hendrick blogja

[MPL] Csomag Németországból Magyarországra

Küldő trackere:

Mo, 04.04.2022, 06:58, Feucht, Germany
The shipment will be transported to the destination country/destination area and, from there, handed over to the delivery organization. (Homepage / online shipment tracking: https://www.posta.hu/nyomkovetes/nyitooldal?searchvalue=CRcsomagazonosítómDE)
Sa, 02.04.2022, 06:56, Feucht, Germany
The shipment will be transported to the destination country/destination area and, from there, handed over to the delivery organization. (Homepage / online shipment tracking: https://www.posta.hu/nyomkovetes/nyitooldal?searchvalue=CRcsomagazonosítómDE)
Sa, 02.04.2022, 04:15, Feucht, Germany
The international shipment has been processed in the export parcel center
Fr, 01.04.2022, 21:27, Staufenberg, Germany
The international shipment has been processed in the parcel center of origin
Fr, 01.04.2022, 19:02
The instruction data for this shipment have been provided by the sender to DHL electronically
Fr, 01.04.2022, 11:27, Germany
Pick-up was successful.

MPL tracker:

2022. 04. 01. 11:27

Szállítás

Küldemény előkészítése nemzetközi szállításra

2022. 04. 02. 6:56

Szállítás

Küldemény előkészítése nemzetközi szállításra

Hát megállt bennem az ütő... legutóbb egy hónap és két nap volt a csomag beérkezése MPL-el onnan, hogy a csomag elhagyta EU-n belül a küldő országot (Lettország)

Én bűnöm én bűnöm, nem kapcsoltam egyből, hogy németeknél DHL=MPL.

Netflix bug

Először akkor fizettünk elő a Netflixre, amikor épp bemutatták a She-Ra Netflixes felújított verziójának első évadát. Anno pár hónapig megtartottuk, aztán feladtuk a dolgot, tulajdonképpen időnk sincs nagyon nézni, karácsonyi ünnepi szabadságolásokra szoktunk csak befizetni 1-1 hónapra, vagy trialozni ha lehet mint olcsójános.

Idén érdekes módon ez a sorozat eltűnt a kínálatból. Mivel kiemelt figyelmet kap tőlem a gyerek szűrő, gyakorlatilag ez volt az, ami miatt a Netflix egy viszonylag jó választásnak tűnt az alternatívákhoz képest. Érdekesség a storyline-ban, hogy az első évadban emlékezeteim szerint nem volt "gendermarhulás", de a következő évadokban a wikipedián olvasottak alapján elment ebbe az irányba. Gondoltam ránézek hogy zörög a haraszt, de nem tudtam, mert Magyarországon nem elérhető már a tartalom... (se a felnőtt se a gyerek felületekről - a jogszabály szerint egyébként ha jól sejtem csak a gyerek accountokról nem kellene látszania, ha e miatt)

Csak elgondolkodtam nem-e azért, mert valaki bejelentette, vagy öncenzúrával úgy gondolta a cég, hogy ez lefedi ezt a "homoszexuális propaganda" paragrafust... nem hiszem valaha lesz bizonyosságunk, csak úgy elméláztam rajta... persze ahogy lenni szokott lehet, hogy valami teljesen triviális terjesztési megállapodás van a háttérben... az a szép ebben az új online műsorsugárzós világban, hogy műsorok mindenféle magyarázat nélkül megjelennek és eltűnnek....

Log4Shell, a virgács a csizmában

Apache Log4j2 <=2.14.1 JNDI features used in configuration, log messages, and parameters do not protect against attacker controlled LDAP and other JNDI related endpoints. An attacker who can control log messages or log message parameters can execute arbitrary code loaded from LDAP servers when message lookup substitution is enabled. From log4j 2.15.0, this behavior has been disabled by default. In previous releases (>2.10) this behavior can be mitigated by setting system property "log4j2.formatMsgNoLookups" to &#8220;true&#8221; or by removing the JndiLookup class from the classpath (example: zip -q -d log4j-core-*.jar org/apache/logging/log4j/core/lookup/JndiLookup.class). Java 8u121 (see https://www.oracle.com/java/technologies/javase/8u121-relnotes.html) protects against remote code execution by defaulting "com.sun.jndi.rmi.object.trustURLCodebase" and "com.sun.jndi.cosnaming.object.trustURLCodebase" to "false".

[meanwhileinHungary]MPL Posta EU-ból érkező csomag (Lettország)

Lettországból érkező csomagra mikor számítsak?

A dolog apropója az, hogy most kaptam a postától egy két évvel ezelőtti számlát, amiről szerintük kiértesítettek, de nem kerestem akkor, ezért a kibocsájtónak két év múlva eszébe jutott újra küldeni. (eredeti borítékot mellékelték ami tényleg visszament nem kereste jelzéssel) (ergo ha megjött ez a lett csomag sem biztos, hogy kapok róla értesítőt...)

Mikor kezdjek aggódni, érdemes-e tudakozódni a csomag után a postán, vagy csak az agyukra megyek és ráülnek/megtapossák/ami egyéb eszükbe jut ha ráfekszem a témára...

(Tudom, biztosan nem a posta tehet róla, hanem én voltam rossz és a koboldok nem szenet raknak a postaládámba, hanem kivesznek néha egy postai értesítőt)

Tesla Gigapress = iTesla (structural battery rant)

Biztos vannak akik jobban képben vannak, mint én, és kiigazítanak. Tudom, hogy roppant valószínűtlen, de már történtek hasonló esztelen baromságok az autóiparban, ilyen volt az, hogy le kellett bontani a fél motorházat ahhoz, hogy egyes típusokban fényszóró izzót lehessen cserélni. Szerencsére pár év múlva kapcsolt a fogyasztóvédelem és kikötötték, hogy ilyet nem szabad csinálni, a tulajdonosnak önmagának képesnek kell lennie kicserélni a fényszóróizzót. De ez pl kismiska ahhoz képest, ami most jön.

Akkor most ugorjunk egyet és nézzük mi történt a mobiltelefonokkal, sokan főleg az iPhonehoz társítják a nem cserélhető, beépített akkut. Van aki szerint lopásvédelemből kiváló, de egyben azt jelenti, hogy a telefon élettartama nagyban hozzá van kötve az akku élettartamához, ha nem is teljesen, de a fogyasztó maga már nem tud akkut cserélni.

Meg eszembe jutott a Cisco akku sztori is.

És akkor most elérkeztünk a Teslához. Bemutatták az új Gigapresst: https://www.youtube.com/watch?v=7TTOKG-Y3aM
A teljes karosszériát (karosszériát és alvázat) egyben gyártják (az új 12 000 tonnás gigapressben), úgy, hogy az akku be van építve a karosszériába, és ragasztóval körbe van öntve, ez a csoda új "structural battery". Most akkor tényleg az autó élettartama = akku élettartama? Az autó karosszériájába bele vannak építve a cellák, és egyben nyomják a karosszériát a gigapressel.... van az akkucserére valami csodamegoldás, csak én nem találom, vagy a kapitalizmus gondolt egy _nagyon_ merészet ... ? (arról nem is beszélve, hogy egy koccanás után a javítás költségei orbitálisak lesznek)

https://insideevs.com/news/448213/elon-musk-repair-concerns-new-body-st…
https://teslamotorsclub.com/tmc/threads/how-repairable-will-structural-…
https://www.researchgate.net/publication/350815206_Structural_Batteries…

A gyártás gyorsabb és olcsóbb lesz, de pl az akkucsere nem biztos, hogy egyáltalán lehetséges (vagy gazdaságos), így az autók élettartama vélhetően rövidül, az akku állapot piszkálása még nagyobb hangsúlyt kap. Ha jól hallottam csak resetelik az akku állapot monitoringot rögtön eladás előtt, és kb egy hónap használat kell mire újra belövi a felügyeleti rendszer az akku állapotát. Csak most már cserélni sem lehet. Amit láttam legoptimistább utópiát elektromos jármű akku élettartamra, az 20 év volt. Egy biztos, oldtimer nem nagyon lesz köztük... és a gazdasági totálkár is gyakoribb lesz...

A mai autók élete kb akkor ér véget, ha a kasznit már nem érdemes megjavítani annyira átrozsdásodott. A jövő autóját pedig úgy néz ki akkor kell majd a roncstelepre venni, ha a kaszniba épített akkucellák már nem adnak értékelhető kapacitást a használathoz.

Asimov: Foundation (TV series) [spoilers]

Vegyes érzésekkel értem a második rész végére. Aki nem olvasta a könyveket vagy nem akar spolereket, az ne olvassa tovább.

0. Az, hogy a császárt klónozzák, azt már lelőtték a premier előtti cikkekben, így erre számítottam
1. A vizuális látványvilággal meg vagyok elégedve
2. A színészi teljesítmény olyan közepes vagy picit alatta
3. A sztori számomra már az első két rész után is komoly eltéréseket mutat a könyvektől, és még sejtelmem sincs, hogy fognak ebből kijönni (jó lesz vagy rossz), aki olvasta a könyveket, azoknak biztos rossz lesz

Tudom, hogy klasszikusan ez az a Scifi univerzum, ami az adaptálhatatlan jelzőt kapta mindenhol, szóval ahhoz képest elég ígéretes, mégis egy picit többre számítottam, és a már eddig felölelt időszakban is lettek volna eseménydús, fordulatos, izgalmas jelenetek forgatására lehetőségek a könyv szerinti sztoriban, de ezeket ejtették, és mint scifi series nekem picit akciószegénynek tűnt.

- Seldon nem lett első miniszter, száműzetésben, a Trantorra vezető út során hal meg
- Sok androidos szál, ami a könyvben benne volt, kimaradt
- Seldon családja an blokk kimaradt eddig, pedig a második rész végén meghal, ráadásul olyasvalaki keze által, aki közeli barátja volt, az Encyclopedia Galactica szerinti elsődleges radiánsra borulva munka közben végelgyengülésben, az megmaradt a könyvnek, itt egy acélbarlangos gyilkosság lett belőle... (lehet Wanda majd csak később kerül bevezetésre, amikor a második alapítvány létezésére fény derül...)
- A trantori politikai belharcok kimaradtak a filmből, amik Seldon idejében zajlottak

Tiltsuk be a cigarettát!

Emlékszem még 2018-ban szinte mindenki ráncolta a szemöldökét, hogy ez most mi, ami Lázár szájából elhangzott, illetve amiből törvényjavaslatot írt, mert ez nem holmi szó elszállos dolog volt, de igazából zsebrevágták a dolgot, azóta is nagy csönd van.

Most kb ugyanez hangzott el a Philip Morris International CEO-ja szájából, most már kicsit konkretizálva is, hogy mire gondoltak, csak anno Lázár bejelentésekor még nem látszott, hogy honnan fúj a szél (legalábbis nekem), hát onnan, hogy a nagy dohánycégek is ezt akarják, jó kis pilot project lehettünk volna, de sajnos nem lettünk.
- a PMI szeretné bevételei felét nem cigarettából termelni belátható időn belül, és egészségügyi/wellness céggé szeretne alakulni
- egyébként folyamatba tették egy brit gyógyszeripari cég felvásárlását 1 milliárd fontért (Ventura) ami egyébként asztma inhalátorokat gyárt... nem esett messze az alma a fájától mondhatni
- de azért a függőséget okozó nikotinról nem mondanának le, csak a füstről meg a kátrányról, minden füstölgőnek javasolják a megtérést IQOS-ra.

Hirtelen két poszter ugrott be: Az egyik - A másik

Air Fryer kalandok

ALDI-ban akciós volt, a gyerekek imádják a hasábburit, nosza belevágtunk...

A manual szerinti első adag kb kiszáradt égett ízű volt. A gyári szag utánérzetére gyanakodtam, de pár kísérlet után kiderült, hogy a manual szerinti hőfokon és idővel túlsütöttem, kb a sütési idő fele elég. Utána megnéztem ezt, és elgondolkodtam, hogy biztosan kell-e ez nekünk.

A fenti első videóban az olajban sütött krumpli akrilamid szintje 10 mcg/kg, az airfried krumpli akrilamidszintje 1400 mcg/kg volt. Az EU határérték elvileg 500mcg/kg. A videó szerint volt olyan air fryer, amiben sikerült a krumplit 7000mcg/kg-ra sütni másik tesztelőknek.

Kollega speciel akrilamiddal dolgozik, és erősen karcinogén vegyszerként tartják nyilván ők.

Elvileg így lehet csökkenteni az akrilamidszintet, de nem tudom, hogy akarok-e egy hónapig laborba járni, hogy belőjem a biztonságos szintet. Én inkább arra hajlok, hogy visszaviszem, és maradok az olajnál, így kb 10 kosárnyi krumpliféle után. Szerencsére 2 hónapon belül vissza lehet vinni. (elvileg húsra meg halra tökéletes lenne, de krumplira a keményítő/akrilamid miatt nekem nem tűnik jó ötletnek, inkább a transzzsírok :) NÉBIH

Mindenesetre úgy érzem, hogy nem ártana az air fryer gyártókat kötelezni egy kis manual mellékelésére, hogy mikre kell figyelni a krumpli és kenyérszármazékonál, mert szép lassan összeáll a kép, de ezeknek szerintem ott kellene lenniük a készülék mellett, hogy mikre kell vigyázni. A gyártók nyilván nem akarják "megijeszteni" a vásárlókat.

benzin-kapor szagú gáz jön a lefolyóból - környezetmérnök HF

Itt ülök két gyerekkel, a szomszéd hárommal. Mint kiderült a lefolyóból jön fel ez a fura szag, ami miatt a legfelső szintről most költöztek el, mert nem bírtak megmaradni a lakásban. A harmadikon óránként szellőztetnek, hogy elviselhető legyen. Itt nálunk az a zavaró, hogy az előszobaajtón keresztül jön be valamennyi. Beszéltem a 112-vel és az FCSM-el, megerősítették, hogy dolgoznak a semlegesítésén, de nem voltak hajlandóak elárulni, hogy milyen gáz jön a lefolyóból. Egyik sem adott ki közleményt, de kérdésre azt mondták nem tudnak róla, hogy egészségre veszélyes lenne...

"3,6 röntgen, nem csodás, de nem is vészes" kinek ez ugrott be?

A lakosságot ugyan nem tájékoztatják, bár most már látszik, hogy a Déli pályaudvar, Logodi utca, Attila út, Krisztina körút az érintett környék, az egyik munkahelyre kiküldött tájékoztatót az FCSM, hogy "az előzetes vizsgálatok alapján az egészségre nem veszélyes, ismeretlen anyag került a lefolyórendszerbe"

Namost ha ismeretlen anyag akkor hogy tetszenek semlegesíteni, hmmm?

Update1

Közben a szomszéd mondja, hogy tele van tűzoltóval meg mindenféle egyenruhással a Déli pályaudvar környéke.

Update2

Végül az önkormányzatból sikerült kipréselni egy nyilvános közleményt, a többiek még mindig hallgatási fogadalmat tettek.

Update3

Telefonon a katasztrófavédelem azt mondta egy betelefonálónak, hogy nagy mennyiségű hypot öntött valaki a csatornába. (Nem lehet, hogy az FCSM próbált takarítani, mint itt is, csak elmérték az adagot, ezért ez a nagy csönd? vagy másik lehetőségként direkt csinálták, mert pl zártan kezelendő biológiai hulladék került véletlenül a lefolyóba, pont a János kórház irányából jön ide elvileg a szennyvíz...)

UpdateNth

Ma kijött az FCSM, megnézték, azt mondták szellőztessünk sokat, ahol még érződik, majd mentek tovább. Hát én előkapom a szilót meg a konyhai celofánt és a jó öreg trükkel kipótolom a hiányzó ajtórést, mert egy héttel utána is jön a szag a lépcsőházba.

RIP UniFi Video (EoL)

Hát rosszul időzítettem, két éve vagyok UniFi Video user, a napokban megjött az EoL notice. Ha jól látom 2014-ben indult a termékcsalád. Persze az NVR eddig is khmm kérdéses volt, hogy mennyire kapott biztonsági patcheket, szóval mindenkinek lelke rajta, aki eddig is kieresztette a netre, de most aztán lehet végképp airgeppelni. Idei év végéig érkezik bármilyen frissítés, felhő shutdown (szerencsés én, eleve nem használtam). Utána aki úgy érzi, hogy ez így kevés, vehet egy cloud key-t és használhatja tovább azokat az eszközöket, amiket az új UniFi Protect termékcsalád támogatni fog.

Van még egy kis probléma, hogy a UniFi Protect nem tud mindent, amit a UniFi Video tudott, van még más is, ld notice...

Részletek itt: https://community.ui.com/questions/UniFi-Video-Products-End-of-Life-Announcement/dc529d39-0e58-43cc-96f0-8f0eed0d002c

GDPR, ügyvédek és közjegyzők, elmélet és gyakorlat

Átolvasásra kaptam egy szerződéstervezetet, amiben szerepel az alábbi kitétel:

Felek kijelentik, hogy az EU 2016/679. számú általános adatvédelmi rendelet (GDPR) szerint az okiratot szerkesztő ügyvéd a személyes adataikat jogszerűen kezeli, melyhez kifejezetten hozzájárulnak.

Az ügyvéd minden személyes adattal, személyi számmal, adóazonosítóval küldte plain text email csatolkányaként, jelszó vagy titkosítás nélkül. Kinek mennyire futkosik a hátán a szőr ezektől a húzásoktól? De facto? De iure?

[kapitalizmus] Online shopping a'la Ecseri - "pofára árazás"

Volt szerencsém megtekinteni a kanadai CBS Marketplace 2 évvel ezelőtti adását youtubeon, Exposing price discrimination in online shopping címmel.

A vizsgált jelenség alapvetően a következő:

- próbavásárlást végeznek három kanadai állampolgár a stúdióba magukkal vitt saját laptopján és mobiltelefonján. A három próbavásárló ugyanakkor ugyanazokat a termékeket nyitja meg, mindegyik párhuzamosan a mobiltelefonján és az asztali gépén, az asztali gépén "rendes" böngészőben és egy inkognító ablakban is.

- ugyanarra a termékre néha ugyanazt, néha eltérő árakat kapnak. Jellemzően az inkognító árak azonosak és a legmagasabbak, egyéb esetekben eltérő árcsökkentéseket kapnak. Ott ahol épp "akció" van ott a megjelölt eredeti ár sem egyezik, illetve a kedvezményes ár sem egyezik az eltérő személyeknél.

[kapitalizmus][f2p]online számlázó

Igazán aranyos, a F2P játékok "kedvelt" feature-eit felvonultató F2P számlázóba sikerült belefutnom.

Megnéztem, ez mindent tud, amit nekem tudnia kell free tierben - legalábbis első ránézésre. Használat közben derül ki, hogy nem tudok olyat rittyenteni kézzel, hogy KP-ben/átutalással a számla kiegyenlítésre került, nem igényel teljesítést a számla, fizetett. (csak akkor, ha a csillivilli elektronikus formákon megy a fizetés) Érdeklődéssel várom, hogy az online számlázó program melyik tierjébe kerül be ez a szuper-exkluzív feature! Tényleg visszasírom a papírtömböt.

Kizárólag KP/átutalással teljesített számlákat kellene kiállítanom, amin szerepel, hogy fizetve, pénzügyi teljesítést nem igényel. Vagy jön az old-school megoldás egy csillivilli FIZETVE bélyegző.

[kapitalizmus] fürdőszobai szerelvény alkatrész

Egy nagymúltú magyar gyártó ma is forgalmazott terméke elromlott. Kellene hozzá egy alkatrész. kb 5 évvel ezelőtt kellett ilyen utoljára, most is bementem a szerelvényboltba, vettem egyet, hazavittem, csere, nem jó. Boltba vissza. Ez ehhez nem, ez itt hosszabb kellene legyen. Csak ilyen van. Vagy van a gyártó egységcsomagja, amiben benne van az említett alkatrész, meg minden alkatrész gyakorlatilag ami kell az adott ermékbe, egységes szerelőcsomag kb 3x annyiért. Na ennek én még utánanézek.

Márkabolt felhív, gyártó felhív. Mindenki elmondja, hogy igen egy nagymúltú nyugati alkatrészgyártó alkatrésze van benne, biztos lehet azt még kapni, csak mondani kell, hogy pont ehhez. Nagymúltú nyugati gyártó műszaki ügyfélszolgálata. Igen, ahhoz a termékhez már nem ők szállítják azt az alkatrészt ami nekem kellene, már azt sem ők szállítják, ami a magyar gyártó ad az egységcsomagba, hanem mástól veszik, ugyan ezt a világ más tájain még forgalmazzák, de Magyarországon ők már nem. 

Hogyan néz ez ki nekem. A régi alkatrészgyártóval megállapodott a nagymúltú magyar gyártó, hogy Magyarországra külön ezt az alkatrészt ne szállítsák, kénytelen legyen fogyasztó megvenni az egységcasomagot, benne olyan alkatrészekkel, amik meg sem hibásodtak, termelve ezzel a hulladékot, de jó kis profitot termelve az új beszállítónál.

A régi alkatrészgyártónál nagyon készségesek voltak, hogy hogyan tudjuk mindezt megoldani, de tartok tőle, hogy az emberek 95%-a beadja a derekát és megveszi az egységcsomagot olyan dolgokkal, amik nem is kellenek neki. Azért a Gyártót felhívtam és tájékoztattam, hogy legalább tőlem megtudják, hogy nem, már nem lehet azt az alkatrészt külön kapni, csak az ő teljes szerelőcsomagjuk tartalmaz mindent ami az adott alkatrész cseréjéhez szükségeltetik.

Olyan tiltott árukapcsolás meg gazdasági erőfölénnyel visszaélés, meg még egyéb buzzword is az eszembe jut... ez van kapitalizmus... let's work around it. A socialismoban az volt, a probléma hogy nem lehetett kapni valamihez alkatrészt, most meg az a probléma, hogy ha kell az alkatrész csak egy zsák egyéb dologgal együtt hajlandóak eladni neked. Eszembe jutott a GVH/fogyasztóvédelem is, de nincsenek illúzióim.

Facebook Ads Manager (Facebook vers helyett)

Hirtelen Nagy Bandó András egyik kabaréja jutott eszembe, amikor két autó karambolozik, és káromkodás helyett... (Trabant vers)

De akkor tárgyra: kb pár perceket tudok dolgozni az admanagerben egy magán hirdetésen, mert kb ennyi idő után lockolja a hirdetési fiókot valami nagyon frankó algoritmus, aztán kézzel kéregetem a feloldást, most már kb 10. alkalommal a mai napon.
Az első találkozásom az admanagerrel olyan jó volt, hogy azt mondtam utálom a facebookot, de az ad manager az ott van a szeren, ezért érdemes megtartani a fiókot, és akkor jött a mai nap... Ofcourse semmi indokolás, csak notification a fiók tetején, hogy nem tudsz törölni, módosítani, mert inaktív a fiókod, és nem is jelenik meg hirdetésed. Aztán a mobiltelefonomra jött egy üzi (2 hete feltelepítettem az fb appot) a hetedik zárolás alkalmával, amiben leírták, hogy a kreatív tartalommal van baj. Persze ez is érdekes, mert a support magyar nyelven kérdez, magyar sablonválasz jön, ez meg angolul jött, persze ez nem zavar. Ez kb az a kép lehet, ami elvileg szabad felhasználású cc licences, de üsse kavics ezt is töröltem.
Mégis lockoltak megint. Majd töröltem korábbi kampányokat amik már lefutottak, de bennük volt ez a kép, már sehol nincs meg az a kép, és mégis lockoltak megint. Ma van valami nagy fb business üzemzavar vagy mi? Vagy csak valami szófordulatra nagyon rákattant egy algoritmus, pedig tök ártatlan garázsvásár hirdetés...

RIP Hableány, in memoriam Drina, Zrínyi

https://24.hu/belfold/2019/05/29/felborult-egy-hajo-a-dunan-2/
https://www.youtube.com/watch?v=3vqpWuc4WDU
A videó alatt a lényeg az egyik hozzászólás: "A szállodahajó elbaszta, mert rossz hídnyíláson akart átmenni és az utolsó pillanatban rájött, ezért bedobott egy hirtelen jobbkanyart kishíján nekimenve a hídpillérnek, közben meg legázolta a Hableányt."

A rendőrség nem osztotta a kommentelő véleményét: https://www.lokal.hu/2019-05-dunai-hajobaleset-a-hableany-fordult-a-vik…

Majd pont 100 éve volt egy hasonló járvány a Dunán, amiről családi érintettségből tudok:
http://elsovh.hu/hajokatasztrofa-szaz-eve-64-haltak-meg-a-dunan/
http://www.huszadikszazad.hu/1918-aprilis/bulvar/a-drina8221-gozos-kata…

Tesco Webshop Again! bankkártya mizéria

Tesco házhozszállítás. Online biztonságos bankkártyás fizetés, így otthon kártya elő sem kerül, a webshopban lett bepötyögve.
2019. május 29. Házhozszállító megjön, számla átad, lemegy második fordulóért. Második forduló megjön. Minden megérkezik, három tétel kivételével. Házhozszállító közli, hogy valaki másnak a bora kiömlött, ezért azt a három tételt fel sem hozta. Az eredeti számla X összegről szól, közli, hogy azokat levonja, így X-3063Ft-ot kell csak fizetni. Módosított összeg számlán aláír, ember elmegy.

Pár óra múlva telefon a tescotól, hogy elrontottak valamit, többet vontak le, nem a három különböző 1 db tételeket vonták le, hanem az egyik tételből az összeset, így jóval kevesebb összeget fizettem, itt megnevez egy Y összeget, küldenek majd egy POS terminálos ipsét akivel rendezhetem a különbözetet(kb 8khuf). Mondtam nekik, hogy most út közben vagyok, sem az eredeti, sem a módosított számlaösszeget nem látom, sem azt, hogy mit vontak le végül, hívjanak vissza másfél óra múlva, addigra up to date leszek. Hazamegy, elővesz dolgok, netbankban megnéz, hát ott X összeg van fogva nekik, csak ennyi látszik, egyébként a számláról még nem vonták.

e-Parenting, szülőként a XXI. században

Egy 8 és egy 24 hónapos utód apropóján indul a poszt és és olyanoknak íródott, akik első kézből szembesülnek ezekkel a kérdéssel, azaz gyakorló szülők mélyebb IT ismeretekkel. Az ő tapasztalataikat válasz formájában szívesen látom.

Alapvetésként cél az, hogy minden gyermeknevelés szempontjából többesélyes dologgal úgy találkozzon a gyerek, hogy mellette vagyunk, de ugyebár idővel önállóságra kell nevelni és engedni a gyereket de ugyanakkor a szemünket rajta kell tartani, ahogy cseperedik. Mindennek egy érdekes és teljesen új vetületei a különböző IT eszközök, amiknél kíváncsi vagyok, hogy ki milyen stratégiát követett, és az hogyan vált be vagy töredelmesen most bevallhatjuk ha csődöt mondott, talán tanulhatunk egymás hibáiból, hogy mi más hibákat kövessünk el :) Egy további probléma, hogy a bevált eszközök, amik esetleg 2-3 év óta jók voltak, idő közben változhattak, mert a fejlesztők dolgoznak, updatelik a terméket és esetleg változtak a prioritások, egy adott eszköz akár jobbá vagy rosszabbá is válhatott, illetve belekerülhettek olyan eszközök amiket a szülőknek szántak, de aki megvette annak kiderült, hogy marketing BS az egész.

olcsó szemüveg @ Hungary + memory metal

Új vagyok az üzletágban, tapasztalattal rendelkező kollegák útmutatását szívesen veszem.

Ma megrendeltem az első -0,5 ös lencsepáromat kerettel, ami 15 nap múlva fog megérkezni. Németországban biztosan Fielmannál kerestem volna először, de mostanában nem vezet ki az utam, és szintén németben a drogériák akciós bejárati pultjain mindig ott van egy kupac filléres "kezdő" szemüveg a sztenderd dioptriákkal, sőt néha még bifokálisak is. Ha olyan árral találok, akár erre a két hétre is jó lehet, másrészről tartalék szemüvegnek sem lenne utolsó - nagyobbik gyerek most gyürkészte össze asszony szemüvegét, ami most elég mókásan néz ki szintén egy ideig, neki is jó lett volna egy tartalék. Apropó gyerek-szemüvegrongálásról jut eszembe, itthon még sehol nem láttam memory-metal keretet, csak webshopban, amiből nem akarok rendelni. Balkán vagyunk vagy csak rossz helyen keresem? Igen ez már nem az olcsó kategória, de az igazat megvallva nem is sokkal drágább, mint a sima fém keretek, ezért is nem értem miért nem elérhető... a gyártókapacitást leköti Nyugat-Európa? A három nagy hazai láncnál úgy néztek rám a kérdésre, mint gyújtogató a nedves szalmára...

Képrejtvény Nr2 (BKK TVM havibérletek) - épületháló exkurzussal

BKK TVM-ek 4 féle havibérlet 2. képernyő összehasonlítása. Mi(k) a kakukktojás(ok)?
https://imgur.com/a/jGSmZeJ

Először egy rövid exkurzus (on-topic spoiler lentebb).

Akinek kutyája, macskája, rokona, ismerőse, vagy ő maga élt olyan épületben, ami reklámcélra engedte felöltöztetni magát épülethálóval, annak feedbackjét köszönettel veszem lentebb, mivel kaptunk egy kellemes ajánlatot (x ft épülethálós reklámért cserébe, sacc vmi ilyesmi lehet: http://massimedia.hu/protfolio/epulethalo/), de nincs tapasztalatunk, hogy mire figyeljünk, milyen várható pro-con dolgok jönnek majd, ha felkerül a háló. Ami eddig felmerült:
- fényáteresztő faktora a hálónak, hányadrésze marad szabad a felületnek, mennyi fény fog bejönni
- légáteresztő faktora a hálónak, mennyire lehet szellőztetni majd, ezután a szomszéd konyha/egyéb helyiségének eddig nem tapasztalt illataira is fel kell-e készülni, lehet-e egyáltalán hatékonyan szellőztetni egy ilyennel az épületen
- feltételezem egy állványra kerül a háló, félelem, hogy betörési statisztikákra kihatással van, de ezt úgyis megkérdezzük a kapitányságon
- egyéb?

bevasarlas.tesco.hu - First World Problems Round2: a délibáb

Már egy ideje olyan deja vu érzésem van a tescos bevásárlásoknál, ma sikerült kezével a sütisdobozban érnem Little Bobby Tablest. Sajnos semmi IT érdekesség nincs benne, valami jogi csűrés-csavarás + kapitalizmus lesz a megoldás. [post mortem]De egy kis UI/UX módosítás azért elkelne[/pm]

Mi is történik már egy ideje: bevasarlas.tesco.hu-n ember idősávot foglal (ráérő idősáv és kiszállításra szánt összeg függvényében, 300-800 Ft között mozognak általában a kiszállítási díjak), bepakolja a cuccokat, menti a vásárlást. Kiszállítást megelőző nap 23 óra előtt még módosítja a dolgokat annak megfelelően amiről idő közben kiderült, hogy mégis/mégsem kell. Tesco emailes tételes listát küld minden véglegesítési alkalommal a teljes kosár tartalmáról.

UPC Connect Box

aka Compal CH7465LG

- lejár a hűségidőm és a UPC ügyfélszolgálata bombáz egy ideje hívásokkal, hát most fölvettem. Nem jutottunk messze. Azt mondja a határozott időtartamú előfizetésem megszűnik. Mondom neki akkor megszűnik a szolgáltatás? Nem. Sehogy sem sikerült rávennem, hogy mondja ki, hogy automatikusan úgyis határozatlanra vált a kedvezményes hűségesküs idő után. Ki van adva nekik valami menetrend amit a telefonon követniük kell és mint valami drón, nem lehet a sínről lezökkenteni. Végül oda jutottunk, hogy ezt a beszélgetést nem folytatjuk, mondtam neki nagyszerű, és jegyezze fel, hogy ne hívjanak többet. Igazam lett, ma reggel újra csörög ... de lényegre.

lakásfelújítás - last mile

Lakásfelújításból még hátramaradt pár részfeladat, ehhez kellett beszereznem pár dolgot, szépen körbefutottam a városban.

A lapszabászatnál minden rendben ment, mellette a szerszámboltban nem tudnak a náluk kapható egyébként szabványméretű bútorlapon kábelt átbújtató műanyag takaróhoz lukfúrót adni adekvát átmérőjűt. Második látogatásnál már hajlandóságot mutattak, hogy esetleg rendelni tudnak, majd hívnak telefonon. Határeset, hogy a lapszabászatban újat legyártatni kifúrt lyukkal, vagy a lyukfúrót megvenni az olcsóbb, kb ugyanannyiba kerül, ez egyszerűbb.