Posta csekkautomata, már majdnem jó

A két nappal ezelőtt féktuskónak avanszált macskámnak hála, kicsi késve indult a napom. Ha már kések, akkor gondoltam feltöltöm az asztali teakészletemet is, és beugrottam a kelenföldi Primába. A pénztárnál konstatáltam a Posta csekkfizető automatáját, és mivel egy hete hurcoltam egy köteg csekket, úgy döntöttem játszok egyet.
Maga az automata egy zöld doboz, tetjén egy csekkbetöltő nyílással, középen egy érintőképernyővel, az alján meg kártyaolvasóval és pinpaddal. A használata faék egyszerű, az ember elindítja a csekkfizetést a terminálon, felül betuszkolja a csekket a résbe, indítja a beolvasást, vár...vár...vár... és vár... leokézza a csekk összegét és fizet, vagy megismétli a műveletet további csekkekkel. A fizetés a jegyautomatáknál megszokott módon történik.

A próba eredménye felemás. Az első csekket nem tudta olvasni, csak pörgött a "feldolgozás alatt" karikaikon, miközben a dobozból optikafókuszálás kattogó hangja hallatszott, és közben semmi nem történt.
Második nekifutásra, vitte a következő csekket, de siralmasan lassúnak tűnt a beolvasás, és némi türelemjáték árán az első csekket is beolvasta. A tranzakció végén a gép kiköpött másfél méter hőpapíros bizonylatot. Az öt csekk feladása összesen öt percet vett igénybe.

Ami negatívum:
A csekkbetöltő nyílás kialakítása pocsék. Gyakorlatilag két plexilap közötti résbe kell a csekket beügyeskedni.
A csekk beolvasás lassú. Sanda gyanúm, hogy emögött a QR kódolvasó hibája állhat. Kicsit olyan érzésem volt, mintha egy kibelezett mobiltelefon próbálta volna feldolgozni a csekket.

Ami pozitívum:
Az UI egyszerű, jól áttekinthető, könnyen kezelhető, logikusan felépített, nem úgy mint a MÁV automatáé.
A érintőképernyő reszponzív, nem kell kibökni a lelkét, mint mondjuk a BKK automatáknak.

Összességében az ötlet tetszik és jó. A beolvasás gyorsításával és a betöltőnyílás javításával majdnem hibátlan lenne. A Posta telepíthetne minden postahivatalba 2-3 ilyen automatát mert jelentősen meggyorsítaná az ügyintézés hatékonyságát.

Hozzászólások

És akkor a sorszám-automatának lenne egy olyan pontja, hogy „csekk feladása csekkautomatával”. :-)

Idejét se tudom mikor (ja, de: januárban a GFB-t) fizettem ilyen papírt használva bizonylat gyanánt, azt is a postán.
Ami meg netán még így érkezik (évente van pár darab; egyik negyedéves biztosítási díj, meg valamelyik szolgáltatót sem sikerült még ésszerűbb megoldásra áttolni, bár ott az utánajárás több, mint amennyit érne nekem az egész), az megy iCsekk-en keresztül a mobilról.

Mindig elborzadok az ilyen lelkes írásoktól. Rengetegeg időd lehet.
Ugyanitt: Hogyan futtassunk mobilappon futtatott abakuszon BASIC interpretert? ;)

Félreérted. Nem az írásra szánt időre gondoltam.
Itt a hupon viszont inkább a második mondat a lényeg, beleértve az icsekket is.

No, meg az, hogy a posta már lasszóval sem tud hatellemivel rendelkező munkaerőt sem fogni annyi pénzért. Az automata meg nehogy elromoljon! Esetleg megteszik ugyanazt, amit a BKK: Egy egész sor elromlott jegyautomata mellé kiállítanak egy embert, aki jópofizik a vásárolni szándékozókkal. :)

Ráadásul a leírás alapján a modern automata lényegesen lassabban kezeli a csekket, mint az ember az IPH-ban.

Szóval ennek legalább annyira lehet örülni, mint a teflonbevonatú hóhérpallosnak.

Amikor legutoljára postán IRL adtam fel csekket, hát szerencsétlen hölgyike tolta be a gépnek, ami aztán csócsálta, visszaadta, megfordítva újra bekérte...
Aztán a hölgy képernyőn szépen jóváhagyta az eredményt, és máris ... adtam neki a következőt.
6-8 csekkel elég rendesen megfogtam a sort.

Szóval ennyi időm nekem sincs, inkább utalok netbankból.

Az nekem is szokott fájni, ha megszáradt vagy megpenészedett a kenyerem, s hétvégén reggeli előtt emiatt közértbe kell mennem. Szóval, ha ez egy önálló program, úgy igazad van. Nekem útba esik hazafelé a posta, így nem igazán élem meg fájdalomként, ha néhány percet töltök vele. Két havonta fizetek így közüzemi számlát, kibírom.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miért nem egyszerre fizeted az összes csekket?

Milyen jellegűek ezek a kőkori, pénzpocséklós ősmaradványt használó barmok? (QR-kód nélkül a posta is lehúzza a címzettet párszáz(!) Ft-ra per tranzakció...
Én azért erősen verném az asztalt, hogy tessen haladni a korral. Egyébként a közleménybe berakott "befizetőazonosító" jó szokott lenni a sárga készpénzátutalási megbízás saját bankszámláról történő utalásánál, de ezt célszerű a túloldallal egyeztetni, mert aki ilyet bocsát ki, a pénzmozgás túloldalán is képes disznóságokra...

Szerintem elsősorban azon múlik, hogy készpénzátutalási megbízás (sárga) vagy postai számlabefizetési megbízás (fehér) csekkről van szó - a sárga esetében meg - gondolom - a kézi és gépi kitöltésre alkalmas (kódrácsos) verzió (aminél csak alap megszemélyesítés van az OCR sávban) "súlyosbító tényező".

Nekem is van olyan csekkem amin nincs QR kód. Nincs ott semmi pénzmosás. Lehetséges okok:
- Eddig működött, miért változtatnánk rajta.
- Ha nem csinálunk semmit, akkor nem hibázhatunk.

Mivel nincs másik „szolgáltató”, így nem tehetsz semmit. Ha sokáig vered az asztalt, akkor bedagad a kezed. Viszont a befizetőazonosítós megoldást már több mint 10 éve használom.