmatlanabb platformot akarod használni? (Oké, az okosóra még kreténebb lenne...)
Csatlakozz rá desktop gépről.

Elakadtam ott hogy wifihez kellene csatlakozni cmd ből

Azért én csak megkérdem, hogy nem lehet, hogy egy usb-s vga kartyát out the box kezelne egy bármilyen modern(ebb) linux telepítő, tehát max a bios-t nem látod, de képed már lehetne egy külső monitoron?

nem tudom, hogy mi van ha pendrive-ot teszek bele, annyit tudok ha elindul rajta a windows akkor érzékeli a pendrive ki be huzogatást. Windows indulása előtt nem tudom mi van. usb-s vga kártya? wtf?

esetleg usb-ethernet átalakítóra gondoltam és akkor legalább egy korábbi hozzászólás alapján lehetne valamit kezdeni vele. VAn hozzá mini hdmi - hdmi kábelem de szerintem azért nem ad rajta képet mert a kábel 2,5 m hosszú. Ez csak tipp, már úton kínából egy átalakító hogy megpróbáljam rövidebb kábellel.

"usb-s vga kártya? wtf?"
Csak infóként: Léteznek USB portreplikátorok, azokon van vga kimenet is (kb. mint notebook dokkoló, csak éppen USB-s) Persze kérdés, hogy megéri-e csak ezért keríteni egyet, meg én csak HP-s verziót láttam eddig, amit nem próbáltam ki más eszközön.(És az is lehet, hogy a BIOS nagy ívben tesz rá :) )

A kábelhossz sajnos nem biztos, hogy szerepet játszik. Üzemeltetünk egyéb célra MODECOM/KIANO miniPC-ket (stick), az egyik egy 10 méternél hosszabb HDMI-vel van csatlakoztatva a kijelzőjöz, és működik.

Egyébként USB-s ethernettel hálóra köthetők könnyedén, a WIN10 csont nélkül felismeri. Alapból DHCP-s lesz. Viszont esélyes, hogy WIN10 Home van rajtuk (a stickeken az van), amiben nincs RDP, külön telepíteni kell, ami látható kép nélkül macerás, hacsak valami autostartos trükköt nem vet be az ember, vagy marad a vakon indított telepítés. Ha jól emlékszem 2-3 enter az egész.


Ne kattints ide!

Ha WIN10 van rajta, a következőt próbáld ki:

Az újraindításra kattintáskor, nyomd a SHIFT billentyűt, így bead majd egy recovery ablakot, ahol, ha minden jól megy, ki tudod választani az USB boot-ot is.

Régen minden más volt... ma meg minden a régi.

nincs kijelzőm még mindig, nem látom mit mutat...

Lásd a korábbi hozzászólásomat:
https://hup.hu/node/163865#comment-2339244

Nem kell látnod mit mutat..

Ezen a gépen a Win10-et nyugodtan elfelejtheted. Az az Atom proci olyan gyenge, hogy lehetne 16 magos is, akkor sem lenne elég. 1 GB RAM is nevetséges már 2019-ben, 4 giga alatt nincs is értelme Windowszal próbálkozni, max. valami leightweight Linux disztróval.

A kijelzőbe belevilágíthatsz zseblámpával, hátha ki tudod venni mi van a kijelzőn.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

a kábeleket is megreszelték, ahogy olvastam

Biztos próbáltad már így is, azért leírom, hátha nem:
Nekem volt egy törött kijelzős laposom, és a biost nem akarta kirakni tévére hdmi-n. Viszont mikor kikötöttem a 30pines ips panelt fizikailag, akkor a hdmi-n a biost is tudtam mókolni.

kijelző kábelestől eltávolítva, csak az alaplap van és bill és körülötte a burkolat, ezaz hogy linuxot szeretnék rá, de nem látom hogy hogy és honnan bootol. emmc 32 gigabájt, nem eltávolítható.

ami még kellemetlen lehet ezeknél, hogy valamit csak 32 bites uefis grubbal lehet elindítani pendrive-ról... nekem egy tablet van kb hasonló állapotban... szintén minihdmi kimenettel... szóval, ha lesz megoldás, az érdekelne :)

Milyen tablet pontosan?

Nemaz, azaz enyém lol