DHL Express = GLS?

 ( ironcat | 2017. június 7., szerda - 19:58 )

Rendeltem az eBay-ről, Németországból egy nagyobb értékű eszközt. Gondoltam, kikerülnöm a Magyar Postát, és DHL Expressel rendeltem meg. Június 7-ét írtak szállítási határidőnek, de ezt betudtam annak hogy a Pünkösdöt nem vették figyelembe. Tegnap azért ránéztem a rendelés állapotára, és ott volt hogy a „DHL Express Paket International” fogja szállítani, és a tracking szám is ott volt. Megnéztem a DHL Express tracking oldalán, az nem találta a csomagot. Annyiban hagytam a dolgot, mert arra tippeltem, hogy még nem vette át a csomagot a DHL.

Ma újra ránéztem a DHL nyomkövető oldalára, és még mindig nem tud a csomagról. Biztos ami biztos, újfent megnéztem az eBay-en a csomag állapotát. Ott még mindig DHL Express szerepel, viszont a delivery message szerint a GLS a szállító.

A kérdés: a DHL Expressnek mi köze a GLS-hez? Vagy csak egyszerűen átvert az eladó?

Az már egy másik kérdés, hogy a GLS-hez ötödike óta érkeznek a csomagadatok, de a csomag még nincs náluk. Így ez nem nagyon lesz Express, amiért fizettem. A rossz vicc az lenne, ha itthon a Posta szállítaná ki a csomagot.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem gondolom, hogy átvertek. Már a karácsonyi rohamban is mondta a Magyar Királyi Posta,ha jól emlékszem, hogy bevonnak futárcégeket a kapacitás bővítésére. A posta meg a DHL között van valami megállapodás, hogy a DHL elhozza a csomagot, leteszi a "küszöbre", és országon belül már a MKP viszi tovább. :( De ugye ők nem bírják, ezért lehet, hogy bevonták a GLS-t is.
Egyik kolléga mesélt egy hasonló rémtörténetet nemrég DHL-es csomagról, amit az MKP-ból kellett kivernie, mert csak az értesítőt kapta meg, a csomagot meg valamilyen indíttatásból visszaküldték Budaörsre... Közben n+1-szer telefonált, és ment be a közeli postára. Szóval ez minden lesz, csak expressz kézbesítés nem.

Ha a Magyar Posta szállítja ki a csomagot, akkor sajnos átvertek. Az Express szállításnál nem szabadna bekerülniük a folyamatba.

Helló,

Nem minden futárcégnek van országos lefedettsége (pl. az UPS csomagokat nálunk itt falun a dpd hozza ki) ilyenkor átadják másiknak, hogy hozzák ki, leboltolják egymással. Bár ettől függetlenül a DHL nyomkövető oldalán kéne látnod a dolgot.

Viszont a DHL az maga a német posta is lehet, szóval lehet, hogy ott adták fel postán, nem futárnak (legalábbis amit mi futárnak nevezünk).

Ebay-en Dajcslandból rendeltem nagyobb értékű eszközt pár hónapja, DHL-el küldte a (f)eladó, itthon az MPL hozta ki.
Ne memlékszem mennyire volt express, de a dhl tracking oldalán végig tudtam követni.

A DHL Express elvileg 2-3 napos szállítási határidőt jelent a feladótól a címzettig, és szintén elvileg a Magyar Posta nem jelenik meg a szállítási folyamatban. A „sima” (nem Express) DHL-es csomagot a Magyar Posta fogja kézbesíteni, csiga sebességgel.

Olcsóbb a DHL-nek a magyar depójától külsős céget bevonni.

Jelen esetben a DHL Express csak az eBay-en volt említve. Egyből, még Németországban a GLS-hez került a csomag a tracking szerint.

Akkor 2 lehetőség van:
1: az eladó olcsóbbnak találta a gls-t de veled kifizettette a DHL szállítási díját
2: DHL-nek van valami nemzetközi keretszerződése a GLS-sel

Egyébként nem tudom, én rengeteget rendelek külföldről, szervereket meg egyéb sokba kerülő dolgokat, de hozzánk mindig az hozta ki ami meg volt jelölve megrendeléskor (Dhl, ups,TNT). Dániából konkrétan 2 nap alatt ideért a DAE keret+ 20HDD TNT Expressel.

Nemet rendelés DHL-lel itthon nálam a Posta hozta ki minden alkalommal.
Lejtős utcában lakom, a bácsi megállt a postáskocsival, kinyitotta a hátsó ajtót, kidőlt 7 kartondoboz és mintegy 48 kisebb csomag. Ezek közül kiválogattam az enyémet, mely 32 kg volt, hármassal kezdődő hatszámjegyű értékkel, szerencsére igen jól csomagolta a német partner.
A földön maradt 56 darab csomagot a bácsi visszahányta a raktérbe és vidáman ment tovább.
Tracking végig működött még az MPL-ből is adta az adatokat.

ja, hát én ilyet más futárnál is láttam, beleértve a dhl-t...

Happy end:

Pénteken megérkezett a csomag. A GLS volt végig a szállító. Az eladótól megkérdeztem, hogy miért nem a DHL Express-szel küldte. Pusztán csak azért, hogy érezze a törődést, túl sok mindent nem várok a választól. :-)

MPL = Magyar Posta
DHL = Német Posta
trans-o-flex = Osztrák Posta
GLS = Angol Posta

Általában egymás véres konkurensei, nem nagyon működnek együtt (mint pl. a UPS a DPD-vel) de semmi sincs kizárva. Mindenfélék lehetnek.

Hát nekem a dhl-el küldött cuccot az mpl hozta ki, és ez egy standard dolognak tűnt, nem volt karácsonyi dömping vagy ilyesmi. Szóval ezt a "nem nagyon működnek együtt" dolgot tapasztalatból cáfolnám, igaz nem reprezentatív a minta.

Elvileg:
DHL (Parcel) -> Magyar Posta hozza ki
DHL Express -> DHL hozza ki

Engem is a HUP-on okosított ki valaki ebben a témában, és némi olvasgatás találtam is róla infót: https://www.posta.hu/aktualitasok/a_magyar_posta_egyuttmukodik_a_deutsche_post_dhl_parcel_europe_halozataval

A DHL-en belül a Parcel és az Express külön üzletágak.