Fájl másolása csak olvasható USB-re

 ( plt | 2017. november 29., szerda - 10:56 )

Egy telepítő USB meghajtó /EFI/BOOT/ mappájába kellene bemásolnom a bootia32.efi fájlt.
Az USB image csak olvasható.
Valami ötlet, hogy hogyan induljak el? Jó lenne linux eszközökkel.
Az USB meghajtó egyébként az etcher flasherrel készült, de annak a forrásában sem találtam meg az EFI mappát.

A probléma egyébként a "Hogyan boot-oljunk 64 bites linuxot 32 bites EFI BOOT-ra korlátozott atom (BayTray) laptopokon" címet is kaphatná, ezért, ha erre van valakinek alternatív, linux alapú megoldása, az is érdekel.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Egy telepítő USB meghajtó" vs. "Az USB image"

Na akkor most fizikai eszközről van szó, vagy image-ről? Döntsd el légy szíves, és ha segítséget vársz fogalmazz légy szíves egyértelműen!

Ha image, akkor milyen probléma jelentkezett, amikor loopbackként felmountold az image-t és simán megpróbáltad felmásolni?

Mi a csuda ez az "etcher" flasher? Van rá valami linked? tl;dr -t ugorjuk át.
Miben tud mást / többet egy sima dd if=/path/to/file.img of=/dev/sdb parancshoz képest a gui-n megjelenő bitkolbászon felül?
Úgy is kérdezhetném, mi volt az a technikai többlettudás, amit ez az etcher hozzáadott és ami miatt ezt választottad?

Egyértelműen meghajtóról van szó.
Amikor windows alatt a Rufus-szal írom ki az ISO-t usb-re, akkor az elkészült meghajtót bedugva, egyszerűen csak rámásolom a szükséges fájlt.
Mivel eszköz, ezért magát az eszközt is be tudom mountolni linux alatt, de csak olvashatónak. Gondolom, a partíciója eleve akkora, mint az adattartalma, ezért nem enged rá másolni.
Nem tudom, hogy az etcher flasher miben tud többet a dd-nél. Mivel ezzel a fránya EFI32-es boot-tal nem vagyok még közelebbi viszonyban, ezért reméltem, ő tudja, amit én még nem. Annyit biztosan tud, hogy ellenőrzi az ISO image-et, hogy boot-olható-e egyáltalán: https://etcher.io/

Ha a fájlrendszer az image-ben iso9660 (csak olvasható!), akkor másold ki az image tartalmát egy mappába. Módosítsd a tartalmat abban a könyvtárban, majd generáld el újra a .iso image-t.

Ha valamilyen open source projekt iso-ja, akkor a build scriptjeik közt úgyis megtalálható, hogy ők milyen paranccsal generálták a .iso fájlt.

Csak azt kell a helyzethez (a könyvtár neve pl. ahová kicsomagoltad) igazítanod.

És utána írd ki az image-t a meghajtóra.

Az etcher.io-t én is megtaláltam. De ha nem tud semmiben sem többet a dd-nél, akkor amúgy minek szivatod magad etcher-el?
Ezt a javítsuk ki azt, amivel nincs is probléma gondolkodást már évtizedek óta próbálom megérteni.

"javítsuk ki azt, amivel nincs is probléma"
Mire is gondolsz pontosan?

Évek óta keresek read only(-vá tehető) pendrive-ot! Ha te találtál, linket légyszi!

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Írásvédelmi kapcsolóval ellátott pendrájv: Netac
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ha jól tudom, van ilyen pendrive, valahol láttam már, de ez sajna nem az. Csak a fájlrendszere ro.

Most ott tartok a problémával, hogy az ISO-t kicsomagolom, beleteszem a szükséges fájlt, majd újra készítek belőle egy ISO-t. Ezt írom ki.
Sajnos ez sem tökéletes. Az így készült ISO linux alatt mindent tartalmaz, de a windows csak az efi mappát látja, semmi mást, így használni sem tudja.
Pedig már azt is kiderítettem, hogy nem lehet akármelyik ISO készítővel EFI-vel bootolható ISO-t írni. Jelenleg a xorriso paranccsal próbálkozom, kevés sikerrel.
Lehet, azt kellene kideríteni, a Rufus mit csinál másként?

> Az így készült ISO linux alatt mindent tartalmaz, de a windows csak az efi mappát látja, semmi mást, így használni sem tudja.

Gondolom ugyanazt a fájlrendszert kellene használni ( UDF talán? )

bootolható ISO: ki kellene az eredeti ISO-image-ből szedni a boot.img-t és a legtöbb ISO generáló tudja használni....
A kiszedésről itt egy jó kis howto: https://arstechnica.com/civis/viewtopic.php?t=308491

A lenti két leírás alapján custom efi kell, nem tudom honnan és hogyan lehet a megfelelőt levadászni, de kiindulásnak jó lehet:
http://sturmflut.github.io/linux/ubuntu/2015/02/04/installing-ubuntu-on-baytrail-tablets-version-2/
https://askubuntu.com/a/727665

ui: és egy arch thread bónusznak :)
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=195027

Nekem a network boot működött a legjobban (PXE). Ha támogatja a gép akkor az a legegyszerűbb.

Az EFI boot a lehető legegyszerűbb dolog a világon: egy tök közönséges FAT12/16/32 fájlrendszer (linuxos néven VFAT), amiben ott van egy /EFI/BOOT nevű könyvtár (gy. k.: mappa), amiben ott a betöltendő boot-loader. Ha 64-bites x86-ot használsz, akkor ezt BOOTX64.EFI-nek, ha 32-biteset, akkor pedig BOOTIA32.EFI-nek hívják hivatalból. Az más kérdés, hogy sok BIOS képes tetszőleges EFI alkalmazást betölteni (akár más könyvtár más nevű fájlját) - pl. akár az EFI-re felkészített GRUB.EFI-t is akár. Persze vannak nehezítések, pl. hogy az adott gép csak GPT-féle partíciós táblát képes-e kezelni, vagy éppen megy neki MBR-tipusú partíciók esetén is elboldogulni ezzel az egésszel - ennek utána kell nézni a szóban forgó gép doksijában. Ha hagyományos MBR-t eszik, akkor abban ezt a fenti FAT-ot egy 255-ös ID-jű partícióra kell tenni; ha GPT-s kell neki, abban van dedikáltan "boot" partíció, hivatalos nevén ESP (EFI System Partition). Folytatásért pl. Arch Linux Wikijét tudom ajánlani.

Szóval kb azt is meg lehet csinálni, hogy fogod a pendrive-ot, és Linxu alatt fdisk-kel, parted-del (gparted-del), efdisk-kel csinálsz 2 db MBR/GPT-s partíciót, az első lesz a boot, a másodikra megy a telepítő teljes könyvtárstruktúrája (azaz az logikusan Linux-FS). Az első partícióra megcsinálod fenti VFAT-ot a struktúrával, a másodikra meg felmásolod a CD/DVD tartalmát, a könyvtárszerkezet megtartásával.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Köszönöm a segítségeket, de pont azért akartam belemásolni a létező telepítőbe, hogy egyetlen művelettel megússzam a dolgot.
Nem akartam telepítő ISO generátor guruvá válni, de úgy tűnik, ez csak így menne.
A probléma megoldásához azonban találtam egy isorespin.sh nevű scriptet, ami korlátozottan ugyan, de bizonyos - jellemzően ubuntu - iso amd64 telepítőkből képes BayTray - és más atom netbookok, tabletek - alatt indítható telepítőt konvertálni.
És teljesértékűen működik, még a live verzió is! Rufus-szal eddig csak a debian netinstallját tudtam életre lehelni, ami meg a wifi hardvert nem támogatta.
Ha valakinek netán szüksége lenne hasonlóra:
http://linuxiumcomau.blogspot.com/2017/06/customizing-ubuntu-isos-documentation.html