Tömeges, ismétlődő Windows 7 kékhalál

 ( veresh | 2017. március 20., hétfő - 13:03 )

Sziasztok!

Ma már legalább 8 számítógépünkön jelentkezett (ennyien jelezték, de 99%, hogy több gépen is előfordult) Windows 7 Enterprise (32 bit) esetén kékhalál.
A kékhalál a gép normál használata közben (internetezés, office, stb), minden előzmény nélkül következik be, és néhány perc múlva megismétlődik.

A kiváltó okok szerintem: vagy a szerdán megjelent Windows frissítések, vagy az Avast Business, de inkább a Windows frissítésekre gyanakszom, mert azokon a gépeken, ahol le van tiltva a Windows frissítés, ott mintha nem jött volna még elő a kékhalál.

Nálatok jelentkezett-e ez a hiba? Sikerült-e kiderítenetek, hogy mi okozza, és hogyan lehet orvosolni?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nehez ugy otletelni, hogy csak te lattad a logot/uzeneteket, amibol kiderul, hogy mi okozta.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Ugyan már!
Így legalább az ötletelést nem zavarják meg a tények.

Ja-ja, nem szabad hagyni, hogy a tények ismerete összezavarja szegény delikvens tisztánlátását :D

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
STOP: 0x0000000A (0x00000016,0x00000002,0x00000000,0x82A47AE8)

Windows eseménynaplóban semmi értelmeset nem találtam, de az már 100%, hogy az Avast okozza a problémát.

Egy ismerosnek is ma kezdett kekhalalozni a Win7-e.
Avast Home.
IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL stop 0x0000000A

Most néztem, nálunk is ugyanez a hibakód.
Továbbá egy levelezőlistán is többen visszaigazolták a hibajelenséget, szintén Avast volt telepítve. Volt akinél olyan gépen is jelentkezett a kékhalál, ahol le van tiltva a Windows frissítés, ez is azt erősíti meg, hogy az Avast okozza a hibát. Avasték elmehetnek az ...

[troll] nem láthatnak előre minden hibát, amit az ms a felhasználókon tesztel. Lehet ez is a válts 10-re kampány része [/troll]

Miért az MS a hunyó az Avast p*csségei miatt is?

meg a soros

Lehet, hogy az avast hibája, benne van a pakliban.
Viszont az is lehet, hogy a win frissítés akaszt be neki.
Az meg ha a win update matchel egy vírusra, az pech :)

BlueScreenView mit mond? :)

Én is tegnap láttam a Virtualboxomon futó Win7-et kékhalált. Nem is emlékszem, hogy valaha láttam-e ilyet.

Most jöttem egy helyről, (szerintem soha nem frissített) Windows 7 Home + Avast Free (ami 11.20-kor frissített) 11.30-kor jött az első kék halál. Kérdeztem tiltsam vagy mi legyen? Elmagyaráztam, hogy a Free az céges használatra nem free amúgy sem, úgyhogy kaptak helyette egy MSE-t (1 gépük van úgyhogy messze az 10 határ :P)

Az Avastnak bizony van üzleti felhasználásra is free verziója.

Hol? :D

Az egyetlen "Free" verzió EULA-ja így indít:

Idézet:
2. PERMITTED USE OF THE SOLUTION
2.1. You may install and use the Solution on, or to support, up to the agreed number (the "Permitted Number of Devices") of mobile phones, smartphones, tablets, mobile network appliances, other mobile devices (each, a "Mobile Device"), personal computers, Internet-connected devices, or other device compatible with the Solution (each, including each Mobile Device, a "Device") indicated in the Applicable Conditions exclusively:
2.1.1. in the case of Solutions that Vendor designates for corporate, commercial or business use (each, a "Business Solution"), by you or your affiliates (those entities controlling you, controlled by you or under common control with you) for internal business purposes. In the event of any such use of the Business Solution by your affiliates, you are responsible for your affiliatesБ─≥ compliance with this Agreement, and a breach by an affiliate will be deemed a breach by you. Any obligations of Vendor under this Agreement will be owed solely to you and not your affiliates that use the Business Solution under this Agreement.
2.1.2. in the case of all other Solutions (each, a "Consumer Solution"), by you or members of your household for personal, noncommercial purposes.

Idézet:
Avast for Business currently supports Mac, Windows Desktop and Windows Server, and will introduce a mobile solution in the future. Avast for Business can be downloaded at https://www.avast.com/avast-for-business.

A linken nem nagyon van csak fizetős verzió. :D

30 napig free

Free as in trial. ;)

Nyilván. Mondjuk ha egy business product free, akkor ott te vagy a termék.

Jó, de a Microsoftnál már úgyis termék (akkor meg nem mindegy? :))

Lehet, hogy változtattak rajta azóta. Az is tény, hogy én oktatásban használom az Avast for Businesst, de az biztos, hogy Free-t :) De úgy emlékszem, hogy nem csak oktatásban lehetett ingyen használni. Avast for business basic protection. Nézzetek utána, ha szeretnétek használni, akár kérdezzetek rá az Avastnál, vagy regisztráljatok a https://business.avst.com-on, és nézzétek meg, van-e lehetőség a free (nem próba)verzióra!

Egy ideig erre https://www.avast.com/hu-hu/education lehetett ingyenesen regisztrálni iskoláknak, ez a lehetőség azonban nemrég megszűnt, de a korábban regisztrált iskolák továbbra is ingyen használhatják az Avast Business korlátozott funkcionalitású verzióját (mi ezt használjuk).

Korábban csak az amerikai iskolák használhatták ezt ingyenesen, ezt terjesztették ki egy rövid időre több országra is, de nemrég visszakoztak.

Szóval érezzem magamat kiváltságosnak.

Mi a megoldás?

Én egy csökkentett móddal indítás - Avast gyaluval próbálkoznék első körben.

"If I had six hours to chop down a tree, I'd spend the first four hours sharpening the axe."

Nekem is szóltak erről az Avast update utáni kékhalálról ma délelőtt. Ismerősöm szerint az Avast a ludas.

"If I had six hours to chop down a tree, I'd spend the first four hours sharpening the axe."

^unix protal

Privátban, melóban meg majdnem mindenki Windows-al is foglalkozik.

eléggé elírtad hogy avasttal

Érdeklődési kör
Linux

más személyes adatait nem piszkálom

ebből is látszik milyen fontos ez nekem, hy bnyomyka

A Windows 10 esetén ez abban nyilvául meg, hogy megsérül a profil és vagy ideiglenessel lehet bejelentkezni, vagy csak rendszergazdaként. Úgy fest, hogy az egyik utolsó update + Avast! kombó a hibás.

Az ideiglenes profillal való belépést az Avast egy másik funkciója okozza, ami már korábban jelentkezett:
http://lista.sulinet.hu/pipermail/techinfo/2017-March/105411.html

Volt akinél egy újraindítás megoldotta a problémát (helyi profil esetén nálunk is), de tartományi felhasználó esetén, mozgó profillal maradt a probléma. Megoldás lehet az alábbi:
https://community.spiceworks.com/topic/post/6691416

Én is tapasztaltam. Csökkentett módba letöröltem az Avastot.

A problémát a tegnapi vírusdefiníciós adatbázis okozta, amit azóta frissítettek, és azzal már nem jelentkezik a probléma.

Köszi. Már vissza is raktam.

Az avast nem először produkált nálam hasonlót az évek alatt; legutóbb a Win10 megjelenésekor.
Az avast még nem volt felkészítve a Win10-re, és instant reboot-loopba fordult a gép tőle.

Én azt nem értem, hogy itt állítják hozzáértők, hogy a Windows már olyan hipi-szupi biztonságos, hogy ihaj, akkor minek rá ilyen megoldás? :O

--
trey @ gépház

Az extra szolgáltatásokért valamint lehet nem (vagy túl jól) ismerik a Defendert. Céges szinten pl kell a központi management és ehhez lehet nem árt egy másik vírusirtó, ami tudja. Bár lehet a Defender is központilag bolygatható. Régen volt ilyen Microsoft termék, de kivezették, most nem tudom, mi van helyette házon belül.
Amúgy Linuxra is van (vagy csak volt?) rootkit detektor, meg van Fail2Ban és más biztonsági megoldások, amit Windows alatt egy vírusirtó lát el.

mások meg annak fontosságát hangsúlyozzák, hogy egy ember legalább 24 órán belül legyen konzekvens önmagával, de láthatóan vannak életformák akik enélkül is egész szépen elkultiválódnak

Köszi, ez szépen megmagyarázza az ilyen programok szükségességét! Kudos a korrekt válaszért! :)

--
trey @ gépház