Ostoba voltam és naiv

Vettem online egy terméket kedvező áron. A vásárlást követően e-mailben - gondolom, ez automatikus - zargattak, hogy értékeljem azt. Néhány napig nem volt kedvem foglalkozni vele, a termék ára nem változott ahhoz képest, amennyiért én vettem.

Aztán írtam egy pozitív, véleményem szerint korrekt értékelést, előnyként említve a szintén véleményem szerint jó érték/ár arányt is. Megnéztem, a moderálást követően megjelent-e az értékelésem. Meg. És ezzel együtt a termék ára 18.75 %-kal emelkedett.

Ezúton kérek elnézést azoktól, akikkel kiszúrtam, akik a napokban tervezték a vásárlást. Nagyon megbántam, hogy eleget téve az üzlet unszolásának értékeltem a terméket. Utoljára fordult elő ez velem.

Hozzászólások

Ebből aztán tudom, melyik bolt melyik termékénél kell figyelni az értékeléseket.

Nem ez volt a cél. A kereskedő reakcióját szerettem volna bemutatni, ami a részéről persze racionális, ugyanakkor számomra kellemetlen, hogy így a jó érték/ár arány már hazugság, s hiteltelenné teszi, amit írtam. Amúgy egy picike notebook.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem lehet, hogy valami akciót sikerült kifogni és az értékelésed leadásával kb. egyidőben ért véget az akció?

Semmi sem lehetetlen. Ugyan emlékeim szerint nem volt akciós a notebook, de kétségkívül kedvező volt az ára. Tegyük hozzá, azért vettem ott. Körülnéztem a piacon, szoktam időt szánni ilyesmire. Sohasem úgy vásárolok, hogy hirtelen felindulásból bemegyek egy áruházba, aztán megveszem, ami a legszebben csillog. Jó, nyilván most nem 1 kg kenyérről beszélek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miután volt szerencsém látni, hogy hogyan működik a túloldalról a dolog és, ha nem pont az importőrtől vetted, akkor kb. teljesen biztos, hogy nem miattad árazták fel. 18% rengeteg ezen a piacon, ennyit senki nem emel egy notin, hacsak eleve nem volt csúnyán elárazva. Sima kiskereskedelmi árrés ennek töredéke szokott lenni.

Sokkal valószínűbb, hogy valahonnan kifogyott és a következő meg már ennyiért van. (Hacsak tényleg nem volt nagyon elárazva.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Valami olyat kellett volna írjál, hogy pl. "4567 forintért ez szerintem jó ár/érték arány", vagy ilyesmi, lényeg, hogy benne legyen az ár, amit te fizettél érte.

Szerintem kicsit túlgondolod ezt a dolgot. Egyik bolt sem foglalkozik ezzel, nagyon kemény árverseny van, pláne az online piacon, ahol két klikkeléssel megtalálod hol a legolcsóbb a termék. Egy ilyen szituban azt gondolni, hogy a te értékelésed hatására közel 20%-al emelkedik az ár, egyszerűen naivság :)

A webshopok általában API-kon keresztül kapcsolatban vannak már a nagykerekkel, figyelik a készletet, az árakat, és teljesen automatán vagy közel automatán mozog minden, mert ugye saját raktárkészlete a kiskereknek már nem nagyon van. (Azt zárójelben hozzáteszem, hogy tippem szerint informatikai vagy szórakoztatóelektronikai/háztartási eszközről lehet szó, és nem pl. csempéről amit valami tüzépen vettél, ott persze máshogy mennek a dolgok.)

Szóval ne gondolj semmilyen ármányra, egyszerűen lefutott egy script, ami körbenyalta a beszállítókat, az olcsó helyről elfogyott az utolsó darab is, a következő a listában meg az XY nagyker volt, ahol van még Z darab a termékből, 18.75%-al drágábban, így ennek megfelelően módosult az ár a kiskerben is. Mindennapos dolog.

Egyébként már olyat is olvastam ezzel kapcsolatban, hogy valaki sokat nézegetett egy terméket (naponta többször megnyitotta az oldalt), és megemelkedett az ára, persze biztos ettől... :) Butaság, nincs ilyen, éhen is döglenének a kiskerek ha ilyen megoldásokat alkalmaznának.

A jövőben pedig ha van rá időd/kedved, nyugodtan hagyj review-t, nem kell ettől félni. Lehet hogy majd egyszer jön egy olyan szép világ, ahol valaki online el tud adni valamit +20%-os árréssel is, amit ilyen módszerekkel kalkulál ki, de egyelőre nem járunk ott. Addig pedig nagy segítség tud lenni egy valós értékelés a többi vásárlónak.