Annihilation (2018) - netflix, scifi - kérdések

 ( cherockee | 2018. március 13., kedd - 9:36 )

A film jó, nem szükséges ajánlanom, mindenhol ezt írják. Nekem nem volt Arrival szintű (aki nem látta azt is ajánlom), tartalmilag kevés volt, de a téma érdekes, érdemes végignézni és gondolkodni.

Külön kiemelném a zenét, deezer-en már elérhető, gondolom máshol is, nagyon egyedi.

A bejegyzésem célja a kérdéseimre való válasz keresése, aki nálam járatosabb legalább alap szinten evolúciós biológiában sokat segíthetne nekem (és remélem másoknak is).

Külön hozzászólásban írom a kérdéseket, hogy követhető szálak legyenek.

Egyértelmű, de ha véletlen mégse lenne SPOILER-ek lentebb.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Általánosan a film történetéről, főhősről, narratíváról:

- a főhősnő a megcsalás (visszaemlékezésben) és az elhallgatás (csapattársai előtt) alapján egy hazug ember

- az idegen tudattalan, csak másolni tud jelenleg, eleinte értelmetlen, életképtelen lényeket rak össze, majd fejlődik, végén embert másol, annak tudatával együtt

- a főhősnő az egyetlen túlélő, ezáltal az egyetlen narratíva az övé, hazugság amit mond, nem az ember, hanem a lény élte túl a gránátot, az utolsó jelenetben a szeme szineződése leleplezi

- lehetséges, hogy csak "megfertőzte" a lény a főhősnőt, és nem átvette a helyét, ha esetleg valamit nem vettem észre, várom a megjegyzéseket

szerk.:

- nem értem mitől élte túl Kane másolata, a Shimmer eltűnése után mitől javult az állapota

Evolúcióról, biológiáról:

(semmilyen hátterem nincs ezen a területen, ha butaságot kérdeznék, ezért van)

Számomra a film az evolúcióról szólt, arról, hogy az véletlenszerű, próbálkozás alapú, tudattalan, talán arról, hogy nincs is olyan, hogy tudat.

(Megjegyzés: nem feltétlen értek egyet azokkal az alap állításokkal, amik ezt az irányt megalapozzák, de mint gondolatkisérlet nagyon nyitott vagyok bármire.)

Kérdésem az, hogy az evolúció tényleg véletlenszerű, vagy van valamilyen rendezőelv a próbálkozások mögött?

Abban sem teljesen vagyok biztos, hogy a filmben látott mutációk (fixme ha rossz szót használok) életképesek lennének, mármint akár csak rövid ideig, amikor pl. valakinek a belső szervei helyén valami módosult jelenik meg akkor nem lökődne ki az új?

A másolódás, utánzás szerintem jól volt megjelenítve, és talán az is, hogy az evolúció nem "Föld anya" módjára tökéletes és szép és minden próbálkozásában csodálatos, hanem lehet életképtelen vadhajtásokkal teli, nem minden ajándék, vagy eszköz a tulajdonosa számára.

Evolúcióról tudom ajánlani Dawkins - Az önző gén könyvét. Érdekes, kellően egyszerű és segít megérteni, elképzelni az alapokat.

Köszönöm az ajánlást, viszont ha már ismered a témát mélyebben, amiket kérdéseket felvetettem jó nyomon járnak, vagy totál félreértem már a laikus alatti szinten?

Nem ismerem mélyen a témát, csupán műkedvelő laikus vagyok és a filmet sem láttam, de alapvetően jó irányba nézelődsz. Az evolúció sok-sok véletlen mutációval dolgozik, amikből lesz pár sikeresebb, pár semleges és sok sikertelen variáció, amit a természetes szelekció tisztogat le. Általában ciklikusan működik, apróbb, sikeresebb mutációk megnyithatják az utat további lehetőségek felé felgyorsítva a folyamatot egy lokális optimum eléréséig, ahol ismét leül a folyamat és megtisztul a génállomány a káros variációktól. Platók és meredek, gyors változásások váltogatják egymást.
Jó példa a rákfaj, amiről volt cikk pár hete. "Megtanult" ivartalanul szaporodni és hirtelen nagyon elterjedt több kontinensen, mert az életfeltételek kedvezőek neki és ez a szaporodási forma gyors és hatékony, de lényegében egysíkú a génállomány, minden egyed azonos. Az ivaros szaporodás nem ennyire hatékony, de sokkal szélesebb a génállomány. Ha változik a környezek, megjelenik egy baktérium vagy vírus, ami a fenti rákra specializálódik, akkor ugyanolyan gyorsan tűnik majd el, mint ahogy most elterjed.

+1
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az evolúció véletlenszerű, a környezeti kényszer és a tág idősík ami miatt tervezettnek tűnik. Egy evolúciós változás 50-100 generáción keresztül kell, hogy fennmaradjon a populáción belül tömegesen, hogy látható legyen. Az evolúciónak nincs szabott fejlődési iránya, minkét irányba járható, ha az képes biztosítani az adott faj számára a túlélést.

A mutációk folyamatosan jelen vannak, pl. a rák is egy mutáció. A mutálódott szövet csak akkor marad meg a szervezetben ha az nem vált ki immunválaszt a szervezetből, vagy a mutálódott sejtcsoport szaporodása gyorsabb annál, hogy az immunrendszer képes lenne azt legyőzni. Amennyiben a mutáció egy adott szervet érint oly mértékban, hogy az többé nem képes ellátni a feladatát, akkor sanyi a szervezetnek.

A "Föld anya" nem alkot, egyszerűen az asszimetrikus, versenyképtelen, nyomorék mutációk kidöglenek, mielőtt szaporodni tudnának.Pl. ezért is lenne fontos, hogy a modern fegyveres konfliktusokba a fizikailag legalkalmatlanabbakat küldjék és ne a legegészségesebbeket.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> A "Föld anya" nem alkot, egyszerűen az asszimetrikus, versenyképtelen, nyomorék mutációk kidöglenek,
> mielőtt szaporodni tudnának.Pl. ezért is lenne fontos, hogy a modern fegyveres konfliktusokba a
> fizikailag legalkalmatlanabbakat küldjék és ne a legegészségesebbeket.

:D Felröhögtem. Te direkt triggerelni akarsz valakit állandóan

Már azzal, hogy a fizikailag legalkalmatlanabbakat küldöd/ küldik valakik háborúzni, ugyanúgy egy mesterséges beavatkozás az evolúció folyamatába, mint minden arrogáns emberi húzás, ami a pl nyomorékok életbentartását, vagy pl a környezetvédelmet, vagy tudomisén a műanyagipart illeti, de mivel ez is az emberi természet működésének egyik alapja, akkor lehet, hogy ez mégiscsak természetes. :)))

A természeti evolúciós nyomások a technológiai fejlődésünkkel nagyon lekerültek rólunk. Ezt is mutatja az emberi népesség növekedése, ami már sokszorosan túlnőtt az ideálison. Nincsenek természetes ragadozóink, nincsenek masszív, a népességet komolyan ritkító járványok. A létfenntartásunkhoz egyre kevesebb fizikai erőkifejtés szükséges. Mindez egy populációs összeomláshoz vezető folyamat, amit lassan ideje lenne megállítani és megfordítani.

Ha megnézed az emberi evolúciót, mindaddig, míg a technológiai fejlettségünk nem ért el egy szintet (nagyjából a kováspuska megjelenése), addig a túlélést fizikai képességek erősen befolyásolták. Mindaddig míg az emberi konfliktusokat a fizikai erő döntötte el, emberi belviszályok kellő evolúciós nyomást jelentettek, hogy azokból a legerősebb egyedek kerüljenek ki győztesen. És mivel a szaporodási sikerességet is az erősebb kutya baszik elv döntötte el, ezért jó esetben a fizikailag legerősebb és rátermettebbek örökítették tovább a génjeiket.

Ha már az evolúció folyamatába való beavatkozást emlegeted (ami egy oximoron, mert ahhoz szabott menetének kellene, hogy legyen), akkor a sorozott, tűzfegyverekkel felszerelt seregek a legkárosabbak ilyen tekintetben. Ugyanis kiválogatják a testileg, pszichésen legfittebb egyedeket és olyan konfliktusba viszik bele, ahonnan minimális túlélési eséllyel kerülhetnek ki és a fizikai képességeik csak minimálisan befolyásolják az esélyeket.

Amúgy meg igen. És, úgy tűnik sikerült, mert reakciót váltottam ki. Következő lépés, hogy elgondolkodnak a leírtamon.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> Nincsenek természetes ragadozóink,
Ez még nem baj, illetve 'még' nincsenek :)

> nincsenek masszív, a népességet komolyan ritkító járványok.
Mint fentebb. Most, még - idővel változhat - és fog is.

> A létfenntartásunkhoz egyre kevesebb fizikai erőkifejtés szükséges.
Segítenek a civilizációs betegségek elhullajtani a férgesét: hátfájás, seggfájás, szív, érrendszer, cukorbetegség - aki sportol és odafigyel magára, karbatartja a fizikumát: túlél - ami ebben jó, hogy ezt az egyén a józan belátásra alapozva teszi és nem mondjuk a külső körülmények, vagy szelekciós nyomás hatására. Ezt magasabb szintű viselkedésnek tartom, mint a külső körülményektől függő edzettséget.

> Mindez egy populációs összeomláshoz vezető folyamat, amit lassan ideje lenne megállítani és
> megfordítani.
Felesleges - a populációs összeomlás pont visszavisz az origóhoz, ahová te is vágyod emberiséget és akkor lehet újra kezdeni az erősebb kutya baszikkal. Gyakorlatilag a Római birodalom is így járt, ahogy előtt az egyiptomiak és még ki tudja hány letűnt csilivizáció - ilyen-olyan vívmányaik valahogy fennmaradtak a jelen korban is - ami jelenlegi civilizációs / populációs összeomlást mássá teszi az a globális mivolta lesz. Nem lesz hova migrálni. Esetleg a Marsra, vagy Holdra, ami lehet egy új válasz a túlnépesedés problémájára. Ilyen szempontból a technológia további fejlődése akár üdvözítő is lehet - és esetleg majd valami bolygóközi expedíció során ráakadunk a még most fájóan hiányzó természetes ragadozónkra is. :)

A könyv alapról: annyit tudok, hogy jelentősen eltért tőle, igazán feldolgozásnak lehet nevezni, aki olvasta leírhatná, hogy nem cselekmény, hanem mondandó, gondolatiság szempontból is eltért, vagy a lényeg maradt? Esetleg a könyv mélyebben ki tudta fejteni a témát?

HeLa, örök élet, öregedés, ...: a film elején említésre került egy jelenség, a biológiai öregedés (senescence), a sejtelhalás önmagából eredő okaként. Átfutva a HeLa wikipédia oldalát, az "örök életű" sejtről, felvetődött bennem a kérdés, hogy hol tart most a tudományunk a biológiai örök élet kapcsán?

(Plusz pontért aki látott párhuzamot az első jelenetekben az oktatás témája és a film vége között, szóljon, mert nekem nem volt meg.)

https://bioviva-science.com/

Konkrétan a ceo a patient zero. :)

Köszi, megnézem őket.

Ott van az oldalukon egy BBC dokumentumfilm az öregedésbizniszben utazó biotech cégekről: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=p_4UPdFqgIQ

imho sem ez, sem az arrival nem igazán sci-fi, inkább sf így nem tudom milyen választ remélsz. :)

az alapötlet nem lett volna rossz - bár eléggé előtt dolog ez - de végeredményben elég egyszerűre sikeredett film, pár gore jelenettel(amik nem is lettek olyan jók), na meg a szinte kötelező PC interracial jelenettel.


No rainbow, no sugar

"sf"? Az mi? Egyébként nekem ez a film inkább művészi merengés volt a témában, az Arrival-ban több érdekes, konkrét megállapítás volt, jóval. Mi az ami neked hiányzott az Arrival-ból? Szerintem a végén el tudta mindenki dönteni, hogy akar-e mélyebben belemenni a nyelvészetbe, kommunikációba.

Őszintén a filmélményről: az első 3/4-et untam. Ha láttad az előzetest, láttad a film első 3/4-ét. A gore jelenetek tényleg nem voltak hatásosak, a krokodilosnál egyenesen béna volt a viselkedésük, kamerázás, stb. A vége tetszett, addigra egyrészt feladtam a nagyobb mélység iránti igényemet, másrészt vizuálisan eredeti volt. Bár a lény emberszabású formában nekem a 90-es évek demo scene-jeit idézte, nem is illett a fémszerű anyagával az eddig nagyrészt növényszerű környezetbe.

> "sf"? Az mi?

SF

Ez a film egyébként egy elég vékonyra eresztett "The Thing" után érzés női főszereplőkkel - ami nem volt baj, mert Portmant szeretem, Tuva Novotny-nak meg gyönyörű szeme van :) Nem hinném, hogy könyvben annyira más lenne a történet, max részletesebb ami lehet hogy segítene megérteni a legtöbb reakciót a filmben, viszont nem mentené fel az alól, hogy milyen lukak vannak a mesében. Pl. a legutolsó dolog lenne egy ilyen helyszínre élő emberes megfigyelőket küldeni és refrakció ide vagy oda egy helikopter egy kötélen belógatott kamerával simán elég lett volna kezdetnek.

Amit hiányoltam, hogy nem volt benne több érdekes állat(fauna) mint bokréta fejű szarvas, ha jobban tolják ezt az irányt sokkal érdekesebb lett volna mint ez a béna gore vonal.

Az Arrival sztem ennél jobb volt, de azt se nevezném sci-finek mivel a fordítós rész elég béna és kusza és sajnos erre épült az a rengeteg cselekmény.


No rainbow, no sugar

Faunát én is hiányoltam, gyakorlatilag nem emlékszem olyan dologra, ami az előzetesben ne lett volna benne, az utolsó fél órát kivéve, de az meg már tényleg nem fauna, az maga a "lény".

Annyiban volt több, mint egy The Thing, hogy itt, ugyan csak képeslap szöveg terjedelemben, de felvetették, hogy az izé nem gondolkodik, nem is biztos, hogy van szándéka, csak úgy van.

Az Arrival-ban a fordítós részben mire írod, hogy béna és kusza?

Sajnos ezt a filmet fel kell írjam az "Amit soha nem nézek meg" listára.

Letorrenteztem azon kíváncsiságom okán, hogy vajon megérné-e egy netfliksz előfizetés. Viszont kaptam egy "copyright infringement" levelet mindenki kedvenc copyright trolljától, így sajnos elment az 'étvágyam' a megnézésétől és a netfliksz előfizetésől is. :)

Valóban kár volt ennyi bittel megterhelni a hálózatot. Butuska voltam, de már elmúlt.

Nem a film tehet róla, ha már úgyis fizetsz, miért ne?

Egyébként hol és honnan töltötted? Magyarországon? Ilyen gyorsan? Nem tegnap jelent csak meg?

Random torrent tracker. Így belepillantva valami webripes cucc, és jó minőségű. Volt.
Nem vagyok netflix előfizető, de gondolkodtam rajta. Elindítottam a regisztrációt, de attól is elment a kedvem. Átlagos kelet-európai reflexet követve letöltöttem inkább a fentebb citált alkotást.

De így más se filmet, se netflixet, se semmit. Majd találok más (legális) időtöltést. :)

De magyarországi ISP-t használva? Le vagyok maradva, hogy ez így gyakorlat, jogilag.

Igen. szte.
De semmi pánik - ilyen leveleket szerintem tonnaszámra kapják a magyarországi isp-k, csak leszarják. :)
Illetve az ilyen cp trollok előszeretettel fenyegetik meg az olyan IP-ket, ahol nagy valószínűséggel egyébként sem tolerált a "tőtögetés". Egyetemi / munkahelyi hálózat nem erre való - néha én is el szoktam felejteni.

Azt hittem a letöltés magán célra nem törvénysértő, vagy itt a feltöltési szállal volt a gond?

Egy copyright troll-ról van szó, aki/ami pl figyelgeti, hogy mely ip-kről ki mit tőtöget bittorrenten, majd befosatós leveleket küld mindenféle intézményeknek, ahonnét pénzt, vagy együttműködést remél(het). Ez lehet egy a jogtulajdonos által 'jogvédéssel' megbízott alválalkozó, vagy akár önjelölt kalózvadász.

Igen, a hazai jogi környezetben a letöltögetés nem törvénysértő, az ilyen levelek többsége hazai viszonyok között nem igazán értelmezhető - viszont attól még egy adott intézmény szolgáltatási szabályzata nem köteles ezt a fajta tevékenységet tolerálni, sőt akár szankcionálhatja is. Magyarul nem a törvényt sértem, hanem az ISP, ez esetben az Egyetem szolgáltatási szabályzatát, így a rendszergazda mondjuk ezen indok alapján korlátozhatja az adott intézet internethozzáférését, amire a főnököm mondjuk szemöldökráncolás mellett elémrakja azt a munkahelyi szabályzatot, aminek számítástechnikai vonatkozású részeit tekintve pont az egyik lektora voltam, majd kirúg a picsába, mert nem akar a szőnyeg szélén Ő álldogálni és magyarázkodni.

Természtesen kirúgni szerintem emiatt (most) nem fognak, de úgy érzem, ha elég ügyesen "változtatnék" a netezési szokásaimon, akkor még a kirúgásig is eltudnék jutni. Akár. :)

Kellene egy a témában jártas jogász ide.
Ugyanis pár hete azt olvastam egy blog komment szekciójában, hogy a feltöltés sem tilos itthon. De nem tudom, mi igaz ebből, jogi szöveget meg nem próbálnék értelmezni.

Alapvetően magammal szemben is igyekszem betartani: nem kell tőtögetni oszt probléma sincsen.

Ugyan néha elgyengülök, de az ilyen pillanatok mindig emlékeztetnek arra, hogy nincs szükségem egy olyan alkotásra, amelynek a jogait ily módon védik - és arra sincsen szükségem, hogy netflix előfizető legyek, vagy, hogy a Paramount Pictures bármilyen másik produktumát birtokoljam nemcsak 'illegálisan', hanem legalisan is. Pont fentiek miatt.

Elég sokszor csalódtam már a mozifilmekben - legutóbb Blade Runner 2049 volt ilyen - amit moziban, pénzért sikerült pont megnézni, hogy már unom és sajnálom az időmet ezekre, meg a pár csillió dollárból készült átverésekre. Van ezer más időtöltés, amibe még szerencsére nem jogászkodik bele valami istenbarma. :)