Kvantum-összefonódás alapú kommunikáció

 ( hendrick | 2017. június 21., szerda - 8:12 )

Elérkezett ez a nap is, hogy Kína hozta le elsőre publikusan, hogy ezt mégiscsak meg lehet csinálni. 100% hogy a leendő szuperbiztonságos exporttermék előállítása során egy plussz összefonódott részecskét megtart a gyártó a kínai szolgálatok részére, így senki sem hallgathatja le majd ezeket a készülékeket, csak a gyártó... egy újabb technológiai forradalomig. Csak a saját magam által összefont részecskékben hiszek :D Ahogy sorozatgyártásba kerül a termék és miniatürizálódik, úgy idővel akár minden infotech exporttermékbe bekerülhet egy ilyen összefonódott atom, hű de szép is lesz... aztán lehet keresgetni a NYÁKon hogy hol van az új feature amit le akarunk reszelni róla :) - vaagy teljesen új quantum-telekom szolgáltatók jönnek entangled infrastruktúrával, nem kell kábeleket fektetni, adótornyokat építeni csak a laborban egyszer összerakni a végpontokat... meg a backdoorokat a helyi kormány igénye szerint.

http://science.sciencemag.org/content/356/6343/1140
https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_entanglement
https://en.wikipedia.org/wiki/Faster-than-light_communication#Quantum_entanglement

A fulltext zárómegjegyzései alapján:

"We have demonstrated the distribution of two entangled photons from a satellite to two ground stations that are physically separated by 1203 km and have observed the survival of entanglement and violation of Bell inequality. The distributed entangled photons are readily useful for entanglement-based quantum key distribution, which, so far, is the only way that has been demonstrated to establish secure keys between two distant locations with a separation of thousands of kilometers on Earth without relying on trustful relay."

"Another immediate application is to exploit the distributed entanglement to perform a variant of the quantum teleportation protocol for remote preparation and control of quantum states, which can be a useful ingredient in distributed quantum networks. The satellite-based technology that we developed opens up a new avenue to both practical quantum communications and fundamental quantum optics experiments at distances previously inaccessible on the ground."

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A linkek félrevezetőek, ez nem FTL. Az információ összehasonlítása miatt az tudtommal nem is lehetséges.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Akkor micsoda? Mihez használja? A titkosításba segít be? Vagy teljesen kamu az egész?

Abban segit a kvantum-osszefonodas, hogy a lehallgatas detektelhato. Lehet tudni, hogy melyik reszecsket kapta el valaki mas. A fenysebessegnel gyorsabban viszont ezzel sem lehet kommunikalni, ennel bonyolultabb kicsit a dolog.
Az atkuldott fotonok egyiket megnezi az egyik fel, majd a masik is, es a foton allapotarol ezutan mar csakmok ketten tudnak. Ha valaki kozben belenezett ebbe a fotoncserebe, arrol mindketten tudni fognak. Ezutan, mivel van egy-egy foton aminek a polarizaciojat csak a ket kommunikalu fel ismeri, felhasznalhatjak mint titkos bitet egy hagyomanyos kommunikacios csatorna titkositasara.
Magyaran, mivel kell egy hagyomanyos csatorna is, nem lehet fenysebessegnel gyorsabban uzenni vele.

Igen, ott a pont. Ha nem is egy órási ugrás, de legalább privacy szempontból az lehet.
A science cikkhez elvezető cikkek eléggé szenzációhajhászak és ködösek voltak, sőt a legelsőben még forrásmegjelölés sem volt - origó.

Nem vagyok szakértője a témának, véleményt írtam a cikk és máshol írt hozzászólások alapján. Kb. az jött le nekem is amit DieHappy írt, hogy a titkosításhoz egy fontos adalék ugyanis a MiTM támadást detektálhatóvá teszi.

Talán a "lehetetlen" erős megfogalmazás volt, de minden esetre ezzel és a jelenlegi eszközökkel nem lehetséges. (Elméleti alapok miatt tartom személy szerint lehetetlennek, de nyilván ez is csak vélemény.)

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Jelenleg is léteznek ilyen eszközök. Csak nem ilyen távolságra, és nem szabad téren.

Ez a wiki oldal egész jó.

Én csak a FTL kommunikáció (spooky action at distance, etc) lehetetlenségéről beszéltem, bocs ha félreérthető voltam.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ja igen az nem lehetséges, mivel ha leméred a Bell pár egyik fotonját akkor ugyan tudod mit fog mérni a másik, de az teljesen random, hogy te mit mérsz, így nem lehet információ átvitelre használni. A másik azt se tudja, hogy te lemérted-e a pár nálad lévő felét, csak utólag összehasonlítva látszik, hogy a megfelelő értékeket kaptátok. Kicsit konyha nyelve kb. ennyi :)

Kulcsszétosztásra használja, itt konkrétan egy szimmetrikus kulcsról van szó, vagyis egy jó nagy számról, mondjuk 512 bit.

A fulltextet még nem sikerült megszereznem. Majd ha sikerült akkor kiderül, hogy mit is sikerült valóban csinálniuk.

Ha sikerül, megosztod velünk? :)

Nem akarok linkeket posztolni, de hint: scihub/genlib

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

THX

subs

-