Air Fryer kalandok

ALDI-ban akciós volt, a gyerekek imádják a hasábburit, nosza belevágtunk...

A manual szerinti első adag kb kiszáradt égett ízű volt. A gyári szag utánérzetére gyanakodtam, de pár kísérlet után kiderült, hogy a manual szerinti hőfokon és idővel túlsütöttem, kb a sütési idő fele elég. Utána megnéztem ezt, és elgondolkodtam, hogy biztosan kell-e ez nekünk.

A fenti első videóban az olajban sütött krumpli akrilamid szintje 10 mcg/kg, az airfried krumpli akrilamidszintje 1400 mcg/kg volt. Az EU határérték elvileg 500mcg/kg. A videó szerint volt olyan air fryer, amiben sikerült a krumplit 7000mcg/kg-ra sütni másik tesztelőknek.

Kollega speciel akrilamiddal dolgozik, és erősen karcinogén vegyszerként tartják nyilván ők.

Elvileg így lehet csökkenteni az akrilamidszintet, de nem tudom, hogy akarok-e egy hónapig laborba járni, hogy belőjem a biztonságos szintet. Én inkább arra hajlok, hogy visszaviszem, és maradok az olajnál, így kb 10 kosárnyi krumpliféle után. Szerencsére 2 hónapon belül vissza lehet vinni. (elvileg húsra meg halra tökéletes lenne, de krumplira a keményítő/akrilamid miatt nekem nem tűnik jó ötletnek, inkább a transzzsírok :) NÉBIH

Mindenesetre úgy érzem, hogy nem ártana az air fryer gyártókat kötelezni egy kis manual mellékelésére, hogy mikre kell figyelni a krumpli és kenyérszármazékonál, mert szép lassan összeáll a kép, de ezeknek szerintem ott kellene lenniük a készülék mellett, hogy mikre kell vigyázni. A gyártók nyilván nem akarják "megijeszteni" a vásárlókat.

Hozzászólások

Nem kell minden uri huncutsagra felulni. Ez csak egy ujabb fancy szar amit el akarnak adni.

Zsirban/Olajban/Vajban sutes sok szaz eve mukodik. Nekem az pont eleg, hogy barmifele ilyen marhasagra magasrol tegyek.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Valóban működik, de nem mindenhova lehet normális szagelszívót beszerelni és az sem jó, ha utána zsírszagú a lakás. Mi ezért nagyon ritkán sütünk ki olajban dolgokat. Plusz az olajban/zsírban sült étel eléggé olajos lesz, akármennyire itatod le.

Amúgy meg itt a zsírban sütés is ugyanúgy kockázat: https://szupermenta.hu/mi-az-akrilamid/

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Igen, de érdekes módon pl a belinkelt tesztben az akrilamid szint 1500:20 arányban volt az olaj javára. Igazából azt, hogy akrilamid egyáltalán ne legyen a krumpliban csak úgy lehet elérni, hogy főzzük a krumplit forró vízben, mert ott nem megy 120 fok fölé a hőmérséklet. Akárhogy is sütsz keményítő tartalmú cuccot (liszt/krumpli) 120 fok fölött beindul az akrilamid képződés, de igazán ütős csak 200 fok fölött lesz. Ezért is javasolja az egyik air fryer gyártó, hogy ha krumplit sütsz, akkor 160 fokon kezdd, és vidd fel 180-ra a végsütésre, és akkor nem lesz annyi akrilamid benne, mintha odaégetted volna. (egyébként gondolom régen ugyanezért terjedt az "odaégett pirítós rákot okoz" csak most elkezdett terjedni egy olyan konyhai készülék amivel megintcsak egyszerű akrilamidot termelni, ha nem figyel oda az ember, pont ugyanúgy ahogy a kenyérpirító is egy ugyanilyen jellegű veszélyes üzem)

Megnézted a videót? Amit leadtak laborvizsgálatra ott volt egymás mellett a két krumpli (5:20-nál), az air fryeres meg az olajban sült. A labor mégis kihozta az orbitális különbséget akrilamidszintben (10 vs 1400), pedig látványra nagyjából ugyanannyira sültek át (egy tónuskülönbség van közöttük) - ugyanaz az alapanyag, egyik olajban, másik air fryerben, látványra hasonló a végeredmény, akrilamidszintben pedig ég és föld.

https://www.consumer.org.hk/ws_en/news/press/532/air-fryers.html

To investigate health risks arising from cooking food at high temperature, especially whether carcinogens are produced in air-fried foods, the Council tested the acrylamide content of air-fried frozen thin French fries. The International Agency for Research on Cancer had already classified acrylamide as “probably carcinogenic to humans” (Group 2A) and recommended minimal intake. The test found that all models were found to contain acrylamide at levels ranging from 102μg/kg to 7,038μg/kg, a staggering difference of 68 times, amongst which 6 models contained acrylamide above the EU benchmark level (500μg/kg). Subsequently, the Council conducted the test again using the model with the highest level of acrylamide by reducing the cooking time or lowering the cooking temperature. The results showed that the acrylamide content of the French fries significantly dropped to a level that is within the EU benchmark level. The Council once again reminds consumers to pay heed to the health risks of frying foods at a high temperature, and to control the consumption frequency and size of servings carefully.

A videóban megnyilatkozó Philips képviselő például már pont az akrilamidszint miatt mondja is, hogy annak a kordában tartására a sütés elején 40, végén 20 fokkal alacsonyabban süssük a krumplit annál pl. mint ami az én gépemhez adott manualban meg van határozva krumplisütésre. Szerintem szépen lassan minden gyártó korrigálni fogja az útmutatókat pont ezért.

Szívesen látnék egy független labor által végzett pontosan dokumentált összehasonlítást. Ha nem is tudunk mindent, de annyit tudhatunk, hogy van minek utánanézni.

> inkább a transzzsírok

Sütésre pont a napraforgó olaj a legrosszabb. Na jó, az oliva még kevésbe alkalmas.

Kókusz olajban sokkal kevesebb a telítetlen cucc, stabilabb magas hőfokon és ezért sokkal kevesebb transzzsír keletkezik. Tudtommal az állati zsírok is jobbak, mint a napraforgó olaj erre a célra.

Emlékszem is még nagyszüleimnél a zsírosbödönben eltett sült kolbászra :)

Az biztos, hogy mindenféle érdekes diéták és divatok pusztítottak kis hazánkban a rendszerváltás után, nyugaton meg régebb óta. Bár az Air Fryert nem látom annyira vészesnek, hacsak a teflon jellegű bevonat miatt nem az. A légkeveréses sütőben sem gondolnám, hogy ideálisabb a helyzet és azt azért régebb óta használják. De nagyon helyes, ha vizsgálják.

Sok régi beidegződést lenne érdemes újravizsgálni időszakosan, az adott kor eszközeivel, mert abban igazat adok egyes diéták képviselőiben, hogy nem biztos, hogy a hagyományok annyira jók mindig, de el sem kell dobni mindent azonnal, mert jöhet rosszabb is.

A sima légkeveréses sütőnél nem így sülnek a dolgok, mert kb ugyanolyan méretű venti és cekasz van az air fryerben, mint a légkeveréses sütőben, de az ezt kutatók szerint nagyon másként viselkedik abból kifolyólag, hogy mindez kb tizedakkora térfogatban üzemel. A lényeg állítólag az, hogy _sokkal_ nagyobb a légcsere az air fryerekben, és így sokkal intenzívebb a sütés. A légkeveréses sütő vs air fryer kb= lábos vs kukta. A légkeveréses sütőben is lehet odaégetni a krumplit és akrilamidot termelni, csak nehezebb, mert nagyobb a hibatűrés, mivel lassabban süt.

Itthon amit lehet (pl. egy csirkemell vagy egy tojas) azt vajon, amit nem, azt serteszsiron vagy kacsazsiron sutjuk. 

De lustak vagyunk nem mashol enni. Ott meg valszeg surun eszunk novenyi olajasat, es abbol sem a kokuszzsirt szoktak hasznalni ettermekben.

Masik kedvencem. Van egy termek a boltban. Regen ra volt irva nagy betukkel:

MARGARIN

Ma mas van ugyanerre a termekre irva nagybetukkel:

LAKTOZMENTES
VEGÁN

Ajanlom utananezni a keszitesi eljarasnak. Gyakorlatilag ipari hulladek, de legalabb meg van hatarozva a "meregszint" ami benne lehet es vizsgaljak is. Eljaras sajatossaga. Kommenizmusban ugyanugy nyomtak, hogy "egeszsegesebb" mint a vaj es jo soka eltarthato. Vegulis ez utobbi igaz, mert nincs ami megromoljon benne. Mindenki tomte ket pofara.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Már a margarin sem a régi. Azelőtt hidrogénezett napraforgóolajból készült. Ha megnézed egy bármelyik mai margarin összetételét, akkor nincs benne napraforgóolaj. Helyette van repceolaj és pálmaolaj. Ezeket korábban a textiliparban használták a gépek kenésére, mivel emberi fogyasztásra kevésbé alkalmasak.

Volt kísérlet egy időben a repceolaj sütőolajként történő árusítására, de halszaga miatt az is visszaszorult. Legjobb lenne a vegyszermentesen hidegen préselt napraforgóolaj, de az csak kistermelőktől szerezhető be. A sertészsírt én szeretem ugyan, de a koleszterintől való félelmemben többnyire kerülöm.

> A sertészsírt én szeretem ugyan, de a koleszterintől való félelmemben többnyire kerülöm.

Amiatt ne kerüld: a koleszterin-hipotézis hazugság/tévedés. Semmit nem árt az élelemmel bevitt koleszterin a keringésnek.

A koleszterin vér-szintjét a szervezetünk szabályozza majdnem teljesen függetlenül az élelmi koleszterintől. A "rossz koleszterin" értékek pedig attól növekednek, ha az erekben valami más okból megjelenik valami gyulladásos folyamat. A "rossz koleszterin" magas szintje tehát nem ok, hanem okozat. Diagnosztikára alkalmas, de kezelni értelmetlen. A "jó koleszterin" magas értéke pedig egyáltalán nem ártalmas, sőt az egészséges érték a _megadott határérték felett_ van a legtöbb embernek.

Például nekem is magasabb a koleszterinem a határértéknél. Jót röhögtem rajta, hogy nem járna nekem a kedvezményes életbiztosítás, amióta az életmód váltásomnak köszönhetően egészséges vagyok :-)

Ez azt jelenti, hogy a többséget koleszterin betegnek lehet nyilvánítani és kezelni lehet élethosszig adott koleszterin csökkentő gyógyszerekkel. Ami persze a mellékhatásai miatt ártalmas, de legalább nem segít semmit. Sőt a fő hatása miatt is ártalmas, mert nem véletlenül akarja a szervezetünk magasra szabályozni a jó koleszterint a vérünkben!

 

Amit leírtam az a képzelet szüleménye. Na jó, itt le van írva: https://www.tenyek-tevhitek.hu/paleo-kezdoknek.htm

Emlekeim szerint paleozik, ott a hus es a tojas gyakorlatilag kotelezo, viszont minden tejtermek tilos, minden glutenes es laktozos tilos, de a hidrogenezett novenyi olajok is.

A hussutes igy eseteben vagy allati zsirban vagy "kokuszzsirban" (inkabb legyen az kokuszolaj) tortenhet.

Igen, bár én nem hip fosnak nevezném a tisztességes élelmiszert.

Értem mire gondolsz, vannak ilyen helyettesítő termékek, amikor a búzacsírát gluténmentes útifűmaghéjjal helyettesítik és úgy csinálnak belőle hipszter paleo humuszt. Ezek közül ami egészségesre és finomra sikerül, azt néha megeszem a változatosság kedvéért. De amit eszek annak a gerince a zsír, a hús és a zöldség. Semmi úri huncutság, hanem rendes étel.

Az meg, hogy egy virslit nem basznak tele szójával és egyéb növényi tömegnövelővel, az nem hip fos, hanem tisztességes élelmiszeripar. Szerencsére kistermelők között még létezik, csak kicsit utána kell járni.

Pálcát törni nem tudok, nem értek hozzá nagyon. Mivel nem annyira gyakori a táplálékunkban, ezért kevés megbízható információ van az útifűmaghéjról. De kipróbálva nekem úgy tűnik, hogy lényegében semmilyen hatása nincsen, ami alapján nekem bekerülhet ételbe. Sütikbe meg krémekbe szokott tenni a feleségem néha.

A búza dolgok nekem ártanak, azokból kategorikusan semmit nem eszem.

Az, hogy valami bijó-e azután számít, hogy az adott dolgot önmagában ehetőnek tartod-e ugye. Én úgy vagyok vele, hogy ha valamit ehetőnek gondolok, akkor a bijót preferálom de csak akkor ha nem sokkal drágább. De ilyen szinten nem szoktam belefolyni a beszerzésbe, ez a feleségem asztala. Csak a vétójogommal élek :-)