Kozepso ujj az Euronics-nak

 ( sj | 2017. december 10., vasárnap - 15:08 )

Tortent az, hogy egyre jobban legatyasodott a mosogepunk. Meg idoben (oktober kozepe) kineztem egy Whirpool-t az Euronics webshop-jaban, regisztracio, rendeles, 2 nap mulva visszaigazolas, elkezdik beszerezni.

OK, meg 1-2 mosast talan kibir a jelenlegi. Majd 1 het mulva ertesites, amiben modositjak a varhato szallitasi idot, meg +3 het. Hubazz, ez mar necces lesz. Nem baj, van eleg tiszta ruha, ennyit meg pont kibirunk. Legfeljebb hetfon ujra a szombat gatya kerul sorra. Mar november kozepen jarunk, amikor a varhato datum elott 1 nappal felhivom oket, hogy akkor holnap ugye tuti jonni fof a cucc? Emberunk kozli, hogy meg mindig nem erkezett meg a gyartotol. Na de akkor megis mikor fog? Nem tudja megmondani. OK, kispajtas, de en erre nem tudok tovabb varni. Emberunk szerencsere megerto, mondja, hogy egy masik szamon toroltethetem a megrendelest. Mondom neki, mi lenne, ha o most right here, right now alapon torolne, ha mar ugyis felveszik az egesz beszelgetest? 'Ooo, hat vegul is jaaa, en is tudom torolni'. Koszb+, szevasz.

Namost van par nyugtalanito dolog, amiert kijar a lapat/bezboluto az Euronics-nek. Az egyik az, hogy miert nem jelzik a webshop-ban, hogy az adott termek nincs raktaron? A masik az, hogy ha nem hivom fel oket elotte, akkor megis mikor szolnak, hogy a 30 nappal kesobbre kitolt szallitasbol sem lesz semmi? Mert az valoban a gyarto sara, hogy a rendelesem utan 2 hettel kezdik meg a muanyagot banyaszni, meg a csavarokat, ..., CPU-t megrendelni hozza. De az mar az Euronics sara, hogy nem baszogatja a gyartot, hogy wtf? van mar, ill. hogy nem tajekoztatja a kocsog vasarlot IDOBEN, hogy fennakadas van.

Ehhez kepest kesz szerencse, hogy az Euronics webshopja leragadt a 2000-es evekben, es nem lehetett a vasarlas soran online fizetni is.

Szoval kedves Euronics, F*** U! megerdemlitek a kozepso ujjat:

A happy end az lett, hogy temposan bementunk egy Mediamarkt-ba (mondjuk azok sem egyszeruek), kivalasztottuk az egyiket. Sajna abbol csak a bemutato darab van, amit naponta 200x vegigtapiznak, csattogtatnak, korbetekergetik a gombjat. OK, akkor megrendeljuk a webshop-ban, es voila! 2 nap mulva mar a furdoszobaban volt a cucc. Masnap sikeres probauzem (=mosas). A vilag ismet megmenekult...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Sajna mostanában én is megjártam a weshoppal.
Rendeltem 2 gumit a motorra. Az elő webshop felhív, hogy csak egy van raktáron kell-e.
Nah mondom ok küldd majd kerítek másikat. Meg is rendeltem a másik gumit az mbm gumitól. Visszaigazolás jön, aztírja 5-6 nap. Mivel pénteken rendeltem kivártam a következő pénteket. Hívom őket, hogy wtf mert ugye nem érkezett semmi.
Erre a következő a szöveg:
"Erre ő nem ér rá meg hogy sok a munkája és nincs ideje feladni a rendeléseket meg hogy most amúgy is csak 5 nap mit parázok."
Mondom baszki akkor törölt a rendelést.
És mondja, hogy nem is látja, de mondjam már mit is rendeltem... Bemondom erre jaa ok törlöm.
Hát mondom barátom ha így viselkedsz nem sokáig lesz sok munkád.
Megrendeltem az az egy k@@&@ gumit egy 3. helyről. Onnan egyből hívtak, hogy 5 nap megvárom-e.
Mondom most már kiba mindegy megvárom.
Legalább nem vagy egyedül a webshopszopással:D

pch
--
SB-soft online ügyviteli rendszer
--

Én bevállaltam egy csamcsungot (pedig a telefonjaikra azt mondtam, hogy soha többé), 4 év garanciával. A régi egy Ariston Aqualtis volt - eltört a dobcsillag, az üst ragasztott, dobcsillag külön nem kapható - viszont kibírt ~10 évet... A "miért ez?" kérdésre egyszerű a válasz: erre volt a leghosszabb elérhető garancia - több szerelő egybehangzó álíltása szerint ez a legfontosabb. (Jó, valami török vacakra lett volna öt év, de annak a kidolgozása rémisztő volt a sorjás műanyag alkatrészeket látva...)
A webshop kiválasztásánál két szempontom volt: legyen online fizetési lehetőség és házhoz szállítás - a Pcland lett a nyerő.

Euronics = Instant Karma azoknak, akik az "elromlott" problémát veddmegdobdki hozzáállással kívánják orvosolni. Elköltött pénzük nyereség részéből pedig nem szakemberek (pl. egy mosógépszerelő) megélhetése valósul meg, hanem dúsgazdag cégtulajdonosok vesznek új yacht-ot, magánrepülőgépet, meg túlárazott golfütőt.

Ettől függetlenül még ugyanúgy kapja be az Euronics.

Lásd az én esetemet: Jött szerelő, márkaszervízes tapasztalattal meg k.va nagz arccal. Tünet: centrifugázásnál kopog a mosógép, és szokatlanul rázkódik. Szerelői verdikt: lengéscsillapító csere. Cseréli, közben felveti, hogy "ez már lett-e piszkálva, mert rossz helyre van beakasztva" - nem b+, nem lett piszkálva, ahogy a gyárból kijött.
Valamit csökken a remegés, nem is kolompol (na ja, üresen lett tesztelve), "szakember" megélhetését biztosítandó, egy becsületesen méretes pénzmaggal "szakember" balra el.
Másik szerelő, miután mosásnál semmi nem változott, érkezik, gép teteje levesz, dobot picit megmozdít: verdikt: komplett üst csere, dobbal, fűtőszállal, tok-vonó, mert a dobcsillag vagy törött, vagy a három rögzítés közül az egyk elengedte a dobot. Cserealkatrés soktízezer Ft, szerelő munkadíja párezer Ft, ha úgy döntök, hogy rászánom magam a dob teljes cseréjére, akkor a munkadíjból ez lejön. (Választhattam, hogy lesz egy tíz éves mosógépem új csapágyazással-dobbal-ezzel-azzal egy fél gép áráért, vagy veszek egy újat, a régiből meg kiárulok egy fél gép árányi alkatrészt) A rakat jótanács, amit adott bőven megérte, úgyhogy maradt a csere - meg egy rakat eladó mosógép alkatrész.
Ja, a gép szétszedésénél alaposan megnéztem a lengéscsillapítók bekötési pontjait - nem lehet rossz helyre rakni, úgyhogy anagyarcú baromnak (első "szerelő") innen is üzenem, hogy remélem, egyszer rádől egy mosógép, miközben gányolja...

Nem gondolom, hogy minden szakember jófej és fölötte áll az Euronics-nak, de azt sem gondolom, hogy a vegyél újat mantrának kell az elsődlegesnek lennie. Ha a mosógépem romlana el és annyiba kerülne megcsináltatni, mint egy újat venni, én inkább egy nem nagyarcú, megbízható szerelőre költeném azt a pénzt, mintsem a rövid élettartamra tervező mosógépgyárra, hogy az továbbra is folytassa vadkapitalista ámokfutását.

Az előző mosógépre hat év (3+3) garancia volt (erre nem a "rövid élettartamra tervező" a megfelelő jelző) élt ~10 évet.
Javítása az új árának nagyjából a felébe került volna úgy, hogy a vége egy 10+ éves mosógép, 10+ éves motorral, elektronikával, szivattyúval, vázzal, meg egyéb apró lomokkal, mindezekre nulla garanciával (és rettenet gyári árakkal a cserealkatrészekre - bontott csak nagy szerencsével, és az ugye lutri, hogy még megy, de bármikor bedögölhet).
nagyjából az új ár negyede, maximum harmada az, amit még érdemes bevállalni, de azt is csak akkor, ha olyan alkatrész döglött meg, ami "szokott" dögleni, nem pedig olyan, ami ritkán hullik el. Fél új ár esetén már a szerelők sem javasolják a javítást, mert a jó ég tudja, hogy mi jön még ki menet közben, vagy épp néhány hét vagy hónap múlva.

A javítással szemben a másik lehetőség volt venni négy (a motorra és a vele egybeépült részre tíz) év garanciát azzal, hogy új mosógépet is kapok mellé. Szerintem ez sem a "rövid élettartamra tervezés" kategória - és ha igen, négy évig a gyártónál a labda.

A 10 év már szép élettartam, ilyen időtartam után már egyre inkább érthetővé és jogossá válik a csere.

Ugyanakkor:

Idézet:
Fél új ár esetén már a szerelők sem javasolják a javítást, mert a jó ég tudja, hogy mi jön még ki menet közben, vagy épp néhány hét vagy hónap múlva.

Ismerelem a szerelők eme fajtáját és nagyon messze szoktam elzavarni őket. Már, amikor ő ajánlja, hogy dobjam ki. Magyarra lefordítva: nincs kedvem foglalkozni a szaroddal, mert konzumer esetekhez vagyok szokva.

"..A 10 év már szép élettartam.."

Ne már.., 1984(!) óta megy a Energomat-unk és mosás szinte minden nap van, (amikor centrizésbe kezd, - akkor legkésőbb, - biztosan meghallom.., :)

Az összes eddigi javítási költsége ez idő alatt: Volt egy külső burkolatcsere = 7000,- volt egyik oldalon, ékszíjkerék-csapágy = 5000.- még ezen kívül volt "asszem" 3 alkalom, amikor kihívtuk a szerelőt és egyszer egy szeget vett ki a szivattyú környékéről = 500.-, - volt amikor szélsebesen elhúzott 5 percen belül, - nem kért semmit, mert megállapította, hogy semmi baja. (Alig tudtam "elsietés" közben a zsebébe tuszkolni némi fájdalomdíjat...)

Miért is szép az a tíz év? - A Voyager már 37 éve küldözgeti az üzeneteit vissza a Földre a -260︒C -os univerzumból...

Relatíve szép, egy olyan piacon, ahol örülhetsz, ha a garanciaidejét kibírja.

Az Energomatodhoz hasonló élettartam lenne az ideális. Isten éltesse sokáig!

Ezt nevezem én mérnöki teljesítménynek. Kevesebb lenne a világunkban a szemét, - ha ez lenne a cél, - és persze ilyen lenne a mérnöki tudás az iparban mindenütt. (Emberünk egy "Nobelt" megérdemelne, az biztos!)

Feleségem már nagyon utálja, de én "kitartok", már csak a tisztelet okán is. (Legtöbb család a baráti körben már 4., 5. mosógépet szaggatja az eltelt idő alatt.)

Energo-matt, azaz az energiafelhasználásnak ad egy bazi nagy mattot... Veterán autóval is lehet virítani, de azért a vezetési és utazási kényelme, fogyasztása messze elmarad attól, ami manapság elvárható egy autótól. Pedig az autó pont, hogy hosszú távon megtartva éri meg.

Az energiafelhasználás addig jelent problémát, amíg az energiát környezetszennyező módon állítjuk elő. Ha azt a rengeteg mérnökórát, amit a tervezett elavulásba ölnek megújulókba ölnék, már lehet, hogy lenne olyan napelemünk, vagy naperőművünk, amit nem környezetszennyező előállítani. Ekkor pedig nem jelentene problémát az Energomat magasabb fogyasztása.

Nem csak a fogyasztása magasabb, a vízigénye is - és az ivóvíz, illetve a mosásra alkalmas víz (nem, az esővíz nem alkalmas ilyen célra a levegőből beoldott por, korom és ki tudja, még miminden miatt) egyre drágábban érhető el.
A modern igények nagyságrendjében nincs "tiszta" energia, csak piszkos és kevésbé piszkos - a napelem teljes életciklusát, vagy épp egy szélturbináét (15-17 év után dolgozd fel újra a kompozit anyagból készült rotort...) végignézve... Nagyon izzadtságszagúan lehetne rajta sokat "zöldíteni".
A tervezett avulás nevű mantrát meg nemkéne - legalábbis értelmes emberek között nem...

A vízigény egyenlő a fogyasztással. A víz elfogyasztása energia elfogyasztásával egyenlő, legalább is ebből a szempontból problémás. A vizet nem lehet a klasszikus értelemben pazarolni, mivel a víz körforgásban van. Pazarolni a tisztított vizet tudod, illetve azokat az erőforrásokat, amiket a tisztításba belefektettek. Azt pedig ki lehetne számolni, hogy 30 évig extra fogyasztású, tartós Energomatot üzemeltetni környzetszennyezőbb, vagy 3-5 évente új [i]veddmegdobdki[/i ] mosógépet venni (nyersanyag feldolgozása, legyártás, szállítás oda vásárláskor, szállítás vissza kidobáskor, újrafeldolgozás). Nem vagyok benne biztos, hogy a "modern technológia" nyerne.

A "modern igények" nem önmaguktól fellépő igények, azokat manipulatív módon marketinggel, vagy döntési csapdák felállításával ültetik bele az emberek tudatába. Ezekkel le lehetne állni és átállni a tartós fogyasztási cikkek gyártására. Üzleti modell kérdése. Ha a befektető rövid távon szeretne nagy volumenű nyereséget, akkor rövid élettartamúak lesznek a mosógépek, ha nem tervezett módon, akkor azért, mert silány minőségű anyagokból csinálják, a tartósságra pedig nem fordítanak mérnökórákat. Ha pedig befektetőék megelégszenek a hosszabb távú, kevesebb nyereséggel, akkor lehetnek hosszabb távú termékek.

A tervezett elavulást felőlem hívhatjuk máshogy. Hívhatjuk úgy is, hogy a legyártott technológia tudatos elsilányítása a tartósság szempontjából.

Az Energomat olyan 120 liter vízzel mos ki 4-4.5kg ruhát (Elektromos fogyasztásra nem találtam adatot, de a motor felvett teljesítménye magasabb, mint a mostani átlagos mosógépeké). Felújítva most olyan 35-40E Ft - egy év garanciával. Centrifuga eléri a "van ilyen funkciója" kategóriát, mosás után egy nappal már száraz is lesz a cucc (adatlap alapján 760g víz marad egy kg ruhában, ez ~28 órás száradást jelent).
A Samsung mosógépem gyári adatát nézve (éves fogyasztást leosztva a számításhoz használt ciklusszámmal) 47lier vízzel mos ki 8kg ruhát, miközben a fogyasztása 0.7kWh/ciklus. A centrifuga 1200-as, a száradási időre 14 óra a gyári adat, amit a tapsztalatok is alátámasztanak. Ez a gép olyan 120-130E Ft, amiért 4 év garancia jár(t).

Számoljunk egy kicsit: évi 220 ciklust számolva a Samsung kimos 1760kg ruhát, 10500 liter vízzel. Ez az Energomatnak 391 ciklus, közel 47000 literébe kerül. Egy köbméter víz 220Ft, csatornadíj 375 Ft, ez egy év alatt ~22000Ft különbség - csak a víz- és csatornadíjat számolva. Sacc/kábé ugyanekkora (vayg nagyobb) különbség van az elektromos energia tekintetében. Innentől meg bő két év alatt kifizeted az árkülönbséget úgy, hogy a kényelmi dolgokat még nem is forintosítottam...

Egyébként az Energomat olyan régi technika, hogy a számításaid alapján, - bár a használat sokféle módon befolyásolhatja a költségeket, - vannak tartalékok az eszközök helyes kezelésében is, - igazad is van.
(Említettem, hogy nálam már "fanatizmus" is van a megtartását illetően.)

De ha a mai, már valamemannyire energiatakarékos gépeket cseréled ki 4-5 évenként akkor, akkora különbséget már nem tudsz levezetni. (Max, szín, divat vagy csendesebb működés, - elenyésző különbségek.) Végül marad a kényszerű csere és a kidobott újabb és újabb mosógép-szeméthegyek.

A ~10 éves, akkor A++ minősítésű géphez képest az új harmadával többet mos, harmadával kevesebb energia és víz felhasználásával. (A régi gép utódja, ami csak picivel tud jobb számokat, egyébként most is kapható...)
Azt se felejtsd el, hogy a lecserélt gép alkaztrészei részben új tulajdonosnál hosszabbítottak élettartamot 6-10 éves mosógépekben.
Hogy a mostanit lecserélem-e 4-5 év múlva, az a jövő zenéje (nem IT-infrastruktúra, ahol a max. garancia leteltével cserélik a hardvert - na az tényleg pazarlás...) ha működik, akkor nem. Ha meghibásodik, és megéri javíttatni, akkor sem.

A használatban akkor van tartalék, ha nem használod: 4.5kg ruhát kimos 120 liter vízzel, a Samsung meg 8-at, kevesebb, mint ötvennel. És persze, a termék teljes életciklusát nézve lehet, hogy a gyártás/szállítás ezt megduplázza - de még így is jobb, mint a kohószökevény Energomat (Ez utóbbi nyolc kilóra arányosítva ~213 litert iszik meg).

Ott követted el a hibát, hogy pénzben mértél mindent. Azt viszont nem mérted, hogy a 4 évente új mosógép ide-oda szállítgatással, újragyártogatással milyen környezetterhelést okozol. Ha neked kéne megfizetned a CO2 és egyéb szennyezőanyagok semlegesítését a légkörben, járulékosan a mosógépek után, nagyobb összeg jönne ki. Nem beszélve arról, hogy ha az Energomat-ot javíttatod, azzal magyar munkaerőt támogatsz (szakember megélhetését), nem pedig egy profitmultit, ami mögött álló befektető yacht-ján plusz egy buborék lesz a jakuzziban az új mosógépedtől.

Most már tudom, mi a baj... kikapcsoltam a hupper extensiont... Az a magyar munkaerő, aki a mosógépet "javítja" a legtöbb esetben zsebbefizetős, ajtógaranciás kókler, tisztelet a kevés kivételnek.
Az értő olvasás neked sem erősséged: nem négy évente, hanem akkor, amikor a javítási költség olyan (a jó magyar szakemberek ugye...) szintre nő, aminél már jobban megéri a csere, és a régi, még használható komponensek újrahasznosítása, eladása.

Ja, a Samsung szervízben is magyarok dolgoznak, fullban bejelentett, jogkövető módon foglalkoztatva, és a javításokról korrekt számla is kiállításra kerül... (Telefont javíttattam náluk, nem mosógépet, de elhanyagolhatónak tartom annak az esélyét, hogy háztartási nagygépek esetén ne így lenne...)

Csak éppen a fizetésük alacsony és a szervizköltségen híznak befektetőék.

A fizetésük alacsony? Istenkém, nézz körbe kicsit a világban :)

Te lehet, hogy "a világban" élsz és "a világ" történéseiből vezeted le, hogy mi történik körülöted, de én Magyarországon élek. Ahol a Samsung szervizekben dolgozó alkalmazottak bére éhbér.

Te ezt honnan vezetted le? Láttál olyat, aki hallott olyanról, akinek mondta valki, akinek azismerőse látott olyat, aki... satöbbi. Az, hogy mi kevés és mi sok, az relatív - aki ismer olyat, aki szerinte kevesebb munkával, könnyebbenkeres többet, annak a fizetése éhbér, kevés - de ha azt mondják neki, hogy ha kevés, akkor javíts a lehetőségeiden, és válassz olyan munkát, ami többet hoz a konyhára...

Egy szervizes ismerősömtől hallottam. Tehát igaz™. Legalább annyira, amennyire a #120liter.

Nem beszélve arról, hogy valódi, szervizeshez méltó munkát is kevésbé végezhetnek, mert csomó céges policy van arra, hogy mit kell azonnal javíthatatlannak tekinteni. Ami garanciaidőn belül szimpla idealizmus (az új jobb, mint a javított), azonkívül meg vadkapitalista profitérdek.

Ezt biztos nekem...? A javításnál az diktál, aki fizet. Garanciális és garancia utáni esetben is. Ha az eljárás az, hogy x összetett alkatrészt cserélni kell (és megy vissza a gyártóhoz), akkor azt cserélni kell, mert az egyedi javítást sem időben, sem semmilyen módon nem finanszírozza/vállalja az, aki a költségeket állja. Ha egy programban hiba van, minek az egészet tepelítőstől, doksistól, mindenestől újrabildelve új verzióban kiadni? Miért nem elég azt a néhány fájlt átírni egy leírás alapján a rendszergazdának...?
És nem, nem profitérdek - egy következő hibánál a Jóskapistabélagéza által megkókányolt alkatrésszel mi legyen? Mekkora/milyen módosítás az, ami "belefér" a gyártónak a "vállalom a hibával kapcsolatos költségeket"-be, és mi az, ami nem? Vagy ha a Jóskapistabélagéza mester "javítása" később más hibát okoz? Annak ki viseki a költségét?

Az orrod hegyén túl is vannak dolgok, sőt a világ döntő része is ott található, lehet, hogy érdemes lenne oda is nézni - legalább néha...

Ja, ha az ismerősödnek éhbér, amit fizetnek neki,a kkor hagyja ott, csapjon fel maszek szerelőnek, sz@rjon az adózásra, és éljen boldogan, mert a sok sz@r új mosógép rengeteg munkát foga dni neki, és rengeteg ügyfele lesz, pláne, ha hozzáteszi, hogy "márkaszervízes tapasztalattal rendelkező" szerelő...

Idézet:
A javításnál az diktál, aki fizet. Garanciális és garancia utáni esetben is.

Eme szélsőséges idealizmusod nem kívánom boncolgatni, csupán leírom, mit felejtesz el.

 • Magyar Birka szeretné szervizeltetni a mosógépét. A mosógép garanciális. A szerelő házhoz jön, majd megállapítja, hogy az elektronika hibásodott meg, ezért főpanelcsere. Magyar Birka azt se tudja, mi az a főpanel, a cserét még megérti, dehát ha úgyis garanciába megy, akkor miért ne. Kicserélik.
  Tehát: Ahelyett, hogy a panelt megjavítaná SMD forrasztóval, kicseréli, a rajta lévő 98% működő részét kihajítja (elpocsékolja).
 • Magyar Birka szeretné szervizeltetni a mosógépét. A mosógép garanciális. A szerelő házhoz jön, majd megállapítja, hogy az üst sérült, kicsit deformálódott, ezért üstcsere. Ha úgyis garanciába megy, akkor miért ne. Kicserélik.
  Tehát: Ahelyett, hogy az üstöt hegesztővel megjavítaná, kicseréli, a maradék, nem sérült 98%-ot kihajítja (elpocsékolja).
 • Magyar Birka szeretné szervizeltetni a mosógépét. A mosógép garanciális. A szerelő házhoz jön, majd megállapítja, hogy a motor leégett, ezért motorcsere. Ha úgyis garanciába megy, akkor miért ne. Kicserélik.
  Tehát: Ahelyett, hogy a motort magyar munkaerővel újratekercseltetnék, kicserélik (értsd: egy multi egy gazdasági rabszolgával legyártatja mégegyszer).
 • Magyar Birka szeretné szervizeltetni a mosógépét. A mosógép már nem garanciális. A szerelő házhoz jön, majd megállapítja, hogy az elektronika hibásodott meg, ezért főpanelcsere. 30 ezer forint. Magyar Birka azt se tudja, mi az a főpanel, a cserét még megérti, dehát ha 60 ezerért kap egy komplett új mosógépet, miért ne inkább azt vegye meg. Tehát: Ahelyett, hogy a panelt megjavítanák SMD forrasztóval, kicserélik, a rajta lévő 98% működő részét kihajítják (elpocsékolják). Ja nem. Az egészet kihajítják (elpocsékolják).
 • Magyar Birka szeretné szervizeltetni a mosógépét. A mosógép már nem garanciális. A szerelő házhoz jön, majd megállapítja, hogy az üst sérült, kicsit deformálódott, ezért üstcsere. 40 ezer forint. Magyar Birka szemébe tetoválódott a Media Markt éppen aktuális mosógép ajánlata 59990 Ft-ért.
  Tehát: Ahelyett, hogy az üstöt célszerszámmal, vagy hegesztővel megjavítanák, kicserélik, a maradék, nem sérült 98%-ot kihajítják (elpocsékolják). Ja nem. Az egészet kihajítják (elpocsékolják).
 • Magyar Birka szeretné szervizeltetni a mosógépét. A mosógép már nem garanciális. A szerelő házhoz jön, majd megállapítja, hogy a motor leégett, ezért motorcsere, vagy újratekercseltetés. Mivel az újratekercseltetés macerás (kell keresni hozzá plusz szakembert) és Magyar Birka mindenre azonnal szeretne megoldást, hiszen a reklámokban feltűnő boldog családoknak mindenre azonnal van megoldásuk, inkább a cserét választja. Ja nem, mert az is 30 ezer. 60 ezerért meg benne érezheti magát a reklámfilmek boldog családjában.
  Tehát: Ahelyett, hogy a motort magyar munkaerővel újratekercseltetnék, kicserélnék, inkább az egészet kihajítják (értsd: elpocsékolják).

Idézet:
Ha egy programban hiba van, minek az egészet tepelítőstől, doksistól, mindenestől újrabildelve új verzióban kiadni? Miért nem elég azt a néhány fájlt átírni egy leírás alapján a rendszergazdának...?

Na igen, ez egy jó kérdés. Mert ennek ellenére mindenestől, újrabildelve készül.

Idézet:
Ja, ha az ismerősödnek éhbér, amit fizetnek neki,a kkor hagyja ott, csapjon fel maszek szerelőnek, sz@rjon az adózásra, és éljen boldogan, mert a sok sz@r új mosógép rengeteg munkát foga dni neki, és rengeteg ügyfele lesz, pláne, ha hozzáteszi, hogy "márkaszervízes tapasztalattal rendelkező" szerelő...

Köszönöm szépen az okoskodó áldozathibáztatást, a nevében is. Majd átadom neki.

Az üst általában ragasztott műanyag - tartósabb(!), könnyebb, és jóval egyszerűbb a rögzítéseket ráépíteni. Extrém ritkán sérül. Ha a dobra gondoltál, azt ne felejtsd el, hogy a precíz kiegyensúlyozást mellőző kézi matyizás lehet, hogy elfogadható a centrifugálásnál 600-as fordulatszámon pörgő, 4-4.5kg száraz ruhát befogadó, amúgy is ugrabugráló mosógépnél (legfeljebb szétveri a csapágyazást), de ugyanez egy dupla töltőtömegű, dupla fordulatszámon dolgozó berendezésnél már nem biztos, hogy jó ötlet. A dob-dobcsillag kapcsolat is kellően érdekes, azt sem minden hegesztő tudja megcsinálni.
Elektronika... Igen, lehetne minden egyes szervízben a teljes elektronika hibafeltárására és javítására szakemnert és technológiát telepíteni, a kérdés az, hogy ki fizeti meg? A kiszerelt hibás alkatrészt meg van, ahol "vissza a gyártónak" kezelik, és a gyártó vagy javítja, vagy újrahasznosításra megy. Tetszik, vagy sem, tényleg legyártja egy robot gyártósor secperc alatt, a hibakereséssel/javítással meg szakemberek munkaórái mennének el, ami bőven többe kerül, mint mindenféle környezetvédelmi termékdíj és hasonló felszámításával legyártani egy újat.
Motor esetében válasszuk ketté a dolgot: szíjhajtás esetében még jöhetne az újratekercselés - drágább, mint egy használt motor, és tovább is tart, azaz hosszabb ideig marad a tulajdonos mosógép nélkül. Az, hogy a szervíz garanciaidő után mit rak be csereként a leégett motor helyett, illetve a leégettet elviszi-e megtekertetni, ez a szervíz dolga - ha nekik megéri tekertetni, akkor miért nem csinálják? Amíg párezer Ft-ért van egyben motor, addig nem fognak ezzel szívni. (nem 30E a csere, jóval kevesebb, ha megfelel használt motor is. Új motor esetében meg tessenmegfizetni a talán már évek óta csak cserealkatrészként gyártott motor extra költségeit)
A közvetlen hajtásnál meg a kompakt kivitel okán a szerelhetőség ugyan problémás, de a 10 év garancia gyakorlatilag (bőven) lefedi a mosógép várható élettartamát - a kicserélt alkatrésszel meg a gyártó/szervíz csinál, amit akar.

Az általad lebirkázott tulajdonos egy dolgot szeretne: mosni. Méhozzá úgy, hogy megbízhatóan működő, lehetőleg gazdaságosan üzemeltethető mosógépe legyen. Kiszámolja, hogy egy hónapban mennyibe kerül, ha újat vesz, és az eltart a garanciaidő végéig, meg azt, hogy ha javíttat, és mégegy javítás bejön néhány éven belül, az mennyibe fáj neki, és az aktuális igényeit figyelembe véve dönt, hogy mit bír el a pénztárcája. Ha azt bírja el, hogy minimál minőségben javíttat, és inkább per mosás költ többet, bevállalva azt, hogy esetleg néhány hónapon belül ismét zsebbe kell nyúlnia, akkor azt, ha meg azt, hogy pár évig (1-2-4-5 év gyártója válogatja) nem akar javításra költeni, miközben az üzemeltetés is olcsóbb, akkor meg azt.

Az ismerősödet üdvözlöm, ha tényleg olyan májer mosógépszerelésben, akkro biztosan meg fog élni belőle, pláne, ha a vezérléseket is meg tudja szerelni (pimf összeg egy ESD munkahely kialakítása midnenféle SMD-alkatrészek ki/be szereléséhez, illetve a "faék egyszerű" mosógépvezérlések teszteléséhez, hibakereséséhez...), a dobot/üstöt is ki tudja lakatolni (elég hozzá egy csilliom éves hetra trafó...), meg a motort is képes megtekerni olcsóér'...

"profitmultit"
"szakember megélhetését"

Mert a szakember csupa jó szívből dolgozik, nem a profitra hajt? Frászt nem, különösen a mostani világban, amikor hiányszakma mindegyik. Ocsmányul elkérik a pénzt a legapróbb javításért is.

Ezért inkább multiékat választod.

Azt választom ami kiszolgálja az igényemet. Ha elromlik valami elhívom a szerelőt, ha van értelme javítani. Ha van valami jobb, kényelmesebb, akkor pedig megveszem. Ennyi.

megveszem*

* kidobom a régit, szennyezem a környezetet és elásom unokáink jövőjét a saját kényelmem érdekében.

Nagyon szép, hogy az érzelmeimre akarsz hatni (pont ezen akadtál ki egy korábbi kommentnél, gratulálok) de tudod, akkor van jogod ilyet mondani, ha te magad még nem dobtál ki semmit :) El tudod mondani ezt magadról?

Szerencsére nem te mondod meg, hogy mihez van jogom.

A kínos kérdésre válasz adás alól ismét kényelmesen kibújtál.

"Boldog karácsonyt kívánok!"

:-D

Meglepne, ha neked bármilyen fogalmad lenne az újrahasznosításról. Tudom, az is a "nagy fejlődés" része, amiből a kimaradást választottad...

Az adócsaló, ajtógaranciás barmok helyett igen.

Lehet, hogy jók a számításaid de talán van emberi oldala is az összehasonlításnak. Mi a harmadik mosógépünket nyúzzuk (kevesebb idő alatt) amíg Apámék még mindig a 84-es Hajdút. Az öregem kitanulta, ért hozzá, az alkatrészek olcsón beszerezhetőek. Bevált, nem cseréli le mert az "új szarokban" nem bízik. A Lehel hűtőgépük 25 éves, tavaly cserélte ki az ajtógumit és időnként kitisztítja motor alatti tartályt. Neki a "megspóroltam egy új mosógép árát" nem képvisel akkora előnyt, a "már megint le kell cserélnem mert tönkrement" bosszúságával szemben.

+1

Öreg fa törik, nem hajlik. Viszont a "megszokás" ellenére ha végiggondolná/számolná, hogy mennyivel többet fizet ki az ócska sz@rok fogyasztására (víz, villany)... De nem számolják ki, nem veszik észre, hogy a többszörös fogyasztás milyen pazarlást jelent... A "már megint le kell cserélnem, mert tönkrement" félelem az információhiányból fakad - azt, hogy most is vannak hosszan, jól működő berendezések, az "nem hír", nem kotkodálja a szomszéd tyúkja (is). Ellenben azt, hogy valamivel probléma volt, azt igen, azok rettenet hangosak tudnak lenni - tapaszatalat, hogy az esetek egy jelentős része a "nem olvasta el" meg az "úgy gondoltam, hogy tudja" felhasználói hozzáállásból fakad.

Kicsit Kowalski az Öreg, hiába ajánlanak neki japán autót marad a 72-es Gran Torino ;) Nem mindig működik a matek.

Valoszinuleg a szuleidnek az megfelel de nem mindenki szeretne ha a mosogep vitustancot jarna centrifugalas cimszoval. Valamint a 9kg ruhat sem haromszori nekifutasra szeretnem kimosni. Plusz minden mosaskor elo kene rancigalni a konyhapult alol meg hat zajos is nem kicsit...
Plusz kesleltetve inditani sem lehet.

Mechanikus szerkezet. Szerintem dugaljas időkapcsolóval rákapcsolható a hálózati feszültség.

:)

10-16A-es masszív, vízmentes berendezéssel, mert ugye vizes helyiségről van szó... Bár azt, hogy éjszaka mosson ki, hogy reggel lehessen teregetni, azt azért Energomat kategóriával csak füldugóval szabad vállalni...

Itt találsz adatokat az Energomatról (E):
http://retronom.hu/node/12238
Itt pedig egy Whirlpool (W) mosógépről:
http://docs.whirlpool.eu/_doc/501930000154HU.pdf

Tarka mosás 40 (°C)

E: 4 kg, 40 liter, 55 perc, 0,70 kWh
W: 3 kg, 45 liter, 60 perc, 0,45 kWh

12 kg ruha esetén:
E: 120 liter (117.- Ft) 165 perc 2,1 kWh (95.- Ft) = 212.- Ft
W: 180 liter (176.- Ft) 240 perc 1,8 kWh (81.- Ft) = 257.- Ft

Nem ezt az eredményt vártam, tehát biztos, hogy elnéztem valamit. ;) Energomatot mindenkinek!

Nesztek, fejlődés™!

Most pedig várjuk szeretettel a TDP hadsereget. Avagy, azokat a hupukat, akik az új processzor fejlettségét alacsonyabb néhány Watt TDP különbségben mérik, miközben megawattokat égettetnek el a megvásárlással és a kiszállítással. Várjuk őket, hogy megmagyarázzák, hogy a kilónként 250 Wattórával kevesebbet fogyasztó Whirlpool micsoda cosdálatos nagy innováció™ az Energomathoz képest.

Miközben meg az elmúlt 30 évben annyira voltak képesek, hogy a fogyaszás csökkenéséhez képest exponenciálisan csökkentsék az élettartamot is.

Az 50liter (25+25, a 40 nem tudom, honnan jött ki) eléggé erősen alulbecsült adat, amit az Energomat programlapja megad (felhasználási tapasztalat), mint ahogy az is, hogy a 4.5kg száraz ruhával eléggé gyengén muzsikál, olyan 4kg az, amivel az "elfogadható" szint alját megüti.
Számoljuk vissza a Samsunk fogyasztását: 10500liter/1760kg az nagyjából 6 liter/kg, azaz egy 8k-os mosás olyan 47-48 liter víz, de legyen ötven - nyolc kilóra. Ha az Energomat 50 litere igaz, akkor is kétszeres szorzó van a vízfogyasztásban.
Energia terén 0.7kWh kell 8kg kimosásához. Az Energomat programlapján az előmosás nélküli 40°C-os mosásra ír 1kWh-t. Itt jóval több, mint kettes szorzó van a fogyasztás tekintetében.
Az, hogy a ruhákkal hogy bánik a mosógép (pl. gyapjú cuccot Energomatba eszembe nem jutna berakni, legfejjebb akor, ha gyorsan szükségem lenne nemezre), a Sauba simán - tökéletesen megoldotta a tisztítást.

"25+25, a 40 nem tudom, honnan jött ki"
Programtáblázat, első oldal, utolsó sor.

Oké, igaz - viszont ez tényleg csak 4kg, azaz 10 literrel "mos ki" egy kilogramot len/pamut anyagból, előmosás nélkül. Nézd meg a többi programot, a legalább két-két és félszeres kilónkénti vízfogyasztás minden esetben adott a korszerű gépekhez képest, ahogy az elektromos fogyasztásban is ugyanez az arány. A ruhák "gyötréséből" származó költségeket is tegyük hozzá, mert nagyon nem mindegy, hogy "hogyan" történik a mosás, a centrifugálás.
A mosás hatékonysága sem azonos - az Energomat idejében kőporos, erősen lúgos mosóporok voltak "divatban", arra tervezték az Energomat ciklusait, azzal "nagyjából" jól működött. A mostani mosógépek kevésbé agresszív (mechanikailag, illetve kémiailag) mosószerre tervezve dolgoznak - azaz hosszabb ciklusidővel, kíméletesebb dobmozgással, hogy a ruhát is kíméljék. Nomostan ezekre a szerekre a rövidebb ciklusidő vagy jó, vagy sem...

Engem az is meglepett, hogy van olyan mosóprogram amiben jobb :)
Csak azért néztem utána mert 120 liter víz felhasználást írtál fentebb (4,5 kg ruha mosásánál) ami nekem soknak tűnt.

Nem ugyanazt a feladatot végeztetted el velük, csak a név azonos - nagyjából. A 120-at egy tulajtól hallottam, neki rettenet iszákos volt a mosógépe, csere után érezhetően visszaesett a vízfogyasztásuk.

Idézet:
A 120-at egy tulajtól hallottam

Jól értem, hogy anekdotikus érveléssel szeretnéd ellensúlyozni konkrét mérések eredményeit?

Csak mert olyan szépen levezetted a 120 literből, hogy mennyire nem éri meg az Energomat, és mennyire megérik az 5 évente elromló, kidobálandó, modern™ mosógépek. Persze a környezetterhelést még így is jócskán kihagytad, de a többségben lévő, kizárólag pénzben gondolkodókat már-már meggyőzted vele. Most meg kiderül, hogy csak "hallottad".

Ahogy kiderült, a 4kg/40 liter is bőven dupla fogyasztás... Te meg a 4 év garanciából levezetted, hogy négy évente cserélős mosógáp, most enyhíted "öt évente elromló"-ra, miközben én 10+ évig működő berendezésekkel találkoztam eddig, és arról beszéltem. Amit az Energomat programlapjára írtak, az speciel nem mért, hanem tervezett adat - és bizony eléggé komoly szórással bír, hála az "régi jól bevált" technológiának...

Attól, hogy mondjuk öt évente elromlik, nem lesz kidobálandó - ugye az öt évből jó választás esetén az első négyet fullban lefedi a garancia, a motorra (pontosabban az egybedolgozott motor-dob-üst komponensre) meg van 10 év garancia, úgyhogy legfeljebb a vezérlés az, ami "drága" alkatrész lehet 4-től 10 éves korig. Ez meg nem minden esetben jelent "gazdasági totálkár" szintű javítási költséget, lehet, és kell is mérlegelni, hogy megéri-e mondjuk öt-tíz évesen elektonikát cserélni - mivel a motor-dob-üst még garanciális, így ez erősen a javíttatás felé tolja a dolgot ebben az időszakban. A mérlegelésnél persze elő kell kerülnie a kényelemnek, a funkcióknak, az energia/víz/mosószer fogyasztásnak is, úgyhogy picivel összetettebb a kérdés, mint amit néhányan képesek felfogni... (ha érted, mire célzok...)

Nekem az elbontott, és donorként több mosógép további működését segítő gépem a 6 éves garancia után bő 3 évvel adta meg magát - a hiba jellege miatt ez olyan, mintha a mostani 13-14 éves korában csinálna hasonlót.

De te ezt úgy sem tudod, hiszen nálad #minekafejlődés meg #nemkellúj #aversenyhülyeség, úgyhogy elfogadom azt, hogy a teknővel, amit gondolom családi örökségként még a dédunokád is használni fog, semmi sem ér fel.

Nem a 4 év garanciából vezettem le. Néhol 4 évet, néhol 5 évet említettem élettartamként, ami egy mai "modern" mosógépnél megállja a helyét, mivel a várható élettartamuk 3-6 év. Persze nehéz úgy tisztán látni, ha mindent csak hallasz valakitől és tőlük is csak a neked tetsző véleményeket tartod meg (ellentétben a mosógépipar vadkapitalista, silány minőségű anyagokat szándékos spúrkodásból beépítő mérnöki gyakorlatait, vagy épp a tervezett elavulást firtató álláspontokkal).

De akkor jöjjenek a tények.

"Mi két statisztikát vetettünk össze. Az egyiket 2006-ban készítette a Bank of Amerika és a National Association of Home Builders, amely az USA egyik legnagyobb lakásfejlesztési szakmai szervezete, a másikat idén publikálta a Which? brit civil fogyasztóvédelmi szervezet, amely két év tesztjeire alapozza adatait.

Ezek szerint 10 éve még a hűtők és mosógépek esetében is 10 év vagy afeletti élettartammal lehetett számolni az új készülékeknél, a sütők is átlagosan 13 évig nagyobb hiba nélkül üzemeltek. Az elmúlt két év tesztjein alapuló adatok szerint azonban a mosógépek átlagosan legfeljebb 3-6, a hűtőszekrények 6-8 évet bírnak, a sütők azonban átlagosan már 15 évnél is tovább működnek nagyobb hiba nélkül." - Origo, 2016.11.11.

Garanciát 10 évet csak a motorra adnak és mondhatom, sokat ér motorgarancia, ha az elektronika, vagy a mechanikus szerkezet megy tönkre a mosógépen belül. Jó marketingfogás, a 10 évvel járó esetleges többletköltséget meg úgyis behajtják a többi cserealkatrészen. Sőt, valószínűbb, hogy a többi alkatrész lesz silányabb. Tudod, az a gond, hogy amíg mindenki, a birkacsordát célozgatva az olcsóbb árra hajt és emellett nincs kőkeményen szabályozva a piac (pl. minimum 10 év kötelező jellegű, teljeskörű garancia, utána pedig vásárolható extra garancia), addig fenntarthatósági szempontból egyik konstrukció sem lesz jobb, mint egy kicsit döcögős, kicsit rázkódós, de 20 évig stabilan működő Energomat.

Idézet:
De te ezt úgy sem tudod, hiszen nálad #minekafejlődés meg #nemkellúj #aversenyhülyeség, úgyhogy elfogadom azt, hogy a teknővel, amit gondolom családi örökségként még a dédunokád is használni fog, semmi sem ér fel.

Sem kézi mosásról, sem teknőről nem esett szó. Persze, jól eshet a hashtag-eiddel gúnyolódni, miközben szélsőségekbe mutató álláspontot próbálsz a fejemre olvasni és azok alapján irreális előrevetítéseket kreálni (a dédunokáimról).

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Pedig nagyon úgy tűnt. Én saját tapsztalatot mondtam el: nálam átlagosan 10+ évig mentek a mosógépek. A 10 éves garancia a motorra és a vel egyebeépített részre szól. Lehet, hogy ennek a költségét a többi, esetlegesenmeghibásodó alkatrészen fizetem meg - a kohószökevény energomatyinál meg a villanyy és vízfelhasználásban, illetve a mosás minőségében (ruhák elhasználódása), meg a ráfordított időben fizeted meg.
Ha 10 év általános/teljes körű garanciát szeretnél, az gyakorlatban annyit jelentene, hogy legalább 10 évig kellene gyártásban tartani mindennek minden alkatrészét. Ez némileg megdobná a gyártási költségeket, a raktározás, illetve a logisztika költségeit - vagy mindent csak a meglévő alkatrészekből legóznak össze...

Te mondtad, hogy "minekafejlődés" meg hogy a verseny is fölösleges, meg minek kicserélni valamit, ha használható - nagyanyámnál ott a tekenő, az is használható, nem is értem, miért nem abban mosunk még mindig...

A 4-6 év várható élettartam után _sem_ kell 100%-ban kukázni a berendezést, ugyanis nem minden eleme hull porrá azonnal - ha van azonos tipus, más hibával, akkor kettőből egyet lehet csinálni, és tovább használni - ha a felhasználó számára elég az a szolgáltatás/tudás, amit a régi berendezés tud, illetve vállalható az a kockázat, hogy a javítás ellenére semmilyen biztosíték nincs arra, hogy meddig lesz üzemképes a továbbiakban a motyó.

Nekem megérte, hogy van egy 4 év garanciával (10év a motor+egybeépült részekre) rendelkező, az előzőnél nagyobb kapacitású, víz- és eletromos energia szempontjából takarékosabb mosógépem. Hogy számoltam? Az egyik lett volna a javítás, olyan 60-70E Ft-os költséggel. Eredméány: egy 10 éves, garancia nélküli mosógép A másik, hogy veszek 120-ért egy mosógépet, a régiből meg eladok mindent, amit csak tudok. Eredmény egy új, nagyobbt udású, takarékosabb mosógép, az előzőhöz képest első körben 60E Ft-tal drágábban - amit viszont nagyjából a felére levissz az, hogy a régit elbontva lehet belőle pénzt csinálni.

A hashtag-es dolog meg a dédunokád... Ez utóbbit módosítom, dédapád és az ő dédunokája viszopnylatra. Remélem, használod az öreg szülék mosóteknőjét, hiszen az még tartósabb, mint az energomat :-)

És akkor a felhasznált takarékos mosó-öblítővíz mennyisége okán még a mosás végeredményeként vegyszermentesebb mosott ruháról, azaz hordható, nem allergén "végtermékről" még nem is beszéltünk.

(Bár "bámulatos", hogy mire képes az ipari kémia, de a mosáshoz itt sem mindig a legkorszerűbb, legjobb minőségű vegyszereket használja a fogyasztó.)

Birkáék természetesen a nagy világmárkákat használják, amik vásárlására a tévé előtt bemanipulálták őket, meg amit multiék (Auchen, Tesco, Spar) a polcon tartanak. Pedig van bőven hazai gyártású alternatíva mosószerre.

Ha korlátozod a versenyt ("hazai gyártású"), akkor biztos, hogy ugyanannyi pénzért szarabbat kapsz. Kényszerfeltétel melletti optimum sosem megy a kényszer nélküli fölé. Ne érzelmi manipulálj, ne birkázz, hanem gondolkozz egy kis elemi matekkal.

A verseny egy tökéletlen, emberellenes autodidakta megoldása annak, hogy a hozzáértő emberek megfelelő pozícióba kerüljenek és minél inkább olyan termékeket állítsanak elő, melyekre a piacnak szüksége van. Ez még így oké is lenne, de a képbe bejön egy-két olyan tényező, mely tökéletesen alkalmatlanná teszi még az eredeti céljára is. Ez az egy-két tényező pedig a marketing és a befektetői tőke.

A piac nem akar rossz minőségű árut, a befektető pénzt akar csinálni, lehetőleg minél többet, lehetőleg minél kevesebből. A kettő ellentétes egymással, tehát nagyjából úgy néz ki a képlet, hogy a befektető pénzén a gyártó előállítja a költségminimalizált (határesetig silányított) terméket, a marketing meg elhiteti minél több vásárlóval, hogy az jó, és hogy kell. A vásárlók figyelme a valódi igényből a marketing-specialisták által összeprecízkedett, idealizált hangulatokká és érzésekké silányodik. A piac benyalja, megveszi, pénzt költ, a befektető meg hízik, egészen odáig, amíg nem csinál egy következő ilyen céget, aminél az egész folyamat kezdődik előlről.

Két lényeges dolog nem kap csak szerepet. A két leglényegesebb dolog. Az egyik, hogy a marketing-hadjárat előtt (vagy anélkül) kinek mire van/volt alapvetően (mindenféle rábeszélés és igénykeltés nélkül) szüksége, és hogy pontosan milyen minőségben. Az egyetlen piacszabályozó visszacsatolás - a nyilvánvalóan korrumpálható állami beavatkozás mellett - kimerül a megveszem/nemveszem döntésben.

Végül elérünk odáig, hogy minden piaci szegmensnek kialakulnak a maga monopóliumai (kartelljei vagy oligarchái), amik az utolsó kegyelemdöfést is megadják a verseny™ szabad jellegének. Onnantól már a monopol törekvések diktálnak, amik rosszabbak, mint egy kommunista tervgazdálkodás, mivel még annyira se veszik figyelembe a valós piaci igényeket. Az egyetlen, amire törekszenek, hogy alakítsák azokat, a saját szájízük és profitérdekeik szerint.

Az Energomat nem ilyen rendszerben készült és meg lehet nézni, hogy milyen minőségűre sikeredett. A hőn áldott verseny™, az elmúlt 30 évben, a mai napig nem képes a jelenlegi korhoz méltó mosógépet elkészíteni, mint amilyen az Energomat volt a 80-as éveknek. Fenntarthatóságról, öko-Európáról hadovál mindenki, de a verseny™ még mindig képtelen megütni legalább a fenntarthatósági szintjét egy Energomat mosógépnek. Ami annyit jelentene, hogy nem romlik el 5 évente, és hogy nem annyiba kerül megcsináltatni, mint egy új mosógép. Én nem istenítem a tervgazdálkodást, de egy tervgazdálkodásban, ha kezdettől fogva megfelelő embereket rakunk "tervezői" pozícióba, az sokkal racionálisabb, életképesebb és fenntarthatóbb szelekciót eredményez az adott piacra nézve. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a rendszerváltás előtti termékek közül messze nem csak az Energomat-ra igaz a hosszú élettartam, az egyszerű javítás, avagy a tényleges fenntarthatóság.

Szépen hangzik, csak néhány megjegyzés:

a) az Energomat tényleg nem ilyen rendszerben készült, hanem egy olyan rendszerben, amit a csőd és az alattvalók elégedettsége szorongatott két oldalról, ezért licenszelt egy ilyen rendszerben készült, 30 éves konstrukciót (Minimat), majd rakott bele féladagos programot (Energomat). Szar volt? Szar. Centrifugáláskor rázza az egész házat, cserébe legalább sok víz maradt a ruhában. Most van egy 125 euróért vett, használt Bosch-om, az sem esik szét, nem tudom, hány éves, és majdnem szárazra centrifugálja a ruhát, anélkül, hogy szétrázná a házat. Na ez készült a verseny-rendszerben.

b) Miféle monopólium? Lehet kapni mindenféle gépet, török nevenincstől az autóárban árult aranyozott Miele-ig, csak győzz választani.

Amúgy ezt a legendát a szocialista termékek tartósságát illetően szerintem az táplálhatja, hogy egyrészt nem igazán lehetett kapni semmit (mosógépet, hűtőt is csak a második felében), főleg nem bonyolult dolgokat, a kalapács és a kombináltfogó meg tényleg tartós (mert mi is menne rajta tönkre), másrészt, mivel nem lehetett kapni dolgokat, ha valahonnan pult alól némi korrupcióval szereztél valamit, azt kerül-amibe-kerül módon meg kellett javítani, ha egyszer elromlott. Volt Raketa porszívónk, volt javítgatás (mert úgysem lehet mást kapni), viszont ha most olyan gyengén szívna egy porszívó, beleaprítanám a kukába. A szoci autók tartósságáról (rohadás, 100 000 körül már kehes motor, stb.) meg nem is érdemes beszélni.

Erre jo pelda a most is kaphato lada niva (valami uj neve van de ez tokmindegy)

Totalcar-on erdemes elolvasni siman hozza a lepukkadt zsiguli szintet 0 napos koraban...

Ennek ellenére valamiért még mindig megveszik az emberek. Piaci alapú megközelítésben semmi rosszat nem látok abban, hogy megvesznek valamit, ami az anyagi lehetőségeiken belül kielégíti az igényeiket.

:)

Nosztalgia...? Más értelmes magyarázat nincs, mert műszakilag még az "egy rakás trágya" is túlzóan pozitív...

Mi a baj vele műszakilag?

:)

Csak annyi, hogy gyakorlatilag semmit sem fejlődött, és lehet, hogy anno "jó" volt (bár ebből a "volt", pontosabban a "legalább volt" az igaz, a "jó" az erősen véleményes), de azóta eltelt k. sok év, és a technika nem keveset fejlődött - máshol. A VAZ-nál, mondjuk úgy, nem igazán sikerült ezt a fejlődést lekövetni...

De mondhatnám azt is, hogy az a baj vele műszakilag, hogy képes kijutni a gyárkapun túlra :-)

Lehet, hogy nem mitikus okokból* veszik meg, hanem azért, mert az életciklusában megfelelő ár/érték arányt produkál. Amennyiben kapitalizmus van, mi ezzel a baj? Egy gyártó miért ne gyártson olyan terméket, amit haszonnal el tud adni? A vásárló miért ne vegyen olyan terméket, ami megfelelő számára?

A Niva olyan, mint sok IT termék. Nem a műszaki tartalma miatt, hanem azért, mert a gyártási minősége olyan amilyen.

Ha nem lesz válság (Oroszországban), szerintem már nem sokáig fogják gyártani, mert egyre kevesebben mennek olyan terepre, amire régebben a Niva volt a megfizethető választás, ma pedig már pl. a Dacia Duster 4WD. A Niva jobb terepjáró a Duster jellegű autóknál, de ha a vásárló nem akar komolyabb terepre menni, nem fogja megvenni.

* A szocialista termékek tartósságának legendájától indultunk.

:)

Olvass utána, hogy mennyire sz@r. Gyári bemutatók után izzadtak a szakírók, hogy legalább valami pozitívat tudjanak mondani róla... (Tudod, mint amikor Gazsinak sorolja a bajait a doki, mire Gazsi megkérdezi, hogy dokikám, azér tudna valami pozitív dolgot is említeni? Mire a doki: persze, itt van mindjárt az AIDS-tesztje...) A Totalcar-os szókimondó srácokhoz még tesztautó nem jutott el... Borzasztó, életveszélyes, elavult ócska fos.
https://totalcar.hu/magazin/kozelet/2017/12/04/neha_ugy_felgyujtanam_-_masfel_ev_egy_uj_ladaval/

Ügyesen megismételted, amit írtam.

Szerintem a Niva orosz vevőknek készül, és valószínűleg Oroszországban értékesítik belőle a legtöbbet. Számomra nem sokat jelent, hogy pár hülye magyar nosztalgiától bizseregve megvesz valamit, amiről a magyar klub weboldalán sem áradoznak az emberek, aztán telesírja a netet. Ha Nivával akar valaki nosztalgiázni, költse egy központi injektorosra az új árának megfelelő összeget, és sokkal jobb minőségű autója lesz.

:)

Attól, hogy szerinted csak orosz piacra gyártják, attól még nem változik meg a minősége, és marad elmaradott híg fos. Persze Zuzuval is lehet társalogni, ha valakinek a sajtreszelős ön-örömszerzéshez hasonlatos csevegéshez van gusztusa... :-)

Ha elolvasod a cikket a totalcar-on, benne van. Röviden összefoglalva: minden. Rohad, elromlik, szétesik vagy össze sem volt rendesen rakva. Olyan, mint egy szociautó, csak több benne a műanyag (de az legalább most is szar).

Megjegyzem, az adott technológia és adott idő függvényében a legyártott minőségű készülékek esetén, amelyik cég tudatosan rosszabb, gyorsabban tönkremenő végterméket gyárt, mint a műfajban legjobb készülékeket gyártó ipari átlag, azt törvény szigorával büntetném. (Mi az pl., hogy egy telefon egyszer leejtve atomjaira hullik, vagy nadrágzsebben ráülve "kiflivé" silányul?)

Nincs olyan, hogy a fogyasztó számára elfogadható tervezett avulás. A gyártó oldalon emberi, értelmes lények erre tudatosan nem törekedhetnek. (Számomra ez egyszerűen az emberiség létezésének szabotálása.

Azaz, az az üzleti model, amelyben gyorsabban elavuló, gyakrabban eladott, de(!) tartós fogyasztási cikkről beszélünk, szerintem gyorsan megfogalmazandó büntetőjogi törvényi tényállásért kiált.)

Franciaországban már van rá törvény. Csak a garanciaidőket is ki kéne tolni, törvényileg. Minimum 10-20 év egy mosógépre. Moduláris alapokon, cserélhető részegységekkel.

Vedd onnan... Picivel drágábban. De azért nézd meg, hogy a húsz évvel ezelőtti meg a mostani technológia hogyan viszonyul egymáshoz, és gondold végig, hogy a munkádat is 20 évvel ezelőtti eszközökkel, módszerekkel kell elvégezned.

Mégis el tudtuk végezni.

Ja... Van, aki szerint a fáról is fölösleges volt lemászni. Nem ismersz véletlenül ilyet...?

Nem.

Ismerek viszont néhány fejlődésmániás szélsőséges idealistát, aki folyton ezzel a szalmabáb közhely szarral próbál védekezni a nagy fejlődést kritizáló érvek ellen.

Nem kell két diploma, hogy belásd, mekkora baromság ezzel jönni.

Már bocs, de miből áll egy mosógép:

- fém ház (hát ez eltarthat egy darabig)
- forgó dob (meg lehet tartósra csinálni)
- gumi tömítések (ezt cserélhetőre kell, mert a gumi nem tartós)
- vezérlőközpont, kijelzővel (meg lehet cserélhetőre)
- fűtőszál (eszméletlen bonyolult szerkezet, kismillió utángyártottat kapsz)
- mágnesszelepek (őrült bonyolult dolog, kismillió utángyártott van)
- vízpumpa (szivattyú, kismillió utángyártott van)
- elektromos motor (még tekercselik is neked, ha kinyiffan, kismillió utángyártott)

Van egy mosógép. Ebből ami gyorsan avul az esetleg a vezérlés, amit meg lehet cserélhetőre csinálni.
Vannak fogyó alkatrészek is: gumi tömítés, motor szénkefe,...

A mai mosógépek 95%-a 30 éves technológia. Ami új, az a csillogó villogó, zenélő vezérlés, amit a kínaiak legyártanak neked bagóért.
Kidobod a régit egy kukáka, az újat berakod, mosolyogsz. A maradék 95% minden mosógépben ugyanaz.

Mondjuk egy autó más, mert ugye Trabantból nem fogsz elektromos Audit csinálni panel cserével, de a mosógép az kiforrott évtizedes technológia. Abban semmi új dolog nincs.

+1

Köszönöm.

Pontosan ezért baromság a fáról lemászós példával jönni.

Egyébként meg ki a fene mondta, hogy mindenből mai technológiát kell használni? zeller esete tipikusan az, amikor valakit azért néznek fán ugráló majomnak (legyünk őszinték: alsóbbrendűnek, lemaradottnak stb. egyéb versenymániás szinonímák), mert gyalog jár autó helyett, pedig megengedhetné magának az autót. Szánalmas kényelem- és fogyasztásmániás csőcseléklogika.

Te azzal jöttél, hogy nem kell cserélni, mert jó az, ami 20-30 évvel ezelőtt ki lett találva. Én hoztam rá példát, hogy bizony nem jó, és ha le akarsz jönni a fáról, akkor előrefelé kell menni, nem megragadni a régmúltban.
Te -gondolom- saját szövésű vászongatyában rovod a földutakat, meg néha a kövesútra is kitévedsz, hiszen neked nem kell a fejlődés, nem kell az új. Csak azt nem értem, mit keresel számítógép közelében, mikor nagyanyáinknak elég volt a fonó mega kocsma, vasár és ünnepnap meg a templom arra, hogy kommunikáljanak másokkal...

Tudod, az a probléma, hogy azt gondolod, ha valaki nem akar előre rohanni a semmibe, akkor már vissza kéne másznia a fára. Ezt nevezem szélsőséges fejlődésmániának, akkor is, ha utána sokan ki vannak akadva, hogy mit szélsőségesezek itt amúgy egyébként. Az a probléma, hogy a hozzászólásaidból messziről látszik, hogy te nem adnád meg a lehetőséget arra, hogy valaki a lemaradással kösse meg a kompromisszumot ahelyett, hogy ezt háztartásigép-multiékkal tenné 4 évente, új mosógép vásárlásakor, és a régi kidobásakor. Az a baj, hogy ha valaki azt mondja, hogy embertelen és fenntarthatatlan tempót diktál a fejlődés, te egyből azzal hurrogod le, hogy mit keres a számítógép előtt. Ez rendkívül szűk látókörre utal és ezek után nem is csodálkozom, hogy benyaltad, hogy az egyetlen alternatívád az új termékek vásárlása. Téged csak a pénz érdekel (hiszen le is írtad korábban, mindent abban mérsz) és vakon hiszel abban, hogy előre fele kell menni és elutasítasz minden olyan alternatívát, ami nem új, nem modern, de mondjuk fenntarthatóbb, mint a 4évenkénti háztartásigéphulladék-termelés. Légyszíves engedd meg, hogy én, és azok, akik nem szeretnék 4 évente kidobni a mosógépüket, tisztességgel lemaradhassanak a nagy fejlődés által kijelölt iramból. Köszönöm szépen, valamennyiünk nevében.

Olvasni tudsz? Ki a franc mondta itt a négy évet?! Az, hogy valamire négy év garanciát adnak, az (értő olvasás képességével bíró/értelmes embereknek legalább is) kizárólag azt jelenti, hogy négy évig a gyártó kontójára történik a javítás. Pont. Nem azt, hogy négy évente új megvesz, régi kidob. És mint leírtam legalábbkétszer, a régi nem kidobva és hulladékként újrahasznosítve fejezte be mosógépként élt életét, hanem alkatrészekre bontva és eladva, ezzel más mosógépek élettartamát meghosszabbítva.
Azt, hogy a leírt szöveget értelmezni sajnálatos módon általános iskolás szinten tudod (ha tudod), a citált hozzászólásom (félre)értelmezése is mutatja. Ott valóban forintosítottam a vízfogyasztás különbségét, gondolva hogy ezt még a hülyék is (incl. you) megértik. Te azzal jöttél, hogy de a "mosógép teljes életciklusa...". Csak szólok, hogy azt az évi 37 köbméter ivóvizet meg is kell tisztítani, oda kell juttatni a háztartáshoz, majd pedig a szennyvizet (ami persze ~1300 literrel kevesebblesz, mert a mosás végén a centrifuga "hatékonyságának" köszönhetően ennyi víz marad az adott mennyiségű (220 ciklus 8 kg, ami az Energomatnak 391 ciklus) ruhában) meg is kell tisztítani...
Szóval engem a pénz _is_ érdekel, meg az is, hogy a fogyasztható vízkészletet ne pazaroljam, ha lehet. És az évi 30-40 köbméter, amennyivel több vízzel mos egy kohószökevény Energomat, az sok. Nagyon sok. Számolj utána...

Ja, eddig a harmadik mosógépet "fogyasztom", 1996 óta. Az elsőt kinőttük, ahogy a régi lakást is, úgyhogy előbb a bérlőket, utána pedig azt, aki megvette szolgálta/szolgálja ki. A második ~10 évesen került lecserélésre és elbontásra, így donorként tovább szolgálnak az alkatrészei. Az ok egyszerű: a megbízható működés/támogatás és a nagyobb méret (6 helyett 8kg) mellett takarékosabb (villany, víz) berendezés beszerzésének költsége (termékdíj és minden egyébbel együtt) a régi javítási költségével összevetve (hozzászámolva a bontott alkatrészek eladásából várható bevételt) a cserét, nem pedig a javítást hozta ki jobb/hasznosabb/hatékonyabb megoldásnak.

Nézd meg az amerikai viszonyokat. Itthon Magyarországon nem divat 2 évente mosógépet cserélni, viszont kint már kontinensnyi szemetet toltak bele az óceánokba. Emellett napról-napra olvasod a cikkeket a széndioxid kibocsájtás növekedéséről.

Már egy átlag magyar fogyasztását is 30%-kal vissza kellene vágni, hogy elférjünk a Földön. Jelenleg felzabálod az összes elérhető erőforrást, sőt a gyermekeidét is. A gazdaságtalan 20 éve bezárt bányáink gazdaságosak lesznek, olyan mértékben tüntetik el a nyersanyagokat és szórják ki az óceánokba.

Eljuthatunk még odáig, hogy gazdaságos lesz kimenni a szeméttelepre és összeszedni a kivágott mosógépeket és újrafeldolgozni.

Az anyag az érték. Nekem rohadtul mindegy, hogy a mosógépet 30 évig javítod, vagy beolvasztod és újrahasznosítod mindaddig, amíg nem a szeméttelepen köt ki. Az anyag érték és véges mennyiségben érhető el.

A magyar hulladék újrahasznosítás a némettel ellentétben sajnos még viccnek is rossz. Hazai viszonyok között ha 30 évig hajtod a cuccaidat, az környezetbarát megoldás lehet.

+1

És milyen érdekes, a túlparton jobban működik az újrafeldolgozás,mint itt... Szén-dioxid kibocsátás.. Nagyszerű: a legalább dupla fogyasztású ócska berendezések mellett agitálva nem érzed, hogy ez öngól...?

Moss nyolc kiló közepesen szennyes fekete/sötét ruhát átlagos színes mosóporral negyven fokon. Ha mind tiszta lesz és nulla mosószermaradék marad a ruhákon, az nagyon meggyőző.
Aztán moss nyolc kiló közepesen szennyes fehér/világos ruhát átlagos mosóporral negyven fokon. Ha mind tiszta lesz, az nagyon meggyőző.

:)

Az egyik rokonnak van egy régi Energomat mosógépe, és már tervezi lecserélni. Még nem döntötte el, hogy mennyit szeretne költeni rá, de jelenleg a Whirlpool és az AEG van még „versenyben”. Ha ez a vezérlésátszerelés megy, akkor lehet, hogy mégis megtartja az Energomatot.

Te konkrétan melyik vezérlést javaslod? Fontos, hogy a centrifuga legalább 1200-es fordulatot tudjon, illetve legalább 6 kg-ot lehessen egyszerre mosni. Nem árt, ha van féltöltéses üzemmódja. Szintén fontos, hogy az átszerelés után legalább A++-os besorolásnak megfelelő legyen a víz- és az áramfogyasztása.

Ilyet még nem csináltam, így nincs bátorságom nekiállni. Tudsz egy jó szerelőt ajánlani? Esetleg ha értesz hozzá, akkor Te mennyiért vállalnád el az átalakítást?

Előre is köszönöm a válaszodat.

A mechanikus programtárcsát nem. 1200-as, vízszintes tengelyű dobhoz masszív csapágyazás és rezgés/erőmérés is kell, mert randán el tud szaladni, ha nincs folyamatosan figyelve a dob forgásállapota és a rá ható midnenféle randa erők.

Ok. Akkor majd keresek egy rokont, akinek már nem mechanikus programtárcsás a gépe. :-)

Tíz évvel ezelőtt még rengeteg olyan mosógép volt, ami csak 600-as fordulatot tudott centrifuga üzemmódban. A saját tapasztalatom az, hogy a 800-as fordulaton centrifugázott ruha sokkal hamarabb megszárad, mintha 600-as fordulaton ment volna. Az 1000 fordulatnál már nem érzek akkora javulást. Fentebb arról volt szó, hogy a vezérlés cseréjével modernizálni lehet a mosógépet. A 800-as fordulat például szerintem egy fontos szempont. Azzal én is tisztában vagyok, hogy mechanikailag valószínűleg nem bírna el nagyobb fordulatot a dob. De akkor azt is leszögezhetjük, hogy egy ilyen modernizálás után messze nem lesz olyan a feljavított gép, mint egy mostani új.

Ha az újabb modell vezérlője csak eggyel több érzékelőt figyel, mint amennyi a régi modellben volt, akkor már erősen kétséges a „feljavítás” sikere. Persze a vezérlő szoftverét is át lehet írni. De akkor a feljavítás többe kerülhet a végén, mint egy új gép. Ha esetleg az új vezérlőhöz több kezelőszerv van, akkor ügyes szerelő kell, hogy a plusz kezelőszerveket kulturált módon elhelyezze a régi készüléken.

Lehet, hogy van olyan készülék, amiben egyszerűen ki lehet cserélni a vezérlőt egy új modell vezérlőjére, de tippem szerint ez lehet a ritka kivétel.

+1 Energomatból nem lesz buborékos sokadik érzékes méhsejt-dobos közvetlen hajtásos csodamasina :-)

A fűtőszál jó dolog - igaz, mivel nincs rá szabvány, annyiféle, amennyi gyártó, vagy még több. A gumi alkatrészek cseréle érdekes móka - de hajrá. A szénkefés motor valóban ősi technológia, szuerencsére van más megoldás is :)
A dob, illetve annak a rögzítése nem egyszerű dolog, minél nagyobb a töltet, annál komolyabb a méret, a tömeget viszont nem lehet túlzottan növelni, mert a tengely és a csapágyazás mérete eszméletlenül durván elszállna, illetve a nagy tömeghez igen masszív betonkockákat kell az üst alá/fölé/köré rakni. A lengéscsillapítókról és a fölső rugókról nem is beszélve.
A motorra/hajtásra van 10 év garancia a jobbaknál, nem ügy. A dob+üst+tengely az egyik problémás rész, a másik a vezérlés - bármelyik kinyiffan, extrém költség cserélni/javítani.
Azt azért megkérdezem, hogy az Elektroluxban hány érzékelő figyeli a vízszintet, hőmérsékleteket, rezgést, fordulatszámot, víznyomást, dobra ható, a mosott ruha inhomogén elrendezéséből eredő erőket, stb.? Mert ugye egy újabb elektronika ezeket is igényelni fogja, és nem vagyok benne egészen biztos, hogy arra fel nem készített üstbe, dobba/hajtásba be tudod csak úgy passzítani a szükséges plusz dolgokat...

A "nincs rajta mit fejleszteni, maximum az elektronikát" ügyében azért nnézz meg egy 10-20 éves dobot, meg egy mait...

problémás rész, a másik a vezérlés - bármelyik kinyiffan, extrém költség cserélni/javítani.

A vezérlés érdekes kérdés. Extrém költség, amit a kínaiak 500 Ft-ért legyártanak. Max ennyi az anyagköltség, viszont ha nem akarsz mosógépet cserélni, akkor fizesd ki az árának 1/4-ét. Nem anyagárról van szó, hanem üzletpolitikáról.

Minimum 25.000 Ft-os javításból 500 Ft, amibe a vezérlő anyag áron kerül.

Mennyi teljesítményelektronikát/vezérlést gyártattál már le? Hány korszerűbb mosógép vezérlését láttad már közelről? Merthogy 500Ft-ért még kínából se kapsz ilyesmit, az tótzicsi... És itt nem az LCD-kijelzős, wifi-s/nfc-s, telefonnal kommunikáló dolgokra gondolok, hanem a faék egyszerű, ócska, egychipes vezérlésekre - még az sem jön ki ennyiből - kínában, 100...000 darabos szériában. A fordulatszámot is kell tekergetni, tehát a motortól függ, hogy milyen teljesítményelektronikát kell mögépakolni... Jó, a fűtöszálat lehet relével kattogtatni :-P

Ne viccelj már, fordulatszám szabályzáshoz 8 magos AMD 64 giga rammal. Vicc.

Szerintem egy mosógépet már egy 2 dolláros ARM mikrovezérlő is képes elirányítani. Két mikrovezérlővel Web szervert is rakhatsz bele. Most mondom, ebayen 2000 Ft egy ARM + wifi mikrokontroller együtt.

Baromi bonyolult triac-kal fordulatszámot állítani. Ha meg egyenáramról vezérled, PWM-mel is megy, ahogy jólesik.
Eszméletlen csillagászati bonyolultságú egy villamosmotor fordulatszámát vezérelni.

Igen, vezéreltem már PWM-mel terepasztalon mozdonyt. Vezérltem SPI-n LCD kijelzőt, csináltam már otthon Web szervert 1000 Ft-os cuccokból. Ami Mórickának 1000 Ft, az mennyibe kerül a kínaiaknak?

Relével kattogtatni fűtőszálat, jaj ez sok. Egy rohadt ellenállás, semmi más. Egy nagy teljesítményű FET-tel nyomod rá a kakaót PWM-mel. 150 Ft-ért itthon a boltban 25A-es FET-et kapni és olcsóbb, mit a relé.

Komolyan, mintha életedben nem láttál volna mikrovezérlőket. Vége az analóg elektronikának. A mikroprocesszor gondolkodik, nincs NE555 és a többiek teljesítményvezérlésre. Feltöltöd a programot és csá. Egyszer egy csapat megírja, teszteli, az elekronikát lószarért legyártják és megy a sorozatgyártás...

"Egyszer egy csapat megírja, teszteli, az elekronikát" - na az nem fogkijönni az öccá' darabja árból... Terepasztalon villanymozdonyt... Ja. párszáz Wattal odább van, igen. Meg ha valami bezsa-behu, akkor sem lesz jelentős a kár. Ha mosásnál el..od a hőmérsékletet, a fordulatszámot, a vízmennyiséget, akkor kellően magas számlák tudnak kijönni a javítás/csere/tönkrement ruhák pótlása miatt.
Szóval _jól_ megtervezni azért picit más, mint terepasztalra szánt hobbijószágokat összelapátolni. A "jól"-ba beleértem azt is, hogy olyan hibákra is felkészíted, amire nem is gondolsz. Elsőre. Mondom minden hibára. A mikrovezérlő menet közbeni besz@rására is. Legalábbis ha _jót_ akarsz építeni. És persze legyen tartós (gyártástechnológia), legyen sok év múlva is elérhető az adott vezérlés vagy egy azzal teljes mértékben cseraszabatos másik, etc, etc, etc...
Láttam igencsak kritikus folyamatvezérléseket, én azon a szinten gondolkodom, nem az "összedobok valamit, ami működik oszt' csá"....

Ja, eygszer nem lesz elég megírni/tesztelni, már ha a "minőségbiztosítás", meg "életciklus" mondd neked valamit... A régi mosógépben a vezérlőszoftver 9.2.10, a dsp rész meg 1.2.53 verzión áll...

Nagyon nem vagy képben a dolgokkal.

10 ember 1 hónap alatt tesztelve megírja a szoftvert egy mosógépre. Nekem 1 hét lenne tapasztalattal.

Már most is így megy. El kell fogadod hogy kurva drága 7 szegmenses kijelzőkkel, shift regiszterekkel baszakodni míg abból mosógép lesz.

Persze lehet chipet tervezni, amit legyártanak neked kizárólag az ABC123 mosógépedhez aranyárba, utána érthető a 25.000-es darabár a panelre.

Megveszed 1 dolcsiért az ARM procit, indiaiak 10-en egy hónap alatt leprogramozzák.

A 11 éves Fiat Cromában a szervóban és minden szarban saját processzor van. Nem rongyrázás, hanem olcsó. Ha meg eltoltad frissíted a szoftvert.

Volt szerencsém akkus csavarhúzóban NE555-öt látni fűrészjellel fordulatszám állításhoz. Nem győztem a trükkös mechanikai alkatrészeket háromnaponta javítani, mert elégtek a rézvezetékek rajta. Sokat küzdhettek a tervezéssel, hogy ennyire szar legyen. Bizony ha 1A-es induktív cuccokat kikapcsolsz mechanikusan, az löki a szikrákat és elégeti a vezetékeket.

Potméter + ADC + PWM vezérlés és kész. Ez kellett volna, a mechanika meg mehet a kukába. Más szórakozzon az ócsított szarral.

Minőségbiztosítás: biztosították, hogy 1 éven belül szétbaszódjon az egész.

Aztán ha az a 10 ember el...ott valamit, valamire nem gondolt, etc. akkor kinek a ...át fogja a vásárló tépkedni? Neked egy hét lenne... Oké, akkor tessék, mondd meg, hogy adott dobméretnél, meghaátorzott hőmérsékleten, adott vízfelvételű mosnivalóra milyen legyen az előmosási, köztes öblítési, mosási, öblítési és cenrifugálási ciklus. Időkkel, fordulatszámokkal, irányváltásokkal, pihentetésekkel. Mindezt a felhasnzáló általa dott paramétereket (hőmérsééklet, normál/gyors/takarékos mosás, centrifuga maximális fordulatszáma) figyelembe véve. (A vízkeménység mérése és figyelembe vétele opcionális...)

Nem azt mondtam, hogy diszkrét kapukat akarok látni (Xilinx-es témában diplomáztam), hanem azt, hogy nagyon nem egyszerű _jól_ megcsinálni egy mosógép vezérlését, pláne úgy, hogy azt 4-6-8-10 vagy több évig is gyártásban kell tartanod. Erre pontosan a mikrokontrolleres/FPGA-s móka alkalmas - csak olyat kell választani, ami a tervezett ideig biztosan kapható lesz, vagy ha nem, akkor a fejlesztőknek kell a beszerezhető hardverek változásait lekövetni. Azaz a fejlesztői csapatot közben is "etetni" kell valamiből.

Az akkus csavarnyúzót felhozni meg... Nagyjából a tolómérő kontra öt koordinátás Hottinger különbséggel tudnám érzékeltetni a példád relevanciáját.

Rákerestem a mosógépemre az eBay-en. Pont az a típus nincs, de a vele kb. egykorú típusokhoz egy ékszíj kb. 10 ezer forint szállítással együtt. A vezérlőpanelek kb. 30 ezer forinttól indulnak. És ezek mindegyike használt, nem pedig új. Elsősorban Németországból és UK-ből vannak alkatrészek. Kínai, tajvani,… forrás nincs is.

Azt azért nem gondolhatod komolyan, hogy a kínaiak a Te egyedi megrendelésedre, 500 forintért megterveznek és legyártanak egy teljesen új panelt. Amihez először beszereznek egy eredetit, mert azt azért nem ártana tudni, hogy mit is kell csinálnia.

Frászt. Illetve ti lehet, de mások akkor nem azt a munkát végezték, mint most. Ha csak a számítógépeket nézed, akkor nézd meg, hogy 10-20 évvel ezelőtt mekkora mátrix sajátértékeit tudtad kiszámolni egy desktop gépen (mondjuk valamilten kvantummechanikai számoláshoz), vagy milyen minőségű CT-s képeket tudtak kiszámolni (és ez a konzumer célú fejlesztések eredménye, grafikus processzorokat használnak).

Relatív, számomra a 2x6 magos, dual-procis gép, - bár többet eszik mint átlag, - de kívánatosabb még desktopnak is, mint a kevesebbet fogyasztók. (Víz van, áram is. - Még egyenlőre kifizethető. - Csak egy adott időegység alatt, egyetlen feleslegesen lecserélt termék árából bőven kijön a többletfogyasztás.)

Adott időegység alatt _neked_ ugyanannyiba kerül a plusz energia+víz, mintha megvetted volna az új, takarékosabb terméket. Kár, hogy ez a fajta rövidlátás még nem gyógyítható egyszerűen...

A környezet-tudatosságra gondolsz? De a probléma úgy is jelentkezik, mint a feleslegesen lerövidített gyártási ciklusok miatt, - azaz az "ipari hulladékgyártás" miatt, - az élet lehetőségétől lassan megfosztott Föld nevű bolygó.

Félre ne értsd, én nem a technikai fejlődés ellen vagyok, az emberi életet megkönnyitő, újabb technológiák alkalmazásának szükségességét sem vitatom. Magam is lekesedek minden technikai újdonságért. De az ésszerű, az emberi élethez szükséges alapvető nyersanyagokkal való takarékosságot pártolom. (Abban sem hiszek, hogy a világon minden újabb emberi, jelenkező igényt rá kellene "kényszeríteni" globálisan széles azt jelenleg még nem igénylő tömegekre.)

Pusztán csak a lokális termelés érdekei és a haszon miatt... Ez így nem más, mint a gyermekeink, unokáink életének hosszabbtávú és alapvető kockáztatása. - De ebbe sem gondol bele senki igazán.

Szerinted ésszerű a városainkban az utcákon, tereken ilyen mértékben szaporodó, újabb és újabb "gépjármű-hegyek" és annak egyenes következménye, hogy az emberi tüdő újabban, egyre több embernél mondja fel a szolgálatot embólia, v. más eddig még nem ismert tüdőbetegségek formájában? Pedig az új vásárlások biztosan környezetkímélőbbek, takarékosabbak az előző gépjármű-generációknál...

És itt arra akarok kilyukadni, ha van már egy jobb technológia, amely alkalmas a megelőző leváltására, akkor azt kellene számonkérni a fogyasztóknak az autógyártókon, Azoknak meg nem kellene extraprofit mellet adni a valóban környezetkímélőbbet, és csak gyártani, gyártani a "szemetet", eldugítva a Föld minden szegletét a régi technológiás "ócskavassal". (De persze, a fogyasztókat meg még évtizedekig alaposan átverve a jónak, újabbnak nevezett gépjármű-paraméterekkel. Reklámozva nekik miért is előnyös, ha újabbat vesznek... Nem, cseppet sem előnyös ez így.)

+1

Egyébként, a vásárlói igénytelenség, a vétel tárgyának körültekintés nélküli, szubjektív tényezőkre, hitre alapított elfogadása, amelyek alapvetően "rongálják" a tartós fogyasztási cikkek lehetséges használati idejét, mert, ha igény csak arra lenne ami tényleg tartós, az ipar kénytelen lenne megoldani. (Azért hívnák így: "tartós"(!))

Egy példa: Az elmúlt 50 évben, ha cipővásárlásra került sor, - egyetlen v. max 2 cipőt, ha találok városonként több üzlet kínálatát is áttekintve..., - ami megfelelne az általam elvárt tartóssági-minőségi követelményeknek. (Tegnap éppen az Árkádot szidtam ezen okból, Mi a fenének ezek a "marhanagy" üzletek, ha normális cipőt csak véletlenül lehet bennük kapni. Az ipari termelékenység, a robotizáció, az emberi tudat fejlettségének mai szintjén, miért van ma is, ez a szocializmus valamikori rendszerében talán még elfogadható, azaz "eltűrni muszáj" állapot?)

Nyilván, mert rajtam kívül senki más nem nézi a felhasznált anyagokat, varrás-ragasztás módot, felhasznált talpminőséget. Csak talán a színét, azt... (Van még a család egyik régi szekrényében egy, az 1920-as években legyártott "gojzervarrott" barna cipő, még ma is használható lenne, -- kicsit mondjuk box igénybevételével. -- (Jó, az nem is volt nagyanyám által minden nap használva, csak amikor, - heti egyszer kétszer, - piacra ment benne. Bár az Ő korában még nem volt annyi autó v. buszjárat, így ez esetenként 6 kilométeres, kézikocsis gyaloglásokat is jelentett... :)

Számolj utána, és rájössz, hogy tényleg nem éri meg. Pláne úgy, hogy a fogyasztásban (energia, víz) jelentős különbségek vannak. A régi 6kg-os töltettel bírkózott meg, az új 8-as, mégis kevesebb energiát és vizet igényel egy-egy mosási ciklusra.
Az értő olvasást még gyakorolnod kell: a szerelő vállalta volna a javítást, de összeszámoltuk, hogy menniy az alkatrész, mennyibe fáj a gép el- és visszaszállítása (üstcserét nem az üf.-nél csinálnak, mert ahhoz gyakorlatilag totál szét kell szedni a mosógépet), mennyibe a munkadíj, mennyire lesz üzembiztosan használható a mosógép - nos, nem a javítás jött ki számomra optimális választásnak. Lehet, hogy az új üsttel elment volna még néhány évet, de például az üstszájnál lévő gumi rugója elég ramatyul nézett ki, ahogy a gumi is (hiába no, tíz év mosószermennyisége meg néha pangó vize megtette hatását...) - vissza lehetett volna rakni, de jó szívvel az új üsttel nem a régi gumit raktamvolna vissza (plusz sokezer Ft), satöbbi. És ez csak a szétszedésnél derült ki - alkatrészt meg 7-14 napos átfuással lehet kapni, azaz addig no mosógép.
Nem prompt döntés volt, 2-3 napot rágódtam a dolgon, illetve keresgéltem sokfelé, hogy mi, mennyi, hogyan, mielőtt az említett webshop-ban rányomtam a megrendelés gombra (és elkezdtem szétszedni a régi mosógépet).

Megértelek. - Ma nincs valódi választási lehetőséged... Sem olcsón, sem drágán. - (Én is akkor "fagyasztottam be" kb. 10 évvel ezelőtt a feleségem fejében megjelent "mosógépcsere-igényt", amikor az akkoriban, a gyerekeimnek vásárolt Whirlpool mosógépnél, másfél éves üzemidő után, 27 ezerért fődarabcsere volt. A szerelő jelezte, hogy a következő éven belül, egy másik valószínűleg már 40 ezer forintos fődarab cseréje is esedékes lesz a típusnál.)

Te kurva gazdag lehetsz már, hogy semmiből nem veszel újat, csak a régi szarokat javíttatod az országos szinten kiemelkedő felkészültségű szakemberek hadával.

Te meg kurva fogalmatlan, ha szerinted a javítás első helyre sorolása egyenlő azzal, hogy semmiből nem veszek újat. Egyébként pedig nem gondolom, hogy egy informatikus, aki általában 2x-3x kap többet a magyar átlagkeresetnél, ne engedhetné meg magának, hogy ne az olcsón szart adó multik ellátórendszerén csüngjön.

ezt valoszinuleg nem nekem szantad...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Engem távol tart az euronics -tól már az is ahogy az üzleteikben uralkodik a káosz (értsd pl. fülhallgatók 3 helyre vannak szétszórva). Furcsa egy hely az.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Bitcoin a vilag legnagyobb penzugyi akarmilye, es nincs sajat penze.
Facebook a legnagyobb media szolgaltato, es nem allit elo sajat maga tartalmat.
Uber egy olyan taxiceg, szemelyszallito, aki nem rendelkezik sajat flottaval.
Airbnb a legnagyobb szallas szolgaltato, es egy ingatlannal sem rendelkezik.
Tencent, meg az Alibaba a legnagyobb webshop uzlet es egy gramm sajat keszlete sincs.

Euronics miert kulonbozne... Problem ?

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

" legnagyobb penzugyi akarmilye, es nincs sajat penze."
Magának milye nincs?

esze

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Idom. Hozzad meg a masik hujjehez hasonlokkal foglalkozni.
A legnagyobb talasod legyen az eletedben egy ijen typo.

Okoska.

Ps: Nagy formatumomnak koszonhetoen, most kaptal tolem alyandek jatekot. Razzad a csorgot egyszerukem.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

No offense, de a typo elgépelés. A helyesírási hiba nem az.

kabbe

Ilyen esetekben instant panaszkönyv, és a levelezést egyébként is CC-zni a fogyaszótvédelemnek.

+1

Akkor én sokkal jobban jártam.

november 19-i rendelésemre november 23-i email:

"Kedves Tamás!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy 0000505599 iktatószámú megrendelését töröltük.
Reméljük, hogy a jövőben is felkeresi üzleteinket,szakértékesítőinket,vagy az euronics.hu weboldalt. "

Nekem kellett felhívjam őket, hogy mégis miért törölték a rendelést.

Én úgy szoktam amúgy csinálni, hogy a bolt saját weboldalán (nem broker / árukereső / egyéb oldalakon, hanem a sajátján) ellenőrzöm a termék átvehetőségét. Ha nincs ott vagy nem átvehető, nem rendelem meg. Ha ott van, hogy xyz utcában raktáron van, akkor megrendelem helyi átvétellel, és meló után / amikor ráérek, beugrok érte.
Ha nem kapsz teljesen egyértelmű "raktáron van" információt, akkor onnantól számítanod kell rá, hogy még a nagykerből sem rendelték be -> hetekig tarthat az érkezés.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Mondjuk a Whirpoolnál kevés szarabb márkát ismerek. A Londoni lakástüzet is ez a cég okozta.

A dolgot szerintem ott toltad el, hogy Whirpoolt vettél. Ha még nem késő mondd le és vásárolj mosógépet a Whirpool szarok helyett.

Nincs az a pénz, hogy mégegyszer bármit vásároljak tőlük.

nem irtam azt, hogy Whirpoolt vettem. Merthogy pont az volt a gond, hogy nem tudtam megvenni. De amit viszont valoban megvettem, az egy Candy.

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Egy Aquamatic 6T szolgált ki engem/minket tizen+ éven át, csak kinőttük :-)

az elozo (valamilyen Zanussi) nalunk is lehuzott ~11-12 evet. Viszont a jelenlegi (Candy) mar A+++ energiahatekonysagu, 7 kg ruhat is kepes kimosni, sot van rajta 14 perces program is (~1,5 kg-ig). Szoval erzesre minosegi csere volt.

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Nem szakmai, csak érdekes a Homárról.

Nekem a 3 napos nászajándék Whirpool hűtőgép megrohasztotta az esküvői tortát és több 10.000 Ft kaját.

Hol hűtött, hol nem. Amikor megszorult, megromlott minden.

Lehetett menni üvöltözni, vissza nem vették, mert akkor éppen ment.

Lassan 10 éve nagyobb baj nélkül megy, gondolom a szerelők megbütyköltek rajta valamit.

Én veszteségként kukába akartam dobni, mert csesznek a garanciára, csak üvöltözhetsz, legegyszerűbb megoldás a szeméttelep.

Valami történhetett mert már 11 éve várom, hogy kivághassam a kukába, de valahogy megy.

Amennyi középső ujjat kaphattál életedben, van miből osztogatnod. :D

:)

engem felhivott tegnap este 8 korul anyosom, hogy kene neki egy mosogep. kinezte az Euronicsnal a bedobott reklamujsagban :D. jajj ez a topic jutott eszembe. mivel hanyok a nalad is megtapasztalt online szivatasoktol bementem itt helyben, szemelyesen. nyitas utan megnyero stilusomnak hala 4 perccel (szo szerint) mar ki is fizettem, aru kiado ajtonal az elobb irt nyitastol szamitva 12 perccel beraktak a kocsiba (8 perc arra kellett, hogy kimenjek a parkoloba es bemenjek a szervizutra, odaadjam a szamlat stb), cimre indultam videkre. a gondolattol szamitva 17 oran belul mar uzemben volt.

huvelykujj az Euronicsnak. ez fasza volt, fogamra valo ugymenet.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS