megvan az első

 ( kovi | 2017. augusztus 11., péntek - 11:18 )

kompozit íjam, amelyet hibátlanul tudok kezelni. ahogy egy "valamire való" drogos mondaná: a hétvégén szétlövöm magam. ha nagyon bejön, akkor lesz egy ?félprofi laminált versenyíjam eladósorban :)

http://www.grozerarchery.com/magyar/htm/indo/bio/j/4.htm
http://www.grozerarchery.com/magyar/htm/indo/bio/j/8.htm

ha valakit érdekel, alapjaiban ennyi a felépítése: https://youtu.be/qs4edCN4ToQ

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem olcsó hobby, de régóta piszkálja a fantáziámat.
Milyen felszereléssel érdemes elkezdeni? Tudsz esetleg valami iránymutatást adni? Megnéztem a videót, tetszik a dolog. Egy ilyen íjjal is el lehet kezdeni?

keress vissza a blogomban, nemrég behánytam egy agymenést nullskilles kérdéseket is érintve. szerk: 06.28, utólag összeszedett gondolatok. amikor már felesleges volt az üvegszálas íj, akkor nekikezdtem annak is variálni - ezt is megtalálod.

egyébként én nem kezdenék szarus íjjal. préselt, nem préselt az mindegy. ha elbaszod az íjat; a vessződet; ha hulla lesz a lőképed; ha nem tudod uralni a rendszer egészét akkor bénának fogod érezni magad és elmegy a kedved az egésztől. pedig nemigen vagy béna és némi gyakorlattal felemelő lehet az egész.

saját hibáimból segítve: műgyanta/üvegszál szkíta íjjal kezdenék (10e Ft). vennék hozzá karbon vesszőket (1.3e Ft/db) vagy gyakorló fenyő vesszőt (1e Ft/db). a lényeg, hogy ne műanyag tollas legyen. 7-8db vesszőt vennék, mert a szokásos íj+3 vessző kombó az lófasz :) mászkálhatsz a célig oda-vissza 3 lövésenként. szóval eddig megvan minden 20e Ft körül. csinálnék kartonból gyakorló oldaltegezt (0Ft), hogy a helyes lövő póz megtalálása után ne kelljen vesszőkert hajolgatva elveszíteni amit megtaláltam. 10-15 réteg kartonból csinálnék 600mm x 600mm vesszőfogót (0Ft) és nekilátnék a mókának először 8-10 méterről. 40 font körüli íj felett nem vennék kezdő cuccot. a 0Ft tételeknél ne érezz csórózást, aki így kezdte az nagyon bölcs volt - semmi szégyellni való nincs benne.

nekem egy hónapja elképzelhetetlen volt a préselt szaru, így laminált íj volt a második lépcsőm: ez is a blogomban van utólag fényképezve, talán még a negyedik belövés alkalmával lőttem. egy-két héten belül azonban megvolt az igény a komolyabbra, így lett ez a bio. használtan 40e Ft körüli, újonnan ha lehet kapni 70e+. használt termék esetén azonnal kell egy újonnan fűzött megfelelő ideg természetesen.

ha ezzel előrébb vagy, akkor oda tudom adni a Szimeiszter-féle Magyar-lamináltat - pár db 500 spines karbonvesszővel, sorstársias áron. 41 font; új ideg; *kezdőknek is megfelelő* modell - de természetesen ~versenyíj. ehol. előtte azért nézelődj és keresd amit leírtam: ezen a területen elég jó közösségre tudsz támaszkodni. ha debreceni helyszín megfelel akkor tudunk személyesen is találkozni. de én is csak ~gyakorló vagyok, nemigen van 8e lövésem sem.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Miután elküldtem a hozzászólást, eszembe jutott, hogy már írtál erről. Visszaolvastam. Debrecen nekem kicsit messze van, így máshonnan fogom beszerezni, de köszönöm a felajánlást.

semmi gond persze, azonban ha tanacs-tapasztalat-velemeny kellene irj batran.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Miben más, vagy miben jobb a laminált íj, mint az üvegszálas?

Nekem kb. 92 óta van egy üvegszálas, amit a gimis tesi tanártól vettem használtan. 42 fontos.

Jó régen elő se vettem :-(

ha a karokat rugónak tekinted, akkor ez a két rugó nagyságrendben gyorsabb laminált vagy kompozit íj esetén, mint az üvegszálnál. a vessző mozgási energiája pedig a képletnek megfelelően a sebesség négyzetével arányosan nő. emellett az üvegszálas relatíven nehéz produktum és a karok kialakításával is kevesebbet lehet figurázni, szóval az eddig leírtak miatt kevésbé pontos, kevésbé gyors. cserébe én még nem láttam idegesen rezonáló műanyag íjat, gyakorlatilag bármilyen hiba büntetlenül elkövethető vele, egészen törésig.

szóval a lövöldöző íjásztól függően lesz más, vagy jobb-rosszabb bármelyik is. ha az a hobbid, hogy kiállsz a kert végébe és a saját gondolataid között lövöldözöl egy órát anélkül, hogy érdekelne hány vessző van piros körön kívül akkor tökre megfelel a műanyag. nagyon jól el lehet lenni így is, ha gyakorlatilag csak az érdekel, hogy szépen oldasz és közben a kutya nem szól hozzád - van aki így nyomja. egyébként a 25 éves üvegszálas íjad talán még jó lehet, egy 25 éve tárolt laminálttal viszont én pöccre azért nem mernék lőni. ez is szempont lehet.

ha számítanak az eredmények akár magad, akár más ellen akkor a fentiek miatt a laminált vagy kompozit célszerűbb. már ha a tradicionális íjakról beszélünk - mert én másról nemigen tudok :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

értem, köszi.

persze sosem számított az eredmény, de ez nagyon érdekes, amit a sebességről írtál.

Azt mondják, az üvegszálas - "gyanta" - addig jó, amíg nem lőttél egy jó laminálttal.

------------------------

sok nálam tapasztaltabb embertől hallottam már ilyesmit, szóval természetesen nem akarok vitatkozni vele. de azt oda szoktam szúrni, hogy én több jónak mondott-, ámde testidegen (tehát rossz, ideges, falazós, csavarodós) lamináltat láttam és fogtam, mint "műanyagot".

szóval csak szőr mentén kapcsolódik (hiszen nem is ezt mondtad) de a "laminált jobb" mítosznak kicsit azért ellene dolgozik. lamináltat úgy már nem mertem venni, hogy nem húztam ki párszor. nyilván jobb volt a műanyagnál amit programozottan és próba után vettem, node ez már nulladik lépcsőben macera volt (szerencsére a mérleg másik oldalát visszabillentő megszállottsággal). talán az a dolog kulcsa, hogy a tisztán műanyag produktum általában rém egyszerű szkíta jellegű: tehát nincsenek törötten visszahajló és nagy erőt tároló karjai, nincs húrzsámoly stb szóval faék egyszerűségű mind. én meg az egyszerű dolgok csodálója vagyok.

ui a lamináltnál már nagyságrenddel jobb a préselt szaru/ín megoldás. de utólag könnyű okosnak lennem, ezt már óvodás koromban megfigyeltem :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"Jó" lamináltat mondtam :)
Az aktív íjamat vagy hét éve nyúzom megszakításokkal - egy álom (Nomad L1, a régi széria. Ami még a honlapon látható. A mostaniak nem ilyenek). De lőttem merev, rezgős, stb. laminálttal is, szóval igen, van laminált íj, ami nem sikeres példány.
De az üvegszálas nehéz, merev, falazós, nem jó. Természetesen volt annó, amit kedveltem, annak másfél év után kicsavarodott az alsó karja (Kovács Krími tatár-I.)

Biokompozit íjam is volt, kettő. Asszírok. Távlövéshez kellettek volna, túl erősek voltak, eltört mind a kettő. A 75, ill. 77# sok volt ennek a szerkezetnek. Az elsőt még gariba cserélték, a második már csak dísznek van.
Most két szaruíj van készülőben. (már vagy két éve. vagy három. Lassan meglesznek). Az megint egy más világ.

------------------------

így van, ezért is mondtam, hogy nem ezt írtad - annyi volt a célom hogy ne legyen belőle automatikus "király laminált" reakció. a szaruíjat te csinálod? ha igen, lehet két [vagy 15:)] kérdésem? én is csinálni akarok, de én még a melegített/lapított PVC csőnél tartok [kép]

ui 75 fonttal távlövő vesszővel te mennyire tudtál ellőni? igazából az is jó lenne, ha el tudnám képzelni egy távlövő vessző és egy V+ lakkozott Szalóky közötti távolsági eltérést.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az egyiket igen. Ez egy "kis" magyar íj. Persze komoly hátszéllel, és segítséggel. A másikat Paku Sanyi csinálja. Az egy reflex-deflex - nevezhetjük asszírnak - prototípus, mert ilyet még nem csinált. Hát, volt mit tapasztalni :)

A legnagyobb lövésem a 77#-ossal 427 m. Karbonnyíl, 18 szálas B50 dakron ideg. Ma már bottal sem piszkálom a dakront. A 75#-ossal, 12 szál D75 ideggel harci nyilat (min. 7g tömegű kovácsolt hegy, min. 11 cm hosszú, min. 7 mm magas tollazás, max. 82 cm teljes nyílhossz, az akkori szabályok szerint) 280 m-re (277.x, meg 279.x, kb. 280)lőttem több helyen, több alkalommal. Valószínű, ennyi volt ezekben a nyilakban.
De Olaszországban, versenyen, két éve 28"-on 50#-os íjjal 390m jött össze (28"-on 50#, húzáshosszon inkább 70. vagyis 69, így 70# kategória). Ehhez két dolgot kell tudni: 1- az olaszok repülőtereken rendeznek távlövő versenyt, a reptereket pedig mindig az uralkodó széliránnyal szemben tájolják :) Ez valahogy nem esett le nekik. 2- ez egy Grózer karbon török távlövőíj volt. Kiárusításon vettem :)

------------------------

köszönöm, jó volt olvasni. nagy szerencsém van, mert egy év 52 hétvégéjéből 45-öt falun töltök - szóval amíg ilyen idő van lehet az egyik reggel kimegyek a határba megnézem mekkorát lövök a nyilván más jellegű cuccokkal. csak kíváncsiságból. bár addig ki kellene kitalálom hogyan lenne érdemes keresnem a vesszőket mert abba nem szeretnék sok energiát fektetni :).

egyébként én fél éve nemigen tudtam ki az a Paku Sanyi, aztán találtam egy videót ahol Mónus Józsi kamerázza miképpen dolgozik. onnan sejtettem, hogy tudhat valamit. és meg is van, ez az. szőr mentén mondom: nekem Kommendánt Endre munkái is nagyon tetszenek.

köszönöm még egyszer.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Könnyű megtalálni őket, kiállnak a földből. :) Csak magas fűbe, kukoricásba, búzatáblába nem jó belelőni.

-----------------------

nem mondod :) nekem olyan a szerencsem, hogyha kilovok 10-et akkor az utolsot vagy utolso kettot akkor sem talalom majd.

szerintem hetvegen ki is probalom. van barmi speci dolog amivel tavot mertek?

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Én magamnak telefon GPS-el. Van egy androidos program, GPS Tape Measure, két pont között légvonalban mér. Szerintem arra elég pontos, hogy magamnak mérjek egyet.
Mónus Józsinak van egy tologatós szerkezete, Ő azzal mér magának.
Versenyeken kimérik előre a pályát, de láttam ötmilliós geodétáknak tervezett lézeres távolságmérőt is.

------------------------

nos, megtaláltam a megfelelő terepet, de a vasárnap nem jött be: a Tiszaparton reggel nyolctól sajnos elég komoly eső volt du 3-ig biztosan - így értelmetlen lett volna erőlködnöm. a GPS alapú telefonos mérés amúgy szégyenszemre nem jutott volna eszembe, de van IPhoneos verzió is egy rakat - szóval majd jövő héten úgy mérek ahogy írtad.

--viszont hasznosan töltöttem az időmet:

-szombaton egy menetben kb. 250-et lőttem két íjjal összesen, Szalóky V/V+ vesszőkkel 20 méterről, zárt kertben nem tudok többről megfelelő biztonsággal húzni. a húzó ujjaimon elég érdekes a bőr - kísérleti jelleggel direkt nem nyúzok tabot, már haladok: valódi seb nélkül még 50-100-at tudtam volna lőni szerintem. én 3 ujjal húzok, tavasszal tab nélkül 50 lövés után majd behogyuztam - ahhoz képest ez szuper. viszont a kifutó kézen kellett a fehér rácsos sebtapasz, ezt már ez első lövés előtt feltekertem mert a komoly bandázs és tollak 20 percen belül véresre marnák a kezem: a 47-es Grózer 30+ra húzva kb. 60 fontos, komoly sebességgel.

-cseles voltam, mert csütörtökön vettem a 6.5 éves lányomnak egy 15 fontos üvegszálas "íjat", a már nem használt ill. szétlőtt karbonvesszőim hosszából pedig leszedtem 100+ mm-t és kaptak a megmaradt hosszra field hegyet. biztos ami biztos köszörűvel gömbre nyaltam a hegyét mindnek. a menetes aluhüvelyt beragasztottam bármivel, a hegy menetét pedig bekentem körömlakkal betekerés előtt. szóval szó szerint volt egy felajzott vastag üvegszál bot és igazi pulykatollas vesszők. imádta, sőt a kisebb unokatestvér is beállt, alig lehetett leállítani őket. mivel a gyerekek agya olyan, mint a szivacs csak egyszer kellett elmondani a szabályokat és azonnal felfogták. próbáltam tesztelni is őket: váratlanul lövő szögbe- vagy melléjük állni és felszólítani őket a lövésre, azonnal vágták hogy amíg nem lépek hátra addig fel sem húzzák az íjat. a nockon 180 fokot tekerve adtam kézbe a cuccot, azonnal megfordították a vesszőt maguktól a vezértollat figyelve :D rágjam meg mindet.

itt a lányom lőképe 6 méterről. minden szokásos oldási hibát látni fogsz a képen, de a szándék nulladik lépcsőben nagyon fontos. kényelmes oldásra törekedtünk. d=600mm szalma vesszőfogó volt útban. a gyerekem ezentúl minden hétvégén jön velem és kap fél órát. a vessző elsőre azért olyan fura, mert a hossza mint írtam khmm homemade változott, a tollazat viszont továbbra is 4".

ui most már többen is szóltak vasárnap, hogy le kéne állni a napozással vagy a szolival mert olyan vagyok mint egy félnéger. kellett egész nyáron egy alsóban lőnöm. mindegy, szerintem egy hónap alatt kifehéredek télen :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Tevékenykedtem én is a hétvégén, a készülő kis magyar "F"-jelű karjának egyik élén pótoltam az inazást, amit egy javítás miatt le kellett reszelni. Az történt, hogy az ínrétegek felrakása közben/után össze kell húzni a karokat, hogy a friss inazás ne váljon fel. Azért is. Eközben elég nagy reflexbe kerülnek a karok, a szarvak végei 20-25 cm-re lesznek egymástól. Teplikre húzás előtt meg kell nyitni a karokat, hogy kezelhetőbb legyen, eközben az F-karról levált a szaru. Ez lett visszaragasztva két hete, most pótoltam a kar élén az inat, egy hét múlva le lesz bandázsolva inakkal, szeptemberben neki kell futni még egyszer. Ha nem jön össze, akkor azt még nem tudom.

Ez még a nyitás előtti állapot
http://imgur.com/Z5kLKlK

Ez pedig, ami Sanyinál készül. Az egyik íjvéggel még van egy kis gubanc, azért van kipeckelve. De már lőttem vele négyet :)
http://imgur.com/GQWcTMx

Voltam lőni is - mint rendesen -, 1 méteres vesszőfogó, 45 m.
GYűrűvel lövök már majdnem három éve. A függőleges vonallal vannak gondjaim, annyira balra kell vinni az íjat, hogy nemigen marad referencia.

------------------------

a BajánBow oldalon nem röstelli megosztani az információkat a mester: én eddig onnan táplálkoztam. nyilván nem építési céllal néztem eddig sem, hanem ha valamit nem tudtam elképzelni akkor onnan lestem. most is oda kellett nézzek, mert a nagyon C-be záródó íjat ebben a formájában még nem tudtam elképzelni. szemre így meggörbült állapotában elég pici :)

a másik, asszír jellegű elsőre is piszok jól néz ki, meglepett kissé. a lágyításos megoldásról jut eszembe, húrtámaszt nem gondoltál rá?

btw nekem a 45 méter nem használható, nem tudok rá értelmes és akármikor elérhető terepet. ma ebédidőben két kísérleti tabot rajzoltam és vágtam marhabőrre. illetve egyet még kipróbálok, amikor mindhárom ujjra külön darab megy, gyűrűs akasztókkal - ezt még ezen a héten átgondolom hogyan legyen. illetve lerajzoltam méretezve egy háti tegezt és mivel anyámra rájött a varrhatnék ezért meg is csináltatom vele. ilyen megoldásban van már mindenféle lágy oldaltegezem, akasztós íj tokom, öröm nézni :)

ha megvan a Paku Sanyi féle azt kérlek lődd már le nekem, hadd nézegessem. a másik is érdekel - csupán azért nem azzal kezdtem a kéréseim mert az a végleges formáját szerintem jóval később éri el, a BajanBow információira hagyatkozva. amúgy kitartást kívánok, ügyes vagy.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Bajánbow-t ismerem, velünk van :) Söröztünk párszor Jászszentandráson. Is. Ott (is) rendezünk közös hétvégét a csipet-csapattal évente egyszer.

A fa mag 90 cm, + szarvak, nock to nock kb. 135 cm a hossza az ív mentén.

Húrzsámolyban nem gondolkodom. Perpill. ezzel az ideggel 7" az ajzásmagasság, ezt én emelném 7,5"-ra. Az nekem jobban bejön úgy általában, és ez épp elég lehet, hogy elemelje az íjvégtől az ideget.
Csak az ideget körülményes csereberélni rajta, mert Sanyi messze van, így pedig csak saccolni tudnám a hosszát. Annó, az első ajzásoknál egy 18 szálas B50 dakron ideggel lett felajzva, és azt felajzott helyzetében eltépte. Igaz, az idegen volt egy csomó, beállítandó a megfelelő hosszt. Akkor kötöttem rá a megadott méret szerint 14 szál D75-ből. Ez van rajta most. Majd, ha úgy adódik, rövidebbre kötöm. Flamand, fonott ideg, vissza lehet bontani, és rövidebbre kötni.

Annó nekem a harmincadik, vagy harmincötödik tabom lett olyan, amivel megelégedtem. Nem a formával variáltam, tök egyszerű, középső ujjra húzható bőr, később tettem bele ujjtámaszt, ami a mutató és középső ujjakat eltartja egymástól, hogy ne szorítsák be a nyilat. De ha hosszú volt, arra ráfogtam, hogy befolyásolja az ideg útját, ha 1 mm-el rövidebb a kelleténél, akkor meg csípte az ideg az ujjaimat :)
Tegezt egy ideje nem használok. Nagyképűen zsebre vágom a nyilakat. Pont úgy lehet tölteni onnan, mint egy török tegezből.

A Paku Sanyi féle asszír-jellegű (ez jó leírás, megjegyzem) is kicsit várat még magára, van vele némi meló, még mindig nem teljesen úgy hajlik a kar, ahogy elképzeltük az elején (az íjvégek a húzás kétharmadánál kezdjenek hajolni. Ennek a megoldása most pofon egyszerűnek tűnik utólag, de annó nem gondoltuk át, és már kicsit késő) Plusz kap egy harcsabőr borítást az inazás, mert így egyrészt védetlen a nedvességtől, másrészt ragad, mint a fene. Az enyv. Természetes anyagú (csakis) skandináv hajólakkom ugyan volna, pont ilyen célra, aranyáron, kétdeci hétezer, de hajlós karon repedezik.
Szóval, ha el nem felejtem, lesz kép.

------------------------

Idézet:
az olaszok repülőtereken rendeznek távlövő versenyt, a reptereket pedig mindig az uralkodó széliránnyal szemben tájolják

Mi az, hogy szemben? Ha megfordulsz, akkor meg pont, hogy hátszeled lesz. ;-)

Logikusnak tűnhetne, de általában legalább 100-150 m széles, és 800-1000 m hosszú szabad terület szükséges. Ha a repülőtér végéről lövetnének, a terminál felé, egy rémálom volna a rendezés.

------------------------

Ennél ez a kérdés kicsit bonyolultabb :) A pályairányok - pontosabban a szél - gyakran fordul 180 fokot. Ha megnézed LHBP-t, ott is rendszeresen cserélgetik az irányokat. Az persze reptérfüggő, hogy van e túlsúly valamelyik irány javára (ez akár extrém is lehet, pl. 90-10%).

Szóval simán lehet, hogy a szervezők gondoltak erre, és olyan repteret választottak ahol a terminál az egyik küszöbnél van ugyan, de nagyrészt a szél is onnét fúj, csak aznap (illetve arra a napszakra amikor a verseny volt) pont nem jött be :) Erre jó megoldás lehet viszont egy profi meteorológus és egy B helyszín.

Lehet. Két alkalommal lőttünk olasz reptéren, mindkét alkalommal brutál szembeszél volt.
Gondolom, az nyilvánvaló, hogy nem a bolognai nemzetközi repteret zárták le a kedvünkért egy teljes napra, ezek kis füves repterek voltak, tengerszint felett 60 m-el, szemben az Adriának. Úgy nyomott a szél, mintha ventillátor lett volna ott. Emlékszem, a Pordenone melletti kis reptéren (Podere dell'Angelo SLR, Via Frascade 30) ötven méterenként karókra lufikat lógattak, hogy mutassa a szélirányt. Egész álló nap vizszintesen visszafele állt az összes.

Amúgy meg, olaszok, és szervezés? Két külön fogalom :) Svájcban, vagy Németországban biztos átgondolták volna.

------------------------

Ez biokompozit, ugye?

------------------------

yepp!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Gratula. Használd sokáig.

------------------------

köszönöm szépen, igyekszem.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Meghoztad a kedvem, hogy ujra belevagjak, mostmar kicsit komolyabb hobbi szinten :)

de jo! orulok neki tenyleg, ha Debrecenben jarsz keress batran, parat lohetunk beer-alapon egymas ellen :) az jo buli. szerintem tudok egy 20m hosszu pincet is.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS