Tömeges, ismétlődő Windows 7 kékhalál

Sziasztok!

Ma már legalább 8 számítógépünkön jelentkezett (ennyien jelezték, de 99%, hogy több gépen is előfordult) Windows 7 Enterprise (32 bit) esetén kékhalál.
A kékhalál a gép normál használata közben (internetezés, office, stb), minden előzmény nélkül következik be, és néhány perc múlva megismétlődik.

A kiváltó okok szerintem: vagy a szerdán megjelent Windows frissítések, vagy az Avast Business, de inkább a Windows frissítésekre gyanakszom, mert azokon a gépeken, ahol le van tiltva a Windows frissítés, ott mintha nem jött volna még elő a kékhalál.

Nálatok jelentkezett-e ez a hiba? Sikerült-e kiderítenetek, hogy mi okozza, és hogyan lehet orvosolni?

Hozzászólások

Nehez ugy otletelni, hogy csak te lattad a logot/uzeneteket, amibol kiderul, hogy mi okozta.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Egy ismerosnek is ma kezdett kekhalalozni a Win7-e.
Avast Home.
IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL stop 0x0000000A

Most néztem, nálunk is ugyanez a hibakód.
Továbbá egy levelezőlistán is többen visszaigazolták a hibajelenséget, szintén Avast volt telepítve. Volt akinél olyan gépen is jelentkezett a kékhalál, ahol le van tiltva a Windows frissítés, ez is azt erősíti meg, hogy az Avast okozza a hibát. Avasték elmehetnek az ...

Én is tegnap láttam a Virtualboxomon futó Win7-et kékhalált. Nem is emlékszem, hogy valaha láttam-e ilyet.

Most jöttem egy helyről, (szerintem soha nem frissített) Windows 7 Home + Avast Free (ami 11.20-kor frissített) 11.30-kor jött az első kék halál. Kérdeztem tiltsam vagy mi legyen? Elmagyaráztam, hogy a Free az céges használatra nem free amúgy sem, úgyhogy kaptak helyette egy MSE-t (1 gépük van úgyhogy messze az 10 határ :P)

Hol? :D

Az egyetlen "Free" verzió EULA-ja így indít:

2. PERMITTED USE OF THE SOLUTION
2.1. You may install and use the Solution on, or to support, up to the agreed number (the "Permitted Number of Devices") of mobile phones, smartphones, tablets, mobile network appliances, other mobile devices (each, a "Mobile Device"), personal computers, Internet-connected devices, or other device compatible with the Solution (each, including each Mobile Device, a "Device") indicated in the Applicable Conditions exclusively:
2.1.1. in the case of Solutions that Vendor designates for corporate, commercial or business use (each, a "Business Solution"), by you or your affiliates (those entities controlling you, controlled by you or under common control with you) for internal business purposes. In the event of any such use of the Business Solution by your affiliates, you are responsible for your affiliatesБ─≥ compliance with this Agreement, and a breach by an affiliate will be deemed a breach by you. Any obligations of Vendor under this Agreement will be owed solely to you and not your affiliates that use the Business Solution under this Agreement.
2.1.2. in the case of all other Solutions (each, a "Consumer Solution"), by you or members of your household for personal, noncommercial purposes.

Lehet, hogy változtattak rajta azóta. Az is tény, hogy én oktatásban használom az Avast for Businesst, de az biztos, hogy Free-t :) De úgy emlékszem, hogy nem csak oktatásban lehetett ingyen használni. Avast for business basic protection. Nézzetek utána, ha szeretnétek használni, akár kérdezzetek rá az Avastnál, vagy regisztráljatok a https://business.avst.com-on, és nézzétek meg, van-e lehetőség a free (nem próba)verzióra!

Egy ideig erre https://www.avast.com/hu-hu/education lehetett ingyenesen regisztrálni iskoláknak, ez a lehetőség azonban nemrég megszűnt, de a korábban regisztrált iskolák továbbra is ingyen használhatják az Avast Business korlátozott funkcionalitású verzióját (mi ezt használjuk).

Korábban csak az amerikai iskolák használhatták ezt ingyenesen, ezt terjesztették ki egy rövid időre több országra is, de nemrég visszakoztak.

Nekem is szóltak erről az Avast update utáni kékhalálról ma délelőtt. Ismerősöm szerint az Avast a ludas.

"If I had six hours to chop down a tree, I'd spend the first four hours sharpening the axe."

A Windows 10 esetén ez abban nyilvául meg, hogy megsérül a profil és vagy ideiglenessel lehet bejelentkezni, vagy csak rendszergazdaként. Úgy fest, hogy az egyik utolsó update + Avast! kombó a hibás.

Az ideiglenes profillal való belépést az Avast egy másik funkciója okozza, ami már korábban jelentkezett:
http://lista.sulinet.hu/pipermail/techinfo/2017-March/105411.html

Volt akinél egy újraindítás megoldotta a problémát (helyi profil esetén nálunk is), de tartományi felhasználó esetén, mozgó profillal maradt a probléma. Megoldás lehet az alábbi:
https://community.spiceworks.com/topic/post/6691416

Én is tapasztaltam. Csökkentett módba letöröltem az Avastot.

Az avast nem először produkált nálam hasonlót az évek alatt; legutóbb a Win10 megjelenésekor.
Az avast még nem volt felkészítve a Win10-re, és instant reboot-loopba fordult a gép tőle.

Én azt nem értem, hogy itt állítják hozzáértők, hogy a Windows már olyan hipi-szupi biztonságos, hogy ihaj, akkor minek rá ilyen megoldás? :O

--
trey @ gépház

Az extra szolgáltatásokért valamint lehet nem (vagy túl jól) ismerik a Defendert. Céges szinten pl kell a központi management és ehhez lehet nem árt egy másik vírusirtó, ami tudja. Bár lehet a Defender is központilag bolygatható. Régen volt ilyen Microsoft termék, de kivezették, most nem tudom, mi van helyette házon belül.
Amúgy Linuxra is van (vagy csak volt?) rootkit detektor, meg van Fail2Ban és más biztonsági megoldások, amit Windows alatt egy vírusirtó lát el.