Tape backup - 1TB Synology NAS-hoz

Sziasztok!

Olcsó, de megbízható backup megoldást keresek vállalati telephelyre.

A NAS 4 lemezes SHR2-ben 1 TB tárolókapacitáásal rendelkezik.

Erről kellene napi vagy heti backupokat csinálni. Nem a teljes lemezről, csak az éppen tárolt adatokról.

Üdv és köszi a válaszokat!

Hozzászólások

muszáj a tape? Cloud nem megoldás? A syno kapásból tud diff backup-ot felhőbe. (pl Azure)

1TB tape-re? Nem tűnik túl költséghatékonynak.
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

A téma ennél komplikáltabb.

A syno tudna fc / sas porton lto-t kezelni akkor egyszerűbb lehetne, d mivel nem, így nem elég egy jó software kell egy köztes pc ami az adatot tudja olvasni és lto írni is. A helyzetet meg bonyolítja, hogy egy libary / loader-t kezelni is tudni kell.

Ha tape akkor lto5 mert az már támogatja az ltfs-t így kb külső meghajtóként kezelheted, a használt sas ext drive meg már van 100k huf körül. Plusz kell pc, sas vagy fc kártya ami bagó az ebayen.

Inkább cloud meg USB meg másik syno másik telephelyen.

ugyanaz: biztos, hogy tape? lehet, hogy a szalag olcsó, de a drive nem.
pl. https://www.time4vps.eu/storage-servers/ kb. fél cent/GB/hó.

én rsnapshot-os inkrementális backupokat szoktam csinálni.

persze, lehet, hogy egy amazon vagy google drive biztonságosabb... de nem ennyi pénzért

Ha a mostani tud BTRFS-t, akkor még egy Syno ami szintén tud és BTRFS snapshot+snapshot replication:
https://www.synology.com/en-global/dsm/Btrfs

(lehetőleg valami off-site helyre tedd értelemszerűen :) )

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Offsite backup amazonba, titkositva, kalapkabát. Van olyan költséghatékony tárolás ami archiválásra való, és az árazása is ennek megfelel (glacier).

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Amúgy tényleg ~700.000Ft-nál kezdődik egy külső tape drive amihez kell még egy pc vagy szerver ami lementi az adatokat? (Bocs ha NOOB vagyok)...

Ha egy nativ 1TB-os szalagot kezelo eszkozt nezel, az mar legalabb LTO-5, nem epp olcso egy ilyen meghajto. Eleg gyors, tud tomoriteni, ha jol tomoritheto az anyag, vagy nem gond a tobb szalag cserelgetese, akkor kisebb kapacitasu drive is eleg. A kulso drive mellett kell meg SAS kabel, es nyilvan egy olyan kartya a gepbe, amin van kulso SAS csatlakozo. Ez utobbi is tobb tizezer forint korul van.

Ez nem sok, ezt "felhőbe" menteném.
Ha nem "felhő" akkor hetzner storage box, sftp.

--
Gábriel Ákos

Ilyen kis adatmennyiségre (mármint a szalagos backup költségeihez mérten kicsire) nekem az az egyszerű megoldás vált be, hogy offsite van egy másik (megfelelő méretű szabad tárterülettel rendelkező) Synology NAS (lehet a legkisebb modell is 2 HDD-vel RAID1-ben), a kettő között VPN (hogy ne a kis teljesítményű NAS-nak kelljen átviteli titkosítást csinálnia, és ne kelljen publikusan elérhetőnek lennie egyik készüléknek sem), és a forrás egységen a gyári Hyper Backup futtat rsync feladatot napi ütemezésben (a mentés itt napi, nyilván a saját mentési gyakorisághoz kell ezt is igazítani), a másik egységen lévő megosztásra (rsync engedélyezve a távoli NAS-on). Fájlrendszer nem számít, sávszélesség korlátozható szükség szerint. Ezen felül lehet több verziót is megőrizni (rsync-el is tudja) ha kell. Én csak egy backup rendszer komplett, kész állományairól csináltatok még egy példányt.

Ha a forrás NAS élő adatot tárol (nem mentéseket, mint nálam), akkor a gyári Hyper Backup Vault szoftvert használva a távoli NAS-on, elég kényelmes, verziózható, rotálható, archiválható, jól kezelhető backup megoldás is rendelkezésre áll (szintén a Hyper Backup-ot használva a forrás egységen).

Amit most tervezek kipróbálni egy másik helyen, az a felhős mentés. Backup/tárolás célra messze a legolcsóbb a Backblaze B2, a Synology Cloud Sync szoftver gyárilag támogatja is.

keresztkérdés, ha megoldható LTO-val és az olcsó verzióval, akkor lesz ember aki cserélgeti a kazit ?

Mert a fent említett 700ezres megoldásoknál már talán van egy komplett automatika ami cserélgeti a kazettákat is?! Használtan ennyiért.

ps.: nálunk még a mai napig van szalagos mentés, bár az nem 700ezer és nem egy kazettás nyilván, cserélgeti a kazettákat, típus passz, tippre IBM (Blade centerhez lett véve)