"NAIH_AVATÁR" Bejelentkezés Kitöltő Keretprogram Linuxon - képernyőkép

 ( Charybdis | 2016. január 17., vasárnap - 2:19 )

Éppen a Magyar Kormány Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) honlapján vagyok, mert ugye ide kell bejelenteni, ha egy cég bármiféle személyes adattal akar foglalkozni (tehát kb. majdnem minden cégnek be kell ide jelentkeznie...).

Nem lesz ez nehéz - gondoltam én elsőre. Csakhogy ez fogad: http://www.naih.hu/bejelentkezes.html

"NAIH_AVATÁR" BEJELENTKEZÉS KITÖLTŐ KERETPROGRAM-ot kell letölteni (így nagybetűkkel).

Exe fájlt kell letölteni és telepíteni, amihez .NET 2.0 FRAMEWORK szükséges! Megnézem a hivatalos súgót, állítólag megy Linuxon, csak Mono kell hozzá. Megörülök, mert fent van az alap Mono futtatókörnyezet. Letölt, futtat Monóval, hibaüzenet: hiányzik valami fájl. Jó, akkor fórumozás, kiderül, hogy a mono-complete csomagot telepítsem, az hátha megoldja a problémát.

Pár száz mega új telepítés, így már elindul a "NAIH_AVATÁR" BEJELENTKEZÉS KITÖLTŐ KERETPROGRAM, de azonnal elszáll fatális hibával. Megint fórumozás (így már 1 órám ráment a dologra), kiderül, hogy nem nagyon van megoldás a problémára.

Új ötlet jön elő, nézzük meg, fut-e Wine alatt. Elindítom, és nagy szerencsémre megnyílik! Még nem próbáltam, hogy tényleg be tudja-e küldeni az adatokat, ez még ezután jön. Remélem működni fog...

De a program képernyőképét érdemes megnézni:

NAIH_AVATÁR BEJELENTKEZÉS KITÖLTŐ KERETPROGRAM

Kérdezem én, ehhez nem lett volna elég egy sima HTML űrlap, megtámogatva egy minimális javascript vagy szerveroldali ellenőrzéssel? Miért kell ehhez .NET Framework?

Najó tudom, örüljek hogy nem papír alapon kell beadni...

Bónusz: Másik állami szerv, a KSH Elektra Flash alapú felülete: https://elektra.ksh.hu/ (ez legalább megy Linuxon, de ehhez is miért kellett Flash?)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mert programozni mindenki tud. Én arra lennék kiváncsi, hogy ezekért a programokért kinek és mennyit fizettek ki? Gondolom a haver, vagy a sógor megint jól járt.

Ha ugyanaz a cég nem desktop alkalmazást csinálna, hanem webes felületet, mennyivel lenne olcsóbb? Vagy használjunk Google Forms-t az államigazgatásban? ;)

Nem tudom, hogy olcsóbb lenne-e, de platformfüggetlen lenne, a .NET keretrendszerhez Windows kell. A Mono nem tud mindent. Ezeknek a kötelezően használandó, sok embert érintő, állam által gyártott rendszereknek kötelezően platformfüggetlennek kéne lenniük, még mobiltelefonon és tableten is működniük kéne. Szerintem ez nem nagy elvárás így 2016-ban.

"Szerintem ez nem nagy elvárás így 2016-ban."

De, az.
___
Arany János: Grammatika versben

Bánomis én, hogy mit használnak. Erről a szarról lerí, hogy valami hobbiprogramozó első szárnypróbálgatása. "Nézd Anyu! Lehet kék is a háttér..."
Ami az anyagi részét érinti... Biztos vagyok benne, hogy valami fejesnek a valakije csinálta és tuti bezsebelt egy valag lóvét.

Még mindig jobb, mint amibe a napokban belefutottam: egy pre-2007 Excel fájlt (xls) tölts le, töltsd ki, nevezd el egy borderline katasztrofális nevezéktan szerint és küldd el mailben. Valami nagyon páva user rakhatta össze, mert ahol lehetett, listából lehetett választani az értékeket, validáció mondjuk természetesen nulla, és ami miatt hozzám került, hogy minden munkalap levédve jelszóval, a legtöbb esetben helyesen... a legtöbben, az egyik kitöltendő munkalap teljes egészében le van védve...

Szóval ha választani lehet, hogy egy bloat futtatókörnyezetet (.NET, Flash, Java akármi) kell, hogy kerítsek neki, amiben legalább PAPÍRON távolról kompetens emberek dolgoznak [papíron és távolról, mint a fenti screenshot mutatja :) ], vagy egy önjelölt ekszcel-huszár ténykedése között, még inkább előbbi...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

off: egyébként mi baj a screenshottal? Mármint persze, az alkalmazás úgy néz ki, mintha 1980-ban készült volna DOS-ra, de egy ilyen egyszerhasználatos kérdőívbeküldő vackot még ennyire sem bonyolítanék túl. :)

Az igényesség TELJES hiánya? Legalább arra ügyelhettek volna, hogy hogyan vannak a controlok elrendezve (ha már ennyire szánalmasan ragaszkodnak a beteg papíralapú bürokráciához, gondolom onnan vették az egyes pontban levő 3 és az 5-ös pontban levő 5 sort [kipróbáltam, a +-ok nyomkodása valószínűleg csak engedélyezik az adott sor - visszavonhatatlanul]).

Engem pl. kevésbé tud idegesíteni valami, ami konzisztensen szar, de láthatóan ők egy darabig még figyeltek is a külsőre (az utca/közterület neve mező ugyanolyan széles, mint alatta a technológia), aztán megunták: az 5-ös pontban teljesen random függőleges távolságok vannak a kontrolok között, ugyan nem tettem be valami grafikus progiba, de mintha a második sorban levő IRSZ mező (ami legjobb esetben is Ir. sz.-nek kéne lennie, bőven kiférne) egy pixellel el lenne csúszva. Oh... a plusz-os gombokra visszatérve: a 6.-os pontban már le van tiltva az a kontrol, amit kézzel (továbbra is: visszavonhatatlanul) engedélyezni kell a plusz gombbal.

Egyszerűen igénytelen, és a rossz értelemben véve. Az a tipikus "nézd anyu tudok háttérszínt állítani", és BÁRMI ok nélkül, csak azért, mert tudja, beállítja.

Jah, indításkor feldob egy ablakot, a program nevével és a verziójával (amit MINDEN értelmes ember a Súgó -> Névjegy alá tesz, mert a sötét középkor óta ott van) rajta egy gombbal "Belépés a programba" felirattal. Mi ez a program, a Matrix!? HOGY A FRANCBA LÉPNÉK BE EGY PROGRAMBA? Ja, és természetesen a belépéssel párhuzamosan nem zárja be a névjegy ablakot. Ha viszont kézzel kiikszelem, nálam elhasal, de feltételezzük, hogy ez nem az ő, hanem a Wine hibája [valszeg nem...].

Oh, a névjegy ablak előtt megjelenő dialog ablak, amiben közli, hogy sikerült kapcsolódnia a szerverhez (mert ez akkora csoda, hogy közölni kell?) címsora: "Figyelmeztetés!!" (sic). Mert annyira fontos és figyelemfelkeltő, hogy VALAMI működik ezzel a programmal kapcsolatban, hogy arra külön, nagyon kiemelten fontos KÉT FELKIÁLTÓJELES figyelmeztetést kell írni.

Az ellenőrzés? Úgy tűnik egy darab hibaüzenetük van:
"!! Nem elégséges vagy nem megfelelő érték !!". A Kapcsolattartó mezőt ellenőrzik, hogy legalább két szóból álljon [a kötőjel persze náluk szóelválasztó...]. A telefonszámot, hogy 8 számjegyet tartalmazzon, minden mást eldobnak [üdv a +-os nemzetközi formátumnak...]. Hoppá, van egy másik hibaüzenetük is: "!! Nem megfelelő érték !!", ha az e-mail cím nem e-mail cím formátumú. Pontosabban ha nem tartalmaz @ jelet, mert nem feltétlenül e-mail címet ellenőriznek... Hopsz)

Na jó, eddig bírtam...

Na, még egy: hány másodperc letölteni egy irányítószám listát a posta oldaláról (azt, hogy az milyen formátumú, most hagyjuk). Egy óra lett volna összerakni egy (Irsz, Város) párosokat tartalmazó listát, ami a validáláshoz amúgy is kelleni fog majd, és ez alapján mennyi lenne felhasználóbarát módon bekérni ezeket?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A félreértések elkerülése végett: nem az igénytelenséget vitatom, hanem feleslegesnek tartom, hogy most hirtelen ennyi ember elkezd foglalkozni egy ennyire jelentéktelen dologgal. ;)

Neked:
"jelentéktelen"

Neki:
"Éppen a Magyar Kormány Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) honlapján vagyok, mert ugye ide kell bejelenteni, ha egy cég bármiféle személyes adattal akar foglalkozni (tehát kb. majdnem minden cégnek be kell ide jelentkeznie...)."
--
♙♘♗♖♕♔

Szakadok :)

Gyorsan lementettem a képernyőmentést. Hátha még jó lesz valamire ez a színkombináció (kék háttér, sárga segítség, bordó kilépés, és zöld nyilacskák). :-)

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

És miért nem a nyomtatványkitöltőbe van?
Az legalább megy mindenütt.
Igaz java, de már megy vagy x éve és kinőtte a gyerekbetegségeit.

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

Ez eszembe sem jutott. Valóban használhatták volna.

Az már egy fokkal jobb megoldás lett volna... De inkább a HTML űrlap, az évi 5000 Ft-os kamarai sáp beszedési oldalon sima űrlap van: https://www.kamreg.hu/

Elképzelem Mari nénit Piripócson, aki falusi vendégházat üzemeltet, kezeli a szállóvendégei adatait, ezért be kell jelentkeznie a NAIH-hoz (ahogy a legtöbb cégnek). Próbálja működésre bírni a programot, elolvassa a használati útmutatót is, hátha közelebb kerül a megoldáshoz...

NAIH AVATÁR bejelentkezés kitöltő keretprogram dokumentáció
A szoftver működésének alapfeltétele a Microsoft ® Win 7-nél régebbi operációs rendszerek
esetében minimum a .NET Framework 2.0, Linux operációs rendszer esetében mono 2.10
Framework telepítése. A NAIH_Avatár program web szerviz alapú kommunikációt folytat a
Hatóság kiszolgáló szerverével, így a kitöltő programnak szüksége van a
81.183.229.204:51443 cím és port TCP elérésére. Ha a kitöltő program az indítás után jelzi,
hogy friss változatot használ akkor ez a kommunikáció sikeres volt és a kitöltött kérelem
közvetlenül beküldhető a Hatóság szerverére. Abban az esetben, ha a program az indítás
után kapcsolati hibát jelez, akkor a helyi tűzfal és/vagy proxy beállítások nem tették lehetővé
a 81.183.229.204:51443 IP címmel való TCP kommunikációt.
A .Net 2 keretprogram és az Avatar program a letöltés előtt titkosított csatornát próbál
létrehozni a rendszer, amihez a tanúsítványt is el kell fogadni. (Ha a tanúsítvány nem kerül
elfogadásra, akkor az aktuálisan használt böngésző vagy a proxy vagy forgalom filter nem
engedi a letöltést, így csak annyi látszik, hogy a link nem elérhető).
A beküldő oldalon a tűzfal beállításokat módosítani, a böngésző tanúsítványát elfogadni
szükséges.

Sima ügy, de biztos átgondolták, letesztelték, hogy ez elsőre menni fog-e a különböző Windows, Linux, Mac rendszereken, kezdő és haladó számítógéphasználóknak egyaránt?

> Próbálja működésre bírni a programot, elolvassa a használati útmutatót is, hátha közelebb kerül a megoldáshoz...

Mari néni meg sem fogja nyitni a használati útmutatót, ugyanis ha van egy desktop PC-je, akkor majdnem biztos, hogy lesz .NET 2.0 a gépén, az ugyanis valamikor XP SP2 (SP1?) óta minden Windows-ban benne van.

Az ÁNYK-hoz szükséges Java pl jóval kisebb eséllyel lesz feltelepítve egy átlagos desktop PC-n, akármilyen elterjedt is.

A Wiki ezzel vitatkozik: https://en.wikipedia.org/wiki/.NET_Framework
XP-re 1.0-t ír (ráadásul mint a telepítő CD-n egyébként fenn levő komponens), és nekem is úgy rémlik, hogy Vista-tól volt benne (az, hogy Windows update előszeretettel rak fel nem-feltétlenül-szükséges komponenseket már más kérdés)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A 2.0 valamelyik SP-vel jött be XP-re, de fixme. Ennyire részletesen nincs kedvem utánajárni, de asszem a Vista előtt már bőven megjelent.

Nyugodj meg akinek kell az ÁNYK az mind tudja mi a java és telepítve van. Egyébként meg az informatikus dolga az ilyeneket telepíteni ha külön program, ha nem. Elég sok könyvelőt láttam már életemben...

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

amire itt a kolléga utalt, hogy ugyan könyvelőből is elég sok van, de olyanból, akinek ezt meg kell csinálni, és egyébként meg semmi szüksége az ányk-ra, még több.

Vagy nem.
--
♙♘♗♖♕♔

elképzelhető, hogy nem. Mindenesetre adatok nélkül kb ugyanannyira hangzik hihetőnek, mint az, hogy ezt nagyrészt úgyis a könyvelők csinálják....

Ez alapján szerintem bármilyen verzió készíthetō http://81.183.229.204:51443/Default.asmx

Durva (sub).

Ez nagyon tetszik, főleg ahogy gelei szerencsétlenkedik a témában :D
Cég vagy felsővezető meg szeretné ezt oldani mondjuk egy Mac-en verzió jobban érdekel mint Mari néni xp-je, merthogy valószínűbb.
Az sem annyira mellékes, hogy ez itt fent ocsmány, aránytalan, undorító színű és elrendezése egy rohadtnagy káosz. Webappként meg menne az összes rendszeren, telefon, tablet, mac/BSD/Linux akármin. 2016 van nem 1996. Ma már hobbiból készített emulátorok mennek weben, nehogymár egy nyamvadt form gondot okozzon.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

törölve

Szerk: viszont az a vitakultúra, amit művelsz (ti. elindul az ad hominem fikkantás a komment első sorában, mindenféle érdemi tartalom nélkül) hányinger. Otthon is így kapcsolódsz be egy beszélgetésbe?

Nem.
Arról van szó, hogy a topiknyitó felvetett egy problémát, minek ehhez külön kliens, webesen megoldható etc. Lehetne szebb is, jobb is stb. Erre te, már nem először ugyanezen a vonalon jössz, hogy dehát mindenhol van vindóz, meg különben is, a .net benne van a zixpében blabla. Kit érdekel? Mi köze ehhez az egészhez? Hol érdekel bárkit is, hogy az ikszpé meg a dotnet amit a céged kókányol mit csinál és hol? Semennyire nem releváns, de te itt vagy és magyarázol róla. Akkor is, ha nincs érdemi alapja a hozzászólásodnak. Viszont visszaszólni szeretsz, majd a rutinoddal (?) legyőzöttnek tekinted az 'ellent', mert szerinted én (vagy akárki akivel ugyanazt csinálod) egy köcsög troll. Pont ugyanígy mint itt, próbálsz tükröt mutatni, csakhogy azon nem foncsor van hanem festék. Fekete, matt festék.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Acknowledged.

azért az ugye megvan, hogy a szál, amiben válaszolt arról szól, hogy miért nem az ánykban van (ami, ha nem tudod, egy java alapú vastagkliens), és gelei ehhez hasonlította?

Ha összevetjük az elérhető userbase-t egy hasonló minőséget feltételező Java 1.5 only vagy ActiveX-es IE6 (7?) only, webes megoldással, máris nem áll olyan rosszul az a .Net 2.0.

De ha a webformot is idevesszük, akkor egyik szörnyűségre sincs szükség. Azokhoz nagyonszép kész és ingyenes template-eket is találhatnak, amiket amúgy is sikeresen és előszeretettel használnak állami megrendeléseknél. Plusz kevesebb a kompatibilitási probléma, márha nem gyökér a fejlesztő. Itt fent speciel az, láthatóan papíron is elkúrná az egészet.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

És ha webappként lenne ugyanez a form, akkor is hányás lenne a UI.

Ez igaz.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Tudtátok, hogy már kijött az Avatar 2? Mármint a NAIH_AVATAR 2?

http://i.imgur.com/fm05DTI.jpg

Az a baj, hogy manapság a valid html tag-ekkel nem oldható meg a kattintásra megnyíló nagy kép beillesztése. :(
Ja nem.

Üdv. bnv

az a baj manapság, hogyha szólun treynek, kírja az id-inket a mod. naplóba

Á, értem!
Ezért inkább maradjon a kilométeres kép... :D

Üdv. bnv

Az még elérhető? (Nem találom.)
szerk.: megvan
--
♙♘♗♖♕♔

Nem úgy van, hogyha azért kezeled a személyes adatait mert az ügyfeled, akkor nem kell bejelentkezni? Ez akkor kell, hogyha csak úgy kezelnéd (hírlevél, nyereményjáték, ilyesmi)?

Még egy webshopnak is kell ilyen szám.

65. § (3) Nem vezet adatvédelmi nyilvántartást a Hatóság arról az adatkezelésről, amely

a) az adatkezelővel munkaviszonyban, tagsági viszonyban, óvodai nevelésben való részvételre irányuló, tanulói vagy tanulószerződéses jogviszonyban, kollégiumi tagsági viszonyban vagy - a pénzügyi szervezetek, közüzemi szolgáltatók, elektronikus hírközlési szolgáltatók ügyfelei kivételével - ügyfélkapcsolatban álló személyek adataira vonatkozik;

Persze, ha hírlevelet akarsz küldeni neki, vagy más célból felhasználni valóban kell, de ha ilyenek nincsenek akkor nem kell.

Szerintem ez is olyan, amit mindenki úgy értelmez, ahogy akar. Mi utánakérdeztünk a hivatalnál, mikor webshopot indítottunk és a sima regisztrációhoz is kérték a bejelentést. Még a kitöltő program is tartalmaz ilyet. Aztán simán lehet, hogy az ügyintéző nem volt képben, minden esetre pénzbe nem került, s van egy papír róla, ha mégis kitalálnák, hogy kell.

Az fasza, mert én is tőlük kérdeztem anno (2012), és akkor mondták, hogy ha csak azért kezelem az adataikat mert ügyfelek, akkor nem kell a fenti kivétel miatt. Viszont minden további miatt már kellene persze (ha hírlevelet akarna küldeni az ember, vagy ilyesmi).

+1 én is így olvasom ki a törvényből.

Pár hónapja kellett ezzel játszanom, akkor minden gond nélkül elindult sima mono-val. Azóta lehet, hogy frissült a program? :D

Na sikerült kitölteni ezt a csodát, de a legutolsó lépésnél (beküldés) összeszarta magát, lefagyott, eltűnt a program. De még szerencsére pont le tudta menteni az XML fájlt, amit emailben is el lehetett küldeni. Reméljük így jó lesz nekik. 2 kB méretű XML fájlt generált. Wine alatt ment csak, Mono nem vitte.

Ez a program egy hulladék. Elképesztő.

Az egész adatkezelési móka, ahogyan rögzíteni lehet a célokat, körbeírni stb., elég átgondolatlannak tűnik, vagy lehet, hogy csak simán a "kitöltőprogram" fícsörei határozták meg, hogy mi is lesz a rögzítés módja (minden célnak külön kérelem).

A fájlmentés látványos kudarc volt, gondoltam kezeli a könyvtárakat. Namost ez nem így van, simán létrehozott egy fájlnevet, amibe belerakta a teljes útvonalat.
Elképesztő. 2016-ban.
Nem azt mondom, hogy én egy nagy spíler lennék és ezerszer különbet tudnék, de ez elképesztő.

(Az elképesztő szó helyére bármit be lehet helyettesíteni, akár komplett mondatokat is, vérmérséklettől függően.)

--------------------------
"Nicolas, cage them!"

hahaha.... mennyivel egyszerűbb lett volna NodeJS+MongoDB-vel... ;^)))

Végre megjött a nyilvántartásba vételi határozat, tehát nagy nehezen működött Ubuntun, Wine alatt, a végén emailben küldve az XML fájlt.