Microsoft Exchange alternativát keresek debian alá

 ( bocinet1000 | 2017. október 23., hétfő - 16:23 )

Sziasztok!

Mit ajánlotok erre a célra?

Köszönöm

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem nincs alternatíva. Ahol az Exchange teljes funkcionalitására van szükség, oda azt kell megvásárolni.

Ha pedig nem Exchange alternatíva kell, hanem elárulod, hogy konkrétan milyen szolgáltatásokat szeretnél megoldani/kiváltani, akkor biztosan kapsz építő javaslatokat is :)

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Valóban rosszul fogalmaztam meg amit szeretnék.

Adott egy Iroda ahol jelenleg a levelezés úgy van megoldva, hogy egy smb megosztásról egy outlook adatfájlból mennek a régi levelek(mindenkinek a saját adatfájlja) és a kliens gépeken be van állitva normálisan az aktiv e-mail fiók amiről küldenek/fogadnak és onnan mentik az adatfájlba a dolgaikat.Ezt szeretném kiváltani egy olyan rendszerrel ami egybe kezelné ezeket a dolgokat tehát a meglévő adatfájlokat használná csak már eleve oda érkeznének a levelek.

Ha jól értem, nem Exchange alternatívát keresel, nem a levelezést akarod kiváltani,
hanem a mentést, archiválást akarod emberi tényezőktől függetlenné tenni !?
pst, ost management

a pst-ket igyekeznek a nepek elfelejteni, legalabbis civilizaltabb orszagokban. A megoldas - felteve, hogy en is jol ertem a versenykiirast - email archivum. Teljesen automatikusan, emberi beavatkozas nelkul mukodik.

A kerdezonel annyi extra melo lenne vele, hogy az exchange(?) beallitasa utan a pst-ket be kell importalni az archivumba, aztan meg lehet toluk szabadulni...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Nincsen Exchange server, erre keresek szerver megoldást, hogy az adatfájlok és a fiókok egyként jelenjenek meg és ne kelljen 2-3 adatfájl között ugrálni az outlookon belül.

a pst-kbol eml file-okat csinalsz (readpst-vel), betolod oket egy maildir-be, amit a user beallit imap fioknak, utana soval beszantod a pst-ket. Nem is ertem, eleve miert vannak nalatok pst-k...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Szerintem a nagyméretű pst-ket hálózati meghajtóról használni az eléggé mazochista dolog :) Akkor már inkább kell arra a debianra tenni valamilyen IMAP kiszolgálót (courier, dovecot, stb.), tenni mellé tetszőleges MTA-t (exim, postfix, sendmail, stb.) és akkor máris meg van oldva a szerveren levő levéltárolás. Innen már könnyen tovább lehet lépni, webmaillel, spamszűréssel, adatmentési megoldással, levelezőlistákkal, bármivel.

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

"Szerintem nincs alternatíva. Ahol az Exchange teljes funkcionalitására van szükség, oda azt kell megvásárolni."

Sokszor maguk a cégek sem tudják mire lenne szükségük, de ha több kell mint sima levelezés akkor pl. a zimbra az elég jó alternatíva tud lenni.

Email szolgaltatas exim/dovecot/akarmi email szervernek. Naptar, kontakt, etc: Nextcloud

Ha fizetos kell, akkor: https://www.axigen.com/

A verébre ágyuval lövünk, hogy az Exchange és az Outlook írmagja is pusztuljon. ClearOS, Thunderbird, nyammogó usereknek Outlook skinnel. https://www.clearos.com/clearfoundation/software/clearos-7-community

Azért a TB tud q idegesítő dolgokat tenni.
Pl több IMAP fiók használata esetén az egyik fiókban lévő soron állva egy másik fiókban lévő levelet olvas fel.
Vagy ad hoc újratölti a leveleket. Pár 100k levélnél ez kicsit macerás.
Stb, stb.

A másik levél problémával még nem találkoztam.
Az újratöltéssel igen, az nekem pár hónapja 1-2 bizonyos verziónál jelentkezett, azóta nem, így bug lehetett.
--
"Sose a gép a hülye."

A Thunderbird tudásban az Outlook közelében sincsen. Ahol nem csak szimplán levelezni kell, hanem kell(ene) központi címtár (esetleg több is), naptár, meghívók, események, stb., oda bizony édeskevés.
Persze ezeket a dolgokat meg lehet oldani máshogy is, de nem az Outlook skinnel.

Azért ilyen funkciókra vannak plugin-ek...

Tudom, még davmail-t is használtam, hogy az Exchange képességeit Thunderbird alól használhassam (címtár, naptár). Aztán leszoktam róla, Úgyis windowst használok munkához, arra meg ott az Outlook, esetleg az eM Client. Stabilabb és kényelmesebb, ha normálisan meg van írva a progi és nem kell pluginhegyeket összevadászni (aztán szívni a Thunderbird update-nél, hogy nem kompatibilis a plugin). Arról nem is beszélve, hogy sokkal kényelmesebb és jobb a GUI-ja a 2010-es Outlooknak, mint amilyen a Thunderbird valaha is lesz.
Böngészőből is olyat használok már nagyon régóta, amiben minden benne van, ami nekem kell, plugin nélkül.

Van már normális CardDav plugin Thunderbird-höz?

Mondjuk szerintem elég gáz, hogy az Outlook 2017-ben még mindig nem tud normálisan idézni válaszoláskor ("> " egyszerű szöveg esetén). A színezős kínlódással a harmadik forduló alkalmával már olyan egy levél, mint a karácsonyfa és nem lehet rajta kiigazodni.

Nem vitás, hogy az Outlook ki van találva, de sztem az Outlooknak egyetlen olyan szolgáltatása sincsen, ami ne lenne meg egy jól felépített IMAP szerverhez kapcsolt TB-ben. És ha a két környezet költségeit is megpróbálod hasonlítani, akkor a különbség ég és föld - a TB javára. Nálunk ClearOS 5.2 Community van jól beállított spamszűrővel 40 userrel - hibátlanul megy úgy, hogy minden usernek elérhető a 6 évvel ezelőtti levelezése is a TB saját archívum mappáiban. Az Outlook drága és semmivel sem nyújt többet. Nincs verseny közöttük.

keresztkérdés, közös naptár funkció is működik a TBből ? (tudom, nem Exchange verzióban egy kínszenvedés összerakni, de összelehet)

ps2. Van TB + dovecot IMAP párosom is üzemeltetés alatt + van Outlook + Exchange is, utóbbival kevesebb a gondom :/

Mi mondjuk nem kisérleteztünk vele. Mindenkinek van Google fiókja az Androidos telefonja miatt, azt használjuk közös naptárnak a TB-ben. Ha nagyon erőlködnénk, sztem össze lehetne rakni CalDAV vagy más módon, de sosem próbáltuk, mert a gugli a barátunk lett.

Oszt lehet arról vitatkozni, hogy az Outlook naptára vagy a Google a jobban elterjedt a naptárak megosztásához.

Nomeg: egy pont után a gusztus helyébe lép a költség. Az Outlook nem versenyképes.

Ps3: sztem nagyjából 4-5 éve nem nyúltunk a ClearOS-hoz, de nézek a kedvedért egy uptime-ot, ha érdekel.

Caldav persze hogy játszik. Csak ahhoz kell egy outlook plugin első körben (azaz by-default-nemtudja), ha minden rendben van akkor megy is.

Nem minden funkció, de a naptár volt a lényeg.

TB-re áttérés nem opció.

Google fiók naptár -> nem opció, a cég policy nem engedné meg azt, hogy külső szerveren (legyen az bármi is, nem kifejezetten a naptár adatok) legyen tárolva bármilyen adat is.

De megoldottam helyileg, csak nem egyszerű :)

ps.: google naptár teljes szinkronhoz fizetni kell a googlenak havidíjat ha jól tudom ^^

Azt már megoldották, hogy 4 GB-os adatfájlnál ne halálozzon el a Thunderbird?

igen.

Persze mondjuk kérdés, hogy mire jó egy 4GB-os adatfájl az Outlookban?

Az a kérdésed, hogy miért lehet valakinek ilyen nagy a fiókja?
Én találkoztam már több helyen is több 10 GB-os fiókkal. És nem .ppt-kel volt tele a fiók. Az, hogy manapság a levelezést olyanra is használják, aminek nem biztos, hogy ott a helye, azt aláírom.

Nem, nem ez a kérdésem. A 4GB-os korlát nem a fiókméretre, hanem a mappaméretre vonatkozott régen a TB-ben. Szerintem fiókméret korlátozása nincsen a TB-ben, az az IMAP szerver ügye lenne, ha ott van ilyen. Nekem 1998 óta van meg minden levelezésem a TB-ben, a .thunderbird mappám mérete irreleváns, mert a levelek a szerveren vannak, konkrétan az archívumban a 2010-es évben 73091 levelem van, amelyek összmérete 9169 MB. Ritkán keresgélek benne, de ha meg kell tenni, a keresés a szerveren folyik és nincs panaszom a sebességre.

Mikor utoljára néztem a thunderbird nem tudta az IMAP SEARCH-öt, már benne van rendesen?

Én most pont kopanot (pontosabban kopano, postfix , samba ad, arhiválásra meg piler, backup meg urbackup)próbálok bevezetni exchange (pontosan sbs2003) helyett egy kis cégnél (kb 10 fő). Mindent tud amit az exchange és még többet is . Van webes kliens és van desktop kliens. Egy probléma van a desktop klienssel, hogy jelenleg nem tud offline működni. Ez egyelőre a legnagyobb probléma. Jelenleg így thunderbird van belőve offline levelezés eléréssel és a desktop kliens ha online megy a dolog. Jelenleg 2 munkatárs teszteli a rendszert. Egyelőre jónak tűnik.

druss42

> Mindent tud amit az exchange és még többet is

calendar sharinget is szabályozható jogokkal ? ;)

Nem tudom pontosan mire gondolsz, de megosztottam egy naptárat és be lehet állítani olvasási írási (szerkesztő , tulajdonos stb jogok mint az outlookban, csak a magyar fordítás néha kicsit béna itt pl az egyik jog a titkárnő :) ) jogokat

druss42

Ha van jobb ötleted a Secretary fordítására szívesen fogadom :)
Ezek egyébként előre definiált jogosultság készletek, amiknek ez amolyan fantázianeve:
Titkárnő
Tulajdonos
stb.

Asszisztens?
------------------------
{0} ok boto
boto ?

Megvettem :)

\o/ :D
------------------------
{0} ok boto
boto ?

Először is köszönöm, hogy csinálod a fordítást. A titkárnő nyilván csak vicces nekem, de teljesen jó, mivel mint írtad jogosultság készletet definiál. Lényegében mindegy mi a neve. Lényeg, hogy van magyar fordítás ehhez a remek programhoz. :)

druss42

Elso korben megcsinaltattuk olyannal, akinek ez a szakmaja. A gondozas mar hazon belul megy. Szerintem igy lett egy-ket ilyen fura “felreforditas.
Egyebkent nem tudom h hogy lehetne valami platformot nyitni arra h pl aki itthon hasznalja az tudja ezeket jelezni.
Pl ha nyitunk ra egy “opensource” support ticket queue-t az jo lenne, csak hogy jut el az info az userekhez?

Hát szerintem , aki kopanot használ (illetve telepít) az csak fenn van a hup-on :). Pl egy hírnek beküldeni már jó kezdet.

druss42

Csinálhatok egy os-support kukac kopano.hu -t pl amire ezeket be lehet küldeni és mi javítjuk ha van értelme.
Annak nem látom értelmét h. olyan fordítók jelenjenek meg a projektben akik 1-1 fordítást csinálnak és mondjuk van összesen 5-6 userük, mert akár tetszik, akár nem, egy ilyen pici rendszer nem annyira releváns mint azok amiket mi üzemeltetünk (200+ useres rendszerek), onnan számomra hasznosabb feedback van.

Tud.

A Kopano egy teljesen jó irány.
10 fős cégnél ha vesztek egy Basic subscriptiont az még nem is drága mulatság (15Euro/user/év, nem kötelező a renewal) és kapsz KOE-t, amivel az Outlook is csatlakoztatható kényelmesen a rendszerhez és meglehetősen sok dolgot tud az ActiveSync interfészen keresztül is. Ezen felül hozzáférsz az official repository-hoz is, amiben stable csomagok vannak, az open source tarballok azok a master branch-ből vannak csomagolva.

Hint: google: kopano outlook extension
A mi oldalunkat nem akarom belinkelni, mert ez nem a reklám helye, ha netán akarsz, akkor úgyis megtalálsz :)

Igen olvastam, de épp megszabadulnék az outlooktól :) . Az open source tarball is megfelelő. Amúgy is dockerből megy az egész. Igazából mint írtam, csak az offline működés hiányzik a desktop kliensből, de ritkán van rá szükség, ott meg beraktam egy TB-t is.

druss42

Csak upgrade előtt tesztelj, mert a masterben néha sikerül nem működőre csinálni 1-1 komponenst :)
Nagy rendszerekre ezért szoktunk subscriptiont venni, mert az OS csomagok nagyon pici cégeknek okék lehetnek, de ha valahol tényleg mission-critial a dolog, akkor jól jön a stable repo, meg persze a gyártói támogatás is néha.
A gyártói támogatás egyébként teljesen pro, már nem egyszer dolgoztunk együtt a hollandiai fejlesztőkkel 1-1 bug kapcsán és gyorsak is, meg megbízhatóak.

A tesztelés megoldott, mert konténerbe van a kopano. Így elég egyszerű e tesztelés. Nyilván nagyobb méretben érdemes a subscriptiont, de jelenleg csak kis cégekkel dolgozom. Náluk nem annyira fontos, hogy mindig a legújabb legyen és kisebb hibákkal is együtt tudnak élni, ha így olcsóbb. Persze ajánlottam eddig mindig az előfizetést, de valahogy még nem ugrottak rá.

druss42

Egy cégnél POP3-as levelezés volt, TB-t használnak, évekig mentegettem a lokális levelezést mindene nap NAS-ra. Meguntam, mert a gépek se igazán bírták meg a kollégák se.

A NAS-on belöttem a mail servert, mivel alapból volt mindenkinek usere, igy beállítottam hogy pop3-ről a NAS leszedi a leveleket és IMAP4-en meg kiszolgálja a TB-nek, minden megvan a szerveren, nem kell mentegetni (csak NAS-NAS között van óránként mentés)

Hibátlanul megy. A közös címjegyzék még tervben.

ps: most viszont már megoldható ha igény van rá hogy mobilról levelezzenek az imap miatt.

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Kolab, Outlookkal is használható 2013-tól felfelé (EAS módban).