Pulseaudio - megint nem nyert

Fórumok

Valamelyik nap frissítettem, és szomorúan tapasztaltam, hogy a firefox már csak pulseaudioval megy...

Van egy PCI-os SB Live kártya, amit nagyon szeretek, mert nagyon szép hangja van, és még hardveresen tud mixelni, amit egyik mai integrált kártya sem. Ezen kívül a fa dobozos hangfalszettel nagyon szépen szólt anno is, mikor beszereztem, de még ma is megállja a helyét. Az integrált és a HDMI le van tiltva, az alsával pedig tökéletesen megy az, hogy ha 2.0 az input, akkor "felmixelni 5.1-re", ha meg 5.1, akkor kimegy 5.1-be. Az alsamixerben külön lehet állítani a hangerőket minden csatornára vonatkozóan, mind a két esetben (van "wave surround" és "surround", "wave lfe" és "lfe", stb.). A wave-es csatornák a 2.0->5.1 hangerői, a wave nélküliek pedig a natív 5.1-es inputé. A felmixelésnél a center le van nullázva, a surround kicsit szól, de nem elnyomóan, a mélynyomó pedig úgy van beállítva, hogy adjon egy kis dinamikát a zenének. A natív input pedig a filmek, DVD és mkv, ezt mindig az adott filmez igazítom.
Nagyjából ugyanezt akartam elérni a pulseaudioval is, már évekkel ezelőtt is.

Így aztán ma gondoltam nekifutok újra. Azzal kezdtem, hogy csináltam egy lvm snapshot-ot, így ha meguntam a sz*pást, egyszerűen merge vissza, és mintha mi se történt volna... Már ezzel leszívattam magam, de mindegy. Az egy másik fórumtéma :). Lássuk mi változott az évek alatt, mire jutottam:

- Durran a hangszóró amikor elindul, és pukkan amikor leáll... Ez nagyjából azóta van meg, mióta 2008-ban vagy már azt sem tudom mikor, az első disztrót próbáltam amiben benne volt. Az alsa is reccsen egy halkat indulásnál, de ez sokkal elviselhetőbb mint a pulse robbanása. Mindegy, ha csak ennyi baja lenne, elviselném. Próbaképp engedélyeztem az integrált intelt, hogy azzal mi van - ugyanez.
- Gugliztam, olvasgattam, próbáltam, de továbbra sem tudtam azt beállítani, hogy ha 2.0 az input, akkor felmixelje, ha 5.1, akkor hagyja békén. Csak manuális váltással működött a pavucontrolnál, hogy "Analog 5.1 Output - Analog Stereo Input" vagy pedig "Analog 5.1 Output".
- Miközben próbálgattam, sokszor sikerült olyanra kattintanom vagy kiválasztanom, amitől menten összeszarta magát. Pl. az "Analog 4.1 Output" bármilyen kombinációval, bármelyik kártyával. El se lehetett utána indítani, csak ha töröltem a .config/pulse könyvtárat.
- Az SB kártyánál hangerő állításnál serceg a kimenet. Tehát ha mondjuk vlc-ben (de nem csak itt) a grafikus felületen egérrel húzom a csúszkát, valami fehér zaj szerű kerül a kimenetre, függetlenül a hangerőtől. Az integrált intelnél nem volt ilyen.
- Ha nincs semmi kimenet, a pulse valahány másodperc múlva valamit kikapcsol, leállít, innentől sistereg a hangszóró (mint amikor kikapcsol a gép, és bekapcsolva marad a hangszóró), amíg nem indítok valamit. Ez csak az integrált intelnél jött elő, az sb-nél nem.
- Fogalmam sincs, hogy hol kell az egyes csatornák hangerejét állítani. alsamixer-ben hiába állítom, ha bárhol máshol hozzányúlok a hangerőhöz (kmix, vagy akármelyik app), vagy csatlakozik valami új forrás a pulse-hoz, rögtön visszarántja mindet arra ami volt. Azt szeretném elérni, amit az alsával, hogy az egyes csatornák hangerejét állítsam - lehetőleg attól függően, hogy felmixelt vagy natív input-e - úgy, hogy az ne is állítódjon vissza.

Szóval, biztos nagyon jó ez a pulse, annak akinek egy kimenete van egy stereo hangszóróval, és semmi mást nem akar, csak hogy ezen legyen hang. Ember legyen a talpán, aki összetettebb dolgokat kihoz belőle. De én inkább kihagyom továbbra is. A firefoxot meg azt hiszem downgradelem. Vagy nézek youtube-ot chrome-ban.
Érdekes, mert a laptopon fent hagytam anno a pulse-t, igaz ott nincs semmi ilyen szituáció, se másik kártya, se HDMI, csak egy stereo kimenet. Az mondjuk ott sem működik, hogy ha dokkolón van a gép, és bedugok egy fülest a gépbe, akkor a külső hangszórót kapcsolja le, de egyébként nincs vele baj. Egyszer próbáltam azt is már piszkálni, de annak az lett a vége, hogy még a dokkoló sem szólt utána, úgyhogy inkább hagytam a francba. Ha nagyritkán bedugok egy fülest, majd kikapcsolom a hangszórót.

Azt hiszem nagyjából ennyi... Ha eszembe jut még valami, amit kihagytam, majd megírom.

Hozzászólások

Szerintem az alsarestore szerviz "durrantja" a hangszórókat, nálam is csinálja
--
God bless you, Captain Hindsight..

Gentoo alatt is probléma volt, ott még életben tartják. Ha USE="alsa -pulseaudio"-val telepíted. Van egy ilyen csomag is, hogy: apulse.
https://packages.gentoo.org/packages/media-sound/apulse
"PulseAudio emulation for ALSA"
https://github.com/i-rinat/apulse

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Én következetesen Poettering-mentes linuxot használok... :) (init, alsa, stb)
Az apulse tökéletesen bevált pl. Skype-hoz is. (amiből standalone 32-bitest használok, 5.x-re patchelve, és apulse segítségével alsa hanggal...nem recseg, nem ropog, mikrofon működik)

Magánvélemény: a Pulse egy tök fölösleges dolog volt. Az alsa hibátlanul ki tud szolgálni szinte minden igényt. A régi problémák nagy részét nem maga az alsa okozta, hanem az oss emuláció, és a notóriusan oss-t használó cuccok, mint például nagyon sokáig a flash player, default oss-en ment. Ugyanazt a jelenséget idézi elő, mint amikor modern Windows-on egy régi progi meghívja az MCI hangszolgáltatást. (kizárólagosan lefoglalja a hangrendszert)

A másik probléma az alsa szoftveres mixer volt, ez az AC97 és HDA terjedésével jött elő, a normális hangkártyák ugyanis tudtak hardveresen mixelni több hangforrást. Poettering valószínűleg saját magának fordított alsa-t, és fogalma nem volt, mi az a dmix...és nem fordította bele, aztán gondjai akadtak az integrált hangjával több alkalmazás hangja esetén. Az is biztos, hogy az életben nem nézett bele a korabeli flash playerbe semmilyen rev. eng. eszközzel. A libflashsupport sem kerülhetett soha a keze közé, sem az ehhez a témához kapcsolódó dokumentációk. Sajnos ebből azt a következtetést vonta le, hogy meg kell írnia a pulseaudio-t...

(a Poetteringgel kapcsolatos, nyomdafestéket nem tűrő részeket öncenzúráztam)

-
"Attempting to break SpeedLock can damage your sanity"


Én következetesen Poettering-mentes linuxot használok... :) (init, alsa, stb)
Mit?

Little Susie feat. KDE3

(Igen, még létezik, alvó állapotban frissül...a minimális, létszükségleti frissítéseket összerakom, updatelve még mindig megfelel az igényeimnek az otthoni és a munkahelyi gépeimre is. Kernel 3.3, frissített glibc, Java 8, OpenOffice 4, Chromium 51, Flash 26, Skype 32-bit 5.x patchelt van, meg még sok minden, ami nem jut most eszembe...)

-
"Attempting to break SpeedLock can damage your sanity"

Kérlek mutasd meg, hogyan tudnám pulse nélkül a háziszerveremet hangkiadásra használni, több kliensről és úgy, hogy ezért a barátnőmnek se kelljen megtanulni semmit.
Amúgy mi ezen a mesterséges. Szerintem tök reális igény, hogy egy szobába egy erősítőt több helyről is használhassak, ugyanígy az is, hogy bárhonnan lejátszhassak valamit.

FathoM

> véletlenül se egy ingyenes software-t használjunk

Ez az ingyenesség erősen függ attól, hogy ki milyen árcédulát ragaszt a saját szabadidejére. Aztán az is kérdés, hogy milyen kliensek vannak a hálózatban, lásd a lenti kommentben a windows-os konfiguráció leírását – gondolom a mobilról történő lejátszás is felejtős, ha el akarok olvasni egy könyvet halk zeneszó mellett, majd viszem magammal a laptopot is az ágyba. A helyfoglalást meg inkább hagyjuk, a Chromecast kicsi, ha bedobod az erősítő mögé, konkréten nem foglal hasznos helyet.

Ezt a tizenX ezer forintot nem mondanám egy rakás pénznek... Ha munkaórában nézed, akkor az 1-2 óra mérnöki díj.
Ha azt nézem, hogy hányszor hány fél napot csesztem már el azzal, hogy a pulse-ból valamit kihozzak, ami nekem jó, akkor azt mondom, hogy ha kéne, inkább vennék 5 ilyet.
--
"Sose a gép a hülye."

> majd utána

ezt a kommentet leszámítva eddig egy, azaz 1 alkalommal posztoltam ebben a threadben

mindenesetre a kérdésben jelzett feltételeknek megfelel, illetve ehhez hasonló bűvészkedés nélkül támogat ezerféle klienst (v.ö. barátnődnek ne kelljen megtanulnia semmi újat)


Megmutatnád, hogyan kell alsaval hangszervert csinálni? (a gépem a lejátszó és mondjuk wifi-n, de akár dróton egy másik gép alsa használatával adja ki a hangot).

Eddig még csak MIDI-vel kapcsolatosan voltak ilyen igényeim (működik), hanggal még talán soha, de végül is miért ne... :)
Nagyjából Noé ideje óta létezik az ALSA részeként a File Plugin, ami a hangot fájlba/fájlból, csőbe/csőből képes írni/olvasni. Pipe beállításnál megadható a parancs, amibe/amiből írjon olvasson egy adott streamet. A pipe tartalma át tud menni a hálón, és két gép között máris átment egy alsa virtuális kimenet.

http://www.alsa-project.org/alsa-doc/alsa-lib/pcm_plugins.html
https://www.novell.com/communities/coolsolutions/piping-program-output-…

-
"Attempting to break SpeedLock can damage your sanity"


Ki is próbáltad, vagy csak elképzelted? Hogyan oldod meg a két oldal eltérő mintavételi frekvenciájából származó buffer túl- vagy alulcsordulást? Aztán a kis latency-t hogyan?

Nyilvánvalóan érthető volt a hozzászólásomból, hogy nem próbáltam ki,
de Poettering kipróbálhatta volna, mielőtt hozzákezdett! :)

Sample rate: erre szintén ott vannak a beépített alsa pluginek.

Low latency: nem mértem meg. Nekem ha abszolút nulla késleltetésre lenne szükségem mondjuk a konyhában is, akkor vennék még 2x15 méter jó minőségű hangfalkábelt, és ráakasztanám a tartalék pár RFT B3010-est. Azért csak ezeket, mert az Orion HS480-akat sajnálnám a konyhai levegőre átvinni.
-
"Attempting to break SpeedLock can damage your sanity"

Úgy tudom, hogy az elsősorban a kezdetekben fellépő recsegés-ropogás nem a pulseaudio, hanem az alsa driverek hibája volt. Más kérdés, hogy épp alsa használata esetén ez nem jött elő. Emlékeim szerint olyan függvényt használt Poettering az alsa API-ból, amelyet egyes driver-ekben nem, vagy csak hiányosan implementáltak, mert addig senki sem használta. A pulseaudionak viszont vissza kellett olvasni a hangkártya pointerét is például. Ha itt a driver hülyeséget adott vissza, Poettering nem írt rá workaround-ot, mondván, a hibát a keletkezésének helyén kell orvosolni, nem pedig egy másik rétegben elfedni. Az álláspont vitatható, de van benne ráció, mert a rétegek fölötti átnyúlás nagyon hamar megbosszulja magát, kibogozhatatlan, gány kód lesz az eredménye, amit később már javítani sem lehet. Szóval inkább bejegyezte a logba, hogy ez alsa hiba, forduljon a felhasználó az alsa drivert író programozóhoz.

Ami a mintavételi frekvenciát illeti, itt nem a 48 kHz és 44.1 kHz esetére gondolok, hanem arra, hogy mindkét oldalon például 44.1 kHz a mintavételi frekvencia, de a két kvarc nem jár pontosan együtt. Ezt nem triviális managelni. Vagy resampling kell, vagy egyes minták eldobása, néha ismétlése, bár ez utóbbi kettő szerintem nagyon inkorrekt. Továbbá mindenképpen időbélyeggel kell ellátni a hanganyag adatcsomagjait, mégpedig igen pontos idővel, lehetőleg ntp-ről. Lényegében két szabadonfutó, nem szinkronizált mintavételezett rendszerben emulálni kell az analóg átvitelt. Vagy meg kell oldani valahogy a szinkront.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

* " alsa driverek hibája volt" - biztosan, vagy pottering jelentette ki (ahogy szokta, ujjal masokra mutogatva)? :D
* " Poettering nem írt rá workaround-ot, mondván, a hibát a keletkezésének helyén kell orvosolni" - nocsak, a kerneles fiuknak meg tessek ugy implementalnia a dolgokat, hogy a systemd ne olje meg a kernel debigot..aham...minden "szentnek" maga fele hajlik... :D

Mindent elmondtal :D

* " alsa driverek hibája volt" - biztosan, vagy pottering jelentette ki (ahogy szokta, ujjal masokra mutogatva)? :D
* " Poettering nem írt rá workaround-ot, mondván, a hibát a keletkezésének helyén kell orvosolni" - nocsak, a kerneles fiuknak meg tessek ugy implementalnia a dolgokat, hogy a systemd ne olje meg a kernel debigot..aham...minden "szentnek" maga fele hajlik... :D

Mindent elmondtal :D

Azert ez szerintem elegge retegigeny. Ha valaki ilyet szeretne, akkor legyen Pulseaudio. De szerintem a Linux desktopok nagy reszen (sajat tapasztalat alapjan 100%-an) csak arra hasznaljak a Pulseaudiot, hogy ne az Alsa szabalyozza a kimenetek hangerejet.
Senkinek nem lenne baja a Pulseaudioval, ha nem lenne erovel lenyomva a torkunkon amikor semmi szuksegunk ra. Akinek meg kell, nyugdtan feltehetne, pont ugy, mint a tobbi sound szervert is.

--
http://blog.htmm.hu/

Szerintem alsa-t használni továbbra sem büntetendő. Ha meg arra gondolsz, hogy a kliensek lesznek pulse-only-k, az meg szerintem azért van, mert a pulseaudio-t kényelmes, könnyű kliens alól használni. Legalább is ezt olvastam róla, nem írtam még rá programot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, en is ezt olvastam, de azert a multban mar eleg sok fejleszto megugrotta azt a szintet, amikor van egy legordulo menu es abbol kivalasztod az alsa eszkozt amit hasznalni akarsz.
Most meg ehhez kell Pulse a VirtualBoxnal, a Firefox dobja az Alsa supportot, a Skype mar dobta (en meg mondjuk a Skypeot).
Es ezert a disztrok ha desktopnak hasznalod oket alapbol felrakjak. Mondjuk Debian + KDE paros alatt nem nehez megszabadulni tole (most meg).

--
http://blog.htmm.hu/

Ezek szerint sikerult megertened a problemat: Annyira elterjedt mindenhova ez a rakas takolmany, hogy ha valami takolasmentes megoldast akarsz, akkor abba meg kell bele feszulni.

Amugy senki nem mondta, hogy nem mukodik a pulseaudio.
A problema az, hogy allit magarol egy csomo dolgot, hogy milyen feature-oket behoz. Csak aztan a valo eletben, ahogy ezeket megprobalnad ertelmes modon ezek elkepzelheto linearis kombinacioiban hasznalni, kiderul mekkora fostalicska takolmany az egesz.

Cserebe viszont a pulsaudio miatt meg agyoncsaptal / kinyirtal egy csomo olyan ertelmes use-case-t, ami tok jol ment a PA elott/nelkul.
Azert azt, hogy megyunk visszafele neandervolgyi mellekagra mert robosztusabb volt a csontfelepitesuk...
Noss, vegulis, ha a demokracia es a "tobbseg" (ertsd a hulyek, akik azt se ertik mi tortenik veluk) ezt akarjak: oke legyen!
De ne hivjuk mar ezt a valtozast evolucionak / fejlodesnek!

Szerintem nem a hangvezérlés absztrakciós rétegének a szintjén kell implementálni egy hangszervert, hasonlóképpen ahhoz, hogy az init rendszer se vegye át a DNS szerver vagy a syslog feladatait. Nem arra való. Persze sokan nem osztják ezt a nézetet. A fenti use case-re ott van mondjuk az mpd, mint ahogy azt mások már említették.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Az mpd nem azt csinálja. Az mpd remote fut, és lokális gépről tudod vezérelni. Viszont nem ez a feladat.

Azt hogyan csinálod, hogy keletkezik a lokális gépeden egy audio stream, például youtube videót nézel, de kis, vacak hangszóróid vannak, s a hanganyagot hálózaton át szeretnéd küldeni arra a gépre - ez akár router is lehet USB-s audio interface-szel -, amelyre a hifi felszerelés van kötve?

Tehát ahhoz hasonlóan - csak épp fordítva -, mint amikor az X szervert úgy használod, hogy ssh-n keresztül a távoli gépen futtatsz grafikus alkalmazást úgy, hogy annak ablaka nálad, a lokális gépen jelenik meg. De csak az, nem veszed át a távoli gép képernyőjét, azt sem tudod, azon mi van éppen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valaha használtam mpd-t, de ott nem az van, hogy a klienssel becsatlakozol a távoli szerverre, s azon történik a lejátszás? Tehát nem a hangot magát, hanem csak a vezérlést viszed át, a hangnak továbbra is a távoli gépen kell lennie. És amit említettek: például egy youtube videó esetén sem hiszem, hogy sokra mégy az mpd-vel.

Nem védem foggal-körömmel a pulseaudio-t. Vannak bugjai, magam is írtam, hogy ha visszahurkolom a mikrofon jelét a hálózatra, akkor ettől elhasal. Van róla bugreport évek óta, sőt, van, aki patch-et is készített hozzá, mégsem került bele a hivatalos változatba, ki tudja, miért. Pusztán azt mondom, meglehetősen kényelmes eszköz.

Tényszerűen gyanakszom arra, hogy van benne elvi hiba, mert a mai napig fennáll az a gyanús jelenség, hogy minél több CPU időt eszik - pl. resampling -, annál nagyobb eséllyel fog recsegni-ropogni, meg annál nagyobb eséllyel romlik tovább a helyzet, még több CPU-t eszik ettől, s így tovább. Valahogy szétcsúsznak az időzítések, a kliens egy zárt ciklusban vár, magánál tartva a CPU-t. Olyan is van, hogy a seren nevű VoIP alkalmazás széthulló hangja jobb lesz attól, ha újraindítom a hangszervert.

Nyilván az a szabályozás is vitatható, hogy az alacsony latency miatt azt csinálja Poettering, hogy csökkenti a bufferméretet, ha pedig kiszalad a bufferből a hang, akkor növel rajta. Kár, hogy ekkor már volt egy olyan pillanat, amikor a hang elakadt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igazából úgy vagyok a pulseaudioval meg systemd-vel, hogy szódával még elmegy. Ebbe az irányba haladnak a Linux disztribúciók, s nincs kedvem egyre nagyobb küzdelmeket tenni azért, hogy a különutas megoldásaimat erőltessem. Így is van egy rakás saját scriptem, megoldásom, ezeket viszont igyekszem a legfrissebb kiadásba integrálni. Igen, ezeknek a Poettering ámokfutásoknak van egy csomó bugja, de véleményem szerint az elképzelés nem életképtelen, pusztán az implementáció trehány. Mint legutóbb: ha nem tudjuk, hogy ki a user, legyen root. Mekkora ötlet, de tényleg. :((

Ha a bugoktól eltekintünk - és most lehet röhögni -, azt mondom, ezek az eszközök kényelmesebbé teszik az életet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Semmilyen megoldás sem stabil a Linux disztribúciókban, pláne nem az intenzíven fejlődő Fedorában. Stabilitás alatt itt a megoldások változatlanságát értem. Mozgó célpontra lövés van mindig. Például a dnf-automatic korábban egy daemon volt, most szétszedték három felé, ennek megfelelően módosítanom kellett a scriptemen, amelyik jelzi, ha a háttérben frissít a gép, hogy ne akkor állítsam le. Mondjuk nem sikerülne, mert tiltja a leállíthatóságot, csak az ember hihetné, hogy valami nagy baj van, s a táp elvételével forszírozva a leállítást valóban bajt lehet okozni. Épp frissítés közben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Konkrétan nem tudok segíteni, mert általában valós problémák felmerülése esetén érzek motivációt magamban arra, hogy megoldjam a feladatot. Nincs 5.1-es hangszóró készletem. Ugyanakkor, amikor hálózaton egyik gépről a másikra akartam átvinni az audio stream-et, sokat segített a dokumentáció.

Ami a panaszaid kapcsán eszembe jutott. A hangszerver idle-be teszi magát egy idő után, lecuppan a hangkártyáról, szerintem ekkor jelenik meg a zaj. Nem kell ennek így lennie, ez beállítás kérdése. A másik, amin tűnődtem, nem kizárt, hogy a module-remap-sink, amire szükséged lesz. Érdemes ezt olvasgatni:

https://www.freedesktop.org/wiki/Software/PulseAudio/Documentation/User…

Figyelj a doksi elejére is, ott leírják, melyek azok a paraméterek, amelyeket az összes device drivernek megadhatsz, így a driver leírásánál ezeket már nem tárgyalják. Csináltam már olyat, hogy hátul voltak a hangfalak, s pulseaudio konfiggal felcseréltem a jobb- és baloldalt. Tudom, egyszerű apróság, de ezek működni szoktak. Amúgy mi az oprendszer? Melyik pulseaudio? Nekem Fedora 26-on pulseaudio-10.0-5.fc26.x86_64.

Szerintem az 5.1 és a 2.0 forrás között csak úgy tudsz különbséget tenni, ha csinálsz egy 5.1-es meg egy 2.0-s sinket, megfelelően mixeled ezeket, s a hanganyagot a pavucontrol mixerben annak a (virtuális) sink-nek adod át, amelyikhez való. Nem is tudom, ezt hogyan lehetne automatizálni. Esetleg a kliens rendelkezik erről infóval, de nem tudom, képes-e például egy parole, vlc aszerint máshova küldeni a stream-et, hogy a dekódolt hanganyag 2.0-s vagy 5.1-es.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

CentOS 7.
Available Packages
Name : pulseaudio
Arch : x86_64
Version : 6.0
Release : 9.el7_3
Size : 890 k
Repo : updates/7/x86_64
Summary : Improved Linux Sound Server
URL : http://www.freedesktop.org/wiki/Software/PulseAudio
License : LGPLv2+
Description : PulseAudio is a sound server for Linux and other Unix like operating
: systems. It is intended to be an improved drop-in replacement for the
: Enlightened Sound Daemon (ESOUND).

Nem kell automatikusan detektálni az inputot, jó az ha én kattintom át - ez most is így van: http://wstaw.org/m/2017/08/13/plasma-desktopSf4712.png

Viszont nincsenek napjaim mindent átolvasni és próbálgatni.
--
"Sose a gép a hülye."

Most, hogy közeleg a 11-es pulseaudio megjelenése, a 6-ost cseppet elavultnak érzem. Persze attól még akár működhet is. Otthonra miért CentOS, miért nem Fedora? Szerverre értem, hogy kell a hosszú támogatás, de Fedorára lényegesen nagyobb a csomagválaszték, minden csomag új, félévente upgrade-el az ember új kiadásra, s így lényegében majdnem rolling release.

Értem, hogy kevés az időd, de egyszer kell jól megcsinálni. Tudom, az a kockázat, hogy elszúrsz vele két és fél napot, s nem sikerül. Ez ilyen, mint minden a Linuxok körül, illetve ebben a szakmában. Aki azt mondja, neki minden elsőre, azonnal működik, az biztosan nem szakmabeli. ;)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mert ebben van KDE4. A Fedorának nekem ott lett vége, amikor megszűnt a KDE4, azt hiszem 21-gyel. Sokáig használtam még utána is, hogy már nem volt hozzá update. Aztán/közben többször próbáltam azt is csakúgy, mint a pulse-t, 22, 23, 24... Majd rájöttem, hogy sose lesz stabil. Semmi kedvem nem volt a bugos KDE5-öt használni. Majd talán 30-ra. Addigra meg lesz CentOS 8, és abban KDE5. :)
Desktopra is a hosszú támogatás miatt. Nem akarok félévente upgradelni. Van hogy kéthavonta frissítek egyáltalán. Nem érdekel a nagyobb csomagválaszték sem, ami nekem kell, minden van itt is. Nem kell rolling release sem. Az kell, hogy azok a dolgok ami nekem kell a mindennapi munkához és egyéb tevékenységemhez menjen, stabilan, kiszámíthatóan, sokáig. Ezen a téren még anno Fedora 20 meg 21-gyel is voltak bajok, viszont a CentOS bőven megadja.
Két emlékezetes dolog volt, az egyik valami freerdp issue. Úgy jött ki, hogy jött telefon az ügyféltől, hogy baj van, gyors segítség kéne... Mondom gépnél vagyok, máris lépek be... Ha belépne ez a nyomorult... És pont olyan volt a szituáció, hogy rohadtgyorsan be kellett volna lépni és csinálni, de hát nem ment. Kilépek, vissza, nem. Másik RDP, az sem... Aztán már nem tudom, hogy virtuális gépről windowsról vagy másik windowsról léptem be. Utána keresgettem és derült ki, hogy bug. Vagy két hétig nem volt jó...
Másik hasonló, terepre mentem, gép lecsap, táskába be. Kint kinyit, konnektálnék wifire, nem megy. Azzal is elcsesztem vagy egy fél órát, majd megoldottam máshogy, kábellel. Utána mikor visszaértem néztem, kerestem hogy miapicsa, majd erről is volt egy bug, hogy ott meg épp a networkmanagerbe csesztek el valamit, ami miatt hidden wifire nem konnektált.... Nem derült ki addig, mert az irodába dokkolón, kábelen van a gép. Ez is nem tudom mennyi idő után lett javítva.
Az ilyenek nem hiányoznak.
--
"Sose a gép a hülye."

Nem mondom, hogy a Fedora hibátlan, ennek ellenére elégedett vagyok vele. Legutóbb volt egy csúnya dolog, amibe belefutottam. Már viszonylag régen nyomtattam, sürgősen kellett volna, késő este volt, másnap korán kelés. Erre nem nyomtat. Nézem a logot, belepusztult egy malloc() hívásba. :(( Nagyszerű, mondom, ezek szerint a nyomtatóm support oldaláról forrást kell letöltenem, s lefordítanom Fedora 26-ra. Kényelmes voltam, nem foglalkoztam vele egy hétig, tegnap megint kell nyomtatnom, lelkileg készültem a fordításra, erre elsőre nyomtat. Ezek szerint megoldotta egy frissítés. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Csak véletlen eszembe jutottál erről:
20:49:09 up 24 days, 14:31, 5 users, load average: 0,50, 0,58, 0,68
Nem, nincsenek perverzióim... :) Csak válasz arra, hogy miért centos, és miért nem akarok fedorat, meg suset meg hasonlót, meg évente upgradelni, stb... Van hogy egy hónapig (vagy többig) újra se indítom a gépet, csak alszik vagy hibernál. Stabil.
--
"Sose a gép a hülye."

Ez idáig rendben, de te azt képzeled, hogy a Fedora esik-kel, mint egy kelj fel Jancsi? Már azért kérdem, mert az elsődleges gépemet épp néhány órája frissítettem Fedora 27-re - még béta állapotban sincs -, s működik jól. Eddig két bugot találtam benne, de mindegyikre vállat vonok. Mindjárt írok róla blogot. Mégegyszer, ez nem a stabil release, s ez is jó.

De, ha már ez a te témád, s ontopic akarok lenni, egy kis nézegetnivaló, két napja jött ki:

https://www.freedesktop.org/wiki/Software/PulseAudio/Notes/11.0/

És igen, már a 11-es Pulseaudio-n hallgatok zenét, online rádiót Fedora 27-en.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez annyiban nem volt szép, hogy a Fedora 27 hivatalosan október legvégén fog csak megjelenni, most meg még szeptember közepe sincs. Nekem vannak ilyen furcsa ámokfutásaim, mert ismerem annyira a Fedorát, hogy nem ijedek meg egy-egy bugtól, s otthon simán használom néha alfa állapotban is, mint például most. Fedora 26 viszont szépen ment.

Ami a systemd-analyze kimenetét illeti, az valóban fura. A login képernyőig érzésem szerint ugyanúgy hamar eljut, de épp egy saját systemd unit-om indul kb. csak 1 perc várakozás után, de sejtésem sincs, hogy miért. Viszont hibátlanul elindul. Nem tudom, mire vár.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem systemd-234 van, illetve 4.13-as kernel, sem ezekkel, sem a picivel idősebb verziókkal nem fordult még elő, hogy suspend-ből nem éled fel a gép. A megjegyzésedhez annyit fűznék hozzá, hogy nem ennyire egyszerű ez, jó példa a pulseaudio és az alsa. Az alsa hibátlanul ment, míg a pulseaudio recsegett-ropogott, de az alsa bugja miatt. Hogyan lehet ez? Úgy, hogy a pulseaudio olyan függvényt hívott az alsa API-ból, amit annakelőtte nagyjából senki sem használt, így tesztelve sem volt, sőt, néhány driverben normálisan implementálva sem. Viszont elvileg az az alsa része volt, csak elhanyagolták.

Szóval lehet itt is olyan, hogy más kernel hívás történik, vagy más paraméterezéssel, ami papírforma szerint helyes, épp csak nincs jól implementálva.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem eddig a pulseaudioval csak egyszer volt egy kisebb bajom, amúgy mindig elvoltam vele. Igaz pont az a felhasználó vagyok, amelyikről a nyitóposzt utolsó bekezdése ír, csak sztereó kimeneten akarok hangot, semmit extra nem kell, mint több hangeszköz, 2.1/5.1/7.1 kimenet, stb.. A kisebb gond csak akkor adódott, mikor Munt-szervert akartam futtatni (Roland MT-32 emuláció, amely DOSBoxon futó játékokat szolgált ki), nem akart elindulni, mert a pulseaudio folyamata foglalta a hangeszközt, mindegy volt, hogy sudo-val vagy anélkül indítom. Nem túl elegáns kicselezéssel megoldottam, kilőttem a pulseaudio servert, persze a szemét visszakapcsolódott magától egy másodperc belül, de én addigra gyorsan beröffentettem a Munt-szervert, szóval úgy már osztozni tudtak a hangeszközön. Dokumentációban nem találtam megoldást, csak ez a workaround maradt, nem hinném, hogy javították.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Te sem olvasol gyakran dokumentációt. :D A client.conf file-ban autospawn = no, aztán pulseaudio -k. Bár nekem mintha nem indulna alapértelmezetten újra, igaz, fene sem emlékszik, mit konfigoltam rajta. Szóval nem kell gányolni, valamint gyorsan átvenni a hardware-t, mielőtt rátelepszik a pulseaudio.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Már nincs meg a telepítés, szóval nem tudom megnézni, egy KDE5-ös Arch Linux alatt csinálta, 64 biten. Emlékeim szerint a vonatkozó .conf fájlban le volt tiltva az autospawn, mégis respawnolt. Nem tudtam rendesen megoldani a problémát. Majd ha felteszem a Muntot erre a telepítésre is, akkor tesztelem.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Fogalmam sincs, miért nem javítanak egyes bugokat. Próbáltam a mikrofon forrást loopback modullal visszahurkolni tunnel-sink-re azért, hogy hálózaton menjen ki a mikrofon jele. Erre elhasalt a pulseaudio, s ez következetes. Már a 6-os verzió környékén tudtak a bugról, megtaláltam a hibajegyet, a 10-es verziónál járunk, a mai napig nem javították. Mindezt úgy, hogy a 6-os verzióhoz valaki hobbiból csinált rá patch-et, ezen felül még az opus codec belefaragását is megoldották lelkes emberek, de egyik sem került be a hivatalos fejlesztési ágba.

Ilyenkor van az, hogy nézek bután a fejemből, s nem értem. Van megoldás, de nehogy használjuk, maradjon csak vacak az egész.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mostanában (mondjuk az elmúlt 1 évben) nem volt gondom a pulseaudio-val. De korábban többször előfordult, hogy dühösen "sudo killall -9 pulseaudio; firefox" -ot próbáltam indítani és drukkoltam, hogy a firefox nyissa meg előbb az interfészt, mielőtt a pulseaudio újraindulna. Aztán pedig letiltottam a pulseaudio indítását. Sőt olyan is volt hogy leszedtem az "x" jogot a binárisról, mert valami mégis elindította. Sosem értettem, hogy lehet egy ennyire bugos vackot berakni egy disztróba.
Használom 5.1-es hangrendszerrel is, ez valami integrált audio és használom egy PCI-os Diamond hangkártyával is a pulseaudiot. Ez utóbbit a kis zajú mikrofonbemenet miatt.
u.i.: Ha beírod a google keresőbe "why pulseaudio" kiegészíti "why pulseaudio is bad"

A pulse az alsa fölött van, egy jó alsamixer tud szabályozni több hangkártyát. Nálam a gnome-alsamixer működik a pulseaudiotol függetlenül. Hogy melyik hangkártyára megy ki egy program kimenete, az meg már az adott programtól függ. mplayer, sox/play, ffplay, audacity progiknál állítgathatjuk melyik kártyára menjen a hang.
-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba,

Csak úgy, egy másik hdd-re tettem egy Fedora 26-ot próbaképp... Működött az 5.1-es kártya pulseaudioval! Megvoltak a kimenetek, nem voltak összecserélve, nem sistereg, nem recseg. Alapból! El se hiszem, ennyi év után!
A pulse.conf-ba enable-lfe-remixing = yes-t bekapcsolva, szólt a mélynyomó is! Hihetetlen, holt tart a technika.

Viszont...

- Ugyanúgy pukkan a hangszóró indulásnál, bejelentkezéskor, és leállításkor is.
- Továbbra sem megy: "...ha 2.0 az input, akkor felmixelje, ha 5.1, akkor hagyja békén. Csak manuális váltással működött a pavucontrolnál, hogy "Analog 5.1 Output - Analog Stereo Input" vagy pedig "Analog 5.1 Output".
- Teljesen röhejesnek tartom, hogy se gnome, se kde alatt nincs a hangerőszabályzónál lehetőség a csatornák egyenkénti hangerejének állítására. Még mindig csak és kizárólag az alsamixerben lehet állítani.
- Miután az alsamixerben beállítottam az arányokat, egészen addig "jó", amíg le nem húzom a master volume-ot nullára. Először is, ez nem is master volume, hanem valami, aminek arányában a többit állítja. Másrészt akkor sem teljesen jó ha nem húzom nullára, mert elmásznak az arányak, néha hallhatóan erősebb vagy gyengébb pl. a mélynyomó, mint más hangerő állásnál. De ha nullára húzom, akkor meg elveszti az arányokat, és húzza egyszerre mindet. Miért nem úgy működik ez a master hangerő, ahogy az ember várná? https://youtu.be/chn_MDFTKZo

Szóval, még mindig nem nyert. Nem baj, így 10 évvel a pulseaudio megjelenése után már ez is szép teljesítmény. Még 6-8 év, és már el is éri egy win98 szintjét.
--
"Sose a gép a hülye."

Csak, hogy bosszantsalak. Vettem egy TP-Link TP-WR842N V3.1 router-t, ebben 16 MiB flash, 64 MiB RAM és egy USB 2.0-s port van. Tettem rá egy LEDE-t, saját image snapshotból, s beletettem a Pulseaudio szervert is. Az USB portjába dugtam egy USB hub-ot, majd egy "USB-s hangkártyát", onnan viszem az erősítőbe az analóg jelet. Hálózaton tolom át a hangot, így a notebook-om hangját is ki tudom tenni az erősítőre úgy, hogy ehhez a nagy gépet nem kell bekapcsolnom. :P Persze az USB-s audio kernel támogatást is bele kell csomagolni az image-be.

Lehet, hogy az RTP-t is megcsinálom lokális hálózaton, csak nem tudom, hogy mit nyernék vele.

Tény, hogy ropogott picit a hang a default konfiggal. Aztán ilyeneket írtam a daemon.conf-ba - értelemszerűen a router-en:

resample-method = soxr-mq
default-sample-rate = 48000

Most jó. Ha a desktop gépen történő zenehallgatás közben a Seren nevű VoIP kliens is becsatlakozik a hangszerverre, valamint a notebookról wifin tolok neki hangot youtube-ról, akkor a Pulseaudio elvisz akár 65 % CPU időt is, de még akkor sem esik szét a hang. No nem, mintha értelmes volna egyidőben három forrásból hallgatni a kevert hangot. Most épp 25 %-ot eszik, de volt ez már kevesebb is, úgy a fele. Majd megnézem, lehet, valami félre van még konfigolva. De szól, s nincs vele baj.

Felteszem a router-re az mpd-t még, hogy az online rádiót ne kelljen megjáratni valamelyik gépen csak azért, hogy a csomagok kitömörítésre kerüljenek, majd megy vissza a tömörítetlen hangminta a router-re. Helyben is el lehet ezt intézni. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sajnos még meg kell innom egy kávét, aztán sörözni kell mennem, szóval csak röviden. :) Az mpd a router futásidejét ugyan messze nem zabálja fel, mégis recseg-ropog a hangja, pedig ALSA-t használok, direkt leállítottam a Pulseaudio-t. Biztos lehet itt is konfigurálni buffert, nice, priority, szóval van még mozgástér. A jelenlegi image-hez a konfigom, aztán majd blogolok róla. Amúgy megy a p910nd printszerver is rajta.

#!/bin/bash

PACKAGES='
coreutils-base64
ddns-scripts
etherwake
kmod-fs-btrfs
kmod-fs-exfat
kmod-fs-ext4
kmod-fs-vfat
kmod-nf-nathelper
kmod-usb-audio
kmod-usb-printer
kmod-usb-storage
mailsend-nossl
mc
mpc
mpd-full
nano
p910nd
pulseaudio-daemon
pulseaudio-profiles
pulseaudio-tools
shadow-su
uhttpd
xz
xz-utils
'

make clean
make image PROFILE='tl-wr842n-v3' PACKAGES="`tr \\\\n ' '<<<\"$PACKAGES\"`" FILES=files/

Szerk.: A nice -15 sem segített rajta. Gyanítom, inkább buffer méret, vagy valami egyéb nyűgje van. Mondjuk, ha megcsinálom az mpd-t, akár a pulseaudio el is maradhat, mivel mpd-nek lehet rtp-t stream-et adni, ha jól tudom. Olyat meg tud küldeni a kliens hangszervere.

Rossz hír nekem, hogy a nyomtatás csak az egyik gépről megy, fogalmam sincs, a másikról miért nem. Azt mondja, elküldi az adatokat, ezáltal a queue ürül, de nem nyomtatódik ki. Lesz ezzel még dolog, viszont nem reménytelen, hiszen nyomokban működik, ha nem is minden elsőre teljesen jól. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én már semmit sem értek. Haza jöttem néhány sör után, kíváncsiságból ugyanazt az online rádiót kezdtem hallgatni a routerről, amely délután vadul recsegett-ropogott, erre most teljesen tiszta a hangja. Pulseaudio most sem fut a routeren, de délután is kinyiffantottam, s egy pgrep -l pulse paranccsal meg is győződtem ennek eredményességéről. Kell majd írnom egy scriptet, hogy ha elalvás előtt zenét hallgatnék a routerről, akkor adott idő múlva állítsa meg a lejátszást, de már a host gép nélkül, hiszen az már rég ki lesz kapcsolva.

Nekem úgy tűnik - ezt még körül kell járjam -, hogy nincs a pulseaudio támogatás beleforgatva az mpd-be, így vagy használom ALSA-val, de momentán épp nincs mixerem, s így hangerőt sem tudok állítani, vagy élek azzal a trükkel, hogy létrehozok egy named pipe-ot - fifo -, abba küldöm az mpd-ből a hangot, a pulseaudio-val pedig felszedetem onnan, hadd szóljon! :)

Szerk.: Most állnak át LEDE-ről OpenWrt brand-re, ami kellemetlen, mert elszúrták a függőségeket. A base-files függ a lede-keyring-től, de már nincs lede-keyring. Külön „öröm”, hogy az mpd-t is likvidálták. Úgy tűnik, a forked-daapd lesz az irányvonal. Fenyőbe, pedig most nagyon kellene nekem egy koherens repó.

Szerk.2: Úgy néz ki, a ropogás ezúttal az USB kezelésből adódott. Kellene újabb kernel, de ehhez az architektúrához tudtommal rengeteg patch kell, így aztán, ha lesz is újabb longterm kernel, akkor is sok idő lesz, amíg megjelenik az ar71xx-ben. Mindazonáltal a daemon.conf-ban tettem egy ilyen módosítást:

default-fragments = 8
default-fragment-size-msec = 13

Szerk.3: Az mpd-t nem tudatosan nyírták ki, csak nem fordult le, mert az egyik függősége - boost - szintén nem fordult le.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

off

Volt kollégákkal találkozunk évente néhány alkalommal, csak ennyi. :)

/off

Inkább arról beszélj nekem, miért nem akarja a szerkezet, amit én. Pulseaudioval multicast RTP stream-et nem tudtam felszedni. Gondoltam, jó, legyen akkor mpd-vel, azt meg nem tudom, hogyan kell. Annyi a nehezítés, hogy a LEDE mpd-je nem tud pulseaudio-hoz csatlakozni, nekem úgy tűnik, nem fordították bele a szükséges plugint.

Próbáltam named pipe-on átadni a hangot, működött, de mindig buffer alulcsordulás lett belőle, ami miatt akadozott a hang.

Szóval ott tartok, hogy még a topológián gondolkodom, hogyan lehetne ezt minimálisan működően megcsinálni, utána már az sem baj, ha szépen is. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hat mint irtam es sehogy, mert nincs ilyen igenyem. :D

Es ha ez sem segit, akkor nekem otletem aztan vegkepp nincs: http://www.pogo.org.uk/~mark/trx/streaming-desktop-audio.html

Sajnos nem tduok segiteni ebben, mert Te sokkal jobban koruljartad a temat, mint amennyire en bele akarok folyni vagy szuksegem lenne ra. Pedig a lelkesedesed mar ram is ramragadt. Lassan en is ugyanugy szeretnem a megoldast mint Te megha en nem is hasznalnam. :D

Az egész onnan jön, hogy a kis notebook saját hangszórója keskenysávú bigyó, így aztán valami értelmezhetetlen hang képes távozni belőle. Tegyük hát ki a hangját az erősítőre, de ehhez ne kelljen bekapcsolni a nagy gépet, tehát ne ez utóbbin keresztül menjen a hang. Ehhez tehát kell USB-s "hangkártya", de akkor nyilván a nagy gép is csak hálózaton küldheti a hangot. Viszont, ha már így van, egy online rádió anyagát ne kelljen a router-en át továbbítani a géphez, a gép dekódolja, majd vissza a tömörítetlen hangot a routernek, hiszen ezt intézhetné egyből a router, s akkor nem is kellene bekapcsolva tartani hozzá gépet. A stream kinyiffantását intézheti egy cron bejegyzés vagy at parancs.

Aztán, ha már úgyis ott az USB, akkor menjen bele hub, abba a nyomtató, legyen elindítva a p910nd transzparens nyomtató szerver, s lehessen nyomtatni bármelyik gépről.

Szóval így jöttek egymás után az igények. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Könyvjelző magamnak:

https://wiki.openwrt.org/doc/howtobuild/build.mpd-full.pulse

Fordíthatom forrásból. :-/

Szerk.: Már fordul. Kezdek aggódni, hogy az egész oprendszer, bár reményeim szerint csak az mpd és függőségei. Remélem, nem csinálok téglát a router-emből.

Azért amikor a bash-t is lefordította, miközben nem is szeretném feltenni a router-re, azt hiszem, beletörődhetek, hogy lefordul minden egyáltalán létező csomag. Azért még reménykedem abban, hogy nem egy egész operációs rendszert fordítok le forrásból minden csomagjával, alkalmazásával együtt. Bírnám értékelni, hiszen csak egyetlen csomagot szerettem volna újra fordítani.

Na, eljutott az mpd-ig. Le is akadt hibával. Remek. :(
... mert rossz volt a hash. Javítottam a Make file-ban. Talán most. Hát nem. Kötekszik. Hiányolja a libpulse-t. Valamit az LDFLAGS-szel kell varázsolnom, az a gyanúm.

Már lefordult, csomag is képződött, csak talán valami aláíráson hasal el, s átverni sem hagyta magát: megpróbáltam az image builder-rel beleműteni a csomagot, de észrevette, hogy csalok. :(

Szerk.2: Türelmetlen voltam, nem vártam meg, amíg normális, aláírt csomagot tudok készíteni belőle. Feltettem a router-re az új, forrásból fordított /usr/bin/mpd-t. A Pulseaudio-hoz natívan nem tudott csatlakozni, azt mondta, hogy access denied, loopback device-on, tcp-n menne, de ugyanaz történik, mint amikor pipe-on adtam át a hangot: szól néhány tized másodpercig, majd másodpercekig megáll a lejátszás, aztán megint lejátszik néhány tized másodpercet, megint pár másodperc szünet.

A futásidő messze nem fogyott el a top szerint. Olyan, mintha ez a Pulseaudio hibája lenne, de furcsa, hogy fizikailag másik gépről tudok hangot stream-elni ugyanennek a Pulseaudionak részére. Már vagy öt perce „szól”, de még csak egy percnél tart a lejátszás. Fenébe, hogy semmi sem tud egyből jól működni. :(

Szerk.3: Itt lesz a kutya elásva:

decoder_thread: probing plugin ffmpeg
ffmpeg: detected input format 'mp3' ((null))
ffmpeg/mp3: Skipping 584 bytes of junk at 0.
ffmpeg/mp3: Before avformat_find_stream_info() pos: 584 bytes read:2800 seeks:0 nb_streams:1
ffmpeg/mp3: All info found
ffmpeg/mp3: stream 0: start_time: 0.000 duration: -653583619391.637
ffmpeg/mp3: format: start_time: 0.000 duration: -9223372036854.775 bitrate=192 kb/s
ffmpeg/mp3: After avformat_find_stream_info() pos: 32328 bytes read:35550 seeks:0 frames:50
ffmpeg: codec 'mp3'

Gondolom, a számábrázolás mikéntjéről mást gondol a fordító, mint a CPU, s így lehettek hatalmas negatív számok ott.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

TP-Link TL-WR842N v3.1

Van benne USB interface, 16 MiB flash, 64 MiB RAM.

Snapshot-ot használok. Úgy általában is, de ha már odáig fajult a dolog, hogy egyes csomagokat forrásból fordítok, akkor legyen minden a legfrissebb. Sőt, az mpd a frissnél is frissebb forrásból, mert az mpd project honlapjáról töltötte le a forráskódot, így az utolsó változat került fordításra.

Szerk.: Álljon itt is szomorúságom okozója:

exception: OutputThread could not get realtime scheduling, continuing anyway: sched_setscheduler failed: Function not implemented

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Amúgy tényleg nem nyert. Az alapgondolat jó, de nekem továbbra is sejtésem, hogy marha nagy implementációs hiba van benne. A gépemen futó audaciuos a pulseaudio tunnel moduljával adja át a router-em pulseaudio-jának a stream-et, majd kerül a router USB hub-jába dugott USB-s „hangkártyába”. Ez most épp nem recseg. Van, hogy igen, de most épp nem. Ha ugyanezen az útvonalon a böngészőből küldöm a stream-et, recseg.

A nagy gépen 1.7 %-ot, a router-en 4 % CPU-t eszik a pulseaudio, ekkor nem recseg a hang.

Amikor a böngésző felől megy a hang - mellesleg ugyanaz az online rádió -, recseg, ekkor a nagy gépen 3.6 %-ot, míg a router-en 20 %-ot eszik a pulseaudio. Pedig továbbra is csak egyetlen hangforrás van.

Azt már korábban is megfigyeltem, akkor van recsegés-ropogás, ha sok CPU időt eszik a pulseaudio. Nem tiszta a jelenség oka.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE