Ez kemény

"hi, my server is an old laptop that does not take in USB and still use PCMCIA cards for the ethernet. It ran on 5.3 stable. I wanted to upgrade it to 7."

Mindez FB FreeBSD Users Group-ban. Ha valaki nem lenne képben: idézet from FreeBSD.org-ról:

Supported Releases:
Production: 11.1, 10.4
Upcoming: 11.2
Upcoming 12.0

Hozzászólások

Asszem 15-20 éve is van már annak, hogy PCMCIA-s ethernet/WiFi kártyát használtam. Ja? 15 éve. Kernelfordítással.

https://hup.hu/node/2682

--
trey @ gépház

Most miért? Ő a kiforrot, stable verziót használja. :)
Nincs benne több bug, mint az újban, csak ezeket már ismered. :D
--
"Sose a gép a hülye."

Sosem láttam PCMCIA-s dolgokat, de mindig is tetszett a neve. Jól össze lehet az a laptop rakva, ha még most is megy, annak ellenére, hogy nonstop üzemben van.

Ez csak azt jelenti, fiatal vagy :-P Nekem a Xircom picimaci Ethernet kártya (10/100-as - ez nagy szó volt anno!) a hozzá való RJ45-ös csatlakozókábellel ott lóg a könyvespolcom sarkán legalább 10 éve :-) Előtte meg egy 3Com kék-fehér jószágot használtam munkahelyi laptophoz - ahhoz is volt RJ45-ös spagóca, de azt soha sem használtam, mert akkortájt koaxos hálózat volt csak...

Jobb is, ha nem láttál. Elég ócska szar volt, alacsony sávszéllel, rossz drivertámogatottsággal, de legalább jó drága is a maga idejében. Mégis laptopokon sokszor egyetlen opció volt, ha netre akartad kötni értelesebb sebességgel. Ha annyira szörnyülködni akarsz, kereshetsz róla a YouTube-on retrós videókat, ahol mutatják hogy kell beüzemelni, meg mit tud. Örülök, hogy ezek az ősszutykok kihaltak a rákba (floppyval, CRT-vel, ODD-vel, Zip-drive-val, soros/párhuzamos porttal együtt). A következő remélhetőleg a HDD lesz, bár olcsó archiválásra az még egy darabig velünk marad.

A topikindítóban emlegetett BSD-s arcnak meg azt tudom mondani, hogy vegyen olcsón egy brand üzleti gépet, vagy leselejtezett, régebbi szervert, és arra a 12-es FreeBSD-t tegye fel, ne a 7-esre frissítsen. Ha meg nem gondolja komolyan a szerverezést, akkor meg röffentsen be egy pár dolláros SBC-t, és játsszon azzal.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ez igaz, de egyreszt uC-en is kezd elterjedni a hardware-es USB, meg eleg sok, olcso usb-serial atalakito van mar (ha mas nem, a uC melle beepitve).
Ipari gepeken meg mindig elofordul rs232.

--
If you get a good wife, you'll become happy; if you get a bad one, you'll become a philosopher. -Socrates

Az IBM PC-ben (1981-ben - alias ósd szar), a videokártyán kívül 1db soros adaptert építettek be, ami képes volt 2km hosszú vezetéken adatot továbbítani. Az "ellenállomás" kockacukor méretben házilag is megépíthető. Ezt tudja ma az ethernet 120m, az USB 5m távolságig, meg még a wifi is jó nagy távolságra.

Persze a technika fejlődésével ez a fícsör elhalt. Manapság ezt a képességet igen kemény pénzekért tudod csak beszerezni. Szóval használnak ilyesmit, bár a gamer és szoftverfejlesztő gépekben ritkán.

Ugyanilyen elavult dolog az I2C is, csak a profi alaplapokon van kivezetve. Azt sem gyakran használják, csak az alaplapon, a HDMI kábelen, a monitorokban, meg még néhány helyen. Legfeljebb nem tudsz róla.

Ma ha nagyobb tavolsagra akarsz informaciot kuldeni, akkor nem szorakozol a rezzel, hanem uvegen kuldod, 2 vegere mediakonvertert, aztan hajra. Sokkal tobbet tud sebessegben es tavolsagban is az RS232-nel. A tengeri kabelek altalaban hosszabbak ennel.

Ha megis rezezni akarsz, akkor meg RS485-ot vagy 422-t szoktak valasztani (mondjuk ha sok eszkoz van, es draga lenne annyi mediakonverter). Egyebkent a 2km mar tobb az RS422 hivatalos tavolsaganal, az RS232-en meg plane (attol meg mukodik persze, de senki nem garantalja).

I2C, SPI, QPI, SMBus, 1 wire es tarsai nagyon rovid tavolsagra vannak (masik IC-ig), es elegge elterjedtek. De valoban nem szokas PC-n kivezetni az ilyesmit. Ahogy pl. a PCI csati is dobozon belul marad.

--
If you get a good wife, you'll become happy; if you get a bad one, you'll become a philosopher. -Socrates

Van olyan, akinek minden felesleges, amit nem használ. Meg olyan is, aki pécével hajtaná meg a tengeri kábelt. Bizony, ezek a végletek. ;)

Nem azt írtam, hogy én mit akarok, hanem az elavult IBM PC alapkiépítésében szereplő interfészt. Ez az soros adapter jumperelhető áramhurok meghajtására. Ez a példa egy első találat. Azt írja, hogy 6,4km. Én meg azt, hogy az áramhurok régen alapkiépítés volt.

A tengeri optikai átvitelt olyan 5 évvel később fejlesztették ki. Ez a száloptika mellett a kb. 1000x nagyobb teljesítményű félvezető lézerek kifejlesztését jelentette.

Az I2C-t simán használják kivezetve és nagyobb távolságra! (Definíció szerint max. 10cm!) Néha meghajtóval, ami lehet DI2C (ott írtam: HDMI kábel), vagy pl. RS485 hardver alapú, de natív is, csak akkor kisebb a sebesség. Számtalan mérőeszköz használ ilyet (is).

a PCI csati is dobozon belül marad
Semmire sem vennék mérget. Láttam már 120m hosszú Z80 buszt - az adott helyzetben ez volt a legegyszerűbb. ;)