Linuxot, de melyiket?

 ( kis_Sztyopa | 2018. szeptember 1., szombat - 11:30 )

Sziasztok!

Adott egy Lenovo Thinkpad W510-es laptop.

A gép a következőkre van használva:
- spotify
- python programozás
- c# programozás
- prezentációk készítése
- webböngészés
- sorozat nézés (ritkábban)
- torrentezés (deluge klienssel)

Jelenleg Ubuntu 18.04.1 LTS van a gépre telepítve.

Közel 5 éve használok ubuntut, szeretnék valamilyen más linux distroval megismerkedni.

A fentebb leírt dolgok alapján tudnátok ajánlani valamit?

Nyilván ezek a dolgok müködnek simán más distrón is...ami fontos lenne az a stabilitás és a jó támogatottság,mert napi szinten 15 órákat megy a laptop.

Köszönöm a válaszokat előre is.

Üdv: kis_Sztyopa

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ebben az esetben csak két disztró jöhet szóba:
- Fedora
- OpenSUSE

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

+1

OpenSuSE Leap-ből is inkább a tumbleweed kiadás. Annyi előnye van fedorával szemben, hogy ez teljesen rolling. Meg ha annyira nem értesz linuxhoz yasttal akár konzolban is tudsz bűvészkedni ha beüt a gebasz, vagy elcseszel valamit.

Fedora hivatalosan nem rolling, de a release-ek közti upgrade megoldott, két parancs. Az első letölti azt a néhány ezer csomagot, a második újraindítja a gépet, de úgy, hogy systemd szolgáltatásként elindul az upgrade.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tudom half rolling. De annak meg nem tudom mi értelme ha félévente kijön egy új fedora.

Már hogy értve van mi értelme? Miért, az életnek mi értelme van?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hát annyi van, hogy lehet fél évente Fedorát frissíteni :)
--
openSUSE - KDE user

Engem ez az egy tart vissza a Fedorától. Egyébként szimpatikus disztró, sokszor még az Archnál is frissebb csomagokkal, de az nem tetszik benne, hogy nem full rolling, és fél évente diszkrét kiadást kell frissíteni. Ha viszont átállnának full rolling modellre, vagy lenne belőle full rolling kiadás, bevállalnám.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Igazából mi fájdalmas dolog van félévente két parancs kiadásán? Addig bosszantasz, hogy mindjárt Fedora 29-re upgrade-elek, noha még csak alfa állapotú. ;)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Megléptem, de most a szokásosnál sokkal alfább állapotú. Mindegy, marad, csak a notebook-omon marad egyelőre a Fedora 28.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valójában az utolsó 2 release-t supportaljak. Tehát elég évente frissíteni.

-1 a thumbleweed max. olyan szempontból stabil, hogy feljön upgrade után (ez nem rolling ubuntuval néha egyáltalán nem biztos), de ha munkára kell akkor inkább leap.

Fedora

+1 Fedora

Annyi a javaslat, hogy ha atom stabil OS-t szeretnél, akkor az automatikus frissítést kikapcsolnám és nem kritikus időszakban futtatnám, vagy nagyon friss update után csak napokkal, mert volt, hogy a grafikus felület elhasalt a grafikus driver update bug miatt, amit napokon belül javítottak. Ha napokkal később raktam volna fel, nem lett volna, bug.

Ha a stabilitás a szempont, valamint nem szükséges a legújabb mindenből, és nem a legújabb NVMe-s gép ugye, megnézném a CentOS 7-et is. Tudom, tudom, szervernek való, azonban nekem bevált Xfce felülettel általános célra, munkára.

Sakk-matt,
KaTT :)

+1 a Fedorának
Annyit tennék hozzá, hogy vannak úgynevezett "Spin"-ek.
A választási lehetőségek: Kde, Xfce, Lxqt, Mate-compiz, Cinnamon, Lxde, Soas. (https://spins.fedoraproject.org/hu/)
Mindegyikhez külön lehet letölteni telepítő iso-t (ami egy-egy live rendszer). Nekem a Mate jött be. Javaslom nézd meg ezeket is.
Árpi

Választasz a toplistáról, ha nem teszik letörlöd.

Jelenleg, az én tapasztalataim szerint, - a népszerűek között - nincs az Ubuntu-n kívül olyan linux os, ami legalább annyira támogatott driverek tekintetében. Én, ha megunnám mondjuk az XFCE-t, váltanék más UI-ra.

Driverek alatt a GPU-kat, (AMD-nél felejtsd el, nVidia-nál meg összekulcsolhatod a kezed, ha nem black screen fogad loginnál) wifi-t, bluetooth-ot értem. És nem, nem arról beszélek, hogy fedora-ra nem lehet telepíteni rendes bluetooth drivert. Csak - nálam legalábbis - számtalanszor előferdült már, hogy feltelepítem és laggol, bugos, szétesik a kép scrollozás közben, böngészőben. Amikor megpróbálod megjavítani, azt veszed észre, hogy ráment egy napod és a legközelebbi kernelfrissítéskor kezheted elölről, mert úgysem eszi simán meg.

Korábbi (fesőkategóriás) laptopomhoz, SEMMILYEN linuxon nem volt bluetooth driver. Kipróbált rendszerek: Korora, OpenSUSE, Kubuntu, Xubuntu, Linux Mint (cinnamon), Debian GNOME, Debian XFCE. A vége mindig Ubuntu reinstall volt. A most, tavasszal vett Thinkpademnek még az ujjlenyomatolvasója is működik Ubuntu alatt.

TL;DR
Tapasztalataim alapján lebeszélnélek a váltásról. Ha mindenáron váltani akarsz, akkor Linux Mint.

-------
It is our choices that define us.

A hozzászólások alapján akkor egyenlőre maradok az Ubuntunál ás virtualboxban elkezdem próbálgatni a Fedorát.

Várom még a tapasztalatokat a többiektől is ill. ajánlásokat.

Esetleg érdemes ránézni a Mint-re is, jó cucc, én eddig akárhova raktam mindenki meg volt vele elégedve DOTA gémertől a fészbukfüggő nagymamáig. Egyedüli hátránya hogy dist-upgrade picit macerásabb vele, ilyen szempontból az ubival jobban jársz.

Ami még érdekes lehet az a manjaro, túlképp egy userbarát arch, rolling ennek összes előnyével és hátrányával együtt, 1 éven át nyúztam és nagyon meg voltam vele elégedve.

"Jelenleg, az én tapasztalataim szerint, - a népszerűek között - nincs az Ubuntu-n kívül olyan linux os, ami legalább annyira támogatott driverek tekintetében."

Hát én meg azt tapasztaltam, hogy régi hardware driverjeiből kevesebb van az összes debian alapú disztróban. A silicon images vga-val megáldott laptopomon sorra vérzett el. Azért is végigpróbáltam egy rakat disztrót. Jóformán csak a debi/ubuntu/linux mint vérzett el. ár a telepítő is alapból 640x480-as felbontással indult el természetesen vesa driverrel. Opensusenál meg bugos a driver, de legalább a szándék ott is meg van. Fedorát is kipróbáltam, pedig az nem tartozik a kedvenc disztóim közé, csont nélkül megy.

openSUSE ( akár Leap, akár Tumbleweed)
6.3 óta SUSE volt vele gondom :)

Lenovo T és L laptopon is használtam/használom, minden működik vele

+1

még a 6.3 óta... is stimmel :)

En Fedorat raktam most masodlagos rendszernek, hogy szokjam kicsit a Linux Desktopot, probaltam mas distrot is (Ubuntut is) de nekem a Fedora valt be.

Debian teljesen jó választás.

+1

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Kicsit hiányolom is a Debian ajánlásokat. Szerintem is a legjobb, legstabilabb legalábbis.

Ubuntu, Mint, Kubuntu alatt mind csak a bajom volt. Debian alatt nem volt bajom még semmivel.

+1 a Debian számára!

Használtam már Ubuntu, Mint, Fedora, SUSE, Madriva stb. De mindig visszatértem a Debianhoz. Gyors, stabil. Ha más Linuxal próbálkozom mindig valahogy lassabb és körülményesebbnek érzem. Most asztali gépen és laptopon is ez van.

+ a Debian szamara!

+1 a Debian szamara!

Stabilitásban én is maximálisan egyet értek debiannal. 15 évig volt kedvenc disztróm. De van az a helyzet, amikor nem a legfontosabb szempont a stabilitás. Pl egy desktop gépen vagy laptopon, ha mellette több kompromisszumot is meg kell kötni.

De csak úgy halkan jegyzem meg, hogy annak ellenére, hogy a gentoo rolling release, a stabil profiljai hozzák a debian színvonalat.

Sőt. Lócsemegének üzenem, mert az obsolote cuccok gyűlölete a fétise :D, hogy egy frissen kiadott stabil debian kiadásakor a gentoo stabil csomagjai még régebbiek a debianénál is, csakhogy legyen még mit fikázni ;) De ha akarom van SELinux több kész policyvel, mint amennyi fedorához van, abrt és systemD (fujj).
Sajnos a compizt kikukázták.

"..a gentoo stabil csomagjai még régebbiek a debianénál is,.."
- ez miért jo? Vagy ennek hol van jelentősége?

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"ez miért jo? Vagy ennek hol van jelentősége? "

Csak incselkedés volt locsemegének. Hogy megtudja nem a debian trtja a legrégebbi cuccokat.

Ja, oks. Azt hittem minél régebbi, annál jobb. A nem túl hamar történő frissítés egyébként a stabilitás egyik záloga, szóval nem véletlen, hogy ezt így van, ezért a Debian a legstabilabb distro, de ott is lehetőség van a frissebb repokat használni.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A legstabillabb, ami egyben azt is jelenti, hogy amikor már a legújabb kernelekben magabiztosan megoldották a különféle wifi interface-ek kezelését, akkor a Debian még azzal küzdött, hogy vagy nem ment az adott interface Debianon, vagy ha igen, akkor szerencsétlenül, dobálva a kapcsolatot, mint akkoriban, amikor a Linux még ott járt, ahol.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Megértem a dilemmát, de valamit valamiért. Bizonyára ilyen is volt (én mondjuk elég régóta wifizek debianon és ezzel nem találkoztam, de ettől még elfogadom hogy volt ilyen is), viszont az a ritkább, ha valamilyen egyedi, hardverspecifikus hiba miatt kell egy frissebb repo-s rendszer, minthogy (ha minden stabilan működik), inkább egy régebbi, de atomstabil rendszert érdemes használni.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ugyan nem vagyok programozó, de magamról tudom, hogy ha hozzányúlok egy kódomhoz, akkor azt azért teszem, hogy többet tudjon, hibátlanabb vagy gyorsabb legyen. Szerintem ugyanez a helyzet az egyes projectekkel is. Ha ehhez képest a disztribútor régebbi változatot szállít, az vagy funkcióban lesz szegényebb, vagy kevésbé lesz optimalizált, vagy bugosabb lesz. Ezért szeretem a Fedorát, mert nagyon újak a csomagjai.

Ha jól emlékszem, volt a Debian felhasználóival vihar az xscreensaver kapcsán. Valami bugot jeleztek, a project gazdája meg mondta, hogy tessék a legfrissebb verziót lefordítani, mert a bug már rég javítva van. Viszont a debianos csomag nem a legfrissebb volt.

(Sajnos néhány csomag a Fedorában sem friss. Ilyen például a claws-mail. Ha ráérek, lefordítom virtuális gépen.)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Lehet testinget, vagy experimentalt is használni, csak ott nő a shit-faktor élménye.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az adott project legfrissebb verziója nem experimental és nem testing. Az más kérdés, hogy a debianosok ezt gondolják.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mi a cél? Ha a legfrisebb csomagok kellenek, akkor arra Debian alatt is ugyanúgy megvan a lehetőség.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Számomra az a kérdés, hogy amit a Debian testing-nek nevez, az egy beton stabil legfrissebb kiadás lefordítva a project oldaláról, vagy valóban testing. Eleve filozófiai kérdés, mit minek nevezünk.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A testing az testing, tehát még nem az atomstabil (stable) kiadás, de tapasztalat szerint ez nagyjából megfelel a többi disztó stable release állapotának - az experimental az alfa release és van még az unstable (orosz rulett). http://rabexc.org/posts/apt-config

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ez így van. De tapasztalatom szerint a Debian-vonalon (nem csak Debian, de Ubuntu is), az ilyen unstable/testing ágak nagyon instabilak. Ezzel szemben egy Arch testing sokkal stabilabbnak bizonyult nálam.

Az Arch testinggel nem a stabilitás a baj, hanem hogy nem éri meg használni. Alig van olyan csomag, amiből kiadnak testinget vagy staginget. Általában a legtöbb csomagból mindjárt stable szokott érkezni szinte azonnal. Meg frissességbeli különbség sem nagyon szokott lennie a stable/testing csomag között, alig van közöttük 1-2 nap, annyiért felesleges külön repót beállítgatni, meg az embernek ilyennel szopni, ilyen rövid időbeli nyereségért felesleges munka az egész.

A Fedoránál az unstable vonalat nem ismerem, nem tudom mennyire stabil, hogy ebben a Debianhoz vagy az Archhoz húz.

Nálam a frissesség mindennél fontosabb. A hardvereim is olyanok, hogy jól támogatottak, és a friss verzió nem szokott semmit eltörni. Nagyon jól jön a frissesség, amikor forráskódból kell forgatni, tipikusan git-ről.

A legkonzervatívabb disztró szerintem nem is a Debian, hanem a CentOS. Abból még a 6-os is támogatott, ilyen atom régi 2.6-os kernellel meg hasonló csomagverziókkal, amit még a dinoszauruszok korában használt a jávai előember. Na, ez az LTS, nem a kád széle.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A Debian testing-ága kb mint a többinél a stable. Az unstable pedig unstable.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Fedorában a fejlesztői ágat két kiadás között fenekestől felforgatják, nagyjából olyan szinten, hogy nem indul el a gép. Béta állapotára gyakorlatilag már jól használható. Én néha kíváncsi, vakmerő és ostoba vagyok így egyszerre, :), ezért felteszem már alfa állapotában. Van, amikor bejön, van, amikor megbánom, mint épp most. Viszont nem lépek vissza, előre menekülök.

Most például egy fejlesztő segített egy probléma megoldásában, másfelől logok alapján az rc.local-ból kikapcsoltam átmenetileg a SELinuxot, harmadrészt tűröm az égbekiáltó bugokat. Ezek nem szerények, momentán épp a levelezésemet nem tudom lehozni, de ezer és egy bug cincálja az idegeimet még. Van olyan mailboxom, amelyre ránézek majd egy hónap múlva, ami fontos, azt bekonfigoltam a notebook-omon, amelyen viszont a stabil, legfrissebb Fedora release fut.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

nekem volt egy éles szerverem, ahogy egy behatárolhatatlan hiba miatt próba képpen megléptem egy menet közbeni testingre frissítést egy rt-kernel alatt (ez még nagyon a stable-ág elején volt). a rendszer éppen hogy túlélte, a szerver funkciók működtek, a bizarr működés miatt viszont nem nagyon bolygattam. Majd kb három hónap múlva csináltam egy visszaállást stable-ágra, dist-upgrade, és minden megjavult.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ezt értem, de nem variálok már vele, október végére várhatóan stabil lesz a Fedora 29. Addig meg túlélem valahogy. Amúgy ez a hozzászólás is a szögelt, szigszalaggal javított, madzaggal kötözött Fedora 29-en készült. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ugyanúgy megvan debianon is a lehetőség csomagfordításra, ha a gyári nem tetszik. Csak annyira rákattantam az optimalizálásra meg fordításokra, hogy ésszerűbb volt gentoora váltani, ami eleve erre lett kitalálva.

Persze, csak nem célszerű.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Én Manjaro-t (KDE-vel) használok nagy megelégedéssel, őszintén tudom ajánlani.

+1

OFF:
Milyen C# keretrendszert használsz Ubuntun?
Mono vagy .Net Core?
Csak kíváncsi vagyok.

És IDE?

Szia.

Monot használok.

Én magam Opensuse-t használok, megszokásból. De tapasztalataim szerint ha valami egzotikus szoftvert kell használni -legutóbb a KOHA könyvtári nyilvántartó szoftvert akartam kipróbálni- akkor Debian/Ubuntu alá sokkal inkább elérhető dokumentáció illetve csomag. Igazán nagy különbséget nem látok azon kívül, hogy nem apt install-t, hanem zypper in-t kell használni, illetve speciális konfig fájlokat máshol kell keresni.

Slackware, ha jót akarsz magadnak.

> Sol omnibus lucet.

Mivel a Linux Mint az Ubuntu módosítása, erősen támaszkodva az eredeti csomag tárolókra nem igazán jelent érdemileg más terjesztést.
A Debian az Ubuntu ősének tekinthető hiszen az Ubuntut a Debianból forkolták, bár jó ideje külön terjesztés még mindig sok a hasonlóság.
Ha igazán mást akarsz akkor mégis csak a Fedorát kellene megnézned.
A hardvertámogatottsággal nekem még nem volt gondom. Szerintem telepítsd fel és lehet, hogy minden működik alapból. Ha mégis adódnak gondok akkor valószínűleg tudod orvosolni. Nálam ez szokott lenni. Némi keresgéléssel megtalálom a megoldást.
Ha meg olyan probléma jön elő amit tarthatatlannak vélsz, még mindig kipróbálhatsz mást. Akár a SuSE-t. És ha egyik sem jön be visszateheted az Ubuntut és ott tartasz mint amit most tervezel. Ubuntu alatt virtualizálva ismerkedsz egy új rendszerrel.
Ez a virtualizálva tanulás ott szokott megbukni, hogy néhány nap után már el sem indítod, hanem használod az alap rendszert, hiszen azt már ismered és ott jobban meg tudod oldani a problémákat.
Én is néhány hónapja tértem át az asztali gépemen Fedorara. Mondjuk nálam a RedHat valójában a CentOS szerverként való használata volt az ok. A Fedoraban előbb jönnek ki azok az újítások amik a CentOS-ben várhatóak így nem ér teljesen váratlanul egy főverzió váltás után a dolog.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Végül úgy döntöttem, hogy élesben felrakom a Fedorat és virtualban próbálgatom az OpenSuse-t és megnézem a slackware-t (bár azt írják,hogy ez nem igazán egyszerű... és kipróbálom még a Manjarot KDE...)

Köszönöm az ajánlásotokat.

Szolj ha kell par tipp a slackware-hez.

Csalodasok elkerulese vegett az alabbiakat azert tedd fell:

https://github.com/sbopkg/sbopkg
Ez segiteni fog, hogy a slackbuilds.org-rol ne kezzel keljen a csomagokat es slackbuilds-fileokat egyenkent letoltogetni. Ajanlom az "sqg" parancs hasznalatat, hogy a dependency resolution-el se kelljen vacakolni. Tekints erre ugy mint egy build manager.

En igy szoktam beallitani az sbopkg-t:

Slackware64-14.2
- sbokpg (sync with remote repository)
- telepitem a parallel csomagot (sbopkg -i parallel)
- sqg -a -j8 (generate queue files 8 szalon)
- sbopkg (a queue -> load alatt megtalalod build queu-kat. Ezeket hasznalva a dependency-k is automatikusan letoltodnek es lefordulnak a szukseges sorrendben)

Slackware64-current
- sbopkg (Utilities alatt allitsd at a repot "SBo-git"-re, majd sync)
- mivel az "SBo-git" egy unsupported repository az sqg program nem fogja megtalalni a szinkronizalt slackbuildeket ott ahol arra szamitana. Ezt konnyen at lehet hidalni egy bind-el.

mount -o bind /var/lib/sbokpg/SBo-git /var/lib/sbopkg/SBo/14.2
mount -o bind /var/lib/sbokpg/SBo-git /var/lib/sbopkg/SBo/15.0

A fentieket add hozza az /etc/rc.d/rc.local filehoz, vagy allitsd be /etc/fstab-ban.

- parallel-t nem kell telepiteni, resze a slackware64-current-nek.
- sqg -a -j8 (generate queue files 8 szalon)
- sbopkg (a queue -> load alatt megtalalod build queu-kat. Ezeket hasznalva a dependency-k is automatikusan letoltodnek es lefordulnak a szukseges sorrendben)

http://slakfinder.org/slackpkg+.html
A slackpkg+ pedig "felokositja" a slackpkg programot, hogy 3rd party repokat is hozza tudj addni slackpk programhoz (igy lehet KDE/Plasma5-hoz es egyeb binaris csomagokhoz jutni). Szinten ezzel a programmal tudod frissen tartani rendszered.

---------------------------------------------
Support Slackware: https://paypal.me/volkerdi

Okés, mindenképpen keresni foglak amennyiben elakadok.

Köszönöm előre is.

Érdekes lehet ez is:

https://en.wikipedia.org/wiki/Salix_OS

----
„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”

+1

openSUSE Leap 15

+1
Bár Xfce-vel telepítettem, de tök jó. :)
Ha valakinek elhasalna a telepítés, mint nálam, akkor próbálja ki: "ACPI=off" (régi a gépem).

(feliratkozás)

Fedora, mert az RPM alapú, és kicsit más világ, koncentrálnak, hogy tényleg free legyen, de elég kényelmes is; ha van időd instabil kiadással bajlódni néha, akkor ki lehet próbálni a Rawhide verzióját, mert legújabb csomagok elérhetőek benne így.

---
Airconditioned terminal, do not open Windows.

Sőt, most már fc29-et leválasztották a rawhide-ról, ez utóbbi már az fc30. Szeptember végén lesz már fc29 béta, de bátrak akár már most megnézhetik. Azért aki nem akar kellemetlen élményeket összeszedni egy alfa státuszú oprendszerrel, az maradjon az aktuális stabil Fedora 28-nál. Majd ráér frissíteni október végén, vagy novemberben.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én is Fedorát javasolom. Gondom nincs vele, a csomagjai újak.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1 ;)
--
Karesz
www.fotokaresz.hu

sub

Jelenlegi felhasználói tapasztalatom szerint:

1 Fedora LTS kernellel EOL elôtt frissítgetve
2 openSUSE LEAP

3 kicsit extrém, de Arch, Manjaro LTS kernellel..


Archlabs

Elég frissek az élményeim, ma akartam átállni Ubuntu-ra. Ez mondjuk pont az ellenkezője annak amit akarsz.
A Thinkpad T431s ujjlenyomat olvasója még nem enged be a login ablaknál, a bluetooth egeret minden újraindításnál újra meg kell tanítani, és sorolhatnám...

miben más?

Archot.

Majd minden támogatott rajt (a fingerprintet nem tesztelték).

Ha bármiben elakadsz ott az archwiki.

Fingerprint readerek is mennek, csak nem mindegyik. De az arch wikiben sztem ott is van (libfprint-fprint által támogatottak mennek, nekem a régi lenovomban az volt, a mostani HP-s nem, lenovokban sem mindig ugyanazok vannak sajna).
Viszont, ha nem szereti reszelni a rendszert, bármennyire is tolom az arch-ot, nem ajánlom. Ubuntu telepítés után egy olyan rendszer, amit azért nem egy next-next-finish feltenni, és ha fenn is van, pl. még napokig lehet reszelni csak a desktopot, hát ez nem való mindenkinek. Ha ez neki esetleg nyűg, akkor csak ellenséget csinálsz egy ilyen felhívással :)
Persze ha nem nyűg a reszelés, akkor hajrá! :) Még nem találtam olyan rendszert, ami ha egyszer fel/összeraktam, utána ennyire gond nélkül menne. Előző gépemen 6 év alatt egyszer telepítettem újra, akkor a 32->64 bitre váltás miatt. A mostanira 2 év alatt egyszer tettem fel, azóta megy, csak updatelem, és kész. Nem mondom, hogy soha semmi hiba nem volt, de nem több, mint bármi máson, és működésképtelenné nem tette a gépet.
És igen: az Archwiki mindenre _is_ ott van. :)

Már bocsánat, de miért gondolod, hogy neki next-next-finish _kell_? Ha fejlődni szeretne akkor pont az Arch (még fanatikusabb esetben Gentoo) azért jó választás mert lehet, hogy reszelni kell, de van hozzá leírás (hogyan reszelj gőzmozdonyból mig-et). Sokat olyat tanul az ember ezeken, amit akár más disztrókon is fel tud később használni.

+1 Nekem orgia volt kiegészíteni pár konfigurációs fájlt haverom gépén mageiában fél év gentoozás után. Amit a grafikus beállítója nem (úgy) tett bele, amit jónak láttam, bele írtam.

Szerintem az a tökéletes megoldás, ha az ember amíg van ideje lemegy a linux pokol bugyraiba, aztán később, ha idő híján, vagy egyéb okból lájtosabb disztrót választ, nem érheti kellemetlen meglepetés.

Szerintem felületesen olvastad el amit írtam. Van ott egy "ha". A topikindítóban leírt felhasználási cél alapján nem egyértelmű, hogy reszelni szeret-e :)

Nyilvan 10 emberbol 10 kulonbozo valasz lesz. Ha mukodik a rendszer, ne csereld le. Ha unod a feluletet, valts egy masik ablakkezelore.
Regebben en is belefutottam ezekbe, hogy jol mukodik az a linux, ideje lecserelni, aztan jott a valtogatas, mert valahogy egyik sem hozta azt az ujdonsagot, ami miatt megerte volna valtani, ezert mindig visszamentem a kiindulo ponthoz. Direkt nem irok disztrokat. Szoval Desktopon ne varj csodat. Ha valami kernel kozeli bohockodassal foglalkozol, ott biztos, hogy szamit, hogy mennyi maganhangzo szerepel a disztro neveben, de amugy mindegy.

Ha ujdonsagot akarsz, akkor LFS, BLFS :)
http://www.linuxfromscratch.org/lfs/

Csodát azért sem kell várni, mert ha kelleőn ért hozzá valaki, akkor bármelyik disztró belőhető akármilyenre egy kis mókolás után. Onnantól ízlés dönt, hogy ki mennyire friss csomagokat akar, milyen frissítési koncepciót (kiadás alapú vagy rolling), és ilyen alap disztrókra, mint Debian/Ubuntu minimal, Fedora, Arch, esetleg Gentoo, azt húz fel, amit akar, csak azokat a csomagokat teszi fel, amire valóban szüksége van, és úgy lövi be a rendszert, hogy minden hardverét kezelje.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ha jol tokon akarod szurni magad es minel tobbet tanulni, akkor Arch.
Ha meg ennel is jobban es nem muszaj linuxnak lennie, akkor OpenBSD.

:)

Nem veszes szerintem azert az Arch... telepites ok macera, de en anno vegignyomtam VM-en 3x egymas utan ArchWiki alapjan, utana eleg jol rogzul. Telepites utan meg, ha mar raraktal egy Gnome-ot pl, akkor mar nincs sok kulonbseg... Max amire figyelni kell, azok a fuggosegek, programok, amiket mas distronal magatol ertetodonek veszel, itt le kell szedni/be kell allitani.

Ha meg nem akarsz xopni a telepitessel, ott az Anarchy Linux: https://anarchy-linux.org/ lenyegeben egy Arch, ami ele betettek egy script based installert.

Nem veszes az persze, meg nem is mondtam, hogy rossz, nagyon fasza disztronak tartom. Plane ha az ember tanulni akar.

Igen, már ezen a tökön szúráson is gondolkodtam...végül is így lehet előrelépni..

na figy, akkor megkaptál mindenféle választ. Én amondó vagyok hagyd fenn az ubit és menj az ubuntuforumra, meg reditre, stackre, meg itt is és segíts azoknak akik el vannak akadva linuxszal.
Akkor mélyíted a tudásod amikor másoknak is tucc segíteni. Meg amúgy most az ubi a király, nincs hova tovább lépni.

--
GPLv3-as hozzászólás.

ubuntu, na ne már, az már nem is Linux... - legalábbis nevében is szakítani próbál vele...

attól még az a legjobb.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Én amikor először próbáltam Archot még színes-szagos telepítő cd is volt hozzá(azóta egy kicsit nehezebb telepíteni, szerintem, hogy elijesszék a kezdőket). Az install cd akkoriban felhúzott egy alap rendszert, majd megkérdezte, hogy kezdő módon szeretnék-e csomagokat installálni vagy profi vagyok. Mondtam profi vagyok, erre kidobott egy promptot. Megvett. (Nem biztos, hogy mindenkinek az a jó ami neked.)

Nekem a munkahelyi desktopomon van Arch, még mindkét herém megvan :)

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

+2 :-)

Ha pedig tátott szájjal szeretnél futni a péniszerdőbe, akkor LFS (http://linuxfromscratch.org/lfs/) :D

Én 2012 óta használok Archot munkában/otthon, eddig csak gépcsere miatt kellett reinstall :)

Előtte 2008 óta használtam rendszeresen Ubuntut, aztán egyik nyáron igazán tökön szúrtam magamat az LFS-el :D Futottam egy kör Gentoo-t, nem ment, azóta Arch. Hiányzó driverem se voltak eddig, bár nincsenek nagy igényeim (i3wm, böngésző, wifi, hang).

Ettől függetlenül kezdőnek/GUI lover-nek nem való.

"Én 2012 óta használok Archot munkában/otthon, eddig csak gépcsere miatt kellett reinstall :)"

Nem kellett volna :)
Én egyszer telepítettem arch-ot (ha jól rémlik én is 2012-ban vagy 11-ben) azóta túlélt pár komplett gép/winyó/ssd cserét, valamint egy 32->64 bit váltást.

Ugyan ez gentooval :)

Én is csináltam már, hogy telepített Fedorát file-osan rsync -avHASX paranccsal pendrive-ra másoltam, majd onnan vissza az új háttértárra. Utána simán boot-olt. Nyilván figyelni kell az fs UUID-okra, tehát vagy a régivel azonos UUID-eket kell force-olni, vagy az fstab-ot, grub.cfg-t a megfelelő módon kell módosítani.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hosszú amatőr tapasztalatom alapján... openSUSE 11.4-ról váltottam Fedora16-ra anno. Nem bántam meg. Rettenetesen értek a rendszerhez, mert nem nagyon kell hekkelni. :DDD Ha mégis akkor Google-t olvasok, ha az sem segít akkor itt, de van amikor második hsz-nél kiderül én voltam a hülye :DD

Szóval Fedora, egész jól ki van találva ;)
--
Karesz
www.fotokaresz.hu

Szevasz Karesz!

És mikor lesz meg végre a myopensuse utódja a myfedora.hu?

Most jut eszembe! A linux atyja Torvalds bácsi melyik disztrót használja, és milyen környezettel? Kérdezze már meg valaki és használjuk azt!

Már több, mint egy évtizede Fedorát használ Gnome-mal. Néha kipróbál mást, de elmondása szerint mindig ennél köt ki, mert ezt kell a legkevesebb reszelnie. Egy időben, mikor a Gnome-osokkal összerúgta a port, használt más DE-t is, KDE vagy Xfce, már nem is emlékszem rá. Igaz mostanában interjún nem kérdezték meg váltott-e.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Na. Akkor azt kell használni. Punktum.
Locsemege meg a bölcsek legbölcsebb bölcse. :D Leborulok előtte. Csak az nem fér a fejembe, ha valaki ennyire bölcs, hogy tud ilyen elvont nicknevet választani.

Ha annyira kíváncsi vagy, Torvaldsnak nyilvános az e-mailje, a kernel levelezési listáról leolvasható, kérdezd meg tőle. Bár nem hinném, hogy ilyen milyen disztrót használsz, melyiket érdemes választani kérdés megválaszolására rászánná az időt, de ki tudja. Ha épp mégis unatkozik, megdobhat egy sorral. Ha más nem arra jó, hogy elteszed a választ bekeretezve.

Attól valaki nem lesz bölcsebb, mert ugyanazt a disztrót használja, mint Torvalds. A locsemege nicket én se értettem soha hogyan jött ki.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

off

Ez nagon off, de elmesélem. Valaha sokat olvasgattam az Index fórumait, s valakinek a hozzászólásával nagyon nem értettem egyet. Az a kifejezés jutott eszembe, hogy zabos lettem, s a zab kapcsán választottam a locsemege nicknevet, majd beregisztráltam, s reagáltam az általam kifogásolt hozzászólásra. Aztán írtam még néhány tízezer hozzászólást cca. 10 év alatt (38000 körül), majd kivágtak egy szerintem félreértés miatt úgy, hogy előtte sohasem voltam szőnyeg szélére állítva a moderátorok által. Aztán regisztráltam a HUP-ra, a nicknevet megtartottam, részint azért, hogy akik onnan ismertek online, azok előtt itt is jogfolytonos maradjak.

Egyben itt emlékezem meg Nevem Teve asztaltárs türelmes terelgetéséről, amellyel linuxos pályafutásomat egyengette akkoriban, amikor még a mostaninál sokkal zöldfülűbb kezdő voltam. Mások is segítettek, de rá határozottan emlékszem. Ez nagyjából a 2001-es évtől kezdve értendő. (Red Hat 7.2-vel kezdtem, illetve kipróbáltam a Debian Potato-t is. Ez még nem RHEL, hanem a Fedora előtti Red Hat.)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Most egy olyan dolgot tudtam meg, amin mindig is gondolkoztam... :-D Elég régóta olvasgatok HUP-ot, régebben talán voltak hasznos, meg előtte sok sok láma hozzászólásaim is. Mostanában inkább csak "HUPlícser" vagyok. Valahányszor azt láttam, hogy a "lócsemege nevű júzer" hozzászól, mindig azon agyaltam, hogy hogy a fenébe választhat valaki ilyen nevet egy informatikai portálon? Ilyen ötleteim voltak:

- valószínűleg főállásban lótakarmányozással foglalkozik, esetleg olyan vállalkozást üzemeltet
- a lócsemege valójában a lóf@sz burkoltabb megjelenítése, ezzel is jelezve, hogy ő milyen konkrét, ha megbántja valaki

Tehát a második ötletem áll közelebb a valósághoz, csak az állatnak a másik végén kell keresni a magyarázatot..


Archlabs

A lócsemege az zab. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

epic fail

OFF: én meg azt hittem, hogy csemege lókolbász ihlette a nickválasztást :D


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Alapból Debian, Proxmox (desktopizálva is) van nálam használatban leginkább Mate felülettel, de a múltkor kíváncsiságból feltettem virtuális gépként egy Ubuntu Desktop 18.04.1-est meg egy Fedora 28-ast, vagyis mindkettőt az aktuális friss stabil verzióból. Kb. egyszerre próbáltam belakni, kezelni, tapasztalni a két rendszert. Üzem problémám nem volt egyikkel se, mindkettő stabil volt. Viszont egy idő után az Ubuntu nekem kezdett jobban tetszeni. Érzetre kicsivel gyorsabb volt mint a Fedora és valahogy könnyebben tudtam összerakni belőle egy olyan fajta desktop környezetet amit én általában használni szoktam. Vagyis az Ubuntu volt az ami néha egyből jól működött, a Fedora-n meg reszelni kellett hogy működjön, vagy volt hogy nem is sikerült rendes működésre bírnom, például egy külső telepítésű Anydesk esetében.
Ha ezt a néhány apróságot nem számolom akkor kb. nagyon hasonló képességű a két rendszer. Az Ubuntu két hajszállal előrébb mint a Fedora. Nálam, természetesen. Persze gondolom az is benne van vastagon hogy évek óta Debian-t használok, csomagkezelés szempontból azt ismerem jobban. De direkt a próba kedvéért kb. megtanultam a Fedorást is, szóval adtam egy esélyt neki, hátha jobbat találok a Debian/Ubuntu vonaltól és hátha, talán váltok is. Nem váltok, mert kb. hasonlót mindkettőből össze lehet rakni, lényegében mindegy.

A Proxmox virtualizálásra való szerverdisztró, azt elég kemény lehet desktopként használni. Megoldható persze, csak kérdéses mennyi értelme van. Ráadásul fizetős, legalábbis frissíteni úgy tudod csak.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

És mégis jól működik már régóta. :)
De komolyan. Debian Mate felület abszolút 100-%os az alap Proxmox telepítés után rápakolva.
Frissíteni ugyanúgy lehet, csak ki kell cserélni a Proxmox repót az APT-ben a fizetősről az ingyenesre.
Persze nem notebook rendszer ez így hanem asztali gép. Elsősorban virtualizálásra használom, teszt, tanuló rendszer és a többi. Még Virtualbox, Vmware is felrakható a Proxmox KVM mellé. Annyi a lényeg, hogy egy időben csak az egyik tudja használni a processzort virtualizálásra. Külön mindegyik fut hibátlanul.
Most meg éppen Metro 2033 Linux verzió futott kicsit ugyanezen a gépen, Nvidia 1050Ti-n 3D és az is megy hibátlanul.
Előtte egyéb desktop Debian, Ubuntu variánsokat használtam az asztali gépemen. Jó fél éve van így a Proxmox desktopra tovább bővítve és az előző felállásokhoz képest semmi gondom nincs vele. Minden működik ami előtte is működött, csak éppen Proxmox rendszerrel is tudok élesben játszani ugyanezen a gépen.

A frissítés része nem egészen így van. Az ingyenes verzióhoz külön tároló van, nem kell fizetni érte. Viszont nem annyira tesztelt, és nem kapsz támogatást mellé, max. közösségit. Nekem van 2 no-subscription, kicsit sánta cluster-ben, frissül szépen.

Igazából háromféle van. Van a stabil fizetős hivatalosan támogatós. Van az amit éles környezetben nem ajánlanak és csak közösségi támogatás van de ingyen használható. És van a testing.
Én a középsőt használom néhány éve több gépen is és még egyszer se találkoztam működési problémával. Pedig már 4-ről 5-re rendszer frissítés is megvolt két gépen is. Eddig teljesen stabilnak bizonyult és az összes funkciója használható. Csak nincs támogatás, vagyis csak közösségi.

Miért akarsz váltani? Működik? Akkor minek? Ami működik, az nem bántjuk.
Ha szivatni akarod magad, keresd a legrosszabb disztro-t!

Mindig vannak olyan emberek, akik az hiszik, hogy bohócot csináltak belőled. Ne rontsd el a játékot azzal, hogy elárulod nekik, tiéd a cirkusz!

Értelme azért lehet váltani az unatkozáson kívül is. Egy haladóbb disztróval (Gentoo, Arch, némileg Fedora) többet tanul a Linuxról, mélyebben fogja megismerni a rendszert, ami jól jön később akármilyen disztrón, ha valami hibát kell elhárítani. Nem csak önszopatásnak jó, jövőbeli befektetésnek is. Persze az említett disztróknál kelleni fog egyfajta nyitottság, tanulási hajlandóság, türelem, de ezek előbb-utóbb meghozzák a gyümölcsüket.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

+1
:DDDDD

..dupla lett

Maradona is ezt használja! :)

OFF.

Mivel előhoztuk többen is a nicknevet, gondoltam nyitok egy ilyen témát, de látom már megelőztek.

Itt:
https://hup.hu/node/75603