olcsó szemüveg @ Hungary + memory metal

 ( hendrick | 2018. október 1., hétfő - 18:08 )

Új vagyok az üzletágban, tapasztalattal rendelkező kollegák útmutatását szívesen veszem.

Ma megrendeltem az első -0,5 ös lencsepáromat kerettel, ami 15 nap múlva fog megérkezni. Németországban biztosan Fielmannál kerestem volna először, de mostanában nem vezet ki az utam, és szintén németben a drogériák akciós bejárati pultjain mindig ott van egy kupac filléres "kezdő" szemüveg a sztenderd dioptriákkal, sőt néha még bifokálisak is. Ha olyan árral találok, akár erre a két hétre is jó lehet, másrészről tartalék szemüvegnek sem lenne utolsó - nagyobbik gyerek most gyürkészte össze asszony szemüvegét, ami most elég mókásan néz ki szintén egy ideig, neki is jó lett volna egy tartalék. Apropó gyerek-szemüvegrongálásról jut eszembe, itthon még sehol nem láttam memory-metal keretet, csak webshopban, amiből nem akarok rendelni. Balkán vagyunk vagy csak rossz helyen keresem? Igen ez már nem az olcsó kategória, de az igazat megvallva nem is sokkal drágább, mint a sima fém keretek, ezért is nem értem miért nem elérhető... a gyártókapacitást leköti Nyugat-Európa? A három nagy hazai láncnál úgy néztek rám a kérdésre, mint gyújtogató a nedves szalmára...

Köszönöm előre is a feedbackeket/útmutatást hazai viszonyokról.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Metal memory keretem van, 2006-ban rendeltem a szemüveget egy mezei román optikusnál.
Tervezés szempontjából nem egy csúcs (párnák direkt vannak a keretbe fogva, nagyon oxidálódik és hamar ronda lesz). A lencse is megrepedt a belső felfogatásnál, már nagyon ki kell cseréljem. Ennél kicsit szolidabb kell.

A "keret" (3 drót gyakorlatilag) maga amúgy nagyon könnyű és tartós.

Nem tudom, hogy a hazai gyártók ezért nem forgalmazzák, mivel ez még ennyire breakthrough tech és még kiforratlan(oxidálódik?!) (elvileg cca 10+ éves tech), vagy valami más oka van és te egy ilyen "bugos" szériát fogtál ki. Nekem azt magyarázták, hogy a híd és a két szár emlékező fém, a lencse kerete meg hagyományos. Elvileg már a harmadik generációs vagy még újabb technológiánál tartanak az emlékező fémes keretek, és már észrevétlen az átmenet a két anyag között, de nyilván egyik gyártó sem igyekszik az orrunkra kötni, hogy melyik gyár melyik generációnál tart éppen, és mikor "váltanak csíkszélességet".
Eléggé obfuszkáltnak tűnik az iparág, valamelyik nap ezt találtam, elég tanulságos (szemüvegipar általában): https://www.youtube.com/watch?v=voUiWOGv8ec
Aki még nem látott emlékező fémes keretet: https://www.youtube.com/watch?v=m4fQHgjgc3Y + https://www.youtube.com/watch?v=rR2EFH4aJcs
Emlékezőfémes árra magyar nyelvű kifejezésekkel én ezt találtam pl: https://optikshop.hu/klasszikus-ferfi-szemuvegek/eschenbach-titanflex-szemuveg-821018-36-55-16-140-7369 de amikor németben jártam, nem voltak jelentősen a hagyományos keretek felett az árak (csak akkor nem magamnak néztem). Itthon amennyire látom optikusnál 20-tól indulnak, 40 körül a középút és onnan felfele a csillagos ég. Ezek ugyebár nem memory keretek, mégis vannak olyan drágák némelyik, csak azért mert valamelyik divatos cég ráteszi a logóját, ezért gondolkodtam rajta, hogy inkább strapabíróságot veszek divatlogó helyett, de itthon úgy tűnik boltban még nem lehet. Piaci rés. A román szemüvegforgalmazók előttünk járnak jócskán ezek szerint. (Találtam még pár távoli vidéki forgalmazót, de Budapesten senkit).

A készen kapható szemüvegeknél nem az volt, hogy a szemtengely távolság nincs rajtuk, és ha nem a te szemeddel egyezőt veszel, akkor az "fáj"?

Érdekes, hogy Magyarországon sem a DM-ben sem a Rossmanban nem kapható ilyen szemüveg! Itt Németországban mindenütt látom, néha még az Aldi, Penny stb. boltok polcain is megjelennek.

Igen, pont ezen csodálkozom én is, nem tudom itthon hol lehet ilyen olcsó konzervszemüveget venni itthon, amikor németben ez teljesen sztenderd, ahogy az illatszer a drogériában.

Nem inkább "olvasószemüvegből" (+ -os diptria) látsz készen a polcon?

Sajnos akkor amikor rendszeresen kint grasszáltam évekig ezekben a boltokban akkor nem volt rájuk szükségem, így a rácsodálkozáson túl nem fordítottam érdemi figyelmet a jelenségnek.

Sajnos Balkán vagyunk. Barátom USA-ból "szokta" rendelni a keretet, üveg itthon kerül bele.. Azért idézőjel, mert nagyon ritkán csinálja, roppant tartós cucc.

Sima olvasószemüveg van néha van pl. Aldiban (2000huf/3db), ill. DM boltokban (talán nem mindenhol, ld. pl. e listát), mintha Postán is akadna.. De tényleg töredéke a kinti kínálatnak.

Ezek szerint van ez itthon is, csak kevésbé feltűnő a termékpozicionálás, mint kint. Köszönöm a tippeket/listát.