Pulseaudio - megint nem nyert

 ( hnsz2002 | 2017. augusztus 12., szombat - 15:13 )

Valamelyik nap frissítettem, és szomorúan tapasztaltam, hogy a firefox már csak pulseaudioval megy...

Van egy PCI-os SB Live kártya, amit nagyon szeretek, mert nagyon szép hangja van, és még hardveresen tud mixelni, amit egyik mai integrált kártya sem. Ezen kívül a fa dobozos hangfalszettel nagyon szépen szólt anno is, mikor beszereztem, de még ma is megállja a helyét. Az integrált és a HDMI le van tiltva, az alsával pedig tökéletesen megy az, hogy ha 2.0 az input, akkor "felmixelni 5.1-re", ha meg 5.1, akkor kimegy 5.1-be. Az alsamixerben külön lehet állítani a hangerőket minden csatornára vonatkozóan, mind a két esetben (van "wave surround" és "surround", "wave lfe" és "lfe", stb.). A wave-es csatornák a 2.0->5.1 hangerői, a wave nélküliek pedig a natív 5.1-es inputé. A felmixelésnél a center le van nullázva, a surround kicsit szól, de nem elnyomóan, a mélynyomó pedig úgy van beállítva, hogy adjon egy kis dinamikát a zenének. A natív input pedig a filmek, DVD és mkv, ezt mindig az adott filmez igazítom.
Nagyjából ugyanezt akartam elérni a pulseaudioval is, már évekkel ezelőtt is.

Így aztán ma gondoltam nekifutok újra. Azzal kezdtem, hogy csináltam egy lvm snapshot-ot, így ha meguntam a sz*pást, egyszerűen merge vissza, és mintha mi se történt volna... Már ezzel leszívattam magam, de mindegy. Az egy másik fórumtéma :). Lássuk mi változott az évek alatt, mire jutottam:

- Durran a hangszóró amikor elindul, és pukkan amikor leáll... Ez nagyjából azóta van meg, mióta 2008-ban vagy már azt sem tudom mikor, az első disztrót próbáltam amiben benne volt. Az alsa is reccsen egy halkat indulásnál, de ez sokkal elviselhetőbb mint a pulse robbanása. Mindegy, ha csak ennyi baja lenne, elviselném. Próbaképp engedélyeztem az integrált intelt, hogy azzal mi van - ugyanez.
- Gugliztam, olvasgattam, próbáltam, de továbbra sem tudtam azt beállítani, hogy ha 2.0 az input, akkor felmixelje, ha 5.1, akkor hagyja békén. Csak manuális váltással működött a pavucontrolnál, hogy "Analog 5.1 Output - Analog Stereo Input" vagy pedig "Analog 5.1 Output".
- Miközben próbálgattam, sokszor sikerült olyanra kattintanom vagy kiválasztanom, amitől menten összeszarta magát. Pl. az "Analog 4.1 Output" bármilyen kombinációval, bármelyik kártyával. El se lehetett utána indítani, csak ha töröltem a .config/pulse könyvtárat.
- Az SB kártyánál hangerő állításnál serceg a kimenet. Tehát ha mondjuk vlc-ben (de nem csak itt) a grafikus felületen egérrel húzom a csúszkát, valami fehér zaj szerű kerül a kimenetre, függetlenül a hangerőtől. Az integrált intelnél nem volt ilyen.
- Ha nincs semmi kimenet, a pulse valahány másodperc múlva valamit kikapcsol, leállít, innentől sistereg a hangszóró (mint amikor kikapcsol a gép, és bekapcsolva marad a hangszóró), amíg nem indítok valamit. Ez csak az integrált intelnél jött elő, az sb-nél nem.
- Fogalmam sincs, hogy hol kell az egyes csatornák hangerejét állítani. alsamixer-ben hiába állítom, ha bárhol máshol hozzányúlok a hangerőhöz (kmix, vagy akármelyik app), vagy csatlakozik valami új forrás a pulse-hoz, rögtön visszarántja mindet arra ami volt. Azt szeretném elérni, amit az alsával, hogy az egyes csatornák hangerejét állítsam - lehetőleg attól függően, hogy felmixelt vagy natív input-e - úgy, hogy az ne is állítódjon vissza.

Szóval, biztos nagyon jó ez a pulse, annak akinek egy kimenete van egy stereo hangszóróval, és semmi mást nem akar, csak hogy ezen legyen hang. Ember legyen a talpán, aki összetettebb dolgokat kihoz belőle. De én inkább kihagyom továbbra is. A firefoxot meg azt hiszem downgradelem. Vagy nézek youtube-ot chrome-ban.
Érdekes, mert a laptopon fent hagytam anno a pulse-t, igaz ott nincs semmi ilyen szituáció, se másik kártya, se HDMI, csak egy stereo kimenet. Az mondjuk ott sem működik, hogy ha dokkolón van a gép, és bedugok egy fülest a gépbe, akkor a külső hangszórót kapcsolja le, de egyébként nincs vele baj. Egyszer próbáltam azt is már piszkálni, de annak az lett a vége, hogy még a dokkoló sem szólt utána, úgyhogy inkább hagytam a francba. Ha nagyritkán bedugok egy fülest, majd kikapcsolom a hangszórót.

Azt hiszem nagyjából ennyi... Ha eszembe jut még valami, amit kihagytam, majd megírom.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem az alsarestore szerviz "durrantja" a hangszórókat, nálam is csinálja
--
God bless you, Captain Hindsight..

Gentoo alatt is probléma volt, ott még életben tartják. Ha USE="alsa -pulseaudio"-val telepíted. Van egy ilyen csomag is, hogy: apulse.
https://packages.gentoo.org/packages/media-sound/apulse
"PulseAudio emulation for ALSA"
https://github.com/i-rinat/apulse

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Köszi, megy. :)
Ha ezt tudom, neki se állok...
--
"Sose a gép a hülye."

Kicsit széllel szemben történő pisilésre emlékeztet, de még én is kitartok, amíg lehet.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Én következetesen Poettering-mentes linuxot használok... :) (init, alsa, stb)
Az apulse tökéletesen bevált pl. Skype-hoz is. (amiből standalone 32-bitest használok, 5.x-re patchelve, és apulse segítségével alsa hanggal...nem recseg, nem ropog, mikrofon működik)

Magánvélemény: a Pulse egy tök fölösleges dolog volt. Az alsa hibátlanul ki tud szolgálni szinte minden igényt. A régi problémák nagy részét nem maga az alsa okozta, hanem az oss emuláció, és a notóriusan oss-t használó cuccok, mint például nagyon sokáig a flash player, default oss-en ment. Ugyanazt a jelenséget idézi elő, mint amikor modern Windows-on egy régi progi meghívja az MCI hangszolgáltatást. (kizárólagosan lefoglalja a hangrendszert)

A másik probléma az alsa szoftveres mixer volt, ez az AC97 és HDA terjedésével jött elő, a normális hangkártyák ugyanis tudtak hardveresen mixelni több hangforrást. Poettering valószínűleg saját magának fordított alsa-t, és fogalma nem volt, mi az a dmix...és nem fordította bele, aztán gondjai akadtak az integrált hangjával több alkalmazás hangja esetén. Az is biztos, hogy az életben nem nézett bele a korabeli flash playerbe semmilyen rev. eng. eszközzel. A libflashsupport sem kerülhetett soha a keze közé, sem az ehhez a témához kapcsolódó dokumentációk. Sajnos ebből azt a következtetést vonta le, hogy meg kell írnia a pulseaudio-t...

(a Poetteringgel kapcsolatos, nyomdafestéket nem tűrő részeket öncenzúráztam)

-
"Attempting to break SpeedLock can damage your sanity"

Én következetesen Poettering-mentes linuxot használok... :) (init, alsa, stb)
Mit?


Én következetesen Poettering-mentes linuxot használok... :) (init, alsa, stb)
Mit?

Little Susie feat. KDE3

(Igen, még létezik, alvó állapotban frissül...a minimális, létszükségleti frissítéseket összerakom, updatelve még mindig megfelel az igényeimnek az otthoni és a munkahelyi gépeimre is. Kernel 3.3, frissített glibc, Java 8, OpenOffice 4, Chromium 51, Flash 26, Skype 32-bit 5.x patchelt van, meg még sok minden, ami nem jut most eszembe...)

-
"Attempting to break SpeedLock can damage your sanity"

Egyetértek - tök elég az alsa mindenre.
--
"Sose a gép a hülye."

Megmutatnád, hogyan kell alsaval hangszervert csinálni? (a gépem a lejátszó és mondjuk wifi-n, de akár dróton egy másik gép alsa használatával adja ki a hangot).

FathoM

+1

Ez egy mesterségesen generált igény, amivel beharangozták, hogy miért is jó a pulseaudio.
Ezt egy sima streaminggel kell szerintem megoldani.
--
"Sose a gép a hülye."

Kérlek mutasd meg, hogyan tudnám pulse nélkül a háziszerveremet hangkiadásra használni, több kliensről és úgy, hogy ezért a barátnőmnek se kelljen megtanulni semmit.
Amúgy mi ezen a mesterséges. Szerintem tök reális igény, hogy egy szobába egy erősítőt több helyről is használhassak, ugyanígy az is, hogy bárhonnan lejátszhassak valamit.

FathoM

> Kérlek mutasd meg, hogyan tudnám pulse nélkül a háziszerveremet hangkiadásra használni, több kliensről és úgy, hogy ezért a barátnőmnek se kelljen megtanulni semmit.

most komolyan? :)

Tehát véletlenül se egy ingyenes software-t használjunk, hanem költsünk el rá egy rakás pénzt, ami ráadásul a helyet is foglalja majd.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

mindenki jobban jart volna ha a teglajegyekbol anno veszunk potteringnek egy hasonlo szart, es nem all neki szetbaszkodni meg ezt is

+1

> véletlenül se egy ingyenes software-t használjunk

Ez az ingyenesség erősen függ attól, hogy ki milyen árcédulát ragaszt a saját szabadidejére. Aztán az is kérdés, hogy milyen kliensek vannak a hálózatban, lásd a lenti kommentben a windows-os konfiguráció leírását – gondolom a mobilról történő lejátszás is felejtős, ha el akarok olvasni egy könyvet halk zeneszó mellett, majd viszem magammal a laptopot is az ágyba. A helyfoglalást meg inkább hagyjuk, a Chromecast kicsi, ha bedobod az erősítő mögé, konkréten nem foglal hasznos helyet.

Ezt a tizenX ezer forintot nem mondanám egy rakás pénznek... Ha munkaórában nézed, akkor az 1-2 óra mérnöki díj.
Ha azt nézem, hogy hányszor hány fél napot csesztem már el azzal, hogy a pulse-ból valamit kihozzak, ami nekem jó, akkor azt mondom, hogy ha kéne, inkább vennék 5 ilyet.
--
"Sose a gép a hülye."

maradjunk a <1 -nel

persze, majd még mit nem. apple tv-t ne vegyek hozzá véletlenül?
Szeretem, amikor fogalmatlanul kijelentéseket tesznek az emberek, majd utána a védhetetlen próbálják menteni még butább kijelentésekkel.

FathoM

> majd utána

ezt a kommentet leszámítva eddig egy, azaz 1 alkalommal posztoltam ebben a threadben

mindenesetre a kérdésben jelzett feltételeknek megfelel, illetve ehhez hasonló bűvészkedés nélkül támogat ezerféle klienst (v.ö. barátnődnek ne kelljen megtanulnia semmi újat)


Megmutatnád, hogyan kell alsaval hangszervert csinálni? (a gépem a lejátszó és mondjuk wifi-n, de akár dróton egy másik gép alsa használatával adja ki a hangot).

Eddig még csak MIDI-vel kapcsolatosan voltak ilyen igényeim (működik), hanggal még talán soha, de végül is miért ne... :)
Nagyjából Noé ideje óta létezik az ALSA részeként a File Plugin, ami a hangot fájlba/fájlból, csőbe/csőből képes írni/olvasni. Pipe beállításnál megadható a parancs, amibe/amiből írjon olvasson egy adott streamet. A pipe tartalma át tud menni a hálón, és két gép között máris átment egy alsa virtuális kimenet.

http://www.alsa-project.org/alsa-doc/alsa-lib/pcm_plugins.html
https://www.novell.com/communities/coolsolutions/piping-program-output-over-network/

-
"Attempting to break SpeedLock can damage your sanity"

Ki is próbáltad, vagy csak elképzelted? Hogyan oldod meg a két oldal eltérő mintavételi frekvenciájából származó buffer túl- vagy alulcsordulást? Aztán a kis latency-t hogyan?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE


Ki is próbáltad, vagy csak elképzelted? Hogyan oldod meg a két oldal eltérő mintavételi frekvenciájából származó buffer túl- vagy alulcsordulást? Aztán a kis latency-t hogyan?

Nyilvánvalóan érthető volt a hozzászólásomból, hogy nem próbáltam ki,
de Poettering kipróbálhatta volna, mielőtt hozzákezdett! :)

Sample rate: erre szintén ott vannak a beépített alsa pluginek.

Low latency: nem mértem meg. Nekem ha abszolút nulla késleltetésre lenne szükségem mondjuk a konyhában is, akkor vennék még 2x15 méter jó minőségű hangfalkábelt, és ráakasztanám a tartalék pár RFT B3010-est. Azért csak ezeket, mert az Orion HS480-akat sajnálnám a konyhai levegőre átvinni.
-
"Attempting to break SpeedLock can damage your sanity"

Úgy tudom, hogy az elsősorban a kezdetekben fellépő recsegés-ropogás nem a pulseaudio, hanem az alsa driverek hibája volt. Más kérdés, hogy épp alsa használata esetén ez nem jött elő. Emlékeim szerint olyan függvényt használt Poettering az alsa API-ból, amelyet egyes driver-ekben nem, vagy csak hiányosan implementáltak, mert addig senki sem használta. A pulseaudionak viszont vissza kellett olvasni a hangkártya pointerét is például. Ha itt a driver hülyeséget adott vissza, Poettering nem írt rá workaround-ot, mondván, a hibát a keletkezésének helyén kell orvosolni, nem pedig egy másik rétegben elfedni. Az álláspont vitatható, de van benne ráció, mert a rétegek fölötti átnyúlás nagyon hamar megbosszulja magát, kibogozhatatlan, gány kód lesz az eredménye, amit később már javítani sem lehet. Szóval inkább bejegyezte a logba, hogy ez alsa hiba, forduljon a felhasználó az alsa drivert író programozóhoz.

Ami a mintavételi frekvenciát illeti, itt nem a 48 kHz és 44.1 kHz esetére gondolok, hanem arra, hogy mindkét oldalon például 44.1 kHz a mintavételi frekvencia, de a két kvarc nem jár pontosan együtt. Ezt nem triviális managelni. Vagy resampling kell, vagy egyes minták eldobása, néha ismétlése, bár ez utóbbi kettő szerintem nagyon inkorrekt. Továbbá mindenképpen időbélyeggel kell ellátni a hanganyag adatcsomagjait, mégpedig igen pontos idővel, lehetőleg ntp-ről. Lényegében két szabadonfutó, nem szinkronizált mintavételezett rendszerben emulálni kell az analóg átvitelt. Vagy meg kell oldani valahogy a szinkront.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

* " alsa driverek hibája volt" - biztosan, vagy pottering jelentette ki (ahogy szokta, ujjal masokra mutogatva)? :D
* " Poettering nem írt rá workaround-ot, mondván, a hibát a keletkezésének helyén kell orvosolni" - nocsak, a kerneles fiuknak meg tessek ugy implementalnia a dolgokat, hogy a systemd ne olje meg a kernel debigot..aham...minden "szentnek" maga fele hajlik... :D

Mindent elmondtal :D

Csak azt tudom mondani, amit erről olvastam. Ha jól átvertek, akkor jól át vagyok verve, nem néztem meg sem a pulseaudio, sem pedig a kernel, azon belül az alsa driver-ek forrását.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

* " alsa driverek hibája volt" - biztosan, vagy pottering jelentette ki (ahogy szokta, ujjal masokra mutogatva)? :D
* " Poettering nem írt rá workaround-ot, mondván, a hibát a keletkezésének helyén kell orvosolni" - nocsak, a kerneles fiuknak meg tessek ugy implementalnia a dolgokat, hogy a systemd ne olje meg a kernel debigot..aham...minden "szentnek" maga fele hajlik... :D

Mindent elmondtal :D

Azert ez szerintem elegge retegigeny. Ha valaki ilyet szeretne, akkor legyen Pulseaudio. De szerintem a Linux desktopok nagy reszen (sajat tapasztalat alapjan 100%-an) csak arra hasznaljak a Pulseaudiot, hogy ne az Alsa szabalyozza a kimenetek hangerejet.
Senkinek nem lenne baja a Pulseaudioval, ha nem lenne erovel lenyomva a torkunkon amikor semmi szuksegunk ra. Akinek meg kell, nyugdtan feltehetne, pont ugy, mint a tobbi sound szervert is.

--
http://blog.htmm.hu/

Szerintem alsa-t használni továbbra sem büntetendő. Ha meg arra gondolsz, hogy a kliensek lesznek pulse-only-k, az meg szerintem azért van, mert a pulseaudio-t kényelmes, könnyű kliens alól használni. Legalább is ezt olvastam róla, nem írtam még rá programot.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, en is ezt olvastam, de azert a multban mar eleg sok fejleszto megugrotta azt a szintet, amikor van egy legordulo menu es abbol kivalasztod az alsa eszkozt amit hasznalni akarsz.
Most meg ehhez kell Pulse a VirtualBoxnal, a Firefox dobja az Alsa supportot, a Skype mar dobta (en meg mondjuk a Skypeot).
Es ezert a disztrok ha desktopnak hasznalod oket alapbol felrakjak. Mondjuk Debian + KDE paros alatt nem nehez megszabadulni tole (most meg).

--
http://blog.htmm.hu/

Szerintem felesleges ezen hisztizni. A pulseaudio egy működő software. Vannak ugyan hibák benne, de nem használhatatlan, viszont lábon lövöd magad, ha belefeszülsz abba, hogy csak azért sem. Több gondod lesz úgy.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezek szerint sikerult megertened a problemat: Annyira elterjedt mindenhova ez a rakas takolmany, hogy ha valami takolasmentes megoldast akarsz, akkor abba meg kell bele feszulni.

Amugy senki nem mondta, hogy nem mukodik a pulseaudio.
A problema az, hogy allit magarol egy csomo dolgot, hogy milyen feature-oket behoz. Csak aztan a valo eletben, ahogy ezeket megprobalnad ertelmes modon ezek elkepzelheto linearis kombinacioiban hasznalni, kiderul mekkora fostalicska takolmany az egesz.

Cserebe viszont a pulsaudio miatt meg agyoncsaptal / kinyirtal egy csomo olyan ertelmes use-case-t, ami tok jol ment a PA elott/nelkul.
Azert azt, hogy megyunk visszafele neandervolgyi mellekagra mert robosztusabb volt a csontfelepitesuk...
Noss, vegulis, ha a demokracia es a "tobbseg" (ertsd a hulyek, akik azt se ertik mi tortenik veluk) ezt akarjak: oke legyen!
De ne hivjuk mar ezt a valtozast evolucionak / fejlodesnek!

Én például kedvelem és használom az echo cancel-t. Olyan VoIP alkalmazás esetén, amelyben ez nincs megoldva alkalmazáson belül, nagyon jól jön.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jol latod, pont az a baj, hogy labon kell lonom magamat, hogy ne legyen egy tok folosleges reteg, ami nem csinal semmit (es ehhez 10% terhelest tesz egy i3 magra, ez laptopon, akkus uzemben kifejezetten jo).

--
http://blog.htmm.hu/

Nekem is ez a konstans 6-8-10% cpu volt a problémám, már kezdetben is.
--
"Sose a gép a hülye."

Szerintem nem a hangvezérlés absztrakciós rétegének a szintjén kell implementálni egy hangszervert, hasonlóképpen ahhoz, hogy az init rendszer se vegye át a DNS szerver vagy a syslog feladatait. Nem arra való. Persze sokan nem osztják ezt a nézetet. A fenti use case-re ott van mondjuk az mpd, mint ahogy azt mások már említették.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Az mpd nem azt csinálja. Az mpd remote fut, és lokális gépről tudod vezérelni. Viszont nem ez a feladat.

Azt hogyan csinálod, hogy keletkezik a lokális gépeden egy audio stream, például youtube videót nézel, de kis, vacak hangszóróid vannak, s a hanganyagot hálózaton át szeretnéd küldeni arra a gépre - ez akár router is lehet USB-s audio interface-szel -, amelyre a hifi felszerelés van kötve?

Tehát ahhoz hasonlóan - csak épp fordítva -, mint amikor az X szervert úgy használod, hogy ssh-n keresztül a távoli gépen futtatsz grafikus alkalmazást úgy, hogy annak ablaka nálad, a lokális gépen jelenik meg. De csak az, nem veszed át a távoli gép képernyőjét, azt sem tudod, azon mi van éppen.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ügyes, valami ilyesmire gondoltam. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1
(nem letezo problemara adott nem jobb "megoldas")

Többször elolvastam ezt a mondatot, nagyon szépen összefoglalja a lényeget. :)
--
"Sose a gép a hülye."

psssszt...ha meg atakarom vinni a zeneimet mashova, akkor arra ott az ingyenes(!!! mer csak az lehet am, olcso eszkozot nem, mer akko nem lehet mondani, hogy a pulzaloaudio azatat is tuggya) MPD es MPC paros. De hagyjuk vitatkozni a nagyokat errol...

Nekem is eszembe jutott az mpd, de nem tudom, a kérdező igénye csak zenehallgatásban merül-e ki vagy pedig akár filmnézés vagy egyéb felhasználói programok (pl. játékok) hangja is. Ezért nem nyögtem be :)

Valaha használtam mpd-t, de ott nem az van, hogy a klienssel becsatlakozol a távoli szerverre, s azon történik a lejátszás? Tehát nem a hangot magát, hanem csak a vezérlést viszed át, a hangnak továbbra is a távoli gépen kell lennie. És amit említettek: például egy youtube videó esetén sem hiszem, hogy sokra mégy az mpd-vel.

Nem védem foggal-körömmel a pulseaudio-t. Vannak bugjai, magam is írtam, hogy ha visszahurkolom a mikrofon jelét a hálózatra, akkor ettől elhasal. Van róla bugreport évek óta, sőt, van, aki patch-et is készített hozzá, mégsem került bele a hivatalos változatba, ki tudja, miért. Pusztán azt mondom, meglehetősen kényelmes eszköz.

Tényszerűen gyanakszom arra, hogy van benne elvi hiba, mert a mai napig fennáll az a gyanús jelenség, hogy minél több CPU időt eszik - pl. resampling -, annál nagyobb eséllyel fog recsegni-ropogni, meg annál nagyobb eséllyel romlik tovább a helyzet, még több CPU-t eszik ettől, s így tovább. Valahogy szétcsúsznak az időzítések, a kliens egy zárt ciklusban vár, magánál tartva a CPU-t. Olyan is van, hogy a seren nevű VoIP alkalmazás széthulló hangja jobb lesz attól, ha újraindítom a hangszervert.

Nyilván az a szabályozás is vitatható, hogy az alacsony latency miatt azt csinálja Poettering, hogy csökkenti a bufferméretet, ha pedig kiszalad a bufferből a hang, akkor növel rajta. Kár, hogy ekkor már volt egy olyan pillanat, amikor a hang elakadt.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Felre ne erts, mert nem tamadlak, nem azt mondom, hogy Te tehetsz Potteringrol. :D

Amugy MPD-vel kapcsolatban igazad van, bar ott is megoldhatod a youtube video hangjanak lejatszasat. Termeszetesen kepet nem fog lejatszani.

Igazából úgy vagyok a pulseaudioval meg systemd-vel, hogy szódával még elmegy. Ebbe az irányba haladnak a Linux disztribúciók, s nincs kedvem egyre nagyobb küzdelmeket tenni azért, hogy a különutas megoldásaimat erőltessem. Így is van egy rakás saját scriptem, megoldásom, ezeket viszont igyekszem a legfrissebb kiadásba integrálni. Igen, ezeknek a Poettering ámokfutásoknak van egy csomó bugja, de véleményem szerint az elképzelés nem életképtelen, pusztán az implementáció trehány. Mint legutóbb: ha nem tudjuk, hogy ki a user, legyen root. Mekkora ötlet, de tényleg. :((

Ha a bugoktól eltekintünk - és most lehet röhögni -, azt mondom, ezek az eszközök kényelmesebbé teszik az életet.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Idézet:
Így is van egy rakás saját scriptem, megoldásom, ezeket viszont igyekszem a legfrissebb kiadásba integrálni.

De mennyivel kényelmesebb lenne, ha nem kellene állandóan egy rakat szkriptet átnézned, hogy miért nem működik :)

Semmilyen megoldás sem stabil a Linux disztribúciókban, pláne nem az intenzíven fejlődő Fedorában. Stabilitás alatt itt a megoldások változatlanságát értem. Mozgó célpontra lövés van mindig. Például a dnf-automatic korábban egy daemon volt, most szétszedték három felé, ennek megfelelően módosítanom kellett a scriptemen, amelyik jelzi, ha a háttérben frissít a gép, hogy ne akkor állítsam le. Mondjuk nem sikerülne, mert tiltja a leállíthatóságot, csak az ember hihetné, hogy valami nagy baj van, s a táp elvételével forszírozva a leállítást valóban bajt lehet okozni. Épp frissítés közben.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pontosan erre céloztam.

Konkrétan nem tudok segíteni, mert általában valós problémák felmerülése esetén érzek motivációt magamban arra, hogy megoldjam a feladatot. Nincs 5.1-es hangszóró készletem. Ugyanakkor, amikor hálózaton egyik gépről a másikra akartam átvinni az audio stream-et, sokat segített a dokumentáció.

Ami a panaszaid kapcsán eszembe jutott. A hangszerver idle-be teszi magát egy idő után, lecuppan a hangkártyáról, szerintem ekkor jelenik meg a zaj. Nem kell ennek így lennie, ez beállítás kérdése. A másik, amin tűnődtem, nem kizárt, hogy a module-remap-sink, amire szükséged lesz. Érdemes ezt olvasgatni:

https://www.freedesktop.org/wiki/Software/PulseAudio/Documentation/User/Modules

Figyelj a doksi elejére is, ott leírják, melyek azok a paraméterek, amelyeket az összes device drivernek megadhatsz, így a driver leírásánál ezeket már nem tárgyalják. Csináltam már olyat, hogy hátul voltak a hangfalak, s pulseaudio konfiggal felcseréltem a jobb- és baloldalt. Tudom, egyszerű apróság, de ezek működni szoktak. Amúgy mi az oprendszer? Melyik pulseaudio? Nekem Fedora 26-on pulseaudio-10.0-5.fc26.x86_64.

Szerintem az 5.1 és a 2.0 forrás között csak úgy tudsz különbséget tenni, ha csinálsz egy 5.1-es meg egy 2.0-s sinket, megfelelően mixeled ezeket, s a hanganyagot a pavucontrol mixerben annak a (virtuális) sink-nek adod át, amelyikhez való. Nem is tudom, ezt hogyan lehetne automatizálni. Esetleg a kliens rendelkezik erről infóval, de nem tudom, képes-e például egy parole, vlc aszerint máshova küldeni a stream-et, hogy a dekódolt hanganyag 2.0-s vagy 5.1-es.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

CentOS 7.
Available Packages
Name : pulseaudio
Arch : x86_64
Version : 6.0
Release : 9.el7_3
Size : 890 k
Repo : updates/7/x86_64
Summary : Improved Linux Sound Server
URL : http://www.freedesktop.org/wiki/Software/PulseAudio
License : LGPLv2+
Description : PulseAudio is a sound server for Linux and other Unix like operating
: systems. It is intended to be an improved drop-in replacement for the
: Enlightened Sound Daemon (ESOUND).

Nem kell automatikusan detektálni az inputot, jó az ha én kattintom át - ez most is így van: http://wstaw.org/m/2017/08/13/plasma-desktopSf4712.png

Viszont nincsenek napjaim mindent átolvasni és próbálgatni.
--
"Sose a gép a hülye."

Most, hogy közeleg a 11-es pulseaudio megjelenése, a 6-ost cseppet elavultnak érzem. Persze attól még akár működhet is. Otthonra miért CentOS, miért nem Fedora? Szerverre értem, hogy kell a hosszú támogatás, de Fedorára lényegesen nagyobb a csomagválaszték, minden csomag új, félévente upgrade-el az ember új kiadásra, s így lényegében majdnem rolling release.

Értem, hogy kevés az időd, de egyszer kell jól megcsinálni. Tudom, az a kockázat, hogy elszúrsz vele két és fél napot, s nem sikerül. Ez ilyen, mint minden a Linuxok körül, illetve ebben a szakmában. Aki azt mondja, neki minden elsőre, azonnal működik, az biztosan nem szakmabeli. ;)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mert ebben van KDE4. A Fedorának nekem ott lett vége, amikor megszűnt a KDE4, azt hiszem 21-gyel. Sokáig használtam még utána is, hogy már nem volt hozzá update. Aztán/közben többször próbáltam azt is csakúgy, mint a pulse-t, 22, 23, 24... Majd rájöttem, hogy sose lesz stabil. Semmi kedvem nem volt a bugos KDE5-öt használni. Majd talán 30-ra. Addigra meg lesz CentOS 8, és abban KDE5. :)
Desktopra is a hosszú támogatás miatt. Nem akarok félévente upgradelni. Van hogy kéthavonta frissítek egyáltalán. Nem érdekel a nagyobb csomagválaszték sem, ami nekem kell, minden van itt is. Nem kell rolling release sem. Az kell, hogy azok a dolgok ami nekem kell a mindennapi munkához és egyéb tevékenységemhez menjen, stabilan, kiszámíthatóan, sokáig. Ezen a téren még anno Fedora 20 meg 21-gyel is voltak bajok, viszont a CentOS bőven megadja.
Két emlékezetes dolog volt, az egyik valami freerdp issue. Úgy jött ki, hogy jött telefon az ügyféltől, hogy baj van, gyors segítség kéne... Mondom gépnél vagyok, máris lépek be... Ha belépne ez a nyomorult... És pont olyan volt a szituáció, hogy rohadtgyorsan be kellett volna lépni és csinálni, de hát nem ment. Kilépek, vissza, nem. Másik RDP, az sem... Aztán már nem tudom, hogy virtuális gépről windowsról vagy másik windowsról léptem be. Utána keresgettem és derült ki, hogy bug. Vagy két hétig nem volt jó...
Másik hasonló, terepre mentem, gép lecsap, táskába be. Kint kinyit, konnektálnék wifire, nem megy. Azzal is elcsesztem vagy egy fél órát, majd megoldottam máshogy, kábellel. Utána mikor visszaértem néztem, kerestem hogy miapicsa, majd erről is volt egy bug, hogy ott meg épp a networkmanagerbe csesztek el valamit, ami miatt hidden wifire nem konnektált.... Nem derült ki addig, mert az irodába dokkolón, kábelen van a gép. Ez is nem tudom mennyi idő után lett javítva.
Az ilyenek nem hiányoznak.
--
"Sose a gép a hülye."

Nem mondom, hogy a Fedora hibátlan, ennek ellenére elégedett vagyok vele. Legutóbb volt egy csúnya dolog, amibe belefutottam. Már viszonylag régen nyomtattam, sürgősen kellett volna, késő este volt, másnap korán kelés. Erre nem nyomtat. Nézem a logot, belepusztult egy malloc() hívásba. :(( Nagyszerű, mondom, ezek szerint a nyomtatóm support oldaláról forrást kell letöltenem, s lefordítanom Fedora 26-ra. Kényelmes voltam, nem foglalkoztam vele egy hétig, tegnap megint kell nyomtatnom, lelkileg készültem a fordításra, erre elsőre nyomtat. Ezek szerint megoldotta egy frissítés. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, ez is ilyen. Ilyennel nem találkoztam, de ha lett volna, biztos akkor jött volna ki, amikor gyorsan ki kellett volna nyomtatni egy számlát.
--
"Sose a gép a hülye."

Csak véletlen eszembe jutottál erről:
20:49:09 up 24 days, 14:31, 5 users, load average: 0,50, 0,58, 0,68
Nem, nincsenek perverzióim... :) Csak válasz arra, hogy miért centos, és miért nem akarok fedorat, meg suset meg hasonlót, meg évente upgradelni, stb... Van hogy egy hónapig (vagy többig) újra se indítom a gépet, csak alszik vagy hibernál. Stabil.
--
"Sose a gép a hülye."

Ez idáig rendben, de te azt képzeled, hogy a Fedora esik-kel, mint egy kelj fel Jancsi? Már azért kérdem, mert az elsődleges gépemet épp néhány órája frissítettem Fedora 27-re - még béta állapotban sincs -, s működik jól. Eddig két bugot találtam benne, de mindegyikre vállat vonok. Mindjárt írok róla blogot. Mégegyszer, ez nem a stabil release, s ez is jó.

De, ha már ez a te témád, s ontopic akarok lenni, egy kis nézegetnivaló, két napja jött ki:

https://www.freedesktop.org/wiki/Software/PulseAudio/Notes/11.0/

És igen, már a 11-es Pulseaudio-n hallgatok zenét, online rádiót Fedora 27-en.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem képzelem, tapasztaltam. És köszi, nem akarom többet. :)
Nem dőlök be többet ennek a "nekem működik" dolognak sem, majdnem biztos vagyok benne, hogy nálam első indításnál lenne valami hiba, segfault vagy összeomlás.
--
"Sose a gép a hülye."

Ez annyiban nem volt szép, hogy a Fedora 27 hivatalosan október legvégén fog csak megjelenni, most meg még szeptember közepe sincs. Nekem vannak ilyen furcsa ámokfutásaim, mert ismerem annyira a Fedorát, hogy nem ijedek meg egy-egy bugtól, s otthon simán használom néha alfa állapotban is, mint például most. Fedora 26 viszont szépen ment.

Ami a systemd-analyze kimenetét illeti, az valóban fura. A login képernyőig érzésem szerint ugyanúgy hamar eljut, de épp egy saját systemd unit-om indul kb. csak 1 perc várakozás után, de sejtésem sincs, hogy miért. Viszont hibátlanul elindul. Nem tudom, mire vár.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tapasztalatom az hogy systemd alatt "asztali" felhasználás során nem lehet hónapnál tovább húzni újraindítás nélkül. Az is jó amikor random nem all vissza készenlétből, stb..

Az nem systemd, hanem kernel bug. Az alap centos kernellel nekem is volt vele baj, illetve hibernálással is. Az elrepos viszont tökéletes és friss is.
--
"Sose a gép a hülye."

Tehát az összes kernel szar évek óta... akkor viszont nem értem hogy a nem systemd-s rendszeren miért működik.

Nem tudom, mindenesetre a kernel buildek között van különbség még akkor is, ha ugyanaz a verzió. A saját patchekről nem is beszélve.
De egyébként szerintem eljön még az idő, amikor lesz a systemd-nek kernelmodulja. :)
--
"Sose a gép a hülye."

Nekem systemd-234 van, illetve 4.13-as kernel, sem ezekkel, sem a picivel idősebb verziókkal nem fordult még elő, hogy suspend-ből nem éled fel a gép. A megjegyzésedhez annyit fűznék hozzá, hogy nem ennyire egyszerű ez, jó példa a pulseaudio és az alsa. Az alsa hibátlanul ment, míg a pulseaudio recsegett-ropogott, de az alsa bugja miatt. Hogyan lehet ez? Úgy, hogy a pulseaudio olyan függvényt hívott az alsa API-ból, amit annakelőtte nagyjából senki sem használt, így tesztelve sem volt, sőt, néhány driverben normálisan implementálva sem. Viszont elvileg az az alsa része volt, csak elhanyagolták.

Szóval lehet itt is olyan, hogy más kernel hívás történik, vagy más paraméterezéssel, ami papírforma szerint helyes, épp csak nincs jól implementálva.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem eddig a pulseaudioval csak egyszer volt egy kisebb bajom, amúgy mindig elvoltam vele. Igaz pont az a felhasználó vagyok, amelyikről a nyitóposzt utolsó bekezdése ír, csak sztereó kimeneten akarok hangot, semmit extra nem kell, mint több hangeszköz, 2.1/5.1/7.1 kimenet, stb.. A kisebb gond csak akkor adódott, mikor Munt-szervert akartam futtatni (Roland MT-32 emuláció, amely DOSBoxon futó játékokat szolgált ki), nem akart elindulni, mert a pulseaudio folyamata foglalta a hangeszközt, mindegy volt, hogy sudo-val vagy anélkül indítom. Nem túl elegáns kicselezéssel megoldottam, kilőttem a pulseaudio servert, persze a szemét visszakapcsolódott magától egy másodperc belül, de én addigra gyorsan beröffentettem a Munt-szervert, szóval úgy már osztozni tudtak a hangeszközön. Dokumentációban nem találtam megoldást, csak ez a workaround maradt, nem hinném, hogy javították.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Te sem olvasol gyakran dokumentációt. :D A client.conf file-ban autospawn = no, aztán pulseaudio -k. Bár nekem mintha nem indulna alapértelmezetten újra, igaz, fene sem emlékszik, mit konfigoltam rajta. Szóval nem kell gányolni, valamint gyorsan átvenni a hardware-t, mielőtt rátelepszik a pulseaudio.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Már nincs meg a telepítés, szóval nem tudom megnézni, egy KDE5-ös Arch Linux alatt csinálta, 64 biten. Emlékeim szerint a vonatkozó .conf fájlban le volt tiltva az autospawn, mégis respawnolt. Nem tudtam rendesen megoldani a problémát. Majd ha felteszem a Muntot erre a telepítésre is, akkor tesztelem.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Én még reménykedek hogy az alábbi bugot valaki kijavítja (elég szakállas, az első bejegyzés mindjárt 10 éves):
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/pulseaudio/+bug/405294

Fogalmam sincs, miért nem javítanak egyes bugokat. Próbáltam a mikrofon forrást loopback modullal visszahurkolni tunnel-sink-re azért, hogy hálózaton menjen ki a mikrofon jele. Erre elhasalt a pulseaudio, s ez következetes. Már a 6-os verzió környékén tudtak a bugról, megtaláltam a hibajegyet, a 10-es verziónál járunk, a mai napig nem javították. Mindezt úgy, hogy a 6-os verzióhoz valaki hobbiból csinált rá patch-et, ezen felül még az opus codec belefaragását is megoldották lelkes emberek, de egyik sem került be a hivatalos fejlesztési ágba.

Ilyenkor van az, hogy nézek bután a fejemből, s nem értem. Van megoldás, de nehogy használjuk, maradjon csak vacak az egész.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az utolsó bejegyzés a legjobb :)

Daniel van Vugt (vanvugt) on 2017-05-29
Changed in pulseaudio (Ubuntu):
assignee: nobody → Daniel van Vugt (vanvugt)
assignee: Daniel van Vugt (vanvugt) → nobody

Ez a lerázom magamról a problémát, semmi közöm hozzá, strucc vagyok, homokba dugom a fejem, részemről megoldva eljárás? :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mostanában (mondjuk az elmúlt 1 évben) nem volt gondom a pulseaudio-val. De korábban többször előfordult, hogy dühösen "sudo killall -9 pulseaudio; firefox" -ot próbáltam indítani és drukkoltam, hogy a firefox nyissa meg előbb az interfészt, mielőtt a pulseaudio újraindulna. Aztán pedig letiltottam a pulseaudio indítását. Sőt olyan is volt hogy leszedtem az "x" jogot a binárisról, mert valami mégis elindította. Sosem értettem, hogy lehet egy ennyire bugos vackot berakni egy disztróba.
Használom 5.1-es hangrendszerrel is, ez valami integrált audio és használom egy PCI-os Diamond hangkártyával is a pulseaudiot. Ez utóbbit a kis zajú mikrofonbemenet miatt.
u.i.: Ha beírod a google keresőbe "why pulseaudio" kiegészíti "why pulseaudio is bad"

Én is vettem egy gépet, hogy legyen mibe betenni a Monster Sound-ot :)

PCI-os Diamond-ra nosztalgia könnyek szöktek a szemembe...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

A pulse az alsa fölött van, egy jó alsamixer tud szabályozni több hangkártyát. Nálam a gnome-alsamixer működik a pulseaudiotol függetlenül. Hogy melyik hangkártyára megy ki egy program kimenete, az meg már az adott programtól függ. mplayer, sox/play, ffplay, audacity progiknál állítgathatjuk melyik kártyára menjen a hang.
-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba,