hendrick blogja

@#$%&! Freemail.hu

Asszonynak van egy freemailes emailcíme. Tavaly szeptemberben valaki sikeresen megváltoztatta a jelszavát, másodlagos emailen keresztül visszaállította. 20 karakteres erős jelszó csere. Szilveszterkor újra, másodlagos emailcím megint megmentette, hümmögött, hogy most már ki kéne települni a freemailből, de még nem jutott sehova, és most harmadjára úgy néz ki a másodlagos emailre küldött jelszóvisszaállító link nem megy ki, pedig a freemail kiírja a domaint és az emailcím első és utolsó két karakterét, ami stimmel... ennek ellenére nem jön be gmailbe a jelszóhelyreállító link.

Ha tud valaki valami okosat mondani, hallgatom :)

Asszony régóta gmailt használ csak még régi vackok oda jöttek ezért nem törölte... eddig... csak forwardolt.

Szerk közben kb 15 perc késleltetéssel a gmail spam mappájába megjöttek a jelszóváltoztató linkek...

Valaki tudja, hogy mekkora a max hasznos jelszóhossz, aminek a végét nem csak levágja a freemail?

Lego Mindstorms EoL

Itt a karácsony, az ember kergeti, hogy mit is a gyereknek, és ugyan idén még nem, de jövőre terveztem ilyesmit az asztalra tenni, mégis gondoltam körbekalapozok ki mit gondol. Lego bejelentette, hogy a Mindstorm szettek idén év végéig rendelhetőek, az app supportja pedig 2 év múlva megszűnik. Ezt a Mindstorm szettet csak 2020-ban dobták piacra, mindez elég botrányos product lifecycle szerintem a korábbiakhoz képest, az árát is elnézve végképp. És a végképp érdekes része, hogy nem új generáció jön ilyen gyorsan, hanem megszűnik a Mindstorms lineup, helyette a Spike Prime marad.

Inkább olvasóknak: https://gizmodo.com/lego-is-discontinuing-mindstorms-buildable-robot-ki…

Videósoknak: https://www.youtube.com/watch?v=GFumcQzS0rY

Új autó vásárlás

Szívesen várom mindenki tapasztalatait, élményeit, mit ne mit de hozzászólásait.
Ki van nézve az autó, megkerestem a márkakereskedést, hogy megy ez most. Úgy megy, hogy leelőlegezzük(jelképes összeg), ők megrendelik, sehol nincs raktárkészlet, sem bemutatópéldány, legyártják, amikor kész vannak megmondják, hogy akkori árfolyamon mennyi lett a vége, és mint a hentesnél, maradhat-e ... ha nem akkor előleg vissza, valaki más megkapja.
Szóval ilyen körülmények között az autókereskedőt mi tartja vissza attól, hogy pofára árazzon? Mármint hogy a hasznát nyomja vs megemelkedett a gyártás ára, az ugyebár sehonnan nem fog kiderülni nekünk... mert úgy néz ki, hogy már előre készítenek, hogy a listaár csak valami elvonatkoztatás...

Rendeljük meg ugyanazt több kereskedőnél és kiderül a különbségből? :D

Egyébként a csere: WagonR+->IGNIS (terv)

Rezsicsökk 2.0 - home internet service - Vodafone

Végigmértem az előszobában a kis házi "rackemet" (plusz a wifi AP-t):

Eszköz átlagos teljesítményfelvétel w havi fogyasztás kWh
switch (mikrotik) 17 (X) 12,24
egyéb1 23 (csere folyamatban, remények szerint feleannyit eszik majd és amúgy is tervezve volt a csere) 16,56
nas (wd) 13 (-) 9,36
gateway 18 (X) 12,96
modem 18 (X) 12,96
egyéb2 4 2,88
AP (mikrotik) 3 (X) 2,16

Ez akkor úgy majd 70 kWh havonta, az "átlagfogyasztás" harmada.

A NAS discontinued lesz, felmondom az internetet és asszony igényel új előfizetőként egy új előfizetést új eszközzel, amihez már 3i1(nem a TV-s telefonos internetes kombóra, hanem a router, gateway, access pointra gondolok) eszközt adnak, így le lehet venni a fogyasztást a töredékére, igaz pár service-nek búcsút lehet inteni, meg kell bízni a szolgáltatóban, hogy up to date és patchelve tartja az eszközét, és a wifi lefedettség sem lesz az igazi, ha az előszobában lesz csak wifi forrás, de a hallban biztos működni fog. A szolgáltatói eszköz fogyasztása az ügyfélszolgálat szerint 17-24w között mozog (az online elérhető anyagok között nem találtam), számoljunk, mondjuk 20-al. vs 17+18+18+3=56 azaz havi 40kWh helyett 16kWh (242 Ft-os kWh árral számolva ez 5808 Ft havi megtakarítás) ... ha nagyon gáz lesz a wifi lefedettség, akkor még mindig be lehet gyújtani a 3 wattos AP-t...

Villanyszámla csökkentés, elektromos HMV

Nem, erről nem szeretnék beszélni :D Meg nem is a rezsicsökkentés 2.0-ról, mert még senki sem tudja pontosan hogyan fog működni (a 7700 átlagfogyasztásban benne van-e a rendszerhasználati díj is? ha csak energiadíj akkor bruttó vagy nettó? Vezérelt áramfogyasztás hogyan számítódik? et cetera et cetera).

Két gyerekkel, villanybojlerrel bőven a az átlagfogyasztás felett lehetünk, elkezdtem gyűjteni, hogy hogyan lehetne csökkenteni a villanyszámlát. A kormányinfó alapján az is szóbajön, hogy tartalékkémény bélelés és jön vissza a gázbojler, meg a gázóra, amit kb 18 éve leszereltettem, mert csak a tűzhely ment róla...

szamhordozas 2022

Valamikor cirka 20 éve vettem egy vodás sim kártyát, az volt az első mobiltelefonom, és sim kártyám, hetvenes előhívóval, akkor már hétjegyűek voltak a mobilszámok.

Teltek múltak az évek, úgy alakult, hogy lehetőségem van családban flottába behordozni a számomat rokon munkáltatójához, nagyon jó feltételekkel, nosza pannonos lettem. Kaptam új sim kártyát, hordozási ablak lejártakor beletettem, örültem.

Később új flotta csatlakozási lehetőséggel élve telekomos lettem. Vittem a számot, kaptam sim kártyát, a hordozási ablak lejártakor beleraktam és boldog voltam, minden ment szépen és jól.

Egy ideje van egy új flottaváltási lehetőség, megint kedvezőbb feltételek, elszántuk magunkat asszonnyal, hordozunk mindketten. Yettel az új provider, telefonon szerződéskötés, adatok megad, ügyfélbiztonsági kód meg minden. Kiküldték postán a SIM kártyákat, és itt kezdődött a sztori számomra új és érdekes része, illetve már a telefonos szerződéskötéskor, hogy az új SIM kártyán ideiglenesen már beaktiválják az előfizetést ideiglenes telefonszámmal... köszönjük mi ilyet nem kérünk, mi a régi számot akarjuk használni, nem ők csak így csinálják, tehát párhuzamosan van két szám, két előfizetés (ketten vagyunk, tehát 2x2). Na ezt mi a lehető legkevesebb ideig kérjük, azt mondták a postai átvátel napjától ketyeg az új ideiglenes előfizu, hát ezért mi csak a számhordozás kijelölt napján vettük fel, mert nincs szükségünk ideiglenes számra.

Éjszaka a hordozási ablak végén még mindig megy a régi sim kártya, ilyenkor már no carrierre váltott a korábbi hordozásoknál, de nosza rakjuk bele az új kártyát.. hát ezek az ideiglenes számon mennek pedig az ablaknak már vége... telefon, ügyfélszolgálat.... igen látja most lett volna a hordozás... ha reggel 8:30-ig is ez a helyzet akkor csörögjek újra de szerinte addig megoldódik. Mondom jó, de amit kiküldtek egy darab A4-es lapot abból csak az derül ki hogy mi az új simek sorozatszáma és mik az ideiglenes telefonszámok az nem, hogy melyik áthordozott szám melyikre kerül, simszám alapján nem, de az ideiglenes szám alapján meg tudja mondani, hogy melyik lesz melyik, megkösznöm a segítséget mert ezek alapján már tudjuk melyikkel induljunk el másnap és várjuk, hogy mikor működik már a hordozott szám. (nem kértek ügyfélbiztonsági kódot, minden ment flottul a behívó szám alapján)

Ma 8:30 után 1220 azt mondja, hogy ők csak ügyfélbiztonsági kóddal tudnak bármit, az feleségemnél van, de ő most nem elérhető számomra, mert azt hittük ma már működni fog... ez van. Végül gépközelben messengeren megkapom a kódot, most már elárulják, hogy mivel csak a számhordozás napján vettük át a sim kártyákat, így nem jött létre a szerződésünk, (hiába 9 nappal előtte telefonon szerződtünk szerintem, és bár nincs szerződésünk de van két ideiglenes yettel telefonszámunk ...) új hordozási ablak van két nappal később. Megköszöntem a "segítséget" és közöltem, hogy akkor a sim addig megy a vitrinbe... 

Ez az új trend, hogy mindenképpen egy párhuzamos előfizetést erőltetnek rá a számhordozókra, vagy ez csak a yettelnél megy így? Nyilván pár napi párhuzamos előfizetésbe nem halunk bele, de magát a rendszert nem értem... hol van itt a fogyasztóvédelem? Nekem a régi módi tökéletesen megfelelt... ez sima lehúzás, hogy kiszámláznak minden számhordozónak plussz párszáz forintot az ideiglenes számért amit senki sem akar használni? Igazából csak dual SIMes telefonoknál látnám értelmét, hogy már a jobb tarifát tudod használni addig is, de itt ugyebár él a szerződés van két működő (ideiglenes yettel) telefonszámunk és a számhordozást tilitolizzák... mert csak...

UPDATE1: 06.29 11:51 Mindketten kaptunk egy SMS-t, hogy a számhordozás sikeresen megtörtént. Én arra a telefonomra amiben a régi szolgáltató, a telekom SIM kártyája van, asszony meg úgy kapta a telefonjára, hogy neki már a yetteles sim kártya van benne. Nálam működik a hordozott régi szám a régi simmel a régi szolgáltatónál, asszonynál az új szolgáltató simje amivel még mindig az ideiglenes yettel szám muzsikál. Bal kéz, jobb kéz...

UPDATE1.1 06.29 12:00 jött mégegy SMS, akkor betűről betűre, ne legyen félreértés, ezt tessék figyelni, fából vaskarika (mind a kettő ma délelőtt jött, az eredeti számhordozási ablak (tegnap 20-24) után, és elküldték őket mind a régi szolgáltatói simmel üzemelő régi számra, mind az új ideiglenes számmal üzemelő új simre):

[MPL] Csomag Németországból Magyarországra

Küldő trackere:

Mo, 04.04.2022, 06:58, Feucht, Germany
The shipment will be transported to the destination country/destination area and, from there, handed over to the delivery organization. (Homepage / online shipment tracking: https://www.posta.hu/nyomkovetes/nyitooldal?searchvalue=CRcsomagazonosítómDE)
Sa, 02.04.2022, 06:56, Feucht, Germany
The shipment will be transported to the destination country/destination area and, from there, handed over to the delivery organization. (Homepage / online shipment tracking: https://www.posta.hu/nyomkovetes/nyitooldal?searchvalue=CRcsomagazonosítómDE)
Sa, 02.04.2022, 04:15, Feucht, Germany
The international shipment has been processed in the export parcel center
Fr, 01.04.2022, 21:27, Staufenberg, Germany
The international shipment has been processed in the parcel center of origin
Fr, 01.04.2022, 19:02
The instruction data for this shipment have been provided by the sender to DHL electronically
Fr, 01.04.2022, 11:27, Germany
Pick-up was successful.

MPL tracker:

2022. 04. 01. 11:27

Szállítás

Küldemény előkészítése nemzetközi szállításra

2022. 04. 02. 6:56

Szállítás

Küldemény előkészítése nemzetközi szállításra

Hát megállt bennem az ütő... legutóbb egy hónap és két nap volt a csomag beérkezése MPL-el onnan, hogy a csomag elhagyta EU-n belül a küldő országot (Lettország)

Én bűnöm én bűnöm, nem kapcsoltam egyből, hogy németeknél DHL=MPL.

Netflix bug

Először akkor fizettünk elő a Netflixre, amikor épp bemutatták a She-Ra Netflixes felújított verziójának első évadát. Anno pár hónapig megtartottuk, aztán feladtuk a dolgot, tulajdonképpen időnk sincs nagyon nézni, karácsonyi ünnepi szabadságolásokra szoktunk csak befizetni 1-1 hónapra, vagy trialozni ha lehet mint olcsójános.

Idén érdekes módon ez a sorozat eltűnt a kínálatból. Mivel kiemelt figyelmet kap tőlem a gyerek szűrő, gyakorlatilag ez volt az, ami miatt a Netflix egy viszonylag jó választásnak tűnt az alternatívákhoz képest. Érdekesség a storyline-ban, hogy az első évadban emlékezeteim szerint nem volt "gendermarhulás", de a következő évadokban a wikipedián olvasottak alapján elment ebbe az irányba. Gondoltam ránézek hogy zörög a haraszt, de nem tudtam, mert Magyarországon nem elérhető már a tartalom... (se a felnőtt se a gyerek felületekről - a jogszabály szerint egyébként ha jól sejtem csak a gyerek accountokról nem kellene látszania, ha e miatt)

Csak elgondolkodtam nem-e azért, mert valaki bejelentette, vagy öncenzúrával úgy gondolta a cég, hogy ez lefedi ezt a "homoszexuális propaganda" paragrafust... nem hiszem valaha lesz bizonyosságunk, csak úgy elméláztam rajta... persze ahogy lenni szokott lehet, hogy valami teljesen triviális terjesztési megállapodás van a háttérben... az a szép ebben az új online műsorsugárzós világban, hogy műsorok mindenféle magyarázat nélkül megjelennek és eltűnnek....

Log4Shell, a virgács a csizmában

Apache Log4j2 <=2.14.1 JNDI features used in configuration, log messages, and parameters do not protect against attacker controlled LDAP and other JNDI related endpoints. An attacker who can control log messages or log message parameters can execute arbitrary code loaded from LDAP servers when message lookup substitution is enabled. From log4j 2.15.0, this behavior has been disabled by default. In previous releases (>2.10) this behavior can be mitigated by setting system property "log4j2.formatMsgNoLookups" to &#8220;true&#8221; or by removing the JndiLookup class from the classpath (example: zip -q -d log4j-core-*.jar org/apache/logging/log4j/core/lookup/JndiLookup.class). Java 8u121 (see https://www.oracle.com/java/technologies/javase/8u121-relnotes.html) protects against remote code execution by defaulting "com.sun.jndi.rmi.object.trustURLCodebase" and "com.sun.jndi.cosnaming.object.trustURLCodebase" to "false".

[meanwhileinHungary]MPL Posta EU-ból érkező csomag (Lettország)

Lettországból érkező csomagra mikor számítsak?

A dolog apropója az, hogy most kaptam a postától egy két évvel ezelőtti számlát, amiről szerintük kiértesítettek, de nem kerestem akkor, ezért a kibocsájtónak két év múlva eszébe jutott újra küldeni. (eredeti borítékot mellékelték ami tényleg visszament nem kereste jelzéssel) (ergo ha megjött ez a lett csomag sem biztos, hogy kapok róla értesítőt...)

Mikor kezdjek aggódni, érdemes-e tudakozódni a csomag után a postán, vagy csak az agyukra megyek és ráülnek/megtapossák/ami egyéb eszükbe jut ha ráfekszem a témára...

(Tudom, biztosan nem a posta tehet róla, hanem én voltam rossz és a koboldok nem szenet raknak a postaládámba, hanem kivesznek néha egy postai értesítőt)

Tesla Gigapress = iTesla (structural battery rant)

Biztos vannak akik jobban képben vannak, mint én, és kiigazítanak. Tudom, hogy roppant valószínűtlen, de már történtek hasonló esztelen baromságok az autóiparban, ilyen volt az, hogy le kellett bontani a fél motorházat ahhoz, hogy egyes típusokban fényszóró izzót lehessen cserélni. Szerencsére pár év múlva kapcsolt a fogyasztóvédelem és kikötötték, hogy ilyet nem szabad csinálni, a tulajdonosnak önmagának képesnek kell lennie kicserélni a fényszóróizzót. De ez pl kismiska ahhoz képest, ami most jön.

Akkor most ugorjunk egyet és nézzük mi történt a mobiltelefonokkal, sokan főleg az iPhonehoz társítják a nem cserélhető, beépített akkut. Van aki szerint lopásvédelemből kiváló, de egyben azt jelenti, hogy a telefon élettartama nagyban hozzá van kötve az akku élettartamához, ha nem is teljesen, de a fogyasztó maga már nem tud akkut cserélni.

Meg eszembe jutott a Cisco akku sztori is.

És akkor most elérkeztünk a Teslához. Bemutatták az új Gigapresst: https://www.youtube.com/watch?v=7TTOKG-Y3aM
A teljes karosszériát (karosszériát és alvázat) egyben gyártják (az új 12 000 tonnás gigapressben), úgy, hogy az akku be van építve a karosszériába, és ragasztóval körbe van öntve, ez a csoda új "structural battery". Most akkor tényleg az autó élettartama = akku élettartama? Az autó karosszériájába bele vannak építve a cellák, és egyben nyomják a karosszériát a gigapressel.... van az akkucserére valami csodamegoldás, csak én nem találom, vagy a kapitalizmus gondolt egy _nagyon_ merészet ... ? (arról nem is beszélve, hogy egy koccanás után a javítás költségei orbitálisak lesznek)

https://insideevs.com/news/448213/elon-musk-repair-concerns-new-body-st…
https://teslamotorsclub.com/tmc/threads/how-repairable-will-structural-…
https://www.researchgate.net/publication/350815206_Structural_Batteries…

A gyártás gyorsabb és olcsóbb lesz, de pl az akkucsere nem biztos, hogy egyáltalán lehetséges (vagy gazdaságos), így az autók élettartama vélhetően rövidül, az akku állapot piszkálása még nagyobb hangsúlyt kap. Ha jól hallottam csak resetelik az akku állapot monitoringot rögtön eladás előtt, és kb egy hónap használat kell mire újra belövi a felügyeleti rendszer az akku állapotát. Csak most már cserélni sem lehet. Amit láttam legoptimistább utópiát elektromos jármű akku élettartamra, az 20 év volt. Egy biztos, oldtimer nem nagyon lesz köztük... és a gazdasági totálkár is gyakoribb lesz...

A mai autók élete kb akkor ér véget, ha a kasznit már nem érdemes megjavítani annyira átrozsdásodott. A jövő autóját pedig úgy néz ki akkor kell majd a roncstelepre venni, ha a kaszniba épített akkucellák már nem adnak értékelhető kapacitást a használathoz.

Asimov: Foundation (TV series) [spoilers]

Vegyes érzésekkel értem a második rész végére. Aki nem olvasta a könyveket vagy nem akar spolereket, az ne olvassa tovább.

0. Az, hogy a császárt klónozzák, azt már lelőtték a premier előtti cikkekben, így erre számítottam
1. A vizuális látványvilággal meg vagyok elégedve
2. A színészi teljesítmény olyan közepes vagy picit alatta
3. A sztori számomra már az első két rész után is komoly eltéréseket mutat a könyvektől, és még sejtelmem sincs, hogy fognak ebből kijönni (jó lesz vagy rossz), aki olvasta a könyveket, azoknak biztos rossz lesz

Tudom, hogy klasszikusan ez az a Scifi univerzum, ami az adaptálhatatlan jelzőt kapta mindenhol, szóval ahhoz képest elég ígéretes, mégis egy picit többre számítottam, és a már eddig felölelt időszakban is lettek volna eseménydús, fordulatos, izgalmas jelenetek forgatására lehetőségek a könyv szerinti sztoriban, de ezeket ejtették, és mint scifi series nekem picit akciószegénynek tűnt.

- Seldon nem lett első miniszter, száműzetésben, a Trantorra vezető út során hal meg
- Sok androidos szál, ami a könyvben benne volt, kimaradt
- Seldon családja an blokk kimaradt eddig, pedig a második rész végén meghal, ráadásul olyasvalaki keze által, aki közeli barátja volt, az Encyclopedia Galactica szerinti elsődleges radiánsra borulva munka közben végelgyengülésben, az megmaradt a könyvnek, itt egy acélbarlangos gyilkosság lett belőle... (lehet Wanda majd csak később kerül bevezetésre, amikor a második alapítvány létezésére fény derül...)
- A trantori politikai belharcok kimaradtak a filmből, amik Seldon idejében zajlottak

Tiltsuk be a cigarettát!

Emlékszem még 2018-ban szinte mindenki ráncolta a szemöldökét, hogy ez most mi, ami Lázár szájából elhangzott, illetve amiből törvényjavaslatot írt, mert ez nem holmi szó elszállos dolog volt, de igazából zsebrevágták a dolgot, azóta is nagy csönd van.

Most kb ugyanez hangzott el a Philip Morris International CEO-ja szájából, most már kicsit konkretizálva is, hogy mire gondoltak, csak anno Lázár bejelentésekor még nem látszott, hogy honnan fúj a szél (legalábbis nekem), hát onnan, hogy a nagy dohánycégek is ezt akarják, jó kis pilot project lehettünk volna, de sajnos nem lettünk.
- a PMI szeretné bevételei felét nem cigarettából termelni belátható időn belül, és egészségügyi/wellness céggé szeretne alakulni
- egyébként folyamatba tették egy brit gyógyszeripari cég felvásárlását 1 milliárd fontért (Ventura) ami egyébként asztma inhalátorokat gyárt... nem esett messze az alma a fájától mondhatni
- de azért a függőséget okozó nikotinról nem mondanának le, csak a füstről meg a kátrányról, minden füstölgőnek javasolják a megtérést IQOS-ra.

Hirtelen két poszter ugrott be: Az egyik - A másik

Air Fryer kalandok

ALDI-ban akciós volt, a gyerekek imádják a hasábburit, nosza belevágtunk...

A manual szerinti első adag kb kiszáradt égett ízű volt. A gyári szag utánérzetére gyanakodtam, de pár kísérlet után kiderült, hogy a manual szerinti hőfokon és idővel túlsütöttem, kb a sütési idő fele elég. Utána megnéztem ezt, és elgondolkodtam, hogy biztosan kell-e ez nekünk.

A fenti első videóban az olajban sütött krumpli akrilamid szintje 10 mcg/kg, az airfried krumpli akrilamidszintje 1400 mcg/kg volt. Az EU határérték elvileg 500mcg/kg. A videó szerint volt olyan air fryer, amiben sikerült a krumplit 7000mcg/kg-ra sütni másik tesztelőknek.

Kollega speciel akrilamiddal dolgozik, és erősen karcinogén vegyszerként tartják nyilván ők.

Elvileg így lehet csökkenteni az akrilamidszintet, de nem tudom, hogy akarok-e egy hónapig laborba járni, hogy belőjem a biztonságos szintet. Én inkább arra hajlok, hogy visszaviszem, és maradok az olajnál, így kb 10 kosárnyi krumpliféle után. Szerencsére 2 hónapon belül vissza lehet vinni. (elvileg húsra meg halra tökéletes lenne, de krumplira a keményítő/akrilamid miatt nekem nem tűnik jó ötletnek, inkább a transzzsírok :) NÉBIH

Mindenesetre úgy érzem, hogy nem ártana az air fryer gyártókat kötelezni egy kis manual mellékelésére, hogy mikre kell figyelni a krumpli és kenyérszármazékonál, mert szép lassan összeáll a kép, de ezeknek szerintem ott kellene lenniük a készülék mellett, hogy mikre kell vigyázni. A gyártók nyilván nem akarják "megijeszteni" a vásárlókat.

benzin-kapor szagú gáz jön a lefolyóból - környezetmérnök HF

Itt ülök két gyerekkel, a szomszéd hárommal. Mint kiderült a lefolyóból jön fel ez a fura szag, ami miatt a legfelső szintről most költöztek el, mert nem bírtak megmaradni a lakásban. A harmadikon óránként szellőztetnek, hogy elviselhető legyen. Itt nálunk az a zavaró, hogy az előszobaajtón keresztül jön be valamennyi. Beszéltem a 112-vel és az FCSM-el, megerősítették, hogy dolgoznak a semlegesítésén, de nem voltak hajlandóak elárulni, hogy milyen gáz jön a lefolyóból. Egyik sem adott ki közleményt, de kérdésre azt mondták nem tudnak róla, hogy egészségre veszélyes lenne...

"3,6 röntgen, nem csodás, de nem is vészes" kinek ez ugrott be?

A lakosságot ugyan nem tájékoztatják, bár most már látszik, hogy a Déli pályaudvar, Logodi utca, Attila út, Krisztina körút az érintett környék, az egyik munkahelyre kiküldött tájékoztatót az FCSM, hogy "az előzetes vizsgálatok alapján az egészségre nem veszélyes, ismeretlen anyag került a lefolyórendszerbe"

Namost ha ismeretlen anyag akkor hogy tetszenek semlegesíteni, hmmm?

Update1

Közben a szomszéd mondja, hogy tele van tűzoltóval meg mindenféle egyenruhással a Déli pályaudvar környéke.

Update2

Végül az önkormányzatból sikerült kipréselni egy nyilvános közleményt, a többiek még mindig hallgatási fogadalmat tettek.

Update3

Telefonon a katasztrófavédelem azt mondta egy betelefonálónak, hogy nagy mennyiségű hypot öntött valaki a csatornába. (Nem lehet, hogy az FCSM próbált takarítani, mint itt is, csak elmérték az adagot, ezért ez a nagy csönd? vagy másik lehetőségként direkt csinálták, mert pl zártan kezelendő biológiai hulladék került véletlenül a lefolyóba, pont a János kórház irányából jön ide elvileg a szennyvíz...)

UpdateNth

Ma kijött az FCSM, megnézték, azt mondták szellőztessünk sokat, ahol még érződik, majd mentek tovább. Hát én előkapom a szilót meg a konyhai celofánt és a jó öreg trükkel kipótolom a hiányzó ajtórést, mert egy héttel utána is jön a szag a lépcsőházba.

RIP UniFi Video (EoL)

Hát rosszul időzítettem, két éve vagyok UniFi Video user, a napokban megjött az EoL notice. Ha jól látom 2014-ben indult a termékcsalád. Persze az NVR eddig is khmm kérdéses volt, hogy mennyire kapott biztonsági patcheket, szóval mindenkinek lelke rajta, aki eddig is kieresztette a netre, de most aztán lehet végképp airgeppelni. Idei év végéig érkezik bármilyen frissítés, felhő shutdown (szerencsés én, eleve nem használtam). Utána aki úgy érzi, hogy ez így kevés, vehet egy cloud key-t és használhatja tovább azokat az eszközöket, amiket az új UniFi Protect termékcsalád támogatni fog.

Van még egy kis probléma, hogy a UniFi Protect nem tud mindent, amit a UniFi Video tudott, van még más is, ld notice...

Részletek itt: https://community.ui.com/questions/UniFi-Video-Products-End-of-Life-Announcement/dc529d39-0e58-43cc-96f0-8f0eed0d002c

GDPR, ügyvédek és közjegyzők, elmélet és gyakorlat

Átolvasásra kaptam egy szerződéstervezetet, amiben szerepel az alábbi kitétel:

Felek kijelentik, hogy az EU 2016/679. számú általános adatvédelmi rendelet (GDPR) szerint az okiratot szerkesztő ügyvéd a személyes adataikat jogszerűen kezeli, melyhez kifejezetten hozzájárulnak.

Az ügyvéd minden személyes adattal, személyi számmal, adóazonosítóval küldte plain text email csatolkányaként, jelszó vagy titkosítás nélkül. Kinek mennyire futkosik a hátán a szőr ezektől a húzásoktól? De facto? De iure?

[kapitalizmus] Online shopping a'la Ecseri - "pofára árazás"

Volt szerencsém megtekinteni a kanadai CBS Marketplace 2 évvel ezelőtti adását youtubeon, Exposing price discrimination in online shopping címmel.

A vizsgált jelenség alapvetően a következő:

- próbavásárlást végeznek három kanadai állampolgár a stúdióba magukkal vitt saját laptopján és mobiltelefonján. A három próbavásárló ugyanakkor ugyanazokat a termékeket nyitja meg, mindegyik párhuzamosan a mobiltelefonján és az asztali gépén, az asztali gépén "rendes" böngészőben és egy inkognító ablakban is.

- ugyanarra a termékre néha ugyanazt, néha eltérő árakat kapnak. Jellemzően az inkognító árak azonosak és a legmagasabbak, egyéb esetekben eltérő árcsökkentéseket kapnak. Ott ahol épp "akció" van ott a megjelölt eredeti ár sem egyezik, illetve a kedvezményes ár sem egyezik az eltérő személyeknél.

[kapitalizmus][f2p]online számlázó

Igazán aranyos, a F2P játékok "kedvelt" feature-eit felvonultató F2P számlázóba sikerült belefutnom.

Megnéztem, ez mindent tud, amit nekem tudnia kell free tierben - legalábbis első ránézésre. Használat közben derül ki, hogy nem tudok olyat rittyenteni kézzel, hogy KP-ben/átutalással a számla kiegyenlítésre került, nem igényel teljesítést a számla, fizetett. (csak akkor, ha a csillivilli elektronikus formákon megy a fizetés) Érdeklődéssel várom, hogy az online számlázó program melyik tierjébe kerül be ez a szuper-exkluzív feature! Tényleg visszasírom a papírtömböt.

Kizárólag KP/átutalással teljesített számlákat kellene kiállítanom, amin szerepel, hogy fizetve, pénzügyi teljesítést nem igényel. Vagy jön az old-school megoldás egy csillivilli FIZETVE bélyegző.

[kapitalizmus] fürdőszobai szerelvény alkatrész

Egy nagymúltú magyar gyártó ma is forgalmazott terméke elromlott. Kellene hozzá egy alkatrész. kb 5 évvel ezelőtt kellett ilyen utoljára, most is bementem a szerelvényboltba, vettem egyet, hazavittem, csere, nem jó. Boltba vissza. Ez ehhez nem, ez itt hosszabb kellene legyen. Csak ilyen van. Vagy van a gyártó egységcsomagja, amiben benne van az említett alkatrész, meg minden alkatrész gyakorlatilag ami kell az adott ermékbe, egységes szerelőcsomag kb 3x annyiért. Na ennek én még utánanézek.

Márkabolt felhív, gyártó felhív. Mindenki elmondja, hogy igen egy nagymúltú nyugati alkatrészgyártó alkatrésze van benne, biztos lehet azt még kapni, csak mondani kell, hogy pont ehhez. Nagymúltú nyugati gyártó műszaki ügyfélszolgálata. Igen, ahhoz a termékhez már nem ők szállítják azt az alkatrészt ami nekem kellene, már azt sem ők szállítják, ami a magyar gyártó ad az egységcsomagba, hanem mástól veszik, ugyan ezt a világ más tájain még forgalmazzák, de Magyarországon ők már nem. 

Hogyan néz ez ki nekem. A régi alkatrészgyártóval megállapodott a nagymúltú magyar gyártó, hogy Magyarországra külön ezt az alkatrészt ne szállítsák, kénytelen legyen fogyasztó megvenni az egységcasomagot, benne olyan alkatrészekkel, amik meg sem hibásodtak, termelve ezzel a hulladékot, de jó kis profitot termelve az új beszállítónál.

A régi alkatrészgyártónál nagyon készségesek voltak, hogy hogyan tudjuk mindezt megoldani, de tartok tőle, hogy az emberek 95%-a beadja a derekát és megveszi az egységcsomagot olyan dolgokkal, amik nem is kellenek neki. Azért a Gyártót felhívtam és tájékoztattam, hogy legalább tőlem megtudják, hogy nem, már nem lehet azt az alkatrészt külön kapni, csak az ő teljes szerelőcsomagjuk tartalmaz mindent ami az adott alkatrész cseréjéhez szükségeltetik.

Olyan tiltott árukapcsolás meg gazdasági erőfölénnyel visszaélés, meg még egyéb buzzword is az eszembe jut... ez van kapitalizmus... let's work around it. A socialismoban az volt, a probléma hogy nem lehetett kapni valamihez alkatrészt, most meg az a probléma, hogy ha kell az alkatrész csak egy zsák egyéb dologgal együtt hajlandóak eladni neked. Eszembe jutott a GVH/fogyasztóvédelem is, de nincsenek illúzióim.

Facebook Ads Manager (Facebook vers helyett)

Hirtelen Nagy Bandó András egyik kabaréja jutott eszembe, amikor két autó karambolozik, és káromkodás helyett... (Trabant vers)

De akkor tárgyra: kb pár perceket tudok dolgozni az admanagerben egy magán hirdetésen, mert kb ennyi idő után lockolja a hirdetési fiókot valami nagyon frankó algoritmus, aztán kézzel kéregetem a feloldást, most már kb 10. alkalommal a mai napon.
Az első találkozásom az admanagerrel olyan jó volt, hogy azt mondtam utálom a facebookot, de az ad manager az ott van a szeren, ezért érdemes megtartani a fiókot, és akkor jött a mai nap... Ofcourse semmi indokolás, csak notification a fiók tetején, hogy nem tudsz törölni, módosítani, mert inaktív a fiókod, és nem is jelenik meg hirdetésed. Aztán a mobiltelefonomra jött egy üzi (2 hete feltelepítettem az fb appot) a hetedik zárolás alkalmával, amiben leírták, hogy a kreatív tartalommal van baj. Persze ez is érdekes, mert a support magyar nyelven kérdez, magyar sablonválasz jön, ez meg angolul jött, persze ez nem zavar. Ez kb az a kép lehet, ami elvileg szabad felhasználású cc licences, de üsse kavics ezt is töröltem.
Mégis lockoltak megint. Majd töröltem korábbi kampányokat amik már lefutottak, de bennük volt ez a kép, már sehol nincs meg az a kép, és mégis lockoltak megint. Ma van valami nagy fb business üzemzavar vagy mi? Vagy csak valami szófordulatra nagyon rákattant egy algoritmus, pedig tök ártatlan garázsvásár hirdetés...

RIP Hableány, in memoriam Drina, Zrínyi

https://24.hu/belfold/2019/05/29/felborult-egy-hajo-a-dunan-2/
https://www.youtube.com/watch?v=3vqpWuc4WDU
A videó alatt a lényeg az egyik hozzászólás: "A szállodahajó elbaszta, mert rossz hídnyíláson akart átmenni és az utolsó pillanatban rájött, ezért bedobott egy hirtelen jobbkanyart kishíján nekimenve a hídpillérnek, közben meg legázolta a Hableányt."

A rendőrség nem osztotta a kommentelő véleményét: https://www.lokal.hu/2019-05-dunai-hajobaleset-a-hableany-fordult-a-vik…

Majd pont 100 éve volt egy hasonló járvány a Dunán, amiről családi érintettségből tudok:
http://elsovh.hu/hajokatasztrofa-szaz-eve-64-haltak-meg-a-dunan/
http://www.huszadikszazad.hu/1918-aprilis/bulvar/a-drina8221-gozos-kata…

Tesco Webshop Again! bankkártya mizéria

Tesco házhozszállítás. Online biztonságos bankkártyás fizetés, így otthon kártya elő sem kerül, a webshopban lett bepötyögve.
2019. május 29. Házhozszállító megjön, számla átad, lemegy második fordulóért. Második forduló megjön. Minden megérkezik, három tétel kivételével. Házhozszállító közli, hogy valaki másnak a bora kiömlött, ezért azt a három tételt fel sem hozta. Az eredeti számla X összegről szól, közli, hogy azokat levonja, így X-3063Ft-ot kell csak fizetni. Módosított összeg számlán aláír, ember elmegy.

Pár óra múlva telefon a tescotól, hogy elrontottak valamit, többet vontak le, nem a három különböző 1 db tételeket vonták le, hanem az egyik tételből az összeset, így jóval kevesebb összeget fizettem, itt megnevez egy Y összeget, küldenek majd egy POS terminálos ipsét akivel rendezhetem a különbözetet(kb 8khuf). Mondtam nekik, hogy most út közben vagyok, sem az eredeti, sem a módosított számlaösszeget nem látom, sem azt, hogy mit vontak le végül, hívjanak vissza másfél óra múlva, addigra up to date leszek. Hazamegy, elővesz dolgok, netbankban megnéz, hát ott X összeg van fogva nekik, csak ennyi látszik, egyébként a számláról még nem vonták.