Linux verzió régi alaplapra

 ( diego | 2017. szeptember 14., csütörtök - 11:48 )

Sziasztok, az egyik ismerős cégnél szükség lenne egy adatbázis szerverre (mysql, 5.5.34) de csak egy régi, p4-es alaplapjuk van erre a célra, ami teljesítmény szempontjából elég is lenne,
(Socket 478 for latest Intel Pentium 4/FSB 533/400 MHz/CHIPSET SiS® 645DX & 962L/North Bridge: SiS® 645DX/South Bridge: SiS® 962L)
de nem tudom, melyik linux verziót rakjam rá, hogy működjön is a dolog? Debianra, vagy Opensuse-ra gondoltam, de melyik verziót javasoljátok?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hagyd ott a fenébe. Ne foglalkozz vele. Ennek a szemétdombnak a havi villanyszámlája 5000-10000 ft körül lesz és még szar is. Inkább egy VPS-t béreljenek vagy vegyenek egy normálisabb bármi pl rpi 3.

Hogy mit tegyél rá? Akármit amit ismersz, de én akkor is virtualizálnám ha egy VM lenne benne, de ha csak MySQL-re kell akkor egy Windows is megteszi, igaz nem az XP ami matricában rajta van.

Mentés is kell róla.

STB.

ugyugy, nezd meg az uzemeltetesi koltseget, meg hogy felevi koltsegbol mit tudsz venni.... kb barmit. csak azert mert van, ne uzemeltessuk az otvaros szarokat..... igen, fajt a szivem kitolni a picsaba 3racknyi g3-g4-g5-g6 HP pizzat - mert "jo lesz meg valamire" csak villanyszamlaban es jarulekos koltsegekben 3eves idotartamra ugyanannyiba kerult mint a c7000 megtomve pengevel.

Szerintem itt most az a cél, hogy legyen boldog a főnök. Tehát vascsere/vps/költözés itt kizáró tényező.
Viszont érdemes előre gondolkodni, hogy a rendszert villámgyorsan lehessen költöztetni bármire ha meghal a dolog. Mert az tény, hogy ezek a régi vasak bármikor megadhatják magukat, vagy egyszerűen rájön a főnök, hogy magas a villanyszámla, stb...

-------------------
https://onlinestream.hu/ - A legtöbb magyar rádió és TV egy helyen!

Igen, jól látod :-( Ezért is nem ugrottam neki azonnal! A vps-ről annyit, hogy olyan szar a netjük, (adsl) hogy időnként még a leveleket is a postagalamb hozza...
Szóval erősen gondolkodom, mit telepítsek...

Nem az a lenyeg, hogy mit. Az, hogy mire. Erre ne.

ha befizeted egy fullextras kurvahoz, talan 20e-bol jolerzi magat..... 2honap villanyszamla

Bármilyen Linux elmegy rajta. Kísérletképpen nekem egy P2-es gépen sikerült futtatnom egy Debian 9-et.

-------------------
https://onlinestream.hu/ - A legtöbb magyar rádió és TV egy helyen!

Nem az a kerdes, hogy elmegy-e, hanem hogy meddig. Masreszt ezen talan meg SATA sincs, szoval a teljes konfig igen erdekes lesz support szempontbol.

Ez komolyan egy desktop P4 alaplap? Vagy legalább valami szerver? Amennyiben desktop akkor ennek a rendelkezésre állása nem értelmezhető. Egy DB server alá minimum az ECC ram...
Szerintem mond meg, hogy szarból nem lehet várat építeni, az a baj, ha megcsinálod és egy hét múlva szarni megy az egész (aminek elég reális esélye van) akkor téged vesznek elő.

Hát mond meg, hogy nem lehet és kész. Vegyetek egy használt notebook-ot 70.000-ért, ami fogyasztásban és teljesítményben egy nagyságrenddel jobb. Minden nap mentés külső (vagy hálózat) diszkre és kész. Ha nem ér meg neki ennyit, akkor ne foglalkozz vele.

Én Debiánt tennék rá.

Köszönöm a hozzászólásokat, nekem sem volt egy percig sem kérdés, hogy ez fából vaskarika, de valamit le kellett tenni. Annyit sikerült módosítani, hogy nem az eredeti Sis-es alaplap került bele, hanem egy Asrock, bár ez nem sokat lendít a dolgokon. Én végül a Debiant tettem rá, mert ennek van a legkisebb erőforrás igénye, és a régebbi verziókat elég jól ismertem. (...bár kapásból szembesültem az idők változásával, mikor hiába kerestem az ifconfig-ot...)
Mindegy, egy 50MB-os mysql-t el fog bírni egy darabig, utána meg már lehet mondani, hogy új vas, és akkor az már muszály lesz, nem "oldjuk már meg", mint most!

Utóirat: Visszaemlékezve, anno a hidegverejték vert ki mindig, mikor VIA, meg SIS chipsetes alaplapokkal kellett dolgozni, de ismerjük el, 12 éven keresztül ment ez a gép... ami azért nem semmi!

A sis az tényleg mindennek a legalja. Via-s lapom sose volt. Abban az időben amikor a 8xxx geforce volt a kurrens széria több nforce chipsetes AMD-hez való lapom is megdöglött, így őket is rüheltem.

> Debiant tettem rá, mert ennek van a legkisebb erőforrás igénye

Melyik verziónak? Mihez képest?

> szembesültem az idők változásával, mikor hiába kerestem az ifconfig-ot

Root joggal is próbáltad futtatni? :)

> muszály

Ezt mások is gyakran elkövetik :)

Linux cassa2 4.9.0-3-686-pae #1 SMP Debian 4.9.30-2+deb9u3 (2017-08-06) i686 GNU/Linux
Ezen én nem találtam sem rootként sem userként ifconfigot...

top - 23:41:06 up 3:20, 2 users, load average: 0,00, 0,00, 0,00
Tasks: 94 total, 1 running, 93 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
%Cpu(s): 0,7 us, 0,3 sy, 0,0 ni, 99,0 id, 0,0 wa, 0,0 hi, 0,0 si, 0,0 st
KiB Mem : 2059360 total, 1182920 free, 131784 used, 744656 buff/cache
KiB Swap: 2099196 total, 2099196 free, 0 used. 1686304 avail Mem

pedig megy minden :-)

mert nincs is már rajta, átvette az 'ip'

ip a
vagy
apt-get install net-tools
és utána már megy az ifconfig.

-------------------
https://onlinestream.hu/ - A legtöbb magyar rádió és TV egy helyen!

Köszi! Bíztam benne, hogy valahogy fel lehet tenni, csak a mysql-nél is annyi újdonság/változás volt, hogy azzal kellett foglalkozni. :-(

Egy ügyvéd ismerősőm szerint privát írásokban ő a tály szót így írja ly-nal, mert ez van olyan szép szó, hogy egy vacak j-helyett megkapja az ly-t. :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Gondolom, ő Tályföldre jár nyaralni, mert az szép hely :)
Az inasának meg ezt küldi SMS-ben: Plíz tály mály nektály :)