Linuxvilág magazin archívum

 ( s-kami | 2019. február 2., szombat - 18:21 )

A mai nappal frissítettem a bejegyzést, köszönöm a linket ezúton is Attila !

A magazin egyes számai immáron le is tölthetőek PDF formátumban.

Egy kis szelet történelem.

https://www.linuxwiki.hu/2018/04/linuxvilag-magazin-archivum.html

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

regi, szep idok, amikor egy cikkem meg a cimlapra is kikerult...

--
O1G = orbanegygeci

+1, remek érzés volt!

Marmint Janos a fooldalon? :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az is, mint HUP társ, de a saját cikkem azért még inkább :)

Fura fazonok vagytok. Vagy en vagyok az mindegy, de nincs retro-orom erzesem egy csepp sem ilyesmiert.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Hány cikkedet jelentették meg?

Uhh sosem szamoltam ossze, de valahol 30 es 40 kozott lehet. Tenyleg nem tudom, majd ha nagyon raerek megszamolom.

Semmit nem jelent a szam, hiszen kb. harmadat ma mar nem engednem kimenni ugy ahogyan kiment, ezek szukebb reszet pedig leginkabb sehogy. Szoval legyen (joszandekkal) a szam ketharmada. Masreszrol az utolso fazisaban a LV mar karitativ jelleggel mukodott minden ertelemben, szoval szerintem Bandiek virtualis simogatasa is benne volt az egeszben. Akar az en alkalmazasom utolso harmadaban is: ha tenyleg igy van, ez is viszi a szamlalot. Magat a szandekot jo ertelemben irom, akkor nagyon orultem neki, es meg jol is jott.

Illetve azert is mindegy, mert egy olyan produktumrol beszelunk, ahol a celkozonseg nem tudott aldozni IT-imadatanak targyaval foglalkozo folyoiratra havi 5 uveg sort vagy ket doboz cigit. Nem fikazasbol irom, hanem csak a szaraz tenyekert: igen szuk reteg volt kivancsi rank.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"Illetve azert is mindegy, mert egy olyan produktumrol beszelunk, ahol a celkozonseg nem tudott aldozni IT-imadatanak targyaval foglalkozo folyoiratra havi 5 uveg sort vagy ket doboz cigit. Nem fikazasbol irom, hanem csak a szaraz tenyekert: igen szuk reteg volt kivancsi rank. "

Én annak idején utólag megvásároltam valakitől a komplett pakkot, elolvastam minden újságot majd továbbadtam. Amikor a Linuxvilág kint volt, én iskolába jártam és nem volt saját pénzem, szóval utólag is bocs, de én vettem volna, csak nem tudtam :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Hmm. Ez épp eladó, vedd meg és alakítsd át. Piti ügy :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

a celkozonseg nem tudott aldozni IT-imadatanak targyaval foglalkozo folyoiratra havi 5 uveg sort

ennek tobb oka is lehetett:

a) az ujsag megelozte a korat (legalabbis Magyarorszagon)
b) Magyarorszag a fillerszabok orszaga. Ehhez kulonosebb kommentar nem szukseges
c) nem voltak eleg erdekesek a cikkek / nem volt benne eleg erdekes cikk. Kevesen vesznek meg egy teljes ujsagot, ha abban 2-3 cikknel tobb nem erdekli oket
d) a cikkek szintje (kezdo / halado / hekkermester) nem talalkozott az ujsag vasarloinak tudasszintejevel
e) ...

--
O1G = orbanegygeci

Én megkockáztatom hogy a 10 millióból maximum párezer ember, akit ezek a témák tényleg érdekelnek (kerekítsünk felfelé tízezerre, és kezdjük el levonni azokat akik nem járnak újságoshoz, nem szeretnek pénzt kiadni semmire, nem szeretnek olvasni, talán nem is hallottak az újságról annak idején, stb stb). Eleve lehetetlen küldetés volt ezt profitábilisan, fenntarthatóan űzni.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Nem akartam belemenni, de pár mondat erejéig mégis ez jön.

a., El sem akartam hinni amit olvasok, úgy füstöl. Miben előzte volna meg? A külföldi fórumokon olyan élet volt, hogy mi legfeljebb vigyázzállásban jelenthettünk nekik. Az újság harmada meg külföldi sajtóból vagy bármi más médiatermékből volt átvéve.

b., Kicsit rosszmájú kijelentés, de gondolom régen jártál külföldön. Nem Bangladesben, hanem olyan országokban, mint Németország, Ausztria - szóval melyek nekünk elérhetőek, mégis előttünk járnak. A bevásárlóközpontokban az összes polc üres ahol valami gané sör épp 0.69€, ahol a felvágott kilója 3€. Gondolom te nem ennéd meg. Én legalábbis ránézésre tudom mondani, hogy kösz haver nem. Ha a joghurt akciós, tele van a parkoló. Ott tankolnak ahol a legolcsóbb, nem baj ha állnak előttük 10-en. Akár a helyi Aldi-ból öltözködnek. A marketek sajátmárkás cuccaiért nyúl a polcra leginkább ez a kiváló vásárlóközönség, azt állandóan tölteni kell. Nem baj amúgy, nem célzott fikázásból írom, de szerintem ez is méretes fillérbaszás. Felesleges hazai példával jönni.

c., Nem tudom. Ha abból indulok ki, hogy a külföldi sajtóból átvett írások akár azóta is működő bármilyen médiumokból származtak, akkor nem igaz a felvetés. De ezen a ponton nem tudok mit mondani, mert a nem igaz felvetéssel szemben mégis is ez tűnik a legvalószínűbbnek. Vagy talán az, hogy az érdekesebb témákat már tövig rágta mindenki egy-két virágzó hírportálon vagy fórumon. Bár ennyi erővel akkor ma már semmilyen IT folyóirat nem létezne. Nah mindegy, szóval nem tudom.

d., Ezt nem tudom értelmezni. Ha arányokban gondolkozunk, akkor a vásárlók is skálázódnak nem? Miért lenne mindenki kezdő? Vagy hekkmester? Maga a termék szerintem ezen a téren viszonylag jól volt szerkesztve, mindenki találhatott benne magának valót.

e., Hadd egészítsem ki: 2008-ban egy kiöregedő lakosságú faluban nem győzték kihordani pl. a Blikket. Akkor az egy hónapban 3000ft-ba került, éves szinten 36e Ft ugyebár. Ha csak annyian vásároltak volna LV-ot országosan, ahány nyugdíjasnak járt akkor a fenti mélybulvár két-három átlagos magyar faluban az talán kielégítő lett volna.

Tavaly vagy előtte dobtam ide egy képet, rajta egy polcot egy osztrák átlag-újságostól. Volt vagy 5-6 linuxos folyóirata. Élnek, virulnak. Gané vékony fényes papírra nyomva, mint most a Kiskegyed meg az ilyesmik. Tavaly augusztusban volt szerencsém ismét elsétálni előtte ebben a komplexumban, ott vannak még mindig. Mármint a friss számok :) Az igazsághoz tartozik, hogy talán most 4-et láttam, de a stand épp feltöltés alatt állt. És dugig volt a bevásárlóközpont, mert valami tökömtudja milyen akció volt. Onnan légvonalban 6-700 méterre a pici 1Eur-jellegű "százasban" sort kellett állni a a nézelődéshez is.

Szóval szó nincs arról, hogy mi az olcsójánosok országa lennénk. Épp annyira vagyunk azok, mint mások. Nem jobbak, de nem is rosszabbak ezen a téren. Szakmai oldalról nézve kb. ugyanez a helyzet. A folyóiratot felszámoló valós okokról Bandiék többet tudnának mondani, de ezeket a köröket párszor már megfutottuk itt helyben is. Ha láthatnánk néhány belső használatra szánt adatot talán ki lehetne okoskodni egyéb segítség nélkül is.

^^ a fentiekben ne keress egy csepp fikát sem, nincs fikkantó szándékom.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Offtopik:

b) A kérdés az, hogy min spórolsz. Ha azokon a dolgokon is, amik egyébként érdekelnek, és szeretnél vele foglalkozni, az a rossz fajta garasoskodás. Spórolni amúgy nem lenne hülyeség.

Offtopik de amúgy elég jó téma. Egyrészt a nagyságrendek érdekesek, másrészről amit írtál szerintem nem érvényes általánosan. Kicsit kerekítek, hátha vonzó flame lesz belőle.

Én szerencsés vagyok, nem kell azt néznem a kenyérnek hívott szintetikus katyvasz hol nagyobb és azt sem, hogy a joghurt hol olcsóbb 10Ft-tal. A húsárut előállítjuk családon belül, pálinkát és egyéb vadhajtásokat (befőttek stb) szintén, a zöldségek egy része megint csak saját: tehát azért nagy a szám, mert hátszelem van. Ha nem lenne saját forrás, nomeg rá lennék kényszerülve a teljes megtakarítási üzemmódra inkább kevesebbet ennék, de szart sosem. Munkaeszközön vagy pl. lábbelin sem spórolnék, ott nincs hátszelem. A hobbimon sem, miközben a saját gyártású cuccaim a "boltihoz" képest akár két-háromszoros árúak is.

Ha csak nem azt nevezed spórolásnak, amikor x terméket megnézed hol olcsóbb és onnan hozod el. Nyilván nem tejtermékre gondoltam, de ugyanazon 400ezres noti esetén 20e Ft már egy (1) darab kézzel fogható húszezres, ez full okés. Egy bicikli 100e helyett 92? Háát megnézem de ha bármiben csorbát szenved (pl. rugalmatlanabb kiszállítás vagy bármi) akkor nem érdekel. Ez itt már egy feltételes mód. Egy jobb lábbeli 31.9e Ft helyetti 29.999 akciója viszont már automatikusan nem érdekel, azért nem kanyargok, úgysem mindennapos vásárlási tétel. Ha a gyerek kedvenc édessége vagy bármi most 15Ft-tal olcsóbb, csak azért én nem fogok öttel többet venni, az ilyen akciókra nem is emlékszem 5 perc múlva.

Szerinted min érdemes spórolni? Tényleg érdekel, jó téma. Ha mégis alapvető dolgokon próbálnánk, akkor egy havi bevásárlás mennyivel lenne kevesebb? 5%? 10%? Ezért sorban kéne állni a románokkal megtömött Tescoban? Vagy át kéne kocsikázni az egész városon és nézegetni az akciós cuccok lejárati idejét? Vagy azt kéne mondani a gyereknek, hogy most vedd a másik (szarabb) krémtúrót, vagy tegyél vissza egyet? Vagy holnaptól kínai farmernadrágban ropni? Tehát életszerűen hol van ennek a vége? És amúgy hogyan spórolunk? Visszateszünk valamit a kosárból még akkor is, ha egy felesleges cuccot sem vettünk? A bevásárlást többfelé osztjuk és mindent ott veszünk ahol olcsóbb - egy napot feláldozva, benne 2 órát kocsikázva, előtte a reklámújságokat bújva?

Értem én, hogy spórolás. Nincs is vele semmi bajom - de normális verzióban csak esetileg érdekes, nem? Jó esetben feleslegesen úgysem vásárolsz, egy bizonyos szint alá pedig nem adod. Amennyiben valaki az a kaliber, akinek otthon a régi gyertyákkal kell világítani, meg állandóan a két nap múlva lejáró cuccokat vásárolni az nagyon sajnálatos *de* kényszerű dolog, az már nem is spórolás.

No tehát, ki hogyan csinálja? Nálam: csak akciók miatt én nem vásárolok, rosszabb minőséget kevesebb árért szintén nem. Ha szembe jön valami szükséges a polcon az okés, örülök neki ha olcsóbb és jöhet, de célzottan ezért nem rohangálok egyik üzletből a másikra. Közben eszembe jutott egy jóféle spórolás: amikor vagy 10 éve letettem a cigit nah az spórolás volt. Akarom mondani spórolás lett, hiszen nem spórolás miatt csináltam. Mai árfolyamon az évi fél miska félretett pénz, és akkor azt félre is tettem.

Ui nem vagyok vagyonos: Skoda Rapiddal járok, 70+ négyzetméteren élek, nincs a családomban miller, nincsenek 20 miskás megtakarítási számláim és nem dugdosok aranyrögöket sem.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Sokféle értelmes spórolás van.

Pl. kajából rosszabbat venni én sem szoktam csak azért, mert olcsóbb. De ha két szupermarket közül, ami a munkából hazafelé útbaesik, az egyik következetesen 10-20%-kal olcsóbb, és nincs észrevehető minőségi különbség, akkor az olcsóban vásárolok.

Lehet spórolni pl. az autózáson: a rendes karbantartást befektetésnek tekintem, és nem veszek új autót, ha a régi megbízhatóan működik, csak azért, mert a szomszédnak újabb van.

Elég jelentős összeget lehet azon is megspórolni, hogy amikor könyveket veszek (ez elég gyakran előfordul), akkor nem zavar, ha antikvár példányt veszek (pl. amazonon).

Az utolsó az jó, ez valamiért elkerülte a figyelmem.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

csak akciók miatt én nem vásárolok

ha kesobb szukseg lesz ra, akkor en igen. Pl. olcsobb volt az elmex fogkrem es szajviz, en meg betettem 3-4-et mindegyikbol...

--
O1G = orbanegygeci

Ekkor az történik, hogy bedobod a szekrénybe ami épp nincsen használatban. Amire pedig az utolsó is a végét járja, talán már eleve olcsóbb a termék abban a pillanatban bárhol. Ilyen nem volt még?

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Miben előzte volna meg?

a fizetokepes keresletben

de szerintem ez is méretes fillérbaszás. Felesleges hazai példával jönni.

pedig magad is leirtad a lenyeget: 'megis elottunk jarnak'. Tfh ok is fillerszabok. De ennek ellenere is el tudnak tartani 5-6 linuxos ujsagot. Ebben nyilvan benne van az is, hogy Nemetorszag jelentosen nagyobb, mi a mi kis sekely pocsolyank, de akkor is.

azóta is működő bármilyen médiumokból származtak

csak ettol meg nem lesz ugyanaz a cikk (bar eredeti nyelven) jo. De a meretgazdasagossag ott is jatszik. Btw. par eve vettem 1 eves elofizetest egy angol linuxos magazinra. A 3. szamot mar le se toltottem, mert annyira nem fogott meg. Ez nem azt jelenti, hogy nem jo, amit csinalnak. Azt sem, hogy nincsenek erdekes cikkek. De azt igen, hogy ez sem volt eleg ahhoz, hogy en a rendszeres olvasojuk legyek. Ami valahol az en hibam is.

Maga a termék szerintem ezen a téren viszonylag jól volt szerkesztve, mindenki találhatott benne magának valót.

ha igy is van, a kerdes akkor is all: miert vegyek meg egy ujsagot 2-3 cikkert?

Ha csak annyian vásároltak volna LV-ot országosan, ahány nyugdíjasnak

amikor egy uzleti terv ugy kezdodik, hogy 'van 10 millio ember, ha annak csak 0.1%-a elofizet, akkor ...', az biztos jele annak, hogy a szamok csak excel-ben fognak kijonni.

Szóval szó nincs arról, hogy mi az olcsójánosok országa lennénk.

ok, akkor finoman irom le: ez egy kicsi orszag, erosen koltsegerzekeny lakosokkal, akik minden tovabbi nelkul elvernek havi 40-50-60 ezret, hogy bebaszhassanak, de 1690 Ft-ot sajnalnak kiadni egy ujsagert.

A folyóiratot felszámoló valós okokról

talan nem lovok nagyon melle, ha arra tippelek, hogy a bevetelek osszege tobb honapon at nem erte el kiadasok osszeget...

--
O1G = orbanegygeci

Akkor megindoklom, hogy nekem miért van. "Újságírói" pályafutásom, lényegében első komoly, hosszú ideig tartó fizetős munkám az Internet Kalauznál volt (pontosabban a Prím-nél). Általános iskolásként hihetetlen élmény volt, hogy az újságosnál kértem egy újságot, s ott volt benne a cikkem, alapvetően a nyilvánosság miatt. Ez az élmény maradt meg, persze már megkopva, amikor a LinuxVilágba publikáltam, még ha azt jóval kevesebben is olvasták.
A mai munkám messze jobban fizet, ugyanúgy élvezem, nem panaszkodhatom, sőt, de a legtöbbje láthatatlan vagy nem köthető hozzám. A mai napig külön öröm, ha ki lehet tenni valamit publikus GitHub repóba vagy sikerül összehozni egy olyan blog posztot a céges oldalra, amire büszke lehetek. Szóval ez annak az öröme, nosztalgiája, hogy anno lényegében minden elvégzett munkám a saját nevemmel, a saját "dicsőségemre" került ki nagy(obb) nyilvánosság elé.

Régi, szép idők, amikor még voltak cikkeid...

--
trey @ gépház

A linkekben van egy kis káosz:
http://linuxvilag.pbk.hu/magazine=78.html

Gyors alkalmazásfejlesztés GNOME alá Mono-val -> Jelentések a weboldalon MySQL adatbázisból, CSS és Perl segítségével
Beágyazott Java GCJ-vel -> Gyors alkalmazásfejlesztés GNOME alá Mono-val
Jelentések a weboldalon MySQL adatbázisból, CSS és Perl segítségével -> Beágyazott Java GCJ-vel
Egy megbízható, automatikus adatmentési megoldás -> Biztonságosabb SSH kéttényezős hitelesítéssel
Biztonságosabb SSH kéttényezős hitelesítéssel -> Hálózati eszközök (4. rész) - Vezeték nélküli hálózatok biztonsága
Hálózati eszközök (4. rész) - Vezeték nélküli hálózatok biztonsága -> Egy megbízható, automatikus adatmentési megoldás

Egyébként köszi.

Köszönet érte! Az összeset leszedtem, majd olvasgatom, ha unatkozni kezdenék.

--
openSUSE 42.2 x86_64