Postfix Thunderbird melléklet

Fórumok

Sziasztok!

Megint felmerült egy problámám a céges levelező működésében. Viszont ezt bizonyos szempontból a kliensek hibájának is betudható szerintem. A hibák mellékletkezeléssel kapcsolatosak. Mivel a hibák nagy részével a napokban találkoztam először, így nem vagyok benne teljesen biztos, hogy függetlenek.
A levelező Debian 7 Postfix+ISPconfig, a kliensek Windows 7/10-en Thunderbird utolsó verzió, vagy Samsung mobil gyári email kliens.

Sok levélnél tapasztaltuk a napokban, hogy a csatolmánnyal problémák vannak. Ezt ott vettük észre, hogy jópár levél nem érkezett meg, aminek csatolmánya van. Eddig csak pdf-nél tapasztaltam, de lehet másnál is előfordul. Többszöri küldésre egyszercsak megjön. A tűzfalon ha megnézem a logot, akkor olyan, mintha a küldő milliószor elküldte volna az üzenetet, de a levelező logban nem láttam ennyi kapcsolódási próbálkozást, csak egyet. Olyan, mintha a levelező valamiért eldobálná, aztán egyszer csak beengedné. Viszont ha csatolmány nélküli levél jön, akkor nincs semmi gond.
Többek közt ebben az időpontban is ilyen logbejegyzés keletkezik a mail.log-ban:
postfix/smtpd[30526]: NOQUEUE: filter: RCPT from csrhungary.smtp.hu[91.82.226.214]: : Sender address triggers FILTER amavis:[127.0.0.1]:10024; from= to= proto=ESMTP helo=

pár sorral lejebb:
amavis[31089]: (31089-14) Passed CLEAN {RelayedInbound}, [91.82.226.214]:52816 [88.99.6.49] -> , Queue-ID: 22FF0AC0071, Message-ID: , mail_id: USWl5UdIfcG9, Hits: 0.984, size: 159768, queued_as: 01DBFAC0087, 8855 ms

Ez a bejegyzés akár belső hálós gépről küldött felhasználói levélnél is jelentkezik. Illetve nem csak csatolmányos leveleknél.

Továbbá sok olyan levél van, amit ha megkap a címzett és egyből továbbítana, akkor a továbbításba a Thunderbird nem teszi bele a csatolmányt. Néztem a forrásfájl csatolmányra vonatkozó részét és mindenhol a következőt láttam. A fájl hivatkozásban hiányzik a filename="" sor.

Content-Type: application/pdf;
name="valami.pdf"
Content-Transfer-Encoding: base64
Content-Disposition: attachment;
filename="valami.pdf" <----------hiba esetén ez a sor hiányzik

Sajnos ez is véletlenszerű, pdf-nél találkoztam vele és nem tudtam eddig behatárolni a pontos okot. Ugyanazt a fájlt több címről küldve nem mindig és nem minden esetben jön elő a hiba. A csatolmányok amúgy 1-2 MB méretűek, így korlát sem okozhatja a fennakadást.

Az utolsó probléma, bár ez nem új. A céges mobilok cseréjénél jött elő, hogy a Samsung gyári email kliense az ékezetes csatolmányokat nevét átalakítja egy kiterjesztés nélküli "iso'kriksz-kraksz karaktersorrá'", amit így a telefonon csak a letöltés, átnevezés után tudnak megnézni. Lehet valamit csinálni a levelező karakter kódolásával, hogy a Samsung hibát megszüntessem? Más telefonon és más klienssel nincs ilyen gond.

Tudnátok segíteni a probléma forrásának megtalálásában?

Köszönöm előre is és üdv:
spgabor