Kéményseprés

 ( tovis | 2019. február 22., péntek - 1:18 )

Úgy volt, hogy a társas házakban két évenként fognak ellenőrizni, mégis jönnek az idén is. A múlt évben megállapították, hogy nincs reteszelés a konyhai páraelszívón - ha megy a kazán nem mehet a páraelszívó, valami 2012 szabály.
A kazán egy "nyílt égésterű" Junkers, több mint 10 éve becsülettel fűti a ck. 80nm, 360cm belmagasságú belvárosi(?) lakásomat. Régi nyílászárók, mondhatni kicsit huzatos - tekintve hogy dohányzom ez jó is.
Persze az ilyen régi típusokhoz nem igen látok kész megoldást, bütykölni kell. Az ötletem az, hogy a kazánon van egy LED ami gyakorlatilag az ionizációs érzékelővel vezérelnek (egy elektróda az égés térbe és ha ég akkor folyik rajta valamennyi nA).
Szóval érzékelnem kell hogy kigyullad a LED és 433MHz elkezdek adni (STM8S103 telepes üzem). A páraelszívóban veszem az adást és egy relével lekapcsolom a páraleszívót. Remélem meggyőző lesz.
Kár hogy nincs rá két hetem sem :(
Vajon, egy kisnyugdíjas mit tud kezdeni egy ilyen problémával? Mennyibe kerülne neki ez?
(Nálam ez új kazán + kéménybe egy plusz cső akár 1 milla)
Nem írom le mi a véleményem az ilyen szabályokról és akik ezt elkövették, kívánok nekik minden jót.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

mond azt nekik hogy telen ki van huzva (=nem mukodik) a para elszivo :)

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Télen ki van húzva, nyáron meg nincs rá szükség. :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Sajnos, ilyen esetben a páraelszívó számára kialakított lyukat be kell falazni - könnyen ellenőrizhető :(

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

na, akkor vegre csinalnak valami hasznosat is :)
nalam is van a kamraban egy elszivo ventillator, volt hogy az ment, amikor beindult a kazan, par perc mulva mar visitott mindket szenmonoxid erzekelo! akkor jottem ra, hogy ezt igy nem kene... nalam is 10+ eves junkers, ezen meg led sincs. nem tudom, hogy lehetne megoldani, de engem is foglalkoztat a kerdes egy ideje. gondolkoztam aramerzekelos relen, de az csak futesnel jo (akkor megy a szivattyu aminek merheto 100W koruli fogyasztasa van), de melegviz vetelnel szerintem aramot nem fogyaszt. lehet, hogy szet kene szedni a kazant es keresni muszerrel benne valami merhetot :)

A'rpi

Az ilyen eseteket lehet másodlagos ionizációs érzékelővel megoldani - valójában ez egy kerámiával szigetelt elektróda ami ha ég a láng benyúlik a lángba, így megindul néhány nano Amper áram a föld felől (a gázkészülék szigorúan le van földelve). Mondjuk kíváncsi lennék ennek az áramnak a biztos érzékelését biztosító kapcsolásra.
Elméletben, van egy olyan lehetőség is, hogy a kamra ajtaját légmentesen kelljen/lehessen zárni (a lakás többi részéhez képest ahol a kazán van). Ez még nehezebben kivitelezhető (szerintem).

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

talan egy egyszeru homero szenzor az egester kozeleben egyszerubben kivitelezheto. mondjuk egy PT1000, az eleg jol birja a meleget is:
http://www.thermometricscorp.com/pt1000

a kamra lezarasa/elszigetelese nem megoldhato nalam...

Megoldás lehet a szagelszívó szénszűrővel való ellátása és visszadolgoztatni a belső térbe.

vagy kívülről szívni a levegőt a gázkazánnak és akkor nem a bentit használja el.

Jó pofaság? A tárt terű, kondenzációs kazán ilyen. Mint írtam cserélnem kéne egy ilyenre és a már meglévő (Furánfélex) bélésen belül egy plusz csövet kellene behúzni.
Ráadásul, nálam un. 2,5 kanyar van a füstelvezető csőben a három már nem engedélyeztethető. Nem tudom hogy a zárt égésterű kazánnál ez belefér e.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

nálunk mikor cserélve lett ilyenre a kazán és a korábbi sima gázkazán bélelt kényénye nem volt jó, simán ki lett vezetve oldalra a falon és úgy is jó volt.

tessék srácok, itt van 2000 forint, húzzatok a bánatba.

Ezt sem értem :(
Mi ez 2000 forint?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

kenopenz...

Az egy idő óta nem működik 5k alatti címletekkel.
A korrupció a leg-inflációkövetőbb dolog ever. :)

Nálunk (nagyon vidék) olyan szigorú a kéményseprő cég, hogy amikor 2003-ban ide költöztünk, első vizsgálatnál lezárták a kéményt. Ki kellett vésettni, bêléscsöveztetni...

(Az a vicc, hogy vagy 10 u.ilyen ház van körülöttünk, mindegyikben sz@r a kémêny, mégis tudják használni. Szóval működik az a kenőpénz dolog. Mindenkinek joga van megfulladni, de ha van családod, őket védd meg!)

A páraelszívóra csak annyi mondták, hogy a kazánnál a szellőző ne legyen eltakarva és legyen co csipogó.

Ha meg kellene oldani, amit Neked mondták, Arduino Leonardo + relé. Ez a Arduino-hoz készült relé kb. 2 kW-ot tud kapcsolni, a páraelszívóhoz bőven elég. A bemenet lehet az a LED. Nálam nincs LED, én a co mérő ledjére kötném. (A mérő a kazánnal 1 lêgtérben van.)

A dolog csak addig aggasztó valamennyire, ameddig szénmonoxid mérgezésben meg nem halsz. Utána már nem annyira problémás.

+1, nem is értem, hogy gondolják ezt egyesek kenőpénzzel megoldani. A kéményseprők elég szívatósak, de ebben az esetben igazuk van.
A témához pedig: a gáz szelep vagy a szivattyú vezetékére lehetne egy relét kötni, ami tiltja az elszívót.

--
Soli Deo Gloria

Nálunk meg pont az ellenkezője van. Úgy kell kezébe dugni a pénzt, hogy tényleg megnézze rendesen ne csak felragassza a matricát.

"Vajon, egy kisnyugdíjas mit tud kezdeni egy ilyen problémával? Mennyibe kerülne neki ez?"

Páraelszívó leszerel (2 db csavar), kéménylyukra valami fedél, ellenőrzés megvolt, minden megy vissza a helyére. Nem kerül semmibe, ideje meg mint a tenger...

Túl estem rajta.
A kéményseprő nagyon sietett, rákérdezett van e reteszelés ki sem próbálta :)
Egyébként megoldottam. A kazánon van egy az ionizációs érzékelőre kapcsolódó LED, ezt figyelem, egy darlingtonba kötött fotó tranzisztorral. Az "intelligencia" egy STM8S103F (TSSOP20 kész modul). A "beavatkozó", egyelőre egy Conrad féle RLS 433MHz relé (sajnos fordított a logikája - a nyugalmi állapotban van behúzva a relé) - cserébe viszont védett és biztonságos.
Még "visszafejtettem" a kódot amit használ - nem értelmeztem, csak kiválasztottam egy kódot a be kapcsoláshoz, egy kódot kikapcsoláshoz és azt utánzom. Az adó az eBay legolcsóbb saw szűrős verziója. 3x AAA elemtartó. Mindez felforrasztva egy próba panelra és ráragasztva a kazán elejére, amit ráadásul (a LED -el együtt) takar egy felhajtható fedlap.
OFF: Még mindig szerelmes vagyok az STM8 utasításkészletébe, de azért a bitbang soros megizzasztott.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Errefelé évente 1x küld egy cetlit a kéményseprő, hogy mikor jön. Ez mindig hétköznap délelőtti időpont, úgyhogy nem is tudom, mikor látta kéményseprő a kéményt. Persze, nekem van az a cucc, amivel tisztítani kell a kéményt, úgyhogy fűtésszezonban havonta 1x ki van pucolva a kémény.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Budapesten nagy mumusok. Számos rémtörténetet tudok, amikor szinte mindent megkifogásoltak és szépen feljelentették a tulajt a katasztrófa védelemnek, több milliós kiadásokba taszították azt aki nem tejelt eleget.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

en mindig beengedem oket, 3-an jonnek, minden evben ugyanazok, de itt meg soha semmit nem csinaltak, 2 meterrol ranez a kazanra aztan megy is.

Mivel és hogyan kell a kéményt pucolni? Mert nekem sem ártana, "kéményseprőt" még sosem láttam kéményt tisztítani.