- hendrick blogja
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hozzászólások
Nem kell minden uri huncutsagra felulni. Ez csak egy ujabb fancy szar amit el akarnak adni.
Zsirban/Olajban/Vajban sutes sok szaz eve mukodik. Nekem az pont eleg, hogy barmifele ilyen marhasagra magasrol tegyek.
Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Megerősítve.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Valóban működik, de nem mindenhova lehet normális szagelszívót beszerelni és az sem jó, ha utána zsírszagú a lakás. Mi ezért nagyon ritkán sütünk ki olajban dolgokat. Plusz az olajban/zsírban sült étel eléggé olajos lesz, akármennyire itatod le.
Amúgy meg itt a zsírban sütés is ugyanúgy kockázat: https://szupermenta.hu/mi-az-akrilamid/
A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Igen, de érdekes módon pl a belinkelt tesztben az akrilamid szint 1500:20 arányban volt az olaj javára. Igazából azt, hogy akrilamid egyáltalán ne legyen a krumpliban csak úgy lehet elérni, hogy főzzük a krumplit forró vízben, mert ott nem megy 120 fok fölé a hőmérséklet. Akárhogy is sütsz keményítő tartalmú cuccot (liszt/krumpli) 120 fok fölött beindul az akrilamid képződés, de igazán ütős csak 200 fok fölött lesz. Ezért is javasolja az egyik air fryer gyártó, hogy ha krumplit sütsz, akkor 160 fokon kezdd, és vidd fel 180-ra a végsütésre, és akkor nem lesz annyi akrilamid benne, mintha odaégetted volna. (egyébként gondolom régen ugyanezért terjedt az "odaégett pirítós rákot okoz" csak most elkezdett terjedni egy olyan konyhai készülék amivel megintcsak egyszerű akrilamidot termelni, ha nem figyel oda az ember, pont ugyanúgy ahogy a kenyérpirító is egy ugyanilyen jellegű veszélyes üzem)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Oké, de ugyanígy mérgező a tepsiben, zsírban sütött krumpli (jól süsd meg, hadd ropogjon), mégsem az lett kihangsúlyozva.
A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Megnézted a videót? Amit leadtak laborvizsgálatra ott volt egymás mellett a két krumpli (5:20-nál), az air fryeres meg az olajban sült. A labor mégis kihozta az orbitális különbséget akrilamidszintben (10 vs 1400), pedig látványra nagyjából ugyanannyira sültek át (egy tónuskülönbség van közöttük) - ugyanaz az alapanyag, egyik olajban, másik air fryerben, látványra hasonló a végeredmény, akrilamidszintben pedig ég és föld.
https://www.consumer.org.hk/ws_en/news/press/532/air-fryers.html
To investigate health risks arising from cooking food at high temperature, especially whether carcinogens are produced in air-fried foods, the Council tested the acrylamide content of air-fried frozen thin French fries. The International Agency for Research on Cancer had already classified acrylamide as “probably carcinogenic to humans” (Group 2A) and recommended minimal intake. The test found that all models were found to contain acrylamide at levels ranging from 102μg/kg to 7,038μg/kg, a staggering difference of 68 times, amongst which 6 models contained acrylamide above the EU benchmark level (500μg/kg). Subsequently, the Council conducted the test again using the model with the highest level of acrylamide by reducing the cooking time or lowering the cooking temperature. The results showed that the acrylamide content of the French fries significantly dropped to a level that is within the EU benchmark level. The Council once again reminds consumers to pay heed to the health risks of frying foods at a high temperature, and to control the consumption frequency and size of servings carefully.
A videóban megnyilatkozó Philips képviselő például már pont az akrilamidszint miatt mondja is, hogy annak a kordában tartására a sütés elején 40, végén 20 fokkal alacsonyabban süssük a krumplit annál pl. mint ami az én gépemhez adott manualban meg van határozva krumplisütésre. Szerintem szépen lassan minden gyártó korrigálni fogja az útmutatókat pont ezért.
Szívesen látnék egy független labor által végzett pontosan dokumentált összehasonlítást. Ha nem is tudunk mindent, de annyit tudhatunk, hogy van minek utánanézni.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Akkor mi van a pékárukkal?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
> inkább a transzzsírok
Sütésre pont a napraforgó olaj a legrosszabb. Na jó, az oliva még kevésbe alkalmas.
Kókusz olajban sokkal kevesebb a telítetlen cucc, stabilabb magas hőfokon és ezért sokkal kevesebb transzzsír keletkezik. Tudtommal az állati zsírok is jobbak, mint a napraforgó olaj erre a célra.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Emlékszem is még nagyszüleimnél a zsírosbödönben eltett sült kolbászra :)
Az biztos, hogy mindenféle érdekes diéták és divatok pusztítottak kis hazánkban a rendszerváltás után, nyugaton meg régebb óta. Bár az Air Fryert nem látom annyira vészesnek, hacsak a teflon jellegű bevonat miatt nem az. A légkeveréses sütőben sem gondolnám, hogy ideálisabb a helyzet és azt azért régebb óta használják. De nagyon helyes, ha vizsgálják.
Sok régi beidegződést lenne érdemes újravizsgálni időszakosan, az adott kor eszközeivel, mert abban igazat adok egyes diéták képviselőiben, hogy nem biztos, hogy a hagyományok annyira jók mindig, de el sem kell dobni mindent azonnal, mert jöhet rosszabb is.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A sima légkeveréses sütőnél nem így sülnek a dolgok, mert kb ugyanolyan méretű venti és cekasz van az air fryerben, mint a légkeveréses sütőben, de az ezt kutatók szerint nagyon másként viselkedik abból kifolyólag, hogy mindez kb tizedakkora térfogatban üzemel. A lényeg állítólag az, hogy _sokkal_ nagyobb a légcsere az air fryerekben, és így sokkal intenzívebb a sütés. A légkeveréses sütő vs air fryer kb= lábos vs kukta. A légkeveréses sütőben is lehet odaégetni a krumplit és akrilamidot termelni, csak nehezebb, mert nagyobb a hibatűrés, mivel lassabban süt.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Itthon amit lehet (pl. egy csirkemell vagy egy tojas) azt vajon, amit nem, azt serteszsiron vagy kacsazsiron sutjuk.
De lustak vagyunk nem mashol enni. Ott meg valszeg surun eszunk novenyi olajasat, es abbol sem a kokuszzsirt szoktak hasznalni ettermekben.
Masik kedvencem. Van egy termek a boltban. Regen ra volt irva nagy betukkel:
MARGARIN
Ma mas van ugyanerre a termekre irva nagybetukkel:
LAKTOZMENTES
VEGÁN
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ajanlom utananezni a keszitesi eljarasnak. Gyakorlatilag ipari hulladek, de legalabb meg van hatarozva a "meregszint" ami benne lehet es vizsgaljak is. Eljaras sajatossaga. Kommenizmusban ugyanugy nyomtak, hogy "egeszsegesebb" mint a vaj es jo soka eltarthato. Vegulis ez utobbi igaz, mert nincs ami megromoljon benne. Mindenki tomte ket pofara.
Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nem kerdes, a tobbseg mar szerencsere tudja, hogy a margarin egy rakas szar. De vicces, hogy eladjak laktozmentes es vegan alternativakent, a margarin szot meg alig merik rairni. :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Újabban a kenyérre kenhető "keverék" meg hasonló fantázianeveken futnak az ilyen jóságok. Ez is olyasmi, mint a "reggeli ital".
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Már a margarin sem a régi. Azelőtt hidrogénezett napraforgóolajból készült. Ha megnézed egy bármelyik mai margarin összetételét, akkor nincs benne napraforgóolaj. Helyette van repceolaj és pálmaolaj. Ezeket korábban a textiliparban használták a gépek kenésére, mivel emberi fogyasztásra kevésbé alkalmasak.
Volt kísérlet egy időben a repceolaj sütőolajként történő árusítására, de halszaga miatt az is visszaszorult. Legjobb lenne a vegyszermentesen hidegen préselt napraforgóolaj, de az csak kistermelőktől szerezhető be. A sertészsírt én szeretem ugyan, de a koleszterintől való félelmemben többnyire kerülöm.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
> A sertészsírt én szeretem ugyan, de a koleszterintől való félelmemben többnyire kerülöm.
Amiatt ne kerüld: a koleszterin-hipotézis hazugság/tévedés. Semmit nem árt az élelemmel bevitt koleszterin a keringésnek.
A koleszterin vér-szintjét a szervezetünk szabályozza majdnem teljesen függetlenül az élelmi koleszterintől. A "rossz koleszterin" értékek pedig attól növekednek, ha az erekben valami más okból megjelenik valami gyulladásos folyamat. A "rossz koleszterin" magas szintje tehát nem ok, hanem okozat. Diagnosztikára alkalmas, de kezelni értelmetlen. A "jó koleszterin" magas értéke pedig egyáltalán nem ártalmas, sőt az egészséges érték a _megadott határérték felett_ van a legtöbb embernek.
Például nekem is magasabb a koleszterinem a határértéknél. Jót röhögtem rajta, hogy nem járna nekem a kedvezményes életbiztosítás, amióta az életmód váltásomnak köszönhetően egészséges vagyok :-)
Ez azt jelenti, hogy a többséget koleszterin betegnek lehet nyilvánítani és kezelni lehet élethosszig adott koleszterin csökkentő gyógyszerekkel. Ami persze a mellékhatásai miatt ártalmas, de legalább nem segít semmit. Sőt a fő hatása miatt is ártalmas, mert nem véletlenül akarja a szervezetünk magasra szabályozni a jó koleszterint a vérünkben!
Amit leírtam az a képzelet szüleménye. Na jó, itt le van írva: https://www.tenyek-tevhitek.hu/paleo-kezdoknek.htm
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Repceolajjal szoktam sütni, amikor a sütés alatt deep fryt értünk és más illata van, mint mondjuk az olívaolajnak, erőteljesebb és jellegzetesebb, de nem halszagú.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
de ha jol emlekszem te nem eszel rendes cuccokat, csak ilyen biovegan-glutenesmindenmentes irto hip fosokat (==nincs orvosi oka, hogy pl ne egyel glutent, vagy hust), nem?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Emlekeim szerint paleozik, ott a hus es a tojas gyakorlatilag kotelezo, viszont minden tejtermek tilos, minden glutenes es laktozos tilos, de a hidrogenezett novenyi olajok is.
A hussutes igy eseteben vagy allati zsirban vagy "kokuszzsirban" (inkabb legyen az kokuszolaj) tortenhet.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Pontosan így. Annyi kiegészítéssel, hogy egyre több kivételt engedek be, mert most már megtehetem, nincs tőle bajom. Tejterméket már eszek néha - főleg csak sajtot és vajat. A glutént kerülöm továbbra is vallásosan.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Igen, bár én nem hip fosnak nevezném a tisztességes élelmiszert.
Értem mire gondolsz, vannak ilyen helyettesítő termékek, amikor a búzacsírát gluténmentes útifűmaghéjjal helyettesítik és úgy csinálnak belőle hipszter paleo humuszt. Ezek közül ami egészségesre és finomra sikerül, azt néha megeszem a változatosság kedvéért. De amit eszek annak a gerince a zsír, a hús és a zöldség. Semmi úri huncutság, hanem rendes étel.
Az meg, hogy egy virslit nem basznak tele szójával és egyéb növényi tömegnövelővel, az nem hip fos, hanem tisztességes élelmiszeripar. Szerencsére kistermelők között még létezik, csak kicsit utána kell járni.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
akkor bocs, lehet kevertelek valakivel. zsir, hus, zoldseg -> oke! en is tamogatom a rendes elelmiszert.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Az útifűmaghéj az hitványabb termék mint a búzacsíra? Nem értek hozzá, fingom sincs h. 2 "bijó" közül melyik a "jobb" értékesebb sbtb.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Pálcát törni nem tudok, nem értek hozzá nagyon. Mivel nem annyira gyakori a táplálékunkban, ezért kevés megbízható információ van az útifűmaghéjról. De kipróbálva nekem úgy tűnik, hogy lényegében semmilyen hatása nincsen, ami alapján nekem bekerülhet ételbe. Sütikbe meg krémekbe szokott tenni a feleségem néha.
A búza dolgok nekem ártanak, azokból kategorikusan semmit nem eszem.
Az, hogy valami bijó-e azután számít, hogy az adott dolgot önmagában ehetőnek tartod-e ugye. Én úgy vagyok vele, hogy ha valamit ehetőnek gondolok, akkor a bijót preferálom de csak akkor ha nem sokkal drágább. De ilyen szinten nem szoktam belefolyni a beszerzésbe, ez a feleségem asztala. Csak a vétójogommal élek :-)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A kérdés arra vonatkozott, h. a búzacsíra helyett útifűmeghéj csere esetét mondtad, mintha az egy gyengébb minőségű / teljesítményű alkotórész lenne. legalábbis nekem vmi ilyesmi jött le abból amit írtál ("hipszter humuszt csinálnak belőle")
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Érdekes.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni