Ac-dc adapter hány mA válasszak?

 ( zslaszlo | 2018. július 30., hétfő - 10:31 )

Sajnos nem vagyok járatos ebben a témában. Van egy adapterem, amivel külső meghajtókat (winchester, dvd, stb,) tudok usb kapcsolaton elérni. Ennek sajnos kinyiffant a tápja. Ez egy OGD-34008-PXT típusú táp volt a végén molex csatlakozóval. 2000mA. Valami ilyesmi: http://www.webducommerce.com/alimentation-disque-dur/alimentation-molex-externe-sata-12v-2a-5v-2a-p-95123.html
Kérdésem a következő: ha veszek a wish-en, vagy valami gagyi oldalon egy hasonlót és átkötöm a csatit, vehetek-e 3000mA tápot? Okoz ez gondot a rácsatlakoztatott eszközökben?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nagyobbat nyugodtan, kisebbet ne! Ez az adat a táp maximális terhelhetőségét jelzi, a fogyasztó annyit vesz fel belőle, amennyire szüksége van. Ha többre van szüksége, mint amennyit a táp tud(na), akkor van baj!
Arra vigyázz, hogy a molex csatin 2 feszültség van: 5V és 12V DC - szóval a "valami hasonlót" inkább felejtsd el, lehetőleg gyárilag molex-eset keress!

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Ezt elfelejtettem. Köszönöm!

Részben off, és lehet hülye kérdés: ezek szerint a 2000 mA-es új telefon töltőre simán ráköthető egy olyan telefon, aminek a gyári töltője 1000 mA-es volt?

Ha a csatlakozó ugyanaz :) , akkor igen...

--
Feri

Persze, microusb, klasszikus okostelefon töltőkre gondoltam.

Viszont akkor nem értem, miért volt az a mítosz, hogy az tönkreteszi a telefont, és akkor igaz-e az, hogy kisebb áramerősséggel töltve nagyobb kapacitású lesz az akkumulátor?

Általánosan igaz akkor az, hogy nagyobb áramerősségű táppal nyugodtan, ha a feszültség egyezik, lehet táplálni egy eszközt, vagy ez valamilyen feltétellel igaz csak, amit az áramot felvevő eszköznek teljesítenie kell?

A telefonokkal kapcsolatban: Általában igaz az akkumulátorokra, hogy a kisebb árammal történő lassabb töltés kevésbé öregíti az akksit, mint a nagy áramú gyors töltés. Általában a nagy kapacitású akksival szerelt, nagy áramú töltővel csomagolt, komolyabb telefonok olyan belső töltő-elektronikával szereltek, ami jobban optimalizálja az akksi töltőáramát, illetve valószínűleg az akkuba is bele van kalkulálva az a plusz kapacitás, amennyit majd emiatt a kényelmi funkció miatt öregszik.
A kisebb töltővel csomagolt, olcsóbb telefonok töltő elektronikája akkor is egy kis értékre korlátozza a töltőáramot, ha épp 3x akkora teljesítményű töltőre dugod a telefont és nem lesz tőle gyorsabb a töltés - cserében baja sem lesz a telefonnak és az akksi sem öregszik tőle jobban.

És igen, általában nagyobb teljesítmény leadására képes (ugyanazon feszültségen nagyobb árammal terhelhető) tápegységet bármikor, bármihez használhatsz, az eszköz (hibátlan esetben) nem fog nagyobb áramot felvenni, mint amire tervezve van. Általában a gyárilag hozzá adott tápegységet ennél az áramnál - gazdasági okokból - csak egy kicsit többre méretezik, ami éppen elég.
(gondolj a lakásra, ami 16/32A-re van biztosítva, de ha nem megy minden, nem használsz annyit. Vagy a PC tápra, ami 400/600/1000W-os, de ha te épp nem pakolod tele a gépet bivaly videokártyákkal, akkor 180-200W teljesítményen üzemel és kész)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Azért nagyon tulmeretezni se kellene, a kevésbé leterhelt üzem rossz hatásfokot eredményez, és csak novekszik a hődisszipáció.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hülye tipp, de egy sima PC-s tápot sokkal olcsóbban megkapsz, a minősége is jobb, több csatlakozó van rajta. Nyilván csak akkor jó, ha nem kell hordozni...

Egy PC-tápot is lehet hordozni, legfeljebb nagyobb szatyor kell hozzá :)
Ott inkább az a baj, hogy az nem külső felhasználásra készült, lyukak vannak rajta, így szerencsétlen esetben baj is lehet a nem körültekintő használatából. Ha valaki tudja, hogy mit csinál, tud vigyázni (magára és másokra is), akkor ideiglenesen megoldás lehet, de szerencsésebb egy olyan szerkezet, ami igazán erre való.

Kezdve azzal, hogy először is tudni kell, hogy egy PC tápot hogyan indítasz meg "csupaszon"!

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Egy rövidzár kell mindössze a zöld színű vezeték és a mellette lévő fekete színű vezeték csatlakozói közé.

Persze, "Ha valaki tudja, hogy mit csinál, tud vigyázni (magára és másokra is)" ;) - aki nem, az jobb ha nem zárogat rövidre semmit.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szia,

Röviden: igen, nem.

Azért első körben elgondolkoznék rajta, hogy miért/hogyan "nyiffant ki" az eredeti tápegység, ami 12V/2A + 5V/2A-es.
Ez a teljesítmény elég kell legyen egy kellően nagy 3,5"-os HDD meghajtásához (adatlapok alapján egyik sem eszik többet 12V/1,85A [csúcs] értéknél. érdekes, hogy az 5V-ot 3,5"-os HDD-k esetében nem is említik...)

Üdv: Feri

Szia,

Ahhoz, hogy átköthesd a csatlakozót, ki kell nyitni a tápegységet, vagy le kell vágni a kábelt. Az ilyen külső tápok leggyakoribb meghibásodása az szokott lenni, hogy tőben megszakad a kábel. Ez pedig könnyen javítható. Érdemes szétszedni, és megnézni, hogy a nyomtatott áramkörön ahol a kábel csatlakozik, megvan-e a kimenő feszültség. A szétszedésre is vannak módszerek (csavarokat ne keress).

Köszönöm mindenkinek a segítséget! Úgy tűnik a vaterán találtam egy példányt.
De szét is fogom szedni, hogy megnézzem nem tört-e meg.