Ubuntu 18.04 install fekete marad, míg a 11.10 elindul -- de miért?

Fórumok

Néhány évvel ezelőtt vásárolt desktopra szeretnék Ubuntut telepíteni, de akár pendrive-ról, akár DVD-ről indítom a 18.04-es telepítőt, amint eltűnik a BIOS, a képernyő fekete marad és semmi további sem történik. Ha viszont az ősrégi Ubuntu 11.10-es telepítőt próbálom, akkor az elindul és gondolom, idővel fel is mászna.

Mi lehet ennek az oka?

Hozzászólások

fluimucil! DE MIÉRT ?

btw UEFI / BIOS téma esetleg ? (Alternatív installer? )

A figyelmes olvasók valószínűleg érzékelték "szakszerűen" megfogalmazott témaindítómból, hogy nem vagyok a téma ismerője, ezért a "btw UEFI / BIOS téma esetleg" kérdés feltevéséért ugyan hálás vagyok, de attól tartok, nem sikerült kihámoznom belőle a javasolt teendőimet. :)

Most éppen egy Fedora 29-et töltögetek, hogy addig is szórakoztassam magam, amíg a múzsa vagy a rózsaujjú hajnal megoldásra vezet, de mert igazából Ubuntura volna inkább szükségem (tesztelni szeretnék majd egy általam fejlesztett játékot), igazából azt a titkot szeretném kideríteni, hogy mi történhetett 2011 és 2018 között a tudományban, amitől az újabb rendszer szó nélkül összerondítja magát.

Ha valaki esetleg csodálkozna azon, hogy miért nem terjed jobban az Ubuntu (vagy bármelyik Linux), ez lehet az egyik ok.

Ha valami működött egyszer (2011-ben), akkor azt nem okos dolog később kinyírni, főleg úgy, hogy az alternatív "hibaüzenet" csak annyi, hogy se kép, se hang. Ha tényleg beletörne a korszerűbb Ubuntu bicskája egy video driverbe, amivel mind a Win7, mind a Win10, mind pedig egy régebbi Ubuntu szó nélkül elbír, akkor felmerül a kérdés, hogy (a) miért nem tölti le azt, ami neki ide éppen kell, vagy (b) legalább kiírná, hogy valami problémája van, és erre milyen megoldásokat tud javasolni.

De nem, minden fekete, és "olvassak utána". :)

Oregon, remélem, világos, hogy nem a segítségedet utasítom vissza pökhendi és hálátlan módon, mert természetesen hálás vagyok, amiért jószándékúan hozzászóltál a kérdésemhez -- mindössze eléggé frusztrál, hogy az estémet vidám installálás és konfigurálás helyett ilyen szarakodással kell töltenem.

> Ha valaki esetleg csodálkozna azon, hogy miért nem terjed jobban az Ubuntu (vagy bármelyik Linux), ez lehet az egyik ok.
Lehet, hogy igazad van, de erről nem az Ubuntu tehet. Ez 10 éve is így volt és valószínű 10 év múlva is ugyanígy lesz. A zárt driver köszönő viszonyban sincs a windows verziókkal a nyílt drivernél meg szerintem már az is csoda, hogy működik vele a kártya.

Megértem. Az NVIDIA driver nem nyílt (van az is, csak korlátos "nv"), a gyártó szállítja ("nvidia"). Amúgy szerintem kiírja mi a baj csak nem látod.
Ilyenkor megoldás: válts konzolra (CTRL+ALT+F1) vagy másik gép ssh, log fájlok megnézése és onnan rakod rendbe parancssorból

Sajnos NVIDIA különböző fajtái produkálják ezt, hogy: megy, megy, nem megy

Amúgy:
1. ssh
2. lsmod | grep nv (nv akkor a default driver, ha nvidia akkor a gyári van berántva)

Innentől kezdve meg jön a kísérletezés:
sudo apt-cache search nvidia-3

Leszedés:
sudo apt purge CSOMAGNEVE

Felrakás:
sudo apt install CSOMAGNEVE

Restart, ha nincs kép akkor ciklus folytatódik.

Lehet a driver le lett tiltva:
Itt nézz körül: ls /etc/modprobe.d/
mert ezekben a fájlokban lehet ezt megtenni.
Az is baj lehet, ha nincs letiltva, ekkor a hibásat letiltod.

Melyik a hibás?
Vagy az nv vagy az nvidia.
Ekkor valamelyik fájlba (lehet új is vagy a blacklist.conf) beírod:
blacklist nv
vagy
blacklist nvidia

Ahogy az lenni szokott, az esetem valamiféle PEBKAC volt, ugyanis ma reggel sikerrel jártam az elsőként próbált Ubuntu 18.10 dvd-vel. Minden látszott az első pillanattól kezdve és semmiféle trükközésre nem volt szükség. Az egyetlen különbség, ami lényeges lehet, az, hogy most csak egyetlen 120GB-s ssd volt a gépben. Korábban volt mellette egy--két nagyméretű NTFS hdd is, de azokon nem volt rendszer, csak adat, és talán a BIOS ezekről próbált bootolni, csak nem merte megmondani, hogy nem tud. Eh, mindegy, ezt már nem tudom reprodukálni, viszont tényleg nem úgy tűnik, mintha az Ubuntunak bármiféle köze lett volna ehhez a kalamajkához, így ünnepélyesen megkövetem.