A Voda felvásárolja a magy UPC-t (is)

 ( uid_7086 | 2018. május 9., szerda - 9:27 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Lehet, hogy naiv gondolat, de talan felkavarja egy kicsit a magyar kabeles allapotokat?

Főleg, ha a Telenor esetleg Telener lesz. :)

:D

Esetleg? :) Ugyan. Biztosan az lesz.

postafon lesz az. minden sms nagyjából három hét alatt fog megérkezni, a bejövő hívásoknál viszont a központ udvariasan felajánlja a tortarendelés és az édességek/kávétermékek vásárlását is.
a kimenő hívások kapacitás függvényében kerülnek kapcsolásra. főleg decemberben.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Volt ilyesmi, főleg külföldre. Gyerekkoromból még rmlik, mikor az NSZK-ban élő rokonokkal akartunk beszélni. Azt úgy hívták, hogy Magyar Posta... Ja, az még most is megvan. Akkor vissza a gyökerekhez...

> a kimenő hívások kapacitás függvényében kerülnek kapcsolásra. főleg decemberben.

hát ezt szilveszter este a legtöbb szolgáltató már ma is tudja :)

figyelj a helyesírásra, pontosan: TeleNER. ;)

Nem követtem a releváns híreket. Miről maradtam le?

A mészáros meg akarja venni a telenort.

Mármint "mészáros", gondolom így értetted...

Ez volt téma márciusban, ahogy akkor be is jelentették, hogy végül is egy cseh vállalkozó vette meg.
Nem nagyon fektettem sok energiát a keresésbe, de azóta pár komolytalan cikk jelent meg csak a témában, semmi konkrét.

a matrai eromuvet is egy cseh ceg "vette meg", aztan masnap eladtak meszarosnak

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

tök jó volt, hogy régen ilyenről nem is hallottunk, még minden becsületesen ment.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Köszi a beismerést :)

Jó, hát várjuk meg mi lesz másnap.

Elsősorban a mobil piaccal van probléma, nem a kábelessel.
Lehet ennek pozitív hatása a T mobilos hegemóniájára.

És talán a DIGI is összekapja magát a mobilszolgáltatással, hiszen a koncessziót már megvette.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Állítólag építik már az infrastrukturát.

Felénk működik Digi-s torony. Pár hónapja valami hiba folytán arra csatlakozott a telefon, a Carrier név helyett "21603 4G" volt kiírva... Be is sírtam rögtön. :D

--
openSUSE 42.2 x86_64

Erdekes.

Ezek szerint mar van nekik sajat halozati kodjuk. (Vagy valaki valamit felrekonfiguralt)

Úgy emlékszem 2016 óta van hálózati kódjuk.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Latszik, hogy nem kovetem a temat, nem hallottam meg errol korabban.

Igen, méghozzá "gőzerővel", egy csomó helyen láttam már az antennáikat. Ráadásul most készülnek megvenni az Invitelt, így hamarosan velük is kell számolnia a Telekomnak.

Már tavaly be kellett volna fejezniük a fejlesztést és indulniuk kellett volna. Ettől függetlenül jó, ha idén elindulnak. Első körben tornyokat akartak bérelni, aztán váltottak csak saját tornyok kiépítésére - ha jól tudom. Minden esetre én szurkolok nekik - általában a verseny a felhasználóknak szokott jót hozni. Láthatóan hazai viszonylatban eddig a Digi tudott / akart állóvizet kavarni.

NEm adott nekik bérbe senki tornyot, ezért kell sajátot építeniük. Viszont otthon nagyon kiköltekezték magukat, így kérdéses, hogy mire lesz elég a pénz Mo-n. Bár az is tény, hogy így meg pénzégetés ez, egy ilyen torony üzemeltetése benne van sok pénzbe gondolom havonta.

Ezeket honnan tudod?

Hírekből, info morzsákból. Természetesen direkt így nem mondják (soha nem is fogják, üzleti titok), de nekem erősen ez jött le a rendelkezésre álló infokból (ami végülis logikus, ez nem olyan mint a voda belépése, akkor a frekvenciával együtt kötelező volt a belföldi roaming, itt nincs erről szó).

A romániai helyzetről meg román lapokból, meg magyarul is szoktak irogatni arról.

Meg a tornyok engedélyeztetése, tervezése, kivitelezése ami még horribilis összeg. Az, hogy mielőbb beindítsák a szolgáltatást elemi érdekük, mivel nincs ami termelje a pénzt, a frekvenciát meg addig is fizetni kell.
Ráadásnak offenzívát indítottak a kábeles hálózatuk teljes átalakítására; full közvetlen optikára szerelnek át, illetve már csak azt telepítenek. Ha jól tudom erre viszont kaptak pályázati pénzt.
Nálam már ez van alig több, mint fele áron, mint ami előtte a T-től volt - és egyáltalán nem sírom vissza őket, sőt. Ha jönnek egy jó mobil ajánlattal majd, akkor lesz egy pár számhordozásom is ;)

Hát igen, csak elég szűk sávjuk van, abba nem fognak tudni értelmesen több millió ügyfelet kiszolgálni.

Csak kb. 1 évet kell kibírniuk. Ha jól emlékszem, jövőre újabb frekvecia pályázat lesz, és akkor szerezhet a Digi további frekvenciasávokat, ha komolyan gondolja.

+1, Romániában pl. jól beszopatták a Vodafonet, ott is sikerült előnyt kovácsolni a hátrányból. Na azóta ott bagóért adják a telekom szolgáltatásokat.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem nagyon hallottam, hogy saját tornyokat építenének, beköltöznek víztornyokra, silókra, magas iroda- és lakóépületekre stb. Így induláskor nincsenek túl magas költségeik, a tornyok nagyon sokba kerülnének, ráadásul hosszadalmas az engedélyeztetési eljárásuk. A bérleti díjakat ki tudják fizetni, ha lesz elég ügyfelük, azok meg lesznek, van elég előfizetőjük már most is (TV, internet).
Nagyon olcsón dolgoztatnak, nem csak a munkaerő jelentős részét hozzák "otthonról", hanem pl. a vasat is az antennákat tartó szerkezetek építéséhez.

Ezeket bérelni se olcsó. Rokonék 10 emeletesében bérelnek helyet, havi 100 körül fizetnek a lakóközösségnek.

Igen, ez így van, van, aki évi 1 milliót kér, de előfordul évi 2 millió Ft is, egy torony viszont 30-40 millóba kerül.

Igen, de mindegyik hatalmas összeg, úgy, hogy nincs rajta semmi. Csak folyik el.

Nem a hegemónia a kérdés, hanem mennyi idő alatt tudod kitermelni azt a pártízmilliárd forintot, amit a frekvenciáért ki kell fizetniük.

Plusz a kapcsolási díj adó
Plusz a 27% rablóadó amit az adózott jövedelmwdből fizetsz.

A kábeles állapotokat jelenleg a Digi kavarja fel - pozitív irányban. Aztán meg még - lehet az idén - a mobilt is. Futkoráznak is a tréhómos pókok a falon, de láthatóan az upc-sek meg inkább utazóhálót eresztettek :D

Szerintem rosszabb nem lesz!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Vezetékkel upc-hez vagyok kötve, így reménykedek hátha lesz valami jó veetékes + mobil csomagjuk, illetve talán megváltozik a borzalmas feltölési sebességük.

Felvásárolja és nem az eszközöket cseréli. Attól meg nem fog változni a sebesség. ;)

Köszönjük kapitány..

A jelenlegi technológiával ennyit tud. Ha nem cserél eszközt és technológiát, akkor nem lesz gyorsabb fel és letöltés.

Ami nyilvánvalóan üzleti döntés, amit a régi tulaj nem hozott meg, de az új remélem, hogy igen. Mi ilyen kb**tt bonyolult ezen?

Bonyolultnak nem bonyolult, mindössze ún. lakossági szolgáltatás. Az ÁSZF tartalmazza a "szerver üzemeltetésére nincs lehetőség" kitételt. Az ilyenek meg xDSL kapcsolatok, amelyeknél kb. max. 10:1 a letöltés/feltöltési sebesség. Van 1:1 is, de az üzleti, más eszközök vannak és más az ára is. ;) Pampogás helyett inkább olvasd el az ÁSZF-et, meg mondjuk egy kábelmodem speckóját!

-

Szerver üzemeltetés.. 2018 van, és létezik ez a cloud nevű dolog, ahova az emberek néha FELtöltenek dolgokat, és ilyenkor nem árt, ha nem 500/22-es netet méltóztatnak adni.

Lakosságnak felesleges. Vagy költözz panelba, ha ennyire kell upload. Vagy lègy újra kolis :).

De jó, hogy te egy személyben tudod mi kell "a lakosságnak".

Nagy felbontasu kepek/videok kozossegi megosztasa meg ugye pont ipari kuriozum ha jol tevedek. (mas kerdes hogy tartalmukat tekintve mennyire eri meg penzt olni az ezt kiszolgalo infrastrukturaba)

a upc mobil része most is vodafone hálózatot használ az oldaluk alapján, tehát azon szerintem semmi sem fog változni.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Szerintem meg Telener-t.

https://www.upc.hu/mobil/

"Lefedettségi térkép" / "A lefedettségi térkép elérhető itt" = https://www.vodafone.hu/lefedettsegi-terkep


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Igazad van.

Vodafone-os Sulinet, hátezasztán hátezasztán..
--
God bless you, Captain Hindsight..

Most már értem, hogy tavaly év végén miért lettek olyannyira aktívak, hogy bővítsünk, vegyünk új szolgáltatást. Még "ajándék" SIM kártyát is adtak.

Ha valamelyik szolgáltató önként elkezd akciózni, szolgáltatásokat csap hozzá majdnem ingyen, az fél éven belül eladósorba kerül.

Biztos felfújni akarták a számokat, hogy a vevő nagyobbnak lássa őket.

először is rohadjon meg mindkettő. egyrészt az ötlet miatt, másrészt meg külön-külön a saját ügyfélkiszolgálásuk miatt is.
upc: ügyfélszolgálat pár éve lassú/szar/lehetetlen/tehetetlen. kértem tőlük egy 3-4 éves konstrukciós beltérit (nyilván egy újabb előfizetéssel, mert a jelenleginél kihasználtuk a három lehetőséget). ilyet viszont nem adnak (hát mit is képzelek én), csak az etherneten lógó/függő szart (én meg nem furkálom szét a kurva házat, koax lóg mindenhol)...
voda: hogy a kölkömnek legyen kedvezményesfiatalos díjcsomagja, legyek szíves én is előfizetéses lenni -náluk-. évente legalább kétszer kell bemászkálni hozzájuk, hogy a mindenféle reklám és tájékoztató sms-ek küldözgetését hanyagolni szíveskedjenek. a rejtélyes módon az egyenelgről eltünedező párszáz Ft-okra most nem térnék ki.

fel is jegyeztem magamnak, hogy legközelebb, amikor országos lefedettségű telekommunikációs céget indítok, nagyobb hangsúlyt fektessek az épkézláb és ügyfélbarát megoldásokra.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

"fel is jegyeztem magamnak, hogy legközelebb, amikor országos lefedettségű telekommunikációs céget indítok, nagyobb hangsúlyt fektessek az épkézláb és ügyfélbarát megoldásokra."

bthomytel? :D Mikor valósul meg? :) /off

Amúgy ez a nagy "összeborulás" még jól is jöhet az egésznek.

Telekomot nyilván nem fogja kinyomni a piacról. Itt gondolom a Vodanák a UPC azért kell, mert ezáltal megkapja by-default az egész kábeles-tv-vezetékes-telefonos, stb. ügyfélkört + hozzá a jogokat. Azaz kb. olyanná válik a vállalatmamut maga mint a Telekom. Mert ugye az mindent _is_ szolgáltat. Ilyen idehaza nem igen van. Hagyjuk ki a UPCmobil, meg Digivezetékes, meg miegymás "apró" szolgáltatókat.

/off
Bár sose voltam Vodás, UPC-vel egyszer találkoztam, a "szereld magad" csomagos internettel. Az egészen korrekt volt. Adtak TV-t, netet, vezetékes telót. Összeraktam nem működött. :) Oké, újraellenőriz minden (itt még KOAXon jött a net (nagyanyámnál lett ilyen csomag, mert az előzőnél drágább lett kb ~300FT-al, viszont volt mellé internet + még vagy 10 csatorna)) telefon nem megy.

Ügyfélszolgálat felhív, egészen kellemes volt, ~20 perc alatt megoldották / aktiválták amit kellett központban, tádám. Beszerelés után ~40perccel minden működött. Bár ez nem reprezentatív, mivel ez egy saját példa :)

/off2
Amúgy UPC 'ssza meg, mert olyan settopboxot adnak ami kb évekig "bootol be"... Konkrétan valami 3-4 perc mire eljutsz odáig hogy van adás a tvbe. Telekomnál azért a Cisco féle settopbox megoldja ezt 30-40másodperc alatt. :)

A jupici többszörösen is megb...
Ócskák a régi dobozaik, de még rosszabbak az "újak".
Hiába van kiépítve minden szobàba a tévés koax kábel, ha horizonos dobozt kapsz, lehet újra fúrni, mert kell hozzá ethernet kábel is.
Arról nem beszélve, hogy ez állítólag egy hazai koppintása a nyugati doboznak, ami szintén állítólag sokkal gyorsabb és nem is melegszik (forrósodik), mint a magyar.

A fenti esetben semmit nem kellett fúrni. Koax adott volt, bejött a "modembe" onnan osztotta tovább a telefont / ethernetet settopboxnak / TVnek a cuccot.

(nem olyan régi történet, talán ~1éves)

ps.: melegedésről passz, mivel nagyanyámnál van az egész cucc, ~4 nap alatt néha ránéztem mennyire melegszik, nem nagyon. De nem releváns, mert nagymuter áramtalanít mindent :) Kivéve a "modemet" mivel anélkül nincs vezetékes telefon :) De a modem nem melegszik.

ps2.: ellenben az itthon lévő Telekomos Cisco settopbox melegszik mint az állat :) Alápálcáztam kicsit hogy ne közvetlenül üljön ~2mmre a helyén.

Hali!

Csak egy kiegészítés a fentiekhez:

- A régebbi Pace boxok nem hinném, hogy jobbak voltak a mostani kaon típusnál, inkább úgy fogalmaznék... mások voltak. Egyszerű technológia váltás történt. A jelenlegi kaon boxban már nincs beépített kábelmodem, ezért kell neki utp-n a net.
- Nem kell kaon boxot kérned és lakást furkálnod ha tévézni szeretnél. Kérj CI kártyát és elég hozzá a koax, ha nem CI képes a TV készüléked akkor is használható a kaon szimplán koax kábelről, csak az interaktív részét bukod a dolognak.
- Fentebb már írtam a boxok gyártóját így szerintem hihető, hogy nem valami "magyar koppintás".

Üdv:
Feri

Lehet, hogy igazad van, a forrásom talán a prohardver UPC-s topikja volt, talán a Homár blog egyik kommentje vagy valami ilyen... mindenesetre úgy két éve, mikor számomra aktuális volt a téma, akkor azt olvastam, hogy az a horizon doboz, amit itthon osztogat a upc, az messze nem azonos azzal, amit tőlünk nyugatabbra adnak és hogy (emlékeim szerint) hazai, gagyibb másolata az eredetinek.
Akkor egy rövid időre kaptunk mi is egyet, de még a régi HD-s boxoknál is gagyibb volt, plusz az az apróság, hogy esély sem volt falat fúrni, anélkül meg semmi értelme nem lett volna (akkor még egyik tévénk sem volt CI+ kompatibilis)... szóval nekem nagyon nem jött be. De megpróbálom megkeresni, hol írtak erről a "koppintásos" történetről.

Szerk: igazad van, rosszul emlékeztem, nem magyar koppintás... eredetileg egy samsung+intel doboz volt, amit a magyar upc osztogat, az meg ez a kaon+stmicro. Ettől még ahogy nézem, sokkal gagyibb, mint az említett samsung+intel szerkezet.
https://m.hwsw.hu/cikk.php?id=55671

A UPC-nél tudsz kérni smart cardot aztán azt bedugod a tévébe és nem kell külön doboz. Diginél van talán még ilyenre lehetőség, ténél ugye eleve nincs dvb-c csak ip alapú.

Nem rossz a smartcard, ha naponta minimum egyszer el nem játszaná a tévé hogy nem látja / nem elérhető. De biztos a tévémmel van a baj, túl új / túl jó / túlságosan nem tőlük vettem hitelre / túl akármi a kártyához meg CI-interfészhez.
--
God bless you, Captain Hindsight..

NEkem LG tévém van, 3 évig volt UPC (most mindigtv van, mert vidékre költöztünk) mindenféle probléma nélkül ment. Bár nem is votl sokat nézve az igaz.

+1, szintén LG készülékkel pár évet jól ment.

nálam LG-vel is előadja...

amúgy STB nélkül érdekesebb a műsor megállítás/felvétel, valamint az a még pár plusz funkció amit az STB ad

tudom, lehet home media szervert helyette, de azért az nem ez a kategória (ár, üzemeltetés, stb...)

a megállítás/felvétel/stb. ha jól tudom nem megy media card-dal, bár igény se volt erre a funkcióra

Hát ez speciel néha a dobozzal sem. :D

Nálunk LG webOS 3.0 + UPC mediacard + TV-re kötött külső HDD-vel megy a felvétel, a megállítást még nem próbáltam. Bekapcsoláskor a mediacard kb 5 másodpercig szüttyög, aztán nincs vele gond.

nekem (pontosabban asszonynak :)) mindkettő fontos
a megállítást én is gyakran használom

ja és ugye az STB tud az éppen nézett csatornán felül más csatornán rögzíteni, valamint a TV-nek nem kell bekapcsolva lenni a felvételhez (mindezt előre programozottan)

ezeket se tudja a kártya...

A rögzítés passz (gondolom dupla tuneres tévével van iylen), de az LG-be háttérbe tud rögzíteni ,ha időpontra be van állítva.

LG nálunk is jó vásár volt. a decemberben vett samsung pedig az utolsó samu termék volt, amit megvettünk. már keresem az új gazdáját (2 év garancia).

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

nálam digi ci+ és sony w705 van, időnként eljátssza a nem látom a ci+ kártyát. bőven ritkábban, mint havonta, de szokta. olyankor kihúz és visszadug, aztán mindenki boldog. nem tudom miért teszi a tévé ezt.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

ha nem akarsz változtatni a kábelezésen, akkor is vannak lehetőségek... ez épp telekomos leírás, de ugyanaz a helyzet:
https://www.telekom.hu/lakossagi/ugyintezes/gyakori-kerdesek/3386/milyen_alternativ_kabelezesi_lehetosegek_kozul_valaszthatok_iptv_szolgaltatas_letesitesekor_

Vagy koax-os adapter kell EoC, persze ha Sorosan vannak felfűzve a tévék, akkor valsz problémás. Bár lehet, hogy 1-1 ilyen tud párhozamosan is működni, ha más frekint használnak, nem ismerem őket.

Vagy az elektromos hálózaton át is lehet powerline hálózat. Áram meg úgyis kell a tévéhez.

köszi. tudod, a megszokások rabja vagyok: a tv koaxon, a net meg etherneten közlekedjen. a hajók vízen, az autók aszfalton, a traktor meg a szántóföldön.
tetőtérbeépítés van, a gipszkarton mögött a kábelek csak behányva, itt-ott rögzítve, a csere vagy újabb behúzása csak bontás után volna lehetséges.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

j

10 milliárd euró készpénz... huh, az még gombócból is sok.

--
GPLv3-as hozzászólás.

+1 :D

Bár gondolom ez nem feltétlen kp-t jelent nem? Csak nem mennek oda ennyi nokiás dobozzal.

KP itt azt jelenti, hogy pénzben történik a fizetés, nem mondjuk üzletrészben.
Nem fizikai készpénzt. :)

Kp az kp. A részvény az részvény.

KP az nem azt jelenti,hogy KözPénz?
:D:D:D:D

Remélem az online felületet mindkét cég közösen dobja a kukába és fejlesztenek valami csillogó és működő szép közös cuccot.

Vodának volt jó felülete, még nem jött "az új hullám" és kihozták ezt a
vakoknak és gyengén látóknak kiváló felületet. Az ÁSZF ,meg minden úgy el van dugva,hogy csak a Google találja meg kb.
A Mobil appjukat tönkre vágták folyamatosan kapják az 1 csillagokat, de csak fing reszelés megy és nem is próbálnak meg visszatérni a régi jól használható felületre!

UPC felületére mindig is ráfért volna egy modernizálás. Ott viszonylag átláthatóak a dolgok, de ott is van pár dolog,ami úgy el van dugva,hogy a Google sem találja meg. A saját keresőjük sajnos nem túl hatékony.

Úgy általánosságban, nem csak a fenti 2 cégre vonatkoztatva elindult egy általános tévút arról,hogy mi kell felhasználónak. Nem a csilli-villi használhatatlan felület, hanem az, hogy mindent megtaláljon, amire neki szüksége van és a kinézet csak ez után jön. Nekem , mint ügyfél, mint felhasználó ez kell. Legyen egyszerű, logikus, átlátható, használható, és nem utolsó sorban gyors.

nézz rá egy windóz telepítőre vegy almás készülékre: a cél hogy legyen hülyebiztos. és ezt húzzák rá mindenre. Pl egy konfigurációs felületen miért ne lehetne 1ségsugarú, részletes, csak sajátfelelősségrehaxxxxor felület mód? helyette inkább mindent le kell venni a felületről mert attól majd "letisztult" lesz az alap elgondolás. Ami baromság.