Dselect/Aptitude rpm-hez

 ( zamek | 2019. március 14., csütörtök - 8:59 )

Sziasztok,

Van rpm-et használó Linux rendszerekhez dselect/aptitude képességű app? Konkrétan Centos-hoz kellene valami, amivel meg lehet tudni, hogy milyen appok vannak, azoknak esetleges függései stb.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

yum?
Vagy mit hianyolsz abbol konkretan?

csak tippelek: gui?

nincs gui, felhöben futó virtuális szerver.

pl. a dselectben tudok keresni akár regexp-re is, meg tudom nézni egy csomag függéseit, látom, hogy fel van-e installva vagy sem. Ha fel akarom installni és túl sok függősége van és meggondolom magam, akkor R és mintha mi sem történt volna.
A source repository-kat látom és tudom módosítani (jó ez nem fontos, mert a /etc/apt/sources egyszerűbb)
A csomagok kategóriákba vannak rendezve, szóval kényelmes és jó.

Tegnap fel akartam telepíteni valamit, amihez kellett volna a python 3. Persze nincs, kiderült, hogy kell az epel hozzá, de azt sem tudtam feltenni, mert a yum közölte, hogy nincs. Folyton gugliznom kell, ha szükség van valamire de nincs az alap készletben.

röviden ennyi...

Az epel hozzaadasa a rendszerhez nagyjabol egy parancs, annal egyszerubb megoldas nincs erre a problemara.

regexp:
Yum-ban regexp kereses nincs max wildcard ahogy nezem, bar nekem sose fordult meg a fejemben hogy kellene, olyan tul gyakran nem kell keresgelni azert csomagokat hogy ez akkora ervagas lenne szerintem, masnem 'yum list |grep xy' annyi hogy ez talan description-ben es egyeb feltetelek alapjan nem fog keresni.

fuggosegek:
yum deplist xy
yum info xy

installalva van-e:
yum info xy
rpm -qa |grep xy
(igaz aptitude search kiirja a listazott csomagok kozul telepitve van-e valamelyik vagy epp eltavolitas alatt stb, ilyet nem lattam ebben, talan dnf-ben lesz, azt nem neztem tulzottan egyelore)

Ha tul sok fuggosege van:
Kiirja elejen mindketto mennyi fuggosege van, el lehet donteni mielott barmit installalnal hogy akarod-e vagy sem, igy ezt nemigazan erzem problemanak.

Ha meggondolod magad kozben:
yum-nal van history amivel latod ki mikor mit csinalt es korabbi verziokra is vissza lehet rollback-elni egyszeruen, nem csak legutolso reszleges modositast visszavonni

sources:
Debian-oknal vannak kulon source repo-k amiben keresgel es lehet letolteni, rpm-eknel nem lattam hogy kulon source-oknak is lenne repo, igy csomagkezelotol is hiaba varni ilyet szerintem.

kategoriak:
Ez lehet nincs, sose kellett abban keresnem.

Python3 hiany:
Ez nem csomagkezelon mulik, hanem rhel (es ezaltal centos) mentalitason, hogy inkabb regi de stabil csomagok vannak benne es azokba backportolnak.
Hasznalj fedora-t ha az kell. Egyebkent rhel8-ban mar benne van python3, beta-t lehet tesztelni, de hamarosan megjelenik, ra par honapra meg valszeg centos is (hacsak IBM Red Hat felvasarlas nem tesz keresztbe ennek, de akkor meg talan nem lesz erre lehetoseguk se).

epel repo:
ahogy irtak elottem: yum install epel-release

+1:
Ha valamelyik binarist szeretned megtudni melyik csomag resze lehet, akkor filenevre keresve kiadja a lehetosegeket:
yum provides qz
(qz a filenev nem csomagnev ezuttal, pl yum provides ping6)

+2:
Rpm-es csomagok tobbnyire ugy vannak osszerakva ha az valami service-t telepit (teszem azt httpd) akkor azt update eseten nem fogja automatan ujrainditani hanem meg van a lehetoseged azt magadnak megoldani amikor te szeretned ahogyan te szeretned. Ellenben a deb csomagokkal ahol nem erdekli hogy azzal lehet kitol veled erosen, mert pl a service-t a cluster kezeli abban a rendszerben es annak kellene mondani resource restart-ot, esetleg el se fog tudni indulni mert pl tarhely amin van hozza konfig vagy egyeb a masik node-on aktiv es igy hibara fut a csomag update csak mert erolteti hogy o ujra akarja inditani a service-t.

Koszi az infokat jonak tunik...