Virtual Box véletlenszerűen merevere fagyasztja a gépet

 ( TCH | 2018. május 29., kedd - 16:39 )

A VBox 5.2-es, de már az 5.1-esnél is ezzel szívtam. (5.0-át nem próbáltam még.) Megy az emulált winxp és véletlenszerűen merevrefagy a host is. (Ha megy zene, akkor még az is.) Akár használom a gépet, akár nem. (Volt, hogy otthagytam üresjáratban az egészet, se az xp, se a host Linux nem csinált semmit és akkor is merevre fagyott, mire visszajöttem.)

A host egy 64-bites Debian 8, a guest pedig egy 32-bites winxp, 1 GB RAM van beállítva neki memóriának.

Van bárkinek bármi ötlete, hogy mit kéne nézni logokban? Egyáltalán tapasztalt bárki ilyet?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

1-2 eve a winpx es win7 VM is ujrainditotta a host-ot. Napi 24 oraban ment volna, de max. par nap volt az uptime, utana fagyi vagy reboot. A host Mac OSX volt (macmini), virtualbox es pontos OS verziot mar nem tudok. Debian7-el szepen megy most is, ugy emlekszem Debian8-al is voltak ujraindulasok. Az okat nem kerestem, megelegedtem azzal, hogy a host es a Debian7 VM mukodik egyutt.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Én hardver hibára gyanakodnék. Első körben 3 teljes memtest.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

+1 én is erre indulnék.
5.2.x verziók jónéhány hónapja stabilan mennek, de előtte sem emlékszem ilyesmire.

Az már megvolt. A memóriának nincs baja.

Akkor a többi: alaplap (bios), táp, adatkábel, vinyó, stb,stb.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

A host teljesen stabil, még nagy és hosszan tartó terhelés alatt is, reprodukálhatóan csak akkor van freeze, ha a VBox fut, így a tápellátási/kontakt zavarokat kizárnám. A HDSentinel 100%-ot ír minden drive-ra, a SMART extended self-test pedig semmit problémát nem talált egyiken sem. A BIOS a latest.

Hát akkor passz. Valami mintának pedig lennie kell.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Esetleg még egy olyan ötletem van, hogy a hoston a logok partícióját átállítod sync-re. Azaz hogy azonnal kiírja az adatokat amint keletkezik. Így talán megmarad valami infó a log(ok)ban. Nagyon talán/esetleg ext2 ként mountolni.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Oké, ezt megpróbálom, köszi a tippet, most így megy.

Amúgy tegnap sikerült elkúrni a posztot, mert kimaradt, hogy a BIOS már a latest, lévén akkor frissítettem le. Tegnap mondjuk több óra után sem fagyott a VBox 5.0, de ez nem jelent semmit, mert amikor 5.2-re frissítettem, akkor az is volt, hogy nem fagyott le egy többórás szeánsz alatt... :/

Az miért jó, ha ext2-ként mountolom?

Épp most fagyott rommá az egész, felraktam ide a logot: http://oscomp.hu/depot/VBox.log

A gép kb. 20 percig ment, de adat csak 40 másodpercig van benne.

Biztos ezzel a loggal is lehet valamit kezdeni, de én spec nem erre gondoltam. A host gép /var/log/kern.log*, és /var/log/syslog* -jára. Első körben. De olvastam hogy sokan a kernel modult sejtik a háttérbe. Az bizony lehet. Esetleg kényszerítsd a modul újrafordítására.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Itt vannak, de a fagyás idején (13:25) speciel semmi bejegyzés nincs egyikben sem.

http://oscomp.hu/depot/kern.log
http://oscomp.hu/depot/syslog

Emiatt ne aggódj, a Vőrcsöl Baaksz egy nagy trágyahalom. Helyette QEMU-KVM + virt-manager. Esetleg VMware Workstation Player.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Hát azt látom, hogy a VBox nem áll a helyzet magaslatán. Viszont nekem a WMVare 7-essel is rossz tapasztalataim voltak, akkor váltottam VBoxra. (A hatosnak meg elkavartam a telepítőjét...) QEMU-t még nem próbáltam.

A Workstation Player szerintem nem annyira alternatíva. A VBox már régen túlhaladta funkcionalitásban. Nagyon régóta használom, mind windows, mind linux host-on, még soha nem fagyott meg. Pedig volt, hogy futott egyszerre 2 windows server 2016, egy windows 10, egy zentyal, egy ubuntu meg talán egy pfsense egyszerre.

Qemu + KVM...+1

Virtualbox nálunk is fagyott...debian 8 hoszton... alig bírt ki 24 órát, és reboot.
Törölve lett 4 nap után, és ment a KVM...azóta szépen nő az uptime, no reboot.

Ez a "trágyahalom" nálam sok éve kitűnően teljesít, 3.x óta használom rendszeresen. Sokféle gépen futtattam már, az enyémeken régóta Linux a host, a guest mindig az, ami éppen kell (munkahelyen legtöbbször ilyen-olyan céllal felhúzott XP-k, ritkábban Windows 7 és 10, néhány Linux). Kollégáim közül többen is Windows 7-et futtatnak a gépükön, néhányan Windows 10-et, az ezekre telepített VirtualBox alól problémás az ethernet port kezelése, ha XP a guest (Vista óta NDIS6.x-et használnak a Windows-ok, az XP viszont NDIS5.1-et, ez a gondok forrása - ha az ember úgy telepíti a VirtualBox-ot, hogy NDIS5 legyen használva NDIS6 helyett, akkor jobb a helyzet, de ez így macerás egy kicsit, minden új verzió telepítéskor oda kell figyelni a paraméterezésre).
USB-s adapterek is teljesen jól mennek a guestnek átadva, soros portot is annyit faragok így a guest számára, amennyit akarok, USB/ethernet adapterrel a guestet könnyedén, mindenféle konfigurálás nélkül használhatom a hostétól teljesen elválasztott hálózaton. Nekem jelentősen megkönnyíti a munkámat, amikre használom, azokra nagyon bevált.

Virtualboxnak nem mindegy az sem, hogy milyen fájlrendszer van alatta, pl.:

https://www.virtualbox.org/ticket/11862

Itt ext3 van mindenütt. A "Use host I/O cache" opció be van kapcsolva.

Hát ez a hiba a leírása alapján inkább btrfs hiba, mint VBox...

én 5.2.12 r122571-est használok, jelenleg... manjaro a host, csomóféle guest-tel: xp, win7, win8, win10, mac high sierra, archlinux, manjaro, ubuntu... de fagyni egyik sem nem szokott...

én is inkább hardver hibára gyanakodnék... esetleg videokártya? milyen gpu van a hoston?

u.i. amúgy láttam én qemu/kvm-et is valami opcode error-ral csonttá ölni a host rendszert...

nVidia GT 730. A driver a 390.59-es. De ha a videókártya hibás lenne, akkor az másutt is jelentkezne.

Azt nem mondom, hogy a KVM nem fagyaszthatja le a gépet, főleg a QEMU tisztán szoftveres virtualizációnál (mikor a proci nem támogatja a hardveres virtualizációt). Viszont összességében mégis nagyságrendekkel stabilabb, mint a Virtualbox.

A Virtualbox meg nem haladta meg az ingyenes VMware tudását, hanem a VMware-esek korlátozzák le az ingyenes termékvonalukat egyre pofátlanabbul, hogy egyre agresszívebben a fizetős megoldásuk felé tereljenek.

Én egyébként nem magára a Virtualboxra gyanakszok a topikindító esetében, hanem a kernelmodulra, amit használ. Tippre az nem fér össze a fent lévő kernellel.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

> Én egyébként nem magára a Virtualboxra gyanakszok a topikindító esetében, hanem a kernelmodulra, amit használ. Tippre az nem fér össze a fent lévő kernellel.

Nincs kizárva. 3.16-os kernel amúgy. De, hogy az se az 5.0, se az 5.1, se az 5.2 ne férjen vele össze, az azért elég meredek lenne.

Jaaaa, akkor meg is van a hiba, a topik rázható. Múltkor nem vettem észre, hogy még 8-as Debianról van szó. A 3.16-os kernel még akkor jött ki, mikor a dinók uralták a bolygót. Felteszed a 9.4-es Debiant, abban már 4.9-es kernel van, ami a 4.16-oshoz képest nem új (4.17 is kijön a hétvégén).


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A 9-es Debiant nem fogom feltenni, mert nincs kedvem elbaszni a jóég tudja mennyi időt, amíg a systemd-t ismételten kiirtom belőle. (Ha egyáltalán még ki lehet.) Megvárom a Devuan 2-őt, majd felrakom azt.

Én tennék egy próbát egy frissebb kernellel.

Megnézem, hogy van-e repóban, forgatni nincs kedvem, sok idő, meg szöszmötölés is. :/

Akár még ez is lehet. Csak az a baj, hogy mivel a többi csomag is régi, hiába küldesz fel külső tárolóból újabb kernelt, vagy forgatsz magadnak, ha egyszer teljesíthetetlen függőségek lesznek.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A kernelre közvetlenül szinte semmi nem dependel a repóban. Nyugodtan lehet használni új kernelt a régebbi programokkal, azaz lehetne, ha lenne a repóban újabb kernel. Mondjuk forgathatnék magamnak, de nincs kedvem ezzel szívni; most már úgy is nemsoká' itt a Devuan 2, majd akkor frissítek arra...

sajat tapasztalat: vbox egy rakas instabil k@k@halom
- linux hoston fagyot a gep suspend to RAM utan, akkor is ha nem fut a vbox, de a module be voltak toltve. uninstall utan minden OK, szoval kernel modulok nem a legjobbak
- windows 10 hoston, neha lefagy az egesz guest, sot neha a host se tud ujraindulni.

probalj ki mas verziokat, irhatsz hibajelentest is, de azt sose fogjak elovasni/kijavitani ( nekem is van par open status-ba )

Már végigpróbáltam az 5.0, 5.1, 5.2 verziókat, de ugyanúgy fagy.

Nem speciális halokartyad van, amihez a virtualbox eth2 kártya/port problémás lesz.

Realtek RTL8111/8168, azt nem szereti a VBox?

Realtek-kel csak nem lesz gond. Ha lenne 5.0 alatt, akkor 5.2-ben már nem lenne, mert javítanák.

Nem kellene lassan egy komplett másik vasat kipróbálni alatta? Legalább egy komponenst (amit könnyen tudunk módosítani) ki tudunk zárni. Ha más gépen is fagy a kedvenc disztród, akkor jön a CentOS, Linux Mint, Debian... próbálkozás.

Hát van itt egy tartalék pécé, csak épp nincs rá telepítve még semmi. Majd felhányok egy Linuxot és megnézem, hogy azon hogy szuperál a VBox, ugyanazzal az xp-vel.

Sajnos mac alatt is tapasztalható ez néha. Pontos verziót nem tudok mondani, de szerintem 5.1.x-szel. Ergo a fentiek alapján ez inkább vbox probléma, mintsem hardver.

Hát fentebb is arra jutottak, hogy a kernelmodul akad össze a kernellel...

mintha ma én is szívtan volna ezzel, bár nem teljesen biztos még az oka.
Ez kapcsolódhat, 4.13-as kernelt ekézik
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/virtualbox/+bug/1736116

Nem hiszem, ez csak 3.16-os kernel, meg a fagyások már nagyon régóta vannak, Spectre-ről akkor még nem is hallott a világ. (A Meltdown patch meg nem is érint, mert AMD-s host.)