riasztót bütykölök

 ( connor | 2017. március 18., szombat - 22:18 )

Sziasztok!

Itthon lesz egy kis átszervezés a házban és át kell helyeznem a riasztót (vagy ideiglenes helyére, vagy már a végleges helyet kezdem el kialakítani). Viszonylag "régi" rendszer, így csak a legacy mód biztosítás a célom, később valós igényekhez igazítva újratervezem azt ami most van. Ezért vetemedtem arra, hogy belenézzek mit is rejt a doboz.
Nem tudom ki és milyen igényességgel csinálta és mivel nem vagyok egy elektronikai guru, így megítélni sem tudom, de kicsit furcsának tűnik amit láttam.
- néhol használt zsugorcsövet (vagy ahhoz merőben hasonló valamit) egy forrasztás szigeteléséhez, de pl az összes kábelben futó egyik szálat a blankolás végén összeforrasztotta és úgy hagyta
- az auxokra fogta az összes kábelt, megsodorta őket és az összeset behányta a megfelelő helyre (6-7 kábel)

Tudom, hogy így egyszerű meg olcsó, de ez van a nagykönyvben leírva? (akár az aux szétosztása, akár a levegőben megforrasztás) Más eszköz nem lévén egy igényes szerelő után is így néz ki a végeredmény?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egyszer tegyél tanulmányi kirándulást néhány nagyobb (iroda)épület telefonos rendezőszekrénye környékén, pláne, ha a házon belül több tucat cég és/vagy szervezeti egység lakik, akik az évek során csilliószor költöztek minden irányba. Nagy csodákat fogsz ott látni :)

Valami testkábelek nincsenek a kötésnél leszigetelve? Na bumm...

Nálunk ezt úgy oldottuk meg, hogy rendezőbe érkezik minden vonal.

sub

Szia!
Sajnos mivel a központ doboz "ápol és eltakar" elég lazán szokták ezt venni, a "nagykönyv" sem részletezi túlzottan hogyan kell esztétikusan.
Én mivel magamnak csináltam, meg otthonra, meg időm is volt, fésűs kábelcsatornába rendeztem a kábeleket, illetve érvéghüvelyeztem is. Ugyanakkor a toldások nálam is zsugorcsőben, forrasztva vannak, ez teljesen szabályos.
Itt egy kép róla, ilyen lett:
https://www.kephost.com/images/2017/03/19/RKP-05.jpg
De azóta sem láttam, mert a zárt dobozban van, de ha ránézek tudom hogy belül szép :D Valamiért fontos volt ez nekem :D

Na valami ilyesmire lettem volna kívácsi! :) Köszi!
Ahogy látom az aux-ok összefogása egybe az bevett szokás(nak mondható)! Erősáramnál ilyenekre van wago, de ebben az esetben a forrasztást javasolja mindenki. Pedig elvileg egy jól összerakott rendszer esetén egyiknek sem kell bővíthetőnek/mozgathatónak lennie. (és most mennyire jól jött volna ha csak kötéseket szétbontok, átteszem a központot, majd újra összefűzöm ami összevaló)

Igen, általában ezek soha nincsenek mozgatva, stb. így a forrasztást a legelterjedtebb. (annyira vékonyak ezek, hogy nehéz lenne Wago-zni, stb. )

Itt egy kép róla, ilyen lett:

Hát ezt a dobozt meg hogyan bírtad kinyitni?
Emlékeim szerint (nekem is ilyen van) a szabotázsvédelem nem megszakítható, vinnyognia kellene :)

Lehet akkor kötötte be. (A kép 8 hónapja készült :))

ja, látom.
Csak azért kérdem, mert az enyémben a trafó zúg, mint az istennyila, akarok alá tenni valami csillapítót (biciklibelső darab :D ) de nem merem kinyitni, mert kinyírnak a szomszédok.

Hát tessék előtte ki-bypassolni a zónákat! :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Na azt hogy?
Kikapcsolva minden zóna inaktív, sétálhatok a mozgásérzékelők előtt, nyithatok ajtót, ablakot, de a dobozt nem nyithatom ki, mozgásérzékelőt nem szedhetem szét.
*1 zónák száma #
Ekkor a jelszó beírása után minden beírt zóna inaktív, csak a többi és a szabotázs nem (éjszakai üzemmód, ne riasszon,ha vizelni megyek :) , de a bejárati ajtót védje)
De hogy lehet a mindig aktív szabotázst "ki-bypassolni"?

a szabotázs is ugyanolyan zóna mint a többi, az összes aktív zónát végig ki kell bypassolni.
Típustól függ, de általában bypass/kód/#zóna, majd csak bypass/#zóna - ezt egyesével, zónánként növekvő számsorrendben végignyomkodod, amíg hibát nem sípol (az a zóna már nem aktív), és kész. A normál állapotba visszaállni pedig egy be-kiriasztással lehet.

--
ja leesett, te a kikapcsolt állapotot kevered a bypassolt állapottal... RTFM!
--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Bocsi a félig off közbeszólásért, de látom, hogy ez nem csak engem zavar. Az enyém is borzasztóan zúg. Szerencsére az előszobában van, de még a szomszédos konyhában is idegestően hangos, ha amúgy csend van.
Nem lehet azt az átok trafót kapcsolóüzemű tápra cserélni benne?

Ahhoz át kell alakítani a központ tápáramkörét, ami alapból váltó feszt fogad.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Igen, erre gondoltam én is, amikor feltettem a kérdést. Azt volna jó tudni, hogy mennyire bonyolult a dolog, ami nyilván konkrét típustól függ. Majd ha egyszer ráérek ezzel foglalkozni, megnézem, hogy pontosan mi van benne.

gondolj a toroidra inkább, egyszerűbb

Semmiképp ne akard átalakítani szerintem. Gondod is lehet belőle, pl. a MABISZ is beleköthet a dologba... (Nyilván csak akkor jöhet elő ha tényleg történik egy betörés, és esetleg megnézik a riasztót is. Ha meg nem működött, biztos megnézik...) Szóval +sok inkább a toroidra.

Nem állt szándékomban nekiállni szétforrasztgatni a panelt, csak olyanra gondoltam, hogy esetleg van rajta második bekötési pont, ahova mehet az egyentáp (el tudok képzelni pár olyan helyet, ahol nem áll rendelkezésre szinuszos).
A MABISZ meg ne azzal foglalkozzon, hogy ki és mit csinált a riasztómmal, hanem azt nézze meg, hogy egy esetleges betörés esetén riasztott-e, ha nem, akkor pedig azt, hogy miért nem. Ha ezen vizsgálat során kiderül, hogy a riasztás elmaradásának oka szakszerűtlen átalakítás, na akkor kötözködjenek.

Visszatárve az eredeti témára: nézegettem a toroid trafókat. Szerintetek szükséges "abszolút zajmentes" típust beszerezni, vagy a toroid trafók felépítésükből adódóan eleve halk működésűek?

amit aztan siman kezd egy egyeniranyito hiddal majd egy DCDC konverterrel.... szoval siman menni fog DC-rol..

Próbálj beszerezni hozzá toroid trafót. Csendben fog maradni, ha sikerül. :)

Vettem a barkácsboltban gumi tálat (filléres cucc) abból vágtam ki egy kis darabot és beraktam a trafo alá.
Megszűnt az idegesítő búgás.

berakod telepitoi modba es nincs szabotazs....

így van, akkor kötöttem be, ki is lóg a tetején pár vezeték, amin egy FTDI chip-es USB-soros átalakító figyel.
Amúgy igen, ki kell iktatni kézzel a szabotázs zónát arra az időre amíg kinyitod. Ugyanakkor én nem 24 órásra tettem a központ szabotázst, szóval nálam nem vinnyog ha kinyitom.
Amúgy nekem is zúg a trafó... De olyan helyen van, ahol nem zavar.