IPMI láma

 ( plt | 2017. szeptember 7., csütörtök - 9:12 )

Szerverbérlésre adnám a fejem, amihez IPMI elérést biztosítanak. Ilyet még nem használtam eddig, ezért szeretném előtte tapasztaltabbak véleményét kikérni:
Debian alól milyen IPMI klienst érdemes használnom?
Igaz, hogy egy IPMI elérésű gép minden problémája - a mi nem hardveres - kezelhető távolról? Ha jól tudom, képes vagyok IPMI-n keresztül egy, a laptopomon lévő image-ről bootolni. Ez milyen sebességgel megy? Az IPMI, mint egy távoli meghajtót használja a kliensemet, és így egy teljes értékű lassabb fajta meghajtóként üzemel?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Milyen gépről van szó? Tudsz típust?

Supermicro MicroCloud E3 v3

IPMI elérés alapvetően a gép out-of-band managementje, bár IPMI-nek hívni nem teljesen szakszerű szerintem, de ez a SuperMicro terminológia. Belépsz VPN-re (ha jól tudom így adják) és a megadott IP-n a megfelelő juzer+jelszóval belépsz az IPMI felületre. Van konzol (remélem már HTML5 és nem Java) és látod a management mindenféle dolgát. Bootolni ISO-t tudsz, jellemzően a neted sebessége határozza meg, de egy 10Mbit/sec feltöltéssel ez már bőven rendben szokott lenni. Ettől kár tartani, mert normál esetben ritkán telepítesz gépet vagy livecd-zel.

Az OS-en belül, pl. Linuxokon, az ipmitool nevű csomagot lehet feltenni és figyelni a mindenféle állapotokat.

Tök jó az a HTML5 konzol, de a virtuális meghajtók csak a Javason mennek. A Javasban meg sikerült úgy megcsinálniuk a TLS-t, hogy nem az appletet faragták át, hanem indításkor letölt és elindít egy windowsos stunnelt (és persze így a saját IPMIView programjukkal se működik).

ezt magyarazd el a brocade FC switcheimnek is....

Miért, azokkal mi van? (Olyat még nem láttam). De IPMI-ről se hallottam még switchen.

Nekem csak annyit mondtak, hogy sokféle kliens létezik hozzá. Megvallom, a T után a javas kliensektől nagyon óckodom, igen rossz tapasztalataim vannak azzal. Azt reméltem, ez egy komolyabb protokol, nem kell aggódnom majd, hogy az aktuális java és böngésző brand mit engedélyez, mit tilt, vagy mit nem futtat épp.
Láttam én, hogy sok supermicro üzemeltetőnél van ilyen webes belépési felület, de reméltem, hogy enélkül is megy.
Igazából nem is a telepítési helyzet érdekel, mert az biztos le lehet nyomni, hanem a pánik helyzet. Például meghibásodik a RAID egyik lemeze, és tükrözés közben a másik is, úgy, hogy be sem bootol. Akkor nekem külső eszközről kell rendszert indítanom, akár többször is, és itt már számít, hogy ez mennyire körülményes vagy mennyire olyan, mintha ott ülnék egy live CD vagy egy USB pendrive társaságában.

Maga az IPMI, mint egy szabvány csak SOL-t, azaz Serial console on LAN-t tud, de hát az inkább a sajtreszelővel rejszolás kategória. Minden más, grafikus konzol, Javas vagy HTML5, virtuális media, stb. gyártóspecifikus. A Supermicroé használható, de azért nem a legjobb.

Nocsak. Mondj jobbat a supermicro-nal?
Eddig meg csak a kovetkezokkel volt dolgom: ibm (ketfele is: a "sima", amit 1-2U-s rack szerverekbe tesznek + Bladecenter H MM-moduljan keresztuli... mondjuk "bugkompatibilis" gyarton belul :D), dell, hp ilo _ES_ supermicro.
Ebbol a felhozatalbol nalam eddig a supermicro bizonyult a leghasznalhatobbnak.

Dell iDRAC (Gen12-13) nekem sokkal jobbnak tűnik, mondjuk Supermicro-ból pár éveset láttam csak, a maiak lehet jobbak már.
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Nálam ez a Windowos stunnel letöltés kiverte a biztosítékot a Supermicronál :) Az IBM-é ilyet nem csinál.

Supermicro IPMI -hez én az ipmiview -t ajánlom (ver V2.10.2 build: 150203).
A korábbi, későbbi verziókkal mind mind volt valami apróbb problémám, ez betonstabil, működik mindene. Ugyan Java -s, de a java mellé van rakva, így azzal sem kell vesződni, kb out of the box mindenen működő verzió


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Sziasztok!

Van esetleg valakinek tapasztalata Rackforest-es Supermicro IPMI-vel?
Sajnos sem IP forwardal, sem Management VPN-el nem tudok belépni IP-n a felületre. Folyamatosan timeout hibát kapok.
Valaki esetleg találkozott már hasonlóval?

Köszönöm!
Üdv.

Elsőre két opció jut eszembe. Vagy a hálózati konfigban egy ACL korlátoz vagy a default route hiányzik az IPMI konfigból.

Szia!

Légyszíves írj nekünk vagy hívj minket és segítünk.

Üdv,
Zsolt
A RackForestnél dolgozom.

Köszönöm szépen, meg is oldódott a dolog. :)

Üdv.
Balázs