60 m üvegszálat behúzni?

Hogyan lehet 60 m üvegszálas kábelt csőbe húzni? Ennyi a távolság a telek határán levő oszloptól a házig. Gondolom valami masszivabb csőbe tenném a földbe az üvegszálas kábelt, hogy elsőre az ásóval ne lehessen kárt tenni benne (csak másodikra). Hogy szokták ezt csinálni?

Hozzászólások

Hali!

Mi 40-es kpe csövet használunk ahol csak lehet... ha durvább kanyarok vannak benne amit nehéz "bevenni" ezzel a típussal akkor jöhet a gégecső, de az csak a legvégső esetben... alapból úgy érdemes kialakítani, hogy gond esetén "utánfűzhető" legyen, bár az már könnyebb, mert csak a régi sérült kábelre szoktunk ráakasztani és azzal húzzuk be az újat.

Üdv:
Feri

+1 kpe cso.

Mi is abban huzzuk be, elotte nyilvan behuzoszarat erdemes beletenni (egy vastagabb drot is jo) Gegecso csak legvegso esetben, mivel bordazott, akadhat benne a cucc..

Jo tanacs, amikor behuzod az optikat, koss melle valami rossz kabelt vagy utp-t barmit, hogyha meg kell belehuzni mast, mar legyen behuzoszar.

en azt nem ertem, hogy mi ertelme a simafalu gegecsonek.
Ugyanis tapad, ragad, baromi rossz belehuzni.

A normalis gegecso gipszkartonba, tetoszigetelesbe, ilyen helyekre valo.
A simafalut is be lehet tenni, de borzaszto szerintem.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Köss a végére egy gombócot és porszívóval szívd be.

Sajnos gégecső van, azon a 60 méter végén a központi porszívó csak fütyül, akár fúgát, akár toccatát, ahogy akarom, de a galacsint a damillal meg se mozdítja. Megpróbálom két részletben, ha nem megy, keresnem kell 30 méter drótot valahol. (Egyébként a Digi kábelt adott hozzá, de nem vállalta a szakember, hogy az én telkemen nekem optikai kábelt fektessen. A m. kir. Telekomból meg egyszer és mindenkorra elegem van, semmilyen kapcsolatot nem akarok többé velük, amint lehet felmondom az összes szerződésemet náluk.)

Ha meg nincs a foldben, akkor kinder tojas "sargajaba" (hogy ne akadjon a gegecsoben) baxott eros magnest aztan damilt ra es egy masik magnessel atvezetni. magnes vegere aztan valami madzag, azt behuzni vele, aztan a madzaggal az optikat... Mi igy huztunk be 130m-ert :D

http://i.imgur.com/W77DirW.jpg

http://i.imgur.com/kQbLogz.jpg

gegecsobe sehogy. ez buko.
simalen (simafalu narancssarga cso, haosnlo a KPE-hez de vekonyabb kemenyebb falu, betonba ezt szoktak rakni) toltunk mar be optikat, az elso 30m meg megy konnyen aztan megall, utana kb centinkent lehet haladni ugy hogy egyik ebmer izombol tolja befele a masik meg razza, hullamoztatja a csovet folyamatosan.

A'rpi

hat amikor csinaltuk epp egyik sem volt ezekbol nalunk :)
(nem amiatt mentunk oda, de ott kozoltek hogy epp ki van asva az arok es holnap betonozzak az egeszet, de be kene fektetni egy optikat is... csovet ok adtak, kabelt vettunk a kozelben)
amugy az ott dolgozo villanyszerelok mondtak a porszivos galacsinos modszert, akkor kb kinevettuk oket, azt hittem szivatnak minket :)

A'rpi

50m-et huztam. Nem optikai kabelt, hanem jelzokabelt 5x1.
Egyebkent 20-30 meter a max amit huzni "szoktam".

Egyebkent amin nem megy at a behuzo (tul hosszu, tul sok a kanyar) ott illik egy drotot bennehagyni....

> bekened elotte valami csuszossal.

mosogatoszer az alap. Azt mindenhova kenn az ember, nem?

(en ott akadtam meg, hogy hogyan lesz egy behuzodrot egyaltalan benne).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ezt a verziót értem, de a kolega írásából én azt olvastam ki, hogy kintjártak nála, lemértek 60m vezetéket, aztán majd visszamennek bekötni, ha a kábel bent van a csőben. Vagy nem ez a szitu?
Azért érdekel, mert én meg a lakásban húzogatnám (hosszan) csövekbe, és biztos vagyok benne, hogy szerelőnek nincs arra ideje, hogy azt a kb. fél napot végigvárja.

"A második kiszállásért számítottak fel valami költséget, benzindíjat?"

Odabaszna ha igen! Még én dolgozok helyettük h. az ő szarjuk működhessen a házamban, és ezért még fizessek is nekik benzinpénzt?
Mikor a hülye T-alvállalkozók 3x jöttek ki, mire végre sikerült olyan modemet hozniuk ami nekem kellett volna (először lofasz se volt a szerelőnél csak nézelődni jött el) akkor nekem talán járt volna a balfaszkodásukért fájdalomdíj meg benzindíj h. munkaidőben hazarohangáltam őket várni?
Ennyire azért nem kell sajnálni a szolgáltatód anyagi helyzetetét, ugyanis fizetővendégnek jönnek elvileg dolgozni.

Erre a célra a fonott kőműveszsinór a legjobb, (van felülete, nem csak a végébe kapaszkodik a légáram, hanem a teljes felületébe) nem kell galacsin a végére, csak egy nagyobb görcs. A szívó oldalon meg kell oldani, hogy minél kevesebb fals levegőt szívjon a porszívó, a beengedő oldalon viszont jó ha valaki adagolja a zsinórt. Ha elakad, akkor ilyen "teafiltermártogatós" mozdulatokkal át lehet segíteni a kanyaron/toldáson/sérülésen.
Mi ilyen porszívókkal szoktunk 20-100 métereket fűzni:
https://www.trgszerszam.hu/bosch/porszivok-134/gas-25-l-sfcbr-ipari-uni…
https://www.hilti.hu/v%C3%A1g%C3%A1s,-f%C5%B1r%C3%A9szel%C3%A9s-%C3%A9s…

Mindenesetre a gége nagyobb szívás, mint a sima falú bármilyen cső.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

a) megoldás: behúzószalag

Kell egy olyan hosszú cucc, mint amekkora csövön át akarod húzni a kábelt, ami elég hajlékony, hogy követni tudja a csövet, egyúttal elég merev, hogy az egyik végéből tolva ne görbüljön el és ne akadjon el, továbbá elég erős, hogy miután áttoltad a csövön, a végére a behúzni kívánt kábelt rákötve azt végig tudjad húzni a csőben.

b) megoldás: levegős (leginkább befújós szokott lenni, de elvileg lehetne akár szívó megoldás is)

A cső méretéhez igazodó, kb. a tollaslabdára hasonlító eszközt beraknak a csőbe, és hátulról sűrített levegővel megküldik - ami ennek hatására megindul a cső másik vége felé. Ha erre rákötnek egy kábelt vagy madzagot, azt is át fogja magával húzni. Lehet két lépcsőben is csinálni: először egy könnyű madzagot kell behúzni vele, aztán a könnyű madzagra rá lehet kötni a végleges kábelt is (ami így lehet sokkal nehezebb is), és a madzaggal szépen végig lehet húzni a kábelt.

c) en vizzel szoktam

Egyreszt latszik, hogy amennyit benyomsz kijon-e a tul vegen, vagy lyukas. Egy csomo mindent ki tud mosni. es a vizsugarral is meg lehet utaztatni a hungarocellt.

En szintezoszalagot (komuvesek hasznaljak) szoktam rakotni. Ha gaz van, vissza lehet huzni.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mivel fagyhatar ala rakod egyebkent is,
vagy tipikusan betonban levo csovet kell "elesiteni" igy eleve vizzel mosom ki, es ott altalaban lejt is (pl. mennyezeti csovezes)

A viz kiviszi a port, tormeleket, a suritett levego nem.
Egyebkent nem kellene pornak bekerulnie...

A talajban is jo ha a fektetesben nincsenek volgyek, hogy ne alljon meg benne a viz. Egyik vegen altalaban hozza tudsz ferni, hogy kifolyasd.

De mivel a kabel is vizallo, igy senkit se fog zavarni.

De ez a legvegso eset, alt. behuzoval kezd az ember, aztan porszivo...

Parszor kihuzott, de lehet csak a szerencse.
---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egy merev kültéri optika elképzelhető, hogy önmagában is bemegy 60m KPE csőbe, pláne ha még nincs is lefektetve. Ha nem, akkor házi módszerekkel KPE csőbe 2-3 részletben (2x30 vagy 3x20 méter), csak ne felejtsd el megjelölni/megjegyezni, hogy hol a toldás.

Szakemberre szokták bízni. Bár itt a hupon mindenki, mindenhez ért. Még a szüléshez is.

Mert az aztan sokkal jobb megoldas, hogy mindenki hatradol,
es varja a sult galambot, hogy majd a szakember megcsinalja.
Lovesed sincs semmirol, hogy mi hogyan mukodik, es a nyilvanvalo atb@szasokat nem veszed eszre.

Mert a szakember szamara a legkenyelmesebb utat valassza, ami ritkan esik egybe a te (tulajdonos) igenyevel.

Pont az optika bekotesnel legkabellel kotik be.
DE, ha te kiepited a csovet, es BEHUZOD, amikor kinnvannak, akkor a csatlakozot ugyis rateszik.
De alapba legkabeles bekotes jar, csobe ok nem huznak.
(A tetoattorest meg valahogy "megoldjak".
Zsenialis, foleg ha nincs semmi attoresed a teton, es nem is akarsz)

Nalam igy csinaljak, beszeltem a szerelokkel.
Atbeszeltuk, hogyan legyen a fogado az en oldalamon
(segedoszlop telken belul ahol lemegy a fold ala csobe a kabel),
hogyan fogjak rogziteni (mijuk van, mit vegyek, hogy ugy jobb legyen), ilyesmi.

De lehet, hogy neked jobb, ha nem is tudod hogy csinaljak. (nyugodtabban alszol, minthogy azon aggodj, hogy beazik a hoszigetelesed a teton)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szia. Kb 25 éve, mikor még COCOM listás volt az optikai kábel, egy világbanki pályázat útján az egyik fősulin fektettünk ilyet. 110 méter hosszon belehúztuk egy KPE csőbe egy kerítés vezérdrót segítségével. Ez a műtét, csak úgy sikerült, hogy a 6 emeletes kolesz tetejére felhúztuk a KPE végét, és a gravitációt kihasználva tudtuk elfűzni a kerítés vezérlődrótot, aminek segítségével behúztuk az optikát, majd ezután fektettük csak le a posta kábel alagútjába.

"Ez a műtét, csak úgy sikerült, hogy a 6 emeletes kolesz tetejére felhúztuk a KPE végét, és a gravitációt kihasználva tudtuk elfűzni a kerítés vezérlődrótot"

/o\ :'D

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

KPE csövet simán át lehet vágni ásóval, így ez nem üzembiztos megoldás.
Ami ellen véd, az a vakond. Szóval a legolcsóbb KPE cső opcionális.
Ami kell; optikai földkábel, lehetőleg homokágyban. Fölé (de nem rá!) kisméretű tégla(sor), és afölé jelölőszalag, szép sárga.

Ami kell; optikai földkábel, lehetőleg homokágyban. Fölé (de nem rá!) kisméretű tégla(sor), és afölé jelölőszalag, szép sárga.
Inkabb ezutobbin van a hangsuly. Plusz a megfelelo terkepekre szepen rarajzolni a kabelek vezetesest. Teglasorok meg ilyesmik a kanalas kotro ellen nem vedenek.

Azért egy pár centiméter átmérőjű csövön létrejövő felhajtóerőt csak kibírja a sima sár is. Jó a homok, téglasor, jelölés, de otthoni használatra szerintem elég felírni, hogy merre megy. Csak nem ás olyan sűrűn más a kertedben úgy, hogy te nem tudsz róla előre, hogy szólj neki, hogy a kábelt hagyja szépen békén, ha élni akar.

Persze a jarda, nem egy nagy epiteszeti remekmu,
de mint mindennek annak se erdemes az "alapjat" bolygatni.

Ha van hely a jarda mellett fel meterre tenyleg elfer, es a nyomvonal is tiszta lesz mindig a fejben.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

mert a járdának 50cm mély az alapja :-)

Az se tisztázott, hogy beton járda vagy díszkő..

Kérdés még, hogy végig lehet ásni vagy fúrni is kell és az oszlopsor a telek oldalán vagy a túloldalon van stb..

De mi már építettünk alépítmény (+optikai hálózatot) rózsakerten keresztül, viacolor díszburkolaton át (városi fő tér) fúrással, beton aknákkal stb..

Hollandiában láttam olyan technológiát, hogy az FTTH kábelt a járdába vágták bele (belvárosi környezetben) - majd valami szurokszerüvel tömítették.

Nem. Én konkrétan tudom, hogy kell ezt csinálni, mivel tanultam. Két lehetőség van. Optikai földkábel, vagy légkábel és akkor 30 méterenként oszlop. A többi kontárság.
De hagyom, hogy a mindenhez értő megmondó emberek jól megmondják a magukét, mint általában. :-)
Eddig max 2 kommentet láttam, ami arra utalt, hogy ténylegesen tudják, hogy kell ezt csinálni.

Latom a gondolatmenetet nem sikerult tovabbfuzni. Vedocsobe be lehet tenni *nem* foldkabelt is.
A foldkabel attol foldkabel, hogy nem kell neki vedocso, erosebb (jobban birja a mechanikai igenybevetelt), a kopenye pedig ellenall a foldnek es allatoknak (pl. vakond).

> De írkájál még nyugodtan, te szerencsétlen...

Ezt nem tudom mire velni.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Értem én, hogy te felelősséget csak azért vállalsz, amit tanultál, de minthogy passzív házat se épít mindenki, mert nem akar 5 milliót elkölteni azért, hogy spóroljon évi 20ezret, meg az otthoni szerveremet se védem CloudFlarrel DDOS ellen, itt sem biztos, hogy a házi szórakoztató központ miatt valaki az egy délutános, 3000 Ft költségű munkából szeretne egy több napos, több tízezer forintos kiadást generálni, a semmiért kb. Mert azt ne mond, hogy a földkábel helyett a védőcsőbe húzott kábel az nem lesz jó. Telken belül meg valószínű nem fog minden évben valamelyik közműszolgáltató kapirgálni, hogy téglasor kelljen a lefektettett kábel fölé.

Optikai földkábel... nekem a digi egy olyan madzagot hagyott itt, amelyikra az van írva, hogy "Drop Cable Pigtail" - Connector SC/APC Pigtail SM. Ebből nekem nem jön át, hogy "földkábel" lenne. Van rajta a végén egy kis zöld bigyó (gondolom ez a pigtail) és elég vékonykának látszik. Kibírja egy ilyen egyáltalán, ha meghuzatom 60 m távolságból? Vagy a másik, hogy a damilt huzatom, amit behúztam a csőbe és a kábelt hozzáfogom szigszalaggal a damilhoz 5-10 méterenként. A harmadik, hogy elásom így, ahogy van, védőcső nélkül.

Hali!

Az elmúlt több mint 1 évben napi szintem építek optikát, gerinc és ügyfél oldalon is. A 30 méter az egyszerűen nem távolság optikában. Szép is lenne amikor az erősáramú oszlopsor 40-50 méterenként van és nekem 30 méter után segédoszlopot kellene állítani... már biztos nem dolgoznék ott :-) A technológia simán megenged ennél nagyobb átfeszítést. Konkrétan Bükön amikor a "T" bemutató konténere ott volt tavaly ~80m körül volt az átfeszítés egy tér felett plusz még egy oszlopköz is a csatlakozó dobozig. Gerinc építéskor 1-1,5 km is simán felmegy az oszlopsorra görgőkre... miután felkerült megfeszítjük egyben és utána vannak rögzítve a köztes oszlopokon. Akkor is csak keresztező utaknál általában spirálozva, a többin pedig csak függesztve.
Földben 100-150 méter lazán berántunk, csak tudjuk, hogy vinni kell magunkkal a "nagy berudalót", mert éppen azt kívánja meg a feladat. Többet is lehetne, csak olyankor már az esetek döntő többségében, van építve valami fűzés könnyítő akna.

Fűzés könnyítéshez pedig kimondottan erre kitalált "zselét" használunk... nem- nem jó mosogatószer, meg a "szappanos víz"... azzal csak jobban megszívja az ember, ugyanis amikor megszárad nem csúszik, hanem egyenesen tapad.

Mi is használtunk már "porszívós módszert", de természetesen nem bohóckodtunk normál porszívóval... a keresést úgy kezdd: zsinórbefúvó készülék. Teljesen profi eszközök szerezhetőek be ebben a témában.

Bocs ha hosszú lett, de a 30 méter feletti kontárkodás kicsit "leverte a kismegszakítómat" :-D

Üdv:
Feri

Építhetnél beton alagutat is, biztonsági őrökkel. Igen, a legszebb ez lenne, ugyan akkor egy "mezei" otthonról van szó. KPE cső 50-60 cm mélyen, lehet buzalóval is csinálni, sokan a gombócra és a porszívóra esküsznek. Amelyik szimpatikusabb, minden esetre azért erősített üvegkábel legyen. Van amelyikben van fémszál a közepén, ez lapos kábel, olyan mint a mafal kábel.

Kpe cso jo megoldas. Valoszinuleg nem fogod 70-80 cmre leasni. Viszont ket asonyomra legalabb vidd le. Ha homok vagy barna talaj asokapaval ki tudod asni. Gyorsabb mint az aso. Ha meg nem hasznaltal olyat netenbmegtalalod.
Erdemes olyan helyen vinni avnyomvonalat amit megjegyzel kerites tove, jarda mellett, gepkocsi behajto mellett, ez utobbi necces mert felujitaskor siman elofordulhat 40 cm gepmunka.
60m a kis lejtes is mar komoly centik. Ezert erdemes a ketvegere lejtetni kevesebbet kell asni :)
Ha pedig nem akarsz asni, kpe cso, vagy uv allo cso felbilincsel a kerites alapra. Kpe cso lagyul a napsutesre hullamos lesz ha ritkan rakod a tartokat.
ne rez csovet mert azert bemasznak a digok :)

Én is gondolkodom, hogy a légkábeleket az új homlokzatra már nem kötöm ki hanem földkábellel oldom meg.
A digi nálatok is oszlopon viszi? Ha igen, akkor az oszlop és a szóban forgó földbe fektetett kábel között hol vezetitek? Kötődobozt hova teszel? Kell egyáltalán, vagy egy közvetlen kábellel jön le az oszlopról a médiakonverterig?

Nekem van saját oszlopom a telekhatáron, amiben lejön most a koax egy elosztódobozba, ami a kerítés aljába van betonozva. Kaptam egy dobra feltekerve egy csomó kábelt, amit befüzhetek a föld alá egész a házig és a dobot a maradék kábellel odakészítem az oszlopom tövébe. Még nem vagyok kész vele, kíváncsi vagyok, mit csinál a szolgáltató vele. Gondolom felhúzza az oszlopban a koaxom mellett vagy a helyére és beköti valami habverőbe, ami fenn van valahol az utcában egy másik oszlopon.

Nekem is kell a telekhatarra egy fogado oszlop (vagy barhova a telken belul, de addig legkabel).

A fogado oszlop az lehet barmi (nem muszaj oszlop), amihez lehet rogziteni a kabelt, es onnantol lehozhatod a fold ala.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hali,

Nem akartam új topic-ot nyitni ezért ide teszem fel a kérdést. Hol érdemes és milyen optikai kábelt célszerű vásárolni (kb 150-180m áthidalásához), többnyire kültéri falon kívüli áthidaláshoz, illetve kivel érdemes Pesten optikát behúzatni / szereltetni? Két variáció van, amelyből az egyik az, hogy a behúzást az adott helyen megoldják így csak a két oldali kifejtés és bemérés lenne a feladat.
Ha van tapasztalatotok, akkor mondhatnátok valami hozzávetőleges adatot, hogy jelenleg mibe fáj egy ilyen művelet?

--

kincza

A kábel maga és a behúzása aprópénz a végponti szerelvényekhez és a kifejtéshez/hegesztéshez viszonyítva, ezért legtisztább egyben rábízni egy hozzáértő cégre. Mivel a költség nagy részét a kifejtett végpontok száma adja, így nagyon nem mindegy, hogy hány végpont-párt szeretnétek átvinni

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Az üvegkábelezés önmagában semmi extra. Az üvegkábel nem drága, én a közelmúltban 12 szálas kültéri kábelt vettem kb. 200 Ft / méter áron.

Az üvegkábel behúzása pont ugyanaz a feladat, mint egy bármilyen más kábel behúzása, egy átlagos villanyszerelő képes megcsinálni akkor is, ha még soha nem látott üvegkábelt előtte.

A "konfekcionálás" drága. Egy link kialakításához normális esetben 4-et kell hegeszteni (RX és TX szálak két vége) ez hegesztésenként manapság 5-7 ezer Ft-ba szokott kerülni.

A dologhoz persze kell patch panel, pigtail, zsugorcső, miegyéb, de az megint nem egy veszélyes tétel. Pigtail van párszáz forintért darabja.

olyan is van, hogy lemered, es keszreszerelve veszed meg a kabelt?

Nalam csak kb 8 meterrol van szo, es a csoben lazan elferne fejjel egyutt. (50mm atmeroju gegecso)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Bar ez nem a reklam helye, de a mi egyik leanyvallalatuk arul keszre szerelt optikai kabeleket: http://www.rosenberger-osi.com/hu.html

Az anyacegnel ezt hasznaljuk a Rack szekrenyek es a szerverszobak koze, nem tort meg meg soha a vege...

Az nem tudom, hogy "kis tetelben" csinalnak-e (mondjuk egy 80 meteres szalat) de nem elkepzelhetetlen.

Másfél éve készre szereltet húzattam be villanyszerelőkkel, simán áthúzták kicsivel több mint 30 méteren több kanyarral egy elég vékony csőben. A trükk szerintem a megfelelő behúzószál, ha meg lehetőség van rá, akkor egy szerelődoboz is kerülhet középre. Amúgy Mercateón keresztül rendeltem a 40m kábelt. Én a helyedben nem tökölnék, fejjel együtt is menni fog az 8 méteren.

kellően mélyre kell leásni, min. 80 cm-re.
Érdemes egy fémszálat is a cső mellé fektetni, amit fémdetektor megtalál. Ezen felül kevésbé mélyre egy sima színes szalagot, ami jelez, ha valali leás odáig.

--
robyboy

Az elmúlt fél évben kb. 2km üveget húztak be az irodaházunkban, a tapasztalataim:

A behúzás ára nagyságrendileg azonos a nyersanyag árával. (245ft volt a 4x50/125 OM3 kültéri kábel métere, a behúzás további 265ft méterenként.)
Pigtail és pigtail között nagy minőségbeli különbség van, mi a jobb minőségűt választottuk az alvállalkozó ajánlása miatt, ennek darabja 600ft, +4500Ft a heggesztés, és 1600ft a mérés.
Ha nekiálltok üveget csinálni/csináltatni, mindenképpen OM3 ajánlott, mert ha később szükség lesz 10G linkre, kellemetlen meglepetések érhetnek... (anno om2 lett kiépítve, és ezért csináltathattuk újra...)
Rövidebb és egyszerű távokra megfelelő a szerelt kábel, ám mindenképpen páncélozott kábel ajánlott (pl. https://www.kabelfutar.hu/1011/73/f1-pancelozott-optikai-patch-kabelek/… )

Ha kérdés merülne fel, írjatok :)

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

"nekem ranodom huztak befele 8szalas MM es SM vegyesen, ahogy epp esett"
Mi van? Most arol van szo hogy jofejsegbol valaki behuzta neked a nala megmaradt kabeleket vagy megrendeltel pl 24 szal MM-et, helyette lett 10MM es 8 SM mert epp az volt keznel?
Elso esetben nem ertem a problemad, masodik esetben meg azt nem hogy lehetett ilyet elfogadni es arra epitkezni?

utobbi, felujitott berelt epulet es jopar eve behuztak a kabeleket a felujitas elejen ami epp volt keznel...... a generalkivitelezo meg nem akarta cserelni....

a MM kabelekre pl idaig nem volt szukseg, azok a hazmester kuckojaban voltak feltekerve..... nem talaltak az optikasok a vegeket :D

MM kabelen mukodik az SM sfp siman, sot... nekunk van olyan 1.2km-es MM linkunk 1996-bol amin gigabit megy SM (LX) sfp-kkel. SX-el max 500m-ig menne.

a minap egy olyat mertunk ahol a kb 500m-es SM kabelbol 150 metert MM-re csereltek egy szakadas/javitas soran :)
sajnos sok kivitelezo nincs tisztaban az SM/MM kulonbseggel, nekik az optika az optika...

A'rpi

Gondoltam, hogy 50-es. Sajna nekünk a 62,5-össel nem volt ilyen jó tapasztalatunk, pedig még "módus kondicionáló" kábeleket is kapott próbaképp a link (kb. 1 km táv). Egyébként módus kondicionáló kábellel 550 m hosszon simán ment a 62,5-öson is a gigabit ha SM (LX) SFP-ket használtunk (MM (SX) SFP-vel 275 m a maximum).

10GBit sajnos OM2 62.5-ossel (hosszt nem tudom, de vszinu 200-300m korul lehetett) 50/62.5 kondicionalo kabellel se ment SX sfp-vel. LX-el nem probaltuk ott, maradt a 2x1Gbit helyette, az mukodott (nem volt annyira kritikus).
pedig azt gondolnam az 50 es 62.5 kozott nincs akkora kulonbseg. talan nem is a keresztmetszet, inkabb a kabel minosege szamit.

A'rpi

T. Egybegyűltek!

Régi családi ház teljes felújítása van soron és a kábelezést szeretném "future proof" módon megoldani, mert mint fentebb már többen megírták, maga a vezeték, már nem egy horror összeg, viszont, ha 10 év múlva a 16K-s youtube videóknak kellene a sávszél...akkor legyen min megvalósítani. (legrosszabb esetben a csövét felhasználhatom :P)

Ti hogyan oldanátok meg több, egy nyomtávon (összesen kb 15m) lévő helyiség optikai kábelezését?
- többszálú, közös gerinccel
- több, önálló vezetékkel?

A közös gerinc olcsóbb, kevesebb helyigényű és elegánsabb, de nem tudom, hogy miként lehetne kifejteni a szálakat "házilag", illetve ilyet szerintem előreszerelten nem gyártanak le. (meg behúzni sem lehet gondolom)

A több vezetékes megoldás meg előre legyártatható, aztán "csak" behúzni kellene.

Előre is köszönöm a tippeket.

--
"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

1: reálisan nézve, _most_ nincs rá szükség. De ha belegondolok, hogy az 56K-s idők sem voltak olyan régen, és mik a trendek nem érzem annyira távoli scifi-nek.

2: elsőre én is csak üres csőben gondolkodtam, de egyszerűbb most behúzni mint később és az anyagköltség túlélhető/vállalható.

3: a csövezésre elég limitált műszaki lehetőség van (falakat nem lehet nagyon furkálni, az új aljzatban kevés a hely), és emiatt az erősáram sem lesz olyan messze...
Nagy királyság lenne, ha többszálúval végig lehetne menni, egy elég szűkös keresztmetszetet tudnánk áthidalni. -> erre keresek megoldást.

4: ha holnap kiderül, hogy az optikai adattovábbítás egy zsákutca, mert teleportálódni fognak a bitek, akkor IJ. Ezt bevállalom.

5: HW P0rn :P

6: Szeretnék mellé cat7-et is ami középtávon ok, illetve legyen min POE-t vinni, ha mondjuk kiderül, hogy zavar van/switch kellene, stb. Amúgy aktuálisan mikrotik cuccokon van sfp aljzat...bár tény, hogy 10Gbs-t nem fognak kihajtani, de aktuálisan nem is ez a cél, de eljön még az az idő. (nem 10 évben gondolkodom...)

--
"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

az 56K-s idők sem voltak olyan régen, és mik a trendek nem érzem annyira távoli scifi-nek

Én meg annak érzem. A 10G-re most sincs szükség otthoni körülmények között, és a jelenlegi technológiákkal simán vihető cat6a/7 vezetéken:

https://en.wikipedia.org/wiki/10_Gigabit_Ethernet#10GBASE-T

Nem hiszem, h egy jó minőségű SFTP kábelnek bármi gondot okozzon az, hogy mellette megy az "erősáram". Lakásban mi lesz a legnagyobb felvett áram? 16A ?

Egy struktúrált rezes kábelezésen szinte bármit át tudsz vinni komolyabb technológia nélkül. Ellenben ha pl IPTV-t vagy esetleg kameraképet akarsz átvinni, akkor mit csinálsz? Hová dugod az IP telefont, vagy okosTV-t?
Rézen központilag megtápolod a wifiAP-t, és beteszel minden szobába egy 5 (max 10) ezer forintos Mikrotik AP-t.
Ha optikád van, ezt mennyiért oldod meg? csak az SFP kerül ennyibe...

Amúgy mennyi végpontról beszélünk? Egy 24 portos rendező esetlen 48 kötést (és mérést) számolunk, mondjuk 6000Ft/db.
Ez eddig ~288 000Ft és még nincs aktív eszköz a végén. Tényleg jól mutat a rendezőben egy 24portos fullSFP telco switch,
de nem tudod másra elkülteni a pízt? :-)

ps: arra gondolsz, hogy az aktív eszközök majd SFP slottal fognak érkezni 5 év múlva, hogy a user eldönthesse, hogy mono v multi modult tegyen bele? :-)

Amit leírsz, az a megoldásom a "most"-ra. A jövőre való tekintettel meg behúznám az optikát, mert telepítéskor könnyebb mint utólag (főleg egyedül). Tehát nem most akarom eldobni a rezet ÉS 100%-ban átállni optikára, hanem majd.
Ha meg tudnám oldani többszálú kábellel, akkor 2 max 3 nyomvonalon megoldanám az egészet kb 40m kábellel ami nekem belefájna mondjuk max 30-40 pénzbe. Szemléltetésképpen ez kb 1-2 csap ára...de kifejezhetem csempében, konnektorban...stb :( Ennyinek bele kell férnie.

Amúgy kb 18 kiállást tervezek 3 szinten egy ~15m-es sugárban.

Értékelem az érveléseteket, de a konkrét kérdésemre keresem a választ.

--
"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Én is sokat agyaltam azon, hogy mi legyen, arra is gondoltam, hogy cat7a-val kiváltani a koaxot TV esetén, hogy majd ha minden csak IP-n jön... De odajutottam, hogy felesleges túllihegni: TV helyeken van koax + legalább 2 cat6a (tv-nek és akár számítógépnek stb). Ez így sokáig elég lesz, a mát is tökéletesen kiszolgálja.
Otthoni körülmények között 20 éve a 10Mbps elment, most a 100Mbps is elmegy, ilyen tempóval a 10Gbps kb 40 év múlva fog kopogni.

Arról nem beszélve, hogy egyre inkább a WAN sebesség lesz meghatározó (onnan jön a tartalom, illetve a WAN határozza meg a tartalmat), házon belül korlátozottan lesz nagyobb sebességre szükséged (régen voltak LAN partik, mert a WAN=0 volt, nem ismerem a jelenlegi szituációt, de szerintem erre már nincs annyira igény). Ha így nézed, a GbE is bődületes tartalomra elegendő, egyelőre meg sem közelítjük.

Mire kifut a 10GbE otthoni körülmények között, addigra nagyon sok minden változhat, és esetleg teljesen feleslegesen húzogattad az optikádat (például - bár nekem nem tetszik - nagyon rádiós irányba halad a világ; ha nem terjednek a kábeles technológiák, akkor otthoni környezetre drága lesz, mint ahogy most sem veszek otthonra 10GbE switchet). Szerintem inkább rakjál eggyel nagyobb védőcsövet, gégecső helyett vegyél symalent, ellenőrizd a fűzhetőséget (én erre sajnos nem figyeltem). Könnyebben fogsz olyan problémába belefutni, hogy hova milyen vezeték kellett volna, mintsem szűk keresztmetszet adódna (vastagabb csőbe +1-et is be tudsz húzni).

Nehéz okosnak lenni. Ha pedig okos tudsz lenni, akkor 10-20 év múlva új házat építesz :-)

1. az optika regebbi technologia az 56k modemnel. ennyi erovel huzhatsz koax kabelt is, azt legalabb sorba tovabb tudod vinni, nem kell csillagpontos kialakitas.

2. kerdes milyet huzol be. 9/125? 50/125? ki tudja mit talalnak ki par ev mulva. a kabel minoseg (mint reznel a cat.X) is fejlodik, most epp OM4-nel tartanak, de gondolom eveken belul jon OM5 OM6 stb.

3. ok hogy huzol egy 12-24 szalu kabelt de hogy fejted ki, osztod szet, mindenhova rax egy szep nagy kotodobozt? mi csak oda huzunk optikat, ahol a rez nem megoldas, mert vagy nagy a tavolsag, vagy >20m megy erosarammal egyutt csoben/talcaban. esetleg rack-ek koze, de ott is altalaban a tavolsag miatt indokolt.

5. akkor lenne az, ha te csinalnad a vegelest is. berelsz hegesztot, vagy veszel mechanikus toldot/krimpelos csatlakozot szerszammal, szaltorovel stb es megszereled magadnak. erdemes megtanulni, de nem egyszeru es foleg nem olcso hobby.

6. szerintem cat6a boven eleg, cat7-el iszonyu nehez dolgozni, g.ci vastag es kemeny. rj45-be se tudod bekotni egyszeruen.

en is azt mondom, legyen cso meg benne behuzoszal (vagy inkabb cat6a kabel), aztan 20-30 ev mulva athuzod.
az optikai kabel se biztos hogy kibir 20-30 evet, mivel valojaban muanyagbol van, idovel toredezhet, nyulhat stb

A'rpi

Én tennék egy kört gondolatban a Cat6A/Cat7/Cat8 vonalon, mert specifikáció szerint az is tud 10Gbit/s -t, és "házi" eszközökkel könnyebben telepíthető.
Illetve szerintem az eszközgyártók is inkább efelé fognak hajlani, mert RJ45 csatlakozó egy jó bevált dolog, míg az optikai végződésekből nem tudnak olyat választani, amivel ne diszkriminálnának egy csomó más embert, SFP-t meg nem hiszem, hogy laptopba/tabletbe valaha is integrálnak.

+1 - mindenképpen cat-ban gondolkoznék. szerintem még 10 év múlva sem lesz sehol az optika, lakossági felhasználást figyelve. de ha mégis, akkor is, ha most veszel pár száz méter cat6a-t, annak helyére és segítségével később is be tudod húzni az optikát, ha kicsit ráhagysz a végeken.

+1 Legfeljebb szintek/szintelosztók közé (ha akkora a ház), vagy udvari melléképülethez (ha van) húznék optikát, a leendő switch-ek közé - ahogy egyébként az irodai hálózatokban is. Végpontokhoz Cat6A szerintem több, mint elég még egy darabig.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Én cat6a-t választottam néhány éve, ez elég 10gbe-re. Egyelőre ennek kihasználása sem látszik.
RJ45, semmi extraság, főleg manapság. A szerelésre kell odafigyelni, mert azt elsőre elrontották (kimérés alapján nem ment volna rajta a 10gb), így az összes aljzatot újra kellett szerelni, ami második nekifutásra már nem volt annyira nyerő.

Mint mások is írták, optikával csak a saját dolgodat nehezíted meg, minden szinten.

A cat6a 500MHz-et tud, a cat7a 1000Mhz-et (bitsebességben nem tudom, mire lehet képes). A cat7a-nak már másféle dugasza is van, bár elvileg kompatibilis. Ha nagyon jövő álló akarsz lenni, akkor fűzzél jobb kábelt, max a végeket kicseréled (a kábel mozogjon a védőcsőben és egyik oldalon legyen rátartás, hogy szerelhető maradjon).

Thread Necromance mode on! :)

Nekem is be kellene húznom vagy 20-25 m üvegszálat. Jön a Digi-s alvállalkozó szerelni az optikát. Meglátja a homlokzaton h. ott a lyuk (abban megy perpill a TCOM koax) és neki amellé kéne behúznia az optikát ugyanabba a csőbe (szerencsére nem proli gégecső, hanem sima falú, nem tudom mi a villanyszerelői neve). Hümmögött h. ők csak légkábellel foglalkoznak amit lehoznak az oszlopról a házfalig, de behúzójuk amúgy sincs, oldjam meg h. ott legyen a behúzószál a csőben (koaxot rángassam ki ha akarom, ők nem fogják) és majd csak akkor szóljak nekik ha szájuk elé van téve a sültgalamb.

Mivel ilyen piszlicsáré munkára az országban nincs villanyszerelő aki kijönne, túrkáltam neten, vajon miféle behúzót kéne vennem? 20 m körül megállt a tudomány a legtöbb villanyszerelési boltban. Remélem ennyin belül lesz a teljes táv, különben szopó. Már az sem világos az optikát hogy fogják tudni rögzíteni a behúzófejhez mikor elkezdik visszahúzni, de ez legyen az ő bajuk. Acél v. PVC behúzószál a jobb? Kanyargós eset függvénye v. mi? Négyszögletes legyen a profil, v. kerek? Milyen esetben jobb az egyik v. másik?

Ötleteket várnék :(
--

_HA_ jól értem a feladatot, van egy csöved, amiben már megy egy koax, és ugyanabba kéne az üveg is; a koax pedig vagy kell, vagy nem, de azt még kihúznod is neked kéne.

Hát húzd ki! Csak előtte köss rá egy akármilyen, csak elég hosszú és elég erős, lehetőleg nem kócolódó zsinórt (brutál damil megteszi). Aztán ha kihúztad, akár vissza is húzhatod, üveggel együtt, a zsinóron rángatva.
Sporthorgászok előnyben.

++ ...
nem olyan bonyolult ez a feladat, csak szarul néz ki elsőre ...
a sima falú csővel kicsit jobban jártunk
a koaxot + direktbe össze lehet bandázsolni az üveg védőcsövével, csak előtte az üveg végeit le kell blindelni, hogy az üvegszálak ne okozzanak balesetet ...
aztán lehet cibálni ...
de előtte célszerű átmozgatni a csőben a koaxot, hogy nem akad-e a kábel, mert ha elvakolták félúton, akkor jön a szöszölés ...
ha kültérben dolgozol, ebben a hidegben, az üveg védőcső nem fogja hagyni magát ...
nekem 1szerű dolgom volt, a +41-ben úgy hajlott mint a gumikötél, és nagyon nem is fáztam :):):)
//és igen ... nem csinálja+ se a villanyszerelő, se a szolgáltató ... :(//
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Nálam azért kellett a behúzószál, mert nem akartam a koaxot kivenni. Úgy vagyok vele, hogy ha egyszer benn van, nem bántom. Melléhúzni meg 60 méteren keresztül nyilván nem lehet. Maradt tehát hogy külön csövet teszek az üvegszálnak. Behúzni meg egy jó erős damil tökletes.

En a fem behuzoszalat szeretem, aminek rez feje van.
A muanyag egyszer torik meg es dobhatod ki...
Behuzni a 1.5mm2-es vezetek a favorit es mosogatoszer. Aki adagolja folyamatosan mososzeres a keze.
Es ketszemelyes a moka.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Szóval akkor a műanyag/PVC/nájlon azért rossz, mert könnyne törhet, és akkor az egész kuka.

nem eltorik, hanem igy kifeheredik, es akkor mar hiaba tolod, ott nyaklik meg mindig.
(sose lehet kiegyenesiteni). Plusz a feje allandoan beakad, amikor visszafele huzod.

A fembol en a kerek kilometerspiralnak kinezot szeretem.
Ilyet:
http://www.luxvill.net/sites/default/files/icws/ac%E9l%20vezet%E9kbeh%F…

Van ilyenem is, de horror osszeszedni:
http://www.luxvill.net/sites/default/files/icws/ac%E9l%20vezet%E9kbeh%F…

Szetdobja magat, gubancolodik.
De valamivel kemenyebb. Ezeknek a behuzoszalagoknak olyan 20-25m a hataruk.
Utana mas modszer ajanlott.

De ha van mar benne kabel, mindig az a legkonnyebb, hogyha azt huzod ki, majd az uj kabellel vissza.

En a kerek acelt akkor is nagyon szeretem, hogyha van a csoben fuggoleges szakasz.
A sajat sulyanal fogva van amikor szinte "magatol" megy. Jah ha nem megy az egyik vegerol mindig erdemes egy probat tenni a masikrol. Hatha mashol akad meg.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nekem a 60m ugyan sikerült, de közben jött a Flip és maradt az üvegszál behúzva a kerítéstől a kazánházig. Plusz a Digi kapott egy fityiszt, mert ami a koaxon jön ennyiért a m. kir. Telekomtól Flip néven (50/10, telefon és 100+TV havi 4100-ért), az nekem bőven elég. A Fliphez semmi nem kellett, hoztak a meglevő koax végére egy új habverőt, ami modem, router és telefon egyben (SAGEM a márkája, masszív darabnak látszik, mintha lenne benne hűtőventillátor is, egészen mint valami komoly cuccban).

Egyébként a 60m sikeres behúzásához nekem PVE cső kellett (simafalú, a bordás gégecső nem jó semmire), a porszívó nem jött be, se fújva, se szíva, bejött viszont a damil végére kötött galacsin és a slag akkora víznyomással, ami a csövön kifér. A víz keresztülnyomta a glalacsint a 60m csövön a damillal együtt. Onnantól a damilon behúztam az üvegszálas kábelt simán.

A sunyi Telecom Flip-je csak ott elérhető, ahol már most nagyon szorongatja őket a digi / upc, nem alap h. mindenhol van. Tehát nálam sem. Illetve ha már adja a digi az 1000Mites linket optikán (nem koaxon) még olcsóbban is, mint az áltelecom az 50/10-et, akkor már azért se tömöm a t zsebét.
--

Fölé, de nem rá?

Föld, tégla, föld, kábel, föld...

Így gondolod?

Tehát a kábel és a tégla között egy réteg föld..?

Gondoltam nem nyitok új topikot, mert szorosan kapcsolódik a kérdés:

Már lefektett, 40 m hosszú csőbe (valszeg KPE) kellene üvegszálat behúzni. A nyomvonal alapján a cső egyenesen van lefektetve. Behúzó nincs, viszont van egy régi UTP benne, amire már nincs szükség.

Kérdés, hogy behúzható-e ezzel az UTP-vel az új üveg, vagy érdemes először egy vékony szálat behúzni, és azzal az üveget. Behúzásnál hogyan lehet biztosan rögzíteni a két kábelt egymáshoz?

Köszi!

kicsit off:
kellene nekem házon belülre kb. 15m optikai kábel LC/PC-LC/PC csatlakozóval, MultiMódus 50/125um
Ezt elvileg be tudnám húzni készreszerelve. De ha megakad a csőben, muszáj leszek csak az érpárat áthúzni, és akkor helyben kell rá csatlakozókat hegeszteni. Hol foglalkoznak ilyennel és mennyibe fájhat?

--

Figyelj, Szekesfehervarra Pestrol kb 15e Ft a kiszallasunk. Ket ember kell hozza, oradij igy kb 14e Ft.

Tehat netto 29e Ft csak maga a kiszallas + 1 megkezdett ora. Igy nem csodalom a 30-70e netto kozotti ajanlatokat. Olyan 55e netto nagyon jo arnak szamit, annal olcsobban egyszeruen nem eri meg kimenni.

Gondolj bele, egy mosogepszerelo egymaga(!) elker 20e Ft-ot Pesten csak egy beallitasert. Vagy egy hutogepszerelo elkert multkor 14e Ft-ot csak hibamegallapitasert (ugyanabbol a keruletbol jott). Egyik sem dolgozott egy oranal tobbet.

És miután túl olcsónak találtad a vállalkozókat, inkább nem bíztál meg bennük :D :D

Gyk: egy gázszerelő egy 15 perces melóért elkér 15 rugót. Lakossági szféra. A 15 perc úgy értendő, hogy az ajtón belépéstől a kilépésig nem telt el 15 perc, ebben benne a köszönés, kikérdezés, hibatippelés, a 800 Ft-os alkatrész kicserélése, tesztelés, kézmosás, számlaírás, lóvé átvétele, majd távozás.

Tul egyszeru volt a munka, NAV-osnak nezett. NAV-os vesz egy darab cukrot vagy 1 db csavart(!) peldaul. Dragabb a szamla, mint amit vesz. Ujabb trukk, hogy javitasra beadnak valamit, majd visszajonnek - mondjuk 5e Ft+afa volt a javitas - es azt mondjak, hogy csak 5e Ft van naluk. Na most ismeros nem rontotta vissza a keszuleket, hanem elfogadta. Rosszul tette, kozel felmillio Ft-jaba kerult. Apam ha ilyen kerest kap: 1 db csavar vagy akarmi kis erteku, amit nem eri meg szamlazni, azt odaadja ingyen. Vasarlo is boldog (visszajon), a NAV is elmehet a.. Tobb uzletben hasonlot lattam, en is kaptam ingyen tomitest.

Felénk a végpontok szálankénti pigtail hegesztéséért kérnek ~5000,-Ft-ot.
Nincs benne a kiszállás, behúzásra munkadíj, kötődoboz.
Ha részletes az árajánlat, ezek benne vannak.

Ha nem akarsz kiadni a vállalkozó szakértelemért(eszközeiért) pénzt, akkor tudsz rendelni külföldről száltörőt, zselés csatlakozókat, pigtailt, kötődobozt.

Néhány youtube videó segít, hogyan kell használni.

Rövid távra megfelelő.

Saját tapasztalat: elmentem tanfolyamra, megvettem az eszközöket, kivéve OTD-r, hegesztő. Aztán rájöttem, hogy az évenkénti 1 használatért teljesen felesleges volt...

megveszed a kábelt ~350Ft/m (bruttó) (x15m =~ 5000Ft) és behúzd
teszel a két végére vmi kötő v rendező dobozt (mert az eszközbe mégsem a merev kábelt dugod) amibe végződik a kábel ~10 000Ft/db
ez az, amit Te a szerszám nélkül meg tudsz csinálni.

Most jön az illető, aki kijön, és a kábelvégre felheggeszti a végenkénti 4db pigtailt (~1000Ft/db a pigtail +5000Ft/db a heggesztés)
2x4x5000=40 000Ft plusz a 8pigtail 8000Ft
(mert a kapcsolathoz kell minimum 2 szálpár, de nem árt mégegy szálpár tartalék)

Az én számításom szerint összesen:
5000 kábel
20000 kötődoboz (v panel, bármi)
40000 heggesztés
8000 pigtail

Azaz 73 000Ft plusz kiszállási díj a kötésre.

Igen, megoldás lehet, h rendelsz egy 20méteres patchkábelt, esetleg minél kisebb csatlakozófej+adapter. Aztán vagy sikerül behúzni - vagy nem.

> Igen, megoldás lehet, h rendelsz egy 20méteres patchkábelt, esetleg minél kisebb csatlakozófej+adapter. Aztán vagy sikerül behúzni - vagy nem.

Ismeros meselte, hoyg nemeto.-ban konnyebb rozsdamentes anyagot venni, mint sima vasarut.
Egesz egyszeruen zartszelvenyt es hasonlokat nem tart senkise, mert dragabb a munkadij (festes utana), mintha rozsdamentesbol csinalta(tta) volna meg.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

nem mese, az elomunka az eleg dragan van merve....

2x 12 SMF + 4x2 MMF szalat patcheltek 12 panellal vmi 12KEUR dijert (az optikai kabel mar be volt huzva, patchpanel es pigtail kellett, + hegesztes, meres) - 10 rendezo es szerverterem kozott - gyak. minden rendezo az alagsorba futott be es onnan egy 12-es szal a szerverterembe.

Végül basztam vele valamit, kábelfutáron volt akciós 20m OM2 MM duplex kábel 3 ezer HUF (bruttó), SC csatlakozóval szerelt. Sikerült behúzni, nem akadt meg sem a csatlakozó a gégecsőben, se nem szakadt bele a húzástól. Ticket closed.

Ezúton is pusszantás slinky-nek a kábelfutár-os tippért!
--