Valaki magyarázza el a torrent működését

 ( gee | 2018. május 28., hétfő - 19:22 )

Az alapok megvannak, de konkrétan az érdekel, hogy a különböző kliensek mi alapján döntik el, hogy kommunikálnak-e egymással.

Amikor már kapcsolódtam valakivel, akkor látok mindenfélét, ami alapján kiderül, hogy akarnak-e, tudnak-e adatot cserélni.

De nem értem a kapcsolódás részét.

Ha valahol sok a peer, akkor ez nem is érdekes. Kapcsolódik a kliensem néhány seederhez, tizenhuszonszáz leecherhez és jön az adat (meg megy is).

Pl. egy Debian CD image 1 perc 1 másodperc alatt lejött. Most 413 seeder van a swarmban. Meg 1 leecher, aki kapcsolódott hozzám, de choked, ezért nem megy felé adat.

Van egy másik torrent, elkezdtem, kapcsolódott egy seeder, lejött hipp-hopp 40%. Aztán az a kapcsolat megszakadt. Most épp Seeder: 0 (1), Leecher 1 (2). Két hét eltelt, ezalatt felment 40-ről 46%-ra, és nem láttam egy seeder kapcsolatot sem. Leecher volt egyszer egy görög, aki felé tőlem nagy sebességgel ment egy csomó adat, tőle lassan jött egy kicsi. Azóta ő eltűnt, most pár napja egy brazil van, aki felé nagyon lassan meg-megszakadva megy a kommunikáció. Főleg tőlem felé, de tőle is csordogál néha pár byte másodpercenként.

Szóval az érdekelne, hogy egy ilyen, hosszan és nehezen haladó torrent esetén vajon miért nem kapcsolódik a kliensem az összes épp aktív peer-hez. Miért nem azt látom, hogy mondjuk 1 (1) és 2 (2)?

Mi alapján döntik el, hogy kapcsolódnak-e egymáshoz vagy nem?

Illetve lehet-e vajon javítani ezen egyoldalúan, akár beállítással, más klienssel, vagy akár valami mással?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ezért illik seed-elni az első pár (3-5) letöltöig. Hogy ha valaki kiszáll, akkor ne maradjon 0 seed. Meg illik seed-elni egy darabig a letöltés után. Meg főleg a gyorsan seed-elok szedjek le elsőnek. De ez mar csak illem.

A kérdésedre: nincs olyan ember akinek megvan az egész és épp be van kapcsolva. De ha lesz, akkor leszedsz egy keveset, meg a görög is. Ha nem ugyanazt szedtetek le, akkor a fő seed nélkül is lesz kis adatcsere a göröggel. De illene seed-elni.

Egy seed esetén ez egy ftp, ahová még nem töltődött fel a fájl :)

Szerintem sok tényezőtől függ.
Pl. a kliensekben lehet korlátozni, hogy legfeljebb hány élő TCP kapcsolatot tarthatnak fenn, illetve hogy hány "szálon" tölthetnek le és fel. Aztán ezt tovább lehet még bonyolítani torrentenkénti limitek megadásával, meg "dinamikus" szabályokkal, pl. csak akkor engedjen csatlakozni új leechert, ha a feltöltési sebesség kevesebb, mint n Kbyte/s.

Tehát azt mondod, úgy lesz ez, hogy bekapcsolja a gépet a seedelő, de hipp-hopp telimegy a paraméterben beállított határig és hiába látom, hogy ott van, nem lehet kapcsolódni hozzá.

Szóval ezzel sokat nem lehet tenni.

Igen, így valahogy.

Vaaagy, van az aktív és passzív mód.

Az aktív az, akinek a kliense által hírdetett ip:port forwardolva vagyon a kliens felé.

A passzív kliens csak az aktív klienstől tud letölteni, passzívtól nem. Ez is eléggé meghatározza a boly sebességét.

A kliensekben általában van egy button a portbeállításnál hogy ellenőrizni tudd, hogy nyitott porton torrentezel-e (tehát aktív kliens vagy-e), vagy sem.

----------------------------------------
o.-

Az aktív az, akinek a kliense által hírdetett ip:port forwardolva vagyon a kliens felé.

Ezt kifejtenéd?
Vagy csak elírás?

Aktív: a másik kliens felől (internet felől) elérhető a kliens adott portja.
Ha valaki NAT mögött van (szolgáltató és/vagy saját router/etc), s nincs beállítva portforward, akkor hozzá nem lehet kapcsolódni, így ő passzív lesz.
Aktív-aktív, aktív-passzív, passzív-aktív kliensek között a kapcsolatok felépülnek, de a passzív-passzív kliensek között nem.

Köszi!

----------------------------------------
o.-

ha van upnp, akkor aktiv vagyok?

ha működik is (benne van az ip-cím és a kért portok a listában), akkor igen.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Kifejezetten a hozzászólónak szólt a kérdés. Csak zavarta a fülem botját az a balgaság, hogy nettó feltételezte, hogy minden kliens nat mögött van!
Itt a kulcs a te válaszodban is: "Ha valaki NAT mögött van".

És ha nincs?! Akkor szimplán NEM kell semmilyen port forward!
Teccik má' érteni?!

Manapság IPv4 soho rúterek / CGNAT világában publikus címmel kliensnek direktben az interneten lógni elég ritkaságszámba megy.
--

Ez egy nem annyira triviális kérdés.

A kliensek kétféleképpen is kapcsolódnak. Egyszer a torrenthez bejegyzett trackereket (néha béna magyarítással követőnek fordítják) keresik fel, az tartja nyilván, hogy kik seedelnek, leechelnek, és összehozza a kliensed azokéval, így belépsz a swarmba (raj, boly).

A másik kapcsolódási mód, ha a DHT, Local Peer Exchange be van kapcsolva, akkor tracker nélkül is megpróbál klieneseket keresni, már meglévő peerek klienséből lekérdezve, összeszedve, hogy ők kikkel állnak kapcsolatban. De ehhez az kell, hogy ez engedélyezve legyen a torrentkliensben, és az aktuális torrent ne legyen privát, amiben ez le van tiltva.

Én is hasonló cipőben járok most, nem linuxos lemezképpel, hanem egy régi családi sorozat 7. évadát tölteném (olyan régi, hogy BD-n sem jött ki, csak DVDrip Xvid-ben van fent), pulic torrent public trackerekről, DHT bekapcsolva. Hetek óta szenvedünk 5-20 ember van a bolyban, néha felnéz 1 ember (amerikai IP), akinek megvan a 100% és tényleges seeder, de ő meg általában cseszik seedelni, vagy annyira lekorlátozta a sávszélességét felfelé, hogy nem tol fel semmit, vagy leállította a torrentet, de a kliensből nem távolította el (vagy sortartás miatt állítódott le a torrent, túllépve azt az aktív torrentkeretet, ami meg volt adva a kliensben). Így hiába írja a kliens, hogy a last seen complete oszlopba, hogy nemrég látott olyan peert, akinek megvan az egész anyag (tehát van egy valódi seeder a leechertömegben), ha egyszer cseszik seedelni. Persze azért csöpög, néha elkezd tölteni. 7,5 gigás torrent, de ilyen 1-5%-okat haladunk, aztán megint elakad seeder nélkül a letöltés. Az ami megvan, azt mindenki seedeli mint az állat, én is, így ha új ember kerül be a bolyba, az tőlünk gyorsan letölti, de aztán ő is koppon marad. Látszik a peerlistán, hogy sok ember olyan frusztrált lett, hogy inkább törölte a torrentet. 44%-ról elvergődtünk jelenleg 86,3%-ig. Egyelőre most megint csepeg, de lefogadom nemsokára megint le fog fulladni. Lehet még újabb hetek kellenek, mire leér az egész torrent, ha leér egyáltalán, mert nem fog 98% körül végleg megállni. Most egyelőre azt kínlódtam ki, hogy az első néhány epizódra beállítottam nagyobb prioritást, ha már csöpög valami, akkor az első részek jöjjenek le egyben. Mondanom sem kell, hogy sokat nem ér, mert csak az első rész jött le egyben, a második 85% körül tart.

Pont az ilyen szopások miatt nem jó public torrentet használni, nem csak a kamu anyag sok, de ami normális van, annál is 0 seedelési fegyelem van. Ez zárt trackeren nem gond, mert aki nem seedel (nem tart arányt vagy hit-n-runt átlép), azt büntetik, végül egy idő után kivágják, mint macskát egészségügyi sétára, így ott ki van kényszerítve a seedelés, igaz ilyenkor is vannak torrentek, amelyekhez nehéz seedert találni, és ilyenkor DHT-ra sem lehet támaszkodni, mert a zárt trackeres torrentek egyben privátnak is vannak jelölve, ami a DHT-t letiltja.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A public torrentekkel van olyan gond is, hogy azt általában monitorozzák a hatóságok. Illetve egy másik, hogy előszeretettel használtak régebben az USA jogvédők 'poisoningot'. Vagyis olyan rosszindulatú klienst, ami lassan, és crc hibás adatot csöpögtet. Éppen csak annyit, hogy a default beállítású kliensed még me bannolja.

Főleg a jogvédők veszélyesek. Már nézelődök is seedszerver után, melyik országban lenne érdemes bérelni, hogy jogvédők ne tudjanak rámszálni, főleg, hogy itt Angliában elkezdték a Get it right kampány miatt az internetszolgáltatók a fenyegetőző levelet kiküldeni, meg a letöltési sebességeket korlátozni. Eddig engem nem találtak meg, de nem kockáztatnék tartósan. Eredetileg VPN-t akartam, de arról olvastam, hogy egy csomó trackeren tiltva van. Bár a jogvédős veszély fennáll zárt trackeren is, azt nem értem, hogy lehetséges technikailag, de nMagos felhasználók közül volt aki visszajelzett, hogy angol netszolgáltatótól kapott levelet.

A CRC kamuzás nem annyira zavar, mert ha kellően óvatos, akkor csak némi többletletöltést okoz, ha meg átmegy gátlástalanba, akkor meg a kliens automatán bannolja. De ennek ellenére kerülöm a public torrenteket, nem ezek miatt a hátrányok miatt, hanem a 0 seedelési fegyelem és a sok kamu/rossz minőségű anyag miatt sokszor szimpla időpocsékolás.

Kösz a felajánlást privátban, rendes tőled, de nem élnék vele. Nem okoz gondot az illető torrent folyamatos futtatása. Csak a példa kedvéért írtam, mikor csak egy seeder van, és cseszik seedelni. Akkor minek van meg neki a torrent? Egy jóindulatú esetet tudok elképzelni, ha egy csomó torrent van a kliensében, de elfelejtette megemelni az aktív torrentek limitjét, így a seedelendő anyag kiszorul a többi aktívan seedelt torrent rovására. Persze hosszútávon ez is felelőtlenség, mert észre kell vennie, hogy vannak olyan torrentjei, amelyek le vannak állva, és ilyenkor vagy limitet kéne emelnie, vagy vagy valamelyik torrentet törölnie (keretben lévők közül vagy a kérdéses torrentet), azaz eldöntenie, hogy mit is akar. De jelen torrentnél tudom, hogy nem ez forog fenn, mivel a trackerek közül valamelyik jelenti 1-2 órántként, hogy látta valakinél az anyagot egyben. Ha kiszorult volna egy torrent az aktivitási keretből, akkor kint maradna tartósan, nem lépegetne be meg ki. Magyarán valamelyik görény szándékosan nem seedel rendesen, mikor látja, hogy egy csomó embernek csak kevés hiányzik és az egész csak tőle függene.

Esetleg még azt tudom elképzelni, hogy megosztási limitet tett be a torrentre, hogy mondjuk 5-ös arányig seedeli, aztán álljon le, majd elfelejtette kiszedni a kliensből, bár ez is elég elméleti eshetőség, mert ha értelmes arányig seedelte, akkor meg lennie kéne több seedernek, mind csak nem lép le. Vagy 0-ás aránylimitet állított be, és elfelejtette kiszedni a torrentet.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Találkoztam már olyan torrenttel, ami használhatatlanságig volt "mérgezve". De annyi hibát nem küldött, hogy a kliensem - default beállítások mellett - bannolja. Ha jól emlékszem, végül nem is sikerült azt a fájlt letölteni.

Kb 1200 torrentet seedelek folyamatosan 0/24, és max 3 egyidejű upload lehetséges, az is lekorlátozva 128k-ra (gbit digi kapcsolaton). Egyszerűen horror forgalmam van, ha nem korlátozok, de jelenleg is összejön napi 15-20G fel+le töltés szumma. Mindezt úgy, hogy részemről havi kb 1 fil..., izé linux iso-t töltök le.

Ha jol ertem, ez az a szituacio, amikor megjelensz sok osszeszamlalasban, mint seeder, de szinte senki nem tud hozzad kapcsolodni. Ugye?

Hogy megy a 3 upload? Megakadnak egy-egy torrenten, vagy jarnak korbe lassan, es egy kicsit toltesz fel az egyikbol, aztan egy kicsit a masikbol, aztan a harmadikbol, negyedikbol, otodikbol?

Egyetértek. Azt megértem, ha korlátoz feltöltési sebességben, mert túl nagy a forgalma, és nem akarja, hogy a netszolgáltató rászáljon. De azt a 3 darab feltöltős torrent limitet meg kéne emelni 1200-ra. Úgyse fog annyi tölteni egyszerre, mert a kliens meg a tracker sem hagyja annyira szétaprózódni, abból továbbra 3-10 fog feltölteni, de mindig másik, amire nagyobb igény van.

Egyébként lejött a szóban forgó torrentem, több mint 3 hét után. Egyelőre seedelem, mint az állat, másik három emberrel együtt, de erre meg a letöltők tűntek el, ahogy letölti, a baromja szedi is ki a kliensből. Hagyom mindenesetre addig futni, míg az arány el nem éri min. a 10-et. Egyelőre még csak 0,96, nem viszi senki.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Az enyem is lejott kozben.

Kedden 46 vagy 47% volt reggel, elmentem videkre, szerda ejjel, amikor hazajottem, mar kesz volt.

Nalam korabban se volt sok leech, most se.

Az viszont erdekes, hogy korabban a brazil gyerek nagyon kis sebesseggel (kb. 5kB/s) toltott tolem, es toltott nekem (neki ugy 15% korul volt), most, hogy nekem van 100%, egyszercsak elkezdett 200kB/s korul tolteni tolem.

Nem ertem, hogy amig nekem 46% volt, neki meg 15%, miert nem toltott ugyanilyen gyorsan.

Gondolom akkor is olyan gyorsan töltött, csak 15%-os szintnél még egy csomó leechertől tudta szedni, így a te feltöltésed csak egy kisebb százalékot tett ki, de miután neked meglett a 100%, akkor kerültél olyan állapotba, hogy annyi már kevesebb embernek van meg (kevés volt a seeder), és ugyanaz a feltöltés kevesebb ember között oszlott meg, így tőled is elkezdett nagyobb gázon tölteni.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

De nem volt egy csomó leecher. A swarmban volt 0-1 seeder és 0-2 leecher bármikor, amikor néztem.
Most nem azt mondom, amennyihez én kapcsolódtam, hanem amennyiről tudott a kliensem. Sokszor 0-hoz kapcsolódott a 2-ből.

Akkor meg csak az marad, hogy több torrentet is töltött, amik elvették a sávszélt a kérdéses torrent elöl, majd mikor azok befejeződtek, akkor a maradékot már nagyobb sebességgel tudta tölteni. Vagy megunta a tötyörgést, és felemelte a sebességlimitet.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Régi, ritka anyagokra ott a ed2k.
--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Te jó ég, az még létezik? :) Anno sokat használtam.

Hajjaj, még mindig van eMule, Linxura aMule. Van fent egy csomó megosztott anyag az EDK hálózaton. Régi anyagokat fel lehet ott lelni. Van, aki a mai napig DC++-t is használ.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Mondjuk egy egy ritka contentnél imádkozós napok, hetek tehetnek el, mire épen lejön a cucc :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

nap? Nekem a csucs, hogy 3 honap(!) alatt jott le.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ritka zenék fellelésére mai napig remek a SoulSeek(QT) is.

Ezért nagy kösz, rég használtam, most eszembe juttattad, feldobtam, rögtön meglett pár rég keresett szám/album.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Sőt úgy tudom, hogy DC++ gyakoribb, mint a EDK és ritka anyagokhoz érdemes megpróbálni (mindkettőt). :)

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

sub

off on
Én hülye vagyok. S annyit sem tudok angolul hogy mi az a leecher, meg seeder. A choked meg végleg beadta a kulcsot.
Nem is értem miért lett fájl a file, de ha már az lett, akkor miért nem úgy írják itt magyar honban hogy fájl?
Akik meg torrenteznek azok miért nem letöltők, feltöltők, megosztók, stb. A magyar nyelv zseniális, és sokkal kifejezőbb mint az angol. Erre fel így állunk...

A "megszokás" válasz nem ér. A hülye fordítók hibája annál inkább. De miért is nem változtatunk rajta?
off off

Mindezt "off on" és "off off" között... :) Köszönjük Emese!

Majd eljön egyszer hozzád is a rendszermagbetyár...

--
"There is only one God, and his name is Backup.
And there is only one thing we say to backup:
Not today!"

Milyen szép, hogy nincs szerintem olyan magyar szó, ami tökéletesen kifejezni a seeder és a leecher jelentését :)
A legtöbb kliensben sem sikerül, csak ilyen nyögvenyelős magyarításokat találni.

a seeder==magelvetőszétszóró még fájó valóban, de a pióca jól kifejezi h. az illető csak a többiek vérét szívja gyak. élősködik
--

Nem jó a pióca, mert leecher vagy, miközben töltöd le a torrentet, amit közben visszatöltesz :)

Gyorsan lefordítom: szíder és lícser :)

--
robyboy

Ez ilyen. Így alakult, hogy nem fordítják le, hiába nem ér, ez lett a szokás. Így működik a nyelv, kialakul magától egyfajta szokás, amit nem tudsz irányítani és befolyásolni, mivel nem rajtad áll. A fájlt anno állománynak magyarították, de végül nem terjedt el, megtartották az angol elnevezést magyarosított írásmód mellett. A directory/folder helyett viszont előbb a könyvtár terjedt el, de inkább mappaként honosodott meg.

Engem az irritál, mikor erőltetetten lemagyarítanak mindent, valamelyik torrentkliensben a tracker követőnek van fordítva, én meg anno vakartam a fejem, hogy az meg mi a bánat, nehezen jöttem rá. Valóban követ, de első olvasatra úgy lehetett érteni, hogy valahová követ. Egy ideje nem használok lokalizált programot és OS-t, pont az ilyen fordítgatási mizériák és nyelvi csomagozás miatt.

A seedert egyébként magvetőnek, a leechert piócának, a peert fél-nek lehetne magyarítani. A swarmot bolynak vagy rajnak, ezt néha szokták is. Ezek még lefordíthatók, de a DTH-t pl. hogy magyarítanád?

Feltöltőről meg azért nem lehet egységesen beszélni, mert nem mindegy, hogy aki feltölt annak megvan-e az egész anyag. Pont az a torrentes szitu, amiről írtam, a bizonyíték rá. A letöltő meg nem mondana semmit, mivel a letöltők egyben feltöltők is. Torrentnél sajnos ilyen bonyolítások vannak, ez nem olyan egyszerű, mint mikor kliensként a szerverről letöltesz fájlokat szekvenciálisan.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

+100

Egyszer megvert az isten egy magyar photoshop-al, talán négyes verzió lehetett. Kb úgy találtam meg amit akartam hogy emlékeztem hányadik menüpont. Mindent angolul használok.. Még amit le is lehet fordítani, sokszor nem férnek ki a fordított szövegek..

Btw én DHT-nek fordítanám :D De ha nagyon ragaszkodunk hozzá akkor "Megosztott Hasítófüggvény Tábla"?! Aztán találja ki hogy mire gondolt a költő akinek hat anyja van :DD

(https://hu.wikipedia.org/wiki/Has%C3%ADtófüggvény) <-- na aki ezt kitalálta azt is legalább 10 éve magyar fotóboltra kellene ítélni :DDDD

Ezzel én is voltam így. Sok éve PS-hoz találtam egy leírást, ami megcsinálta azt a képmanipulációt, amit szerettem volna, csak angolul volt elérhető. Nehezen tudtam követni a lépéséket, a magyar PS menüpontjai alapján nehéz volt visszakövetkeztetni mi melyiknek felel meg.

De pl. anno bosszantott, hogy az mp3DirectCut magyarítása nagyon szar, a magyar elnevezésekből alig lehet kitalálni, hogy melyik vágási művelet miben különbözik. Visszaállítva angolra világos, mint a nap.

Vagy pl. Firefox Beta/Dev-nél vettem észre még évekkel ezelőtt, hogy a lokalizálatlan verzió 2-3 nappal korábban frissül az új főverzióra.

OS-ből is vastagon megéri lokalizálatlant használni, ha van egy hibaüzenet, arra angolul sokkal több megoldást hoz a kereső, mintha magyar nyelvű hibaüzenetet próbálna valaki megfejteni. A másik érv a magyar OS, szoftver ellen, hogy ha huzamosabb ideig használjuk, akkor úgyse olvasgatjuk el a kiírásokat, hanem rutinból kattintunk a funkciókhoz, de akkor meg mindegy milyen nyelven van kiírva, lehet akár eredeti angol változat.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ésszerűbb angolul használni, mert úgy könnyebb gúgliznod is, ha vmi nem megy.

+1

Ezert nem ertem, hogyha mar magyaritanak, miert nem irjak ala/fole az angol nyelvu hibauzenetet is.
Foleg parancssoros programoknal szivas.

Azert a magyar parancssoros felhasznalok halmaza hangyanyit kissebb, mint az angol parancssoros felhasznalok halmaza...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ezert nem ertem, hogyha mar magyaritanak, miert nem irjak ala/fole az angol nyelvu hibauzenetet is.

Mert aki magyarul használja, azért használja magyarul, mert nem tud angolul és tökre nem értené, hogy mi van odaírva.

--
HUP Firefox extension | Hupper hibajelentés

Amit en hasznalhatonak talaltam, az a hiba kod + akarmilyen nyelvu hibauzenet.

Ha az Oracle azt mondta, hogy ORA-12345678: Valami hiba tortent, akkor az ember az ORA-12345678 kodot dobta a google-be, nem a magyar vagy francia vagy akarmilyen nyelvu uzenetet. Es meg is lett a hiba leirasa (angolul), meg magyarazat, meg otletek, hogy mit lehet tenni.

miből gondolod, hogy zseniális, meg sokkal kifejezőbb, ha nem tudsz angolul?