rsync+ntfs

 ( gllo | 2018. április 8., vasárnap - 19:10 )

Helló!
Abban szeretnék tanácsot, ötleteket kérni, hogy Linuxból indítva NTFS lemezről miképp lehet, érdemes biztonsági mentést készíteni egy külső lemezre.

Egy desktop Windows gépbe volt eredetileg az adott NTFS lemez felhasználói adatok tárolására, különválasztva az SSD-n futó rendszertől.
Aztán ez az NTFS lemez átkerült Debian mellé, a felhasználóm /home-könyvtárába csatolva szolgál továbbra is kizárólag személyes adatok tárolására.
A NTFS lemez tulajdonos:csoport + jogok root:root + 777 lett minden fájlon.

Első körben azt gondoltam, hogy tákolok egy rsync-szkriptet. ext4 fájlrendszert raktam a külső lemezre, amire egy idő után rájöttem, hogy nem jó ötlet ha a forráslemez NTFS és a fájlokat közvetlenül átmásolnám, mert bizonyos NTFS attribútumok biztos elveszhetnek (és szeretném megőrizni őket, ha újból Windows mellé kellene berakni). Bár olvasmányaim szerint ha tarlabda megoldást választanék akkor akár maradhatna az ext4 is. De tömörítést azért nem szeretnék, mert nem találom hatékonynak, vagy pedig nem tudom hogy miképp lehet rsync-hez hasonló növekményes, csak a különbségeket másoló megoldást tömörítéssel megoldani. Kb. összesen 1 TB-nyi kép, dokumentumok, stb. amit először mentenék és utána már csak a változásokat szeretném.
Keresgélve itt a régebbi rsync-es szálakat, meg persze máshol is, találtam ezt-azt, de nem elég kielégítőek a válaszok. Aggódom, hogy elvesznek attribútumok ha nekiállok rsync-el másolni, még akkor is ha NTFS fájlrendszer lenne a céllemezen.

Mellékszál, de teoretikusan ha ext4 lenne a biztonsági mentésre szoruló adatforrás és szintén ext4 lenne a cél is, akkor a külső céllemezen a könyvtárak ill. a felcsatolási pont felhasználóját, csoportját és a jogaikat hogy kell úgy jól beállítani, hogy ne root-ként kelljen másolni, de ugyanakkor megőrződjön a mentett fájlok minden tulajdonsága ÉS ha más [Linux VAGY Windows] gépbe átviszem a lemezt akkor ott is tudjam használni, ne legyen jogosultsággal kapcsolatos konfliktusok? De ez másodlagos, csak annyiból érdekes, hogy megfordult a fejemben, hogy nem érdemes NTFS-en tárolni az adatokat, hanem szépen el kéne rendezni egy pl. ext4 lemezre - csak lusta vagyok hozzá, elkerülném a szortírozást ha lehet.

Nem tudom érdemes-e egyáltalán NTFS fájlrendszeren őrizgetni az adatokat vagy sem. Teszem azt ha pl. van egy XLSX dokumentumom NTFS-en amit megnyitok Debianból LibreOffice-al, módosítom, elmentem XLSX-ként akkor megváltozik-e az NTFS attribútumok ahhoz képest mintha eredeti NTFS-en lett volna mentve, nem pedig ntfs-3g kapcsán? Mert akkor apránként, ahogy módosítgatva lesznek a fájlok, előbb utóbb használhatatlanná alakulnak a fájlok ha ismét Windows alá kerülnének?

Van aki azt tanácsolta, telepítsen az ember Linuxon futó virtuális gépbe Windows-t és másolja azzal. Hát ez így egy megoldás lehet (nem próbáltam), ha nem is a legegyszerűbbnek tűnik.

Köszi! :-)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

1. Hat ugye a tar nem tomorit, ugyhogy nem kell felni hogy a tomorites rontana a hatekonysagon (whut???).
2. A tar-nak ugye van 'r' kapcsoloja, amivel hozza tudsz adni allomanyokat egy letezo tape archive-hoz

3. man tar...de tenyleg

Köszi! A 'tar' eléggé egybemosódott már a 'gzip'-el (az én fejemben mindenképp), de lehet natúran is használni, a jól bevált '-z' kapcsoló nélkül is.
Egyelőre most más utat járok, megformáztam NTFS-re az ext4-es biztonsági mentésre szánt lemezt és jelenleg a FreeFileSync-et kezdtem el használni (ezúton is köszönöm Öcsémnek a tippet! :] ). Van Linux verziója is, bár nem illeszkedik szépen a Debian csomagok közé, a repo-ban sem találtam, de kicsomagolás után telepítés nélkül, önmagában futtattam a könyvtárából.

Akkor megoldodott. Amugy barmilyen powerful a jo oreg tar, azert mar nem hasznalnam ilyesmire en sem.