Android localnet file transfer

 ( Zahy | 2018. július 1., vasárnap - 21:16 )

Sokadszor is felmerült az igény $subject ügyében, és jó lenne, ha a blútyúknál gyorsabb (és főleg kényelmesebb) lenne. "Kizárt dolog, hogy felhő és drót nélkül erre ne legyen megoldás gyárilag beépített eszközökkel!" Nagy testvér rövid úton megadja a választ, 4-es droid óta létezik Wifi direct, amit Bluetoth kiváltó-eszközként aposztrofálnak. Nosza, hogyan lehet bekapcsolni? Majd jön a pofára esés: bekapcsolni épp lehet, csak nincs hozzá natív fájltranszfer. További olvasgatás igazolja: van ugyan Wifi direkt, de 3rd party app nélkül szart se ér.

Hát anyátokat. És akkor a túrás eredménye: X fájlkezelő, Y fájlmegosztó alkalmazás, Z transfer anywhere, és í. t. Tekintve, hogy a 8 közelemben levő droidos gép 8 különböző gyártó terméke, még azzal se nyerek, ha kiderül, hogy teszem azt a Xiaomi-féle fájlkezelő natívan tud valami ilyesmit - mert nyilván nem fogok 7 nem-Xiaomi eszközre egy alternatív fájlmenedszert (is) felvarázsolni. Minden egyéb, amik szembe jönnek, azok kivétel nélkül (nem feltétlenül) pár fillérbe kerülő, vagy épp ingyenes, de vásárlásra csábító reklámos appok, a funkcióhoz képest számomra böszme mérettel. Lassan csak e miatt nyitva van 30-40 fül, és még mindig nem érzem hogy "Ááááá, ez az."
És végül a győztes: Wifi / WLAN plugin for Totalcmd - ami kb 500 kB, és nevével ellentétben nem igényli a TC-t (valamint besorolásával ellentétben nincs benne felugráló hivalkodó / sivalkodó reklám). Szerintem ugyan ez a funkció kb 10-ed ennyiből kihozható lenne, de mivel nem állok neki leprogramozni, így megelégszem ezzel. (Kivéve, ha valaki mutat erre ingyenes (hihi), reklámmentes (haha), nem kémkedő (kackac) ámde pofon egyszerűen kezelhető apróságot, ami működik akkor is, ha csak az én telefonom, meg a nejem tabletje van egy kupacban, semmi több.)
Természetesen elképzelni se tudom, hogy mi lenne, ha mondjuk haver Almájára, netán az asztali FreeBSD-s gépekre, vagy a szomszéd Windowsára, a kolléga Linuxára is szeretném eljuttatni a telefonnal ellőtt képeket. Jó a felhő, de néha jó lenne, ha nem mindenhez az lenne a legkönnyebb út.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha esetleg KDE-t használsz: KDE Connect? Elvileg tudja (még soha nem unatkoztam annyira, hogy kipróbáljam, de most feldobom a telefonra és megnézem)

Szerk: kipróbáltam, gyakorlatilag is tudja :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Huu, KDE connect nagyon baba. Majd azt figyeld, amikor leállítja a zene/youtube lejátszását, amikor bejövő hívásod van.

Jaja, tényleg cool cucc. Ma reggel meglepődve láttam, hogy a lock screenen felajánlja, hogy akár folytathatnám is a videót, amit tegnap néztem és lepauzolva ott hagytam :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Azert vannak a kulonbozo app store-ok, es azert nem butatelefon, hogy tudj ra te is appot telepiteni. Igy mindegy, hogy alapbol mit tudna a kutyu.

Nekem a termux jott be leginkabb, celszeru f-droidrol telepiteni, mert igy a kiegeszitoi is ingyenesek (de playen is fent van). Ez egy terminal-emulator, amibe beletettek egy csomagkezelot (pkg, vagy apt aliassal elerheto), innentol van sshd, ssh, rsync, meg amit akarsz. Winrol winscp-vel, Linuxrol scp-vel/ssh-val/sshfs-en keresztul hasznalom, plusz magatol felsyncel mindent a gepemre rsyncen. Van egy termux-api csomagja is, amivel az Android altal elerheto adatokat le tudod kerni parancssori interface-en (GPS koordinatak, wifi kapcsolat, akkutoltottseg, sms-ek, stb..).

Egyebkent meg syncthing, az felhasznalobaratabb, de sokkal-sokkal kevesebbet tud ennel.

--
If you get a good wife, you'll become happy; if you get a bad one, you'll become a philosopher. -Socrates

+1 a termux-ra.

> Igy mindegy, hogy alapbol mit tudna a kutyu.

Tévedés. De legalábbis más felhasználói szokások. Mi sokszor járunk olyan helyen nagyobb társasággal, ahol nincs wifi (*), nincs roaming net - de olyan azért akad, hogy X lő egy képet a telefonjával, és azt Y szeretné megnézni a tabletjén (vagy épp mivel őt ábrázolja, szimplán átmásoltatná magának). X és Y természetesen változók, de azért egyre inkább droidos a telefonjuk és a tabletjük. No e miatt érdekes az, hogy alapból tud-e ilyen fajta fájltranszfert ez az ökszisztyéma. Ez eddig BlueTooth-szal volt megoldva (kivéve mikor bejött a képbe P, az almás vágódeszkájával), vagy sehogy. Fentiek szerint ez ezután is BT-vel lesz megoldva - vagy sehogy. A TCMD-plugin annyit segít a dolgon, hogy legalább házon belül nem kell e miatt órákat szopni - de azért mindenféle random ismerősre nem fogok tudni rábeszélni egy app-telepítést túrák előtt. (Az idei túrán pl. agyrém volt, hogy összesen egyetlen embernél volt OTG-kábel, és 3-nál pendrive-nak látszó SD-kártya olvasó, és így kellett(**) nagy mennyiségű kép cseréjét eljátszani a semmi közepén.)

(*) ezért jó a Wifi direct
(**) nyilván nem kellett, de igény az volt rá

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Akkor meg felteszel a termux csomagkezelojevel egy webservert, kilinkeled, o meg wifin letolti toled.

De lehet, hogy kesz appok is vannak erre (wifin+http-n filemegosztasra). Ennel platformfuggetlenebb nem nagyon lesz, bongeszo meg aapl meg msft telefonokon is van.

--
If you get a good wife, you'll become happy; if you get a bad one, you'll become a philosopher. -Socrates

Nem ismertem eddig a termuxot, de jónak tűnik. Kérdésem: connectbot helyett mennyire alkalmas ssh kliensnek? Azt gondolom, hogy telepíthető bele ssh, de használhatóságban eléri azt a szintet?

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Regen Connectbotot hasznaltam, utana atalltam a VX connectbotra. Arrol pedig a termuxra, mert teljesen kivaltja. Ha a termux widgetet is telepited, akkor egyszeruen kivalaszthatod, hogy egy adott konyvtarbol milyen script induljon el alapbol. Igy a sessionkezelest is meg tudod oldani. (ssh hostname egy fileba)
Ha jol emlekszem, meg a vx sem tudott egy sessionbol tobb peldanyt inditani, ezt nem zavarja.
Persze ha megszoktad, hasznalhatod azt is emellett. Elinditasz egy sshd-t, connectbottal csatlakozol, es a termux minden elonyet elvezheted.
Egyebkent ugyanazt tudja, mint a sima desktopos openssh, ha az megfelel, ez is.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Köszönöm a választ, felteszem a Connectbot mellé és megismerkedem vele. :)

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Windows-zal fájlt csereberélni? Egy szekérderéknyi alkalmazás van erre a célra, nálam ezek váltak be: AndSMB, ES File Explorer, SyncMe.

Ott a kulcsszó: alkalmazás - amit valamikor egyszer ki kell választani - az összes nyomorult érintett droidos eszköze.

De most a Win/Lin/*BSD mellékszál volt, engem az zavar, hogy úgy látom, nincs lokálban natív fájlcsere lehetőség a robotos ökoszisztémában, ami gyorsabb/kényelmesebb a bluetooth-osnál. És ehhez nem 2.3-as droidot vagy épp 4-est, hanem legrosszabb esetben is 6.0-s eszközöket szeretnék szóra bírni.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Legjobb megoldás egy FTP szerver telepítése a telefonra.

MIUI fájlkezelő tartalmazza. Persze ez csak a Sziamiau felhasználóknak vigasz.

+1

subscribe

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Állíts be egy RPi-t Nextclouddal a lanba/kocsiba/hajóra, akkor adott a cloud minden előnye, de nem muszáj az interneten megjáratni az adatot. A LAN-os megosztás érhető okokból sose volt/lesz mainstream, hiszen a kliens-szerver alapú szinkronizációhoz képest egy rakat limitáció sújtja.

Ezt én mind értem, de akkor minek van a blútyúkon elérhetően ugyanez, mint amit én szeretnék emberi tempóban wifin?

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

"Jó a felhő"

Kérdezem mire?

Arra, hogy a saját "szerzői jogommal", családomról, kutyámról, macskámról, készített fotókat egy arra alkalmas 50 cm-es kábel helyett, a telefonomról az internetre kelljen továbbítanom csak azért, hogy mindenféle felesleges szűrések, víruskereső és cenzurázó arcképfelismerő alkalmazások szkenneljék, majd utána hatványozott idő alatt ismét egy gépemre tudjam visszahívni azokat?

És mindez ugyanúgy, - 6-7 milliárd embert érintve, - mindenkinek a telefonjáról, nap mint nap? (Plusz, a Föld nevű bolygó teljesen felesleges erőforrásainak pazarlásával.) Milyen perverz fejlesztői hozzáállás kell az ilyen ötletek megvalósításához?

Te vagy az, hájblézer...? :-D

lol, a felhő nem ezt jelenti

az iphone simán leszinkronizál wifin a PC-vel, gondolom az android is tud ilyet, a felhő másra kell/jó