Debian 9 hibás képernyőfrissítés

 ( plt | 2017. szeptember 25., hétfő - 9:18 )

Jó egy hónapja 9-es debiánra frissítettem, azóta megbízhatatlan a tereminálom.
Az alap gnome terminált használom, és a frissítés óta véletlenszerűen frissíti csak az ablak tartalmát.

Amíg egyetlen terminál van csak nyitva, nem is érezhető a hiba, de amint több fület használok, a fülek közötti váltás nem mindig jut érvényre: átváltok a következő ablakra, de még az előző ablak tartalmát látom.
A hiba a következő képernyőfrissítésig tart, azaz ha gépelek, akkor a gépelt területen már a helyes tartalom jelenik meg. Ha az egeret a fül fölé húzom, akkor befrissül a valós tartalom. Ha elváltok és vissza, akkor vagy a jó tartalmat látom, vagy nem. Jelenleg ezt szoktam használni. Addig váltogatok a fülek között, míg a helyes tartalmat nem látom. Úgy tűnik, a hiba csak a fülek váltásánál jelentkezik. Ha egy terminálon már a helyes képet látom, onnantól nem romlik el a szinkron, míg át nem váltok egy másik fülre.
Mivel frissítés után el sem indult az X, arra is gondoltam már, hogy ez grafikus driver hiba. Most az X-el alapból felkonfigurált drivert használom, de messze nem vagyok penge desktop grafikus meghajtók kezelésében.
Még azt sem tudom, hogy a két grafikus kártya közül, melyik az, aminek a képét jelenleg látom:

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Chelsea LP [Radeon HD 7730M] (rev ff)

Elég idegesítő a hiba, és nagyon megnehezíti a munkám, ezért kérnék segítséget, hogyan stabilizálhatnám a terminál működését. Az sem biztos, hogy grafikus driver hiba, de ha nem, akkor még inkább tehetetlennek érzem magam.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem volt pontos a hibaleírásom, ugyanis a hiba egyetlen terminálablak esetén is jelentkezik, például mc alatt egy CTRL+o képernyőváltásra. Van, hogy nem a teljes képernyő marad a régi, csak egy része, például a közepén, egy negyedképernyőnyi négyzet. Úgy néz ki, valahogy a teljes ablakot érintő képernyőfrissítésekkel van gond.
Azonban mivel csak a gnome_temrinal esetén jeletkezik a probléma, készermegoldásként a konsole nevű terminálra váltottam. Gyakorlatilag mindent tud, amit a gnome_terminal, sőt még többet is. Ez stabilan megy! :)
OFF:
Azért szomorú, hogy ilyen alapvető rendszerfunkciók is ennyire instabillá válnak egy stabil kiadásban. Marad a BSD?

Nem marad(!).., a BSD-k frissítésénél is vannak a megjelenítést érintő problémák. (Igazából orosz rulett minden főverzióváltó frissítés minden oprendszeren.)