Debian nyomozás

 ( mofli | 2017. augusztus 9., szerda - 22:49 )

Megvolt a dist-upgrade. Egész jól lement. Csak a radeon nem akarta az igazat. kb ~24 perc volt, amíg bejött a bejelentkező képernyő. Addig maradt a tty1 :)

A problémát ideiglenesen egy GRUB_CMDLINE_LINUX="radeon.runpm=0" és egy update-grub oldotta meg. Az xorg induláskor elhasalt egy drm_lastclose drm_release -nél.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Johat radeon, ami gyakorlatilag soha nem élvezett normalis Linux supportot. Tankolhatnek en is pl etanolt az automba, elkohogne vele, de nem tamogatott uzemanyag.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Feltételezem, a dist-upgrade előtt nem voltak ilyen problémák.
Azaz: dist-upgrade előtt normálisan megy, dist-upgrade után nem (gy.k.: ami eddig jó volt, most már nem jó). Erre találj ki egy autós hasonlatot :P

Frissiti az autógyártó az ECU firmware-t, és az eddig vmennyire működő, de nem támogatott etanolt a megváltoztatott befecskendezési program okán a motor még jobban gyűlöli. :))
szerk.: lényeg a lényeg, az ATI/AMD mindig is rühellte a Linuxot, márpedig ha a gyártó keresztbetesz egy oprendszernek akkor azt az oprendszert nem használjuk VAGY megfelelően működőt vásárolunk (intel, nvidia). Vérpistike linux első gyakorlat, ezt mindenki tudja.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

A gonosz ATI/AMD-mumus minden egyes Debian dist-upgrade folyamatába beavatkozott, ami miatt itt-ott megjelent a 24 perces várakozási idő :)

Lehet, hogy csak én vagyok naív, de nem tartom normálisnak, miszerint ha nem történik hardvercsere, nincs meghibásodás, akkor egy eddig működő rendszer egy szabványos frissítéssel használhatatlanná váljon.

Az AMD által fejlesztett "driver" működött az előző disztribúcióval és nem vagy nem jól működik a következővel. AMDéknél ez teljesen normális. Sajnos ez a valóság. AMD-t messzire kell hajítani ha fontos a Linux. Ha meg nem, akkor oprendszert kell cserélni.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Idézet:
AMD által fejlesztett "driver"

A radeon-t nem a freedesktop-osok fejlesztik? A catalyst/fglrx más tészta, sőt talán mintha már nem is lenne támogatott sok helyen.

Idézet:
GRUB_CMDLINE_LINUX="radeon.runpm=0"

Lehet hogy most a saját logikám áldozata lettem, a radeon valóban a free implementáció. De ugyanúgy tartom az álláspontomat: a hw gyártó betart -> nem veszünk ilyen hardvert.
Viszont ha a free szoftveres driver makkan meg sima dist-upgradenél, az gázos.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Idézet:
Viszont ha a free szoftveres driver makkan meg sima dist-upgradenél, az gázos.

Pontosan, végre csak sikerült megértenünk egymást. És most már biztosan jobban érted a nyitó hozzászólásom :)

Nálam ez (is) van a gépben:

        description: Display controller
        product: Topaz XT [Radeon R7 M260/M265 / M340/M360]
        vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]
        physical id: 0

És mivel CentOS-t használok, ML kernel kell a több monitoros módhoz, amiből a 4.10.13 még jó volt, a 4.11-ből egyik sem működött rendesen, a 4.12.5 van most fent, az megint jó... Gyakorlatilag nem volt kép, (sehogyan sem), ergo a titkosított diszk jelszavát sem lehetett beírni, ami azért elég problémás ...