Data Science Magyarországon hol?

 ( kantal | 2017. október 10., kedd - 12:36 )

Két gimis ismerősömnek is lassan döntenie kell, hogy hol tanul tovább. Szóba került a data science és a kockázatelemzés témaköre. A kérdésem: hol lehet ilyent itthon tanulni, melyik felsőoktatási intézményben? Vagy nincs is dedikált, legalább egy-két féléven át tartó képzés?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

bme viken, szabválként van, meg utána tudtommal szakirányon, szakdolgozatnak, etc-nek még inkább választható.
http://adatbanyaszat.blog.hu/2017/08/30/data_science_valaszthato_targyak_bme_vik
--
blogom

Ajanlom hozza a szovegbanyaszat (text mining) targyat is. (kb. 10 eve elvegeztem mindkettot)
Viszont a kurzus elegge alapozo jellegu, csak ezt elvegezve meg nem fog senki ebbol megelni. Esetleg az eloadoknak erdemes irni egy mailt, hogy mit ajanlanak annak, akit komolyabban erdekel a tema.
Ha a papir nem kell, a BME minden eloadasa nyitott az erdeklodok szamara a TVSZ szerint. Szoval nem kell ahhoz elvegezni az egyetemet, hogy erre beulj. (persze ha kicsi a terem, nem korrekt kiszoritani valos hallgatokat, viszont illik szolni az eloadonak, hogy nem vetted fel a targyat, csak erdekel a tema)

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Ha ma nekiállhatnék, akkor erre felé mennék. Ehhez pedig statisztikát tanulnék, mert kell hozzá.

Ha ez érdekli őket, akkor gondolom matek jól megy. Fizikával hogy állnak? Ha azzal is jól, megfontolnám ELTE fizikát. Matekból sokat kapnak, de főleg gyakorlatot, elmélettel kevésbé szivatják a népet mint infon, kivéve elméleti szakirányon. Maga a fizika része sem vészes, a matematikai alapokkal viszonylag könnyen megy, BME-n is lenne két félév, illetve a tanárok hozzáállása ég és föld, ELTE javára.

Két szakirány lehet érdekes, de az infos tárgyait mindkettőnek fel lehetne venni szabválnak, az első az alkalmazott fizikus, leánykori nevén informatikus fizikus, a másik a csillagász, ma csak pár százalék dolgozik távcsövekkel, a maradék a többiek adatát elemzi. Első esetben az LHC vagy a LIGO lehet jó hely akár másodévtől TDK/diplomamunkára, ott elég sok adattal dolgoznak. A csillagászatban meg gyakorlatilag bármi, a legmenőbb most talán az exobolygók, szintén végtelen mennyiségű adat vár feldolgozásra. Aztán a diplomával zsebben bárhova elmehet, szakmában maradhat (Hawaii-ra, Tenerifére, Chilébe lehet hónapokra kijárni), informatika legtöbb területén át pénzügyi elemzőnek keresettek, vagy bármely mérnöki Msc-re elmehetnek 1+1 év alatt külföldön.