Milyen AC dual band ap-t?

 ( nagylzs | 2018. július 20., péntek - 21:28 )

Otthonra kellene a UPC modem beépített wifi helyett egy access point mert ez nem túl izmos. Ami elvárás: gigabit ethernet, tudja az 5ghz AC módot és 2.4ghz-t egyszerre, és legyen megfelelően erős a jel. Ami nem kell: extra portok (csak access point kell), nem kell vpn se usb port stb. TP link archer és társai 40 ezer körül vannak. Mikrotik a kedvencem, konzol konfigolás nem gond. De nem is tudom mit válasszak? Mi az ami tudja ezt a minimumot és érdemes megvenni? Egyébként a 40 ezer még belefér, de nem akarok olyanért fizetni amire nincs szükségem. Nincs sok tapasztalatom wifivel. Köszönöm!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha Mikrotik, akkor én ezt választanám:

https://mikrotik.com/product/hap_ac2

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Ha jelerőségre kb. Olyan mint a uap-ac-lr akkor ez jobban megéri. Ebben benne van a tápegység, olcsóbb, és van rajta 5 x 1 gbit port (bár nincs rá szükségem).

Nem tudom hogy az ubiquitynek milyen a remote managementje amivel reklámozzák, de a routeros-t ismerem és az se rossz. Azt hiszem ez lesz. :-)

Köszönöm!

Általánosságban Ubiquiti wifije az mindig jobb szokott lenni, mint a Mikrotiknek, de mostanában ahova tettem ac2-ket, ott mindenhol nagyon jó tapasztalat van vele jelerősségileg és lefedettségileg is. Most otthon is ilyet használok (tartós teszt :D), és 2 téglafalon keresztül mindenféle különösebb varázslat nélkül hoz ilyen eredményt wifin:
http://www.speedtest.net/result/7488020442

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Értem szóval a mikrotik is tudja azt ami nekem kell, és az ubiquitynek talán még erősebb a wifije. Az a kis plusz nekem nem fog megérni +18 ezer jó magyar forintot. A jelenlegi UPC modem egység sugarú lefedettségéhez képest minden jobb.

Én a régebbi verziót (hAP ac) használom saját részre, és több telephelyen is céges felhasználásra. A tapasztalatok nagyon pozitívak, persze a tanulópénz megfizetése után :). Százas nagyságrendben üzemeltetek ilyen eszközöket, elenyésző szoftveres és nulla hardveres gond volt eddig.

Kösz, megpróbáljuk. Otthonra kell éppen valakinek egy normálisabb router. Volt egy pár kérdőjelem a 2.5dBi-s antennákkal kapcsolatban...

"A válasz erre a kérdésre az, hogy a sugározott teljesítmény legnagyobb elfogadható értékét szabályozzák - EIRP.
Sok országban az EIRP maximális értéke, amit külön engedély nélkül sugározhatnak
100 mW (20 dBm) a 2.4 GHz-es sávban,
200mW az 5.150-5.250GHz és
1 W (30 dBm) 5.47-5.725GHz-es sávban.
De az EIRP ugyanazokat a szintjeit valósíthatják meg sok szempontból a képletek alapján:

EIRP[dB]2.4G = Adóeszköz teljesítmény [dBm] - (csatlakozók vesztesége [dB] + kábelveszteségek [dB]) + antennanyereség [dBi] <= 20dBm

EIRP[dB]5G = Adóeszköz teljesítmény [dBm] - (csatlakozók vesztesége [dB] + kábelveszteségek [dB]) + antennanyereség [dBi] <= 30dBm
"

Hidd el, elég az a 2,5dB nyereség. Ugyanis a kliensed úgyis gyengébb rádiós képességekkel rendelkezik.

Ebben bízok, a napokban megkapom aztán hétvégén otthon eljátszogatok vele, utána megy a klienshez.

Közben megjött a hAP ac^2.

Lenovo Tablet A3500-FL, 2.4GHz, N-es
Tx Rate: 150Mbps-40MHz/1S/SGI
Rx Rate: 135Mbps-40MHz/1S
Speedtesten helyi szerverrel lefele 30Mbps, felfele 50Mbps.

Laptop Dell Latitude E5450, 2.4/5GHz, Intel AC 7265

driver1: Microsoft, 2017-06-01, 19.50.1.6
5GHz Tx Rate: 65?Mbps és ez nem ment feljebb
5GHz Rx Rate: 520Mbps-80MHz/2S/SGI
2.4GHz-et nem is próbáltam mert már kivert az ideg.
Win10 kábel-Win10 WiFi megosztás: 5GHz WiFi letöltés 2.5MB/sec
Speedtest: 25Mbps le és fel is

driver2: Intel, 2017-10-25, 19.51.8.2 (Dell oldaláról)
5GHz Tx Rate: 650Mbps-80MHz/2S/SGI
5GHz Rx Rate: 520Mbps-80MHz/2S/SGI
2.4GHz Tx Rate: 300Mbps-40MHz/2S
2.4GHz Rx Rate: 300Mbps-40MHz/2S
Az 5GHz-es értékek nem stabilak átvitel közben hol le hol feljebb ugrálnak, SGI hol van hol nem.
Win10 kábel-Win10 WiFi megosztás: 5GHz WiFi-re letöltés 30-38MB/sec, kábelesre feltöltés 28-31MB/sec
Win10 kábel-Win10 WiFi megosztás: 2.4GHz WiFi-re letöltés 14-17MB/sec, kábelesre feltöltés 14-19MB/sec

Speedtest 5GHz-en kihozza a Digis csomag maximális 300Mbps le és 150Mbps feltöltési sebességét.

Mikrotik oldalon alapbeállítások (wlan1 és wlan2 a bridge portjai), WiFi-n csak belőttem a jelszót és a régiót.

"Ugyanis a kliensed úgyis gyengébb rádiós képességekkel rendelkezik."

Pontosan ezert kell nagyobb nyereseg vagy/es erzekenyseg az AP-nak. Ez az egyik oka annak, hogy feltoltes sokkal gyorsabb lehet a letoltesnel a kliens oldalon.

Egyébként a körsugárzó antennának elvileg se lehet túl nagy nyeresége. Egy jól hangolt antennánál minél nagyobb a nyereség, annál kisebb a sugárzási szög. A szórt wifinél elvárás hogy minden szögből kb. azonos legyen a vétel, így a nyereség nem növelhető számottevően. A vevő érzékenysége növelhető.

ubiquiti uap-ac-lr ?

Ez csak POE-ről megy?

Csak POE-ről megy de ez szerintem előny. Miért lenne jó a mennyezetre még tápkábelt is felvezetni? Én néhány hónapja használom itthon tetőteres családi házban, meg vagyok elégedve.

--
Soli Deo Gloria

Én nem akarom a mennyezete tenni, nagyon hülyén nézne ki.

igen, passziv 24V-os poe, de adjak hozza a tapegyseget is (kiveve az 5db-os packhoz, de ahhoz mar ugyis inkabb erdemes egy poe sw-t venni)

managementje/konfigolasa vagy a sajat szoftveres controllerrel (van linux/win/mac is) vagy mar van mobil appjuk is azzal is lehet.
elonye hogy ha lefedettseg miatt kell meg 1-2db beuzemelni akkor ezek kozott megy a roaming rendesen.

A'rpi

Igen de ez nekem nem szempont, ez egy kis lakás amiben összesen egy darab lesz.

Vagy a sima ac lite.

+1

+1 uap ac lr, meg sehol sem panaszkodtak ra.

Most legutobb egy tplink archer c1200 ac1200 v2-ot raktam fel AP modba allitva, high-on es meg az etterem parkolojaban is volt jel.

OpenWRT/LEDE van rajta?

Nem, gyári firmware van rajta. Nagyon buta, de csak AP-nek kellett, az internet felé egy Mikrotik wAP LTE kit van.
A szoftverben van külön AP mód, amit ha bekapcsolsz, akkor a menüjében alig lehet valamit állítani ("bolondbiztos").
Ami tetszik, hogy sok gagyi routertől eltérően lehet ugyanaz a neve (SSID) az 5 GHz-es és a 2.4 GHz-es hálózatnak.

Ruckus Zoneflex H320? Egyelőre semmit nem tudok róla, csak annyit hogy szintén POE-s, és 2 db plusz Eth-portja van. (Valaki felokosíthatna.)

Jav: nem lesz jó, csak fast-eth-k :-( (OK, én örültem volna ha GB a 2 plusz portja.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

USD 170-200 körül látom. Az Ubiquity AP-k ár érték arányban elég nehezen verhetőek. Ezzel szemben 28e körül Ubi UAP-AC Lite -ot vehetsz. Nincs igazán összehasonlóítási alapom, de 7-8 Ubi AP-vel 150-200 eszközt is simán tudtunk kezelni konferencián és alapjáraton is 90-100 eszköz lóg a többi 7-8 AP-n. Előtte a homewifi cuccokkal állandóan kaptuk az ívet, hogy "csináljatok valamit mert szakadozik a skype". Persze a homewifi AP-s történet erősen kényszeres volt, Pénz nincs de legyen, hát jó az nem lett. :)

És a home wi-fik-k anno mik voltak?

A TP-Link aktuális cucca, de ha jól tudom kb. ráböktek 6-8db olcsóra "működj" felkiáltással és ennyi. Nem gondolom, hogy bármelyik másik gyártó párezer forintos hasonló cuccával jobban jártunk volna.

Mondjuk a TP-Link-ek nem rosszak OpenWRT/LEDE firmware-el. Bár jó, ha min. 8MB-os a flash. De jól megy pl. a VLAN-ozás is, így több SSID-éd lehet külön alhálózatban (VLAN-ban) stb.

Ezt nem vitatom, csak az hogy az Ubiquity tud PoE-t, van kontroller és rendszerként tudod az egészet kezelni az priceless. Céges szinten, de talán még otthonra sem, vészes az áruk.

Ez is igaz :)

Tegnap esti gyorsteszt. A kifejezetten home wifi kategóriába tartozó 1043ND-v1 kissé messzebb szórta a jelet, mint ez a csoda. Úgyhogy egyelőre még reménykedem, hogy csak rosszul láttam, és ha rendesen belakom, akkor jobb lesz nekem. (OK, az nem dual-band, meg vacak 10 ft-os tápja van és nem profi POE. De akkor is.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Melyik csoda eszközre gondoltál?

"messzebb szórta a jelet" azert azt ugye vagjatok hogy nem (csak) az a lenyeg hogy milyen messzire szor (aka. tx power) hanem hogy venni is tud-e olyan messzirol (aka. rx gain, antenna erzekenyseg, mimo stb)? ez utobbin szoktak az olcso vackok elverezni.

A'rpi

+1
Ezért is jó az UAP-AC-LR.

--
Soli Deo Gloria

https://community.ubnt.com/t5/UniFi-Updates-Blog/FIRMWARE-3-9-42-9152-for-UAP-USW-has-been-released/ba-p/2422557 lehet esetleg tudni, hogy miért törölték a firmware letöltő linkjét?

Tőlem kérded? Nem tudom, de úgy látom, az általad linkelt oldalon, hogy a nem AC-s UAP linkje nincs meg, az AC-LR ott van. Egyébként ez valamilyen pre-release FW, a hivatalosat én itt szoktam nézni (de a controller is szól, ha van új FW):
https://www.ubnt.com/download/unifi/unifi-ap-ac-lr/uap-ac-lr

--
Soli Deo Gloria

xiaomi 3g ?

kellően erős, olcsó (40 dollár) és mindent tud ami Neked kell.

Tegnap - ha jól láttam - a szegedi Auchanban kétféle Xiaomi routert is árultak, az egyik tán 6, a másik tán 10k JMF volt. Pislogtam is, hogy mi van, de nem volt lehetőségem hosszan szemezni a dologgal.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Kb. egy éve rendeltem külföldről egy Mi Router 3-at 30$-ért. Nagyon jó darab. A motorháztető alatt valami OpenWRT van ha jól láttam. Ennek egyetlen szépséghibája van, csak 2db ethernet van rajta, amik nem gigabitesek. Én nem tettem rá másik rendszert, megfelel a sziamiau féle, még nem volt vele bajom. Az 5 GHz-es WiFi 3 téglafalon keresztül már nem olyan erős, de használható.

van sima 3 és 3g. A 3g az gigás.

Akkor ez sima 3. Tuti csak 100 Mbit, de csak egy Raspberry lóg rajta, annak elég.

A 3g változatot még nem árulják európai üzletben, mert nincs kiadva hivatalos angol nyelvű firmware hozzá. Persze ettől még kínából megvehető, 30-50 dolcsi között fordul elő. A 4-es verzió nem jobb nála, éppenhogy a 3g butítása. A most kijövő openwrt már támogatja a 3g-t, bár még lehetnek bugok vele.

https://mikrotik.com/product/hap_ac2 még mindig talán erősebb, és POE-s is.

Tényleg olcsóbb. Hirtelen nem találtam eladót raktárról. Végül rendeltem hap ac2-őt. Majd megosztom a tapasztalataimat.

Nekem ilyen van TP-Link AC1350 EAP225 POE-s, de adják hozzá a 24V-os POE tápegységet. A paramétereit a linken megtalálod. Görgess le az oldal aljára is!
A mysoft.hu-n rendeltem egy TP-Link AC1200 EAP225 típust, de ezt kaptam helyette. 22.900Ft volt az ára. Nem tudom, ha újból rendelnék is ezt kapnám-e?
A BestByt-nál láttam még a TP-Link AC1350 EAP225-öt, de ott 28.299Ft az ára.
Én a lakás közepére tettem a folyosó beépített szekrényére a felső ajtók fölött van egy 30cm-es sáv, arra csavaroztam az alaplemezét. Így függőlegesen áll, de nem vettem észre, hogy ez zavarná.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ennyiből már unifit, vagy mikrotikot kapsz...

UAP-AC-LR-t vettem pár hónapja, szintén otthoni környezetbe. Meg mellé egy US-8-60W-ről kap kábelen mindent. Folyamatosan jön hozzá frissítés. Eddig semmilyen problémát nem tapasztaltam vele. A Controller alkalmazása is nagyon jó. AC-s WIFI-n 50-60MB/s között van a sebesség. Ha ilyen minőséget nyújtanak akkor ezután is tőlük vásárolok majd cuccokat.

Ezt a sebességet, hogy lehet elérni Mikrotiken? Mikor csinálja már meg a gyártó normálisra a WiFijét, hogy másokkal is tudjon sebesen kommunikálni? Jó Jó a Mikrotik, de ilyen sebességeket látva, kicsit keserű lesz a termék... A végén még veszek egy UniFi-t otthonra! :-(

A Mikrotik wifi-je nagyon jó szabadtéri pont-pont átlövésekre, MT-MT között a saját NV2 protokolljával. Épületben, sokfelhasználós környezetben normális szórt wifi-t még soha nem sikerült vele összerakni :/ Ezért alakult ki (tudtommal nem csak nálam) az a gyakorlat, hogy routingra MT, wifi-re Unifi - már otthon is így van, 2db UAP-AC-Lite dolgozik a panelben.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Ezt azért én erősen meg tudom cáfolni. Eddig elég sok helyre tettem MikroTik Wi-fi-tn (panel stb.) és eddig soha sehol nem volt gond, és nincs is gond a Wi-Fi-vel. A Unifi-nél most mi ez az End of Life mizéria a controller-ben?

Nincs vele ilyen jellengű gond, a legjobb, csak! Lassú ha nem mikrotikkel kommunikál. Ennyi! :-(

Ha jol latom akkor az AC v2 szeria end of life hamarosan :( Kellemetlen...

Megérkezett a HAP AC2. Beállítottam, és egyelőre nem vagyok elégedett. 5GHz-en 145mMbps letöltést sikerült elérnem úgy, hogy 1 méterre állok tőle. Miközben vezetéken 248 Mbps van. Szóval ez majdnem a fele. Megnéztem a csatornákat, és olyat választottam ami szabad. Próbáltam 20/40/80 Ceee módban és 20/40 Ce módban is. Átírtam a Tx power-t manuálisan 17-re, ettől se lett jobb. Módosítottam az antenna gain-t, attól még csak rosszabb lett. A UPC modem beépített WiFi-jénél jelenleg nem tűnik jobbnak. Mivel próbálkozzak?

Ha jól látom a speckóban, akkor 2x MIMO-t tud, ha a kliensed is 2x MIMO-s minimum és még ac-vel is csatlakozik (5GHz-en N-es módban is csatlakozhat), akkor kéne talán többnek kijönnie.

Redmi Note 5. A beállításoknál 200Mbit vonalsebességet mutat, szóval így elviekben sem lehet több a sebesség. Lehet hogy ebben nem AC wifi van?

Ezek szerint csak N módot tud. 5GHz-en az max. mekkora sebesség? (Sajnos wifi-ben nem vagyok otthon.) De így kb. reálisnak tűnik, hogy 140-160Mbps csúcsot produkált.

De ettől még nagyon jó vétel volt a hAPac2. Jó eszközöd lett/lesz. Memória mennyi van benne? 128MB vagy 256MB?

202 free-t mutat, gondolom 256

Akkor még jobb vétel volt.

Miért nem "rendes" AC klienssel próbálod ki?

Van egy AC módú okostévém de az kábellel van bekötve. Még egy tablet, azt hamarosan kipróbálom és jelentkezem.

A UPC modemet átraktam bridge módba. Csatlakoztam Galaxy Tab T585-tel ( https://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_tab_a_10_1_(2016)-8090.php#t585 ) a wifi-hez. Ez elvileg tudja az ac módot. A wifi kapcsolatinformációk szerint a kapcsolat sebesség 200Mbps. A speedtest szerint 145Mbps a letöltési sebessége (HAP AC2-től kb. másfél méterre volt amikor teszteltem.) Rögtön ezután UTP-n tesztelve 233 Mbps.

Hogy tudom megnézni a tableten, hogy használja-e az AC módot? Vagy azt magától kellene neki? Android 7.0 van rajta.

Még van egy laptop is abban atheros ac kártya van, azzal is tesztelek.

Nézzük inkább a laptopot...

Na ez érdekes. A laptopban ilyen kártya van: Intel(R) Dual Band Wireless-AC 3165. (Azt hittem atheros de ezek szerint nem.) Csatlakozás után azt írja hogy 802.11n mód, 2.4GHz. Ezzel 82 Mbps-t mértem letöltésnek, de ez hülyeség. Az 5GHz és a 2.4GHz hálózatnak ugyan az az SSID-je. Miért a 2.4-ehez csatlakozik? Hmmm

A specs szerint (meg a neve szerint is) tudnia kellene az AC-t:

https://ark.intel.com/products/89450/Intel-Dual-Band-Wireless-AC-3165

Az adapterbeállításokba nem találtam semmit, amivel le lehetne tiltani a 2.4GHz sávot. (Meg nem is szeretném mert máshol is használnom.) Azt se annyira szeretném, a két külön SSID-t kellene adnom a két sávnak.

Legalább a teszt erejéig legyen sávonként külön SSID, hogy a sebesség kérdést rendbe tegyük. Aztán majd a jöhet a többi... Én nem tenném 1 SSID alá a két hálózatot. A távolról közelítesz az AP felé akkor a 2.4Ghz erősebb lesz kb mindig. Így eredendően arra fog csatlakozni minden. Onnan meg nem megy sehová sem már hiába bújsz bele az AP-ba... Csak akkor fog 5Ghz-en csatlakozni egy eszköz ha nem ismeri a másik sávot. Az meg ritka. Én nem szenvednék 1 SSID-vel. Most is 2 van. Pont azért, hogy jól szét lehessen választani milyen eszközzel mit használok.
2.4: Telefon, tablet, kis mobil eszköz.
5: Laptopok.
Kábel: TV, NAS, olykor laptop, gép..stb.

az intel driverben van egy option h melyiket preferalja, mi is szoptunk vele.

Köszi. Reggel kerestem de nem találtam... Most a melós gépen nézve tényleg ott van a Preffered Band. Délután megint megnézem az otthonit.

Oké, szóval szétszedtem két külön SSID-re. Csatlakoztam az 5Ghz-eshez. A kapcsolat tulajdonságok szerint protokol=802.11ac hálózati sáv=5Ghz. Ennek ellenére a speedtest 129Mbps-t letöltést mutat, miközben gigabit ethernet kábelen 230Mbps-t. Oké az igaz, hogy ebben a NIC-ben csak 1x1 antenna van. De nem kevés ez így?

Na szóval ezek után visszatettem a 80MHz-et is, mert azt elfelejtettem visszakapcsolni, és így már 193Mbps-t hozott. Ez már így rendben van. :-)

Tehát jó vétel volt? Megvagy vele elégedve?

Igen, persze. Eddig is használtam MikroTik-et, csak nem wifire. Céges környezetben nem kellett, és nem is értek hozzá túlságosan. Az elméleti maximum felét hozzá, ez szerintem is jó.

1 spatial stream 80Mhz-es szélességgel az elvi maximum 433Mbps. Általában jó körülmények között max a 2/3-a szokott nettóban átjönni. Legalábbis én +- néhány %-os határral ezt szoktam tapasztalni közvetlenül az eszköz közelében. Egyéb körülmények nyilván módosítanak. Szóval a mért sebesség teljesen rendben van... az adott kliensek mellett.

mondtuk, hogy unifi :)

A Unifi sem mindenható.

Mint fentebb látható, a kliens nem tud AC-t... Így nyilván nem hozza.