'8 Bitish' Graphics-Outside the Box

 ( MrPrise | 2018. április 12., csütörtök - 19:05 )

Szoktam nézegetni régebbi GDC előadásokat, most láttam a 8 Bit & '8 Bitish' Graphics-Outside the Box címűt.
Nekem egyébként is gyengém az ilyen pixeles grafika, ez a fickó pedig hihetetlen, hogy miket csinál. A vezetékneve se semmi :-)

Ezek itt mind mozgó képek, de csak a paletta van változtatva:

http://www.effectgames.com/demos/canvascycle/

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nemrég játszottam C=64 assembly-vel, a demo programozás kapcsán találkoztam vele. Nagyon jó!

Életem első programja amit használtam a dpaint2 volt, tkp ezen kezdtem megtanulni számítógépet használni (tegyük hozzá kisgyerekként 0 angol tudással és 0 dokumentációval). Rengeteget kísérleteztem ezekkel a technikákkal, bár közelébe sem jutottam annak a szintnek, amit a fenti figura csinált. De legalább elmondhatom, hogy pontosan értem, hogy hogyan csinálja. :)

Egyik legnagyobb tragédia az volt, hogy a dpaint a standard EGA, VGA, Hercules-en túl csak pár elég spéci SVGA kártyát támogatott, és értelemszerűen senki nem fejlesztette tovább az újabb hardverek támogatására. Vagyis 640x480 16 szín fölé csak ügyesen választott hardverrel lehetett menni. Egy darabig volt ilyen (valami WDC, amikor a Western Digital még merevlemezen kívül mást is gyártott), de aztán valamiért ki kellett cserélni - talán újabb alaplappal már nem működött?! Onnantól megint csak 16 szín ment (illetve 320x200-ban 256), ami eléggé elvette a kedvemet. Mellesleg irigykedtem az Amiga-sokra, mert nekik megjelent a DPaint4 és az akár 4096 színt is tudott kezelni. Persze semmit nem tudtam az ehhez szűkséges HAM mód kellemetlen megkötéseiről...

A 3D Studio-s korszakomban (mármint a DOS-os, még jóval a 3DSMax előtt - btw2: történetesen akkoriban a 3DS vezető fejlesztője ugyanaz a Dan Silva volt, aki a DPaint-et elkövette) még elő-elő vettem textúrákat rajzolni. De nagyjából itt ért véget. Azóta sem találtam olyan toolt, ami hasonlóan alkalmas lenne ilyen kézi pixelezős grafikára, de az évtizedek alatt sajnos az ehhez szükséges türelmem is elmúlt már.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

subscribe