KSH Electra Adatszolgáltatás

Nem tudom, ez a szutyok volt-e már:

"Tájékoztatjuk, hogy a KSH-ELEKTRA használatához a Adobe Flash Player bővítmény legalább 16.0, ill. Linux esetén 11.2 verziója szükséges.
Ha az Ön bejelentkezési oldalán az Elektra Adatszolgáltató Kliens felirat alatt megjelenő Flash: szöveg után alacsonyabb verziószám szerepel, kérjük frissítse Flash Player bővítményét."

Gondolom hogy azért flash, hogy szép csili-vili legyen, esetleg mert ezt jobban fizetik a fejlesztőnek?

Hozzászólások

Kopint-Datorg its called NISZ nowadays. :P De van HTML5-ös "ASP-s" verziójuk már az iFormból.

Most nem mindegy, hogy NISZ vagy nem NISZ? A Flash sztem szakember választása volt, fizetésért, sőt, azt is feltételezem, hogy aki a Flash mellett döntött a fejlesztés idején, dönthetett volna mást is. Komoly szakmai érvek kellenek ahhoz, hogy valaki egy KSH site-on Flasht válasszon fejlesztéshez. Azt hiszem, de megengedem, lehet, hogy nagyon tévedek.

EKOP pályázat volt úgyhogy tutira nem Olafnak hívták a csávót. (szerintem a legtöbb IT tenderen besírna :D) Az, hogy a KSH miért ezt választotta meg csak ők tudják. Én csak a vállalkozói szerződést találtam meg az abban emlegetett (Ajánlattételi felhívás és az ahhoz tartozó műszaki leírást nem). :D

Hát, nem tudom... most hogy a dolog mögött korrupció van-e, az sztem tökre nem érdekes, inkább valami szakmai felelősség nekem a kérdés ilyesmiben. Nem csak a kiíró - talán főleg nem a kiíró preferenciái miatt, hanem inkább az a szakember érdekel, aki azt tanulta, hogy egy ilyen pályázaton (n évvel ezelőtt, rendben) Flash a helyes választandó eszköz a fejlesztéshez. Ez pl. engem jobban aggaszt, mint hogy ki mennyit tett és tett-e egyáltalán zsebre.

Ezt nem fogjuk megtudni, hogy mi vezette. Lehet ez jutott eszébe a "vékony kliens" szóról, vagy sok unatkozó flash varázsló ült a cégnél. De szerintem ez a "vevő" szempontjából nagyobb gáz mint a fejlesztő szempontjából. Értsd már 2010-ben sem lehetett túl egyszerű egy flashes "vékony klienst" rásózni valakire .

Mert 5 éve készült és akkor ez tűnt jónak, szépnek, tartósnak.
Állandó fejlesztés miért nincs? Miért nem fejlődik folyamatosan? Ahogy egy cukrászda is megújul, még ha a sütik ugyanazok is.
Kérdés persze költői volt...

Te mikor láttál utoljára vCentert? (már ami nem valami kriptaszökevény). Oké, hogy az egyik legnagyobb szégyenük (volt) a flash alapú gui, de már évek óta a html5 az ajánlott, és talán 1-2 éve (meg nem mondom fejből hányas verziótól) ott a böszme nagy "deprecated" felirat a flash gui-s link mellett. Hogy mennyire használható a html5 gui azon lehet vitázni, de nem a flash (annál már sokkal sokkal jobb), hanem a vastagkliens ellenében. Ha valamit, akkor azt visszasírom, pontosabban azt, hogy nem annak egy platformfüggetlen változatával mentek tovább (bár az meg kurvaélet hogy java alapú lett volna :D).

A KSH Elektra "Haladjon Ön is a korral, süssön Váncza sütőporral!" felkiáltással lecseréli a Flash-technológiát, pont időben, hogy már nem támogatott többé a Flash (kimaxolták a technológiát):

https://elektra.ksh.hu/

Tisztelt Adatszolgáltató Partnerünk!

A Központi Statisztikai Hivatal átalakítja a KSH-ELEKTRA adatgyűjtési rendszert, kivezeti a böngészők által korlátozottan vagy egyáltalán nem támogatott Adobe Flash alapú működést és lecseréli az eddig használt egyedi űrlap technológiát az elektronikus ügyintézés során már jelenleg is számos területen bevezetett és központilag támogatott iFORM technológiára. A rendszer használatában, a már megszokott funkciók tekintetében adatszolgáltatóink nem fognak lényeges változást érzékelni.

Az éles üzembe helyezést megelőzően, 2020. december 28. és 2021. január 12. között próbaüzemet végzünk, ezen időszakban a KSH-Elektra rendszer nem lesz elérhető, kérdőívek beküldésére nem lesz lehetőség.

"Az iFORM TECHNOLÓGIÁRA ÁTÁLLÁS PRÓBAÜZEME alatt (2020.12.28 - 2021.01.12).a KSH-ELEKTRA rendszer NEM ÉRHETŐ EL!"

Ezek szerint január 12-vel indul az új rendszer.

Remélem nem kellenek a belépéshez új accountok/meghatalmazások, bár van egy sejtésem, hogy de.