Ubiquiti vs Mikrotik - Wireless kis hálózatban

Fórumok

Sziasztok!

Pár (max 10-12) gépes hálózatban, kis teret lefedve melyik a jobb? Megéri a plusz pénzt az UAP a cAP-hez képest?

Köszönöm!

Hozzászólások

Amíg egy AP van nagyjából mindegy. Ha több akkor a Unifit egyszerűbb beállítani.

A cAP-2nD csak 2 dBi antennával rendelkezik, az UAP 3 dBi. Ég és föld a kettő lefedettség tekintetében.
Szállodába raktam cAP-okat, elmentek, de többet vártam tőlük. Például egy RB2011-es 4 dBi antennával kb. három cAP-nyi területet fedett le.
Mostanában UAP-AC-LR-eket telepítünk, nem volt még rájuk panasz.

Pontosan nem tudom, mert kis légterek voltak (főleg 2-3 személyes szállodai szoba, 1 franciaággyal + fürdővel), de kb egy szobányi távolságra ment át. Tehát nagyjából 1 db 25-ös válaszfalat tudott átlőni, úgy hogy a másik oldalra jutott még egy 2 Mbit/s.

Ja és mindkettő stabil. Azzal probléma nincsen.

UAP-okhoz van mobil app, de alap dolgokat lehet csak beállítani. Web felület nincsen, még 1 db UAP esetén is Java-s (!) kontrollert kell telepíteni és annak a web felületén tudod normálisan konfigurálni (utána már nem kell futnia, de elég rossz megoldás, TP-Link EAP-okhoz hasonló, de ott legalább van önálló működési mód és web felület is). Van cloud stick hozzá arany áron, mert memóriát azt fogyaszt keményen a szoftverük..

Mikrotik eseten normál RouterOS van rajtuk, tudod webről, Winbox-ból és központilag is - mondjuk az egyik RouterOS-es routeredről - menedzselni. Sokkal jobb megoldás.

A capsman azert hagy nemi kivannivalot magautan. Nem egyszer futottam bele, hogy upgrade utan a wifi szarul (connection drop, etc) kezdett el mukodni es csak reset/ujrakonfiguralas utan mukodott ujra normalisan az uj firmware-rel.
De ketsegtelen, hogy sokkal kenyelmesebb megoldas mint a Ubi-nal ez a kulon kontrolleres baromsag.
Viszont Ubi hw-k sokkal jobbak a tapasztalataim szerint. Stabilabb wireless networkot sikerult veluk epiteni mint Mikrotikkel.

"> RB2011-es 4 dBi antennával kb. három cAP területet fedett le
~4,5 cAP áron"

Igen, de ne felejtsd el a telepítés költségét (pl. kábelezés). Máris sehol sem éri meg a cAP.
A szállodába is csak azért raktam, mert rokoné volt és szívességből csináltam. Így jött ki számára a legolcsóbban.
Ha valódi megrendelő rendelte volna, akkor a telepítés költsége jóval magasabb lett volna, mintha szállítok 10 db wifis RB2011-et, aztán viszlát (mert ha jól emlékszem 5 szint volt).

cAP-ból tudtommal idéntől új hardver van, az talán megér egy misét, a régivel nekem is voltak bajaim, ár szerintem a benne levő antenna a gyengusz. Esetleg wAP ha nem mennyezetre akarod szerelni, nagyon eltalált cucc.
Ubiquitynek szerintem jobb a szoftvere, de capsmanagerrel a mikrotik is elég tűrhető

Mindenképp ide kell szúrni, azt, hogy az antennán mért megengedett legnagyobb 100mW EIRP-t beállítva "szinte" egyforma rendszert kellene kapnunk. Ami elbillenti ebben az esetben a dolgot az a vételi érzékenység, ami -71 vs. -73. Erre jön még az antennán egy kis nyereség, azaz 2dB. Na ez aminek kellene számítania nem a túlhajtásnak. Ismétlem, ha helyesen és szabályosan van beállítva az adóteljesítmény! :-)

Egyébként ha olcsón akarsz kijönni:
https://www.arukereso.hu/router-c3144/tp-link/?st=eap&orderby=1

Telepítettem ilyeneket is, ahol nem ismerték az Ubiquiti-t és ódzkodtak tőle. Azt mondták stabil és tetszett nekik.
3-4 dBi-s antennával rendelkeznek, ártól függően.

Például EAP-115 csak 10e Ft és: "The user-friendly Cluster Mode allows manage up to 24 (EAP115) without requiring any extra hardware or software"
Ilyenkor az egyik EAP master lesz.

TP-Link tapasztalatok, és rejtett subscribe:

TP-LINK Wireless AP WA5210G -- AccessPoint módban 0-10 klienssel -- alapvetően teszi a dolgát, de évente (azt hiszem legalábbis) egyszer eljátssza, hogy vezetékes hálózaton nem kommunikál addig, míg nem váltasz IP címet, vagy nem rakod át static-ból dhcp-be, és vissza. Factory reset, és config visszatöltés után újra üzemel szépen.
TP-LINK CPE510 -- pont-pont kapcsolatban két telephelyen is pár száz méteres távolságokra. 2x2db CPE510. Áramkimaradásból kifolyólag volt még csak leállásuk.
MikroTik RouterBOARD wAP 2nD -- AccessPoint módban 0-4 klienssel -- nincs monitoringban, így nem látom megy-e, de szólni nem szóltak még hogy nem megy. Feltételezem teszi a dolgát ez is.

TP-Link wifis routerekkel már több bajom is volt.

UBI kisebb késleltetéssel tudja a csomagokat vezetékes gerincre átrakni, meg hatékonyabban tudja az AP-k közötti átadást kezelni. Minden más különbség már csak az adminisztrációban van (értsd: ubit kényelmesebb, gyorsabb beállítani; mikrotiket meg több mindenre rá tudod venni).
A leírásod alapján ezek az előnyök nálad nem annyira realizálhatóak, ráadásul egy mikrotik már van a rendszerben.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Nincsen.

// elnézést, ebbe a bugba megint belefutottam, zithernek szerettem volna válaszolni.

cAP fanoktól kérdezem, hogy mekkora up/down-t tudnak kicsiholni az eszközből?
Új is régi is érdekel.
Kérdezem azért, mert ahol nekünk 6/5-öt húzott a cAP, ott az uAP 85Mbps-t.