Mit gondoltok, egy sikeres rendszermérnök karrierhez szükséges-e a diploma megléte?

 ( GaBoKa | 2018. október 15., hétfő - 18:51 )

Abban bizonyára egyetértünk, hogy a gyártói vizsgák és a szakmai tapasztalat sokkal többet nyom a latba, mint hogy van diplomád vagy nincs. No de mennyit számít álláskeresésnél/fizetésnél, vagy a mindennapi munkád során, hogy végeztél-e felsőoktatási intézményben, vagy sem?

Jómagam még nem rendelkezem diplomával, habár az erősen prog orientált mérnök informatikus egyetemi képzés kb 4/5-ét teljesítettem, azért vannak még hátra szép tárgyak. Számomra a problémát az okozza, hogy az iskolai tanulmányokkal évek óta egy helyben toporgok, lényegi előrelépés a munka és egyéb elfoglaltságok miatt nem történt, de a pénzt kötelező beletenni, különben kiraknak.
További probléma, hogy a régebben megtanult és a szakmámhoz nem kötődő ismeretanyag (pl programozás) erősen megkopott, ezek hiányában kb impossible a hátralévő tárgyak teljesítése.
Harmadik probléma a motiváció: nem érzem azt, hogy több leszek a szakmában az egyetemi képzés teljesítésével. Ellenben azt érzem, hogy az iskolára "pocsékolt" időt sokkal hasznosabban is el tudnám tölteni, tovább szeretném magam képezni, haladni szeretnék a gyártói képzésekkel, vizsgákkal, mert azok valóban segítenének az ranglétra megmászásában.

(Már nagyon bánom, hogy még a munka elkezdése előtt nem feküdtem rá jobban az egyetemi tanulásra, sok időt, pénzt és energiát spórolhattam volna magamnak.)

Többször felvetődött már bennem, hogy otthagyom a sulit, de 5 oka van, hogy ezt még nem tettem meg:
- rengeteg idő és energia ment bele
- rengeteg pénz ment bele
- félek, hogy később megbánom a döntésemet
- a családban és a közeli rokonságban mindenkinek van
- a közvetlen környezetemben mindenki arra buzdít, hogy csináljam meg

Egyetlen hatalmas előnyét érzem a diplomának: ha valami bekattan, és x év múlva kitalálom, hogy mással szeretnék foglalkozni az informatika területén belül, akkor már van egy alapom, amire építkezhetek.

(megj: korábban kb 4 évet töltöttem sysadmin gyakornoki állásban, és kb 4 éve kezdtem el a rendszermérnöki pályafutásomat)

A fentiek ismeretében felettébb érdekel, hogy Ti hogyan vélekedtek az első mondatban feltett kérdésről?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Bizonyos mértékű tapasztalatot kiválthat a papír, könnyebben elhiszik rólad, hogy van egy alapod és tudsz tanulni. De máshogy is lehetsz ász egy állásinterjún. Szerintem kb. 5 év erős szakmai tapasztalat után már senkit sem fog érdekelni a papírod. (Olyan hellyel meg nem feltétlenül kell szóba állni, ahol a papír a minden.) Inkább azt kérdezd magadtól, hogy mit is akarsz pontosan tanulni? Ha programozni nem, akkor nem látom értelmét a jelenleginek. Tanulj olyat, ami érdekel (azért minden egyetemen lesz pár tárgy, ami épp nem releváns, de valahogy csak át lehet menni azon is).

Én összesen 12 évet áldoztam az életemből a diplomámra, ebben benne van több passzív szemeszter, sőt egyetem váltás is, mert suttyó koromban kiraktak, amit utólag simán helyeslek én is :)
Szerintem hasonló hajóban evezhetünk, én 7 éve gyúrom magam a szakmában, és nem oszt nem szoroz a papír. Januárban államvizsgázok, szakdogával együtt minden megvan már, de közben felépítettem egy erős szakmai egzisztenciát. Szóval pontosan tudom mit jelent odatenni magad a melóban és közben arra gondolni hogy 4-5 tárgyból le kéne vizsgázni.

Ami azt illeti előfordulhat hogy lecsúszol valamilyen lehetőségről, illetve bizonyos körökben (pl. állami) előírás a papír megléte, de tény hogy elhanyagolható, de miért dobnál el magadtól esélyeket? Ráadásul senki nem tudja hogy miként fest ez a szakma 5-15 év múlva. Előfordulhat hogy külföldre mész, és akkor vajmi keveset fog érni az itthoni kapcsolatrendszer, cserébe az ügynök a lomtárba helyezi a contactodat, ha meghallja hogy nincs végzettséged (nyilván nem mindig, de x>0 esetben igen).

Én azt javaslom neked hogy ha csupán az 1/5-e van hátra, akkor adj bele mindent, és hajrázz egyet a végén. Tudom mennyi energia és pénz tud elmenni egy ilyen elhúzódó diplomaprojektre, de végül megéri majd, mert egyrészt a lehetőségeid csak bővülhetnek, másrészt meglesz az érzésed hogy befejezted amit kellett.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Vannak intezmenyek, ahol nem allnak szoba veled diploma nelkul. De vannak egeszen turheto helyek, ahol el lehet lavirozni nelkule.
Ha nem zavar, hogy nem jelentkezhetsz barhova, akkor felirhatod veszteseglistara az eddig beleolt penzt es idot.

En vernem a fejem most a falba, ha nem csinaltam volna meg. Felvettek oda, ahova mindig is akartam menni, es itt a diploma az alap, anelkul szoba sem alltok volna velem.

Nem tudom, én most dolgozok olyan projekten, ahol végzett villanykaros a fél banda, és vannak dolgok, amiket nem mernék nem villanykarosra bízni.. vagy legalábbis olyanra, akinek nincs MSc-je (DI-je) a téma környékéről.

Nagyon integrált és sokelemű a rendszer, szóval nagyon kell tudni, mit merre lépsz, embedded eszközöktől izomra adattárházakig minden van, háromledestől full falat beborító UI-okig, AI modellek, követelmények jogi és QA szinten...

Ezen a gyártói vizsga meg a tetszőleges ágban szerzett N év tapasztalat nem segít, nem elég hogy van zseblámpád meg jártál már mészkőbarlangban, ide barlangászismeretek kellenek.

Nyilván ez a core team, és soksok fejlesztő fog ezen dolgozni évekig, most is tudok egy greenfoxos csapatról akik az egyik almodult fejlesztik, de nyilván nekik van (gondolom) valami senior dev-ük, aztán szórják ki a view-kat azzal a technológiával amit épp tanultak.

Áz is nyilvánvaló, hogy nem azt a tényt használom, hogy lediplomáztam, de azt igen, hogy minden részéről formális ismereteim vannak, nem lepődöm meg ha az egyik (mondjuk az embedded eszköz memóriája) korlátoz egy másikat (szerverről lesync-elhető adatok mennyiség), nem feltételezem a hálózatot adottnak (sőt, az infrastruktúrát se), vagy amikor videókártyák kellenek a BI szerverekbe, holott nem is rajzolnak semmit, ésatöbbi...

Ettől még amúgy engem is megpróbálnak beskatulyázni népek mindenfele (évekig fejlesztőnek skatulyáztak, hol rendszergazdának, hol backendesnek, hol frontendesnek, mostanában dizájnernek szeretnek épp), és azért látható, hogy bele se tudnék szagolni egy ekkora projektbe, ha csak valamelyik lennék.

Jocót ebből a szempontból nem értem amúgy, bevallom, évfolyamtársam volt, le is diplomázott tudtommal, és bár világéletében zseniális programozó volt (valljuk be: minden nyakatekert cuccot hajlamosak voltunk rálőcsölni, pont ezért :) nem tudom, abban a poziban lenne-e most, amiben van, ha otthagyta volna ezen felbuzdulva 20 évesen az egyetemet, és íy 3 évvel több tapasztalata lenne, de nem esett volna túl a nem szorosan programozós tárgyakon.

Meglett a papír 6.5 év alatt. Van sok dolog, amit ott tanultam meg, és érdekelt is. Digitális technika, formális nyelvek, BSZ, algel... És még több olyan, amit nagyon utáltam, legfőképpen a fizika. Egy szóra sem emlékszem belőle... Viszont arra emlékszem, hogy rengeteget játszottam a Need for Speed összes verziójával és rengeteg sorozatot néztem :D. Nem vagyok az a típus, aki azon bánkódik, hogy mi lett volna, ha, de azért ettől jobb időtöltést is el tudnék már képzelni.

A Google-nél elkérték a diplomát, de szó szerint azt mondták, hogy holisztikusan állnak hozzá. Fenntartom, hogy ha valaki nagyon ász az interjún, akkor papír nélkül is kelleni fog. Főleg, hogy évek óta egyre nő a munkaerőhiány az egész világon.

Nincs időlimit az egyetem elvégzésére?
Vagy te még akkor kezdted amikor korlátlan idő állt rendelkezésedre az egyetem elvégzésére, csak fizesd a tandíjat?
Ez utóbbi esetben abba gondolj bele, hogy ilyen tanulmányi szerződést már nem tudsz kötni. Ha később mégis kellene a diploma úgy kell újra kezdened / folytatnod, hogy még mindenféle határidőknek is meg kell felelned, korlátozott tárgyfelvételi lehetőség stb. Jobban jársz ha befejezed és talán vizsgázni is jobb úgy, hogy az van a fejedben ha nem sikerülne csak a pénzed és időd bánja de újra próbálkozhatsz. Ami nagyon nem megy ott a helyedben tartalékolnék pénzt tanárra aki korrepetál.


Normális HUP-ot használok!

Az elmúlt ~15 évben rengetegszer módosultak a jogszabályok, így az hogy kire pontosan milyen szabályok vonatkoznak, nem egységes.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Én úgy tudom, hogy mindenkire a felvételekor érvényes TVSZ vonatkozik. Így nincs olyan, hogy menet közben valaki alól kilövik a lovat. De lehet hogy tévedek.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Igen, pont ezt mondtam én is, csak más szavakkal :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Azért sajnos ez nincs teljesen így, nálunk például simán behoztak egy olyan szabályt menet közben, hogy csak hatszor vizsgázhatsz egy tárgyból, aztán pápá. Persze visszamenőleg nem nézték, de onnantól mindenkinek számoltak, nem csak az újonnan felvetteknek.
Abban is van igazság ugyanakkor amit te írsz, például a nagyon régen kezdetteknél még nem volt maximális képzési idő és ez azután is így maradt, hogy behozták az új szabályokat.

>>> csak <<<

Mondjuk ha rajtam múlna, inkább csak háromszor lehetne.

Amikor én voltam benne, csak háromszor lehetett, és a teljes tanulmányaid alatt egyszer kérhettél egy negyedik dobást dékáni engedéllyel. Az volt az ún. piros UV.
Ha ott elszálltál, akkor félév újra.

Volt motiváció, na...

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Ez helye valogathatja.
Ahol en most vagyok 3 lehetoseged van nekimenni egy targynak.
Minden lehetoseghez van 2 alkalmad vizsgazni.
Kervenyezhetsz +1 dekani engedelyt vizsgaalkalomra./Nem igazan adjak meg surun./
Ha mindet bukod akkor elbocsajtanak, de felvetelizhetsz ujra a kovetkezo korben.

"de felvetelizhetsz ujra a kovetkezo korben"

Ahol aztán elfogadják minden tárgyad, ergo ugyan ott folytatod, csak fél-egy éved kiesik, miközben hiány van szakemberekből, tehát az x alkalmad van vizsgázni aztán kirúgunk gyakorlat gazdaságilag káros, főleg egyes oktatók hozzáállásával a vizsgáztatáshoz.

Az oktatási intézményt nem érdekli, hogy a piacnak mi kell. Akár oktatás szintjén sem.

1) Mi a DE-n leültünk pár vállalati szakemberrel a középvezetők közül, és átbeszéltük, hogy az egyes szakjainkon végzetteknél mit várnak el. Az így megadott témaköröket még megtárgyaltuk a HÖK-kel, mielőtt elkezdtük kialakítani az egyes kurzusokat. A kurzusokat bizottságok dolgozták ki, hogy az egyes tárgyak egymásra épülése is biztosított legyen.

Egy jó év múlva már láthatjuk, hogy volt-e értelme a képzés megreformálásának az 18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet szellemében, vagy sem.

2) Most hétfőn és kedden lesz a 19. Informatikai Szakmai Napjaink: https://www.inf.unideb.hu/hu/node/2290 Ebből nem csak a diákjaink profitálhatnak, hanem mi (oktatók) is látjuk, hogy merre halad a világ.

3) Legalább havonta érkezik megkeresés különböző cégektől (mind hazai, mind külföldi), akik együttműködést szeretnének a karunkkal létesíteni, nem titkolva, hogy munkatársakra vágynak, de ezért hajlandóak részt venni a képzésben, akár 1-1 előadást/gyakorlatot tartva. Ezt a diákok motivációjának felkeltése miatt örömmel fogadjuk.

Vagy abban a kiesett egy két félévben elmegy dolgozni hogy ne haljon éhen, rájön, hogy tulajdonképpen nem is megy olyan rosszul a sora, és akár vissza sem megy az iskolába.

(Hint: nem kell mindenkinek diplomát szerezni, ha nem megy.)

Ez generációs nézetkülönbség szerintem. Szüleim/kortársaik sem értették a felsőoktatás jelenkori rendszerét.

Elvi síkon jogos az észrevétel, de ez árnyaltabb dolog,amennyiben melléveszed azt a (anno domini) szabályt, hogy az oktatónak csak a létszám 1,5 szeresére kötelező vizsgalétszámot kiírnia adott időszakban... Tehát van egy 100 fős évfolyam, kiír 6 időpontot mondjuk alkalmanként 30 fővel. Ebben az esetben elvileg van lehetőséged 3x vizsgázni, de belátható, hogy ez csak egy szűk rétegnek opció.
És ezt lehet még cizellálni az időpontok kiírásával is, mert ha egymáshoz közeleső napokat ad meg az oktató, akkor úgy kellene beírnod magadat pótvizsgahelyre (hogy legyen, ha kell), hogy azt sem tudod, szükséges-e neked, leiratkozni meg előző nap délig lehet és ha nem jelensz meg, az karó ami esetleg kiüti az előző vizsgád jobb jegyét.

Szóval röviden: a hagyományos képzést is lehet jól, meg rosszul csinálni (hallgatói/intézményi szinten egyaránt), meg az MSc/BSc rendszert is...

--
"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Ehhez hozzávehetjük azt is, hogy nálunk csak névleg Bolognai a rendszer, mert a szakon belüli átjárhatóság az intézmények között nem nagyon valósul meg.
(Ugye a Bolognai folyamat egyik lényege az, hogy a pl. PTI BSc minden egyetemen ugyanazt jelenti, ua tárgyak, követelmények, ergo ha átmész Szegedről az eltére vagy Milánóba, vagy fordítva, akkor nem kell nulláról elfogadtatni tárgyakat, igazolni a tematikát, etc)

például a nagyon régen kezdetteknél még nem volt maximális képzési idő

El nem tudom képzelni, hogy kikről beszéltek.

A BME 1993-as (!) TVSZ-ében (direkt előkerestem, hogy ne a levegőbe beszéljek) már szerepelnek a következő előírások:
- az maradhat hallgatói jogállásban, aki az első 4 félévre előírt 120 kreditet maximum 8 félév alatt elvégzi (és az átlaga min. 2.5), továbbá az abszolutórium 270 kreditjét maximum 15 félév alatt megszerzi,
- az államvizsgát a tanulmányok megkezdésétől számított 20 féléven és az abszolutórium megszerzését követő 3 éven belül kell letenni.

Szóval ki az, akinek nem volt maximális képzési ideje?

Mondjuk hat vizsga azért legyen már elég egy tárgyból...
Én életemben egyszer UV-ztam Formális nyelvek és automaták című tárgyból (izé szigorlat volt), de a második próbára már hoztam a hármast.

Mondjuk ismerek olyan embert, aki a közgázon összesen 74 alkalommal játszott újra tárgyakat. :D

--
Tanya Csenöl az új csatorna

Így kellene működnie...illetve "hátrányosan nem változhat". Ami már gumiszabály, mert ugye "ösztönző szándékkal" bármit bele lehet írni. Aztán ha nem tetszik, nekimehetsz, csak akkor boritékolhatod is a vizsgáid eredményét is.

Nem is olyan rég vezették be ugye visszamenőleg, generálisan, a "ha abszolválás után nem diplomázol 2 éven belül, akkor buktad" szabályt. És ez tuti nem így volt a tvsz-ekben.
Évek óta nyomják a nyelvvizsga dolgot...szerintem idővel erre is bevezetnek hasonlót, hogy megnyomják a baráti nyelvvizsga központok forgalmát.

(Nem vagyok érintett, de nagyon b*ssza a csőrömet az összes ilyen egyoldalú, erővel átvitt módosítás, az élet minden területén. Ha a kőműves rosszul mérte fel a munkát és ezt korrigálandó minden fiszemf*szom dolgot plusszmunkaként tálal, hogy az általa megálmodott lé a zsebébe kerüljön, azt is...benyelni nem jó a dolgokat, de egyenesebb)

--
"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Szerintem jobban jársz, ha összeszeded magad, és belerakod azt az erőfeszítést, ami kell ahhoz, hogy befejezd, könnyen lehet, hogy még a munkáltatód is támogatna ebben valamennyire (pl. vizsgaidőszakban félmunkaidőben dolgozz, ilyesmi).
Habár egyetértek abban, hogy a szakmai tapasztalat, és a letett eredmények fontosabbak egy állásinterviewnál, de mindig minuszból fogod kezdeni, és biztos lehetsz benne, hogy minden alkalommal rá fognak kérdezni, hogy miért nem fejezted be az egyetemet. Ráadásul ez nálunk, amikor mi interviewztatunk, mindig egy piros zászló a jelöltnél, ami azt mutatja, hogy nem fejezi be, amit elkezdett. Persze ezt ellensúlyozhatod komoly szakmai eredményekkel, viszont egy hasonló szintű jelölttel szemben nem téged fognak választani. Sokszor nagyon nehéz két (vagy akár több) ember közül eldönteni, hogy ki lenne jobb szakmailag, kinek jobb a hozzáállása a munkához ugyanis 1-2 óra beszélgetés alapján nagyon nehéz ezt jól megítélni. Márpedig az, hogy valakinek nincs felsőfokú végzettsége, vagy nem fejezte be az egyetemet, egy jól megfogható szempont, könnyű az alapján eldönteni hasonló jelöltek közül.

En tobb helyen pont a forditottjat lattam: az indult hatranybol, aki egyetemre fecserelte az idejet szakmai gyakorlat helyett.

(Masik erdekesseg, kozel 20 eves karrierem alatt egyszer kerdeztek meg, miert nem fejeztem be az egyetemet. Akkor mar ket eve voltam a cegnel.)

--
|8]

Nalam is volt hasonlo helyzet, sacperkb 10 evet oltem el egyetemi tanulmanyokra, a csaladbol mar mindenkinek volt diplomaja, rengeteg penz es energia ment bele, stb. De soha, sehol, senkit nem erdekelt, hogy vegeztem-e egyetemet vagy sem (egy helyen igen, de ott csak azert mert en voltam az egyetlen nem diplomas, es nem akartak nagyobb fizetest adni :P). Raadasul eleve mikor egyetemre mentem, mar volt szakmai tapasztalatom, a 10+ ev alatt nagyjabol semmi hasznalhatot nem tanultam. Viszont egy eletre megutaltattak velem csomo mindent.

Aztan elmentem magyar szakra es egy fel ev alatt tobbet fejlodtem programozasbol, mint elotte barmelyik tech szakon. Mert ra voltam kenyszeritve, hogy kreativ legyek, mig a tech szakokon ez nem volt meg. Ott a kreativkodasert pontlevonas jart, mert a prof nem ertette mit csinal a kod. :P

Egyetlen helyzetet latok amikor erdemes programozoi diplomat szerezni: ha az ember egyetemi, vagy kutatoi kornyezetben akar elhelyezkedni. Na, oda kell, es meg hasznos is. Rendszergazdanak, es Teljesen Atlagos Programozonak tapasztalatom szerint teljesen felesleges. Valassz egy teljesen masik szakot ami erdekel, es hobbibol meg mindig be lehet nezni programozas eloadasokra, ha gyakra nem is. Szelesedik a latokor, diploma is lesz belole, mindenki jol jar!

--
|8]

Az általad felsorolt 5 okon túl még egy, hogy elvégezd:
ha az élet véletlenűl úgy kiszúr veled, hogy egyszer a közszférába sodor, ott csak a papír számít (a tényleges tudástól függetlenül, de az más tészta).

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Jó de lényegében ott is mindegy, mert vagy közalkalmazotti bértábla van és akkor diplomával is keveset keresel, vagy nincs bértábla (esetleg másik bértábla van) akkor meg nem a papírok darabszáma alapján kapod a fizut.

Olvasd végig, amiket írok, ne ítélj az első pár pont alapján:

- az egyetem elvégzéséről papírt szeretni önmagában nem hasznos (bizonyos, könnyen elkerülhető eseteket kivéve)
- az egyetemen oktatott szakmai tudás... fogalmazzunk úgy, hogy kevés és nem megfelelő irányultságú, ha egyszerű operátori/rendszergazdai/rendszermérnöki munkát szeretnél végezni
- az egyetemen oktatott szemléletmód (amennyiben azt tényleg jól megtanulja a hallgató) a fentebbi, beosztotti és nem vezetői szintű munkához értéktelen

Ennek ellenére úgy gondolom, hogy hihetetlen előnyt ad, ha valaki a szemléletmód elsajátításáért elvégzi az egyetemet, és ezzel tervezési/architektúra/projekt jellegű munkákat vállal a napi szintű gürizés helyett. Anyagilag kaphat érte 2-3x annyi pénzt, mint azért, hogy hardvereket csavaroz, alapszoftvert konfigurál vagy programkódot ír.

De hadd legyek őszinte, a leírásod alapján erről már lemaradtál. Ez nem jelenti azt, hogy bármiben is rossz lennél, csak nem ebbe az irányba fejlődtél, de ettől még lehet szép, boldog, teljes életed.

Idézet:
Ennek ellenére úgy gondolom, hogy hihetetlen előnyt ad, ha valaki a szemléletmód elsajátításáért elvégzi az egyetemet, és ezzel tervezési/architektúra/projekt jellegű munkákat vállal a napi szintű gürizés helyett. Anyagilag kaphat érte 2-3x annyi pénzt, mint azért, hogy hardvereket csavaroz, alapszoftvert konfigurál vagy programkódot ír.

Tervezesi/architektura/project jellegu munkanak sem feltetlen feltetele az egyetem (tapasztalat).

Idézet:
De hadd legyek őszinte, a leírásod alapján erről már lemaradtál.

Ez azert nagyon gaz lesajnalas, es meglehetosen szuk latokoru emberrol arulkodik. A kerdezo leirasaban semmi nem utal arra, hogy barmirol is lemaradt volna. (Szinten tapasztalat; karrierem elso 8 eve utan senki nem mondta volna meg, hogy oda jutok, ahol ma vagyok.)

--
|8]

Hadd pontosítsak: erről most, ezen a képzésen lemaradt a kolléga. Ha eddig nem ment a fejébe az egyetemen adott szemlélet, akkor nem valószínű, hogy az egyetem befejezése változtatna ezen. A másik utolsó mondatomat is vedd hozzá.

Semmirol nem maradt le. Nem szukseges az egyetem az adott szemlelet elsajatitasahoz. Az, hogy ott hagyja, nem jelenti azt, hogy a szemleletet ne sajatitotta volna el mar eddig, vagy ne lenne ra lehetosege kesobb.

--
|8]

A gyakorlatban szerintem teljesen haszontalan a diploma mint végeredmény.
A tudás amit ad, az is eléggé esetleges, és ráadásul szakirány és intézmény függő.

Azonban az a tény, hogy elkezdted, nekifutottál, de nem sikerült befejezni, az sokmindent sugall(hat) rólad... és ezek a sugallatok nagyon nem pozitív dolgok.

De ezt lehet ám még tetézni azzal, hogy ha megpróbálod kimagyarázni, hogy miért nem sikerült befejezni. A mélypont az, amikor az indokok arról szólnak hogy nem te tehetsz róla.

szerintem.
--
zrubi.hu

Rettento nagy kulonbseg van a "nem sikerult" es az "abbahagytam" kozott. Az elobbit tenyleg nehez magyarazni, a masodiknal egy "a szakmai tapasztalat hasznosabbnak bizonyult" tokeletesen elegseges indok.

--
|8]

Az eddigiek alapján "vegyél" valami olyan helyen egy BSc-t aminek a tanrendje kompatibilis ezzel az élethelyzettel.
--
Gábriel Ákos

+1
Ha már ennyit belefektettél talán egy főiskolai képzésre könnyen át lehetne menni.
Én azok táborát erősítem akik szerint nem baj ha van egy diploma.

+1. Menjen át egy egyszerű "főiskolára", fogadtassa el a tárgyait, tegyen különbözetit, ahol esetleg kell, azt jólvan.

+1. Menjen át egy egyszerű "főiskolára", fogadtassa el a tárgyait, tegyen különbözetit, ahol esetleg kell, azt jólvan.

Roviden: nem.

Nagyjabol a piaci lehetosegek ~5% valik elerhetetlenne diploma nelkul.

Mivel az a tipusu ember vagy aki minden nyomas ellenere eszrevette hogy netto faszsag a hazai informatika oktatas ezert jo esellyel amugy sem mennel azokra a helyekre.

En is abbahagytam mindenki unszolasa ellenere es teljesen meg vagyok elegedve a havi 7 szamjegyu karrieremmel.

De csak ha netto ;)

Az, de persze contracting.

"rendszermérnök karrierhez"

Ehhez feltétlenül, mivel ha nem vagy mérnök, akkor nem lehetsz rendszermérnök, ahhoz meg diploma kell. Mindig jókat derülök, amikor olyanok nevezik magukat (ne vedd magadra, nem neked szól) rendszermérnöknek, akik egy középiskolát is nehezen végeztek el. (az meg aztán, hab a tortán ha egyébként segg hülye is a szakmához) Tudom, hogy a mi szakmánkban így szokás, meg marha jól hangzik, hogy mérnök úr, de akinek nincs mérnöki diplomája, az szerintem nem mérnök.
Nekem is van diplomám - nem mérnöki, csak egy szaros számítástechnika tanári- láttam már ezt és azt az infó terültén, de eszembe nem jutna magamat rendszermérnöknek nevezni.

Tudom off egy kicsit és talán szőrszálhasogatásnak tűnik, de végre valahol megírhattam a véleményem. :D Az informatika területén van a legtöbb nyolc osztályt végzett mérnök. :D

...és a megnevezés megléte vagy nem megléte nem jelez tudásban pro vagy kontra semmit, nem erről szólt a kommentem, hanem magáról a megnevezésről.
--
Tanya Csenöl az új csatorna

[off]bontom a popcornt, mert valami azt súgja lassan várható hajbazer... :D [/off]
Egyébként +1

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Na igen, gondolkodtam is, hogy fősodratú mérnökurakat írjak-e, de a lényeg átment így is.

--
Tanya Csenöl az új csatorna

Nem ők nevezik magukat annak, hanem a gyártók, amiknek a szakmai vizsgáinak letétele után papírt kapnak arról, hogy "system engineer"-ek lettek. Ennek magyarítása a rendszermérnök.

--
trey @ gépház

Overrated ez az egész mérnökösdi. A teljesítmény számít, nem a titulus. Nekem papírtól, meg mindentől függetlenül pl. mérnök az, aki megépít egy hidat vagy egy repülőgépet. A doktor és többi titulus esetében meg azt tartom túlzásnak, hogy még a hivatalos névnek is a részévé teszik.

Senkit nem érdekel a titulus, de ha a munkaköri leírásodban az szerepel, hogy "rendszermérnök" (így határozta meg a munkáltató), azzal nem tudsz mit kezdeni. Ez így jött át a köztudatba, a munkáltatók így keresnek embert és elhiheted, hogy amikor "rendszermérnöki" állást hirdetnek, akkor kurvára sok minden érdekli a munkaadókat, de legkevésbé az, hogy van-e diplomád. Konkrétan szerintem a legtöbb helyen ezt leszarják.

--
trey @ gépház

Így nézve én is lehetnék mérnök, de az ilyen-olyan papírok megszerzése ellenére engem nem visz rá a lélek, hogy mérnöknek nevezzem magam, bár valóban ilyenek vannak ráirkálva, de eddig azt gondoltam mindannyian úgy vagyunk vele, hogy ezt nem kell komolyan venni. (mármint a borsos díj kifizetését igen és jó esetben a tudás is komolyan vehető, amit ad, de a titulus csak egy jól hangzó szöveg)
--
Tanya Csenöl az új csatorna

Sokak szerint a mérnökség gondolkodásmód és hozzáállás a problémához. Az egyetem után az lesz mérnök aki az elején ezzel a gondolkodással érkezett. A többiek lesznek a mérnök végzettségűek. Ezt nem én mondtam, de szerintem is van benne valami.

Nálunk annó az volt a mondás, hogy:
"Mérnökembert nem a kutya szarja" :)

--
zrubi.hu

Te szavakon lovagolsz, miközben ez az iparág pontosan tudja, hogy a "system engineer" mit jelent. Értem. Ez nem mérnök. Ettől még itthon ezt így hívják. Mit tudsz ellene tenni? Semmit. Max. morogsz.

--
trey @ gépház

Hogy forditanad amugy a system engineert?
Azt hiszem Kanadaban szabalyozzak pl elegge, ki hasznalhatja egyaltalan magara azt a kifejezest, hogy "mernok".

Hogyhogy hogyan? A "system engineer" az rendszermérnök.

Mi az engineer?

"a person who designs, builds, or maintains engines, machines, or structures."

Mondjuk mit csinál egy Microsoft rendszermérnök?

Microsoft hálózatokat tervez (AD design egy vizsga), épít. Az AD nevezhető struktúrának.

Mi a konkrét baj ezzel?

--
trey @ gépház

Na jó, de akkor a sámán az aki meggyógyítja az embereket, tehát orvos, azaz doktor. Akkor használhatja a Dr előtagot?
Szándékosan sarkítottam.
Értjük egyébkét mi egymást és szerintem mindkét álláspont a saját szemszögéből rendben van, ebben nem fogunk tudni megegyezni úgy sem, mivel két párhuzamos síkon történik a mérnök definíciója és a saját síkján mindkettő ok.

--
Tanya Csenöl az új csatorna

Kulonboztesd meg a Dr. -t az Md. -tol

Pontosan azt csinálom. :) /morgok/

Valóban a szavakon lovagolok, csak nem megy ki a fejemből hogy mondjuk mérnök lenne-e mindkettő?

BME VIK villamosmérnök MSC vs MikroTik Certified Wireless Engineer (MTCWE)

...és a kettő közül én a Mikrotikben utazom, szóval nem a magam diplomáját védem, csak furcsállom, hogy nálunk(IT) mindent "szabad".

Na mind1, nincs ebben megoldás csak most itt ebben a szálban kifejeztem az egyet nem értésemet a mindenki mérnökkel, nem várok megoldást, nincs is talán, csak kíváncsi voltam én gondolom-e ezt így egyedül.

--
Tanya Csenöl az új csatorna

Most leírok egy 2 hetes tapasztalatot.

Van egy pályázat, ami K+F. Felvettek a pályázó céghez, mert kellett valaki olyan, akinek van témába vágó publikációja. Eljött az ellenőrzés ideje. Levezénylem a műszaki revíziót - impresszív, meggyőző - mondja az ellenőr. A papírok vizsgálata során kiszúrják, hogy nem szakirányú a végzettségem (ált. agrármérnök gépészmérnök/informatikus helyett). Kilátásba helyeznek sokmillió HUF támogatás visszafizetését, a munkáltató felmond, mert fél a következményektől (2019 nyaráig ment volna a project). Na ennyit számít a szakirányú végzettség.

> Sol omnibus lucet.

Melyik szektor? Mert ha állami ez csak plusz 1 érv a diploma leszarása mellé :P

Magánszektor.
Pont arról van szó, hogy igenis SZÁMÍT a konkrét végzettség.

> Sol omnibus lucet.

Én úgy gondolom hogy az ügyfél nem akart veled dolgozni, de amelyik jobban esik.

Valóban ez az igazság. Ha kifutott volna a project és piacra kerül a termék, licencdíj járt volna nekem. Így ezt megússza. A revizorok szőrszálhasogatása kapóra jött neki.

Ugyanakkor HIVATALOSAN a végzettség nem megfelelése a jogi keret! Csak azt akartam megmutatni a példámmal, hogy igenis van olyan, hogy megfelelő végzettség.

> Sol omnibus lucet.

A nyitóban diploma van. Te pedig szakirányú végzettségről írsz. Kevered a kettőt. Nem ugyanaz. Nekem pl. nincs diplomám, viszont van szakirányú IT végzettségem.

És igen, most is benne vagyok egy projektben, ami megkövetel informatikai szakirányú végzettséget. De nem diplomát. Kurvára nem ugyanaz a kettő.

--
trey @ gépház

A megoldás kulcsa az, hogy az agrár DIPLOMA nem SZAKIRÁNYÚ VÉGZETTSÉG informatikai aspektusból.

> Sol omnibus lucet.

Jaaa, értem. Az valóban nem az.

--
trey @ gépház

Most oda diploma kellett vagy szakirányú végzettség? Nem mindegy. Nagyon nem.

--
trey @ gépház

Ezt még vizsgálják. Elképzelhető, hogy NEM lesz a céggel szemben retorzió (támogatásvisszautalás), hiszen csak egy véleményeltérésként jelent meg az ügy a jegyzőkönyvben - gépészmérnökként jelentettek be egy agrármérnököt -, jogerős szankció NINCS (egyelőre). A további csavar, hogy a munkaköri leírásomban nem
gépészmérnöki feladat szerepel, tehát a cég saját adminisztrációja is ellentmondásos!

Ugyanakkor a cég reakciója védhető: nem akar újabb, esetleg visszafizetendő pénzt invesztálni.

> Sol omnibus lucet.

Ez több szempontból is sántít, viszont itthon simán megtörténhet. Szóval nem a szavadban kételkedem, hanem tróger rendszer adott esetben visszaél, amivel csak tud.

- felmondás: ha nem hazudtál a végzettségedről, akkor ez alapján szerintem semmi joga felmondani. Ha hibázott valaki, akkor az a munkáltató. A kirúgásod egyébként sem vinné előre a projektet, legfeljebb fel kéne venni egy szakmunkást vagy extrém esetben olyan diplomást, aki megfelel a revizornak. Mondjuk az unokaöccsét.
- Persze lehet legközelebb majd kitalálja a revizor, hogy mégiscsak egy harmadik féle szakmunkás végzettség kellene hozzá. Teheti, mivel nincs rendszerezve, hogy mihez milyen végzettség kell. Az engedélyköteles tevékenységek még haggyán, de hogy melyik feor számot milyen végzettséggel lehet csinálni, arról szállóigék és pult alatti listák vannak, amit a vállalkozó nem ismerhet meg. Persze így kb bemondásra büntethet a revizor.
- a szakmunkás a proletárdiktatúra gerince... avagy nemrég cikkeztek róla, hogy adószámokat töröltek, mivel a megfelelő irányú diplomát nem fogadta el a hatóság embere, mondván, hogy okj-s papír kell hozzá.

Ez nem sántít. Így történt. A pályázat beadásakor a diplomát bekérték és a publikációs listát is.

> Sol omnibus lucet.

Akkor én azt kérdezem, hogy TE befeküdnél egy olyan orvos kezei alá egy műtétre, aki nem végzett orvosi egyetemet?
Azt állítja, hogy van kellő gyakorlata és eddig még mindenki élve jött ki a kezei közül ....
Számít a "papír" vagy nem számít?

Van néhány dolog, aminek a művelése engedélyköteles és/vagy kamarai tagsághoz kötött: Gyógyszerészet, építészet, orvoslás, egyes jogi dolgok, és van, amit elvileg bárki művelhet, ha azt megfelelő színvonalon végzi. Ez utóbbiak közt elvileg a piac szelektál.

> Sol omnibus lucet.

Ja, fejlesztésben meg ha rossz kóklert választ az ügyfél, akkor kiszelektálódik a saját piacáról, a fejlesztőcég viszont dübörög tovább...

Az én szubjektív megfigyelésem szerint a diploma megléte vagy hiánya máshogyan okoz(hat) különbséget.
Az iskolarendszerről azt gondolom (trigger warning: durva egyszerűsítés következik), hogy általánosban megtanulsz írni-olvasni-számolni, középiskolában megtanulsz tanulni, az egyetemen pedig megtanulsz vizsgázni - ennyi.
Eddig azt vettem észre, hogy aki nem végzett egyetemet, ott többeknél a "vizsgázás" képessége fejletlenebb.
Tipikus jelek, amiket ide sorolok:
-Nehezen kezeli az információhiányos helyzeteket. Ha minden információ rendelkezésre áll, tökéletes munkát végez belőle. Ha valamit feltételezni kell, akkor elbizonytalanodik-befeszül.
-Rosszul viseli az időnyomást. (Megkérdezik az egyetemistát, hogy mennyi idő megtanulni kínaiul. "Mér, holnap zéhá?")

Üdv,
Marci

Meg megtanul 17 programozási nyelven meg 14 leírónyelven (anno megszámoltuk), ezért nem gondolja azt, hogy a react, a rust, a mittomisénmi a legjobb dolog a szeletelt kenyér óta. Ha holnaptól JustInventedScript-ben kell JIT-tel fordítható, Haskell-stílusban funkcionális kódot írnia, akkor kinyitja az editort és írja, ennyi. Ha valamit egy adott technológia nem tud, ír preprocesszort, makrót, bármit, integrálja meglévővel microservice-szel, adattáblán keresztül, libként behívva..

Nem ijed meg a “tranzakciókezelés”, “párhuzamos programozás” stb szavaktól, és főleg, nem b.ssza el. Programozásban tudja, mi fog felrobbanni, security bugokat, lassulást, stb okozva, Nem esik hanyatt a reflection magictől, tudja, mit csinál a procin a kód, mi a különbség egy videókártya és egy CPU közt.

Ha neki kell aláconfigolni a linuxot, a windows-t vagy a solaris-t, akkor megnézi a changelogot, mi történt az elmult 10 évben, ez egy délután, másnap délelőtt aláconfigolja. Ha be kell forrasztani egy IC-t, krimpelni kell az ethernetet, akkor gyorsítva megnézi youtube-on oszt beforrasztja, megkrimpeli, ennyi. Ha holnaptól ethernet helyett gondolatolvasással menne a főnöke szerint a két telephely közt az adat akkor előveszi a gyártói a manual-t majd tesztkörnyezetet épít hogy a SAP hogy bírja a gondolatolvasást. Ha megkérdezik, hány szerver kell az új csodaapphoz, papírceruzával kiszámolja a szabtech képlettel.

Projektmenedzsmentben végig tud vinni nagy projekteket, amik sok emberrel és évekig... ha kell agilis, ha kell vizesik.

Ja, és tökmindegy, épp melyiket csinálja főleg, ezeket mind, évek után is.

Nem hiszem hogy egy SWEBOK diploma (“műinfó”) csak arról szólna hogy tud valaki vizsgázni :)

Ezek a skillek egyetemrol kiesett emberekben nagyreszt nincsenek meg. Ami ezekhez kell az erdeklodes, illetve folyamatos onkepzes.

Hogy valaki egyetemen vagy autodidakta modon szerzi meg ezeket a kepessegeket, az teljesen mindegy. Viszont a diploma meglete nem feltetlenul (altalaban nem) indikalja, hogy a jelentkezo az altalad felvazolt, elegge idealisztikus kepessegekkel bir.

+1

Nagy +1

Szóval volt olyan eltén végzett kollégám, akinek gondot okozott multitasking környezetben úgy megnyitni egy filet, hogy azt másik task is meg tudja nyitni. exclusive lock-ot tett mindenre, amit használt. A core applikáció meg hasalt el, ha futott az a két programja, amit megírhatott a kirúgása előtt. Köszi! Ráadásul minden írás előtt open exclusive majd utána close...nem értette, hogy az open a "legdrágább" i/o művelet, tehát megnyitom, elvégzek mindent, amit kell, akár százezres rekordszámmal és lezárom. Lassú, szar kódokat írt és igazából nem is érdekelte semmi. Ha jól tudom, ma rendszergazda valami kis cégnél...még.

És az ELTE progmat az mióta SWEBOK? Emlékeim szerint az egy CS képzés...

SWEBOK képzésen (MSci) muszáj hogy meglegyenek, nem tudsz enélkül diplomázni. Nyújtottam én anno be mindenféle nyelven kódot, C, C++ három platformon, java, .net, SML, prolog, python, php, amit akarsz. Ha kettest akartam, ahhoz is kellett.

Nem hiszem hogy autodidakta módon valaha megértettem volna rendesen az MP3 kódolást vagy a Lempel-Ziv (pkzip) algoritmust, vagy Fourier-transzformáció ismerete nélkül tudnám olvasni az MP3at szemre (jó, az ID3-at nyilván tudom).

Dijsktra algoritmus autodidakta módon? Négyszíntétel? Euler körök? Azért nekem kell tudni gráfokkal dolgozni most is...

Persze,tudom,mindig lehet plusz egy szervert bérelni az amazonról, a mobilnet évről-évre gyorsabb (nem az), a procik lassan többmagosak mint egy füge (csak tudni kell hozzá kódot is írni), dehogy amikor az van hogy a fizikai keretek végetérnek a naív ismeretekkel rendelkezőknek (ha létezik naív festészet, létezhet naív informatika?), akkor még simán építhető rendszerekről beszélünk...

Persze van olyan is, hogy nekem előbb érnek véget a keretek, pl. nem tudok hinni a mészkőhegységbe vágott vasútvonalakon a mobilnetben, ezzel az Ericsson is így van (ill. persze, drágán mindent lehet) de persze nem csak az utas, a menedzser is azt gondolja, ez ilyen pillanatnyi áthidalható probléma, csak eme Fermat-sejtéshez megoldást tőlem várt :D

Szóval van hogy jobb ha az embernek nincsenek mély természettudományos ismeretei, de máskor olyanra képes vele, aminek a létezésére se gondol senki más. Néha a probléma áll ott érthetetlen üvegfalként, máskor a megoldás lesz boszorkányság.

Ubazz ... En felet (sem) nem tudom... Megbuktam ? Tul sok ... De ha a can-do attitude-ot akarod korulirni akkor igazabol szerintem a szabaduszok kb 70 szazalaka ilyen . Hofi szerint "szopunk-nyalunk-gombot varrunk"

De szép álom. Nem tudom mi okozza, de adhatnál belőle. :)

Es amit leirtal annak semmi koze ahhoz ,hogy van e diplomad.

Rengeteg olyan is van aki diplomaval arra kepes ,hogy hat nekem jar az 500K netto es jo esetben a kilincset tudja elerni segitseg nelkul.

Ez teszik.

Mondok még példát: Rosszabbul interjúzik.

Egyetemi tanulmányaim során sokszor felmerült bennem a gondolat, hogy hagyom a francba az egészet. Ugyanakkor jó kapcsolataim nem voltak, máshova nem tudtam menni. Egyetlen lehetőségem volt: a tanulás. Gondoltam legalább azt el tudjam majd mondani magamról, hogy kiálltam azokat a próbákat, átmentem azokon a vizsgákon amiket követelményként az egyetem elém állított. Végül állást kaptam (még a tanulmányaim befejezése előtt), egy olyan helynél ahol pont, hogy nem volt követelmény a diploma megléte, de így utólag azt mondom, hogy az utolsó egyetemen eltöltött perc, és az utolsó tanulmányokra elköltött forint is megérte.

Szóval ha jó kapcsolataid vannak amiket ki tudsz használni és úgy érzed, hogy sok haszontalan dolgot tanítanak az egyetemen/fősulin, akkor azt mondom, hogy hagyd ott nyugodtan. A sokéves tapasztalat normálisabb melóhelyeken simán felér egy diplomával.
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

Az egyetemi diploma lényege, hogy végigcsináltál valamit. Ez egy jelzés a munkaadó felé IS és saját magadnak IS.

Van egy nagy csapdahelyzet az egészben: mikor friss tudással kijössz, nincs tapasztalatod, mire lesz tapasztalatod, az egyetemi tudás elévül. Ami megmarad: hogy volt kitartásod 5 évig egy témára koncentrálni és a követelményrendszernek megfelelni.

> Sol omnibus lucet.

https://nikhok.hu/tantargyi-halo/
Majd klikk: Bsc 2017-es tárgyak

...és most kérlek jelöld meg, hogy melyik tárgy avul el.

Még a történelem, mint tantárgy is elavul egy idő után, hát még a technikai bázisú dolgok. Valóban van egy-két olyan dolog, ami örök érvényű, pl ByAlex kedvese vagy az integrálászámítás, de a társadalmi-technikai fejlődés lényege, hogy a tudás elavul, az az információ, amit korábban fontosnak gondoltál, fontatlanná válik, más megvilágításban kerül, esetleg az ellenkezője lesz igaz. Pont azok a dolgok avulnak el a leggyorsabban, amik mindennapi használatban vannak.

Gondolatkísérlet: vegyük például Leonardo da Vincit, és a középkorból eredő el nem avuló, örök érvényű tudása alapján terveztessünk vele egy repülőgépet. Menni fog neki, hiszen pl a fenyőfa fizikai tulajdonságai mit sem változtak néhány száz év alatt.

Tényleg nem kötekedni akarok, de dőreség azt hinni, hogy a tudás nem avul el. BÁRMILYEN tudás.

> Sol omnibus lucet.

A tudományhoz való hozzáállás, annak konzisztenciájának megismerése Eukleidész óta nem igazán változott. Eme gondolkodás elsajátításához remek tárgyakat lehet tanulni mérnők szakon, ami kialakítja a későbbi közös nyelvet így csökkenti a "megnemértést" két ember között. E gondolkodás alkalmassá teszi az embert későbbi új dolgokat is rendszerbe rakni.

Ez többé kevésbé igaz, azonban megjegyezném, hogy az euklideszi térből nem lesz például gps-es helymeghatározás.

> Sol omnibus lucet.

Nem erre gondoltam, hanem a dedukciora.

A diploma másik lényege, hogy bizonyítja, kellőképpen determinálva lettél, gondolkodásmód sablonok közé szorítva, stb... az iskolarendszer megöli a tehetséget, itthon mindenképpen. Uniformizálódni kell, nem szabad a sorból kilógni, és a többi.
Igen, azt is jelenti, hogy bírod a szivatást, ami nagy előny, mert a cégeknél is szívatva leszel, nem kicsit.
Ezen felül meg egyfajta elitklub is, ahol az egoisták egymásra találhatnak, itt az orvosi egyetem jár az élen.

Nem akartam senkit sem megbántani egyébként.

Vannak jó egyetemek, ahol hasznos tudást is lehet kapni, de a legtöbb felsőoktatási intézmény csak időtöltésre jó, versenyképes tudás megszerzésére nem.

Ha most nekem választanom kellene, inkább elmennék villanyszerelőnek, mint mérnöknek.

--
robyboy

Igazad is van meg nem is. Én fordítva csináltam. Először villanyszerelőnek tanultam, utána pedig tovább fősodratúnak és elitkedőnek. A kreativitás nem azon múlik, hogy milyen sablonokat tanulsz meg. Az csak segít a középszerű hajbazabálókkal szót érteni, de bátran elkalandozhatsz, számos érdekes problémával találkozhatsz az IT területén, ahol az egyedi megoldásokat keresik.

Multinál dolgozom, ahová téglák kellenek emberek helyett (The Wall), droidok, és színészek. Jó színészi adottságokkal sokkal többre lehet vinni, mint szaktudással. Ezzel szembesülök nap mint nap. Aki jót akar, az egyetem helyett színi tanodát végez el.

Ahhoz, hogy főnök legyen valaki, kell persze a diploma, mert ez valami, amivel ki lehet tűnni a "slepp"-ből.
A diploma mellé pedig színészi adottságok kellenek, amivel eljátszható, miért mi vagyunk a legokosabbak minden területen == főnökök.

--
robyboy

En is multinal dolgozom, de szerencsere nem latok ilyesmit.

Ez csak azt bizonyítja, hogy nem a jó multinál dolgozol. Illetve azt, hogy a legtöbb helyen/területen nem lehet egyéni hősként szerepelni, tudni kell csapatban dolgozni illetve más szerepkörökbe átülni. Ahol csak színészek vannak, ott kockás füzetben adatfeldolgoznak, hiszen mindenki csak színészkedik, senki nem tervez rendszert, ír programot, üzemeltet, fogalmaz meg üzleti igényt, stb.

Multinál dolgozom, ahová téglák kellenek emberek helyett (The Wall), droidok, és színészek. Jó színészi adottságokkal sokkal többre lehet vinni, mint szaktudással. Ezzel szembesülök nap mint nap. Aki jót akar, az egyetem helyett színi tanodát végez el.

https://www.youtube.com/watch?v=_pk8zYJA43M

----
„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”

Tényleg van egy olyan effektus, hogy "félre a tudással, zavarja a gondolkodást!", de ezt a megközelítést csak nagyon kevesek engedhetik meg maguknak.

Alapvetően azonban a tudás az hasznos és ilyen szempontból az egyetem elvégzése nagyon fontos eleme a technikai fejlődésnek. Remélem nem gondolod azt, hogy, aki kitalál valami egészen fontos dolgot, ami aztán sablonként lesz alkalmazva mondjuk egy multinál és ehhez az alkalmazáshoz uniformizált gondolkodású egyetemi végzettséggel rendelkezőket vesznek föl, nos, hogy az, aki ezt a nagyon fontos valamit kitalálta, az véletlenül találta ki, és nem rendelkezett igen alapos, nagy valószínűséggel egyetemi tudással. Van persze vaktyúk és vakszerencse, de a fejlődés alapja mégiscsak a minél magasabb szintű oktatás.

> Sol omnibus lucet.

Ha körülnézek a világban, az emberiség tetemes része az éhenhalás szélén tengődik, nagyobb része kb. rabszolgamunkát végez. Vannak koponyák, akik kitalálják a jövőt, ők vannak a legkevesebben, és még az sem biztos, hogy jó az amit kitalálnak.
Sajnos a világban a pénz diktál és nem a tudás, és ez szarul van így.

--
robyboy

A pénz tudás nélkül csak egy rakás szemét.

> Sol omnibus lucet.

Pontosan. Nekem munkáltatóként nem érdekes, hogy hogyan végezte el egy jelölt az iskolát, de ha nem végezte el, az üzenet.

Szerintem a főiskolai tudás jobban elévül, mert az gyakorlat központúbb. Az egyetemi tudás elvekről, megközelítési metódusokról szól, s annyit nem változott az utóbbi időben a világról alkotott képünk, hogy az elévülne. Nem avult el a matematikai, fizikai ismeret, az algebra, a villamos hálózatok elvi megoldhatósága. Gyakorlatot alig oktatnak az egyetemen, azt majd megtanulod magadtól a munkahelyeiden.

Szerintem csak az évül el, ami gyakorlatot tanítanak az egyetemen, de az nagyon kevés, s inkább csak példának mutatják, hogy értsd, hogyan alkalmazhatod az elméleti tudást.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én az általad írt okból választottam (akkor még) főiskolát. Hibás feltételezés volt.

A tapasztalat az volt, hogy egyetlen valóban gyakorlati, szakmai tárgyunk volt, de azt is a diákság bulizta ki magának (aztán be is szántották, "mert drága volt").
Akik mentek MSc-ért nevesebb intézményekbe, azok fejcsóválva mesélték, hogy 1:1-ben leadták nekik ugyanazt. Tehát nem az volt hogy a +1,5 év többlettudást jelent, hanem, hogy több időt kaptak rá és szebb papírt hozzá.

A gyakorlat drága, 120 főnek beszélni meg nem, így az intézmények efelé húznak. A cél nem a hallgató képzése, mert arra nincs mérőszám a rendszerben, max elég közvetetten, hogy lehessen kenegetni. Nincs érettségi,nincs felvételi, nincsenek intézményeken átívelő egységes vizsgák. Ha pedig nincs mérés, minek erölködjenek? Inkább spórolnak egy kis légkondira, irodára, stb.

--
"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Rossz szálba ment...

Elsősorban a sikerhez a fősodrat kell. Ez valami acél kábel lehet vagy mi. hajbazabler tud erről neked részletes és kimerítő értekezést tartani akár több ezer hozzászóláson keresztül. A fősodrat mellé - ez valami frizura? - kell még némi elitkedés és modern dolgok. Erre készülj mindenképpen.

Igen. A sikeres jelző is felesleges. Amíg ugyanis nincs diplomád, nem vagy mérnök, legfeljebb udvariasságból szólítanak annak, mint egyesek mindenkit főorvosnak, akin fehér köpeny van egy kórházban.

Ráadásul, ahogy írod is, beleöltél pénzt, időt. Most önigazolást keresel a kényelmedre, hogy miért ne fejezd be, de a későbbiekben bánni fogod ezt. Nem tudhatod, hogyan alakul az életed. Forrong a világ, s adódhat úgy, hogy diplomával oszthatod a húsjegyet a sorban álló diploma nélkülieknek, és senkit sem fog érdekelni, hogy értesz-e a szakmádhoz.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Amíg ugyanis nincs diplomád, nem vagy mérnök"

Bullsh*t. Tudod, mi valtozott, amikor a kezembe helyeztek a diplomamat? _SEMMI_. Se tobb nem lettem, se kevesebb. Es tudod, mi valtozott, amikor a kezembe helyeztek a masodik diplomamat? Talalgass.
Ja, es az IT teruleten a "mernok" nem ertelmezheto. Egyelore nincs olyan kialakult es kikristalyosodott modszertan, mint mondjuk egy epitesz eseten. Talan egyszer majd eljutunk oda. De mindenesetre ami modszertan van, azt az egyetemen biztosan nem oktatjak...

"diplomával oszthatod a húsjegyet"

wtf???
Ezt egy informatikusnak 2018-ban leirni extra gaz. Elmultak mar azok az idok. Fair vagy sem, de az IT napjainkban majdhogynem egy diplomata utlevellel er fel - ha ertesz hozza, barhol szivesen latnak, es konnyeden talalsz munkat is. A diplomadra meg tenyleg senki nem lesz kivancsi.

ui: egyetemre jarni ettol fuggetlenul erdemes, ket okbol is: 1. az elso felev nagy buli 2. ha olyan helyre jarsz, kapcsolatepitesre kivaloan hasznalhatoak az evfolyamtarsak (mondjuk ez nem kifejezetten IT, inkabb kozgaz/jog). De ezeken a posztolo mar reg tul van, ugyhogy...

ui2: "Forrong a világ"

Errol meg az jut eszembe, hogy egyik nagyszulom szerette volna, ha peknek megyek, mert azoknak mindig van mit enni. Hat igen, a masodik vilaghaboru meghatarozza az ember gondolkodasmodjat... Egyebkent volt mar olyan, hogy a vilag ne forrongott volna? A huszadik szazadhoz kepest egyelore mela csond es hullaszag van szerintem. Foleg Europaban.

Szerintem csak egyszerűen nem vagy elég óvatos, így nem is igazán érted, miről beszélek. Voltak, akik azt tapasztalván, hogy a forint/frank árfolyam alig változik, s bízva abban, hogy az EU tagjai vagyunk, vettek fel devizaalapú hiteleket. Aztán mi lett belőle? Tévedtek.

Épp most mondja fel az USA az egyik alapvető fontosságú fegyverzetkorlátozó szerződést. A migráció nem bullshit, bár lehet egy darabig ignorálni a valóságot. Ha a UK-ban élsz, közvetlen tapasztalatod lehet erről. Lehet, hogy elnéző vagy, mert ott te is idegen vagy.

Arról beszélek, hogy bármennyire is kellemetlen erre gondolni, előfordulhat, hogy nem a jól fizető állás és a műszaki szaktudásod elismerése lesz a legnagyobb problémád, hanem a fizikai túlélés, az életbenmaradás, és akkor egy hivatalnok lehet, hogy pusztán azért tesz az értelmesk kasztjába, mert van diplomád. Tudom, fikció. Mondod, oda mész, ahova akarsz. Vagy így lesz, vagy nem, s őszintén kívánom - nem csak miattad -, hogy ne kelljen erről tapasztalatot szerezned.

Naivitás azt gondolni, hogy mindig olyanok lesznek a körülmények, hogy a szakmádban tudsz elhelyezkedni, egyáltalán el tudsz helyezkedni, a társadalmi berendezkedés mindig kapitalista piacgazdaságra épül majd, mindig béke lesz ott, ahol vagy, s így tovább.

A huszadik szazadhoz kepest egyelore mela csond es hullaszag van szerintem. Foleg Europaban.

Vihar előtti csend. A folyamatok meglehetősen aggasztóak.

Szerk.: Ja, és miért lenne bullshit? Középfokú végzettséggel, érettségivel legfeljebb technikus vagy, nem mérnök. A cégek azért, hogy életérzést is adjanak, kitalálnak mindenféle hangzatos pozíciót, de ettől nem vagy több. Akit beszippant a Szcientológia Egyház, azok többsége valamiféle pénzügyi igazgató a kibolyhosodó műszálas kosztümében vagy zakójában, s valójában semmivel sem több egy könyvelőnél.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Erdekes, hogy az alaptezisben egyetertunk ("előfordulhat, hogy nem a jól fizető állás és a műszaki szaktudásod elismerése lesz a legnagyobb problémád, hanem a fizikai túlélés, az életbenmaradás"), es megis radikalisan mas kovetkeztetest vonunk le belole.

Az en kovetkeztetesem az, hogy ha kitor egy haboru, ugyanugy semmi hasznad nem veszed majd a diplomadnak, mint ha nem tor ki. Ha pedig nem tudok a szakmaban elhelyezkedni, akkor kulonosen (elmegyek mondjuk asztalosnak - a diplomas asztalosok utan nagyobb a kereslet?).

Az egyetem elvegzese nem haszontalan, meg tanulni is lehet belole (erosen sarkitok, de azert nezzetek mar utana, hogy ma mar gyakorlatilag _barmit_ megtanulhat az ember online, a top egyetemek is felrakjak a tanfolyamaikat!), es a tarsasag, a kapcsolatok megfizethetetlenek. De maga a papir csak az, semmi tobb.

Mondok meg egy peldat, ha leraksz egy kozepfoku nyelvvizsgat, akkor az azt jelenti, hogy beszelsz az adott nyelven? Turot. (Maig kisert az angol kozepfokum, amit kozepiskola alatt csinaltam meg, 60%-os eredmennyel (gyk: ez volt a minimum), hogy onnantol automatikusan otost kapjak angolbol a suliban. Az akkori "nyelvtudasomon" azota vinnyogva rohogok, annyira koze nem volt a valosaghoz...). Es ha nincs nyelvvizsgad, akkor nem beszelsz?

"A migráció nem bullshit (...) Ha a UK-ban élsz, közvetlen tapasztalatod lehet erről."

Igy van, de nem csak ugy, ahogy gondolod. London kulonosen nemzetkozi varos, NY utan a masodik a vilagon, ahol tenyleg barmilyen nacioba belebotolhatsz a metron, es megsem tort meg ki a kaosz.

Viszont a munkahelyemen tobb indiai, afrikai, sot kinai masod-harmadgeneracios fiatal dolgozik. Tudod, mi a megdobbento? Hogy van, aki megszolal echte del-angol kiejtessel. Aki peldaul sokat dolgozik indiaiakkal (igaziakkal), az megszokta az indiai kiejtes sajatossagait, a hangulyokat, sot, meg a jellegzetes fejingatast is. Ehhez kepest az kepzeld el azt, amikor ott ul veled szemben egy kinezetre ugyanolyan ficko, mint akivel az elobb beszeltel telefonon, es elkezdi bbc angollal magyarazni a voroshaju angol-angol kollegajanak, hogy mi volt a tegnap esti focimeccsen, milyen huje volt a biro.

Ebbol en azt a kovetkeztetest szurtem le magamnak, hogy az elso generacios bevandorlok integralasa komoly feladat. A masodik generacio meg mindig nem trivialis, mert a csaladban meg az eredeti hagyomany es nyelv el, de mar az iskolaban es az utcan es a munkahelyen a helyi viszonyokba beilleszkedik. A harmadik generacio viszont mar annyira tavol kerul a nagyszuloktol, esetleg behazasodik helyben, hogy a kiejtesen mar alig erezheto az otthoni hatas.

A vihar elotti csend pedig sokaig eltarthat. Emlekszem, a 2008-as valsag utan nem sokkal indult olyan 5 eves zartvegu befektetesi alap, ami arra fogadott, hogy a valsag nincs igazan megoldva, es barmikor tovabb romolhat a helyzet. Ha jol emlekszem, jelentos minusszal zart ot evvel kesobb, annyira nem az tortent, ami egyebkent tenyleg logikus lett volna. Es ha megnezel egy penzugyi hiradot, barmelyik nap hallhatsz nagy embereket nyilatkozni arrol, hogy mindjart itt a vilagvege, mindenki keszuljon fel. Ja, 2008 az 10 evvel ezelott volt...

Nemtom te hogy vagy vele, én A-tól Z-ig meg tudom mondani, hogy egy egymondatos ötletből* hogy lesz gépi kód intel és ARM processzorokon, agyon toolingozva, szakirodalmazva, stb.

Standard eljárasok vannak product discovery-re, hogy interjúzz, hogy találd ki a menüt, hogy építsd fel az oldalt, milyen grafikai világot húzz rá, milyen feature-ei legyenek, hogy kell ezeket leírni, a leírtakat megírni, a megirtakat telepíteni, stb.

Most az, hogy erre a nép többsége képtelen, és max darabjait látja (jobb esetben rendes user story-kból tud react alapu weboldalt építeni, de tippje hogy hogyan jusson el a user story-kig, vagy mondjuk hogy hogy tesztelje rendesen, nincs), az hadd ne az én bajom legyen.

Nyilván a piramisok többsége is bedőlt a g.cibe, kellett vagy kétezer év, hogy meg tudják építeni a Pantheont.

* a kedvencem az a startup volt aki közölte, ők akarnak lenni a HR Übere, és kb ennyi volt kitalálva belőle...

En is meg tudom mondani, a problema csak az, hogy az en megmondasom valoszinuleg koszono viszonyban sem lesz a te megmondasoddal. Ettol meg mindket megmondas lehet jo, eletkepes, mukodokepes. De melyiket oktatnad az egyetemen? Melyikre utned ra a "mernok" plecsnit?

Sorry de egyikőtök "mondása" se ér túl sokat. Bizonyítsd be, csináld meg aztán mindenki lássa, hogy tényleg működik.
Onnantól respect.

--
Gábriel Ákos

Igen, ezert nem hiszem, hogy ezt egyetemen lehetne oktatni - ma meg nem.

Mindkettőre akár.

Konkrétan építezésekkor alapot építeni lehet legalább négyféle technológiával, és az építészmérnökök különböző megvalósításokra esküsznek ezek közül. Ugyanez működik az informatikában is. Az, hogy mérnöki problémamegoldást alkalmazol nem azt jelenti, hogy az Egyetlen Szent és Jó Megoldást valósítod meg, hanem hogy jó módszerekkel haladva dolgozol a megoldáson. Pl. érdemes hallgatni ezt az egyetemi tárgyat:

https://portal.vik.bme.hu/kepzes/targyak/VIVEAK48/

:-)

Egyébként az ilyen threadekben szoktam javasolni a lentebbi könyvek olvasgatását. Ez ilyen személyes kedvencek gyűjteménye, amiből úgy gondolom, hogy lehet tanulni arról, hogy az informatika valójában hogy működik. Nem arról, hogy az informatikai rendszerek hogy működnek, arra kevés jó könyv van (hamar elavulnak) - de az informatikai rendszerek működésének ismerete nem is mérnöki tudomány.

Szerintem - nyilván teljesen másképpen is lehet nézni a világot és az is lehet teljesen jó megközelítés. Én ez a megközelítést szeretem, nyilván részben legalább azért, mert minden szentnek maga felé hajlik a keze, hát még az enyém :-)

The Mythical Man-Month (https://www.amazon.com/Mythical-Man-Month-Software-Engineering-Anniversary/dp/0201835959)
The Phoenix Project (https://www.amazon.com/Phoenix-Project-DevOps-Helping-Business/dp/0988262509)
The DevOps Handbook (https://www.amazon.com/DevOps-Handbook-World-Class-Reliability-Organizations/dp/1942788002)

The Practice of System and Network Administration (https://www.amazon.com/Practice-System-Network-Administration-Enterprise/dp/0321919165)
The Practice of Cloud System Administration (https://www.amazon.com/Practice-Cloud-System-Administration-Practices/dp/032194318X)
Site Reliability Engineering (https://www.amazon.com/Site-Reliability-Engineering-Production-Systems/dp/149192912X)

Windows Internals (https://www.amazon.com/Windows-Internals-Part-architecture-management/dp/0735684189)
UNIX and Linux System Administration Handbook (https://www.amazon.com/UNIX-Linux-System-Administration-Handbook/dp/0134277554)

Structure and Interpretation of Computer Programs (https://www.amazon.com/Structure-Interpretation-Computer-Programs-Engineering/dp/0262510871)
The Pragmatic Programmer (https://www.amazon.com/Pragmatic-Programmer-Journeyman-Master/dp/020161622X)
Code Complete (https://www.amazon.com/Code-Complete-Practical-Handbook-Construction/dp/0735619670)
Countinouos Delivery (https://www.amazon.com/Continuous-Delivery-Deployment-Automation-Addison-Wesley/dp/0321601912)
Clean Code (https://www.amazon.com/Clean-Code-Handbook-Software-Craftsmanship/dp/0132350882)
Clean Coder (https://www.amazon.com/Clean-Coder-Conduct-Professional-Programmers/dp/0137081073)
Clean Architecture (https://www.amazon.com/Clean-Architecture-Craftsmans-Software-Structure/dp/0134494164)
Working Effectively with Legacy Code (https://www.amazon.com/Working-Effectively-Legacy-Michael-Feathers/dp/0131177052)

The Design of Everyday Things (https://www.amazon.com/Design-Everyday-Things-Revised-Expanded-ebook/dp/B06XCCZJ4L)
Don't Make Me Think (https://www.amazon.com/Dont-Make-Think-Revisited-Usability/dp/0321965515)
Rocket Surgery Made Easy (https://www.amazon.com/Rocket-Surgery-Made-Easy-Yourself/dp/0321657292)

Peopleware (https://www.amazon.com/Peopleware-Productive-Projects-Teams-3rd/dp/0321934113)
Smart and Gets Things Done (https://www.amazon.com/Smart-Gets-Things-Done-Technical/dp/1590598385)
Work Rules! (https://www.amazon.com/Work-Rules-Insights-Inside-Transform-ebook/dp/B00NLHJKBE)

Managing Humans (https://www.amazon.com/Managing-Humans-Humorous-Software-Engineering/dp/1484221575)
The Manager's Path (https://www.amazon.com/Managers-Path-Leaders-Navigating-Growth-ebook/dp/B06XP3GJ7F)

Data and Goliath: The Hidden Battles to Collect Your Data and Control Your World (https://www.amazon.com/Data-Goliath-Battles-Collect-Control/dp/039335217X)

Ezek többségét olvastam, de azért köszi :)

Nekem mellette vannak azért építészeti könyveim is, pl.

The Urban Design Reader

To Engineer is Human

A Timeless Way of Building

The Nature of Order

Azt nagyon nem bírom, amikor valaki craftozgat, közbe meg az nem tűnik fel neki, hogy míg egy átlagos mesterember max egy családnyi felhasználót szivat meg a bénázásával, addig a szoftverrendszerek normál felhasználószáma százas-ezres nagyságrend, amire megtérül... és ezért felelősnek kéne lennie valakinek.

Én nem különösebben vagyok építészet-rajongó (pontosabban baromira nem érdekel), de pl. ezeket tudom ajánlani nem-IT témában, mert lehet belőlük tanulni sokmindent.

https://www.amazon.com/Quests-Design-Theory-History-Narratives/dp/1568813473/ -- designolj úgy, hogy értsék és/vagy élvezzék is a befogadók
https://www.amazon.com/Predictably-Irrational-Revised-Expanded-Decisions/dp/0061353248/ -- szerintem jobb bevezetés abba, hogy hogy működnek az emberek, mint a Thinking, Fast and Slow

Különbözőek vagyunk azért érdeklődési körben, na :-)

A listát köszönettel elteszem. Az alapozásról majd szóban :)

--
Gábriel Ákos

"Clean Code" - facepalm, Uncle Bob meg egy sarlatan. Te ezt oktatnad egyetemen? Come on...

Ez igy flamebaitnek kivalo! De nem feltetlenul konstruktiv.

Mi a baj szerinted a clean code-dal? En ugy veszem eszre, hogy olyan, mint a design patternek, csak ez nem a kod, hanem a forras strukturalasara / minosegere ad ajanlasokat.

Kiegeszitve nehany funkcionalis paradigmaval (pure function, immutability, stb), meg beleveve a domain driven design-t eleg jol strukturalt es ertheto kodot kapunk tapasztalataim szerint.

"a design patternek" - masik facepalm

Bocs, most nincs idom kifejteni. Csak egy ellenvelemenyt szerettem volna jelezni.

Vegyuk mondjuk a kinai maradektetelt es annak bizonyitasat. Ezt egyetemen tanitjak. Miert? Mert nem velemenyes, nincs olyan, hogy nekem tetszik, neked nem tetszik, ezert te nem fogadod el, es nem nagyon lehet belekotni. A matek mar csak ilyen.

Ehhez kepest nezzuk az Uncle Bob meg az egyeb "agile" neven futo borzalmak bohockodasait (tudom, mas jellegu, mint a matek, de megis, talan ertheto, mire akarok kilyukadni). Vajon mikorra jut el a szoftverfejlesztes olyan erettsegi szintre, hogy "ne lehessen belekotni"?

Sosem, mert nem vákuumban létezik, mint ahogy egyik mérnöki tudomány sem, hanem igényeket kell kielégítenie. Például a K-hídról volt cikk nem rég, ideiglenes hídnak épült 5-6 évre, mégis áll vagy 60 éve. Az például mérnöki bravúr, amire elégedetten csettinthet a szakma, vagy a célhoz képest feleslegesen túltervezett, üzletileg pazarló?

Olyan igenyeket, mint pl. hogy ne doljon ossze, amikor epp atsetal rajta valaki? Szerintem megszavazhatjuk, hogy inkabb legyen tultervezett, mint pazarlo.

Ugyanakkor a tervezes es engedelyeztetes folyamata eleg fix, gondolom, torveny vagy mas szabalyozas irja elo, hogy milyen terhelesi szamitasokat kell elvegezni a terven/modellen, mielott megepitheted, illetve az epites soran mit tehetsz meg es mit nem (pl. fagypont alatt ne betonozz - de nem ertek hozza, sajnos nem vagyok epitomernok).

Ilyen eloirasokat a szoftverfejleszteshez nem fogsz talalni, meg ott sem, ahol igeny pedig lenne ra (lasd security).

Bocs, azt kifelejtettem, hogy a hídtípust a 30-as években fejlesztették, gyorsan felhúzható katonai hídnak. Onnét nézve totális kudarc, ha azt mondod, hogy oké, kicsit több anyag kell hozzá, meg tovább tart felépíteni, de cserébe tartós, ha addig az ellenség nyer, és neki lesz tartós a híd, vagy robbanthatod fel félig készen. Ez nagyon jó analógia arra, hogy két startup közül az egyik minél hamarabb piacra akar kerülni, a másik meg jövőbiztos, skálázható, "szép" programot ír, akkor utóbbira fognak elismerően csettinteni szakmai (vagy inkább mondhatnám szakbarbár) körökben, az első meg addig letarolja a piacot, és majd lehet nosztalgiázni, hogy bezzeg x mennyivel jobb volt mint y, mégis y futott be.

Nézd, TFH holnap egy munkahelyre kerülnénk, te mint fejlesztő, én mint tervező.

Megkérdezném, mi legyen a projektmódszertan, 90% hogy a SCRUM-ra szavazol. Sóhajtok egyet, mivel a SCRUM egy utolsó fos, hiába van meg belőle a certem, akkor is tudom hogy a RUP vagy az ICONIX kenterbe veri, dehát ez van, megkérdezem, milyen formában kéred az inputot, user story vagy jobs to be done, azt fogod mondani, user story (a másikról valszeg nem is hallottál még), kis sóhaj, közlöd, hogy kérsz kattintható mockupokat final visual designnal (nyilván).

Közbe felsetupolsz valami projektmenedzsment rendszert, ami jóeséllyel egész véletlenül Jira lesz, nagyjából default configokkal, esetleg TFS vagy redmine, de ez ritka. A verziókezelőd természetesen git lesz, várhatóan githubon (esetleg bitbucket vagy gitlabs, egyik kutya másik eb de vallási viták vannak róla köztetek, ezt is elengedem).

Megkérdezzük, mi lesz a frontend keretrendszer. A válaszod tippre angular vagy react lesz, esetleg natív, más mostanában nem szokott előfordulni, max a bohóckodás jquery-ben, #attólmentsenmegajóisten. A teamem már ismeri mindegyiknek az összes b@lfasz bugját szerencsére, megértően bólogatunk amikor szidod a másikat, és nem szólunk hogy a tiedben is kb. ugyanennyi van.

A UI maga _természetesen_ bootstrap vagy material, rosszabb esetben az is saját (ekkor megkérdezzük, van-e doksi a TeKisKftd Framework 5.1-hez, nyilván nincs egy sor se, újabb sóhaj), visszakérdezünk a verzióra, hogy tudjuk, mit nem támogat, aztán beállítjuk a tooljainkat és elkezdünk dolgozni.

Közbe megjönnek az üzemeltetősök is, akik esetleg veszekedni kezdenek hogy Amazon EC2 vagy Azure, hát mi ebbe bele se megyünk, nyilván lesz benne Docker meg microservice, megértően bólogatunk, finoman megemlítjük hogy a Lucene/solr-t már ma elkezdhetnéd setupolni, mert nem fog menni db-ből a keresés gyorsan, nézel, mi az (sóhaj, miért nem költöztem még Kaliforniába), közlöd, hogy szerinted egyelőre nem kell, lusták vagyunk vitatkozni, rádhagyjuk.

Mi közbe haladunk a magunk kis folyamataival, személyiségtípustól függő mértékben és módon vonunk bele, ami nem csak annak függvénye, mennyire érdekel téged, hanem annak is, mennyire hiszed magadról, hogy te ezt tudod, mert akkor picit más megközelítést alkalmazunk - ne aggódj, vastag könyveink vannak személyiségtípusokkal és meggyőzési módokkal, valamit majd csak találunk neked is a konfekciós politikából, szokott ez menni.

Tesztelésben bízol a full automatikus unit tesztben, bólogatunk, azért mi csak megcsináljuk a manuális tesztelési forgatókönyveket, mert gyorsabb így mintha akkor kéne megírni amikor rájön mindenki, hogy az oldal 3 órája áll, de a tesztek vígan futnak, mert ezzel és ezzel nem foglalkoznak. Jobbak ezt a lépést átugorják, és rögtön rákötik A/B tesztre meg analitikára, amiből amúgy biztos lesz Google Analytics, mer a Nagy Testvér amíg ingyen van a barátunk, meg HotJar, de szigorúan trial módban, elvégre magyarok vagyunk.

Ehhez képest egy tetszőleges átlag építkezés hidd el nekem, bővelkedik a technológiaválasztási meglepetésekben.

Ez tetszett. :) Gondolom a fentiekben van párezer emberóra tudomány.
--
Gábriel Ákos

Én a diplomám átvételének napján technical architect voltam az EPAMban, a tudás számít, nem a tapasztalat :)

Azt a BME tanította meg, hogy a nap végén minden csak 5v-os kábelekkel összekötözött Turing-gép, a technológiák pedig egyik kutya, másik eb :) de nyilván ez azóta se változott, csak ami akkor “új” volt, most standard vagy pont hogy régi...

Ez csak az EPAMot minősíti és/vagy nagyon öreg voltál amikor átvetted :)
Amúgy igaz, az átlag helyen átlag problémák merülnek fel amikre jól bevált megoldások léteznek.
--
Gábriel Ákos

25 voltam (egy évet csúsztam a diplomával, mert közbe startupot építettem meg egy icipici fejlesztőcéget vezettem)

Konkrétan az volt a feladatom hogy egy barominagy PHP3-ban írt rendszerben legyen akkora rend amekkora a java-saikban szokott lenni... PHP3 alá preprocesszoros keretrendszert húztunk, integráltam a Jira-t az amúgy idejétmúlt verziójú CVS 1.2-vel (még csak azon belül se volt a legújabb patchlevel), meg PCI-DSS-t próbáltunk bevezetni olaszoknál, amiben nem feltétlenül a műszaki platform volt a kemény dió.

Biztos előny volt hogy amit az egyetemen tanultam azt másnap ki tudtuk próbálni, legyen szó programozási vagy szoftvermenedzsment technológiáról, de ha ez se lett volna, azért amikor a 17. nyelven kell házit beadnod (mert azt kell), szerintem ki kell hogy alakuljon az immunitásod az "ez a programnyelv fogja megváltani a világot" gondolkodásmódra...

Meg én megnézném azt a delikvenst, aki autodidakta módon rájön a Lovász tételre, már ha nem Lovásznak hívják. Vagy esetleg magától elolvassa, nem azért mert a képzési rendszer kényszeríti..

Az egyetem nem az autodidaktizmusrol szol, sot, pont az ellenkezojerol.

Egyebkent kapaszkodj meg, az elmult ~5 evben tobb kategoriaelmeletet tanultam, mint annak idejen a 2 felev algebra targy kereteben, holott akkor meg vizsgazni is kellett belole, de nem igazan erdekelt, meg nem is nagyon ertettem, mire jo. Elroppent 20 ev, es hoppa, teljesen magamtol veszem elo ezeket, es nem csak hogy erdekes, de meg hasznos is.

Ja, nem ugy kezdtem, hogy mielott kinyomtattam volna a pdf-et, elovettem a diplomamat es leporoltam, hogy hivatalbol erdekelhet-e, es addig el sem olvasom, amig meg nem bizonyosodtam rola, hogy elolvashatom, mert papirom van rola :)

"90% hogy a SCRUM-ra szavazol" - nem nyert :)

"Megkérdezzük, mi lesz a frontend keretrendszer." - nem nyert, nem erdekel a frontend

"Tesztelésben bízol a full automatikus unit tesztben" - nem nyert.

Egyeb javaslat? Mondtam, hogy a ket megmondasnak nem sok koze lesz egymashoz :P

Jólvan, akkor te a másik 10% vagy, de ettől még az esély 90% :)

Frontendje meg minden rendszernek van, tervezek én fullautomata rendszereket is, de ott is az a kérdés, a homo sapiens ebből mit és hogyan fog érzékelni (elkészül egy munkadarab? felvillan egy led?), általában valahol a drót végén van egy frontend.

Most érted,amúgy ha nem lennének építési engedélyek, házat is úgy építhetnél ahogy akarsz (pro tipp: ha akarsz egy bazinagy bazilikát Barcelona közepére, de még nem tudod, milyen legyen, ne váltsd ki, így nem cseszhetnek le ha változnak a nem létező tervek - true story), meg a ház mögött futó patakot is úgy hidalod át, ahogy akarod, max beleesel...

De azért olyan helyeken ahol 3-nál több fejlesztő dolgozik a kódon, sőt, a HR szinte random veszi fel az embereket, ott lesznek ilyen megkötések.

Huha, magas a lo.

Interneten nem szoktam elettapasztalatot osztani;), de nez magadnak egy IT-tol fuggetlen hobbit.
Mondjuk epits egy hazat onerobol.

Ha mar ugyis mindent tudsz az IT vilagaban;)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igazad van. Ma ha valamilyen szerencse folytán diploma nélkül be tudsz ülni egy jó IT állásba, az jó dolog, de ki tudja mit hoz a jövő? ...és lehet, hogy olyat hoz, hogy az IT világ is megköveteli a diplomát. Akkor mit csinálsz a megszokott kényelmes életeddel? Hová mész? Mert ha egy évtizedet elkódolgattál, utána szar lesz egy okmányirodán jogosítvány ügyintézni vagy vagont rakodni.

Nyugi, nem fogja. Ahhoz előbb el kéne fogyni kb. az összes indiai kódernek.
--
Gábriel Ákos

"Mert ha egy évtizedet elkódolgattál" - aki egy evtizedet "elkodolgat", es nem gondol a jovojere, azt nem sajnalom. De mi koze ennek megint a diplomahoz??? Az IT jelenleg pont afele halad, hogy egyre kevesbe erdekli a munkaltatokat a diploma.

Olvassad el mire írtam és megérted. :)

https://crgis.ndc.nasa.gov/historic/Caldwell_Johnson

Még jó, hogy nem él szegény, megtudná, hogy nem is volt mérnök.

Szerintem ez definíciós kérdés. Jogász sem leszel pusztán attól, hogy fejlett az igazságérzeted, meg egy öntudatos kötekedő vagy. :) Meg orvos se leszel attól, hogy érdekel a téma, s olvasol dolgokat a neten. Éppen így nem leszel mérnök attól, hogy ráérzel a szakma ízére, jó helyen vagy jókor, s elkezdheted csinálni, mert hagyják.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem meg az, hogy mérnök vagy, csak egy attribútuma a múltadnak, a jelenedet az határozza meg, hogy mit és hogyan csinálsz. Nekem lobogtathatod a papírjaidat, ha nem tudsz beilleszkedni a csapatba és nem tudsz annak hatékony és eredményes tagja lenni. Tőlem lehetsz a mérnökök mérnöke is, vagy fő-főmérnök, ha nem bírod a ritmust, mert csak visszahúzó erő leszel. Így 50-kor az ember elmondhatja már, hogy sok dolgot látott. Én is úgy érzem, hogy sok dolgot láttam, láttam az autodidakta módon "képződött" informatikust, aki a csapat élbolyába tartozott és láttam a többdiplomás, mindent túlgondoló, egyébként meg szart termelő mérnököt is. Talán ezért nem érdekes ebben az iparágban az, hogy van-e diplomád, csak az számít, hogy tudod-e szállítani az igényeket kielégítő terméket vagy részterméket. A technikatörténet megmutatja azt is, hogy sokszor az új és forradalmi ötletek nem a sémákban, tézisekben gondolkodó szakmától jönnek, hanem kívülről, ahol a szemlélet eltérhet a kor uralkodó szemléletrendszerétől.

Valaki említette itt a scrum módszertant. Én pl. akkora baromságnak tartom, mint ide Lacháza. A tapasztalatom az, hogy plusz terhet ró azokra, akiktől produktumot várok. A projektvezetők szeretik ezeket a módszertanokat, mert a munkájuk unalmas és kellemetlen részeit - ti. adminisztráció - lőcsölhetik azokra, akiket ezzel segíteniük, irányítaniuk kellene. Ráadásul ez a minden reggel beszámolok egy mondatban értelmetlenséget - napi megbeszélések - csak időpocsékolásnak láttam, ami arra jó, hogy a projektvezető megkávézzon társaságban. Az érdemi információk sosem itt cseréltek gazdát. Csak egy példa. Az egyik projekten mainframe oldalon két fős csapatok voltak, egy fő szervező, egy fő kóder felállásban. Az egyik csapatba hoztak egy idős kora ellenére az adott platformon és nyelven teljesen kezdő kódert az egyik szervező mellé. A szervező gyártotta a napi feladatokhoz szükségesdokumentációt, mégis vihargyorsan lemaradtak a többiekhez képest. Mint utólag kiderült, a szervező a "mi akadályoz?" kérdésre nem merte elmondani a reggeli mekengésen, hogy a fejlesztője a hello World szinten van, képtelen a platform sajátosságaihoz igazodni és komplexebb kódot írni. A projekt meg is csúszott ezen, mert a projektvezető bár látta, hogy baj van, nem lépett, hanem minden reggel rápirított erre a kis teamre, hogy igyekezzenek, de nem boncolgatta az okot. De minden reggel kipipálta a napi megbeszélés rovatot. Utólag kiderült, hogy a kódernek minden a információt megadott a szervezője, sőt! képezte is napi egy-két órában a platform és a nyelv tekintetében, de a másik fél nem tudott felzárkózni. A lényeg, hogy ezek a módszertanok igyekeznek kivonni az ember fogalmát az egészből, de ezt nem lehet. Valahol megértettem, hogy nem "nyomta fel" a kóderét a szervező, mert egy nyugdíj előtt álló nőt nem szívesen tol az utcára az ember. Ezt a projektet után teljesen átvilágítottuk és több ilyen emberi okokra visszavezethető buktatót találtunk benne. Ha jól emlékszem kb. harminc ember ment el kényszerűen emiatt, mert bár mérnökök voltak, de alkalmatlanok. Nagy projekt volt, sok résztvevővel, de a harminc akkor is sok! És a módszertan ebből egyet hozott a felszínre, a többi utólagos elemezgetés, dokumentáció és kódok olvasása során bukott ki.

... és ez a keretrendszer hibája, értem.
--
Gábriel Ákos

Fogadok, hogy nem volt semmiféle scrum oktatás.
Fogadok, hogy a scrum master nem volt képzett (és nem is csinálta a dolgát).

Ezeket a problémákat a harmadik napon kellett volna jelezze a SM a menedzsment felé és kb. a második sprint végére a legkomolyabban elkummantott dolgoknak is meg kellett volna látszania.
A review-n is és a burndown-on is, nem beszélve a retro-ról.

Érdemes lett volna mindenkinek legalább a Scrum Guide-ot elolvasni előre.
--
Gábriel Ákos

Neked is azt írom, hogy papír nélkül nem szakember, papírral meg vagy rossz, vagy jó szakember valaki. Amikor arról írsz, hogy papír nélkül lehet jó valaki, akkor a piaci tömegigények kiszolgálásáról beszélsz, de aligha elméletigényes kutatás-fejlesztésről, ahova nagyon kevés a lelkesedés, a lendület, bár az is kell hozzá.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A mérnökök nagyrészt piaci tömegigényeket szolgálnak ki...

Pont ez az egyik alapprobléma. Sokan azt hiszik, ha van papírjuk bármiről, akkor ők már valakik.
Ha már az orvosoknál tartunk. Rengeteg orvos dolgozik ma Magyarországon, akiktől alanyi jogon lehetne elvenni a papírjukat, mert szarnak az esküjükre, csak a pénz szedik be, bunkók, stb.

--
robyboy

Nem azt állítottam, hogy a papír jó szakamberré tesz, hanem azt, hogy papír nélkül nem vagy szakember. Remélem, ebben a fórumban nem kell megmagyarázni a különbséget.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A dolgot árnyalhatja az bizony, hogy papír nélkül is lehetsz szakember, csak nem "hivatalosan". És ez egyébként nem feltétlenül hátrány.

--
robyboy