Interface átneveződés

Fórumok

Debian Buster, HP Microserver gen10.

Azt hittem, hogy megoldott probléma, hogy az interfészek ne neveződjenek át random.

Előbb kitalálta valaki, hogy legyen /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules, minden új kártya bekerül és utána hardveres azonosító alapján ugyanazt a nevet kapja. Na most a Debianon /etc/udev/rules.d alatt nincs semmi.

De nem is baj, mert jött az elvileg konzisztens device elnevezés. Úgy hívták a két alaplapi interfészt, hogy enp2s0f0 és enp2s0f1. Ma beletettem egy wifi kártyát, ő lett a wlp4s0. Az alaplapi interfészek pedig átneveződtek: enp9s0f0 és enp9s0f1.

WTF?

Hozzászólások

lspci szerint megváltozott a PCI slot?

Az eredetit nem mentettem el (eszembe se jutott volna, én naiv), és nem fogom már kiszedni a kártyát.

De találtam ezt, valaki feltette a sajátját: https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=887936


02:00.0 Ethernet controller [0200]: Broadcom Limited NetXtreme BCM5720 Gigabit Ethernet PCIe [14e4:165f]
	Subsystem: Hewlett-Packard Company NetXtreme BCM5720 Gigabit Ethernet PCIe [103c:22e8]
	Physical Slot: 0

Ugyanez nálam a wifivel együtt: https://pastebin.com/20Xk3jFf


09:00.0 Ethernet controller [0200]: Broadcom Limited NetXtreme BCM5720 Gigabit Ethernet PCIe [14e4:165f]
	Subsystem: Hewlett-Packard Company NetXtreme BCM5720 Gigabit Ethernet PCIe [103c:22e8]
	Physical Slot: 0

Alaplapi kártya, tehát én nem raktam arrébb. Bugos BIOS? Ezt tudja a HP?

Azt nem tudom, de itt a systemd azt csinálja, amire kitalálták. Az, hogy a régi MAC címhez kötött elnevezés jobb volt-e, az más kérdés.

N36L-en is ez van amúgy:
02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Limited NetXtreme BCM5723 Gigabit Ethernet PCIe (rev 10)

Wifi kártyát most nem teszek bele :)

Jobb híján (van két másik opció, amihez FW támogatás kell, amiről nálad fallbackel: https://www.freedesktop.org/wiki/Software/systemd/PredictableNetworkInt…) a kártya fizikai helyéről nevezi el. És úgy tűnik, tényleg bugos a BIOS-od, ha egy új eszköz megváltoztatja a számozást.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ilyesmi kernel-parameter segít:
net.ifnames=0 biosdevname=0

Egy 0-val kezdődő folyamatos sorszámozás tényleg gáz. Ha bármit változtatsz a hardveren, borul az összes név. Ha a hardverek inicializálása nem egyformán gyors, akkor vagy egyesével bevárja mindet a BIOS és lassú rendszered lesz, vagy inicializálás sorrendje szerint lesz random számozás.

Teljesen jó ötlet, hogy egy eszközt a fizikai elhelyezkedése alapján nevezzünk el. A 0-s PCI slotban levő cucc az enp0 stb. Megoldja a fenti problémákat, csak a BIOS támogatása kell hozzá. Az már kérdés, hogy ezt egy HP szintű cég még 2018-ban is képes elbaszni, amikor a 2-es PCI slotból hirtelen 9 lesz.

Nem tudom. Ha tippelnem kell és tényleg kb azt csinálja, amit az udeves persistent ruleos megoldás, akkor ezt jól veszi, bár simán befigyelhet egy new device found, és ha peched van, akkor utána még egy szép új "wired connection 2" megjelenése is.

Nincs ebbol igazi jó kiút, a systemd megoldása vm cloneozásnál pl jobb mint az udeves móka. Azt lehetne, hogy ha bármi stimmelt (mac, slot, stb), akkor azt tippeljük, hogy ez a régi. De biztos olyan is van, mikor ez szopás lenne.

Azt azért továbbra is tartom, hogy jogos feltételezés volt, hogy s pci bus nem számozódik újra csak úgy.

Mondom ha tippelnem kell, akkor ebben az esetben pont nem hiszem, de én láttam már wired connection 2-t nem usbs cuccnál is. Egyébként olyankor nem felejt el semmit, csak ad egy új interfacet default konfiggal, a regi meg ott lesz, csak unplugged státuszban. Pont mint az udeves setup.

Beküldtem HP supportnak, hátha bug, várunk...

Nem bug. Én ugyanígy jártam, csak hangkártyával.
Véletlen bekapcsolva hagytam az integrált hangkártyát, és rögtön más lett az egyedi és megmásíthatatlan, könnyen megjegyezhető enp17s6f3456456 név... Úgyhogy kikapcsoltam én is a francba. Nagyon jó az az eth0.
--
"Sose a gép a hülye."

+1, bár csak egyetlen egyszer
Bár nekem ez windows servernél volt, szóval valószínűleg hardveres bug, os-től független. A vicc az volt, hogy úgy derült ki, hogy volt némi hálózati probléma... Volt ami ment, volt ami nem. Egyik kliens működött, másik nem. Egyik nyomtató nyomtatott, másik nem... Elmolyoltam vele pár órát, mire rájöttem miért.
Ami tudta kezelni a csupa nulla mac címet, az ment, ami nem, az meg nem. :D
--
"Sose a gép a hülye."

nekem buster alatt a /lib alatt van az udev rules

Kb. augusztus óta a wifi kapott új nevet, eddig wlp4s0 volt, most wls2 lett... 04:00.0 slotban van, tehát a 2-es számot se értem. 4.17-es kernel frissítésre gyanakszok.