Az unokák ügye

 ( mraacz | 2019. március 3., vasárnap - 9:20 )

Van már itt valaki, aki kiszámolta, hogy az új CSOK-kal Magyarországon a családjával mennyi idő alatt tudna telket-házat venni, szemben azzal, amennyibe ugyanez Angliában, Németországban, Svájcban, Ausztriában, Svédországban stb. stb. sikerülne neki?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem számoltam CSOK-ot.
Bajorországban élek.
Családi ház, telek vétele csillagászati áron van... Ettől függetlenül inkább ott bérlek lakást...
--
Debian Linux rulez... :D
RIP Ian Murdock

Kösz. Úgy tűnik egyelőre te vagy egyedül, aki elolvasta a kérdést. (Azt tudjuk innen már, hogy a CSOK "politikai termék", ha sok gyereket szül valaki, akkor kevés jut egyenként belőle és hogy nem ajándék, hanem inkább olcsó hitel kéne (most 3% körüli kamatlábbal lehet lakáshitelt kapni) továbbá hogy az aligátorokon át lehet lépni. Úgy tűnik te vagy az első, aki normális választ adott arra, amit kérdeztem.

És úgy tűnik, te meg a válaszokat nem olvastad el :)

Vagy elolvastad, de csak a te ideológiádnak megfelelő kommentre reagáltál.

A normális válasz alatt ezt értettem: "Bajorországban élek. Családi ház, telek vétele csillagászati áron van... Ettől függetlenül inkább ott bérlek lakást...". Ez tiszta beszéd. Sztem jellemzőbb is, mint a többi hablaty.

Mutatsz nekem egy piaci kamatozású (értsd: nem CSOK), 3%-os jelzáloghitelt? (legyen 15 év, 15 millió és legmagasabb jövedelmi sáv).
Legyen csak 5 éves kamatperiodussal.

A kamatperióduson múlik. Nyilván ahogy nő, úgy nő a bank kockázata és ezzel a kamat is. 5 évre nyilván több mint évi 3% a kamat, 15-re még magasabb, 3 hónapra meg kevesebb. Mire akarsz ezzel kilyukadni?

Nem, mert annyira nem releváns.

Ha bevállalod a gyerekeket és a hitelt is, akkor azonnal tudsz venni szép nagy házat, akár Budapesten is.
Azonban így olyan költségekbe vered magad, ami kiszolgáltatottá teszi az egész családodat a jövőben.

Nem akarom a gyerekemet "csupasz seggel" az utcára tenni miután felnő. Látom hogy mennyit kell dolgozniuk azoknak, akiket így raktak ki a szüleik. Például 5-en voltak testvérek, most önkormányzati bérlakásban laknak, semmit sem hagytak rájuk, stb. A mi családunkban félreteszünk, nem eladunk, hanem kiadunk, kevesebb gyereket vállalunk. Nem élünk nagy lábon, mert a gyermekünket úgy akarjuk az életbe kirakni, hogy már legyen saját otthona és ne egy harmadik félnek fizessen érte, ne függjön a munkahelyétől, ne tudják terrorizálni.

Szerintem felelőtlenség annyi gyereket vállalni (hacsak nem keresel milliókat).
De tény, hogy sokan nem így gondolják és - bármit is mond az ellenzéki sajtó - valóban megállíthatja a népesség fogyását.
Kérdés milyen áron.. (lásd Ratkó-korszak).

Nem teljesen értem, hogy miért volna a CSOK miatt csupasz seggű a gyerek? Az állami támogatásból amit realizálni tudsz, az végsősoron a gyerek öröksége lesz, nem? Ha mondjuk a 10M plusz kamattámogatásból az áremelkedés ellenére is megmarad 6M, az 6M-val növeli a vagyonodat. Ha kettő helyett van három, akkor a családtámogatással együtt már egész szépen "fial" a harmadik gyerek.

Jó a felvetés egyébként. Én mindigis sok gyereket akartam, és elgondolkodtató, hogy ha nem lenne rá bőven pénzem, akkor is bevállalnám-e? Mai eszemmel igen.

Ez igaz. Csak nem mindegy, hogy ez a vagyon:
- hány fele oszlik szét
- mikor jutnak hozzá

Én is szeretnék sok gyereket, ez természetes. Korban (3X) is rendben vagyok még. Fel is tudnám nevelni őket, de utána mi lesz velük? Várják míg meghalunk? Addig hogy vállalnak gyereket? Ők is bevállalnak sok gyereket a támogatásért? Ez olyan piramisjátéknak tűnik számomra.

Persze ha egyébként is sok pénzed van és sokat keresel, akkor megéri a CSOK, hiszen akkor az gyakorlatilag ingyen pénz.

Tudtommal 10 évig köt röghöz a CSOK. Utána el lehet adni. Ha jól sikerül - például egy következő hullám tetején, akkor nem annyira rossz befektetés. És ha most vállalod be a gyerekeket, akkor azok addigra még csak 10 év körül lesznek.

Igen, ez is benne van a pakliban. Tényleg lehet rá befektetésként is tekinteni. Ugye az állam is így tekint rá, hiszen arra számít, hogy ezért cserébe majd a gyerekek, ha felnőnek akkor itthon fizetnek adót. Ez egy olyan hosszútávú terv, ami igen ritka a politikában (ugye a rövid ciklusok miatt). Nyugaton erre inkább tűzoltást alkalmaztak (bevándorlók), gondolom a gazdasági növekedés mindenáron való fenntartása miatt, ami egy másik megközelítése ennek a problémának. A jövő majd eldönti, hogy mi volt a helyes lépés.

Én azt gondolom, hogy ez egy politikai termék.

Ha a CSOK és az egyéb családtámogatási források miatt növekedne is a születések száma (sajnos, nem ez a helyzet, sőt csökken), akkor is 20 - 25 év mire ezek az emberek kilépnek arra a munkaerőpiacra, ahol egyébként már sokkal kevesebb munkalehetőség lesz, mint most.

Magyarországnak is, de a nyugati országoknak még inkább friss munkaerőre van szükségük jelenleg is, nincs idő 2x évet várni.

A másik tényező, hogy aki nálunk munkát vállalhat, azt az EU is várja (fixme: mondjuk egy ukrán a magyar munkavállalási engedéllyel jogosult az EU-ban is dolgozni?), igy még a migrációra is korlátozottan számithatunk.

Igen ezt mondják nyugaton. De van más vélemény is. A kevesebb munkaerő miatt magasabbak lesznek a fizetések és jobbak a munkakörülmények. Nem vehet semmibe egy cég azzal fenyegetve, hogy van 100 másik jelentkező az állásodra (lásd 10 évvel korábban). A munkaerő többlet az csak és kizárólag a tőkések céljait szolgálja, soha nem jó magának a munkavállalónak.

Persze, csak tegyük hozzá, hogy, ha növekedni akarunk, akkor folyamatosan külföldi beruházásokra van szükségünk, mert túl kicsi a magyar piac, kevés a tőkénk és nem vagyunk innovativak.
Oda fog menni a beruházó, ahol talál munkaerőt.

Igen ez így van. De szerinted ez meddig tartható? Mármint az állandó növekedésre építő gazdasági modell.
Nekem nagyon kártyavárnak tűnik.

Nem tudom, de nagyon bizok benne, hogy a technologia gyorsan képes lesz azokra a problémákra megoldást találni, amit okozott.
Abban nem hiszek, hogy az ember képes lesz visszafogni magát.

Én attól félek inkább, hogy a technológia gyorsan fog találni megoldást a problémára, de az fájdalmas lesz számunkra.
Túl sokan vagyunk, túl kicsi helyen. Ennél pedig csak többen leszünk, mert "erőszakkal" szaporítunk gyakorlatilag évszázadokkal (ha nem évezreddel) lemaradt népeket, amelyek természetes közegükben, segítség nélkül képtelenek lennének ilyen népesedésre. De ugye valaki hátán meg kell gazdagodni (lásd a korábban gyarmatokat kizsákmányoló, rabszolgákat tartó országok ma hol vannak, de nehogy azt hidd ma bármi változott, csak a sajtójuk lett jobb).

India például?
Világgazdasági - világpolitikai tényező lett.

Úgy emlékszem, hogy életszerűen is ott kell lakni, nem elég a jelzálogjog.
Ha tényleg igy van, ezt érzem kockázatosnak, mert mi van, ha jön egy újabb válság és nem találok itthon értelmes munkát..

Úgy tudom, hogy munka miatt el lehet költözni, éppen erre a félelemre adott válasz ez a szabály.

Harom gyerek utan kapsz 10 milliot, annyival beljebb vagy. Viszont harom gyereknek venni lakast a csok miatt felnyomott arakkal merettol fuggoen 15-30 millioval tobbe kerul majd. 20 millio bukta, amig nem vallalnak ok is legalabb 2 gyereket.

Akkor lenne igaz, hogy a CSOK ilyen mértékben felnyomta az árakat, ha ténylegesen nőttek volna a születések száma.

Csokhoz nem szulni kell, csak megigerni. Izgulni, papirert futkosni raernek 7-8 ev mulva is.

Én gondolkodtam már ilyesmin. Úgy tűnik, hogy odakinn is nehéz saját ingatlanhoz jutni, arányaiban hasonló az ára a keresetekhez képest. Sőt, egy kis városi lakást talán könnyebb itthon megvenni, mint odakinn. De nagyon erősen sosem méregettem, mert sosem merült fel bennem komolyan, hogy lelépjek.

Neked van becslésed?

Nekem van tapasztalatom. USA-ban például Floridában viszonylag magas a kereset és viszonylag alacsonyak a lakásárak (persze nem Miami). Barátom simán vett magának saját lakást, nemsokára pedig kiadásra is vesz egyet. Átszámítva olyan 25-40 millió Ft körül kapsz jó környéken egy kisebb lakást. Az informatikus fizetés pedig 1-2 millió Ft/hó (nettó). Ja és sokkal többért lehet kiadni a lakást, mint nálunk és mindenki bérel. Rá is UFO-ként néztek, hogy miért vett sajátot. Létezik olyan is, hogy olcsóbban veheted meg a lakást, mert mondjuk a föld nem a tied a lakás alatt, hanem 100 évre bérbe van adva. Ilyenkor olyan 100e Ft-nak megfelelő havi összeget kell fizetni, viszont így nincsen ingatlanadód.

Ezzel most jól megleptél.
Tényleg látok 140k USD körül kétszobás lakásokat.

Én sem értettem először, igen nagy anomáliának tűnik. Valami olyasmi van a háttérben, hogy
- senki sem akar lakást venni, mindenki bérel (mobilitás, minden pénzüket elköltik hónap végére, hitelből élnek)
- nyugdíjasok már nem költöznek le annyian Floridába, mint régen (elmúltak a régi szép idők, így összeomlott a piac)

Ja és ez a Florida már nem az a Florida. Itt is megkezdődött a városokban a gettósodás, barátom azt mondta hülye vagyok, hogy be mertem menni oda, stb..

Sok a hurrikán, árvíz, emiatt magasabb a biztosítás, alligátorok mászkálnak mindenhol.
Pár éve még leköltöztem volna, most már inkább csak nyaralót (telelőt) vennék.

Merrefelé élsz, hogy kerültél oda?

Ezek alligátorok, nem krokodilok, simán el lehet menni mellettük.
Az időjárás néha tényleg gáz, de olyankor el kell menni meleg helyre :)

https://index.hu/gazdasag/2019/03/01/nem_sok_mas_europai_varos_van_ahol_ennyire_remenytelen_lenne_sajat_lakast_venni/

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Egyet biztosan tudok: Oxford :(

Ez a videó lazán kapcsolódik az "unokák ügye" címhez: https://www.youtube.com/watch?v=MY5c3p1ZMd4

Gyakorlatilag az összes ilyen támogatás beépül a normális környéken lévő piacképes, keresett családi házak árába. Mert ugye három gyerekkel aránylag kevesen szeretnének lakásban lakni.
Az egyoldalú piacbefolyásolás helyett inkább garantált alacsony kamatú ingatlan hiteleket kéne nyomniuk, ahol az ingatlan érték 100%-a hitelezhető és a törlesztőben benne van a csődbiztosítás.

Egyetértek, bár lassan a nem piacképesekébe is...

Mi CSOK-ot veszunk fel felesegemmel, kb 3 honap alatt talaltuk meg a megfelelo lakast, hamarosan mar koltozhetunk is. A CSOK-os es egyeb hitelek visszafizetese kicsit hosszabb ido lesz, ugy nagyjabol 6-7 ev, elotorlesztessel. Annyi ido alatt meg nem lesznek kepben unokak. Utana lesz meg 10+ evunk annyit gyujteni, hogy tamogatni tudjuk az unokakat. Hozza tartozik persze, hogy mi ugy veszunk most lakast, hogy a szuleink nem tudtak minket tamogatni. Ocsem is igy vett sajatot. Hugom kapott kis segitseget (tolem, nem szuloktol), de nem sokat. Szoval akkor sem er veget a vilag, ha nem tudok a gyerek/unoka segge ala lakast tolni. Szuleink, mi is felnottunk valahogy, pedig egyikunk sem kapott lakast felmenoktol, de meg anyagi segitseget sem feltetlen.

Kulfoldon fogalmam nincs mennyire lenne nehez, hosszu ugyanezt osszehozni. Mivel a fizetesem mar eleve kulfoldi szintu, igy tobb fizetesre ott sem szamithatok, cserebe felesegem nem tudna kulfoldon dolgozni, igy kevesebb penzzel tudnank gazdalkodni. Ha meg a napi megelhetes, esetleg auto fenntartas is tobbletkoltseget jelent, akkor meg mar biztosan rosszabbul jonnenk ki.

--
|8]

> Ha meg a napi megelhetes, esetleg auto fenntartas is tobbletkoltseget jelent, akkor meg mar biztosan rosszabbul jonnenk ki.
Ugyanez kb. igaz a videk-BP viszonyra is, legalabbis sokak eseteben. Bocs ha off volt.
____________________
echo crash > /dev/kmem