IBM Elastic Storage Server - fulll flash

ma mar be lett jelentve, ugyhogy irhatok rola: a kovetkezo storageunk a belso cloud ala (a Ceph mellett...) egy 4db GS4S-bol allo ESS cluster lesz, full flash, 1524TB :)

az IO interconnectrol data nodeonkent (ebbol 8 van) 6x100GbE gondoskodik de a PCI-e v3 limitacio miatt nagyjabol csak kicsit tobb, mint 300GbE jon ki (szerintem) a dobozokbol, de azert igy is meglesz a 2.4Tbit/s savszel a storage fele \o/

elvileg honap vegere nalam van a pre-release, mar mindenki leapproveolta a koltest (szep csinos osszeg), ha jovahagyjak, postolok kepeket :)

Hozzászólások

popcorn, cola, nyalcsorgatas

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

oooo :) csatlakozva elottem szolohoz :) pocorn + szeretnem a kezem koze kaparintani :) de be kell ernem NetApp eszkozokkel :/

ha valaki SolidFire-t vesz (ami full flash storage) akkor azert veszi mert
- low latency kell neki -> ebben is jobb a 25GbE amit sajnos nem tamogat meg szinte semmi sima storage
- nagy savszel kell neki -> kicsi a 10Gbit

AiRLAC majdnem enterprise kornyezetben van, csak kisebbek, mint mi, de azert ahova ilyen power kell, oda kellenek ezek is :)

SimCityben van egy olyan vicces varosrendezesi modszer, hogy a palya 4 sarkara lerakod a lakohazakat, gyarakat, irodat meg a 4. valamit (mar nem emlekszem, reg volt), utana osszekotod oket, es csodalkozol, hogy dugo van. Ekkor persze kihuzhatsz ujabb utakat kozejuk, es ha megoldod, hogy nagyon nagyon szeles utak legyenek, akkor idovel hasznalhato lesz.
Van egy masik modszer is, kozelebb epited egymashoz a lakohazakat es irodat, es - a szennyezes miatt - a gyarakat kicsit tavolabb, de meg mindig viszonylag kozel. Utazasi idoben is jobb (ezt nem tudom figyelembe vette-e a jatek), meg dugo szempontjabol is.

Az IBM mar regen is az ilyen kozponti nagygep + extended terminal (XT) es kesobbi valtozatait tolta, most ez a kozpontositott tarolo is ilyen. Persze ki lehet arra verni, hogy mennyire vastag utakat epitesz meg minden, es van, hogy tenyleg erre van szukseg, de van egy masik irany is:

A Guglinal - allitolag - sima PC-k voltak kezdetben, es ezeket parhuzamositottak. Mert azt a csilliard SSD-t nem csak ugy tudod elerni egy csomo PC-rol, hogy tavoli massziv linkekre teszed, hanem ugy is, hogy beleteszed azokba a PC-kbe. Aztan a SW-t meg olyan okos modon irod meg, hogy elerjek egymas adatat (de ha lehet, akkor a helyit hasznaljak, mert az gyorsabb).

De persze ez az elv elavult, meg a Guglinak nincs is sok adata, az IBM a keresojen a fel webet turkozi, meg a IbMAIL meg IBMaps is hatalmas adathalmazt tarol a Gugli vicc kategorias szolgaltatasaihoz kepest.

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames