riasztót bütykölök

 ( connor | 2017. március 18., szombat - 22:18 )

Sziasztok!

Itthon lesz egy kis átszervezés a házban és át kell helyeznem a riasztót (vagy ideiglenes helyére, vagy már a végleges helyet kezdem el kialakítani). Viszonylag "régi" rendszer, így csak a legacy mód biztosítás a célom, később valós igényekhez igazítva újratervezem azt ami most van. Ezért vetemedtem arra, hogy belenézzek mit is rejt a doboz.
Nem tudom ki és milyen igényességgel csinálta és mivel nem vagyok egy elektronikai guru, így megítélni sem tudom, de kicsit furcsának tűnik amit láttam.
- néhol használt zsugorcsövet (vagy ahhoz merőben hasonló valamit) egy forrasztás szigeteléséhez, de pl az összes kábelben futó egyik szálat a blankolás végén összeforrasztotta és úgy hagyta
- az auxokra fogta az összes kábelt, megsodorta őket és az összeset behányta a megfelelő helyre (6-7 kábel)

Tudom, hogy így egyszerű meg olcsó, de ez van a nagykönyvben leírva? (akár az aux szétosztása, akár a levegőben megforrasztás) Más eszköz nem lévén egy igényes szerelő után is így néz ki a végeredmény?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egyszer tegyél tanulmányi kirándulást néhány nagyobb (iroda)épület telefonos rendezőszekrénye környékén, pláne, ha a házon belül több tucat cég és/vagy szervezeti egység lakik, akik az évek során csilliószor költöztek minden irányba. Nagy csodákat fogsz ott látni :)

Valami testkábelek nincsenek a kötésnél leszigetelve? Na bumm...

Nálunk ezt úgy oldottuk meg, hogy rendezőbe érkezik minden vonal.

sub

Szia!
Sajnos mivel a központ doboz "ápol és eltakar" elég lazán szokták ezt venni, a "nagykönyv" sem részletezi túlzottan hogyan kell esztétikusan.
Én mivel magamnak csináltam, meg otthonra, meg időm is volt, fésűs kábelcsatornába rendeztem a kábeleket, illetve érvéghüvelyeztem is. Ugyanakkor a toldások nálam is zsugorcsőben, forrasztva vannak, ez teljesen szabályos.
Itt egy kép róla, ilyen lett:
https://www.kephost.com/images/2017/03/19/RKP-05.jpg
De azóta sem láttam, mert a zárt dobozban van, de ha ránézek tudom hogy belül szép :D Valamiért fontos volt ez nekem :D

Na valami ilyesmire lettem volna kívácsi! :) Köszi!
Ahogy látom az aux-ok összefogása egybe az bevett szokás(nak mondható)! Erősáramnál ilyenekre van wago, de ebben az esetben a forrasztást javasolja mindenki. Pedig elvileg egy jól összerakott rendszer esetén egyiknek sem kell bővíthetőnek/mozgathatónak lennie. (és most mennyire jól jött volna ha csak kötéseket szétbontok, átteszem a központot, majd újra összefűzöm ami összevaló)

Igen, általában ezek soha nincsenek mozgatva, stb. így a forrasztást a legelterjedtebb. (annyira vékonyak ezek, hogy nehéz lenne Wago-zni, stb. )

Itt egy kép róla, ilyen lett:

Hát ezt a dobozt meg hogyan bírtad kinyitni?
Emlékeim szerint (nekem is ilyen van) a szabotázsvédelem nem megszakítható, vinnyognia kellene :)

Lehet akkor kötötte be. (A kép 8 hónapja készült :))

ja, látom.
Csak azért kérdem, mert az enyémben a trafó zúg, mint az istennyila, akarok alá tenni valami csillapítót (biciklibelső darab :D ) de nem merem kinyitni, mert kinyírnak a szomszédok.

Hát tessék előtte ki-bypassolni a zónákat! :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Na azt hogy?
Kikapcsolva minden zóna inaktív, sétálhatok a mozgásérzékelők előtt, nyithatok ajtót, ablakot, de a dobozt nem nyithatom ki, mozgásérzékelőt nem szedhetem szét.
*1 zónák száma #
Ekkor a jelszó beírása után minden beírt zóna inaktív, csak a többi és a szabotázs nem (éjszakai üzemmód, ne riasszon,ha vizelni megyek :) , de a bejárati ajtót védje)
De hogy lehet a mindig aktív szabotázst "ki-bypassolni"?

a szabotázs is ugyanolyan zóna mint a többi, az összes aktív zónát végig ki kell bypassolni.
Típustól függ, de általában bypass/kód/#zóna, majd csak bypass/#zóna - ezt egyesével, zónánként növekvő számsorrendben végignyomkodod, amíg hibát nem sípol (az a zóna már nem aktív), és kész. A normál állapotba visszaállni pedig egy be-kiriasztással lehet.

--
ja leesett, te a kikapcsolt állapotot kevered a bypassolt állapottal... RTFM!
--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Bocsi a félig off közbeszólásért, de látom, hogy ez nem csak engem zavar. Az enyém is borzasztóan zúg. Szerencsére az előszobában van, de még a szomszédos konyhában is idegestően hangos, ha amúgy csend van.
Nem lehet azt az átok trafót kapcsolóüzemű tápra cserélni benne?

Ahhoz át kell alakítani a központ tápáramkörét, ami alapból váltó feszt fogad.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Igen, erre gondoltam én is, amikor feltettem a kérdést. Azt volna jó tudni, hogy mennyire bonyolult a dolog, ami nyilván konkrét típustól függ. Majd ha egyszer ráérek ezzel foglalkozni, megnézem, hogy pontosan mi van benne.

gondolj a toroidra inkább, egyszerűbb

Semmiképp ne akard átalakítani szerintem. Gondod is lehet belőle, pl. a MABISZ is beleköthet a dologba... (Nyilván csak akkor jöhet elő ha tényleg történik egy betörés, és esetleg megnézik a riasztót is. Ha meg nem működött, biztos megnézik...) Szóval +sok inkább a toroidra.

Nem állt szándékomban nekiállni szétforrasztgatni a panelt, csak olyanra gondoltam, hogy esetleg van rajta második bekötési pont, ahova mehet az egyentáp (el tudok képzelni pár olyan helyet, ahol nem áll rendelkezésre szinuszos).
A MABISZ meg ne azzal foglalkozzon, hogy ki és mit csinált a riasztómmal, hanem azt nézze meg, hogy egy esetleges betörés esetén riasztott-e, ha nem, akkor pedig azt, hogy miért nem. Ha ezen vizsgálat során kiderül, hogy a riasztás elmaradásának oka szakszerűtlen átalakítás, na akkor kötözködjenek.

Visszatárve az eredeti témára: nézegettem a toroid trafókat. Szerintetek szükséges "abszolút zajmentes" típust beszerezni, vagy a toroid trafók felépítésükből adódóan eleve halk működésűek?

Sajnos errol nincs tudomasom, de amilyen toroidokkal talalkoztam eddig (pl. epitett erositokben) azoknak nem hallottam a hangjat.

A toroid a felépítéséből adódóan nem zúg.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ezen most tűnődöm cseppet, de nem sikerült megvilágosodnom. Miért?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A trafó zúgásért klasszikusan a hagyományos felépítésű transzformátorok trafólemezeinek "illesztetlensége" felel, mivel a toroid (és ha jól emlékszem a hiperszil) nem ilyen (nem lemezelt a vasmag), ezért a zaj forrás is hiányzik.
De ezt gondolom tudod te is...
--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Végül is az is lemezelt mag, különben felizzana, mint egy egy menetes rövidre zárt szekunder tekercs, indukciós hőfejlesztő lenne. Legfeljebb olyan a technológia, hogy nem tudnak a lemezek egymáshoz képest elmozdulni. Magnetostrctios méretváltozások azért még lesznek, halkan búgni fog, de való igaz, nem zörög annyira, mint a hagyományos lemezelt transzformátor, amelyben viszonylag szabadon mozoghatnak a lemezek.

Különben tényleg nem tudtam, hogy a hipersilhez hasonló magja van.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A toroidnak inkább a szórása kisebb. Ugyanúgy lemezelt, mint az EE vagy EI mag, csak a toroidot tekercselik. A lemezeket mindkét esetben ragasztóval rögzítik egymáshoz. A zörgést nem csak a lemezek, hanem a rögzítetlen tekercsek mozgása is okozhatja. Ezért is fütyül pl. a sorkimenő, ami U ferritből készül.
A másik népszerű kivitel a lóversenypálya alakúra tekercselt mag. A magot az oldalai mentén kettévágják és a két U végét köszörülik. Így nem kell toroid tekercselő gép hozzá és külön csévetestes biztonsági transzfotmátorhoz is megfelelő.

Egyetértek veletek, köszönöm a pontosítást! (Asszem az utóbbi példa a hiperszil)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

amit aztan siman kezd egy egyeniranyito hiddal majd egy DCDC konverterrel.... szoval siman menni fog DC-rol..

Jah, csak amibe házilag így beletúrsz, azt már nem tartjuk biztonságtechnikai berendezésnek. Ez nem a kölök csimpifonja, hanem az az eszköz, amire a vagyonod, és esetleg az életed is rábízod!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

a kapcsolouzemutol meg menni fog "atalakitas" nekul is. egy kurva tapegysegrol beszelunk...

Próbálj beszerezni hozzá toroid trafót. Csendben fog maradni, ha sikerül. :)

Vettem a barkácsboltban gumi tálat (filléres cucc) abból vágtam ki egy kis darabot és beraktam a trafo alá.
Megszűnt az idegesítő búgás.

berakod telepitoi modba es nincs szabotazs....

így van, akkor kötöttem be, ki is lóg a tetején pár vezeték, amin egy FTDI chip-es USB-soros átalakító figyel.
Amúgy igen, ki kell iktatni kézzel a szabotázs zónát arra az időre amíg kinyitod. Ugyanakkor én nem 24 órásra tettem a központ szabotázst, szóval nálam nem vinnyog ha kinyitom.
Amúgy nekem is zúg a trafó... De olyan helyen van, ahol nem zavar.

a szabotázs azért kell 24 órásban legyen, mert a kikapcsolt riasztónál is védenie kell a központot és a szenzorokat a hekkelés ellen.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

de amíg a kezelő elérhető, márpedig az, hozzáértő kiiktathatja a 24 órás védelmet és hozzáférhet a központhoz.
Én is most vettem észre mennyire sebezhető a rendszerem, de legalább már nem zúg :)

Kód ellenében persze. De a kódra meg vigyázunk, ugye?!..

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Típusfüggő, az enyémhez nem kellett kód :(

Az a riasztó, aminek hatástalanításához nem kell kód, nem tekinthető biztonságtechnikai berendezésnek.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Elnézést, a hatástalanításhoz kell, csak a zóna deaktiváláshoz nem.
Ha valaki kinyom egy zónát brahiból, akkor egyrészt letöröm a kezeit, másrészt élesítés előtt látom a kijelzőn, hogy nem aktív a zóna és aktiválás után élesítek.

Nem is láttam még ilyet. Biztos hogy ez így üzemszerű, és nem csak egy konfigurációs hiba? A bypass minden esetben jogosultsághoz kötött kell legyen, hiszen a kezelő akár nyilvános helyen is lehet, és ilyenkor kell a szabotázs védelem.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

tamper/24h zonat nem tudsz bypassolni. telepitomodba belepve meg nem ugrik ra.

Érdekes, az enyémen tudok.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Akkor kültéri akksi cserét hogyan szokás megoldani olyan rendszernél? (elkerülve a szirénázást)

Egyáltalán nem biztos, hogy így üzemszerű :)
A típust nem merem ide leírni, az még egy rés lenne a pajzson.

Majd rákérdezek a szakitól, aki telepítette anno.

Azért köszönöm az észrevételt :)

Nincs mit, nagyon szívesen! :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Igazad lehet, at fogom allitani akkor oket 24 orasra. Ugyis evekben merheto, mikor hozza kell nyulni a kozponthoz es a szirenahoz akksi csere miatt. Akkor meg kibirhato hogy be kell irni a kodot :)