60 m üvegszálat behúzni?

 ( mraacz | 2017. július 6., csütörtök - 22:18 )

Hogyan lehet 60 m üvegszálas kábelt csőbe húzni? Ennyi a távolság a telek határán levő oszloptól a házig. Gondolom valami masszivabb csőbe tenném a földbe az üvegszálas kábelt, hogy elsőre az ásóval ne lehessen kárt tenni benne (csak másodikra). Hogy szokták ezt csinálni?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hali!

Mi 40-es kpe csövet használunk ahol csak lehet... ha durvább kanyarok vannak benne amit nehéz "bevenni" ezzel a típussal akkor jöhet a gégecső, de az csak a legvégső esetben... alapból úgy érdemes kialakítani, hogy gond esetén "utánfűzhető" legyen, bár az már könnyebb, mert csak a régi sérült kábelre szoktunk ráakasztani és azzal húzzuk be az újat.

Üdv:
Feri

+1 kpe cso.

Mi is abban huzzuk be, elotte nyilvan behuzoszarat erdemes beletenni (egy vastagabb drot is jo) Gegecso csak legvegso esetben, mivel bordazott, akadhat benne a cucc..

Jo tanacs, amikor behuzod az optikat, koss melle valami rossz kabelt vagy utp-t barmit, hogyha meg kell belehuzni mast, mar legyen behuzoszar.

kpe: +1.

Gégecsövet sürgősen felejts el.
Csak szop@s van vele.

Van olyan lépésálló gégecső, amiben eleve van behúzószál, azzal nem olyan veszélyes a helyzet.

Vagy symalen cso.
------------------------
Jézus reset téged

Köss a végére egy gombócot és porszívóval szívd be.

Mármint a behúzó szálat, nemde?

Sajnos gégecső van, azon a 60 méter végén a központi porszívó csak fütyül, akár fúgát, akár toccatát, ahogy akarom, de a galacsint a damillal meg se mozdítja. Megpróbálom két részletben, ha nem megy, keresnem kell 30 méter drótot valahol. (Egyébként a Digi kábelt adott hozzá, de nem vállalta a szakember, hogy az én telkemen nekem optikai kábelt fektessen. A m. kir. Telekomból meg egyszer és mindenkorra elegem van, semmilyen kapcsolatot nem akarok többé velük, amint lehet felmondom az összes szerződésemet náluk.)

Ha meg nincs a foldben, akkor kinder tojas "sargajaba" (hogy ne akadjon a gegecsoben) baxott eros magnest aztan damilt ra es egy masik magnessel atvezetni. magnes vegere aztan valami madzag, azt behuzni vele, aztan a madzaggal az optikat... Mi igy huztunk be 130m-ert :D

http://i.imgur.com/W77DirW.jpg

http://i.imgur.com/kQbLogz.jpg

gegecsobe sehogy. ez buko.
simalen (simafalu narancssarga cso, haosnlo a KPE-hez de vekonyabb kemenyebb falu, betonba ezt szoktak rakni) toltunk mar be optikat, az elso 30m meg megy konnyen aztan megall, utana kb centinkent lehet haladni ugy hogy egyik ebmer izombol tolja befele a masik meg razza, hullamoztatja a csovet folyamatosan.

A'rpi

Azt megneznem, amikor betonban hullamoztatod a csovet;)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Chuck Norris megdöntötte a 100 m-es gyorsúszás világcsúcsát. Betonban.

nyilvan meg a betonozas elott csinatuk... epeszu ember elore huzza be a drotot (de legalabb a behuzoszalat) a csobe, meg mielott telibeontik betonnal :)

Betonozas elott, amikor meg szabadon van az egesz, akkor sokkal kenyelmesebb,
egy magnes + szeg + zsinor.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

hat amikor csinaltuk epp egyik sem volt ezekbol nalunk :)
(nem amiatt mentunk oda, de ott kozoltek hogy epp ki van asva az arok es holnap betonozzak az egeszet, de be kene fektetni egy optikat is... csovet ok adtak, kabelt vettunk a kozelben)
amugy az ott dolgozo villanyszerelok mondtak a porszivos galacsinos modszert, akkor kb kinevettuk oket, azt hittem szivatnak minket :)

A'rpi

amugy nem vagyok meggyozodve hogy 100m-en zsinorral be tudnad huzni, eleg nagy ott mar a surlodas, es nehez is a kabel. max ha bekened elotte valami csuszossal.

50m-et huztam. Nem optikai kabelt, hanem jelzokabelt 5x1.
Egyebkent 20-30 meter a max amit huzni "szoktam".

Egyebkent amin nem megy at a behuzo (tul hosszu, tul sok a kanyar) ott illik egy drotot bennehagyni....

> bekened elotte valami csuszossal.

mosogatoszer az alap. Azt mindenhova kenn az ember, nem?

(en ott akadtam meg, hogy hogyan lesz egy behuzodrot egyaltalan benne).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha én is csőbe/föld alá szeretném a Digit bevezetni, akkor egyszerűen kérek a szerelőktől kábelt, vagy ennél bonyolultabb, külön kell igényelni/fizetni érte? (Új előfizetés)

nem a kábelt kell kérnek, hanem KPE/Symalen csövet kell betenned - Ő majd ebbe húzza be.

Ezt a verziót értem, de a kolega írásából én azt olvastam ki, hogy kintjártak nála, lemértek 60m vezetéket, aztán majd visszamennek bekötni, ha a kábel bent van a csőben. Vagy nem ez a szitu?
Azért érdekel, mert én meg a lakásban húzogatnám (hosszan) csövekbe, és biztos vagyok benne, hogy szerelőnek nincs arra ideje, hogy azt a kb. fél napot végigvárja.

Ismerősnél ugyan ez volt.
Otthagytak neki egy köteg kábelt, hogy ha behúzta, majd bekötik a netet. Először azt hittem -amikor mondta-, hogy vicceltek.
Nem vicceltek.

Erre a célra a fonott kőműveszsinór a legjobb, (van felülete, nem csak a végébe kapaszkodik a légáram, hanem a teljes felületébe) nem kell galacsin a végére, csak egy nagyobb görcs. A szívó oldalon meg kell oldani, hogy minél kevesebb fals levegőt szívjon a porszívó, a beengedő oldalon viszont jó ha valaki adagolja a zsinórt. Ha elakad, akkor ilyen "teafiltermártogatós" mozdulatokkal át lehet segíteni a kanyaron/toldáson/sérülésen.
Mi ilyen porszívókkal szoktunk 20-100 métereket fűzni:
https://www.trgszerszam.hu/bosch/porszivok-134/gas-25-l-sfcbr-ipari-univerzalis-porszivo-kartonban-859
https://www.hilti.hu/v%C3%A1g%C3%A1s,-f%C5%B1r%C3%A9szel%C3%A9s-%C3%A9s-csiszol%C3%A1s/elsz%C3%ADv%C3%B3k%C3%A9sz%C3%BCl%C3%A9kek/r54926

Mindenesetre a gége nagyobb szívás, mint a sima falú bármilyen cső.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

a) megoldás: behúzószalag

Kell egy olyan hosszú cucc, mint amekkora csövön át akarod húzni a kábelt, ami elég hajlékony, hogy követni tudja a csövet, egyúttal elég merev, hogy az egyik végéből tolva ne görbüljön el és ne akadjon el, továbbá elég erős, hogy miután áttoltad a csövön, a végére a behúzni kívánt kábelt rákötve azt végig tudjad húzni a csőben.

b) megoldás: levegős (leginkább befújós szokott lenni, de elvileg lehetne akár szívó megoldás is)

A cső méretéhez igazodó, kb. a tollaslabdára hasonlító eszközt beraknak a csőbe, és hátulról sűrített levegővel megküldik - ami ennek hatására megindul a cső másik vége felé. Ha erre rákötnek egy kábelt vagy madzagot, azt is át fogja magával húzni. Lehet két lépcsőben is csinálni: először egy könnyű madzagot kell behúzni vele, aztán a könnyű madzagra rá lehet kötni a végleges kábelt is (ami így lehet sokkal nehezebb is), és a madzaggal szépen végig lehet húzni a kábelt.

c) en vizzel szoktam

Egyreszt latszik, hogy amennyit benyomsz kijon-e a tul vegen, vagy lyukas. Egy csomo mindent ki tud mosni. es a vizsugarral is meg lehet utaztatni a hungarocellt.

En szintezoszalagot (komuvesek hasznaljak) szoktam rakotni. Ha gaz van, vissza lehet huzni.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

a viz jo otlet, de hogy szaritod ki utana? ha benne marad, berohad, szetfagy, a port megkotve eldugul stb

Mivel fagyhatar ala rakod egyebkent is,
vagy tipikusan betonban levo csovet kell "elesiteni" igy eleve vizzel mosom ki, es ott altalaban lejt is (pl. mennyezeti csovezes)

A viz kiviszi a port, tormeleket, a suritett levego nem.
Egyebkent nem kellene pornak bekerulnie...

A talajban is jo ha a fektetesben nincsenek volgyek, hogy ne alljon meg benne a viz. Egyik vegen altalaban hozza tudsz ferni, hogy kifolyasd.

De mivel a kabel is vizallo, igy senkit se fog zavarni.

De ez a legvegso eset, alt. behuzoval kezd az ember, aztan porszivo...

Parszor kihuzott, de lehet csak a szerencse.
---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egy merev kültéri optika elképzelhető, hogy önmagában is bemegy 60m KPE csőbe, pláne ha még nincs is lefektetve. Ha nem, akkor házi módszerekkel KPE csőbe 2-3 részletben (2x30 vagy 3x20 méter), csak ne felejtsd el megjelölni/megjegyezni, hogy hol a toldás.

Szakemberre szokták bízni. Bár itt a hupon mindenki, mindenhez ért. Még a szüléshez is.

...mindenki, mindenhez IS ért

Azért kábelt KPE csőbe húzni nem igényel vörös diplomát :D

A Digitől kijött szakember úr nem foglalkozik ilyesmivel. Tkp. nem zavar, mert az én telkemen az én kábelemről van szó.

Jó, hát érthető, hogy az ilyen potenciális szopásokat elkerüli. De ha tényleg csak gégecső van, abba 60m-t elég esélytelen is amúgy.

igen, egy szakemberre bízni vagy megkérdezni és elkérni a berudalót...

Mert az aztan sokkal jobb megoldas, hogy mindenki hatradol,
es varja a sult galambot, hogy majd a szakember megcsinalja.
Lovesed sincs semmirol, hogy mi hogyan mukodik, es a nyilvanvalo atb@szasokat nem veszed eszre.

Mert a szakember szamara a legkenyelmesebb utat valassza, ami ritkan esik egybe a te (tulajdonos) igenyevel.

Pont az optika bekotesnel legkabellel kotik be.
DE, ha te kiepited a csovet, es BEHUZOD, amikor kinnvannak, akkor a csatlakozot ugyis rateszik.
De alapba legkabeles bekotes jar, csobe ok nem huznak.
(A tetoattorest meg valahogy "megoldjak".
Zsenialis, foleg ha nincs semmi attoresed a teton, es nem is akarsz)

Nalam igy csinaljak, beszeltem a szerelokkel.
Atbeszeltuk, hogyan legyen a fogado az en oldalamon
(segedoszlop telken belul ahol lemegy a fold ala csobe a kabel),
hogyan fogjak rogziteni (mijuk van, mit vegyek, hogy ugy jobb legyen), ilyesmi.

De lehet, hogy neked jobb, ha nem is tudod hogy csinaljak. (nyugodtabban alszol, minthogy azon aggodj, hogy beazik a hoszigetelesed a teton)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szia. Kb 25 éve, mikor még COCOM listás volt az optikai kábel, egy világbanki pályázat útján az egyik fősulin fektettünk ilyet. 110 méter hosszon belehúztuk egy KPE csőbe egy kerítés vezérdrót segítségével. Ez a műtét, csak úgy sikerült, hogy a 6 emeletes kolesz tetejére felhúztuk a KPE végét, és a gravitációt kihasználva tudtuk elfűzni a kerítés vezérlődrótot, aminek segítségével behúztuk az optikát, majd ezután fektettük csak le a posta kábel alagútjába.

"Ez a műtét, csak úgy sikerült, hogy a 6 emeletes kolesz tetejére felhúztuk a KPE végét, és a gravitációt kihasználva tudtuk elfűzni a kerítés vezérlődrótot"

/o\ :'D

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

KPE csövet simán át lehet vágni ásóval, így ez nem üzembiztos megoldás.
Ami ellen véd, az a vakond. Szóval a legolcsóbb KPE cső opcionális.
Ami kell; optikai földkábel, lehetőleg homokágyban. Fölé (de nem rá!) kisméretű tégla(sor), és afölé jelölőszalag, szép sárga.

Ami kell; optikai földkábel, lehetőleg homokágyban. Fölé (de nem rá!) kisméretű tégla(sor), és afölé jelölőszalag, szép sárga.
Inkabb ezutobbin van a hangsuly. Plusz a megfelelo terkepekre szepen rarajzolni a kabelek vezetesest. Teglasorok meg ilyesmik a kanalas kotro ellen nem vedenek.

Azért valami tégla is kell, mintha valamikor azt hallottam volna, hogy a talajvíz miatt is kell a téglasor, hogy lenyomva tartsa a csövet, de lehet , hülyeség.

Azért egy pár centiméter átmérőjű csövön létrejövő felhajtóerőt csak kibírja a sima sár is. Jó a homok, téglasor, jelölés, de otthoni használatra szerintem elég felírni, hogy merre megy. Csak nem ás olyan sűrűn más a kertedben úgy, hogy te nem tudsz róla előre, hogy szólj neki, hogy a kábelt hagyja szépen békén, ha élni akar.

meghat ugye 80cmre szokas tenni.

Megneznem azt az asot, amelyik 80cm mely asonyomot hagy.... :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

saját kertedben ? be kell rakni a járda alá..

Nincs is nagyobb orom annal amikor jardat torsz nagykalapaccsal.... :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem kell bontani járdát, mellette ásol, de nem merőlegesen, hanem a járda felé haladva - alá vésed.
50cm mélyen, akkor kb. 5-10cm-re már a járda alá érsz.
Homok ágyba teszed, főleg, ha köves a talaj, majd visszatömöríted.

Persze a jarda, nem egy nagy epiteszeti remekmu,
de mint mindennek annak se erdemes az "alapjat" bolygatni.

Ha van hely a jarda mellett fel meterre tenyleg elfer, es a nyomvonal is tiszta lesz mindig a fejben.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

mert a járdának 50cm mély az alapja :-)

Az se tisztázott, hogy beton járda vagy díszkő..

Kérdés még, hogy végig lehet ásni vagy fúrni is kell és az oszlopsor a telek oldalán vagy a túloldalon van stb..

De mi már építettünk alépítmény (+optikai hálózatot) rózsakerten keresztül, viacolor díszburkolaton át (városi fő tér) fúrással, beton aknákkal stb..

Hollandiában láttam olyan technológiát, hogy az FTTH kábelt a járdába vágták bele (belvárosi környezetben) - majd valami szurokszerüvel tömítették.

Valaki még is tudja, hogy kell. Kellemes csalódás.
Ettől függetlenül szakemberre érdemes bízni, mert őt elő lehet venni garanciális probléma esetén. Egy hupon kommentelőt nem.

Te manager vagy?

Nem. Én konkrétan tudom, hogy kell ezt csinálni, mivel tanultam. Két lehetőség van. Optikai földkábel, vagy légkábel és akkor 30 méterenként oszlop. A többi kontárság.
De hagyom, hogy a mindenhez értő megmondó emberek jól megmondják a magukét, mint általában. :-)
Eddig max 2 kommentet láttam, ami arra utalt, hogy ténylegesen tudják, hogy kell ezt csinálni.

Most kapaszkodj meg: a foldkabelnek nem kell vedocso.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hűha nem mondod...
Még szép, hogy nem kell.
Segítek. Ez volt az egyik jó válasz:
"Ami kell; optikai földkábel, lehetőleg homokágyban. Fölé (de nem rá!) kisméretű tégla(sor), és afölé jelölőszalag, szép sárga."

De írkájál még nyugodtan, te szerencsétlen...

Latom a gondolatmenetet nem sikerult tovabbfuzni. Vedocsobe be lehet tenni *nem* foldkabelt is.
A foldkabel attol foldkabel, hogy nem kell neki vedocso, erosebb (jobban birja a mechanikai igenybevetelt), a kopenye pedig ellenall a foldnek es allatoknak (pl. vakond).

> De írkájál még nyugodtan, te szerencsétlen...

Ezt nem tudom mire velni.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Értem én, hogy te felelősséget csak azért vállalsz, amit tanultál, de minthogy passzív házat se épít mindenki, mert nem akar 5 milliót elkölteni azért, hogy spóroljon évi 20ezret, meg az otthoni szerveremet se védem CloudFlarrel DDOS ellen, itt sem biztos, hogy a házi szórakoztató központ miatt valaki az egy délutános, 3000 Ft költségű munkából szeretne egy több napos, több tízezer forintos kiadást generálni, a semmiért kb. Mert azt ne mond, hogy a földkábel helyett a védőcsőbe húzott kábel az nem lesz jó. Telken belül meg valószínű nem fog minden évben valamelyik közműszolgáltató kapirgálni, hogy téglasor kelljen a lefektettett kábel fölé.

Optikai földkábel... nekem a digi egy olyan madzagot hagyott itt, amelyikra az van írva, hogy "Drop Cable Pigtail" - Connector SC/APC Pigtail SM. Ebből nekem nem jön át, hogy "földkábel" lenne. Van rajta a végén egy kis zöld bigyó (gondolom ez a pigtail) és elég vékonykának látszik. Kibírja egy ilyen egyáltalán, ha meghuzatom 60 m távolságból? Vagy a másik, hogy a damilt huzatom, amit behúztam a csőbe és a kábelt hozzáfogom szigszalaggal a damilhoz 5-10 méterenként. A harmadik, hogy elásom így, ahogy van, védőcső nélkül.

kabelbehuzas mindig ketemberes:
Egyik huzza, masik tolja es adagolja.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hali!

Az elmúlt több mint 1 évben napi szintem építek optikát, gerinc és ügyfél oldalon is. A 30 méter az egyszerűen nem távolság optikában. Szép is lenne amikor az erősáramú oszlopsor 40-50 méterenként van és nekem 30 méter után segédoszlopot kellene állítani... már biztos nem dolgoznék ott :-) A technológia simán megenged ennél nagyobb átfeszítést. Konkrétan Bükön amikor a "T" bemutató konténere ott volt tavaly ~80m körül volt az átfeszítés egy tér felett plusz még egy oszlopköz is a csatlakozó dobozig. Gerinc építéskor 1-1,5 km is simán felmegy az oszlopsorra görgőkre... miután felkerült megfeszítjük egyben és utána vannak rögzítve a köztes oszlopokon. Akkor is csak keresztező utaknál általában spirálozva, a többin pedig csak függesztve.
Földben 100-150 méter lazán berántunk, csak tudjuk, hogy vinni kell magunkkal a "nagy berudalót", mert éppen azt kívánja meg a feladat. Többet is lehetne, csak olyankor már az esetek döntő többségében, van építve valami fűzés könnyítő akna.

Fűzés könnyítéshez pedig kimondottan erre kitalált "zselét" használunk... nem- nem jó mosogatószer, meg a "szappanos víz"... azzal csak jobban megszívja az ember, ugyanis amikor megszárad nem csúszik, hanem egyenesen tapad.

Mi is használtunk már "porszívós módszert", de természetesen nem bohóckodtunk normál porszívóval... a keresést úgy kezdd: zsinórbefúvó készülék. Teljesen profi eszközök szerezhetőek be ebben a témában.

Bocs ha hosszú lett, de a 30 méter feletti kontárkodás kicsit "leverte a kismegszakítómat" :-D

Üdv:
Feri

Idetolhatnád a nagyobbik megszakítódat is és megcsinálhatnád nekem seperc alatt. Itt szopok vele nehány napja, még az a jó az egészben, hogy ennyi mindenféle tanácsot kaptam itt, különben már rég eldobtam volna.

Hali!

Helyileg merre vagy ezzel a problémával?

Üdv:
Feri

a KP-t lehet hogy átásózod de a KPE-t nem valószínű. Főleg ha kellően mélyre teszed.

Lehet helyette földkábelt használni aranyáron már ha kapható ekkora méretben.

Minden nap tanulni kell valami ujat:
KPE - kemenyfalu PE (polietilen) cso.

A KP cso micsoda?;)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Éles ásóval simán.
Tapasztalat.
Téglát viszont nem sikerül azzal sem.

Telken belül a gáznak való KPE-t se védik így. Elég mélyre ássák, azt kész.

Építhetnél beton alagutat is, biztonsági őrökkel. Igen, a legszebb ez lenne, ugyan akkor egy "mezei" otthonról van szó. KPE cső 50-60 cm mélyen, lehet buzalóval is csinálni, sokan a gombócra és a porszívóra esküsznek. Amelyik szimpatikusabb, minden esetre azért erősített üvegkábel legyen. Van amelyikben van fémszál a közepén, ez lapos kábel, olyan mint a mafal kábel.

A "tudomany" itt megtekintheto! ;)

https://youtu.be/QX9iwNOPSmI

Kösz, szuper.

Kösz, szuper.

Nincs mit. ;)

Kpe cso jo megoldas. Valoszinuleg nem fogod 70-80 cmre leasni. Viszont ket asonyomra legalabb vidd le. Ha homok vagy barna talaj asokapaval ki tudod asni. Gyorsabb mint az aso. Ha meg nem hasznaltal olyat netenbmegtalalod.
Erdemes olyan helyen vinni avnyomvonalat amit megjegyzel kerites tove, jarda mellett, gepkocsi behajto mellett, ez utobbi necces mert felujitaskor siman elofordulhat 40 cm gepmunka.
60m a kis lejtes is mar komoly centik. Ezert erdemes a ketvegere lejtetni kevesebbet kell asni :)
Ha pedig nem akarsz asni, kpe cso, vagy uv allo cso felbilincsel a kerites alapra. Kpe cso lagyul a napsutesre hullamos lesz ha ritkan rakod a tartokat.
ne rez csovet mert azert bemasznak a digok :)

Én is gondolkodom, hogy a légkábeleket az új homlokzatra már nem kötöm ki hanem földkábellel oldom meg.
A digi nálatok is oszlopon viszi? Ha igen, akkor az oszlop és a szóban forgó földbe fektetett kábel között hol vezetitek? Kötődobozt hova teszel? Kell egyáltalán, vagy egy közvetlen kábellel jön le az oszlopról a médiakonverterig?

Nekem van saját oszlopom a telekhatáron, amiben lejön most a koax egy elosztódobozba, ami a kerítés aljába van betonozva. Kaptam egy dobra feltekerve egy csomó kábelt, amit befüzhetek a föld alá egész a házig és a dobot a maradék kábellel odakészítem az oszlopom tövébe. Még nem vagyok kész vele, kíváncsi vagyok, mit csinál a szolgáltató vele. Gondolom felhúzza az oszlopban a koaxom mellett vagy a helyére és beköti valami habverőbe, ami fenn van valahol az utcában egy másik oszlopon.

Nekem is kell a telekhatarra egy fogado oszlop (vagy barhova a telken belul, de addig legkabel).

A fogado oszlop az lehet barmi (nem muszaj oszlop), amihez lehet rogziteni a kabelt, es onnantol lehozhatod a fold ala.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hali,

Nem akartam új topic-ot nyitni ezért ide teszem fel a kérdést. Hol érdemes és milyen optikai kábelt célszerű vásárolni (kb 150-180m áthidalásához), többnyire kültéri falon kívüli áthidaláshoz, illetve kivel érdemes Pesten optikát behúzatni / szereltetni? Két variáció van, amelyből az egyik az, hogy a behúzást az adott helyen megoldják így csak a két oldali kifejtés és bemérés lenne a feladat.
Ha van tapasztalatotok, akkor mondhatnátok valami hozzávetőleges adatot, hogy jelenleg mibe fáj egy ilyen művelet?

--

kincza

A kábel maga és a behúzása aprópénz a végponti szerelvényekhez és a kifejtéshez/hegesztéshez viszonyítva, ezért legtisztább egyben rábízni egy hozzáértő cégre. Mivel a költség nagy részét a kifejtett végpontok száma adja, így nagyon nem mindegy, hogy hány végpont-párt szeretnétek átvinni

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Az üvegkábelezés önmagában semmi extra. Az üvegkábel nem drága, én a közelmúltban 12 szálas kültéri kábelt vettem kb. 200 Ft / méter áron.

Az üvegkábel behúzása pont ugyanaz a feladat, mint egy bármilyen más kábel behúzása, egy átlagos villanyszerelő képes megcsinálni akkor is, ha még soha nem látott üvegkábelt előtte.

A "konfekcionálás" drága. Egy link kialakításához normális esetben 4-et kell hegeszteni (RX és TX szálak két vége) ez hegesztésenként manapság 5-7 ezer Ft-ba szokott kerülni.

A dologhoz persze kell patch panel, pigtail, zsugorcső, miegyéb, de az megint nem egy veszélyes tétel. Pigtail van párszáz forintért darabja.

olyan is van, hogy lemered, es keszreszerelve veszed meg a kabelt?

Nalam csak kb 8 meterrol van szo, es a csoben lazan elferne fejjel egyutt. (50mm atmeroju gegecso)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A keszreszerelt kabel eleg serulekeny, rogton beszoktak rogziteni a dobozba. Tuti eltorned mire hazaviszed.

Ellenbenha patchkabelt veszel -ugyi azis keszreszerelt, csinalnak belole 8 meterest is, ha akarod- azt betudod tuszkolni a csobe.

De 10m-es meg van gyáriban és a legolcsóbb megoldás :)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Ha végig védőcsőben van, akkor talán nem nagy gáz patchkábelt beletenni, pl. ilyet:
https://www.kabelfutar.hu/539/82/sm-9-125-optikai-patch-kabelek/sc-sc-sm-9-125-optikai-patch-kabelek/sc-upc-sc-upc-sm-duplex-optikai-patch-kabel-10m

Ezzel megspórolod a hegesztéseket...

Koszi. Ez jol hangzik, van akar 30 meteres is. Az kb. mindenhova eleg egy atlag hazban.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

le is gyartjak meretre....

Van olyan is, pl:
(nem ismerem oket, nem reklam csak gugli elso talalatok kozt epp ez volt)
https://www.kabelfutar.hu/62/c1-elore-vegzodtetett-optikai-kabelek

Bar ez nem a reklam helye, de a mi egyik leanyvallalatuk arul keszre szerelt optikai kabeleket: http://www.rosenberger-osi.com/hu.html

Az anyacegnel ezt hasznaljuk a Rack szekrenyek es a szerverszobak koze, nem tort meg meg soha a vege...

Az nem tudom, hogy "kis tetelben" csinalnak-e (mondjuk egy 80 meteres szalat) de nem elkepzelhetetlen.

Másfél éve készre szereltet húzattam be villanyszerelőkkel, simán áthúzták kicsivel több mint 30 méteren több kanyarral egy elég vékony csőben. A trükk szerintem a megfelelő behúzószál, ha meg lehetőség van rá, akkor egy szerelődoboz is kerülhet középre. Amúgy Mercateón keresztül rendeltem a 40m kábelt. Én a helyedben nem tökölnék, fejjel együtt is menni fog az 8 méteren.

sub
--

kellően mélyre kell leásni, min. 80 cm-re.
Érdemes egy fémszálat is a cső mellé fektetni, amit fémdetektor megtalál. Ezen felül kevésbé mélyre egy sima színes szalagot, ami jelez, ha valali leás odáig.

--
robyboy

Az elmúlt fél évben kb. 2km üveget húztak be az irodaházunkban, a tapasztalataim:

A behúzás ára nagyságrendileg azonos a nyersanyag árával. (245ft volt a 4x50/125 OM3 kültéri kábel métere, a behúzás további 265ft méterenként.)
Pigtail és pigtail között nagy minőségbeli különbség van, mi a jobb minőségűt választottuk az alvállalkozó ajánlása miatt, ennek darabja 600ft, +4500Ft a heggesztés, és 1600ft a mérés.
Ha nekiálltok üveget csinálni/csináltatni, mindenképpen OM3 ajánlott, mert ha később szükség lesz 10G linkre, kellemetlen meglepetések érhetnek... (anno om2 lett kiépítve, és ezért csináltathattuk újra...)
Rövidebb és egyszerű távokra megfelelő a szerelt kábel, ám mindenképpen páncélozott kábel ajánlott (pl. https://www.kabelfutar.hu/1011/73/f1-pancelozott-optikai-patch-kabelek/lc-lc-duplex-om3-50-125-páncélozott-optikai-patch-kábel-100m-1 )

Ha kérdés merülne fel, írjatok :)

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Miért MM kábel lett behúzva?

Egy helyi hálózatos céggel futottam pár kört, mert nem akartak SM kábel behúzni.
Mint utólag kiderült az MM cuccokból volt jó pár évre beraktározva nekik.

Ha tavolsagban elegendo a multi akkor miert akarnal SM-et?

Mert mindenhova azt rakok. ;)

Ami hátránya volt, azt az évek alatt kiküszöbölték.

Hat azert sfp arakban meg van elteres, gigabit szinten mar lehet nemigazan, de 10G vagy folotte meg azert erezhetoen olcsobb a multimodosu.

A legnagyobb táv 280m volt, ezen a távon az SM szerintem felesleges, és ahogy a kollega mondta, 10G SFP drágább hozzá.
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

nem mindig rajtad mulik, nekem ranodom huztak befele 8szalas MM es SM vegyesen, ahogy epp esett..... es kenytelen voltam SM simlexxel nyomulni, mert egyszeruen nem volt eleg szal....

"nekem ranodom huztak befele 8szalas MM es SM vegyesen, ahogy epp esett"
Mi van? Most arol van szo hogy jofejsegbol valaki behuzta neked a nala megmaradt kabeleket vagy megrendeltel pl 24 szal MM-et, helyette lett 10MM es 8 SM mert epp az volt keznel?
Elso esetben nem ertem a problemad, masodik esetben meg azt nem hogy lehetett ilyet elfogadni es arra epitkezni?

utobbi, felujitott berelt epulet es jopar eve behuztak a kabeleket a felujitas elejen ami epp volt keznel...... a generalkivitelezo meg nem akarta cserelni....

a MM kabelekre pl idaig nem volt szukseg, azok a hazmester kuckojaban voltak feltekerve..... nem talaltak az optikasok a vegeket :D

MM kabelen mukodik az SM sfp siman, sot... nekunk van olyan 1.2km-es MM linkunk 1996-bol amin gigabit megy SM (LX) sfp-kkel. SX-el max 500m-ig menne.

a minap egy olyat mertunk ahol a kb 500m-es SM kabelbol 150 metert MM-re csereltek egy szakadas/javitas soran :)
sajnos sok kivitelezo nincs tisztaban az SM/MM kulonbseggel, nekik az optika az optika...

A'rpi

de nekem simplex is kellett, mert keves a 8 SM szal.... meg jo h mindenhova 8-as SM es 8es MM huztak...idiota tervezes

Az 1.2km-es MM link kábele 62,5/125 um vagy 50/125 um?

azt hiszem 50-es, de nem emlexem mar 100%-ban. az biztos hogy 1996-ban huztak be, ismeretlen nyomvonalon (MATAV intezte anno, de a T-nel mar nem talaltak meg 10 eve a terveket/doksit rola amikor ki akartuk csereltetni SM-re).